فهرست مطالب

مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهمن 1396)

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهمن 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا پاشایی *، محمدرضا ملک صفحات 1-10
    اطلاعات مکانی داوطلبانه گونه ای از اطلاعات مکانی است که به صورت اختیاری، توسط افراد عادی، بدون نیاز به آموزش علمی و با توجه به دانش محلی تهیه می شود. اطلاعات مکانی داوطلبانه در مقایسه با داده های مکانی استاندارد، دارای مزایای فراوانی از جمله دسترسی آسان به اطلاعات و قابلیت به روزرسانی سریع است، ولی کیفیت این داده ها یکی از موانع استفاده گسترده از این داده ها و محل بحث و تحقیق بسیاری از محققان بوده است. کیفیت داده های مکانی داوطلبانه نقش مهمی در به کارگیری آن برای کاربردهای مختلف دارد. استفاده از ابزارها و روش های مناسب برای برآورد کیفیت داده های مکانی داوطلبانه و نیز بهبود بخشیدن به آن امری مهم می باشد. این مهم موجب افزایش میزان استفاده از این گونه داده ها می شود. یکی از روش های ممکن برای ارزیابی کیفیت، به ویژه هنگامی که نتوان از داده مرجع سود جست، تعیین شاخص ها و برآورد آن ها است. در این مقاله سعی شده است در ابتدا مروری بر کیفیت اطلاعات مکانی صورت گیرد و سپس کیفیت اطلاعات مکانی داوطلبانه از منظر شاخص ها و روش های ارزیابی کننده آن بررسی گردد. همچنین شاخص برازندگی ژرفناکانه تشریح شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات مکانی، اطلاعات مکانی داوطلبانه، شاخص، برازندگی استفاده
  • محمد مسعود رحیمی، فرشاد حکیم پور * صفحات 11-31
    عصر حاضر، عصر مه داده (Big Data) است. توسعه سریع فناوری های پیچیده اطلاعاتی و ارتباطی مانند اینترنت و شبکه های نسل سوم و چهارم تلفن همراه، دسترسی آنی به انواع مختلفی از داده های ناهمگن را از منابع مختلف و در قالب های گوناگون ممکن ساخته است. همچنین با پیشرفت های اخیر در فناوری حسگرها و باهدف نظارت، کاوش و نمایش سامانه های پیچیده مکانی در هرلحظه حجم بالایی از داده ها در مقیاس های مختلف زمانی مکانی تولید و جمع آوری می شود. این روند بی سابقه تولید داده مکانی برای محققین فرصت های نوینی را برای تولید اطلاعات و دانش و ارزش افزایی تحقیقات علمی، توسعه های مهندسی و تصمیم سازی تجاری فراهم می سازد. بااین حال ذخیره سازی، مدیریت، پردازش و تحلیل این حجم بالای داده مکانی در سامانه های سنتی اطلاعات مکانی چالش های متعددی را نیز به همراه دارد. باهدف روبرو شدن با چالش های مه داده مکانی، فناوری رایانش ابری (Cloud Computing) می تواند به کمک کاربردهای اطلاعات مکانی بیاید. پیدایش فناوری رایانش ابری راه حلی سودمند، مقیاس پذیر و به صرفه در پاسخگویی به چالش های به کارگیری مه داده در کاربردهای گوناگون مکانی است. در این مقاله ابتدا مروری کلی بر مبانی و فناوری های رایانش ابری و روش ها و فناوری های مکانی مبتنی بر رایانش ابری خواهیم داشت. سپس فرصت های پیش روی کاربردهای مکانی را مورد بررسی قرار می دهیم. همچنین در نگاهی دقیق تر، به کارگیری فناوری رایانش ابری درزمینه های حمل ونقل، ترافیک و سامانه های حمل ونقل هوشمند و تغییرات کاربری و پوشش اراضی را نیز موردبررسی قرار خواهیم داد. در پایان چالش های پیش روی به کارگیری فناوری های ابری در کاربردهای مکانی را بررسی می کنیم و پیشنهاداتی برای ادامه تحقیقات ارائه خواهیم نمود.
    کلیدواژگان: مه داده مکانی، رایانش ابری، سامانه های اطلاعات مکانی
  • حسین یوسفی *، علی اصغر آل شیخ، مژده مینایی صفحات 33-42
    امروزه استفاده از روش های زمین آمار برای تخمین متغیرهای مکانی با استفاده از داده های همان متغیر در علوم آب و خاک مورد توجه متخصصان قرار گرفته است. با توجه به اهمیت اطلاع از کیفیت آبهای زیر زمینی برای مصارف متعدد و مشکل هزینه و وقت برای اندازه گیری پارامترهای کیفی فیزیکی و شیمیایی، یافتن راهکار برای تخمین آنها با استفاده از پارامترهایی که اندازه گیری آنها بنابر موقعیت قرارگیری راحتتر است ضروری بنظر می رسد. هدف اصلی این پژوهش بررسی و ارائه راهکارهای ارتقاء کیفیت منابع آب شرب شهرستان ساوه با استفاده از GIS می باشد. لذا پارامتر های کیفی TDS، سختی و نیترات بنابر صلاحدید آزمایشگاه شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی مورد تحقیق قرار گرفته است. اطلاعات مورد مطالعه مربوط به دو فصل کم بارش و پر بارش سال 1393 بوده و در مجموع 144 نمونه برای 24 حلقه چاه برداشت و مورد آزمایش قرار گرفته و پس از نرمال سازی، داده ها با روش های زمین آمار IDW، Ordinary Kriging و Disjunctive Kriging مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این سه روش برای برآورد پارامترهای کیفی مورد مطالعه به کمک معیار آماری RMSE که میزان دقت را نشان می دهد مورد ارزیابی واقع شده است. نتایج حاصل از محاسبه RMSE نشان داد که برای داده هایی با توزیع نرمال، روش IDW دارای دقت بالاتر و برای داده هایی با توزیع غیر نرمال، روش Disjunctive Kriging دقت بالاتری دارد. در نهایت با استفاده از بهترین روش های درونیابی برای پارامترها اقدام به تهیه نقشه همپوشانی منطقه نموده و با استفاده از نقشه زمین شناسی منطقه به بررسی مناطق احداث منابع آب و علت عدم کیفیت آب شرب این مناطق و ارائه راهکارهایی برای بهبود اوضاع پرداخته شده است. نقشه های پهنه بندی مولفه های کیفی آبهای زیر زمینی با روش های مذبور در محیط GIS تهیه شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، درونیابی، ساوه، GIS
  • علیرضا عرب سعیدی *، فاطمه طبیب محمودی صفحات 43-52
    با توجه به تنوع عوارض شهری و حساسیت هریک نسبت به محدوده طیفی مشخص در طیف الکترومغناطیس، سنجنده های مختلف تصویربرداری رفتارهای متفاوتی را در رابطه با برخی از عوارض ثبت می کنند. همچنین اعوجاجات رنگی و پاسخ غیرطبیعی سنجنده به محدوده طیفی مشخص، به عنوان یکی از مهم ترین چالش های تشخیص صحیح عوارض در دورکاوی، مطرح است. ادغام داده ها به منظور بهره گیری از اطلاعات طیفی ثبت شده توسط سنجنده های مختلف در تشخیص بهتر پوشش گیاهی نیز دارای مزایای چشمگیری می باشد. لذا در این تحقیق، نتایج ادغام تصاویر دو ماهواره لندست8 و WorldView-2 به منظور تشخیص بهتر نواحی پوشش گیاهی در منطقه شهری، با استفاده از روش انتقال آماری PCA[1] مورداستفاده قرارگرفته است. ازجمله مزایایی که انجام این ادغام به همراه دارد می توان به ایجاد یکپارچگی و پیوستگی طیفی داده های دو سنجنده اشاره نمود. استفاده از باند [2]SWIR در تصویر لندست8، افزایش شفافیت تصویر و در نتیجه بهبود تشخیص پوشش گیاهی را به همراه دارد. در این مقاله، پس از ادغام دو تصویر برداشت شده از یک منطقه شهری در تهران در سطح ویژگی های طیفی، فرآیندی دانش مبنا به منظور تشخیص و طبقه بندی نواحی پوشش گیاهی اجرا گردید که منجر به استخراج نواحی پوشش گیاهی با دقت 3/81 % شد.
    کلیدواژگان: ادغام داده ها، انتقال آماری PCA، تشخیص پوشش گیاهی، آنالیز شیء مبنا، تصویر لندست8، تصویر WorldView، 2
  • حامد خانی پردنجانی *، سعید صادقیان، حمیدرضا ریاحی بختیاری صفحات 53-62
    تولید مدل های رقومی زمین در مناطق جنگلی با چالش زیادی روبرو است. امروزه تکنولوژی لیزر اسکنر هوایی به دلیل قابلیت نفوذ پالس لیزر در پوشش گیاهی برای تهیه مدل رقومی زمین به خصوص در مناطق جنگلی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تولید مدل رقومی زمین با استفاده از داده های لیدار شامل دو مرحله اساسی فیلتر کردن و درونیابی می باشد. تاکنون الگوریتم های فراوانی برای فیلتر کردن خودکار داده های لیزر اسکن پیشنهاد شده است، توانایی و قابلیت این الگوریتم ها برای حذف نقاط غیرزمینی از نقاط زمینی متفاوت می باشد، هدف این تحقیق تلفیق دو الگوریتم برای رسیدن به دقت بالاتری می باشد. بدین صورت ابتدا با حذف نویز از داده های لیدار و محاسبه ممان سوم آماری (چولگی) و اعمال الگوریتم شیب مبنا نقاط زمینی از نقاط غیرزمینی جدا شدند. مقدار چولگی داده های لیدار برابر با 48/0+ شد بنابراین نقاطی که دارای ارتفاع بالاتری بودند به عنوان عارضه شناخته شده و حذف شدند، در ادامه برخی از نقاط غیرزمینی به اشتباه به عنوان نقاط زمینی شناخته شده بود که با اعمال الگوریتم شیب مبنا این نقاط نیز حذف شدند. الگوریتم شیب مبنا بر روی ابر نقاط با پنج آستانه شیب 18، 20، 22، 24 و 26 درجه پس از محاسبه خطاهای نوع اول، نوع دوم و مجموع، بهترین آستانه شیب 22 درجه شناخته شد، اعمال گردید. در آخر با درونیابی نقاط زمینی با روش بی-اسپیلاین مدل رقومی زمین تولید شد. نتایج نشان داد که مدل رقومی تولید شده دارای دقت ارتفاعی 21 سانتی متر دقت قابل قبولی در مقایسه با تحقیقات قبلی دارد و همچنین دقت کاربر و دقت تولید کننده مربوط به نقاط زمینی به ترتیب 38/93 و 5/94 درصد و برای نقاط غیرزمینی به ترتیب 5/94 و 2/95 درصد بدست آمد که نشان دهنده این موضوع می باشد که جداسازی نقاط زمینی و غیرزمینی با دقت زیاد انجام شده است.
    کلیدواژگان: مدل رقومی زمین، لیزر اسکنر هوایی، الگوریتم شیب مبنا، ممان سوم آماری، داده های لیدار، الگوریتم بی، اسپیلاین
  • تینا نیک آئین، سونا صالحیان، یوسف کنعانی سادات، مهدی آخوندزاده هنزایی * صفحات 63-73
    طبقه بندی تصاویر فراطیفی، به دلیل کاربردهای برجسته این تصاویر در حوزه های مختلف مانند نظامی، مدیریت و برنامه ریزی شهری، مدیریت منابع و کشف معادن، یکی از مسائل بسیار مهم در پردازش تصاویر فرا طیفی به شمار می آید. تصاویر فراطیفی به دلیل دارا بودن توان تفکیک طیفی بالا، اطلاعات قابل توجهی در ارتباط با ترکیب شی با صحنه تصویر برداری در اختیار کاربر قرار می دهند. بزرگی ابعاد این تصاویر نه تنها محاسبات را پیچیده تر می کند بلکه دقت طبقه بندی را به صورت قابل ملاحظه ای کاهش می دهد، به همین علت یکی از مهم ترین بخش های پردازش و تحلیل داده های ابر طیفی انتخاب کردن ویژگی های مناسب جهت استخراج عوارض مورد نظر می باشد. در این تحقیق روشی برای غلبه بر این پیچیدگی ارائه می شود. منطقه مورد مطالعه مربوط به دانشگاه پاویا می باشد که به وسیله سنجنده هوابرد ROSIS از قسمت شمالی ایتالیا تصویر برداری شده است. روش آنالیز اجزای اصلی به کمک تخمین بعد ذاتی به عنوان پیش پردازشی جهت بهبود نتایج طبقه بندی انجام شده است. در مرحله اول با استفاده از روش تخمین بعد ذاتی به روش Hysime تعداد باندهای مطلوب برای طبقه بندی مشخص شده است و با استفاده از روش آنالیز اجزای اصلی باندهای بهینه برای اجرای الگوریتم های طبقه بندی استخراج می‍شود. سپس روش های درخت تصمیم گیری C4.5، ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی برای طبقه بندی تصویر فراطیفی پیاده سازی شده است. در نهایت دقت روش های طبقه بندی مقایسه شده که دقت طبقه بندی به روش شبکه عصبی با دقت کلی 948/0 بیشترین دقت را در میان طبقه بندی کننده ها داشته است.
    کلیدواژگان: تصاویر ابر طیفی، طبقه بندی، کاهش بعد ذاتی، استخراج ویژگی، درخت تصمیم گیری، شبکه عصبی
  • عبدالرضا کاظمی نیا * صفحات 75-85
    مطالعه میزان تغییرات و تخریب منابع در سال های گذشته و امکان سنجی و پیش بینی این تغییرات در سال های آینده می تواند در برنامه ریزی و استفاده بهینه از منابع، کنترل و مهار تغییرات غیر اصولی در آینده گام مهمی باشد. در چند سال اخیر بعلت تغییرات پوشش گیاهی در مناطق غربی کشور موجب ورود ریزگردها به کشور شده و مشکلات زیادی را برای ساکنین شهرهای غربی و حتی مرکزی کشور بوجود آورده، بر همین اساس، منطقه مورد مطالعه در این تحقیق در غربی ترین ناحیه کشور انتخاب شده است. در این تحقیق برای پیش بینی تغییرات پوشش گیاهی از تصاویر ماهواره ای سنجنده ETM ماهواره لندست مربوط به سال های2002 و 2012 استفاده گردید. پس از تصحیح هندسی و رادیومتریک تصاویر، براساس تلفیق روش مقایسه طبقه بندی تصاویر مربوط به هر دو سال با استفاده از روش ماتریس ضرب کاربری ها و شاخص های گیاهی مناسب، نقشه پهنه بندی تغییرات پوشش گیاهی منطقه مورد مطالعه، تهیه شد. نتایج بدست آمده از این تحقیق، نشان داد از بین شاخص های گیاهی، شاخص SAVI، دارای بالاترین ضریب همبستگی بین داده های کمی درصد تاج پوشش و مقادیر عددی آن بوده که برای بررسی پوشش گیاهی منطقه از این شاخص گیاهی استفاده شد. بر این اساس پوشش گیاهی منطقه را می توان در سه کلاس ضعیف، متوسط و خوب طبقه بندی نمود. در بازه زمانی(2012-2002)، مساحت پوشش گیاهی ضعیف و خوب، افزایش و سطح پوشش گیاهی متوسط کاهش یافته است. بیشترین کاهش مساحت در اراضی با پوشش گیاهی متوسط می باشد که از 304 کیلومترمربع به 173کیلومترمربع رسیده است و علت آن تبدیل اراضی مرتع به اراضی بایر و بیابانی می باشد. نواحی که در کلاس پوشش گیاهی ضعیف قرار گرفتند مناطقی هستند که منشاء پیدایش ریز گردها به کشور بوده و باید عملیات های پیشگیری را در این اراضی متمرکز نمود.
    کلیدواژگان: شاخص گیاهی، طبقه بندی تصاویر، پوشش گیاهی، نقشه پهنه بندی تغییرات، تصویر ماهواره ای
|
  • Z. Pashaei *, M. R. Malek Pages 1-10
    Volunteered geographic information (VGI) provides an alternative way to produce spatial data by non-professional users. Unlike the traditional process, any user can produce enormously spatial information and make it available for others. Although VGI is considered beneficial for the main reasons such as being free, accessible and up-to-date, quality issue is its obstacle in this context and has been investigated in several scientific studies. Using VGI in various applications, the quality plays the important role. Therefore; Introducing appropriate assessment tools and methods to improve the quality of data will be an effective way of accelerating the usability of data. One of the possible methods to evaluate VGI quality is determining indicators particularly without usage of reference data. In this paper, we have struggled to overview on the quality of geographic data, then discuss on the quality of VGI from the perspective of the indicators and their evaluating methods specially fitness for use. Moreover, fitness for use will significantly be described in this paper.
    Keywords: A Study of VGI Quality from the Perspective of Indicators with Emphasis of Fitness for use
  • M. M. Rahimi, F. Hakimpour * Pages 11-31
    The era of big data is approaching with the rapid growth in development of complex information and communication technologies like internet and 3rd and 4th generation of Mobile Networks (3G/4G). These days more than ever, real-time and concurrent access to heterogeneous data from different sources and with different formats is made possible. Meanwhile, with recent advances in sensor technology and in order to monitor, explore and visualize complex spatial systems, a large amount of data in different Spatio-temporal scales is being generated every day. For example, according to the estimation by United Nations Initiative on Global Geospatial Information Management (UN-GGIM), 2.5 quintillion bytes of data are generated every day which large portion of the data is location-aware. This unprecedented trend of spatial data generation provides new opportunities for information and knowledge extraction, industrial development and business decision making. Although the big data brings new chances for scientific, business and engineering fields, it presents some challenges. To be more specific, storage, management, process and analysis of the spatial big data on traditional spatial information platforms is difficult and expensive. Such challenges affect modeling, analysis, simulation and concurrent access to spatial data. The need of real-time analysis in some applications like dynamic routing, fleet management or emergency management is also influenced by such limitations. In order to face spatial big data challenges, cloud computing technology to support spatial information applications appears to be very promising. Emergence of cloud computing technology provides an effective, scalable and affordable solution to big data challenges in spatial information application. Cloud computing provides fundamental support to address the challenges with shared computing resources including computing, storage, networking and analytical software. In this paper, we discussed fundamental theories and key technologies of cloud computing in storage, process and analysis of spatial big data. We have surveyed storage and management of big data using distributed file systems and NoSQL databases and made a comparison between different types of this databases. We also discussed recent trends and methods in parallel processing and big data analysis. MapReduce as a prominent parallel programming method and Hadoop as the most popular implementation of MapReduce are surveyed. We reviewed and made a comparison of spatial tools which is developed on cloud platforms. One of the most important challenges in spatial cloud computing that geospatial scientists is facing is spatial indexing and query processing. Due to distributed systems limits, developing dedicated spatial indexing and query processing techniques is needed. So we focused on novel spatial indexing methods and query processing technologies. As the case study, this paper surveys usage of cloud computing technologies in transportation, traffic and Intelligent Transportation Systems (ITS) and remote sensing and earth observations. The aim of this paper is reviewing and introducing fundamental theories, new technologies and recent trends of spatial big data to researchers of geospatial sciences.
    Keywords: Spatial Big Data, Cloud Computing, Parallel Programming
  • H. Yousefi *, A. A. Alesheikh, M. Minaee Pages 33-42
    Nowadays, much attention has been paid on using geostatistical methods for estimation of spatial parameters using the variables of these parameters. The quality of groundwater for multiple usage and its costly and time consuming to measure physical and chemical parameters, itis essential to explore methods for estimation of these parameters based on those with can be easily measured. The main purpose of this paper is investigate and offer solutions to improve quality of drinking water sources using GIS in Saveh city. Therefore, qualitive parameters, turbidity, pH, conductivity, TDS, total hardness, sodium, nitrate, sulfate, chloride, phosphate and alkalinity of water and wastewater libratory personnel, according to the discretion of the Central province was investigated. Information about the study of low rainfall and rainy seasons of 1393 and a total of 528 samples were collected and tested for 24 wells and then normalizing the data, geostatistical methods IDW, Ordinary Kriging and Disjunctive Kriging Were examined. The results of these three methods to estimate the quality parameters studied using statistical criteria RMSE shows that the accuracy was evaluated. The results of calculation showed RMSE for normally distributed data, the IDW method has higher accuracy for data with normal distribution, Disjunctive Kriging method is more accurate. to improve the situation there. Zoning maps of underground water quality components of the methods mention in the GIS environment.
    Keywords: Groundwater Quality Factor, Intrepolation, Saveh, GIS
  • A. R. Arabsaeedi *, F. Tabib Mahmoudi Pages 43-52
    Given the diversity of urban problems and the sensitivity of each of the specified spectral range of the electromagnetic spectrum, various imaging sensors exhibit different behaviors in relation to some of the toll record. The color distortion and respond to abnormal sensor spectral range identified as one of the most important challenges the correct diagnosis in Remote sensing, effects, and advocacy. Data integration in order to take advantage of spectral data recorded by the various sensors in better detection vegetation is also significant benefits. In this study, the results of two Landsat 8 and WorldView-2 images merge in order to better identify areas of vegetation in the urban area, using statistical transfer PCA is used. Among the benefits that this integration as well as integration and coherence spectral data cited two sensors. Using Landsat 8-band SWIR image, increase transparency and thus improve detection and associated vegetation. In this paper, after the merger of two images taken from an urban area in Tehran at the level of spectral characteristics, process knowledge base to identify and classify areas of vegetation was carried out which resulted in the mining areas of vegetation with an accuracy of 81.3% was achieved.
    Keywords: Data Fusion, Principal Component Analysis, Vegetation Detection, Object, based Image Analysis, Landsat Image 8, Image WorldView, 2
  • H. Khani Pordanjani *, S. Sadeghian, H. R. Riahi Bakhtiari Pages 53-62
    Producing digital elevation models (DTMs) for forested areas is a challenging task. Nowadays, because of the capability of LiDAR pulses to penetrate through the vegetation canopy, airborne laser scanner technology has attracted enormous interest for DEM extraction especially in forested terrain. Producing Digital Terrain Models from airborne LiDAR data consist of two main steps of filtering and interpolation. Several automatic filtering algorithms for laser scanning data have been proposed. The capability of these algorithms to separate ground and non-ground points is not the same. The aim of this study is to combine two algorithms to achieve higher accuracy. In order to separate ground from non-ground points at first, noise was removed from LiDAR data, then the third moment (skewness) was calculated and finally slope-based algorithm was applied. The skew amount of LiDAR data was equal to 0.48; so the points with greater height were recognized as object points and removed from point clouds. Some of the non-ground points were recognized by mistake as the ground points which were removed by applying slope-based algorithm. Slope-based algorithm with five threshold slopes 18, 20, 22, 24 and 26 degrees was applied on point clouds and after calculating type I, type II and total errors the best threshold slope of 22 degrees was found and implemented. Finally, a digital terrain model was produced by B-spline interpolation method. The results showed 21 cm vertical accuracy for produced digital elevation model which comparing to previous works was acceptable. User's and producer's accuracy for ground points was 93.38 and 94.5 and for non-ground points was 94.5 and 95.2, respectively. This accuracy indicates that the ground and non-ground points were separated very carefully.
    Keywords: Digital Terrain Models, Laser Air Scanner, Slope, based Algorithm, Third Moment, Data Lidar, B, spline Algorithm
  • T. Nikaein, S. Salehiyan, Y. Kanani Sadat, M. Akhoondzadeh * Pages 63-73
    Classification is one of the prominent issue in processing of Hyperspectral images because of their variety applications such as urban planning, mining and military. Hyperspectral imaging due to high spectral resolution can provide much more information about the surveyed area. Ability of classifying objects in the scene can raise by using their spectral properties. However, the classification of Hyperspectral image is a very challenging issue because of their huge number of band. The large number of spectral bands in Hyperspectral data not only increases the computational burden but also can reduce classification accuracy. Moreover, there are usually high correlation between bands. Dimensionality reduction has become a crucial step for successfully classify Hyperspectral image and getting better results. Feature extraction by using the intrinsic dimensionality of the data is one useful approach to decrease the dimensionality. In this paper, Principle component analysis method using intrinsic dimension used as a pre-processing step to improve classification result. By using intrinsic dimension Estimation, can recognize proper bands number for processing and by PCA can extract optimal bands to perform classifications
    Methods
    SVM, ANN and C4.5. The results reveal the implemented method can improve the overall accuracy of classified imagery nearly 5-10 %. ANN method with accuracy about 0.95 have highest accuracy among all methods.
    Keywords: Hyperspectral Images, Dimension Reduction, Feature Extraction, ?Decision Tree, ANN
  • A. Kazeminia * Pages 75-85
    Rate of change and the destruction of resources of previous years and the feasibility and predict changes of future could be an important step in planning and optimum use of resources and control of non-normative changes for the future. In the last few years due to vegetation changes in the country's western regions fine dusts entry has created many problems for residents in western and central. For this reason, this work focuses on the westernmost region of the country. We apply ETM Landsat satellite images of 2002 and 2012 to predict vegetation changes. Vegetation changes zoning map of the area of study was prepared after geometric correction and radiometric images through combining comparison of images classifications of every two years Using matrix multiplication applications method and appropriate vegetation indices. Our results show among vegetation indices, the SAVI index has the highest correlation coefficient between the quantitative data of canopy cover and its numerical values based on which this index was used to investigating the region vegetation coverage. The vegetation coverage can be categorized in three classes of poor, medium, and fine. In the period of 2002-2012, area of the poor and fine vegetation coverage classes has increased whereas that of the medium class has decreased. The greatest reduction has been occurred in the medium class where the area of coverage decreased from 304 km2 to 173 km2 and the reason for this is the conversion of vegetation areas to desserts. Areas with poor vegetation are the source of fine dusts to the country that require attentions to prevent their extension.
    Keywords: Vegetation Index, Images Classification, Vegetation, Zoning Map Changes, Satellite Image