فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال پانزدهم شماره 11 (پیاپی 100، بهمن 1396)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال پانزدهم شماره 11 (پیاپی 100، بهمن 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا نجفی، فاطمه مقدم تبریزی *، مرضیه ابراهیمی صفحات 795-805
    پیش زمینه و هدف
    سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی یک موضوع مهم در مطالعات بیماری های مزمن، به خصوص سرطان می باشد. لذا این مطالعه باهدف تعیین تاثیر حمایت همتا محور بر سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی بیماران مبتلا به سرطان پستان در سال 95-1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 140 بیمار مبتلا به سرطان پستان به صورت در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی، به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. 6 جلسه بحث گروهی همتا محور توسط دو فرد نجات یافته از سرطان پستان که دارای بالاترین نمره از پرسشنامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت II بودند برای گروه مداخله برگزار شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه افسردگی بک (قبل از مداخله)، پرسشنامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت والکر بود که قبل و بعد از مداخله تکمیل گردید. میزان P کم تر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج در گروه کنترل و مداخله، اختلاف معنی داری در میانگین نمره کلی سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی بیماران را قبل از مداخله نشان ندادند (99/0=p) این در حالی است که بعد از اجرای مداخله اختلاف میانگین نمره کلی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی در دو گروه معنی دار شد (100/0p<). همچنین میانگین نمرات سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی (گروه مداخله) قبل از مداخله در ابعاد رشد معنوی (31/6 ±31/21)، در بعد مسئولیت پذیری سلامتی (51/6 ±84/24)، و در ابعاد روابط بین فردی (70/3 ±74/11)، مدیریت استرس (50/3 ± 41/14)، فعالیت بدنی (77/1 ±05/8) و تغذیه (94/3 ±03/13) به دست آمد و بعد از مداخله میانگین نمرات سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی در ابعاد (رشد معنوی، مسئولیت پذیری سلامتی، روابط بین فردی، مدیریت استرس، فعالیت بدنی و تغذیه) به ترتیب از سمت راست به چپ (29/3 ±43//28، 87/2±90/32، 08/2±82/14، 62/4 ±90//21، 70/1±56/11، 10/2±41/19) به دست آمد که نشان دهنده تاثیر مداخله می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    حمایت همتا محور موجب افزایش نمره سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی بیماران مبتلا به سرطان پستان گردید. ازاین رو پیشنهاد می گردد جهت بهبود سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی بیماران مبتلا به سرطان پستان از حمایت همتا استفاده شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، حمایت همتا، بحث گروهی و سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامتی
  • حوا عبدی *، شیرین حجازی، حمیرا طهماسبی، فاطمه عبدی جویباری صفحات 806-814
    پیش زمینه و هدف
    اکثر بیمارانی که تحت آنژیوگرافی عروق کرونر قرار می گیرند قبل از انجام این پروسیچر دچار ترس و اضطراب می شوند و عوارضی مانند دیس ریتمی، اسپاسم و پارگی عروق، زندگی مددجو را در معرض خطر قرار می دهد. روش های غیر دارویی مانند رایحه درمانی می تواند بر کاهش اضطراب موثر و در نتیجه موجب پیشگیری از این عوارض شود. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر رایحه درمانی بر سطح اضطراب بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کار آزمایی بالینی است. که بر روی 78 بیمار تحت آنژیوگرافی عروق کرونر در بخش آنژیوگرافی مرکز آموزشی و درمانی بیمارستان فاطمه الزهرا (س) ساری در سال 1392 انجام و به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. که درنهایت با حذف 10 نفر به دلیل دارا بودن معیارهای حذف حین پژوهش خارج گردیدند و در گروه کنترل (33 نفره) از دارونما (آب مقطر) و در گروه مداخله (35 نفره) استنشاق اسانس توسط دستمال پلی اتیلن غیرقابل جذب آغشته به دو قطره اسانس به مدت 20 دقیقه استفاده شد و سطح اضطراب واحد پژوهش قبل و بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه اضطراب اسپیل برگر سنجیده شد. داده ها با نرم افزار 19- SPSS و آزمون آماری کای دو، آزمون دقیق فیشروتی زوج تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که پس از رایحه درمانی، سطح اضطراب گروه مداخله نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری نشان داد (p=0/025) همچنین میزان اضطراب گروه رایحه درمانی قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معنی داری را نشان دادند (0/001 >P) ولی در میزان اضطراب گروه کنترل قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (831/0 p=).
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه، اثربخشی رایحه درمانی استنشاقی با پرتقال را در کاهش اضطراب آشکار بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر نشان می دهد. بنابراین می توان در موقعیت بالینی از رایحه درمانی توسط این اسانس به منظور کاهش اضطراب استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اضطراب، آنژیوگرافی، رایحه درمانی، پرتقال
  • سید یوسف لطفی، آرام فیضی * صفحات 815-825
    پیش زمینه و هدف
    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است که افزایش برخی از بیماری های غیرواگیر ازجمله سرطان ها جزء موارد قابل پیش بینی در آن است. سالمندان مبتلا به سرطان در اغلب موارد علاوه بر شیمی درمانی برای درمان دیگر بیماری ها و سندروم های همراه سرطان از داروهای متعددی استفاده می کنند که می تواند باعث افزایش احتمال تداخل دارویی، مسمومیت و عوارض جانبی گردد. هدف از مطالعه پیشرو بررسی شیوع تداخل های دارویی شدید و متوسط در سالمندان تحت شیمی درمانی مبتلا به سرطان و مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی امام خمینی اردبیل می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی بر روی 102 نفر از سالمندانی که در رده سنی 60 سال و بالاتر قرار داشتند صورت گرفت. فهرستی از داروهای مصرفی بیمار با استفاده از پرونده پزشکی، همراهان و یا خود بیمار تهیه شده و با استفاده از نرم افزار تداخل های دارویی ورژن 7.0.5.1 ازنظر تداخل های دارویی شدید و متوسط و شروع اثر موردبررسی قرار گرفت. اطلاعات حاصل وارد نرم افزار SPSS شده و در قالب آمار توصیفی ارائه شد.
    یافته ها
    فراوانی رخداد تداخل های دارویی در کل 5/72 درصد، تداخلات دارویی متوسط 9/55 درصد، تداخل های دارویی شدید 7/16 درصد و تداخل های دارویی شدید- متوسط 7/16 درصد به دست آمده، بیشترین فراوانی تداخل های دارویی بین دگزامتازون و ابیتانت (1/44 درصد) بود. اکثر داروهای شیمی درمانی تجویزشده، داروهای کمکی شیمی درمانی و داروهای مورداستفاده برای درمان بیماری همراه با وارفارین با سطح شدت شدید تداخل دارویی داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    با افزایش آگاهی علمی پرستاران و پزشکان از تداخل های دارویی، جایگزین کردن داروهای تداخل کننده با دیگر داروها در حد ممکن و با کاهش تعداد اقلام دارویی می توان از تعداد تداخل های دارویی و عواقب ناشی از آن کاست.
    کلیدواژگان: سالمندی، سرطان، شیمی درمانی، تداخل های دارویی
  • مولود رادفر *، زینب محمدزاده، فاطمه مقدم تبریزی، ناصر شیخی صفحات 826-834
    پیش زمینه و هدف
    نوجوانی یک دوره بحرانی و آسیب پذیرترین سن ازنظر انواع مشکلات روانی و یک دوره سرنوشت ساز برای توسعه چاقی و مشکلات سلامت روان مرتبط با آن می باشد. رفتارهای خوردن نامناسب و چاقی نگرانی بزرگی در دوران نوجوانی می باشد که می تواند مرتبط با خطر بروز بسیاری از بیماری های مزمن در بزرگ سالی باشد و در حقیقت محور اصلی چاقی در نوجوانان، رفتارهای غلط و نادرست خوردن می باشد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط رفتارهای خوردن با نمایه توده بدنی در نوجوانان دختر دبیرستان های شهر خوی بود.
    مواد و روش کار
    روش مطالعه توصیفی همبستگی تحلیلی است. تعداد 264 نفر از دانش آموزان دختر مقطع دبیرستان شهر خوی در سال 95 به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه رفتار خوردن داچ DEBQ، متر و ترازوی دیجیتالی جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این پژوهش 8/64 درصد ازنظر نمایه توده بدنی در سطح نرمال و درمجموع 2/35 درصد نمونه ها دارای نمایه توده بدنی غیرطبیعی هستند. محرکات خارجی خوردن با نمایه توده بدنی رابطه منفی (13/ 0 r =) و محدودیت غذایی با نمایه توده بدنی رابطه مثبت (46/0r=) دارد (05/0 p <).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از این بود که خوردن خارجی و محدودیت غذایی بر نمایه توده بدنی تاثیر دارد. بنابراین با توجه به اهمیت بالای دوران بحرانی نوجوانی، توجه به رفتارهای خوردن و سبک های خوردن نوجوانان برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی آن ها امری مهم می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار خوردن، نمایه توده بدنی، نوجوانی، چاقی
  • سحر کاظمی، علیرضا دیدارلو، حمیدرضا خلخالی، آرام فیضی * صفحات 835-842
    پیش زمینه و هدف
    تبعیت از رژیم غذایی، محدودیت مایعات و درمان های دارویی در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی که تحت همودیالیز قرار دارند امری ضروری می باشد. این مطالعه باهدف بررسی ارتباط بین خودکارآمدی و تبعیت از رژیم غذایی در این بیماران صورت گرفته است.
    مواد و روش کار
    مطالعه مورد_ شاهدی که بر روی 310 بیمار تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی طالقانی ارومیه انجام گرفت. بیماران به صورت تمام شماری و بر اساس متوسط نتایج پارامترهای آزمایشگاهی به دو گروه تبعیت کننده از محدودیت های رژیم غذایی و گروهی که از محدودیت های رژیم غذایی خود تبعیت نمی کردند، تقسیم شدند. خودکارآمدی بیماران دو گروه با استفاده از یک ابزار روا و پایای محقق ساخته اندازه گیری شده و مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مقایسه داده های جمعیت شناختی (سن، جنس و...) نشان داد که بین دو گروه تفاوت معنی دار آماری وجود ندارد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین نمرات خودکارآمدی در گروه تبعیت کننده از رژیم غذایی (30/6±64/41) و گروهی که آر رژیم غذایی تبعیت نمی کردند، (83/6±08/34) نشان دهنده ی اختلاف معنی دار در بین دو گروه بود (P<0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    گروه تبعیت کننده از رژیم غذایی در مقایسه با گروهی از رژیم غذایی تبعیت نمی کردند از خودکارآمدی بالاتری برخوردار بودند. لذا انجام اقداماتی در جهت ارتقا خودکارآمدی این بیماران احتمالا با افزایش پذیرش رژیم غذایی و بهبود نتایج درمان همراه خواهد بود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تبعیت کردن، دیالیز
  • سیران گلجبینی، هاله فرزین، معصومه همتی مسلک پاک، مهدی خانبابایی گول * صفحات 843-850
    پیش زمینه و هدف
    آموزش پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور بر اساس دستورالعمل های بالینی می تواند در پیشگیری از بروز آن موثر باشد، اما اینکه آموزش در شیف های مختلف چه تاثیراتی خواهد داشت جای سوال دارد؛ ازاین رو بر آن شدیم تا مطالعه ای تحت عنوان تاثیر آموزش مبتنی بر دستورالعمل های بالینی بر عملکرد پرستاران در پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور در بخش های ویژه شهر ارومیه در شیف شب را انجام دهیم.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 60 پرستار (گروه کنترل و مداخله) شاغل در بخش مراقبت های ویژه شهرستان ارومیه که به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند؛ برای گروه آموزش از چهار جلسه آموزش، نصب پوستر بالای سر بیماران و دادن پمفلت استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کای اسکوئر و تی تست استفاده شد
    یافته ها
    نمره عملکرد کلی پرستاران در پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور برای گروه کنترل برابر 28/2±23/16 و برای گروه مداخله برابر 12/2±43/24 بود که نشان گر تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه کنترل و مداخله می باشد (001/0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مثبت آموزش در کاهش بروز پنومونی وابسته به ونتیلاتور در مطالعه حاضر، دادن پمفلت، استفاده از پوستر و شرکت در دوره های آموزشی ضرورت داشته و توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، بخش های ویژه، پنومونی وابسته به ونتیلاتور، دستورالعمل بالینی
  • سمیرا برجسته، سعیده علیزاده، فاطمه مقدم تبریزی * صفحات 851-862
    پیش زمینه و هدف
    اضطراب و نگرانی به عنوان یک عامل بازدارنده و موثر بر روند زایمان شناخته شده است. به علت نتایج متفاوت مطالعات کشورهای دیگر، این پژوهش باهدف « تعیین تاثیر مشاوره زوجین مبتنی بر حمایت همسر بر اضطراب و نگرانی دوران بارداری در زنان حامله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر ارومیه» طراحی گردید.
    مواد و روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1394 بر روی 60 زن باردار 32-18 هفته و همسران آن ها در مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهرستان ارومیه انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، فرم اطلاعات فردی، پرسشنامه نگرانی کمبریج و اضطراب اشپیلبرگر بود. زنان به طور تصادفی در دو گروه 30 نفره تخصیص داده شدند. افراد گروه مداخله شش جلسه مشاوره، هفته ای یکبار مورد مشاوره قرار گرفتند و افراد گروه کنترل از مراقبت های معمول برخوردار شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20)، آزمون های غیر پارامتریک من ویتنی یو، ویلکاکسون و آزمون پارامتریک تی انجام شد. میزان P کم تر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل نگرانی در گروه مداخله و کنترل بعد از مداخله مشاوره ای مبتنی بر حمایت همسر اختلاف آماری معنی دار داشت (001P˂)، همچنین میانگین نگرانی در بعد اجتماعی پزشکی (001P˂)، بعد اجتماعی اقتصادی (001P˂) بعد سلامتی (001P˂) و بعد ارتباطی (001P˂) در دو گروه کنترل و مداخله اختلاف آماری معنی دار داشت. همچنین نتایج آزمون تی گروه های مستقل نشان دهنده اختلاف معنی دار آماری در میزان اضطراب حالت (58/13 t=-،00/0P=) و اضطراب صفت (71/8 t=-،00/0P=)، پس از پایان مداخله بین دو گروه مداخله و کنترل می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    مشاوره با زوجین مبتنی بر حمایت همسر در دوران بارداری موجب کاهش نگرانی و اضطراب زنان باردار می گردد. مشاوره زوجین طی دوران بارداری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مشاوره، اضطراب، نگرانی، حمایت همسر، زنان باردار
  • اکبر عطادوخت، جواد هاشمی، یاسر حبیبی، وحید فلاحی *، فریده رحیمی صفحات 863-873
    پیش زمینه و هدف
    بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS) به عنوان یک بیماری مزمن به دلایلی همچون بروز ناگهانی و نداشتن پیش آگهی خوب باعث بروز استرس، اضطراب، افسردگی و سایر مشکلات روحی و روانی می شود. لذا پژوهش حاضر باهدف شناسایی نقش ادراک بیماری و حمایت اجتماعی ادراک شده در پیش بینی آشفتگی روان شناختی بیماران MS انجام گردید.
    روش کار
    روش مورداستفاده توصیفی-همبستگی بود و جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به MS بودند که جهت اخذ خدمات درمانی در نیمه ی اول سال 1393 به بهزیستی شهر اردبیل مراجعه کرده و تشکیل پرونده داده بودند. از این جامعه 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده، پرسشنامه ادراک بیماری و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه بر روی نرم افزار SPSS -20 استفاده شد (05/0>p).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که همه مولفه های ادراک بیماری به جز مولفه های برآیند بیماری، کنترل شخصی و انسجام بیماری ارتباطی معنادار با افسردگی، اضطراب و استرس بیماران MS دارد (05/0>p). همچنین افسردگی بیماران MS با مولفه های حمایت اجتماعی ادراک شده و اضطراب آن ها با مولفه حمایت خانواده مرتبط بود. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 39درصد واریانس افسردگی، 38درصد اضطراب و 33درصد استرس توسط ادراک بیماری و حمایت اجتماعی ادراک شده تبیین می شود (001/0>p).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش از نقش ادراک بیماری و حمایت اجتماعی ادراک شده در پیش بینی آشفتگی های روان شناختی در بیماران MS حمایت می کند. لذا با توجه به سطوح بالاتر آسیب ها و آشفتگی های روان شناختی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس شناسایی عوامل زمینه ای و سبب ساز در حفظ و ارتقای وضعیت سلامت و بهزیستی روانی در این گروه از بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ادراک بیماری، حمایت اجتماعی، افسردگی، اضطراب، استرس، مالتیپل اسکلروزیس
|
  • Leila Najafi, Fatemeh Moghaddam Tabrizi *, Marziyeh Ebrahimi Pages 795-805
    Background and Aims
    The health promoting behaviors is an important topic in the study of chronic diseases, especially cancer. Therefore, this study, aimed to determine the effect of peer support on health-promoting behaviors of breast cancer patients, was conducted in 2015-16.
    Materials and Methods
    In this clinical trial, 140 patients with breast cancer were selected with convenice sampling and then randomly allocated into two control and intervention groups. Six discussion sessions were held for the intervention group by two survivors of breast cancer with the highest score in HPLP-II questionnaire. Data were collected before and after the intervention, using demographic data questionnaire, Beck Depression Inventory and health-promoting lifestyle questionnaire of Walker.
    Results
    Collected data in the intervention and control groups, before the intervention, showed no significant difference in overall average score of health promoting behaviors of the patients (P=0.99). However, after the intervention, the difference between the mean score of health promoting behaviors in two the groups was significant (P
    Conclusion
    Peer-led support increased health promoting behaviors score in breast cancer patients. It is proposed that peer support should be used in patients with breast cancer to improve the health promoting behaviors.
    Keywords: breast cancer, peer support, group discussion, health, promoting behaviors
  • Hava Abdi *, Shirin Hejazi, Homyra Tahmasebi, Fateme Abdi Joybari Miss Pages 806-814
    Background and Aims
    Most patients who undergo coronary angiography have f ear and anxiety before procedure and their lives are endangered by some Complications such as dysrhythmia,spasm and vessels rupture.The non-pharmacological treatment such as aromatherapy can effective in reducing anxiety and thus prevent these complications of anxiety. The aim of this study is to assess the effect of aromatherapy on the anxiety of patients experiencing coronary angiography.
    Materials and Methods
    IN this clinical trial study, 78 patients, who hospitalized in sari Fatemeh-Zahra Hospital for Coronary angiography were interred in to the study and were divided to two groups. Ten people were excluded from study. In the control group (33 patients) we used sterile water as placebo and in case group (35 patients) we used oil inhalation by non absorbent polyethylene paper impregnated by two drops of essential oil for 20 minutes. The levels of anxiety were measured in to groups by Spill Berger state –trait anxiety scale before and after aromatherapy.
    The data were analyzed using Spss-19 and chi-square test and Fisher s exact test and pair test.
    Results
    The results showed that the level of anxiety in case group after aromatherapy was lower than the control group and this reduction was statistically significant difference (p = 0.025) and the level of anxiety in aromatherapy decreased after treatment (p >0/001) but control group we did not any between the level of anxiety before and after treatment (p=0/831).
    Conclusion
    This study showed the effects of inhalation aromatherapy with orange essence for reduction of anxiety in patients experiencing coronary angiography. Thus, it can be used for decreasing anxiety in clinical situation.
    Keywords: Anxiety, Angiography, Aromatherapy, Essential Oils, orange oil
  • Yosef Lotfi Seyed, Aram Feizi * Pages 815-825
    Background and Aims
    Ageing critical period of human life is the increasing number of non-communicable diseases such as cancers are predictable cases. In most cases Elderly Patients with cancer addition to cancer chemotherapy for the treatment of diseases and syndromes associated with cancer of various medicines that can increase the likelihood of drug interactions, toxicity and side effects are. The aim of leading the prevalence of moderate and severe drug interactions in the elderly undergoing chemotherapy in cancer patients referred to Imam Khomeini hospital in Ardebil.
    Materials and Methods
    Cross - sectional study on 102 elderly people who are aged 60 years and older was conducted. A list of medications the patient by using medical records, relatives and patient himself prepared, Drug–drug interactions were screened with Drug Interaction Facts software, version 7.0.5.1. Potential interactions were graded by levels of severity (severe, moderate) and Onset of action (rapid and delayed). The data were entered into SPSS software and descriptive statistics were presented.
    Results
    Of the potential interactions, 72/5% Total drug interactions, 16/7% were classified as major and 55/9% as moderate. 44/1% is potential drug interactions between dexamethasone and Abitanti. Most drugs prescribed chemotherapy, adjuvant chemotherapy drugs and drugs used to treat Comorbidities with warfarin drug interactions.
    Conclusion
    With increasing scientific knowledge of nurses and doctors from drug interactions, alternative medicines may interact with other medications and by reducing the number of drugs can limit the number of drug interactions and consequences of reduced.
    Keywords: Aging, Cancer, Chemotherapy, Drug Interactions
  • Moloud Radfar *, Zeinb Mohammad Zadeh, Fateme Mogadam Tabrizi, Naser Sheikhi Pages 826-834
    Background and Aims
    Adolescence is a critical and most vulnerable age in terms of mental health problems a crucial period for developing obesity and associated mental health problems. Inappropriate eating behaviors and obesity in adolescence is a great concern which can be associated with the risk of many chronic diseases in adulthood and in fact main base of obesity in adolescents is wrong eating behaviors. The purpose of this study is to investigate the relationship between eating behaviors with body mass index among high school female adolescents in Khoy.
    Materials and Methods
    The method of study is descriptive- correlation. 264 girl's high school students in Khoy to multi stage random sampling were selected and enter the study. The Data were collected with Dutch Eating Behavior Questionnaire DEBQ, meters and digital scale. The Data were analyzed with using Spearman correlation.
    Results
    Our results indicated that 64/8% of body mass index to normal levels and a total of 35/2% of samples are non-normal body mass index. A negative relationship existed between eating external stimuli and body mass index (-0/13) and positively associated between dietary restraint and body mass index (0/46)(p
    Conclusion
    Results show that eating external stimuli and dietary restraint is effective on body mass index. Therefore Because the critical period of adolescence is important, focusing on eating behaviors and eating styles is important for the prevention of overweight and obesity in adolescents.
    Keywords: Feeding Behavior, Body Mass Index, Adolescence, Obesity
  • Sahar Kazemi, Alireza Didarlo, Hamidreza Khalkhali, Aram Feizi * Pages 835-842
    Background and Aims
    Following a special diet, restricting liquids, and taking medicine to cure patients suffering from chronic kidney failure who are being treated by hemodialysis are crucial. The present study was carried out to study the relationship between self-efficacy and following a special diet among these patients.
    Materials and Methods
    A case-control study was carried out on 310 patients receiving hemodialysis at Taleghani Educational and Healthcare Center in Orumiyeh. In this research, the patients were sampled through full enumeration and were divided to two groups_ a group with members who followed their diet, and the other group in which the members did not follow the diet_ according to their average results from laboratory parameters. The self-efficacy of the patients was measured and compared by a valid and reliable tool made by the researcher.
    Results
    The results obtained from comparing the demographic data (age, gender, and ...) indicated that there was not a significant statistical difference between the two groups. The results from comparing the average values for self-efficacy in the following group (64.41±30.6) and non-following group (08.36±83.6) indicated a meaningful difference between these two groups (p˂0.05).
    Conclusion
    The members of the following group had a higher self-efficacy compared to the members of the non-following group. Therefore, taking some actions in order to boost the self-efficacy in the patients of the latter group may accompany an increase in their accepting a special diet which can lead to better therapeutic results.
    Keywords: Self-efficacy, Adherence, Dialysis
  • Seyran Goljabini, Haleh Farzin, Masoomeh Hemmati Maslakpak, Mehdi Khanbabayi Gol * Pages 843-850
    Background and Aims
    Training for ventilator-associated pneumonia prevention on the basis of clinical guidelines can be effective in preventing it, but what will be the effect of training on different grades. Therefore, we aimed to study the effect of training based clinical guidelines on performance of nurses in the prevention of ventilator-dependent pneumonia in special wards of Urmia teaching hospital during night shifte.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental study, 60 nurses (control and intervention groups) who working in intensive care unit of Urmia-hospital were included in study. For training group, four sessions of training, overhead posters and giving pamphlet were used. Chi-Square and t-test were used to analyze data.
    Results
    The overall performance score of nurses in prevention of ventilator-associated pneumonia was 16.23 ± 2.28 for control group and 24.43 ± 2.12 for intervention group, which indicating there was significant difference between two control and intervention groups (P
    Conclusion
    By consideration of positive effect of education on reducing incidence of ventilator-associated pneumonia in this study, it is necessary to give pamphlets, use of posters and participate in educational courses.
    Keywords: Education, special sections, Ventilator associated pneumonia, Clinical guidelines
  • Samira Barjaste, Saeedeh Alizadeh, Fatemeh Moghaddamtabrizi * Pages 851-862
    Background and Aims
    Pregnancy worry and anxiety are recognized as barriers in labor progress. This study was conducted to determine the effect of couple counseling based on marital support on anxiety and worry during pregnancy who referred to the selected Health centers in Urmia.
    Materials and Methods
    This clinical trial study was performed on 60 pregnant women and their spouses with gestational age between 18-32 weeks at Urmia selected health care centers in 2014. Data collection tool was individual information form, Cambridge worry and Spielberger anxiety inventory. Those women were randomly entered into the study groups (30 couple in each group). The intervention group in once a week, to 6 Session, was counseled. The non-intervention group received the normal prenatal care. Data was analyzed by SPSS-20, Mann- Witney-U, and T-test Wilcoxon rank tests. P-value less than 0.05 was considered significant.
    A randomized controlled trial was conducted. Sixty pregnant women and their spouses during 18-32 gestational weeks were randomly assigned into intervention (n=30) and control group (n=30) in 2014.
    The couples in intervention group invited to attend in couple counseling based on marital support sessions, and the control group received only routine prenatal care. State/trait anxiety was measured with the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory, worry during pregnancy was measured with the Cambridge Worry Scale.
    Results
    Mean score of total worry in pregnant women was significantly different in two groups of intervention group and control group (P˂ 001). Also, mean score of socio-medical, socio-economic, Health and Relationships were significantly different in two groups of intervention group and control group (P˂ 001). Also, mean score of state anxiety and trait anxiety in pregnant women were significantly different in two groups of intervention group, and control group (P
    Conclusion
    Couple counselling Based on marital support reduced their worry and anxiety during pregnancy. For reduction of worry and anxiety of pregnant women, during pregnancy counseling with Women with husbands was suggested.
    Keywords: Counseling, anxiety Worry, marital support, pregnant women
  • Akbar Atadokht, Javad Hashemi, Yaser Habibi, Vahid Fallahi *, Farideh Rahimi Pages 863-873
    Background and Aims
    Multiple Sclerosis as a chronic disease causes stress, anxiety, depression and other mental health problems for reasons such as sudden onset, lack of prognosis and definitive treatment. Therefore, the present study was carried out aimed at the role of illness perception and perceived social support in predicting psychological distress of MS patients.
    Materials and Methods
    The method used in this research was descriptive-correlation. The statistical population included all of the MS patients who referred to the welfare center of Ardabil to obtain the medical services and formed the file in the first half of 2014. Of this population, 60 individuals were selected as the total available sampling. The multidimensional scale of perceived social support, questionnaire of illness perception and the measures of depression, anxiety and stress (DASS-21) were used to collect data. Also, in order to analyze the data Pearson correlation test and multiple regression were used on the software SPSS -16 (p
    Results
    The results showed that in patients with MS, all components of illness perception except (outcome of disease, personal control and illness integrity) have a significant correlation with (anxiety, stress and depression) (p
    Conclusion
    The results of this research support the role of illness perception and perceived social support in predicting psychological distress in MS patients. So, given the higher levels of psychological injuries and disturbances in patients with multiple sclerosis, identification of causal and underlying factors seems necessary in maintaining and improving the health and psychological well-being in this group of chronic patients.
    Keywords: illness perception, social support, anxiety, stress, depression, Multiple sclerosis