فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 55 (زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 55 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جمال رزی، محمدرضا امام جمعه *، غلامعلی احمدی صفحات 1-14
    هدف این پژوهش، شناسایی ابعاد و مولفه های معلم اثربخش در مطالعات قبلی، ارائه مدلی جامع بر اساس آن و همچنین بررسی وجوه اشتراکی و افتراقی مدل به دست آمده با اسناد بالادستی نظام آموزش وپرورش ایران است. روش پژوهش کیفی و از نوع تحلیل اسنادی است که با استفاده از روش استنتاج مبتنی بر تحلیل مفاهیم و مفهوم پردازی مجدد شکل گرفته است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه متون نظری و پژوهشی داخلی و خارجی در دسترس، مراجع مرتبط و اسناد بالادستی نظام آموزش وپرورش کشور جمهوری اسلامی ایران است و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 40 سند که به صورت خاص به حوزه معلم اثربخش، بررسی ابعاد، ویژگی ها و مولفه های معلم اثربخش پرداخته بودند، انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها چک لیست بوده که روایی صوری، محتوایی آن مورد تائید 3 نفر از متخصصان دانشگاهی قرار گرفت و با روش آزمون مجدد، پایایی آن 91/ به دست آمد. عمده ترین یافته ها مبین شناسایی 6 بعد صلاحیت های حرفه ای (با 3 مولفه)، ویژگی های شخصیتی (با 9 مولفه)، مدیریت کلاس درس (با 5 مولفه)، مهارت های تدریس (با 10 مولفه)، نظارت و پایش (با 5 مولفه) و ارزشیابی (با 5 مولفه) است و بر این اساس، مدل معلم اثربخش طراحی گردید. در مقایسه مدل به دست آمده با اسناد بالادستی، 2 مولفه در بعد ویژگی های شخصیتی،2 مولفه در بعد مدیریت کلاس درس، 2 مولفه در بعد مهارت های تدریس، 3 مولفه در بعد ارزشیابی، 1 مولفه در بعد صلاحیت ها، 4 مولفه در بعد نظارت و پایش مشترک بوده، همچنین 5 مولفه مربوط به صلاحیت ها، ابعاد درس پژوهی با 2 مولفه و ساحت های تربیتی با 2 مولفه از جمله وجوه افتراقی بوده است.
    کلیدواژگان: معلم اثربخش، ابعاد و مولفه های معلم اثربخش، مدل معلم اثربخش، اسناد بالادستی
  • سعید وزیری یزدی، علیرضا یوسفی *، نرگس کشتی آرای صفحات 15-23
    با هدف بررسی فرایند تدوین اهداف برنامه درسی پرورش هوش اخلاقی، در این تحقیق از روش تحلیل محتوای کیفی مبتنی بر تکنیک مقوله بندی قیاسی و بر اساس رویکرد مایرینگ (Mayring) استفاده شده است. حوزه موردمطالعه شامل متون چاپی و الکترونیکی برگرفته از آثار اندیشمندان و نظریه پردازان حوزه های هوش اخلاقی و نوفهم گرایی برنامه درسی که از طریق روش نمونه گیری هدفمند، متون منتخب تعیین و از طریق روش فیش برداری مبادرت به جمع آوری اطلاعات گردید. با در نظر گرفتن پاراگراف به عنوان واحد تحلیل، کدگذاری انجام و مفاهیم و مقوله ها استخراج گردیدند. یافته ها حاکی از آن بود که رشد عملکرد اخلاقی، رشد تفکر اخلاقی، ایجاد منش اجرایی و اخلاقی، رشد اعتقادات مذهبی، پرورش دید زیباشناختی به اخلاق، پرورش آزادی اندیشه و رفتار، رشد تفکر خلاق، پرورش تفکر انتقادی، تربیت شهروند نیک و قانون مدار، ایجاد باور مردم سالاری، رشد انگیزش درونی، پرورش روحیه مراقبت و غمخواری از طریق فهم همدلی با ساختار و آموزش و مراقبت، رشد آگاهی ها و رفتارهای اجتماعی از طریق درک زندگی اجتماعی و آموزش آگاهی های اجتماعی، پرورش وجدان کاری، رشد فضیلت محبت و همدلی، پرورش انگیزه کمال جویی، تقویت مهارت قانون گرایی، رشد خود مراقبتی و وجدان اخلاقی و پرورش تفکر عمیق و فلسفی نسبت به خود و پدیده ها، تعیین کننده اهداف برنامه درسی پرورش هوش اخلاقی کودکان دوره ابتدایی می باشند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، دوره ابتدایی، هدف، هوش اخلاقی
  • محمد جواد لیاقتدار، مصطفی مهدیان، نرجس امینی* صفحات 24-38
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان کاربست نشانگرهای تدریس اثربخش درس ریاضی در دبیرستان های دولتی و غیرانتفاعی شهر اصفهان از منظر دانش آموزان بوده است. تحقیق حاضر از نوع توصیفی - پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دوره پیش دانشگاهی مقطع دبیرستان است که با روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 150 نفر دانش آموز به صورت تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها پرسشنامه ارزشیابی تدریس (2008 Course Evaluation Quessionnaire، بوده است. داده های گردآوری شده با شاخص های آمار توصیفی (درصد) و آمار استنباطی (آزمون t تک متغیره، t مستقل، u من ویتنی) تحت نرم افزار SPSS15 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی میزان به کارگیری نشانگرهای تدریس اثربخش توسط دبیران ریاضی را در حد بالاتر از متوسط برآورد نموده اند و دانش آموزان مدارس دولتی میزان به کارگیری نشانگرهای تدریس اثربخش توسط دبیران ریاضی را در حد کمتر از متوسط برآورد نموده اند. برای همه دانش آموزان صرف نظر از جنسیت و نوع مدرسه اعم از غیرانتفاعی و دولتی بهترین ویژگی تدریس اثربخش ریاضی، مولفه «تضارب افکار» بوده است. در پایان برای بهبود کیفیت آموزش ریاضی گسترش علوم بین رشته ای جدید «آموزش ریاضی» با پژوهش های مورد نیاز آن در زمینه های تربیتی و تلفیق متناسب علوم تربیتی با دانش ریاضی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، تدریس اثربخش، مدارس دولتی، مدارس غیرانتفاعی
  • فائزه ناطقی*، یحیی معروفی، شهریار حیدری صفحات 39-51
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی و تبیین سطح مغفول برنامه درسی تجربه شده (ادراکات و انتظارات) در درس روش ها و فنون تدریس و شناسایی عوامل موثر در شکل گیری این ادراکات و انتظارات در بین دانشجو معلمان پردیس شهید مدرس دانشگاه فرهنگیان سنندج است. در این پژوهش که با رویکرد آمیخته (کمی-کیفی) انجام شده، از روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی در بخش کمی و از روش پدیدارشناسی برای بخش کیفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجو معلمان دبیری که درس روش ها و فنون تدریس را در نیمسال اول سال تحصیلی 95-94 پیش ثبت نام کرده بودند، تشکیل داده است (101 نفر). روش نمونه گیری در بخش کمی روش تمام شماری و در بخش کیفی هدفمند بوده است. برای جمع آوری اطلاعات در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته و در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختم اند استفاده شده است. روایی محتوایی ابزار بر اساس نظرات اساتید متخصص مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ 89/. برآورد شد. اطلاعات جمع آوری شده در بخش کمی بر اساس شاخص های آمار توصیفی و در نرم افزار spss16و در بخش کیفی بر اساس روش تحلیل تفسیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که دانشجو معلمان این درس را (78 درصد) جذاب، (77 درصد) نیازمند تلاش و (70 درصد) دشوار می دانند. بر اساس یافته های بخش کیفی سه مضمون اصلی شامل عوامل فردی، عوامل آموزشی و عوامل اجتماعی و بیرونی به عنوان عوامل موثر در شکل گیری ادراکات و انتظارات دانشجو معلمان نسبت به درس روش ها و فنون تدریس شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی تجربه شده، درس روش ها و فنون تدریس، برنامه درسی مورد انتظار، سطح مغفول
  • حسین محسن پور کبریا *، کورش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی، اباصلت خراسانی صفحات 52-66
    پژوهش حاضر، با هدف تبیین پیامدهای ارتقای فرهنگ برنامه ریزی درسی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی انجام شد. مشارکت کنندگان در پژوهش حاضر، متخصصان در حوزه سیاست گذاری و یا دارای سوابق اجرایی در آموزش عالی و متخصصان برنامه درسی آموزش عالی بودند. با استفاده از طرح کیفی داده بنیاد و از طریق نمونه گیری هدفمند، اقدام به مصاحبه عمیق با 29 نفر از متخصصان و صاحب نظران حوزه آموزش عالی گردید. در تحقیق حاضر، با تحلیل محتوای کیفی، اطلاعات گردآوری شده ابتدا دسته بندی و سپس به شیوه مقوله بندی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. به منظور تعیین روایی داده های کیفی از روش چک کردن اعضاء استفاده شده است. یافته ها نشان داده است که مهم ترین پیامدهای ارتقای فرهنگ برنامه ریزی درسی دربرگیرنده کارآمدی برنامه ریزی درسی، جلوگیری از اتلاف منابع مالی و زمانی، گسترش کار تیمی و ارتقای بهره وری و رشد اثربخشی عملکرد اساتید است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، فرهنگ برنامه ریزی درسی، پیامدها
  • مجتبی رضایی راد *، سیده لیلا ساداتی مطلق صفحات 67-74
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه انگیزه پیشرفت، اعتمادبه نفس، احساس تعلق به مدرسه و عملکرد تحصیلی دانش آموزان در مدارس دولتی، نمونه دولتی، هوشمند و تیزهوشان شهرستان ساری به روش علی-مقایسه ای انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه هشتم در سال تحصیلی 95–1394 بود که به روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس تعداد 170 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه های استاندارد انگیزه پیشرفت هلمدیچ و اسپنز (1977)، اعتمادبه نفس آیزنگ (1976)، احساس تعلق به مدرسه بری و همکاران (2004) و عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها با نظر پنج تن از استادان عضو هیئت علمی در رشته های علوم تربیتی و روان شناسی تایید شد. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه انگیزه پیشرفت برابر 86/0، اعتمادبه نفس برابر 83/0، احساس تعلق به مدرسه برابر 85/0 و عملکرد تحصیلی برابر 87/0 محاسبه شد. روش تجزیه وتحلیل داده ها استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون ناپارامتری کروسکال والیس به دلیل غیر نرمال بودن متغیرها بر اساس آزمون کولموگوروف - اسمیرنوف) از طریق برنامه نرم افزار SPSS23 بود. یافته ها نشان داد که انگیزه پیشرفت، اعتمادبه نفس، احساس تعلق به مدرسه و عملکرد تحصیلی دانش آموزان در مدارس دولتی، نمونه دولتی، هوشمند و تیزهوشان متفاوت است.
    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، اعتمادبه نفس، احساس تعلق به مدرسه، عملکرد تحصیلی
  • ناصر تسلیمیان *، محمدرضا سرمدی، محمد سیفی صفحات 75-90
    تقویت ادراک زیباشناسانه و تحقق ذهنیت فلسفی به عنوان دو هدف غایی نظام های آموزشی مورد واکاوی اندیشمندان تربیتی می باشند، اما نسبت میان این دو هدف در طراحی های آموزشی و برنامه ریزی های درسی مورد بازبینی نظری واقع نشده است. در این مقاله نقش ادراک زیباشناسانه در تعالی نشان اول بعد جامعیت ذهنیت فلسفی آشکار شده و نیز ماهیت عناصر اصلی طراحی آموزشی در برنامه درسی هنر بر اساس نقش آشکارشده فوق تبیین گردیده است. برای این منظور ابتدا ادراک زیباشناسانه و مراحل آن و محمل تحقق این ادراک، یعنی تربیت هنری تبیین شده، سپس ذهنیت فلسفی مورد تبیین قرار گرفته است. در ادامه به روش توصیفی تحلیلی، روابط مفهومی و جغرافیای منطقی میان ادراک زیباشناسانه و نشان اول بعد جامعیت ذهنیت فلسفی، کشف و تبیین گردیده است. این پژوهش دارای جهان بینی ساختن گرایانه و راهبرد کیفی می باشد. روش پژوهش، تحلیلی و از نوع استعلایی فرارونده بوده و روش اسنادی برای جمع آوری اطلاعات برگزیده گردیده است. یافته ها و نتایج این مقاله نشان داد که یک شبکه مفهومی از پیش نایافته و جغرافیای منطقی کشف نشده، میان ادراک زیباشناسانه و نشان اول بعد جامعیت ذهنیت فلسفی وجود دارد که می تواند زمینه ای برای برنامه ریزی درسی و طراحی آموزشی با رویکرد زیباشناختی باشد.
    کلیدواژگان: ادراک زیباشناسانه، تربیت هنری، جامعیت، ذهنیت فلسفی
  • موسی پیری *، حمزه عزیزی، جواد مصرآبادی صفحات 91-99
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی نقشه مفهومی بر یادداری و درک مفاهیم برنامه درسی علوم تجربی و مطالعات اجتماعی بود. روش پژوهش شبه آزمایشی بود که در اجرای آن از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. شرکت کنندگان پژوهش شامل 120 نفر (60 نفر گروه آزمایشی و 60 نفر گروه کنترل) از دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر اشنویه در سال تحصیلی 94 -1393 بودند که به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به شیوه گمارش تصادفی در هر یک از گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آزمون درک مفاهیم و یادداری علوم تجربی و مطالعات اجتماعی توسط آزمودنی ها تکمیل شد. برای تهیه آزمون معتبر از روایی صوری و محتوایی و برآورد پایایی از روش دو نیمه کردن استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از طریق نرم افزار spss و با بهره گیری از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) انجام گرفت. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 10 جلسه آموزش به روش نقشه مفهومی را دریافت کردند. گروه کنترل نیز هم زمان به برنامه های عادی کلاسی خود ادامه می دادند. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد نمره های گروه آزمایش در پس آزمون درک مفاهیم و یادداری علوم تجربی و مطالعات اجتماعی بالاتر از گروه کنترل است؛ بنابراین، آموزش به روش نقشه مفهومی به افزایش درک مفاهیم و یادداری دانش آموزان منجر می شود. پژوهش حاضر برای معلمان دوره ابتدایی به ویژه پایه ششم ابتدایی کاربردهایی دارد که می توانند از این راهبردها برای پیشرفت درس های علوم تجربی و مطالعات اجتماعی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، یادداری، درک مفاهیم
  • طیبه داستانپور *، حسن کرمعلیان صفحات 100-110
    پژوهش حاضر با هدف بررسی انطباق برنامه درسی نظام یادگیری الکترونیکی دانشگاه پیام نور با اصول پیشنهادی رویکرد سازنده گرایی از دیدگاه استادان و دانشجویان این دانشگاه به روش توصیفی - پیمایشی انجام گرفت. حجم جامعه 1987 استاد و 19882 دانشجویان قطب های الکترونیکی دانشگاه پیام نور در سال تحصیلی 96-95 بودند. با استفاده از فرمول حجم نمونه گیری کوکران تعداد 320 استاد و تعداد 375 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته انطباق برنامه درسی نظام یادگیری الکترونیکی با اصول پیشنهادی رویکرد سازنده گرایی در چهار عنصر (هدف، محتوا، راهبردهای یاددهی- یادگیری و ارزشیابی) با 41 گویه بر اساس طیف 5 درجه ای لیکرت بود. برای تعیین انطباق برنامه درسی نظام یادگیری الکترونیکی با رویکرد سازنده گرایی از روایی صوری و محتوایی و برای برآورد پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که پایایی آن 86 /0 محاسبه شد. داده های گردآوری شده از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار Spss21 و با استفاده از آزمون هایتی تک نمونه ای و تحلیل واریانس چند متغیره، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در هر 4 عنصر ذکر شده، میانگین پاسخ های دانشجویان و استادان، کمتر از حد متوسط بوده و معنادار نیست و برنامه درسی نظام یادگیری الکترونیکی دانشگاه پیام نور با اصول پیشنهادی رویکرد سازنده گرایی انطباق ندارد. طبق نتایج تحلیل واریانس چند متغیره تفاوت معناداری بین دیدگاه استادان و دانشجویان قطب های الکترونیکی دانشگاه پیام نور در چهار مولفه برنامه درسی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، دانشگاه پیام نور، سازنده گرایی، یادگیری الکترونیکی
  • میرحمزه کرمی *، بهمن سعیدی پور، محمدرضا سرمدی، مهران فرج الهی صفحات 111-123
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش به شیوه روش تدریس اعضای گروه بر میزان یادگیری-یاددهی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان ایلام و مقایسه آن با روش تدریس بازگویی است. این پژوهش با روش نیمه تجربی اجرا گردیده و جامعه آماری آن تمامی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان ایلام (که تعداد آن ها حدود 500 نفر در 18 کلاس بوده) است. برای اجرای پژوهش یک کلاس 32 نفره به عنوان گروه گواه و یک کلاس 27 نفره به عنوان گروه آزمایش از آن ها انتخاب شدند. از این کلاس، تعداد 16 نفر به شیوه آموزش تیمی و 16 نفر به شیوه آموزش بازگویی مورد تدریس و آموزش قرار گرفتند. درنهایت، نمرات آزمون میزان یادگیری- یاددهی و آزمون مهارت های ارتباطی دانشجویان با گروه شاهد هم مقایسه گردید. در این پژوهش در قالب سه فرضیه به بررسی تاثیر دو نوع آموزش پرداخته شد، فرضیه اول، بررسی نتایج دو نوع آموزش بر میزان یادگیری و یاددهی، در فرضیه دوم، نتایج ادغام دو روش بر میزان یادگیری و یاددهی و در فرضیه سوم، نتایج هر روش آموزش بر تعمیق یادگیری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که شیوه آموزش تیمی بر میزان یادگیری-یاددهی دانشجویان تاثیر مثبت بیشتری نسبت به روش آموزش بازگویی داشته است چراکه در سطح آلفای 0.05 درصد، مقدار آزمون پیرسون در گروه افراد با آموزش تیمی معادل 018/0 بوده و این مقدار در سطح پایین تری نسبت به آموزش بازگویی که مقدار پیرسون آن تعادل 042/0 بوده است، قرار دارد. نتایج نشان داد، تاثیر ادغام شیوه های تدریس اعضای تیم و بازگویی در افزایش یادگیری و یاددهی دانشجویان تفاوت وجود دارد موثر بوده اند. همچنین، بین شیوه های تدریس اعضای تیم و بازگویی، در افزایش تعمیق یادگیری (یادگیری طولانی مدت مطالب) در دانشجویان پذیرفته می شود.
    کلیدواژگان: روش تدریس اعضای تیم، روش تدریس بازگویی، میزان یادگیری، یاددهی
  • مرضیه دهقانی * صفحات 124-146
    در این پژوهش به روش تحلیل محتوا، به تعیین میزان مسئله محوری و درگیری فعال فراگیران با کتاب های فارسی، مطالعات اجتماعی، قرآن و کار و فناوری سال 1394 پایه ششم دبستان بر اساس تکنیک ویلیام رومی پرداخته شده است؛ که به صورت سرشماری تمام محتوای متون، پرسش ها و تصاویر هر چهارکتاب مورد تحلیل قرار گرفت. در تحلیل متن، سوالات و تصاویر کتاب مطالعات اجتماعی به ترتیب 978، 139 و 215 واحد مورد بررسی قرار گرفت که ضریب درگیری دانش آموز با متن، سوالات و تصاویر به ترتیب 22/0، 17/1 و 08/0 محاسبه گردید. نتایج نشان داد فقط سوالات در میزان تعیین شده تکنیک مذکور که گستره ای بین 4/0 تا 5/1 است که مبین فعال بودن سوالات است. در کتاب قرآن، در تحلیل متن، سوالات و تصاویر، به ترتیب 610، 404 و 41 واحد مورد بررسی قرار گرفت که ضریب درگیری دانش آموز با متن، سوالات و تصاویر به ترتیب 03/0، 6/0 و 07/0 محاسبه شد که فقط پرسش های کتاب در گستره تعیین شده رومی قرار دارد. در تحلیل متن، سوالات و تصاویر، در کتاب فارسی نیز به ترتیب 850، 108 و 44 واحد مورد بررسی واقع شد که ضریب درگیری دانش آموز با متن، سوالات و تصاویر به ترتیب 03/0، 72/2 و 1/0 است که فقط سوالات در میزان تعیین شده رومی، قرار دارد و درنهایت نتیجه تحلیل متن، سوالات و تصاویر، کتاب کار و فناوری به تعداد 677، 132 و 183 واحد نشان داد که ضریب درگیری دانش آموز با متن، سوالات و تصاویر به ترتیب 9/0، 3/2 و 2/1 است که هر سه، در گستره تعیین شده تکنیک رومی، است. در قسمت پرسش ها، در هر چهارکتاب ضریب درگیری یادگیرندگان با پرسش ها، نشان دهنده میزان درگیری بیش ازحد تعیین شده تکنیک یاد شده است. نتیجه تحلیل حاکی از این بود که متون و تصاویر این سه کتاب به صورت غیرفعال تنظیم شده است. درصورتی که نتایج تحلیل کتاب کار و فناوری، فعال بودن هر سه بخش متن، پرسش و تصویر را تایید می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، فارسی، مطالعات اجتماعی، قرآن، کار و فناوری، ویلیام رومی، روش فعال، ضریب درگیری
  • حسینعلی جان نثاری، سید حسین واعظی * صفحات 147-159
    دین اسلام، حقیقت تربیت دینی را در گرو تربیت عقلانی، علمی، سیاسی و اجتماعی می داند. پژوهش حاضر با هدف استخراج و تبیین اصول، منابع و شرایط تربیت عقلانی از منظر قرآن کریم بوده که موضوع را با روش کیفی و به صورت توصیفی- استنباطی، مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار داده است. یافته های پژوهش حاکی است: تفکر، از ویژگی اساسی انسان و به معنای؛ به کار گرفتن نیروی عقل و اندیشه، برای استنتاج امور مفید و یقینی است. در نگاه قرآنی همه چیز در حقیقت، آیاتی الهی است و از ماهیت نمادی آن ها فقط کسانی آگاه می شوند که عقل داشته و می توانند به معنی واقعی تفکر کنند. قرآن کریم انسان را به تفکر و تعقل دعوت نموده و ایمان را بر پایه آن می داند. برای مقابله با مسائل فردی و اجتماعی پیچیده، به پرورش افرادی نیازمند است که با تکیه بر نیروی اراده و تعقل خویش، منطقی و خلاق بیندیشند و تولیدکننده دانش و فرهنگ در عصر دانایی باشند.
    کلیدواژگان: تعقل، تفکر، تربیت، قرآن کریم
|
  • Jamal Razi, Mohammad Reza Emam Jomea *, Golam Ali Ahmadi Pages 1-14
    The aim of present study is considering the dimensions and components of effective teacher in previous studies and presenting a comprehensive model based on it and also considering this model similarities and differential aspects with upper documents of Iran education system. Research methodology is quantitative during which deduction was according to context analysis and reconceptualization.. The statistical population of the research, includes all available internal and external research and theoretical texts, related references, and upper documents of Islamic Republic of Iran education system which are Purposive Sampling selected and considered; the numbers of considered documents are 40 cases. to collect the data check list used that Reliability approved by 3 experts university and validity by test-retest (α=/91).The major findings reveal 6 dimensions of professional competences (with 3 components), personality characteristics (with 9 components), classroom management (with 5 components), teaching skills (with 10 components), supervision and monitoring (with 5 components), and evaluation (with 5 components) which a model of effective teacher was designed according to this basis. On the other hand, 2 components in personality characteristics dimension, 2 components in classroom management dimension, 2 components in teaching skills dimension, 3 components in evaluation dimension, 1 component in competences dimension, and 4 components in supervision and monitoring dimension were in common among the proposed model and upper documents; besides, 5 components related to competences, lesson study dimensions with 2 components, and educational fields with 2 components were including differential aspects among the proposed model and upper documents.
    Keywords: effective teacher, Dimensions, Components of Effective Teacher, the model of effective teacher, upper documents
  • Saeed Vaziri Yazdi, Alireza Yousefi *, Narges Keshtiaray Pages 15-23
    This study was conducted to evaluate the process of formulating moral intelligence education curriculum objectives. In this study inductive content analysis and model-based categorization system, as well as Mayring’s model were used. The study area includes printed and electronic texts extracted from the works of thinkers and theorists in the fields of Moral Intelligence and Reconceptualist Curriculum, which were sampled by purposive sampling, and data were collected by way of taking notes. By selecting ‘paragraph’ as the unit of analysis, codification was conducted, and the concepts and topics were extracted. The results indicated that ethical performance development, development of moral thinking (moral reasoning), the creation of executive and moral character, growth of religious beliefs, development of aesthetic vision to moral education, fostering freedom of thought and behavior, creative thinking, critical thinking, development of upstanding and law-abiding citizens, creating the belief in democracy, development of internal motivation (spontaneity), fostering a spirit of caring and compassion, raising awareness and evolution of social behavior, development of work ethic (conscientiousness), development of virtue, compassion and empathy, development of perfection-seeking motivation, nurturing the attitude of legal positivism, self-care development and the development of moral conscience, and deep and philosophical thinking about oneself and phenomena were the determining factors in the objectives of Elementary Schools’ Moral Intelligence Education Curriculum.
    Keywords: Objective, curriculum, Elementary School, Moral Intelligence
  • Mostafa Mahdian, Narjes Amini * Pages 24-38
    The recent research goal is to evaluate effective teaching applying signs scale about mathematic course in public high school and non- profitable in Esfahan city from the view of students. The present research was descriptive-survey. The statistical population of the study consisted of pre-university students in high school. Using a targeted sampling method, 150 students were randomly selected as the statistical sample. The main instrument of data collection was a Course evaluation questionnaire. The collected data were analyzed by descriptive statistics (percent) and inferential statistics (single variable t test, t-test, Yu-mann-Whitney test). The results showed that the non-profitable school students have assessed effective teaching applying sign scale more than medium and public school students have examined such signs fewer than medium, regardless of all students gender and the kind of their schools, the best effective teaching quality for math has been (though multiply) at the end in order to improve the mathematic teaching quality based on the research results, propositions has been presented to officials, of necessities and new course intermediate science establishment is math teaching with its requested researches on the field of training and relevant combination of training science with mathematic knowledge for such aim providing close relation and collaboration between trying science university and mathematic collage could be useful.
    Keywords: math teaching, effective teaching, non- profita-ble school, public school
  • Faezeh Nateghi *, Yahya Maroofi, Shahriyar Heidari Pages 39-51
    The aim of this study is to investigate the ignored level of the experienced curriculum (perceptions and expectations) in a course called teaching methods and techniques; and identify factors affecting such perceptions and expectations among Shahid Modares Campus of Farhangian University, Sanadaj. In this study, mixed method has been used. In the quantitative part, a descriptive method (survey type), and in the qualitative part, phonological method, have been used. The sample of the study consisted of 101 teacher students enrolled in the first semester of 2015-16. The sampling method was non-probability sampling in quantitative part, and it was purposful in qualitative part. A questionnaire created by the researcher was used for collecting data in the quantitative part, and semi-structured interview was employed in the qualitative part. The descriptive statistics and interpretive method were used for data analysis in quantitative and qualitative parts respectively. The results of the study indicated that 77 percent of the participants found the course interesting while 70 percent found it difficult, and about 78 percent of the students believed that they need to make more efforts in the course. The qualitative findings showed that three main factors - individual, educational, and social and external - were identified as the important factors in shaping the perceptions and expectations of the students in the course.
    Keywords: experiential curriculum, teaching methods, teaching techniques, ignored the experiential curriculum
  • Hosein Mohsenpour Kebriya *, Korosh Fathi Vajargah, Mahboobeh Arefi, Abasalt Khorasani Pages 52-66
    This paper aims to explain the consequences of promoting curriculum development culture at universities and Institutions of Higher Education. The participants in this research consisted of higher education authorities, policy makers and curriculum development experts, all of whom were directly or indirectly involved in higher education curriculum programs. Making use of qualitative research design and selective sampling, an in-depth interview was conducted with 29 higher education authorities and experts. Then analyzing the qualitative content, the collected data were initially classified and then relevant categories were identified. To establish the validity of the qualitative data, the method of participants checking was deployed. The results of the research indicate that the most important consequences of promoting the curriculum design culture would be found in more efficient curriculum programs, better management of financial and time resources, expansion of team work, promotion of efficiency and performance of faculty members.
    Keywords: Higher Education, the culture of curriculum development, consequences
  • Mojtaba Rezaei Rad *, Seyyedeh Leyla Sadati Motlagh Pages 67-74
    Present research was performed to compare achievement motivation, self-confidence, school connectedness and academic performance of students from public schools, exemplary schools, smart schools and gifted schools of Sari. This research is applied in terms of purpose, descriptive in terms of nature and causal-comparative in terms of method. Statistical population was all eight-grade-primary- school girl students from public schools, exemplary schools, smart schools and gifted schools of Sari in academic year 2015-2016 and 170 students were selected as sample using available sampling. Measurement tools were standard questionnaires of Herman's achievement motivation (1970), Eysenck self-confidence (1976), Berry et al School connectedness (2004), and Fam and Taylor academic performance (1999). The validity of questionnaires was confirmed by experts of psychology and education and the reliability of questionnaires using alpha Cronbach measurement was confirmed 0.86 (achievement motivation), 0.83(self-confidence), 0.85(school connectedness) and 0.87(academic performance). Data was analyzed using descriptive (mean and standard deviation) and inferential (Kruskal-Wallis non parametric test) statistics methods bu IBM SPSS 23 software. Results showed that achievement motivation, self-confidence, school connectedness and academic performance of students from public schools, exemplary schools, smart schools and gifted schools are different, so that achievement motivation of students from smart schools and self-confidence, school connectedness and academic performance of students from gifted schools were the most.
    Keywords: achievement motivation, self-esteem, A sense of belonging to the school, academic performance
  • Naser Taslimian *, Mohammadreza Sarmadi, Mohammad Seifi Pages 75-90
    rineforce the aesthetic perception and philosophic mindset as the ultimate goals of education systems are analyzed by educational scholars, but the relationship between these two goals in the design of training and curricula, not review yet.In this article the role of aesthetic perception in sublimity of the first trace of comprehensiveness philosophic mindset, is revealed and as well as the main design elements of nature in art curriculum based on the above explanation is revealed. For this purpose, first, aesthetic perception and it’s processes and litter of proving to be true, namely the artistic education, is explained.then the philosophic mindset is clear up. Following a descriptive-analitic method, the conceptual relationships and logical geography between the aesthetic perceptions and the first trace of comprehensivenesess philosophic mindset, has been discovered and explained. This research has the constructivism lens and it’s strategy is quality. Method of this resarch is analytic and belonging to transcendent transcendental. documentary method is chosen to gather information. the findings of this study showed that a previously undetected network conceptual and logical geography of undiscovered, between aesthetic perception and the first trace of comprehensivenesess philosophic mindset that can be grounds for curricula and the design with aesthetic approach.
    Keywords: aesthetic perception, artistic education, comperhensiveness, philosophic mindset
  • Moosa Piri *, Hamzeh Azizi, Javad Mesrabadi Pages 91-99
    The purpose of the present research was to investigate the effectiveness of concept map based instruction on concept retention and comprehension in science and social lessons in the elementary sixth grade. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with experimental and control groups. The participants included 120 sixth-grade elementary students (60 people experimental group and 60 people control group) from Oshnavieh city in 1393-94 academic years. The subjects were selected by multistage cluster random sampling method and they were randomly assigned to each of the experimental and control groups. The science and social studies lessons comprehension and retention academic tests were completed by the subjects. To provide valid tool, Face and Content Validity was used and to ensure reliability the method of split half was used. Analysis of research data through spss software And using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (covariance analysis test) was performed. The experimental group subjects received ten sessions of concept map based instruction while simultaneously the control group subjects was continuing their regular class program. The analysis of covariance (ANCOVA) showed that the treatment group's scores on the science and social studies’ comprehension and retention post-tests were higher than control group subjects. Therefore, it can be conclude the concept map based instruction increased student's comprehension and retention performance. The present research has some pedagogical applications for elementary school teachers- especially for those teaching for sixth grade- who can utilize these strategies for better achievement in science and social studies courses.
    Keywords: concept map, retention, comprehension
  • Tayebeh Dastanpoor *, Hasan Karamalian Pages 100-110
    The present study is to investigate the adaptation of the e-learning system curriculum with the principles of constructivist approach from the perspectives of faculty members and undergraduate at PNU. The research method was descriptive-survey. The population consisted of 1987 faculty members and 19882 students of the PNU e-poles in academic years of 2016-2017. Based on the Cochran's sample size formula, 320 faculty members and 375 students were randomly selected using the simple random method. The data were collected using a researcher-developed questionnaire, designed to adapt the curriculum of e-learning system with the constructivist approach in four elements (goal, content, teaching-learning strategies, and evaluation). The face and content validates were measured to find the adaptation level of the e-learning system curriculum with the principles of the constructivist approach. In addition, the reliability of the questionnaire was assessed using the Cronbach's alpha coefficient (α = 0.86). The data were analyzed by a quantitative method using the one sample t-test and the multivariate analysis of variance. Accordting on the one sample t-test results, however, in all four elements related to the curriculum of the e-learning system, the mean of students and faculty members’ responses was less than average and pronounced as insignificant. Thus, the curriculum of the PNU e-learning system was not proposed to be adopted with the constructivist principles. In addition, the results from the multivariate analysis illustrated that there is no significant difference in all four curriculum principles between the viewpoints of the faculty members and the students at PNU.
    Keywords: PNU, e-learning, constructivism, curriculum
  • Mirhamzeh Karami *, Bahman Saeedipoor, Mohammad Reza Sarmdi, Mehran Farajollahi Pages 111-123
    The purpose of this study was to investigate the effect of education on the method of teaching team members on the level of learning and teaching of students in Farhangian University of Ilam and compare it with teaching method. This research was carried out using quasi-experimental method. The statistical population of this study was all students of Farhangian University Ilam (that Their number was about 500 peaple in 18 classes.) To conduct the research, a 32-member class was selected as the control group, and a 27-membered class was selected as the experimental group. From this class, 16 were taught in a team-based manner and 16 were taught in the form of recipe teaching. Finally, the test scores of student-learner learning and communication skills were compared with the control group. In this research, three hypotheses were used to study the effect of two types of education. The first hypothesis, the study of the results of two types of training on the amount of learning and teaching, in the second hypothesis, the results of the integration of the two methods into learning and teaching, and in the third hypothesis, the results of each The learning method was studied for deepening learning. The results of the study showed that the team teaching method had a more positive impact on the student's learning and teaching than the teaching method, because at the alpha level of 0.05%, the Pearson test was 0.018 in the team with team training and this level was low Terry is in reference to the teaching of a Pearson correction of 0.042. The results showed that the effect of integrating the teaching methods of team members and recounting the differences in student's learning and learning has been effective. Also, among the teaching methods of team members and recitation, students are encouraged to increase their deepening of learning (long-term learning.
    Keywords: Teaching team members, recite teaching methods, learning, teaching levels
  • Marziye Dehghani * Pages 124-146
    Textbook is the most important sources for learning, particularly in centralized educational systems. Therefore, in this study, content analysis method is used to determine problem centered and active involvement of learners in newly compilation Persian, social studies, Quran, and business and technology sixth grade books, year 1391 based on William Romey techniques. According to this analysis, three components of student involvement in "text", "questions" and "image" of the book is considered. In the analysis of text, questions and images of social studies book, 978, 139 and 215 units were studied and rate of student involvement with text, questions and images are calculated 0.03, 0.6 and 0.07. Results showed that only questions are in the technique determined range from 0.4 to 1.5 and this explains activeness of questions. In the Quran book, the analysis of text, questions and images, 610, 404 and 41 units were studied and rate of student involvement with text, questions and images were calculated 0.03, 2.72 and 0.1. Only questions were in the specified Romey range. In text, questions and images analysis in the Persian book 850,108 and 44 units were studied and rate of student involvement with text, questions and images were calculated 0.03, 2.72 and 0.1. Only questions were in the specified Romey range. In the analysis of text, questions and images of business and technology book, 677, 132 and 183 units were studied and rate of student involvement with text, questions and images were calculated 0.9, 2.3 and 1.2 and all three items were in Romey range. Rate of learner’s involvement with question s in all four books showed over limit involvement, in other words questions in all book contents were active. Content analysis of texts and images in Persian, social studies and Quran books showed that these books images and texts were adjusted inactively. Content analysis of business and technology book show activeness in test, question and image.
    Keywords: content analysis, Persian, social studies, Quran, business, technology, William Romey, active methods, involvement factor
  • Hossainali Jannsary, Sayyed Hossain Vaezi * Pages 147-159
    The real religious education from Islam's perspective depends on having rational, scientific, political, and social education. The present research aiming at extracting and explaining rational upbringing's principles, sources, and conditions from Quran's viewpoint. The topic was analysed qualitatively of descriptive- inferential method. Findings of the research have shown that reflecrion or thinking is one of the human's essential features means using thoughts and wisdom to infer the useful, certain, and believable affairs. From the perspective of Quran, every thing is kind of devine sign. Just those people who benefit form rationality can understand the real symbolic meaning. Holy Quran invites people to think and believe that people's faith and belief is made accordingly. In order to face complex personal and social issues, upbringing such people, who are able to rely on the power of their will and rationality and can think logically and creatively in order to produce knowledge in wiasdom age, is needed.
    Keywords: Rationality, Thinking, Upbringing, Holy Quran