فهرست مطالب

مدیریت آب و آبیاری - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

مجله مدیریت آب و آبیاری
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • مریم موحدی نیا، جمال محمد ولی سامانی*، فخرالدین براخاصی صفحات 1-16
    بهره گیری از روش های نوین توسعه کم اثر، از اقدامات اصلی در مدیریت سیلاب های شهری و کاهش مشکلات ناشی از آن است. در این تحقیق، تحلیل آب گرفتگی معابر شهری و کارایی وضع موجود شبکه به کمک مدل ریاضی EPA-SWMM برای بخشی از منطقه 13 شهر تهران بررسی شده است. پس از تهیه مدل شبکه جمع آوری آب های سطحی منطقه، مقدار رواناب برای دوره های بازگشت 2، 5 و 10سال بررسی شد. میزان درصد فرار آب از محل های آبگرفتگی در هر دوره، به ترتیب 3/19، 24 و 27درصد محاسبه شد. طبق نتایج مدلسازی، این شبکه تنها بخشی از رواناب تولیدشده را عبور می دهد و باقی به صورت سیلاب، سبب آب گرفتگی معابر خواهد شد. سپس، اثر به کارگیری روش توسعه کم اثر بشکه ذخیره آب باران با دو اندازه مختلف، برای دوره های بازگشت مذکور بررسی شد. طبق نتایج، حجم فرار آب از محل های آب گرفتگی، در هر دوره بازگشت، در مدلسازی بشکه ذخیره کوچک تر به ترتیب 47، 6/21 و 7/9 درصد و در بشکه ذخیره بزرگ تر به ترتیب 3/47، 6/39 و 7/38 درصد کاهش داشته است. مقایسه نتایج حاصل از اجرای مدل در وضع موجود و با به کارگیری LID در این تحقیق نشان می دهد که با به کارگیری رویکردهای نوین، می توان آثار منفی سیلاب های با دوره بازگشت کوچک را تا حدود 40 درصد کاهش داد.
    کلیدواژگان: بشکه ذخیره آب باران، رواناب شهری، روش LID، مجاری روباز، مدل EPA - SWMM، هی، درولیک
  • جعفر نیکبخت*، صباح کرمی صفحات 17-28
    در این پژوهش تاثیر اتصال دو به دوی انتهای لاترال ها بر خصوصیات هیدرولیکی سیستم آبیاری قطره ای بررسی شد. برای انجام آزمایش، یک سیستم آبیاری قطره ای در قطعه زمینی مسطح به ابعاد 80 متر در 90 متر در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان ایجاد شد. آزمایش در دو شرایط بدون اتصال (N.C.) و اتصال دو به دو (P.C.) انتهای لاترال ها و در سه فشار کارکرد 5/0، 0/1 و 5/1 بار انجام گرفت. قطره چکان مورد استفاده از نوع طولانی مسیر داخل خط با دبی 0/4 لیتر در ساعت و فشار کارکرد 0/1 اتمسفر بود. بر اساس نتایج، در فشار کارکرد 5/0 بار، اتصال دو به دوی انتهای لاترال ها باعث کاهش ضریب تغییرات از 1/13 به 7/10 درصد، افزایش یکنواختی پخش آب از 82 به 85 درصد و افزایش ضریب یکنواختی کریستیانسن از 89 به 91 شد. در فشار کارکرد 0/1 بار، مقادیر CV، Eu و Uc از 1/9، 90 و 92 درصد (به ترتیب) در حالت N.C. به 9/4، 95 و 96 درصد (به ترتیب) در حالت P.C. تغییر یافت. مقادیر آماره های CV، Eu و Uc در حالت P.C. و در فشار کارکرد 5/1 بار، به ترتیب 5/5، 93 و 96 درصد و در حالت N.C. به ترتیب 7/9، 87 و 93 درصد حاصل شد. با توجه به نتایج این پژوهش، اتصال دو به دوی انتهای لاترال ها به یکدیگر موجب بهبود سیستم آبیاری قطره ای از نظر فنی و هیدرولیکی شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی سیستم آبیاری قطره ای، تغییر چیدمان لاترال ها، ضریب تغییرات، ضریب یکنواختی توزیع آب، ضریب یکنواختی کریستیانسن
  • صابر جمالی، حسین شریفان *، فراست سجادی صفحات 29-42
    افزایش روزافزون جمعیت هم گام با معضل بحران جهانی منابع آب شیرین، استفاده از منابع آب نامتعارف در بخش کشاورزی را ضروری می سازد، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک که بزرگ ترین مصرف کنندگان آب شیرین محسوب می شوند. به منظور بررسی اثر آبیاری با روش تلفیق آب دریای خزر و آب شیرین بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه تره ایرانی، آزمایشی در قالب طرحی کاملا تصادفی با چهار تیمار (اختلاط آب دریای خزر با آب شهری، آبیاری یک در میان با آب دریا و آب شهری، آبیاری نیم در میان آب دریا و آب شهری، آب شهری) تحت شرایط گلخانه ای در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سه تکرار در سال 94-1393 اجرا شد. نتایج نشان داد که رژیم های آبیاری بر صفات کلروفیل، وزن تر اندام هوایی، ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، وزن تر و خشک ریشه در سطح 1 درصد و بر وزن خشک اندام هوایی و طول ریشه در سطح 5 درصد معنا دار بود. تیمار متناوب نیم در میان، متناوب یک در میان و اختلاط آب شور دریا به کاهش 1/12، 9/24 و 7/33 درصدی عملکرد انجامید. تیمار آبیاری نیم در میان به دلیل اعمال شوری خاک کمتر و امکان دستیابی بیشتر به آب معمولی در لایه سطحی، بهترین عملکرد را در مقایسه با تیمارهای شوری مورد بررسی داشت.
    کلیدواژگان: آب نامتعارف، اختلاط، تره، کلروفیل، متناوب نیم در میان، متناوب یک در میان
  • ریحانه زارع میرک آباد*، تیمور سهرابی، بابک متشرع زاده صفحات 43-58
    امروزه، با توجه به محدود بودن منابع آب در دسترس و از طرفی رشد جمعیت و افزایش نیاز به آبیاری، به کارگیری هر راهکار به منظور صرفه جویی در آب و نیز افزایش سطح زیر کشت اهمیت زیادی دارد. این پ‍‍ژوهش، به منظور بررسی تاثیر آبیاری با فاضلاب تصفیه شده بر برخی خصوصیات کمی و کیفی لوبیاچیتی لاین 01437-G انجام شد. آزمایش در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی در چهار سطح (0، 50، 75 و 100 درصد فاضلاب) اجرا شد. نتایج نشان داد نسبت های مختلف فاضلاب و آب معمولی بر صفات رشدی و وزن خشک اندام هوایی گیاه تاثیر معناداری داشت (05/0P<). مقدار متوسط ارتفاع بوته و وزن تر و خشک اندام هوایی محصول تحت آبیاری کامل با فاضلاب به ترتیب 8/17، 5/22 و 1/18 درصد نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود. بیشترین مقدار غلظت کلروفیل a، b و کل مربوط به تیمار 100 درصد فاضلاب بود. با افزایش میزان فاضلاب تا سطح 100 درصد جذب نیتروژن، فسفر و پتاسیم نسبت به تیمار 100 درصد آب معمولی بیشتر شد و تفاوت معناداری بین تیمارها دیده شد. بنابراین، استفاده از فاضلاب حتی با نسبت کم سبب افزایش معنادار عملکرد این محصول شد. استفاده از منابع فاضلاب در کنار پایش دائمی کیفیت آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اندام هوایی، عملکرد، عناصر جذب شده، کلروفیل، وزن تر
  • نیازعلی ابراهیمی پاک *، داود خدادادی دهکردی، اصلان اگدرنژاد صفحات 59-72
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر تنش رطوبتی و سطوح مختلف سوپرجاذب بر عملکرد ذرت رقم سینگل کراس 704 (SC704)، در خاکی شنی در منطقه حمیدیه خوزستان انجام پذیرفت. آزمایش در غالب طرح کرت های خردشده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در دوازده تیمار و سه تکرار انجام شد. عمق آب آبیاری، شامل I1، I2 و I3به ترتیب معادل 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه به عنوان تیمار اصلی و سوپرجاذب شامل S0، S1، S2 و S3 به ترتیب معادل 0(شاهد)، 15، 30 و 45 گرم در مترمربع به عنوان تیمار فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تیمارهای آبیاری و سوپرجاذب در سطح 1 درصد بر عملکرد دانه معنا دار شد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب با میانگین های 89/5 و 06/2 تن در هکتار مربوط به تیمارهای آبیاری کامل (I1) و تنش شدید خشکی (I3) بود. همچنین، اثر متقابل تیمارهای آبیاری و سوپرجاذب در سطح 1 درصد بر کارایی مصرف آب ذرت رقم سینگل کراس 704 معنا دار شد. بر اساس نتایج، بیشترین و کمترین کارایی مصرف آب به ترتیب با مقادیر 966/0 و 66/0 کیلوگرم بر مترمکعب مربوط به تیمارهای آبیاری کامل (I1) و تنش خشکی شدید (I3) بود. اثر تیمارهای سوپرجاذب بر عملکرد دانه و کارایی مصرف آب نیز در سطح احتمال 1 درصد معنا دار شد. همچنین، نتایج نشان داد که با افزایش میزان سوپرجاذب، مقدار مکش متوسط ناحیه ریشه گیاه در طول فصل رشد کاهش یافت.
    کلیدواژگان: ذرت رقم سینگل کراس 704، کارایی مصرف آب، کم آبیاری، مدل جذب آب، رطوبت حجمی
  • صابر جمالی، حسین شریفان*، فراست سجادی صفحات 73-86
    هدف این تحقیق، بررسی روش تلفیق آب دریا و شهری و تاثیر هر رژیم بر ویژگی های بیوشیمیایی و بهره وری مصرف آب گیاه دارویی شوید بود. آزمایش در قالب طرحی کاملا تصادفی با سه تکرار بر پایه کشت گلدانی در گلخانه تحقیقاتی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا شد. برای این منظور، تلفیق آب دریا و آب شهری در پنج سطح (شاهد، اختلاط، یک سوم، نیم در میان و یک در میان آب دریا و آب شهری) استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که رژیم های آبیاری بر صفات کلروفیل کل و کلر برگ در سطح 1 درصد معنا دار است، ولی بر سدیم، پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم برگ و بهره وری مصرف آب در سطح 5 درصد معنا دار بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری آب آبیاری، مقدار کلروفیل کل، پتاسیم برگ و بهره وری مصرف آب کاهش یافت، ولی مقادیر کلر و سدیم افزایش یافت که باعث مسمومیت یونی، به ویژه در سطوح بالای شوری، شد. نتایج نشان داد که در میان پنج رژیم اعمالی، رژیم آبیاری یک سوم در میان آب دریا و آب معمولی از نظر کلروفیل کل، پتاسیم برگ و بهره وری مصرف آب بیشترین میزان را پس از تیمار شاهد داشته است. تیمار یک سوم در میان، نیم در میان، یک در میان و اختلاط آب شور دریا و آب شهری منجر به کاهش 6/27، 4/50، 1/59 و 1/68 درصدی بهره وری مصرف آب شد.
    کلیدواژگان: آب نامتعارف، اختلاط آب دریا و آب شهری، پتاسیم و سدیم برگ، خواص بیوشیمیایی برگ، شوید، کلر برگ، یک سوم در میان آب دریا
  • علی عبدزاد گوهری، حسین بابازاده *، ابراهیم امیری، حسین صدقی صفحات 87-104
    شوری آب و خاک از مهم ترین چالش های کشاورزی است. در این راستا، پژوهشی با هدف بررسی عملکرد و تخمین تابع تولید ارقام بادام زمینی در شرایط آبیاری و شوری، در قالب کرت های دوبار خردشده و بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال در استان گیلان اجرا شد. عامل اصلی شامل آبیاری با مدیریت 40، 60، 80 و 100 درصد نیاز آبی و تیمار فرعی شامل شوری با مقادیر 1، 3 ، 5 و 7 دسی زیمنس بر متر و تیمار فرعی فرعی شامل چهار رقم بادام زمینی (’گیل‘، ’گرگانی‘، ’جنوبی‘ و ’مصری‘) بود. بیشینه عملکرد دانه در رقم ’جنوبی‘ با شوری 1 دسی زیمنس بر متر و در رقم ’گیل‘ با شوری 5 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 1254 و 1127 کیلوگرم در هکتار بود. اثر آبیاری بر ارقام نشان داد که بیشینه مقدار عملکرد دانه طی دو سال در رقم ’گیل‘ و در شرایط 80 درصد نیاز آبی به ترتیب 1483 و 1347 کیلوگرم در هکتار بود. بیشینه عملکرد دانه در رقم ’گیل‘ و در شرایط 100 درصد نیاز آبی و شوری 1 دسی زیمنس بر متر در سال اول و دوم به ترتیب 1883 و 1710 کیلوگرم در هکتار بود. با توجه به نتایج، رقم ’گیل‘ مناسب ترین رقم برای کشت در منطقه است.
    کلیدواژگان: آب مصرفی، عملکرد، ضریب همبستگی، رقم ' گیل، صفات زراعی
  • سیف الله خدادادی، مهدی یاسی *، محمد جواد منعم صفحات 105-120
    احیای دریاچه ارومیه نیازمند افزایش بهره وری آب در شبکه های آبیاری است. در تحقیق حاضر، عملکرد تحویل آب در شبکه آبیاری زرینه رود در حوضه دریاچه ارومیه ارزیابی و الگوی بهینه ارائه شد. داده های انشعابات اصلی ساحل چپ شبکه در تابستان 1394 برداشت گردید. نیاز آبی هر محدوده از شبکه برای دوره های مختلف سال تعیین و با میزان تحویل شده شرکت بهره برداری مقایسه شد. چهار شاخص ارزیابی عملکرد مولدن- گیتس محاسبه شد. نتایج نشان داد که شاخص راندمان، با متوسط 56 درصد در کلاس ضعیف قراردارد. گرچه شاخص کفایت با متوسط 97 درصد خوب است، شاخص پایداری با متوسط 38 درصد و شاخص عدالت توزیع با متوسط 50 درصد بیانگر عدم تعادل عرضه و تقاضای آب در اجزای شبکه است. توزیع نامناسب آب سطحی سبب افزایش شوری و عمق آب زیرزمینی در پایین دست شبکه و ماندابی شدن در بالادست شبکه بوده است. در این بررسی، الگوی توزیع آب در شرایط کشت موجود با استفاده از الگوریتم PSO بهینه سازی شد. بر این اساس، چهار شاخص راندمان، کفایت، پایداری و عدالت توزیع، به ترتیب به 65، 100، 8 و 60 درصد ارتقا می یابد. نتایج نشانگر ظرفیت بهبود عملکرد شبکه آبیاری زرینه رود، حتی در شرایط موجود است.
    کلیدواژگان: الگوریتم تجمع بهینه ذرات (PSO)، تعادل عرضه و تقاضا، شاخص های مولدن- گیتس، شبکه آبیاری زرینه رود، مدیریت آبیاری
  • حامد احمدی، علی حیدر نصرالهی *، مجید شریفی پور، حمیدرضا عیسوند صفحات 121-134
    شاخص تنش آبی گیاه که تابعی از اختلاف دمای پوشش گیاهی با دمای هواست، روش مطمئنی برای زمان بندی آبیاری و وضعیت آب در گیاهان است. این تحقیق با هدف برنامه ریزی آبیاری سویا با استفاده از شاخص تنش آبی گیاه در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا شد. برای این منظور سویا تحت چهار سطح آبیاری I1، I2، I3و I4 به ترتیب با 100، 80، 60 و 40 درصد نیاز آبی کشت شد. بر اساس نتایج، متوسط شاخص تنش آبی گیاه در طول دوره رشد برای تیمارهای I1، I2، I3و I4 به ترتیب 18/0، 37/0، 61/0 و 84/0 محاسبه شد، به طوری که به ازای هر واحد کاهش آب آبیاری، شاخص تنش به میزان 15/0 درصد افزایش یافت. رابطه بین عملکرد دانه سویا و CWSI نیز نشان داد که همبستگی آن با 98/0r= در سطح 5 درصد معنادار است و با افزایش میزان شاخص تنش آبی گیاه مقدار عملکرد محصول کاهش می یابد، به طوری که بیشترین و کمترین عملکرد به ترتیب در تیمارهای I1 و I4 برابر با 7/1764 و 1/466 کیلوگرم بر هکتار به دست آمد. با توجه به تیمار بدون تنش (I1)، حد آستانه 18/0CWSI= مبنای محاسبه زمان آبیاری با استفاده از شاخص تنش آبی قرارگرفت. در نهایت، نیز رابطه به منظور تعیین زمان آبیاری سویا با استفاده از اختلاف دمای برگ و هوا برای کل دوره رشد تعیین شد.
    کلیدواژگان: تنش آبی، دماسنج، شاخص، عملکرد، مدیریت آب
  • بهمن فرهادی بانسوله*، شادی احمدی، حسین میرزایی تختگاهی صفحات 135-150
    با توجه به تنوع سیستم های آبیاری تحت فشار، موضوع انتخاب مناسب ترین سیستم برای هر منطقه یکی از موضوعات مهم است. سیستم(های) مناسب را می توان با توجه به عوامل متعددی نظیر توپوگرافی، خصوصیات خاک، شرایط اقلیمی، نوع محصول، کمیت و کیفیت منبع آب، کارگر مورد نیاز، مهارت کشاورزان، شرایط اقتصادی و زمینه های فرهنگی و اجتماعی در هر منطقه تعیین کرد. هدف از این تحقیق رتبه بندی سیستم های آبیاری تحت فشار در سطح 6000 هکتار از اراضی منطقه دینور واقع در شهرستان صحنه، استان کرمانشاه است. برای رتبه بندی از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. فاکتورهای موثر بر انتخاب سیستم به دو دسته فیزیکی و اقتصادی- اجتماعی تقسیم و برای هر دسته، شاخص های مرتبط تعریف شد. امتیاز هر کدام از شاخص ها بین 3- تا 3+ مشخص شد. با توجه به تغییرات مکانی برخی عوامل، امتیاز هر شاخص برای هر بخش از منطقه و در محیط GIS تعیین شد. وزن شاخص ها بر اساس اهمیت آن و مطالعات پیشین تعیین شد. در نهایت، امتیاز کلی هر سیستم با مجموع وزنی شاخص ها تعیین گردید. تنها سیستم قابل استفاده برای مناطق با شیب بالای 20 درصد، سیستم آبیاری موضعی است. برای مناطق با شیب کمتر از 20 درصد سیستم کلاسیک نیمه متحرک بهترین سیستم و سیستم کلاسیک ثابت با آبپاش متحرک در اولویت دوم است.
    کلیدواژگان: آبیاری بارانی، آبیاری موضعی، تحلیل سلسله مراتبی، رتبه بندی، صحنه
  • نسرین آزاد، وحید رضاوردی نژاد*، سینا بشارت، جواد بهمنش، علی اشرف صدرالدینی صفحات 151-166
    این تحقیق با هدف تحلیل عملکرد سیستم آبیاری موجی و بهینه کردن پارامترهای مدیریتی و طراحی انجام پذیرفت. بدین منظور، با ایجاد جویچه هایی با طول 80 متر و شیب 1/1 درصد، با اجرای چهار تیمار آبیاری موجی در دو دبی 6/0 و 8/0 لیتر بر ثانیه و دو زمان چرخه 40 و 50 دقیقه، پارامترهای آب و خاک برداشت و مدل آبیاری سطحی SIRMOD واسنجی و ارزیابی شد. سپس، منحنی های هم بازده سیستم آبیاری به منظور بهینه سازی دبی جریان ورودی و زمان قطع جریان و با هدف حداکثر کردن بازده کاربرد، یکنواختی توزیع و کفایت آبیاری استخراج شد. نتایج نشان داد در جویچه های مورد آزمایش با بافت لوم شنی، با تامین کفایت آبیاری 100درصد، با انتخاب دبی 2/1 لیتر بر ثانیه و زمان قطع جریان 170 دقیقه، یکنواختی توزیع و راندمان کاربرد به ترتیب 84 و 60 درصد خواهد بود. طبق نتایج به دست آمده، در دبی های مختلف با درنظرگرفتن بهترین طول جویچه، با تامین کفایت آبیاری 100 درصد، راندمان کاربرد تا حداکثر 65 درصد افزایش می یابد، ولی در صورتی که کفایت آبیاری 90 درصد در نظر گرفته شود، در دبی های مختلف، در طول مشخصی از جویچه امکان دسترسی به راندمان کاربرد بیش از 90 درصد وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، جریان ورودی، زمان قطع جریان، طول جویچه، منحنی هم بازده
  • الهام شهبازخانیا *، جمال محمد ولی سامانی، سیده لیلا رضوی طوسی صفحات 167-196
    کمبود منابع آب آبیاری و توزیع نابرابر آب و خاک در مناطق کشاورزی ایران، از جمله حوضه کرخه، چالش مهمی است که باعث ایجاد رقابت بین مصرف کنندگان آب می شود. بنابراین، با تقاضای رو به رشد منابع آب، اولویت بندی تخصیص آب در شبکه های آبیاری اهمیت می یابد. از طرفی، با توجه به وجود روابط پیچیده بین معیارهای مختلف که گاه در تضاد با یکدیگر است، استفاده از روش های متداول تصمیم گیری کارگشا نیست. هدف این مقاله استفاده از روش DEMATEL فازی در شناسایی روابط بین معیارهای تاثیرگذار در تخصیص آب برای اولویت بندی برخی شبکه های آبیاری رود کرخه است. سی معیار در بخش های اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی تعیین شد. نتایج نشان می دهد که معیارهای مشارکت ذیمدخامخلان، سهم تشکل آب بران و تغییر اقلیم به ترتیب با مقادیر 9/6، 73/6 و 44/6 معیارهای تاثیرگذار است و با وزن بیشتر در اولویت قراردارد. معیارهای مهاجرت، عدالت اجتماعی، رفاه اجتماعی ناشی از آب و نرخ اشتغال به ترتیب با مقادیر 09/6، 93/5، 72/5 و 1/5 معیارهای تاثیرپذیر و به شدت متاثر از معیارهای تاثیرگذار بیان شده است. بنابراین، با به کارگیری دیمتل فازی، روابط شبکه ای معیارها برای تخصیص آب بین شبکه های آبیاری رود کرخه جهت اولویت بندی آن ها با روش های چندمعیاره مشخص و اهمیت آن تعیین می شود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، روابط شبکه ای، روابط علت و معلولی، فازی دیمتل، معیارهای تخصیص آب
|
  • Maryam Movahedinia, Jamal Mohammad Vali Samani *, Fakhreddin Barakhasi Pages 1-16
    Urban floods management and its problems reduction, applying modern methods such as low impact development (LID), can be considered as one of the main measures in this context. In this study, urban storm water existing network is analyzed to find flooded areas in some parts of Tehran district number 13 using EPA-SWMM mathematical model. After creating storm water existing network model, storm event with return periods (RPs) 2, 5 and 10 years have been selected. Results show that in comparison with total runoff, flood volume of flooded areas in each RPs is 19.3, 24 and 27 percent, respectively. Thus, storm water existing network can only pass some parts of runoff and the rest causes urban inundation. After that, applying Rain Barrel (RB) as a low impact development technique, with two different sizes for all RPs mentioned above, were studied. Based on the results, flood volume exit out of the flooded areas for RB smaller size was reduced 47, 21.6 & 9.7 percent and for RB larger size 47.3, 39.6 & 38.7 percent for all RPs mentioned above respectively. Comparison between LID technique and Non-LID technique shows that novel approaches such as rain barrel as a LID technique can reduce negative effects of small storm events 40 percent approximately.
    Keywords: EPA-SWMM, hydraulic, low impact development, open channel, rain barrel, urban runoff
  • Jaefar Nikbakh *, Sabah Karami Pages 17-28
    In this research, effect of lateral ends connection as pairs on hydraulic properties of drip irrigation system was investigated. To perform the experiment, a drip irrigation system was constructed on flat plot with dimensions of 80m × 90m in Zanjan University Research Farm. The test was done in two different conditions including none (N.C.) and pair (P.C.) connection of lateral ends and at three system operating pressures including 0.5, 1.0 and 1.5 bar. The used emitter type was in-line long path with 4 LPH discharge and 1.0 bar operating pressure. Based on results, at 0.5 bar operating pressure, pair connection of lateral ends caused decreasing of variability coefficient from 13.1% to 10.7%, increasing of emission uniformity from 82% to 85% and increasing of Christiansen’s uniformity coefficient from 89% to 91%. At 1.0 bar operating pressure, the amounts of CV, Eu and Uc changed from 9.1, 90 and 92% (respectively) in N.C. condition to 4.9, 95 and 96% (respectively) in P.C. condition. Amounts of CV, Eu and Uc parameters in P.C. condition and 1.5 bar operating pressure were 5.5%, 93% and 96% (respectively) and in N.C. condition were obtained 9.7%, 87% and 93% (respectively). Considering the results of current research, pair connection of lateral ends was improved drip irrigation system technically and hydraulically.
    Keywords: changing of laterals layout, Christiansen's Uniformity coefficient, coefficient of variability, emission uniformity, evaluation of drip irrigation system
  • Hossein Sharifan * Pages 29-42
    Increasing population growth along with the freshwater resources global crisis necessitates the use of unconventional water resources in agriculture, as the largest fresh water consumer, especially in the arid and semiarid areas. The goal of this study was to effect of irrigation with conjunctive Caspian seawater and fresh water on yield and yield components of Persian leek (Allium persicum L.) in greenhouse condition. The research was done based on completely randomized design including three replications as pot planting in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources during 2015. The treatments included four levels (mixture of sea water tap water, alternate, half alternate and tap water), respectively. The results inducted that the effect of different irrigation regimes on chlorophyll, shoot fresh weight, plant height, number of leaves per plant, root fresh and dry weight were highly significant (P
    Keywords: alternate, Chlorophyll, half alternate, leek, mixture of water, unconventional water
  • Reyhaneh Zare Mirakabad* Pages 43-58
    Due to the limited available water resources and the other hand, population growth and increasing water demand use of any solution to save water and increase the area under cultivation is of utmost importance. This study was to evaluate the effect of irrigation with treated wastewater on some quantitative and qualitative characteristics of pinto beans number G-01437. The experiment was laid out in a randomized block design with four levels (0, 50, 75 and 100 percent sewage). Results indicated that irrigation with completely wastewater increased plant height, and fresh and dry weight products by 17.6, 22.5, and 18.1 percent in compare to control, respectively. The most concentration values of chlorophyll a, b and the total was associated with 100% irrigation with wastewater. In the meantime, irrigation with increasing level of wastewater increased the absorption level of N, P and K in compare to control. So, even with relatively low use of wastewater was significantly increased the performance of this product. Use of sewage, in addition to permanent monitoring of their quality were recommended.
    Keywords: aerial, Chlorophyll, elements absorbed, fresh weight, Performance
  • Niaz Ali Ebrahimipak*, Davoud Khodadadi Dehkordi Khodadadi Dehkordi, Aslan Egdernezhad Pages 59-72
    In this study, the effect of water stress and different levels of superabsorbent on corn variety of SC704 in a farm with sandy soil, in Hamidiyeh region and in spring and summer cultivation was evaluated. Experimental design was according to split plot method in a randomized block. It was done with 12 treatments and 3 replications. In this study, 3 different depths of irrigation were considered as the main treatment including I1, I2, I3 as 100, 75 and 50 percent of water requirement of plant respectively and different levels of superabsorbent were used as secondary treatment including S0, S1, S2 and S3, equal to 0 (control), 15, 30 and 45 gr m-2 respectively. This study was included 12 treatments and 3 replications and totally 36 plots were tested. So, 36 experimental basins were evaluated. According to the results, independent effect of irrigation and superabsorbent treatments at 1% level on grain yield of SC704 corn was significant. The maximum and the minimum of grain yield were 5.89 and 2.06 t/ha related to the complete irrigation (I1) and severe drought stress (I3) respectively. In addition, independent effect of irrigation treatments and superabsorbent and their reciprocal effects at 1% level on water use efficiency of SC704 corn was significant. The maximum and the minimum of water use efficiency were 9.66 and 6.6 kg/ha.mm related to the complete irrigation (I1) and severe drought stress (I3) respectively. Besides, the results showed that by increasing of superabsorbent levels, the mean suction amount of plant root zone was decreased.
    Keywords: corn variety of SC704, deficit irrigation, volumetric moisture, water uptake model, Water use efficiency
  • Saber Jamali, Hossein Sharifan *, Farasat Sajadi Pages 73-86
    The goal of this study was to investigation the effect of conjunctive irrigation with seawater and fresh water on biochemical properties and water use efficiency of dill (Anethum graveolens L.) in greenhouse condition. In this study, five conjunctive uses of seawater and fresh water are evaluated on yield and yield components of dill. The research was done based on completely randomized design including three replications as pot planting in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources during 2016. In this study, five irrigation regimes existed of irrigation with one-third of sea water with tsp water, irrigation with half seawater and then one more half with fresh water, alternate irrigation with seawater and tap water, conjunction irrigation. The results inducted that the effect of different irrigation regimes on total chlorophyll and Cl-of leaf were highly significant (P
    Keywords: biochemical characteristics of leaf, Cl- of leaf, dill, K+, Na+ of leaf, mixture of sea water, tap water, one-third alternate, unconventional water
  • Ali Abdzad Gohari, Hossein Babazadeh *, Ebrahim Amiri, Hossein Sedghi Pages 87-104
    Irrigation water salinity is one of the most important challenges in agriculture. The purpose of this study was to evaluate the yield and yield of peanut varieties under irrigation and salinity conditions. The present two years study was carried out in a split plot based on randomized complete block design with three replications in Guilan province. The main factor was irrigation with 40, 60, 80 and 100% water requirement and sub-treatment was including salinity of 1, 3, 5 and 7 dS/m and sub-treatment was including four peanut cultivars (‘Guil’, ‘Gorgani’, ‘Jonobi’ and ‘Mesri’). The highest seed yield was obtained in ‘Jonobi’ cultivar with 1 dS/m salinity and ‘Guil’ cultivar with 5 dS/m was 1254 and 1127 kg/ha respectively. The effect of irrigation on cultivars showed that the highest amount of seed yield in ‘Guill’ cultivar in both years, in condition of 80% water requirement was 1483 and 1347 kg/ha respectively. The highest seed yield in cultivar and in 100% water requirement and 1 dS/m salinity in both year was 1883 and 1710 kg/ha, respectively. According to the results, ‘Guil’ cultivar is the most suitable cultivar for cultivation of the study area.
    Keywords: agronomic traits, correlation coefficients, Guil cultivar, Yield, water requirement
  • Saifollah Khodadadi, Mehdi Yasi *, Mohammad Javad Monem Pages 105-120
    Restoration of the Urmia Lake requires an increase of water productivity in irrigation networks. This research was aimed to evaluate the performance of water delivery in the Zarinehroud irrigation network, the Urmia Lake Basin, and to provide with an optimization plan. An intensive survey was carried out in the area under left main canals of the network duringSummer 2015.The water demand for irrigation was computed in each unitfor different courses of the year,and compared with the allocated water by the network authority. The four performance indicators of Molden-Gates were computed. Results indicated that the efficiency index with mean value of 56% represents a poor condition. While the adequacy index, with mean value of 97%,shows a good condition; the corresponding durability index (with mean value of 38%), and equity index (with mean value of 50%) represent the lack of balance between water supply and demand in the study area. The non-uniform distribution of surface water has lead to an increase in water depth and groundwater salinity in the lowland areas, and water logging in parts of upland areas. In this study, water delivery schedule for current crop pattern in the region was optimized using PSO algorithm. Accordingly, the four network indices (i.e. efficiency, adequacy, dependability and equity) could be upgraded to 65, 100, 8, and 60 percent, respectively. The results confirm the potential of great improvement in water productivity, even by continuing the traditional crop pattern used in the Zarinehroud irrigation network.
    Keywords: demand, supply balance, irrigation management, molden-gates indicators, Particle Swarm Optimization (PSO) algorithm, Zarinehroud irrigation network
  • Hamed Ahmadi, Aliheydar Nasrolahi *, Majid Sharifipur, Hamid Reza Isvand Pages 121-134
    The crop water stress index depends on the temperature difference of the air and canopy cover. It is a reliable method to scheduling irrigation and plants water status.This study carried out to soybean irrigation scheduling using of the crop water stress index in Research Farm of Agricultural Faculty at Lorestan University.For this purpose, soybean was growing under irrigation levels I1 (100%), I2 (80%), I3 (60%) and I4 (40%). Base on the results, the average of CWSI was calculated during the growing season for treatments I1, I2, I3 and I4, respectively, 0.18, 0.37, 0.61 and 0.84; so that CWSI increased a rate of 0.15% per unit of irrigation water reduction. Also, the relationship between grain yield and CWSI showed a high correlation with r= 0.98 that is significant at the level of 5% and the yield decreased by increasing the amount of CWSI, so that highest and lowest of yield obtained in I1 and I4 equal to 1764.7 and 466.1 Kg/hec, respectively. According to the no stress treatment (I1), CWSI=0.18 was used to determine of irrigation timing. Finally, the relationship needed to determine irrigation times for soybean in the total of growth period was estimated:.
    Keywords: index, thermometer, water management, water stress, Yield
  • Bahman Farhadi Bansouleh *, Shadi Ahmadi, Hossein Mirzaei Takhtgahi Pages 135-150
    Given the diversity of pressurized irrigation systems, the matter of choosing the appropriate system is one important issue. The appropriate system(s) in each region could be determined considering several factors such as topography, soil characteristics, climate (especially temperature and wind), crop type, quantity and quality of water resource, labor requirement, farmer's skills, economic conditions and social and cultural contexts in the region. The aim of this research was ranking of the pressurized irrigation systems in the area of 6000 ha located in the Dinawar, Sahneh district in order to select the proper pressurized irrigation system(s) in the region. Analytical Hierarchy Process (AHP) was used for ranking of the systems. For this purpose, affecting factors on the choice of irrigation system classified to physical and socio-economic categories and for each category related indicators were defined. The score of each criterion for each system was determined in the scale of -3 to based on the analysis of available data and reports in the study area. The overall score for each system was determined by weighted summation of the score of indicators. Only applicable system for areas with slope over 20% is localized irrigation system. The semi-classic and solid set-portable sprinkler irrigation systems are determined as the most appropriate irrigation systems for the area with slope less than 20 percent.
    Keywords: analytical hierarchy process, localized irrigation, ranking, Sahneh, sprinkler irrigation
  • Nasrin Azad, Vahid Rezaerdinejad *, Sina Besharat, Javad Behmanesh, Ali Ashraf Sadraddini Pages 151-166
    The purpose of this research was to analyze surge irrigation system performance and optimize the design and management parameters. In this order, by creating furrows with a length of 80 m and 1.1% slope and implementing four treatments of surge irrigation in two inflow rates of 0.6 and 0.8 lit/s and two cycle times of 40 and 50 minutes, different water and soil parameters were collected and SIRMOD (surface irrigation model) was calibrated and evaluated. Then, the iso-performance contour plots of irrigation system were obtained to optimize cutoff time and inflow rate under maximizing of application efficiency, distribution uniformity and requirement efficiency. The results indicated that in the experimented furrows with the texture of sandy loam, by providing requirement efficiency of 100%, in inflow rate of 1.2 lit/s and cutoff time of 170 min, distribution uniformity and application efficiency will be 84% and 60% respectively. According to the results, by providing requirement efficiency of 100% and considering the best length of the furrow in different inflow rates, application efficiency increases up to maximum 65%. But if the requirement efficiency of 90% to be considered, at different inflow rates in certain length of furrow, there is possibility of achieving to application efficiency up to 90%
    Keywords: cutoff time, furrow length, inflow rate, iso-performance contour plot, performance evaluation
  • Elham Shahbazkhania *, Jamal Mohammad Vali Samani, Seyedeh Leila Razavi Toosi Pages 167-196
    The scarcity of water resources and the inequitable distribution of soil and water resources in the irrigated area is a substantial challenge in the most agricultural areas of Iran, particularly the Karkhe watershed, resulting in competition among water consumers. Therefore, it is important to prioritize water allocation in agriculture. At the other side, due to the complicated relations between several criteria and sub-criteria which are conflicting sometimes, using conventional decision-making methods cannot be applicable. This paper aims at employing fuzzy DEMATEL method to identify the relations between effective criteria in allocating water in order to prioritize a number of irrigation networks of Karkhe River. In this way, 30 criteria were determined in social, economic and environmental sections. The results show that the criteria of participation of stakeholders, water user cooperation quota along with climate change criterion are being determined and prioritized as effective and important criteria by the values of 6.9, 6.73 and 6.44, respectively, while the criteria of immigration, regional employment rate, social justice and social welfare resulting from water, are considered as impressible criteria affected strongly by the aforementioned effective criteria by the values of 6.09, 5.93, 5.72 and 5.1, respectively. Therefore, applying fuzzy DEMATEL, the network relations between criteria and their importance are determined for water allocation between irrigation and drainage networks of Karkhe river in order to prioritize them using multi criteria decision making method.
    Keywords: causal relationship, decision making, fuzzy DEMATEL, Karkheh river, network relationship, water allocation criteria