فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال پنجم شماره 3 (پاییز 1396)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسلام مهدی زاده، محسن صفایی*، سهیلا ابراهیمی صفحات 1-14
    رژیم غذایی کوسه گربه ماهی عربی (C. arabicum)، طی یک دوره شش ماهه از آبان 1394 تا فروردین 1395 در آبهای خلیج فارس (منطقه بندرعباس) بصورت ماهانه مورد مطالعه قرار گرفت. در طی این مدت 180 نمونه (102 عدد ماهی نر و 78 عدد ماده) در اندازه های طولی بین 37/2 تا 73/4 میلیمتر در صید شناورهای سنتی مجهز به تور ترال کف و تور گوشگیر کف از محدوده آبهای خلیج فارس (آبهای ساحلی بندرعباس تا قشم) جمع آوری گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد ماهی ها مهم ترین و مطلوب ترین ماده غذایی (47 درصد) بوده و دومین گروه غذایی سخت پوستان (31 درصد) بودند. اقلام غذایی بعدی بترتیب شامل مواد مخلوط (غیر قابل تفکیک) 19 درصد و نرم تنان 3 درصد بودند. همچنین براساس اقلام غذایی مشاهده شده در فصول مختلف مشخص گردید که درصد فراوانی حضور ماهی ها در اسفند ماه بیش ترین مقدار را به خود اختصاص داده بود؛ این در حالیست که بیش ترین درصد فراوانی برای سخت پوستان مربوط به دی ماه بود. مواد مخلوط و نرم تنان نیز در آبان ماه بیشترین ترین درصد فراوانی حضور را به خود اختصاص داده بودند. براساس نتایج این تحقیق هیچ گونه تفاوت معنی داری از نظر نوع رژیم غذایی در جنس های مختلف کوسه گربه ماهی عربی مشاهده نشد اما تفاوت معنی داری به لحاظ نوع رژیم غذایی در کلاس های طولی مختلف مشاهده شد. شاخص تهی بودن معده (CV) در طی مدت نمونه برداری به طور معنی داری در دو جنس نر و ماده کوسه گربه ماهی عربی متفاوت بود و این شاخص در جنس های نر بین 23/3-3/3 و در جنس های ماده بین 11/8 -3/8 متغیر بود. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین مقدار شاخص معدی (GaSI) در اسفندماه و کم ترین آن مربوط به فروردین ماه می باشد.
    کلیدواژگان: C، arabicum، رژیم غذایی، شاخص های تغذیه ای، خلیج فارس، هرمزگان
  • غلامعلی بندانی، محمد لاریجانی، کیوان عباسی، فرهاد کیمرام، احمدرضا جبله* صفحات 15-26
    ماهی کپور (C. carpio) از نقطه نظر تجارتی در سواحل جنوبی دریای خزر به ویژه ساحل شرقی، به لحاظ اینکه 80 درصد صید آن در این منطقه صورت می گیرد، بسیار مهم است. اما علی رغم اهمیت و ارزش بالای این ماهی، بیولوژی آن در محیط طبیعی کمتر شناخته شده است. این مطالعه به عنوان بخشی از مطالعات جامع تغذیه این گونه می باشد. دراین مطالعه طول و وزن 328 قطعه ماهی در طول دوره نمونه برداری مورد بررسی قرار گرفت حداقل طول ماهیان بیومتری شده برای جنس ماده و نر به ترتیب 63 و 99 میلی متر و حداکثر برای جنس های مذکور 656 و 563 میلی متر بود. در ترکیب سنی ماهی کپور براساس اطلاعات بیومتری و کالبد شکافی 11 گروه سنی تشخیص داده شد. بررسی رژیم غذایی محتویات دستگاه گوارش، تجزیه و تحلیل استراتژی تغذیه ای ماهیان و درصد خالی بودن دستگاه گوارش در فصول مختلف با استفاده از روش گرافیکی کاستلو صورت گرفت. از تعداد 328 قطعه ماهی بررسی شده تعداد 235 معده خالی ،تعداد 66 معده محتوی غذا بودند. درصد خالی بودن دستگاه گوارش بین 69/72 درصد تا 75 درصد متغیر بود، بیشترین آن مربوط به فصل زمستان و کم ترین آن مربوط به فصل بهار بود. شاخص های تغذیه ای شامل: درصد احتمالی (Fi)، درصد فراوانی (Ai) و شاخص غالبیت (Ip) هر یک از طعمه های غذایی موجود در دستگاه گوارش ماهی در فصول مختلف مورد بررسی قرار گرفت که نرم تنان در تمام فصول بالاترین اولویت را به خود اختصاص داده بودند. یکی از دلایل تغییر در اولویت های آیتم های غذای این ماهی، فراوانی قابلیت دسترسی منابع غذایی می باشد. در حقیقت ماهی کپور در تغذیه، فرصت طلب و انعطاف پذیربوده و می تواند طعمه غذایی را براساس فراوانی و قابلیت دسترسی ترجیح دهد. در فصل بهار، بعد از نرم تنان خانواده کرم های حلقوی و در فصول زمستان و پاییز، گیاهان بیشترین مقدار را در معده ماهیان تشکیل می دادند.
    کلیدواژگان: C، carpio، رفتار تغذیه ای، دریای خزر
  • طوبی محمدیان کلات، منصور علی آبادیان*، حمیدرضا اسماعیلی صفحات 27-42
    تغییرات ریخت شناختی و ژنتیکی جمعیت های گونه شاه کولی جنوبی (A. mossulensis) از چهار زیر حوضه تیگره (دجله)، پرسیس (حوضه خلیج فارس)، هرمز و حوضه رودخانه کر بررسی شد. اندازه گیری 39 صفت ریخت شناسی در 110 نمونه جمع آوری شده از 17 رودخانه حوضه های جنوبی نشان داد که تمایز معنی داری در صفات شمارشی بین برخی جمعیت ها مشاهده می شود. این نتایج با داده های شاخص درون زادآوری و فاصله ژنتیکی بدست آمده از 1022 نوکلوتید از ژن سایتوکروم b نیز تایید می شود. از مجموع 17 جمعیت مطالعه شده، صفات شمارشی و مولکولی تا حدود زیادی جمعیت حوضه رودخانه کر را از جمعیت های دو زیرحوضه پرسیس و هرمز متمایز می کند. اما این جمعیت با برخی جمعیت های زیر حوضه تیگره فاقد جدایی ریختی است. جمعیت زیر حوضه های هرمز و پرسیس از هم جدا نمی شوند. در آنالیز واریانس مولکولی، علی رغم مشاهده میزان جریان ژنتیکی پایین بین جمعیت حوضه کر و اغلب جمعیت ها، بین میزان واگرایی ژنتیکی و فاصله جغرافیایی همبستگی معنی داری مشاهده نشد. تغییرات مشاهده شده در صفات ریختی و ژنتیکی بین جمعیت های این گونه، احتمالا به علت تاریخچه پیچیده زمین شناسی منطقه و جدایی نسبی و یا کامل حوضه ها از یکدیگر می باشد. براساس داده های موجود واگرایی مشاهده شده در حد تغییرات درون گونه ای ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: A، mossulensis، سیتوکروم b، جمعیت، تغییرات درون گونه ای
  • حسین رحمانی*، احسان کمالی صفحات 43-54
    در این مطالعه برای تعیین تنوع درون جمعیتی و بین جمعیتی ماهی سیاه کولی (V. persa) از رودخانه های گرگانرود، ولی آباد و آبهای مناطق ساحلی در لاریم و محمود آباد به وسیله دام گوشگیر و تور پرتابی (سالیک)، 135 نمونه ماهی صید شد. در این مطالعه 27 صفت ریخت سنجی و 10 صفت شمارشی مورد بررسی قرار گرفت. براساس روش تجزیه به مولفه های اصلی از ترکیب خطی 27 صفات ریخت سنجی و 10 صفت شمارشی فاکتورهایی به وجود آمده که ویژگی های خاصی از ارتباطات صفات را نشان می دهند. در مورد صفات ریخت سنجی 6 فاکتور با 79/26% تنوع صفات و در مورد صفات شمارشی 5 فاکتور با 71/86% تنوع صفات بین افراد انتخاب شده اند و مقادیر ویژه آن ها بزرگ تر از یک بوده است. آنالیز تابع تشخیص نشان داد که درصد تشابه افراد در مناطق مختلف زیاد است. در روش تجزیه و تحلیل خوشه ایدر مورد صفات شمارشی جمعیت ولی آباد و در مورد صفات ریخت سنجی جمعیت لاریم از بقیه جمعیت ها جدا شده است. در اکثر صفات ریخت سنجی اختلاف معنی داری بین جمعیت ها مشاهده شد. ولی در تعداد کمی از صفات شمارشی بین جمعیت ها اختلاف معنی داری وجود داشت. روش های تجزیه به مولفه اصلی، آنالیز تابع تشخیص و آنالیز خوشه اینشان داد که جمعیت های سیاه کولی مهاجر در 4 منطقه تا حدی مشابه و دارای تغییرات ریختی شیب دار هستند و به طور کامل قابل تفکیک نمی باشند ولی احتمالا از جمعیت های متفاوتی هستند که با توجه به شرایط متفاوت اکولوژیکی در این مناطق بوجود آمده است.
    کلیدواژگان: V، persa، ریخت شناسی، خزر جنوبی
  • حدیثه کشیری*، علی شعبانی، سعید گرگین، محمد رضایی، احمد رضا جبله صفحات 55-70
    ماهی سفید (R. kutum) یکی از مهم ترین ماهیان استخوانی دریای خزر بوده که بازسازی ذخایر آن از طریق رهاسازی لاروهای حاصل از تکثیر مصنوعی به طبیعت انجام می گیرد. در بررسی حاضر، تنوع و ساختار ژنتیکی جمعیت های وحشی (خلیج گرگان و گمیشان) و کارگاهی مورد استفاده در بازسازی ذخایر مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. بدین منظور از ده جایگاه ریزماهواره استفاده شد که همگی چند شکلی نشان دادند. میانگین آللی برای نمونه های وحشی گمیشان و خلیج گرگان و همچنین نمونه های کارگاهی به ترتیب 4/9، 9/8 و 8 به دست آمد. میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده نیز برتیب 0/08، 0/798 و 0/728 برای نمونه های وحشی گمیشان و خلیج گرگان و نمونه های کارگاهی به دست آمد. با وجود پایین تر بودن تنوع آللی و هتروزیگوسیتی نمونه های کارگاهی نسبت به وحشی، تفاوت معنی داری از این لحاظ مشاهده نشد. از 30 تست مورد ارزیابی، 26 مورد انحراف معنی دار از تعادل هاردی-وینرگ نشان دادند. همچنین کسری هتروزیگوسیتی بالایی در برخی از جایگاه ها مشاهده شد. متوسط میزان Fst و Rst به عنوان شاخص هایی از تمایز ژنتیکی به ترتیب 0/018 و 0/044 بدست آمد که حاکی از تمایز پایین بین نمونه های مورد بررسی بود. بالاترین میزان فاصله ژنتیکی بین نمونه های کارگاهی و خلیج گرگان مشاهده شد. بر طبق نتایج حاصل از ترسیم دندروگرام UPGMA نیز نمونه های وحشی در گروهی جدا از نمونه های کارگاهی قرار گرفتند. باتوجه به نتایج بدست آمده، به نظر می رسد جمعیت های وحشی ماهی سفید در مناطق مورد بررسی از غنای آللی و تنوع ژنی مناسبی برخوردار می باشند. با این وجود باتوجه به تداوم برنامه های بازسازی ذخایر از طریق تکثیر مصنوعی، ایجاد تدابیر مناسبی جهت حفظ و تقویت تنوع مشاهده شده در جمعیت های وحشی امری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: R، kutum، ساختار ژنتیکی، جمعیت وحشی، جمعیت کارگاهی
  • مهدی دست باز، سید یوسف پیغمبری*، سعید گرگین صفحات 71-90
    صید چند گونه ای از ویژگی های صید با قفس های سنتی (گرگور) می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه استفاده از نوع طعمه (ساردین، ماهی مرکب و گربه ماهی) و شکل طعمه (تکه ای و چرخ شده) روی ترکیب صید ماهیان در دو منطقه نزدیک ساحل (4 مایل) و دور از ساحل (11 مایل) ساحل گشه (از توابع شهرستان بندرلنگه) با مدت زمان غوطه وری 24 ساعت انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از طعمه های مختلف بر تعداد گونه های هامور معمولی، سرخو کج پولک، سرخو معمولی، سنگسر معمولی، شوریده و کوپر اثر معنی داری داشت. ماهی هامور معمولی در هر دو ایستگاه بیش ترین فراوانی را به خود اختصاص داد. کم ترین تعداد ماهیان صید شده مربوط به استفاده از طعمه گربه ماهی و بیشترین میزان مربوط به استفاده از طعمه ماهی مرکب و ساردین بودند. در مقایسه شاخص های زیستی، شاخص مارگالف در هر دو ایستگاه بین فصول هیچ اختلاف معنی داری وجود نداشت. در مورد شاخص یکنواختی، تنها برای ایستگاه 1 بین فصول اختلاف معنی داری وجود داشت، ولی شاخص شانون در هر دو ایستگاه بین فصول اختلاف معنی داری وجود داشت. به طور کلی، استفاده از طعمه ساردین در فصل بهار و طعمه ماهی مرکب در فصل زمستان بهترین کارایی از نظر تنوع گونه ای داشتند. همچنین پیشنهاد می شود از گربه ماهی به دلیل کارایی پایین، به عنوان طعمه استفاده نشود.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، گرگور، طعمه، ترکیب صید، خلیج فارس
  • یونس گلعلی پور، حسین خارا*، محمود محسنی صفحات 91-102
    در یک آزمایش تغذیه ای، تاثیر چهار سطح چربی (25، 20، 15، 10 درصد)، انرژی خام (به ترتیب شامل 18/8، 19/9، 21/4 و 22/5 کیلوژول) با پروتئین یکسان (45 درصد) به منظور تعیین سطح مناسب چربی و انرژی جیره غذایی بر عملکرد رشد و ترکیب لاشه بچه تاسماهی سیبری (A. bearii) بررسی شد. 120 عدد بچه ماهی با وزن 0/33±15/6 گرم (میانگین ± انحراف معیار) به طور تصادفی در 12 تانک فایبرگلاس 500 لیتری (به تعداد 10 عدد در هر تانک) توزیع و به صورت دستی 3 بار در روز تا حد سیری به مدت 12 هفته تغذیه شدند. نتایج روند رشد در پایان دوره پرورش نشان داد که ماهیان تغذیه شده با جیره محتوی چربی 10 تا 15 درصد، بطور معنی داری از وزن کسب شده (WG) و شاخص رشد ویژه (SGR) بالاتری نسبت به ماهیان تغذیه شده با تیمار حاوی 20 و 25 درصد چربی برخوردار بودند. در حالی که ضریب تبدیل غذایی ماهیان تغذیه شده با جیره محتوی چربی 10 تا 15 درصد، به طور معنی داری پایین تر از سایر تیمارها بود. آنالیز لاشه ماهیان تفاوت معنی داری در ترکیب چربی، پروتئین و خاکستر لاشه نشان داد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر افزایش سطح چربی در جیره بچه تاسماهی سیبری تا سطح 15 درصد سبب افزایش روند رشد، بهبود کارایی تغذیه و ترکیب لاشه می گردد..
    کلیدواژگان: ​A، baerii، تغذیه، چربی، رشد
  • مهرزاد مهرابیان، حسن باغشنی*، داور شاهسونی، حسنی قلی پور کنعانی صفحات 103-114
    آسیب اکسیداتیو ناشی از سیانید می تواند در ایجاد ضایعات بافتی ناشی از مواجهه با دز تحت کشنده سیانید دخیل باشد. در تحقیق حاضر برخی شاخص های وضعیت اکسیداتیو به دنبال مواجهه تجربی با سیانید در بافت های کبد، کلیه، آبشش و مغز ماهی کپور معمولی (C. carpio) مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین اثرات احتمالی مفید جلبک اسپیرولینا در بهبود وضعیت اکسیداتیو و جلوگیری از تغییرات ایجاد شده بررسی گردید. 90 قطعه ماهی کپور معمولی (با وزن تقریبی 60 گرم) به سه گروه 30 تایی تقسیم شدند. گروه 1 به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. گروه 2 تحت تاثیر دوزmg/L 0/4 پتاسیم سیانید قرار گرفت و جیره فاقد اسپیرولینا دریافت نمود. گروه 3 طی دوره مواجهه با سیانید پتاسیم (mg/L 0/4)، با غذای حاوی اسپیرولینا پلاتنسیس (10% در جیره) برای مدت 30 روز تغذیه شد. نتایج این تحقیق نشان دهنده افزایش معنی دار میزان مالون دی آلدهید در بافت کبد، کلیه و مغز کپور معمولی به دنبال مواجهه با سیانید بود. علاوه براین مسمومیت با سیانید باعث افزایش گروه های کربونیل پروتئین ها در بافت کبد و کلیه شد، اگرچه این افزایش فقط در کلیه معنی دار بود. مصرف اسپیرولینا در گروه 3 به طور موثری سطوح مالون دی آلدهید را در کبد، کلیه و مغز کاهش داد و همچنین موجب کاهش گروه های کربونیل پروتئین ها در بافت کلیه شد طوری که میزان این پارامترها اختلاف معنی داری با گروه کنترل نداشتند. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که اسپیرولینا تا حدودی اثر کاهنده بر آسیب اکسیداتیو ناشی از سیانید در بافت های ماهی کپور دارد. براساس نتایج حاضر می توان پیشنهاد نمود که اسپیرولینا می تواند اثرات پیشگیری کننده در موارد مسمومیت با سیانید در ماهی کپور داشته باشد و مصرف مکمل خوراکی آن بخصوص در ماهیانی که در محیط های آبی آلوده زندگی می کنند می تواند اثرات مفیدی داشته باشد.
    کلیدواژگان: C، carpio، سیانیدپتاسیم، اسپیرولینا، مالون دی آلدهید، گروه های کربونیل پروتئین
  • محمدرضا نوروزفشخامی*، محمد سوداگر، محمود بهمنی، نگین سلامات، محمد مازندرانی صفحات 115-132
    در این تحقیق پس از بیهوش نمودن یک عدد تاسماهی استرلیاد ماده پرورشی 6 ساله به وزن 729 گرم و طول 47/3 سانتی متر و با استفاده از پودر گل میخک (0/4 گرم در لیتر)، قسمتی از تخمدان خارج شد. تخمک ها از یکدیگر جدا شدند و پس از شستشو با بافر PBS استریل حاوی آنتی بیوتیک ها، سلول های فولیکولی از طریق تیمار تخمک ها با Trypsin-EDTA درصد 0/25 حل شده در PBS عاری از یون های کلسیم و منیزیوم جدا شدند و در محیط کشت L-15 دارای 20 درصد سرم جنین گاو (FBS) و آنتی بیوتیک ها در دمای 22 درجه سانتی گراد کشت داده شدند (clls/ml 106×1/25). پس از دوازده روز، زمانی که به مقدار کافی یک لایه سلولی روی کف فلاسک کشت تشکیل شد، سلول ها با استفاده از Trypsin-EDTA درصد 0/25 از کف فلاسک جدا شدند و با PBS حاوی آنتی بیوتیک ها شستشو و کشت داده شدند. در این تحقیق از محیط کشت های L-15، DMEM/F12 و M199، غلظت های 10، 15 و 20 درصد سرم جنین گاو و دماهای 20، 22 و 25 درجه سانتیگراد استفاده شد. سلول ها در محیط کشت L-15 تکثیر خوبی را نشان دادند ولی در محیط کشت های دیگر تکثیری مشاهده نشد و در دماهای 20 و 22 درجه سانتی گراد توانستند تکثیر یابند که دمای 22 درجه ایده آل بود. همچنین میزان تکثیر سلول های فولیکولی زمانی که مقدار FBS محیط کشت از 10 درصد به 20 درصد رسید، افزایش یافت. بهترین تکثیر در غلظت 20 درصد FBS مشاهده شد. بیشترین تکثیر سلولی در محیط کشت L-15 دارای 20 درصد FBS و دمای انکوباسیون 22 درجه سانتیگراد بدست آمد.
    کلیدواژگان: A، ruthenus، سرم جنین گاو (FBS)، سلول های فولیکولی، L-15
  • نبات نقشبندی*، مجید عسکری حصنی صفحات 133-146
    سموم کشاورزی از آلاینده های شیمیایی مهم می باشند که سالانه به مقدار زیاد در سراسر جهان استفاده می شوند. در این مطالعه تاثیر سمیت تحت کشنده سم کلرپیریفوس بر پارامترهای خونی ماهی کپور علفخوار (C. idella) مطالعه شد. در تحقیق حاضر ابتدا میزان غلظت کشنده (LC50) سم کلرپیریفوس بدست آمد. سپس اثر غلظت های 10، 20 و 30 درصد غلظت کشنده سم کلرپیریفوس بر کورتیزول، گلوکز، گلبول های قرمز، هماتوکریت، هموگلوبین، گلبول های سفید و سایر فاکتورهای خونی ماهی کپور علفخوار در بازه زمانی 14 روز مطالعه شد. خونگیری از ماهیان در زمان های 12، 24، 96 ساعت، 7 و 14 روز انجام و فاکتورهای خونی مورد نظر برطبق روش استاندارد اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت سم، افزایش معنی دار در غلظت گلوکز و کورتیزول، گلبول های قرمز، هماتوکریت، هموگلوبین و شاخص های حجم متوسط گلبول های قرمز (MCV)، مقدار متوسط هموگلوبین در گلبول های قرمز (MCH)، غلظت متوسط هموگلوبین (MCHC)، در گروه های آزمایشی در 12 و 24 ساعت و سپس کاهش آنها در پایان دوره آزمایش مشاهده می شود. گلبول های سفید، لنفوسیت و ائوزینوفیل با افزایش غلظت سم به مرور افزایش معنی دار داشتند. اما میزان مونوسیت و بازوفیل کاهش معنی دار نشان داد. باتوجه به نتایج، سم کلرپیریفوس تاثیرات شدیدی بر فیزیولوژی و ایمنی ماهی کپور علفخوار دارد و پارامترهای خونی به ویژه تعداد گلبول های قرمز و سفید می توانند به عنوان شاخص زیستی تعیین سلامت ماهی کپور علفخوار و محیط آبی معرفی گردند.
    کلیدواژگان: C، idella، پارامترهای خونی، شاخص زیستی، سموم کشاورزی
|
  • Eslam Mehdizadeh, Mehdi Safaie Dr *, Soheila Ebrahimi Dr Pages 1-14
    Feeding habits of bamboo shark (C. arabicum) were studied monthly in Persian Gulf (Bandar Abbas area) during the period from November 2015 to April 2016. A total sample of 180 specimens (including 102 males and 78 females) ranging from 37/2 to 73/4 mm total length, were caught in Persian Gulf waters (Bandar Abbas up to Qeshm island) using trawl and bottom gill nets. The contents of the stomachs consisted of mainly large quantities of fish (47%), crustaceans (31%), mixed materials (unidentifiable matter) (19%) and molluscs (3%). Based on the major food contents observed in different seasons, fish item was the most dominant in March (63 %) and the crustaceans items and Mollusca were the most dominant ones in January (45 %) and November (8%), respectively. There was no significant difference in terms of the diet composition in both sexes, but significant differences were observed in the preference for food items in different size groups. The Stomach emptiness index (CV) index varied significantly in both sexes that was ranged between 3/3- 23/3% and 3/8 - 11/8 % for male and female, respectively. Additionally the results showed that the maximum and minimum of Gastrosomatic index (GaSI) observed in March and April 2016, respectively.
    Keywords: C. arabicum, Diet composition, Feeding index, Persian Gulf, Hormozgan
  • Gholamali Bandani, Mohammad Larijani, Keyvan Abbasi Dr, Farhad Keymaram Dr, Ahmad Reza Jabaleh * Pages 15-26
    Common carp (C. carpio) is remarkable commercially in the southern Caspian Sea, especially in the southeastern coast. Its biology in natural environments has been less studied despite the commercial importance and value of this species. In this study, a total of 328 specimens were sampled and analyzed during the sampling period. The minimum and maximum length for females and males were 63 mm and 99 mm, 656 mm and 563 mm, respectively. The species included 11 age groups on the basis of biometric data and the autopsy. Analysis of fish feeding strategies and percentage of empty digestive tract in different seasons was conducted using the Costello (1990) graphical method. Out of the 328 fish which were examined, 235 empty stomachs and 66 stomachs containing food were observed. The Stomach emptiness percentage was variable between 69.72 to 75 % in which the maximum and minimum was reported for winter and spring, respectively. Feeding indexes including: probability percentage (Fi), frequency percentage (Ai) and dominance index (Ip) were examined in the digestive tract during different seasons. In all seasons, the highest digestive content was related to molluscs. The annelids presented the second highest content in the fish stomach in spring and plants indicated the highest content in fall and winter. The most reason for changing in the priorities of the food items during the period of study is the abundance of available food sources. In fact, C. carpio is an opportunistic and flexible feeder based on abundance and accessibility of foods.
    Keywords: C. carpio, Feeding behaviourr, Caspian Sea
  • Toba Mohammadian Kalat, Mansour Aliabadian Dr *, Hamid Reza Esmaeili Dr Pages 27-42
    Population variations of southern king fish (A. mossulensis) from Tigris, Persis, Kor and Hormuz basins were investigated using morphological and molecular approaches. Measurement of 39 morphological characters in 110 specimens which were collected from 17 southern rivers showed that significant differences were observed in meristic characters among some populations. The results were in congruent with data from PhiPT index and K2P distance acquired from 1022 nucleotide of cytochrome b gene. According to the results obtained from 17 experimental populations, differences in meristic and molecular characters made Kor river basin population different from Hormuz and Persis sub-basins, while mentioned population was not different morphologically from Tigris sub-basin populations. Moreover, populations from Hormuz and Persis sub-basins were inseparable. Despite low gene flow observed in analysis of molecular variance between Kor basin population and most of other populations, there was no significant correlation between geographic and genetic distances. The morphological and genetic variations revealed among populations of this species might be caused by complex geological history of the region and relative or complete separation of basins from each other. Therefore, according to the data provided by this study, the divergence was evaluated at intra-specific variations.
    Keywords: A. mossulensis, Cytochrome b, Population, Intra-specific variations
  • Hosein Rahmani Dr *, Ehsan Kamali Pashakolai Pages 43-54
    To determine inter- and intra- population morphological variation of Caspian vimba (V. persa), a total of 135 specimens were caught by cast net and beach seine in southern Caspian from Gorganrud and Valiabad rivers and Larim and Mahmoudabad coastal waters. In the present study, 27 morphometric and 10 meristic characteristics were examined. Based on principal component analysis, linear combination of 27 morphometric and 10 meristic characteristics resulted in factors that showed certain specifications of relationships among characteristics. In morphometric characteristics, 6 factors with 79.26% and in meristic characteristics, 5 factors with 71.86% of phenotypic variation among individuals were chosen and Eigen values were greater than one. Discriminant functional analysis showed high similarity percentages among individuals in different regions. Cluster analysis revealed that Larim and Valiabad populations were separated from the rest of populations regarding morphometric and meristic characteristics, respectively. Significant difference was observed regarding most of morphometric characteristics among the populations, while this significant difference was observed only in a few meristic characteristics among the populations. Principal component analysis, discriminant functional analysis and cluster analysis showed that populations in four regions were not entirely separable. However, it is possible that they are from different populations due to different ecological conditions among study areas.
    Keywords: V. persa, Morphology, Southern Caspian Sea
  • Hadiseh Kashiri Dr *, Ali Shabani Dr, Saeed Gorgin Dr, Mohammad Rezaii, Ahmad Reza Jebele Pages 55-70
    Kutum (R. kutum) is regarded as the most important commercial bony fish in the southern Caspian Sea. Restocking of this fish is done by releasing the larva produced by artificial propagation. In the present study, genetic diversity and structure of wild populations (caught in Gorgan bay and Gomishan wetland) and hatchery population used for restocking were investigated and compared using ten microsatellite loci. The microsatellite loci showed high polymorphism. The mean number of alleles was 9.4, 8.9 and 8 for Gomishan wetland, Gorgan bay and hatchery samples, respectively. The mean observed heterozygosity was 0.80 for Gomishan wetland samples, 0.798 for Gorgan bay samples and 0.728 for hatchery samples. Despite the lower levels of allelic diversity and heterozygosity of hatchery samples, no significant difference was observed in this respect. Twenty six cases out of 30 tests showed significant deviation from Hardy-Weinberg equilibrium. Moreover, high deficiency of heterozygosity was observed in some of loci. The mean values of Fst and Rst as the indices of genetic differentiation were obtained 0.018 and 0.044 respectively indicating low differentiation between the samples. The highest value of genetic distance was observed between Gorgan bay and hatchery samples. According to UPGMA dendrogram, the wild samples were separated from the hatchery ones. According to the obtained results, wild populations of Kutum had proper allelic and gene diversity in the investigated regions. However, considering the persistence of restocking programs by artificial reproduction, it is necessary to establish appropriate strategies to maintain and improve the observed diversity in wild populations.
    Keywords: R. kutum, Genetic structure, Wild population, Hatchery population
  • Mehdi Dastbaz, Seyed Yousef Paighambari Dr *, Saeed Gorgin Dr Pages 71-90
    Multispecies fishing is one of the traditional pots characteristics (Gargoor). The aim of this study was comparison of bait types (sardine, cuttlefish and catfish) and the bait shapes (pieces and minced), and their effects on catch composition, using eighty-four Gargoors (14 treatments and 6 replicates) in 2 stations located near-shore (4 miles) and off-shore (11 miles) of Gasheh beach (Lengeh Port) with soaking time of 24 hours. Results showed that the bait types had significant effect on frequency of Epinephelus coioides, Pinjalo pinjalo, Lutjanus johnii, Pomadasys Kaakan, Otolithes ruber and Argyrops spinifer. Epinephelus coioides had the highest frequency in both stations. The highest catch frequency was observed for cuttlefish and sardine baits and the lowest was observed for catfish bait. Regarding the comparison of biodiversity indices, Margalef index (D) revealed no significant difference among seasons in both stations. Evenness index (J) showed significant difference among seasons only in near-shore station, but for Shannon index (H’) significant difference was observed among seasons in both stations. Consequently, sardine in spring and cuttlefish in winter as bait had the best efficiency. In addition, because of low efficiency, using of catfish as bait is not recommended.
    Keywords: Species diversity, Gargoor, Bait, Catch composition, Persian Gulf
  • Yonus Golalipour, Hosein Khara Dr *, Mahmod Mohseni Dr Pages 91-102
    In a feeding trial, the effects of four levels of lipid (10, 15, 20 and 25%) and raw energy (including 18.8, 19.9, 21.4 and 22.5 kJ) with the same protein (45%) were evaluated to determine the appropriate level of lipid and dietary energy on growth performance and carcass composition of Siberian sturgeon (A. bearii). A total of 120 fish (15.6 ± 0.33 g) were randomly assigned to 12 fiberglass tanks of 500 liter (n=10 per tank) and fed manually 3 times per day for 12 weeks with ad libitum feeding. Results of growth trend at the end of the period showed that the fish fed with lipid content of 10 to 15 percent obtained significantly more weight gain (WG) and specific growth rate (SGR) than the fish fed with diet containing 20 and 25 percent of lipid. However the feed conversion ratio of fish fed with lipid content of 10 to 15 percent was significantly lower than other treatments. Analysis of fish carcasses indicated the significant differences in the composition of lipid, protein and ash. According to the results of present study, increasing of the lipid levels in diet of Siberian sturgeon (A. bearii) up to 15% can cause an improvement in growth rate, diet efficiency and carcass composition.
    Keywords: A. bearii, Feeding, Lipid, Growth
  • Mehrzad Mehrabian Fard Dr, Hasan Baghshani Dr *, Davar Shahsavani Dr, Hosna Gholipour Dr Pages 103-114
    Cyanide-induced oxidative damage may be involved in tissue lesions caused by sub-lethal cyanide poisoning. In the present study, some biomarkers of oxidative status were evaluated in liver, kidney, gill, and brain of Common Carp affected by cyanide poisoning. Moreover, possible beneficial effects of Spirulina were investigated for improvement of oxidative status and prevention of further changes. A total of 90 fish (approximately 60g) were divided into three groups, with 30 fish in each group. Group 1 served as the control. Group 2 were exposed to 0.4 mg/L potassium cyanide and received the diet without Spirulina. Fish in group 3 were fed with Spirulina (10% in the diet) in KCN (0.4 mg/L) polluted water during 30 days. The findings of the present work showed that a significant increase was observed in malondialdehyde concentrations in liver, kidney and brain of common carp following cyanide exposure. In addition, cyanide poisoning caused increment of protein carbonyls in both liver and kidney, although this increase was only significant in kidney. Supplementation of Spiulina in group 3 showed that the levels of malondialdehyde in liver, kidney, and brain effectively decreased and also it caused decrease in renal protein carbonyls to the levels that were not significantly different from control group. The findings of the present study showed that Spirulina has ameliorating effect on the KCN-induced oxidative damage in tissues of carp. Based on the present results, it can be suggested that Spirulina might have preventive effects on cyanide poisoning in carp and its dietary supplementation may have beneficial effects especially for fish species inhabiting in polluted aquatic environments.
    Keywords: C. carpio, Potassium cyanide, Spirulina, Malondialdehyde, Protein carbonyl groups
  • Mohammad Reza Nowruzfashkhami Dr *, Mohammad Sudagar Dr, Mahmoud Bahmani Dr, Negin Salamat Dr, Mohammad Mazandrani Dr Pages 115-132
    In the present study, a piece of the ovary of a 6 years old female Sterlet sturgeon (A. ruthenus), a farmed fish (729 g and 47.3 cm), was removed after anaesthetizing with clove carpel powder (0.4 g/lit). Ovarian follicles were isolated from each other and were washed using sterile phosphate-buffered saline (PBS) containing antibiotics. Follicular cells were then separated by treating oocytes with 0.25% Trypsin-EDTA in Ca2 and Mg2 free PBS and were cultured in medium L-15 supplemented with 20% FBS at 22°C (1.25×106cells/ml). After twelve days, when confluent monolayer cells covered the bottom surface of the flask, the cells were dislodged by Trypsin-EDTA solution (0.25%), and were then washed with PBS containing antibiotics and sub-cultured. In the experiments, ovarian follicular cell were cultured in L-15, DMEM/F12 and M199 media, 10%, 15% and 20% of FBS, and were incubated at 20°C, 22°C and 25°C. Cells in L-15 showed better growth but no cell growth observed in the other media. The cells could grow at temperature between 20°C and 22°C, and the results showed that the optimum temperature for cell growth was 22°C. In addition, the growth rate of follicular cells increased when the FBS proportion increased from 10% to 20%, with the optimal growth at the concentrations of 20% FBS. Most proliferation of cells obtained when the L-15 medium was supplemented with 20% FBS and the incubation temperature was 22°C. The most proliferation of cells obtained in L-15 medium with 20% FBS at 22°C.
    Keywords: A. ruthenus, Fetal Bovine Serum (FBS), Follicular cells, L-15
  • Nabat Naqshbandi *, Majid Askari Hesni Dr Pages 133-146
    Agricultural pesticides are important chemical pollutants which are extensively used worldwide. In this study, the effects of sub-lethal concentrations of Chlorpyrifos were investigated on haematological parameters of Grass Carp. In the present experiments, first the lethal concentration (LC50) of Chlorpyrifos was calculated, then the effects of different concentration of LC50 (10, 20 and 30 %) were studied on cortisol, glucose, RBC, hematocrit, hemoglobin, WBC and some other blood factors of Grass carp (C. idella) during 14 days. Blood sampling was performed at 12hr, 24hr, 96hr, 7d and 14d and blood factors were measured using standard methods. Result showed that with the increase in pesticide concentration, a significant increase was observed in the concentrations of glucose, cortisol, RBC, Ht, Hb, MCV, MCH and MCHC at 12hr and 24 hr, and then the mentioned parameters decreased at the end of the experiment period. In addition, WBC, lymphocyte and eosinophil significantly increased at high concentrations of pesticide, and monocyte and basophil decreased. According to the results, Chlorpyrifos have shown the intensive effects on physiological and immunological characteristics of the carp. Additionally, blood factors, especially the amount of RBC and WBC, can be introduced as health bio-indicator of Grass carp and aquatic environment.
    Keywords: C. idella, Blood Factors, Bio-indicator, Agricultural Pesticides