فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 93، فروردین و اردیبهشت 1397)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 93، فروردین و اردیبهشت 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد رامان مولودی، هیلا مقبل، دارا دستان، کتایون حسن زاده، بیژن نوری، اسماعیل ایزدپناه* صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    مکانیسمهای دقیق وابستگی به اپیوئیدها و سندرم قطع مصرف هنوز به طور کامل شناخته نشده اند. از دیر باز مطالعات زیادی در رابطه با عواملی که بتوانند علایم قطع مصرف را کاهش دهند و خود منجر به وابستگی نشوند، صورت گرفته است. مطالعات حاکی از اثرات ضد تشنجی و آرام بخشی گیاه یاس رازقی می باشند. استفاده سنتی از این گیاه نشان داده است که دارای اثرات ضد دردی، ضد افسردگی، ضد التهابی، ضد عفونی کننده، آرام بخشی و ضد اسپاسم است. بر این اساس، هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگ گیاه یاس رازقی بر علایم قطع مصرف مرفین در موش صحرایی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، موش های صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار در محدوده وزنی 275-225 گرم بطور تصادفی در 5 گروه 6 تایی وارد مطالعه شدند. به منظور القای وابستگی، از روش تزریق زیر جلدی دوزهای فزاینده مرفین در یک دوره 13 روزه استفاده شد. در روز سیزدهم نیم ساعت بعد از آخرین دوز تزریق مرفین، به گروه مرفین - سالین، سالین (ml/kg 1) و به 3 گروه درمانی به ترتیب عصاره هیدروالکلی برگ یاس رازقی در دوزهای mg/kg 100 ،200 و 400 به صورت داخل صفاقی تزریق شد. پس از نیم ساعت، به همه گروه ها نالوکسان (mg/kg، ip 4) تزریق و به مدت 60 دقیقه علایم قطع مصرف شامل (پرش، ایستادن روی دو پا، تیمار ناحیه تناسلی، کشیدن شکم روی زمین، حرکات شبیه سگ خیس و کاهش وزن) ثبت گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد، عصاره هیدروالکلی یاس رازقی در دوز mg/kg100 به طور معنی داری تعداد پرش و در همه دوزها ایستادن روی دو پا و تیمار تناسلی را در مقایسه با گروه مرفین-سالین را کاهش داد (01/0P< و 001/0P<). همچنین این عصاره در تمامی دوزهای بکار رفته، توانست علایم تام سندرم ترک را در مقایسه با گروه مرفین-سالین به طور معنی داری کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، عصاره هیدروالکلی یاس رازقی در کاهش علایم قطع مصرف مرفین موثر است. این اثر را احتمالا می توان به اثر آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن نسبت داد.
    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی یاس رازقی، مرفین، علایم قطع مصرف
  • مرتضی دهقان، عباس عبدلی تفتی*، فروزان گنجی، رسول قائدی صفحات 8-17
    زمینه و هدف
    مصرف داروهای خوراکی و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی برای کاهش درد استئوآرتریت زانو عوارضی را بدنبال دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر احتمالی داروی گیاهی ژل زنجبیل بر کاهش میزان درد، خشکی صبحگاهی و عملکرد فیزیکی در مبتلایان به استئوآرتریت زانو و مقایسه با ژل پیروکسیکام می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 120بیمار مبتلا به استئو آرتریت به صورت تصادفی در 3گروه 40نفره تقسیم شدند. یک گروه ژل زنجبیل2% ، دو گروه دیگر به ترتیب ژل پیروکسیکام و پلاسبو دریافت کردند. به هر سه گروه قرص دیکلوفناک یکبار در روز و ژل مورد نظر دوبار در روز برای مدت14 روز تجویز شد. معاینه اول بیماران در هنگام مراجعه به پزشک و معاینه دوم 2هفته بعد از انجام مداخله صورت پذیرفت و میزان درد بر اساس مقیاس [1]VAS بررسی شد. همچنین از شاخص [2]WOMAC جهت ارزیابی تاثیر درد بر عملکرد بیماران استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری t زوجی، کای اسکوئر و آنالیز واریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    ژل زنجبیل باعث کاهش میزان کلی درد و خشکی صبحگاهی بیماران شد. این کاهش در مقایسه با گروه دریافت کننده ژل پیروکسیکام اختلاف معنی داری نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    ژل زنجبیل در تسکین درد، کاهش خشکی صبحگاهی و بهبود عملکرد فیزیکی بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو تاثیر گذار بود و تاثیر استفاده از ژل زنجبیل بصورت موضعی تفاوت قابل توجهی با ژل پیروکسیکام ندارد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت، ژل زنجبیل، پیروکسیکام
  • حشمت الله صوفی مجیدپور*، عادل سجادی صفحات 18-28
    زمینه و هدف
    سنگ شکنی برون اندامی (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) تحول عظیمی در درمان سنگ های کلیه کودکان ایجاد کرد، با این حال استفاده از این تکنولوژی عوارض مختلفی به همراه دارد که ایمن و موثر بودن آن را زیر سوال برده است.هدف این مطالعه بررسی اثربخشی و عوارض سنگ شکنی برون اندامی دردرمان سنگهای لگنچه کلیه در اطفال کمتر از8سال بود.
    روش بررسی
    این مطالعه گذشته نگر بر روی کودکان زیر هشت سال با سنگ لگنچه مراجعه کننده به بیمارستان توحید شهر سنندج طی سال های 1393-1386 انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز مانند سن ، جنس، وضعیت بالینی ، میزان عاری شدن از سنگ ، تعداد روزهای بستری ، میزان پاسخ به درمان و عوارض ایجاد شده، پرونده پزشکی بیماران مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده ازیک چک لیست اطلاعات 35 کودک زیر 8سال (شامل 37 کلیه) مبتلا به سنگ لگنچه کلیه، که در این مرکز تحت درمان به وسیله سنگ شکنی برون اندامی قرار گرفته بودند استخراج شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی(فراوانی مطلق و نسبی ، میانگین و انحراف معیار) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اندازه سنگ ها بین 8تا 25 میلی متر بود. 33 بیمار(5/94%) بعد از یک جلسه و 2 بیمار(5/5 درصد) بعد از دو جلسه سنگ شکنی درمان شدند. 6 بیمار (2/16 درصد) دچار تب ناشی از عفونت ادراری، 2 مورد (4/5 درصد) دچار عارضه گیر افتادن قطعات آزاد شده سنگ در حالب و 8 مورد از بیماران ( 6/21 درصد ) به دنبال سنگ شکنی، نیاز به بستری پیدا کردند. هماچوری در تمام موارد رخ داد. تزریق خون و هماتوم ساب کپسولار در هیچ کدام از بیماران دیده نشد. میزان اثربخشی سنگ شکنی و میزان عاری شدن از سنگ (Free Stone Rate) با سن بیماران و سایز سنگ رابطه ی معکوس داشت.
    نتیجه گیری
    سنگ شکنی برون اندامی روش بسیارموثر در درمان سنگ های لگنچه کلیه کودکان می باشد. عوارض ماژور و برگشت ناپذیر در این روش ناچیز بوده و سنگ های با اندازه کم تر از 20 میلی متر برای سنگ شکنی برون اندامی مناسب تر می باشند.
    کلیدواژگان: کودکان، سنگ کلیه، سنگ شکنی برون اندامی، عوارض
  • اکرم زنگنه، مهدی زنگنه، نادر گودرزی *، فریبا نجفی، لیدا حق نظری صفحات 26-37
    زمینه و هدف
    گرایش به درمان دیابت توسط گیاهان دارویی که دارای عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی هستند، روز به روز گسترش می یابد. در مطالعه حاضر، اثرات حفاظت کبدی و ضد دیابتی عصاره آبی تیغه میانی میوه گردو در موش سوری دیابتی ارزیابی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی دیابت با دوز mg/kg60 استرپتوزوتوسین به صورت داخل صفاقی در 35 موش سوری نر بالغ القاء شد و موش ها به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل منفی، نرمال سالین و گروه های تیمار به ترتیب mg/kg 5/0 گلی بنکلامید و g/kgμ 200 و 400 عصاره آبی تیغه میانی میوه گردو را به مدت 15 روز دریافت کردند. یک گروه نیز به عنوان کنترل مثبت (دیابتی تیمار نشده) در نظر گرفته شد. در روز پایان، سطوح سرمی گلوکز خون و آنزیم های آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) اندازه گیری شدند. حجم تام کبد، سینوزوئیدها، هپاتوسیت ها، سیاهرگ مرکزی، سیاهرگ باب، انشعابات سرخرگ کبدی و مجاری صفراوی بر روی مقاطع بافتی تخمین زده شد.
    یافته ها
    عصاره آبی تیغه میانی گردو توانست قند خون، آنزیم های AST و ALP و همچنین حجم تام کبد، سینوزوئیدها و سیاهرگ مرکزی را نسبت به گروه دیابتی درمان نشده به طور معناداری کاهش دهد (05/0> p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج بدست آمده، عصاره آبی تیغه ی میانی میوه گردو می تواند سطح قند خون را تنظیم نموده و از تخریب بافت کبد در موش های سوری دیابتی شده با استرپتوزوتوسین، پیش گیری نماید.
    کلیدواژگان: تیغه میانی میوه گردو، استرپتوزوتوسین، دیابت، کبد، موش سوری
  • انور محمدی بانه*، عزت الله رحیمی، دلپاک محمود نژاد صفحات 38-44
    زمینه و هدف
    روش دیالیز صفاقی یکی از مباحث مهم در رشته نفرولوژی است.هدف از این مطالعه بررسی میزان قابلیت انجام دیالیز صفاقی و عوامل مرتبط با آن در بیماران دیالیزی در استان کردستان است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی، کل بیماران با نارسایی مزمن کلیوی استان کردستان که نیاز به همودیالیز داشتند و به واحد بیماری های خاص معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان معرفی شده بودند در طول سال 1393 به تعداد 146 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند.روش گردآوری داده ها مصاحبه و مراجعه به پرونده بیماران و بازدید از محل زندگی بیماران بود و داده ها توسط نرم افزار آماری spss v.18 با استفاده از تستهای آمار استنباطی از جمله؛ تی تست و کای دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    9/58 درصد بیماران مرد و 1/41 درصد زن بودند و میانگین سن آنها 22/13±06/58 سال بود.همچنین 78 نفر(4/53 درصد) قابلیت دیالیز صفاقی را داشتند.بین قابلیت دیالیز صفاقی و فشار خون با 05/0>P رابطه معنی دار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    می توان گفت ؛ قابلیت دیالیز صفاقی از متغیرهای دموگرافیک تبعیت نمی کند. اما شرایط جسمی و روانی بر آن موثر است.
    کلیدواژگان: دیالیز صفاقی، بیماران کلیوی، عوامل
  • مینا ایراهیمی، جاوید صدرایی*، شهلا رودبار محمدی، فاطمه نیکومنش صفحات 45-56
    زمینه و هدف
    ولووواژینیت کاندیدایی و تریکومونیازیس حداقل 50 درصد ازکل موارد عفونتهای واژینیت را شامل می شود. داروهای اصلی جهت درمان این عفونتها دارای عوارض جانبی متعدد بوده ومقاومت دارویی نسبت به آنها در حال افزایش است. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات ضد تریکومونایی و ضدکاندیدایی عصاره استونی گزروغن در شرایط برون تنی بوده است.
    روش بررسی
    تیمار انگل در غلظت های 375، 750،... ،4000 میکرو گرم بر میلی لیتر و تیمار قارچ در غلظتهای 003/0 ،...،1و 2 میلی گرم بر میلی لیتر انجام و تاثیر آن در زمان های 24 و 48 ساعت بررسی شد. تعداد نهایی انگل با استفاده از رنگ آمیزی حیاتی تریپان بلو و لام نئوبار مشخص و مقدار IC50 (50% Inhibiting Concentration) محاسبه شد و در مورد قارچ، مقدار MIC (Minimum Inhibitory Concentration) محاسبه گردید. یررسی سمیت سلولی عصاره روی سلولهای ماکروفاژی موش سوری انجام گرفت.
    یافته ها
    کاهش درصد حیات انگلها در تمامی غلظت ها و در هر دو زمان 24 و 48 ساعت در مقایسه با گروه کنترل معنی دار ( 05/0 >P ) بوده است. بعد از 24 ساعت مقدار IC50 و SIبه ترتیب برابر 682 و 1/4 میکروگرم بر میلی لیتر و مقدار MIC برابر 2میلی گرم بر میلی لیترمحاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات عصاره استونی گزروغن بر بازدارندگی رشد تریکوموناس واژینالیس و کاندیدا آلبیکنس ، این احتمال است که با شناسایی و جداسازی ماده موثره این گیاه و انجام تحقیقات بیشتر، بتوان از آن برای درمان هر دوعفونت استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، کاندیدا آلبیکنس، عصاره استونی گزروغن، سمیت سلولی، IC50، MIC
  • صالح رصرص*، حسین صفری، عرف عزیززاده صفحات 57-63
    مقدمه
    کمردرد یک مشکل عمده سلامت در جوامع امروزی می باشد. حدود 10 درصد بیماران به طور مزمن دچار ناتوانی می شوند. باافزایش سن، ابتلا به برخی اختلالات نظیر تنگی کانال نخاعی شیوع بیشتری پیدا میکند. زمانیکه درمان نگهدارنده نتواند باعث بهبود علایم در بیماران با تنگی کانال کمری شود، گزینه جراحی انتخاب می گردد. روش جراحی برای تنگی کانال کمری لامینکتومی تنها یا لامینکتومی با فیوژن و فیکسیشن است که هرکدام از این روش ها دارای فواید و مضرات مخصوص به خود است. مقایسه پیامد های بالینی این دو روش در بیماران تنگی کانال، راهی برای کسب نتایج دقبق تر در این انتخاب است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت گذشته نگر بر روی 42 بیمار تنگی کانال نخاعی کمری دژنراتیو که حداقل شش ماه از عمل جراحی آنها گذشته بود، انجام شد. انتخاب روش جراحی (لامینکتومی تنها و یا لامینکتومی با فیوژن و فیکسیشن) بر اساس شرایط بالینی بیمار بود. مقایسه بالینی دو گروه براساس مقیاس Oswestry Disability Index وپس از گذشت حداقل 6 ماه از جراحی انجام شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج، اگرچه میان دو گروه از لحاظ عوارض جراحی، بهبود درد رادیکولر، کمر درد ولنگش عصبی تفاوت معناداری وجود ندارد، اما لامینکتومی با فیوژن و فیکسیشن موجب بهبود عملکردی بیشتر بیمار میگردد (011/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه و سایر پژوهش های صورت گرفته نشان میدهد که انجام عمل جراحی لامینکتومی همراه با فیوژن ارجح تر است.
    کلیدواژگان: لامینکتومی، فیوژن، تنگی کانال نخاعی، جراحی
  • نرگس حیدری، حامد طهماسبی، بهروز زینی، ساناز دهباشی، محمدرضا عربستانی * صفحات 64-75
    زمینه و هدف
    بیوفیلم استافیلوکوکوس اورئوس مسئول بروز عفونت های مختلفی می باشد.تولیدبیوفیلم یک فرآیند دفاعی-تهاجمی است که توسط ژنهای aap و icaR کنترل و تنظیم می شود.میزان بیان این ژنها نقش بسیار مهمی در قدرت تشکیل بیوفیلم دارند،از این روهدف از این مطالعه بررسی میزان بیان ژنهای تنظیمی icaR و aap در جدایه های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و جنتامایسین قرارگرفت.
    روش بررسی
    دراین مطالعه تحلیلی، 100 جدایه استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و جنتامایسین از مجموع 285 نمونه جمع آوری شد. سویه های مقاوم جهت حضور اپرون های تنظیمی بیوفیلم مورد ارزیابی کمی-مولکولی قرارگرفتند. جهت سنجش میزان بیان ژنهای تنظیمی از روش Real-Time PCR استفاده گردید. به منظورآنالیزهای آماری(توصیفی-تحلیلی) از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد و جهت آنالیز نتایج کمی بدست آمده از نرم افزار REST 2008 V3 استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع100 جدایه بالینی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و 82 جدایه مقاوم به جنتامایسن بدست آمده، بیشترین میزان بیان ژن های تنظیمی aap و icaR در نمونه های زخم وکاتاتر مشاهده شد. علاوه براین، میزان بیان ژن در سویه های داری مقاومت چندگانه نسبت به سویه های دارای مقاومت کمتر، دارای الگوی متفاوتی بود. همچنین، بین حضور وفعالیت ژنهای تنظیمی و تولید بیوفیلم در نمونه های مختلف ارتباط معنی داری مشاهده شد(05/0 p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به فراوانی سویه های تولید کننده بیوفیلم درجدایه های بدست آمده ازکاتاتر وزخم، و افزایش بیان ژنی دراین نمونه ها،باید الگوی دارویی مناسبی را درسویه های مقاوم به متی سیلین و جنتامایسین اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: مقاومت دارویی، استافیلوکوکوس اورئوس، عوامل بیماری زا، متی سیلین، جنتامایسین، بیان ژن
  • حسین وزینی *، بهمن رحیمی اسبویی صفحات 76-83
    زمینه و هدف
    تریکومونیازیس بیماری با گستردگی شیوع بالا در جهان است که می تواند تبعات و اثرات خطرناکی بر انسان تحمیل نماید و عامل آن تریکوموناس واژینالیس می باشد. اگرچه این بیماری دارای روش درمان مشخص است اما مقاومتهای دارویی مشاهده شده باعث نیاز به روش درمانی جدید می شود. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی اثر عصاره ی هیدروالکلی گیاهان زنیان (Carum copticum) و آنغوزه (Ferula asafetida) بر انگل تریکوموناس واژینالیس در شرایط آزمایشگاهی (In vitro) می باشد.
    روش بررسی
    عصاره هیدروالکلی گیاهان زنیان و آنغوزه به روش پرکولاسیون تهیه گردید. سپس غلظت های 100، 200، 400 و 800 میکروگرم بر میلی لیتر از آنها در زمانهای مواجهه ی 30، 60، 120 و 180 دقیقه بر علیه انگل تریکوموناس واژینالیس مورد استفاده قرار گرفت و اثرات ضدانگلی در هر غلظت و کنترل های مثبت و منفی مورد مطالعه قرار گرفت. در پایان، داده های بدست امده با نرم افزار SPSS 18 مورد آنالیز قرار گرفت.
    نتایج
    غلظت های مختلف از عصاره هر دو گیاه دارای اثر ضدتریکومونایی هستند اگرچه این اثر در عصاره ی انغوزه چشمگیرتر می باشد. همچنین، مشاهد گردیدکه اثر ضدانگلی عصاره ها با افزایش زمان مواجهه و غلظت افزایش می یابد. در غلظت های بالاتر عصاره ی آنغوزه (غلظت های 200، 400 و 800 میکرو گرم بر میلی لیتر) و در زمانهای مواجهه ی بالاتر (120 و 180 دقیقه) اثرات ضدتریکومونایی نزدیکی به مترونیدازول داشت.
    نتیجه گیری
    اثرات ضدتریکومونایی عصاره ی هیدروالکلی گیاه آنغوزه بالاتر از گیاه زنیان بود. همچنین انجام مطالعات تکمیلی جهت گازکروماتوگرافی و بررسی اجزای تشکیل دهنده می تواند به مشخص شدن دقیق تر ماده موثره گیاه کمک کرده و منجر به معرفی انغوزه به عنوان جایگزین مناسب برای مترونیدازول شود.
    کلیدواژگان: زنیان، آنغوزه، تریکوموناس واژینالیس
  • سجاد عوض زاده سامانی، مهرداد عنبریان *، محمدحسین قاسمی صفحات 84-92
    زمینه و هدف
    روش گرم کردن مناسب می تواند به عنوان راهکاری برای بهبود عملکرد ورزشکاران در رشته های مختلف مورد استفاده قرار گیرد. هدف از انجام مطالعه حاضر، مقایسه اثر دو روش گرم کردن سنتی و نیرومندسازی پس فعالی بر نیروهای عکس العمل زمین حین انجام حرکت اسکات پرش بود.
    روش بررسی
    تعداد 14 نفر ورزشکار تمرین کرده مرد (سن=26/5±3/64 سال، وزن=70±10/65 کیلوگرم، قد=180±8/39 سانتی متر) داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. ورزشکاران بطور تصادفی در سه روز متفاوت سه روش گرم کردن سنتی (معمولی)، گرم کردن به روش نیرومندسازی پس فعالی ایستا و پویا با انجام حرکت نیم اسکات جفت پا با شدت 90 درصد یک تکرار بیشینه را اجرا کردند. پس از هر یک از روش های گرم کردن، آزمون اسکات پرش بر روی تخته نیروسنج جهت ارزیابی نیروهای عکس العمل زمین انجام شد.
    یافته ها
    در فاز پرش و فرود، مقدار اوج نیروی عکس العمل افقی و عمودی در حالت گرم کردن سنتی از دو حالت گرم کردن نیم اسکات جفت پای ایستا (001/0p= برای هر دو فاز) و پویا (001/0p= برای هر دو فاز) کمتر بود. همچنین، در فاز پرش تفاوت معناداری بین دو حالت گرم کردن نیم اسکات جفت پای ایستا و پویا در نیروی عکس العمل افقی مشاهده شد (003/0p=). به علاوه، تفاوت معناداری در ارتفاع پرش عمودی و مقدار میانگین توسعه نیرو بین حالت گرم کردن سنتی با گرم کردن نیم اسکات جفت پای ایستا (001/0p= برای هر دو روش) و پویا (001/0p= برای هر دو) و بین حالات ایستا با پویا (به ترتیب: 003/0p= و 002/0p=) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق، به نظر می رسد استفاده از پدیده نیرومندسازی پس فعالی در فرآیند گرم کردن می تواند مزیت بیشتری نسبت به گرم کردن معمولی در بهبود رکورد و عملکرد افراد هنگام اجرای حرکت اسکات پرش داشته باشد.
    کلیدواژگان: گرم کردن، نیروی عکس العمل زمین، نیرومندسازی پس فعالی، اسکات پرش
  • مسعود کیخا، مهدی خورشیدی، سپهر نوید * صفحات 93-98
    مقدمه
    مایکوباکتریوم گوردونه یکی از مهم ترین مایکوباکتریوم های پاتوژن انسانی است که عفونت های آن در بیماران نقص سیستم ایمنی و افراد سالم نیز مشاهده می شود. مطالعه حاضر اولین گزارش موردی عفونت با مایکوباکتریوم گوردونه از ایران است.
    معرفی بیمار: خانم 39 ساله با علایمی از قبیل تب، کاهش وزن، بی اشتهایی، درد در قفسه سینه و سرفه های پایدار به اورژانس بیمارستان الزهرا شهر اصفهان مراجعه کرد. نمونه خلط از بیمار گرفته شد. بعد از گذشت یازده روز کلنی بر روی محیط لون اشتاین جانسون مشاهد شد و طبق ارزیابی های میکروسکوپی و تست های بیوشیمیایی باکتری مورد نظر به عنوان مایکوباکتریوم گوردونه شناسایی گردید. در نهایت با توجه به الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی برای بیمار کلارترومایسین و لوفلوکساسین تجویز شد و علایم بیمار پس از 6 هفته بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه تظاهرات بالینی و رادیولوژیک عفونت تنفسی مایکوباکتریوم گورونه و بیماری سل مشابه است، لذا ممکن است که با هم اشتباه گرفته شوند. علاوه بر این؛ با توجه به اینکه رژیم درمانی مایکوباکتریوم های غیر سلی و بیماری سل متفاوت است، لذا ضروری است که مایکوباکتریوم ها تا سطح گونه شناسایی شوند.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم گوردونه، سل، تشخیص آزمایشگاهی، مایکوباکتریوم غیرسلی
  • کیومرث احمدی * صفحات 99-109
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر پژوهشگران حوزه علوم رفتاری به یکی از عارضه ها و نقاط تاریک نظام ارتباطات سازمانی اشاره داشته اند و از آن به عنوان سایش اجتماعی نام می برند. عارضه مذکور در سازمانهایی که تراکم و حجم تعاملات بالا است می تواند تبعات بیشتری داشته باشد . سایش اجتماعی همه رفتارهای منفی و تحلیل برنده ای است که در طول زمان کاری از سوی متعاملین بر وی وارد می شود و باعث تضعیف توانایی ها ، تحلیل روندگی شخص می گردد .پرستاران با توجه به حجم تعاملات اجباری با بیماران، همراهان بیمار، پزشکان ، همکاران پرستار ،همکاران بهیار، سرپرستاران، خدمه و انتظامات، همکاران صفی آزمایشگاه و همکاران ستادی و اداری به عنوان متعاملین امکان تحلیل رفتن و سایش اجتماعی بیشتری دارند، اما در این پژوهش آن نوع تعاملاتی که جنبه اثرگذارتری دارد مورد توجه قرار گرفت .
    روش بررسی
    پژوهش در نظر دارد تا به ارایه الگویی جهت بسط مفهومی سایش اجتماعی برای پرستاران و شناسایی ابعاد و مولفه های و شاخص های این مفهوم بپردازد.این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی است، پژوهش برحسب هدف، توسعه ای – کاربردی و برحسب روش، اکتشافی که بر حسب زمان جمع آوری داده ها از نوع پژوهش های طولی و با استفاده از روش دلفی و با آزمون سازگاری کندال ، میزان کفایت نظری انجام تحلیل شد . جامعه آماری این پژوهش خبرگان امر پرستاری بودند که بصورت غیر احتمالی و قطعی انتخاب شده اند.
    یافته ها
    در این پژوهش از طریق بهره گیری از روش دلفی و نظر 12 نفر خبره بدست آمد برای مفهوم سایش اجتماعی پرستاران 7 بعد و 21 مولفه و 49 شاخص در سطح معناداری 01/0>P شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از مدل بدست آمده می توان به بسط مفهومی سایش اجتماعی در حرفه پرستاری پرداخت و همچنین یک نظام ارزیابی جهت میزان سایش اجتماعی برای هر پرستار و در هر بخش را مورد سنجش و محاسبه قرار داد.
    کلیدواژگان: ارتباطات، سایش اجتماعی، تحلیل رفتگی، پرستاری
|
  • Mohammad Raman Moloudi Dr, Hila Moqbel, Dara Dastan Dr, Katayoon Hasanzadeh, Bijan Noori Dr, Esmael Izadpanah Dr * Pages 1-7
    Background And Aim
    The exact mechanisms of morphine dependence and withdrawal syndrome remain unclear. Many studies have been performed to find agents with low dependency in order to decrease withdrawal symptoms. On the other hand studies have shown the anticonvulsant and sedative effects of Jasminum sambac. The traditional use of this plant has shown its analgesic, anti-depressant, anti-inflammatory, disinfectant, sedative, and anti-spasmodic effects. The aim of this study was to investigate the effect of hydroalcoholic extract of Jasminum sambac on morphine withdrawal symptoms in rats.
    Material and
    Methods
    Adult male Wistar rats with weight range of 225 - 275 g were randomly selected and divided into 5 groups. Each group consisted of 6 rats. In order to induce dependency, additive doses of morphine were injected subcutaneously for 13 days. On the 13th day, after the last dose of morphine, intraperitoneal saline injection (1 ml/kg:) was given to the morphine-saline group. We gave intraperitoneal injections of 100, 200, 400 mg/kg of hydroalcoholic extract of Jasminum sambac to the three treatment groups respectively. Thirty minutes later, intraperitoneal injections of naloxone (4 mg/kg) was given to the treatment groups and the withdrawal symptoms including: jumping, rearing, genital grooming, abdominal writhing, wet dog shake and weight loss were recorded for 60 minutes.
    Results
    Results of this study showed that 100 mg/kg of hydroalcoholic extract of Jasminum sambac significantly reduced the number of jumping and at all doses reduced rearing and genital grooming in the treatment groups compared to those in the morphine-saline group (P
    Conclusion
    We found that hydroalcoholic extract of Jasminum sambac was effective in decreasing the symptoms of morphine withdrawal symptoms. This effect is probably attributed to its antioxidant and anti-inflammatory effects.
    Keywords: Hydroalcoholic extract of Jasminum sambac, Morphine, Withdrawal symptoms
  • Morteza Dehghan Dr, Abbas Abdoli-Tafti Dr *, Foroozan Ganji Dr, Rasoul Ghaedi Dr Pages 8-17
    Background And Aim
    Oral drugs and nonsteroidal anti-inflammatory drugs which are used to relieve pain are associated with certain side effects in the patients with knee osteoarthritis. The aim of this study was to compare the effects of a herbal drug, Zingiber officinale jelly, and piroxicam jelly on pain relief, morning stiffness, and physical performance in the patients with knee osteoarthritis.
    Material and
    Methods
    In this semi-experimental study one hundred and twenty patients with osteoarthritis were randomly assigned to three groups of 40. Z. officinale 2% jelly, piroxicam jelly, and placebo were given twice a day for 14 days to the 1st, 2nd and 3rd groups respectively. Concurrently, diclofenac tablet 100mg/ day was given to all groups. Physical examination was performed before intervention and two weeks after completion of the treatment. The level of pain was measured by use of visual analogue scale. Furthermore, the WOMAC index was used to investigate the effect of pain on the patient's performance. Using SPSS software, data were analyzed by paired t-test, chi-square and ANOVA.
    Result
    There were no significant difference between Z. officinale jelly and piroxicam jelly in relation to relief of overall pain and morning stiffness, (P>0.05). The relief of pain (P=0.01) and morning stiffness (P=0.002) were significantly more marked in the piroxicam-treated group compared to those in the placebo group. Improvement of the physical functioning was not significantly different between the piroxicam-treated and Z. officinale-treated groups (P>0.05).
    Conclusion
    Z. officinale jelly and piroxicam jelly were effective in pain relief, amelioration of morning stiffness, and improvement of physical functioning in the patients with knee osteoarthritis, and there were no significant differences between the effects of the jellies.
    Keywords: Osteoarthritis, Ginger jelly, Piroxicam jelly
  • Heshmatollah Sofimajidpour Dr *, Adel Sajadi Dr Pages 18-28
    Background And Aim
    Extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) has revolutionized the treatment of kidney stones in children. However, use of this technology has several complications which cast doubt on its safety and effectiveness. The aim of this study was to evaluate the effectiveness and complications of extracorporeal shock wave lithotripsy in the treatment of renal pelvis stones in the children less than 8 years of age.
    Material and
    Method
    This retrospective study included children less than 8 years of age with renal pelvis stones who had been referring to Tohid Hospital in Sanandaj, between 2007 and 2015. Data of the patients, such as age, sex, clinical status, stone free rate, days of hospitalization, response rate to treatment and complications were obtained from the patient's medical records. We used a checklist to collect data of 35 children less than 8 years of age (including 37 kidneys) with renal pelvis stones who had been treated with ESWL in Tohid Hospital. SPSS software and descriptive statistics (absolute and relative frequency, mean and standard deviation) were used for data analysis.
    Result
    The sizes of the stones were between 8 and 25 mm. Thirty three patients (94.5%) were treated after one ESWL session and two patients (5.5%) were treated after two ESWL sessions. Six patients (16.2%) developed fever due to urinary tract infection; in two cases free stones lodged in ureter and 8 cases (21.6%) required hospitalization after ESWL. Hematuria occurred in all cases. Subcapsular hematoma was not observed in the patients. Blood transfusion was not given to the patients. The effectiveness of ESWL and stone free rate had inverse relationship with the age of the patients and sizes of the stones.
    Conclusion
    In this study extracorporeal shock wave lithotripsy was an extremely effective method for the treatment of renal pelvis stones in children and major and irreversible complications were not common. ESWL was more suitable for the treatment of the stones of less than 20 mm.
    Keywords: Children, Kidney stone, ESWL, Complications
  • Akram Zangeneh, Mahdi Zangeneh, Nader Ghoodarzi Dr *, Fariba Najafi Dr, Lida Hagh Nazari Dr Pages 26-37
    Backgrounds and Aim: Treatment of diabetes by ethnomedicinal plants which have fewer side effects than chemical drugs has been on the rise. In this study we assessed hepatoprotective and antidiabetic effects of aqueous extract of internal septum of walnut fruit (ISWF) on diabetic mice.
    Material and
    Methods
    In this experimental study 35 mature male mice were made diabetic by administration of 60 mg/kg of streptozotocin intraperitoneally. The mice were randomly divided into 5 groups. The negative (non diabetic) and positive (diabetic) control groups received normal saline and the 1st, 2nd and 3rd treatment groups received 0.5 mg/kg of glibenclamide, 200 and 400 μl/kg of aqueous extract of ISWF through gavage respectively for 15 days. On the last day, serum levels of blood glucose, ALT (alanine aminotransferase), AST (aspartate aminotransferase) and ALP (alkaline-phosphatase) were measured. After tissue processing, we measured total volume of the liver, hepatocytes, sinusoids, portal vein, central vein, hepatic arteries and bile ducts in the sections of the tissues.
    Results
    Use of aqueous extract of ISWF in the treatment groups led to significant decrease in blood glucose levels, AST and ALP enzymes and also total volume of liver, sinusoids and central vein (p
    Conclusion
    According to the results, aqueous extract of ISWF, can regulate the blood glucose level and inhibit hepatic damage in streptozotocin-induced diabetic mice.
    Keywords: Internal septum of walnut fruit, Streptozotocin, Diabetes, Liver, Mice
  • Anvar Mohammadi Baneh Dr*, Ezatollah Rahimi Dr, Delpak Mahmoodnejad Dr Pages 38-44
    Background And Aim
    Peritoneal dialysis is one of the most important issues in nephrology. The aim of this study was to assess the possibility of performance of peritoneal dialysis and its associated factors in the patients chronic renal failure.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional study included 146 patients with chronic kidney disease requiring hemodialysis between 2013 and 2014. Data were collected by interviewing patients and review of the patient's records and visiting the life places of the patients. Data were analyzed by inferential statistic including t-test and chi- square.
    Result
    The results showed that 58.9% of the patients were men and 41.1% were woman. The mean age of the participants was 58.06±13.22. 78 (53.4) patients were eligible for peritoneal dialysis. There was a significant relationship between eligibility of the patients for peritoneal dialysis and their blood pressures (p
    Conclusion
    We concluded that eligibility of the patients for peritoneal dialysis does not comply with the demographic variables. But physical and psychological condition of the patients can affect it.
    Keywords: Peritoneal dialysis, kidney disease, Kurdistan
  • Mina Ebrahimi, Javid Sadraei Dr *, Shahla Roudbarmohammadi Dr, Fatemeh Nikoomanesh Pages 45-56
    Background And Aim
    Vulvovaginal candidiasis and trichomoniasis account for at least 50 percent of all cases of vaginal infections. The main drugs used to treat these infections have numerous side effects and drug resistance to them is on the rise. The aim of this study was to investigate the anti-trichomonas and anti candidal effects of acetone extracts of Moringa peregrina in vitro.
    Material and
    Methods
    We used acetone extracts of Moringa peregrina at concentrations of 375, 750, …, 3000 and 4000 µg/ml for the treatment of trichomoniasis; and concentrations of 0/003,…, 1 and 2mg/ml for the treatment of candidiasis. We evaluated the effect of the extracts after 24 and 48 hours.
    The final number of viable parasites were determined by trypan blue staining and neobar lamella; and IC50 (50% Inhibitory Concentration) value was calculated. We also calculated MIC (Minimum Inhibitory Concentration) of the extract for candida. The cytotoxic effect of the extract on the mice macrophage cells was investigated.
    Result
    Comparison between treatment and control groups revealed a significant decrease in the viability of parasites in the treatment group at all concentrations after both 24 and 48 hours (P
    Conclusion
    Considering favorable effects of acetone extract of Moringa peregrina on inhibiting the growth of Trichomonas vaginalis and Candida albicans identification and isolation of active ingredients of the plant, may lead to use of this extract for the treatment of both infections in the future studies.
    Keywords: Trichomonas vaginalis, Candida albicans, Acetone extract of Moringa peregrina, Cytotoxicity, IC50, MIC
  • Saleh Rasras Dr *, Hosein Safari Dr, Aref Azizzadeh Dr Pages 57-63
    Background And Aim
    Low back pain is a major health problem. About 10% of patients develop chronic disability. Prevalence of some disorders such as spinal canal stenosis will rise with increasing age. When preservative treatment fails to improve symptoms in the patients with stenosis of the lumbar canal, surgical measures can be considered. Laminectomy alone or laminectomy with fusion and fixation are surgical procedures for spinal canal stenosis. Each of these procedures has its own advantages and disadvantages. Comparison of the clinical effects of these two methods in the patients with stenosis of the canal is a way to obtain more accurate results in order to select the appropriate procedure.
    Material and
    Methods
    This retrospective study included 42 patients with degenerative spinal canal stenosis, who had underwent surgery at least six months ago. Selection of surgical procedure (single laminectomy or laminectomy with fusion and fixation) was based on clinical condition of every patient. Oswestry Disability Index scale was used for clinical comparison of the two groups at least 6 months after surgery.
    Results
    Considering the results, we found no significant differences between the two groups in terms of surgical complications, radiculer pain improvement, low back pain and neurogenic claudication; but fusion and fixation laminectomy resulted in improved performance of the patients (p ≤ 0.011)
    Conclusion
    The findings of this study and other studies suggest that laminectomy with fusion surgery is preferable for the treatment of degenerative spinal canal stenosis.
    Keywords: Laminectomy, Fusion, Spinal canal stenosis
  • Narges Heydari, Hamed Tahmasebi, Behrooz Zeini, Sanaz Dehbashi, Mohammad Reza Arabestani Dr * Pages 64-75
    Backgrounds and Aim: Staphylococcus aureus biofilms are involved in a multitude of serious chronic infections. Production of biofilms is a defensive-invasive process controlled and regulated by the aap and icaR genes. The expression levels of these genes play an important role in the formation of biofilm. The aim of this study was to investigate the expression of icaR and aap regulatory genes in clinical isolates of S. aureus resistant to methicillin and gentamicin.
    Materials And Methods
    In this analytical study, among 285 samples, we detected 100 isolates of methicillin resistant and 82 isolates of gentamicin resistant S. aureus. Resistant strains were evaluated for the presence of biofilm regulatory genes. The expression levels of regulatory genes were measured by real-time PCR method. We used SPSS software 16 for statistical analysis and also REST 2008 V3 software for analysis of quantitative results.
    Results
    Among 100 methicillin resistant and 82 gentamicin resistant isolates of S. aureus the highest expression levels of icaR and aap genes were detected in the smears obtained from the wounds and catheters. Moreover, a different pattern of gene expression was observed in multidrug resistant strains in comparison to the strains with lower rate of resistance. Also, there was a significant relationship between the presence and activity of regulatory genes and biofilm formation in different samples (p≤0 / 05).
    Conclusion
    Considering the frequency of biofilm producing strains of S. aureus in the smears from the catheters and wounds and also increased gene expression, appropriate therapeutic measures should be considered for methicillin and gentamicin resistant of S. aureus.
    Keywords: Drug resistance, S. aureus, Virulence factors, Methicillin, Gentamicin, Gene expression
  • Hossein Vazini *, Bahman Rahimi Esboei Pages 76-83
    Background And Aim
    Ttrichomoniasis is a disease with high prevalence in the world that can impose dangerous consequences on human beings. It is caused by Trichomonas vaginalis. Although, the disease has certain treatment methods but the emergence of drug resistance has emphasized the need for new therapeutic approaches. The purpose of this study was to evaluate the in vitro effect of hydroalcoholic extract of Carum copticum (C. copticum) and ferula asafetida (F. asafetida) against Trichomonas vaginalis.
    Material and
    Methods
    We prepared hydroalcoholic extracts of F. asafetida and the C. copticum. Then, the concentrations of 100, 200, 400 and 800µg/ml of the extracts were used against the T. vaginalis at the exposure times of 30, 60, 120 and 180 min. Anti-parasitic effects of the extracts at every dose and also the positive and negative controls were studied. Finally, the data were analyzed by SPSS 18 software.
    Results
    The results showed that different concentrations of both plant extracts had anti-trichomonas effect, although the effect of the F. asafetida extract was more remarkable. We also found that the anti-parasitic effect of the extracts increased by increasing the exposure time and also concentration. At the higher concentrations of F. asafetida extract (concentrations of 200, 400 and 800 µg/ml) and at the more prolonged exposure times (120 and 180 min), the anti-trichomonas effect of F. asafetida was similar to that of metronidazole.
    Conclusion
    The anti-trichomonas effects of the hydroalcoholic extract of F. asafetida was higher than that of C. copticum. Complementary studies such as gas chromatography and spectophotometery can help to identify the effective ingredient of these plants which may result in the introduction of F. asafetida as a suitable alternative for metronidazole.
    Keywords: Carum copticum, Ferula asafetida, Trichomonas vaginalis
  • Sajad Avazzadeh Samani, Mehrdad Anbarian Dr *, Mohammad Hossein Ghasemi Pages 84-92
    Background And Aim
    A proper warm-up method can be used as a strategy to improve performance of athletes in various sport fields. The purpose of the present study was to assess the effect of traditional and post-activation potentiation warm-up methods on ground reaction forces during squat jump.
    Materials And Methods
    Fourteen trained male athletes (age=26.5±3.64 years, weight=70±10.65 kg, height=180 ± 8.39 cm) participated voluntarily in this study. Athletes randomly performed three different warm-up protocols on three separate days: typical traditional warm-up method, static and dynamic post-activation potentiation implementing half-squat at 90% 1RM. After performing the warm-up protocols, the subjects completed squat jump test on a force platform in order to assess ground reaction forces.
    Results
    In the jumping and landing phases, the peak values of horizontal and vertical ground reaction forces in the traditional warm-up method were significantly lower than those in the static (P=0.001 for both phases) and dynamic (P=0.001 for both phases) PAP warm-up methods. Also, we found a significant difference in the horizontal peak ground reaction force in the jumping phase between the static and dynamic PAP warm-up methods (P=0.003). In addition, significant differences in the vertical jump height and rate of force development (RFD) were observed between the traditional and static PAP warm-up methods (P=0.001 for both methods), between the traditional and dynamic PAP warm-up methods (P=0.001 for both methods), and also between the static and dynamic PAP warm-up methods (P=0.002 and P=0.003, respectively).
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that the PAP warm-up method may have more advantage over traditional warm-up method in order to improve record and performance of the athletes during squat jump movement.
    Keywords: Warm-up, Ground reaction force, Post-activation potentiation (PAP), Squat jump
  • Masood Kikha, Mehdi Khorshidi, Sepehr Navid * Pages 93-98
    Background And Aim
    Mycobacterium gordonae is one of the most important human mycobacterial pathogens that is found in immuno-compromised patients and also healthy people. This study is the first case report of Mycobacterium gordonae infection from Iran.
    Material and
    Methods
    A 39-year-old woman with fever, weight loss, anorexia, chest pain and persistent cough referred to the emergency department of Al-Zahra Hospital in Isfahan,. A sputum sample was taken from the patient. After eleven days bacterial colonies were observed on the Lowenstein–Jensen Medium. Using microscopic evaluation and biochemical tests, the bacterial colonies were identified as Mycobacterium gordonae. Considering the antibiotic resistance pattern clarithromycin and levofloxacin, were prescribed for the patient. The patient's clinical signs were improved after 6 weeks.
    Conclusion
    The clinical and radiological manifestations of mycobacterium gordonae and tuberculosis are similar and may be mistaken for each other. In addition, therapeutic regimen for non-tuberculosis mycobacteria and tuberculosis are different. Therefore it is necessary to identify mycobacteria to the species level.
    Keywords: Mycobacterium gordonae, Tuberculosis, Laboratory diagnosis, Non-tuberculosis mycobacteria
  • Kiomars Ahmadi Dr * Pages 99-109
    Background And Aim
    In recent years, researchers in the field of behavioral sciences have pointed to one of the complications and dark points of the organizational communication system which is called social undermining. In organizations with high rates of interactions this communication can have more consequences. Social undermining includes all negative and exhausting behavior of the transactors which can result in impaired abilities and exhaustion of the nurses during work time. Due to high rate of interactions with the patients, patient's companions, doctors, nurse's colleagues, paramedics, head nurse, servants, guards, laboratory staff and administrative colleagues, nurses are more prone to social undermining and exhaustion. Our study included the interactions with more impacts on the nurses.
    Material and
    Methods
    The aim of this study was to present a model for conceptual extent and mesurenment of nurse’s social underminig and identify the dimensions and components of this concept. This was a qualitative study. Considering the aim of the study this was an applied – developmental study, and according to the methodology, it was an explorative study. Considering the time of data collection this was a longitudinal study. We evaluated the theoretical adequacy level using Delphi method and Kendall's test. The study population consisted of expert nurses, selected by a non-random method.
    Results
    In this study using Delphi method we obtained 12 expert's views, on the concept of nurses social undermining. We identified 7 dimensions, 21 components and 49 indices at the significant level of less than 0.01.
    Conclusion
    Based on this model, we can deal with the concept of social undermining in the nursing profession. Also we can evaluate a kind of assessment system to determine the rate of social undermining for the nurses and in every ward.
    Keywords: Communication, Social Undermining, Exhaustion, Nursing