فهرست مطالب

مهار زیستی در گیاه پزشکی - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مهار زیستی در گیاه پزشکی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • میترا امیدی نسب *، غلام خداکرمیان صفحات 1-13
    باکتری های اندوفیت گروه مهمی از باکتری ها هستند که از طریق تولید فیتوهورمون ها، تولید عوامل ضد قارچ و ضد باکتری، تولید سیدروفور، رقابت غذایی و القای مقاومت سیستمیک میزبان، باعث مهارزیستی عوامل بیماری زای گیاهی می شوند. هدف از این پژوهش دستیابی به جدایه های اندوفیت با اثر آنتاگونیستی علیه عامل پژمردگی یونجهClavibacter michiganensis subsp. insidiosus در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه بود. به‏منظور انجام این پژوهش طی نمونه برداری های انجام شده، جدایه های باکتریایی از مزارع یونجه در استان همدان جداسازی شدند. سپس در شرایط آزمایشگاه، تاثیر آنتاگونیستی جدایه ها علیه باکتری عامل پژمردگی یونجه بررسی شد. در شرایط آزمایشگاهی به روش کشت سه نقطه‏ای در محیط کشت Nutrient Agarو تشکیل هاله بازدارنده در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SASو مقایسه میانگین با آزمون چند دامنه ای دانکن آنالیز شد. بر اساس بررسی های آزمایشگاهی، هشت جدایه که دارای میانگین قطر هاله بازدارنده شش میلی متر بودند، برای بررسی های گلخانه ای انتخاب شدند. در شرایط گلخانه ارزیابی اثر جدایه های باکتریایی در کنترل توسعه بیماری از طریق اندازه گیری فاکتورهای رشدی یونجه بررسی شد. نتایج نشان داد که جدایه های 8 و 56 توان کنترل بالایی داشتند؛ به‏گونه ای که این جدایه ها در سطح احتمال 1% موجب افزایش فاکتورهای رشدی گیاه شدند. ژن کدکننده 16s rRNAجدایه های نماینده تکثیر و تعیین توالی شدند. نتایج نشان داد که جدایه هایی که بیش ترین درصد بازدارندگی را در شرایط آزمایشگاه و گلخانه داشتند، مربوط به جنس های Bacillus subtilis، Pseudomonas sp.، Escherichia coli، Sphingomonas paucimobilis و Paenibacillus glycanilyticus بودند. باکتری های اندوفیت Bacillus subtilis و Sphingomonas paucimobilis دارای عملکرد مناسب علیه باکتری بیمارگر بودند. به‏گونه ای که در اکثر ویژگی های رشدی گیاه از جمله وزن تر، وزن خشک و ارتفاع بوته بیش‏ترین تاثیر را داشتند. این تاثیر می تواند ناشی از تولید طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها و القای مقاومت سیستمیک جدایه ها در مهار زیستی بیماری پژمردگی باکتریایی در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه و افزایش فاکتورهای رشدی گیاه باشد؛ نتایج حاصل می تواند نویدی در مدیریت و مهار زیستی بیماری های خاکزاد باشد.
    کلیدواژگان: اندوفیت، آغازگر، بازدارندگی، پژمردگی باکتریایی یونجه
  • مریم خضری * صفحات 15-30
    بیماری پاخوره گندم از مهم ترین بیماری های قارچی خاک زاد است که هر ساله خسارت های قابل توجهی به این محصول راهبردی در دنیا و ایران وارد می نماید. در این پژوهش، پتانسیل 27 سویه باکتری آنتاگونیست Bacillus subtilisدر مهار زیستی قارچ Gaeumannomyces graminis var. tritici، عامل بیماری پاخوره گندم در آزمایشگاه و گلخانه مورد ارزیابی قرارگرفت. همه سویه های مورد مطالعه در آزمون کشت متقابل در برابر قارچ بیمارگر ضمن ایجاد هاله بازدارنده، بین 48/39 تا 29/96 درصد از رشد میسلیوم قارچ جلوگیری نمودند. در آزمون تولید متابولیت های فرار ضدقارچی، برخی سویه ها رشد قارچ بیمارگر را به میزان 62/87% کاهش دادند که البته این مقدار برای تعدادی از سویه ها کمتر از 20% بود. از بین سه غلظت 5، 15 و 25 درصد ترشحات مایع خارج سلولی، بیشتر سویه ها در غلظت 25% بیشترین میزان بازدارندگی از رشد قارچ را نشان دادند. همه سویه ها قادر به تولید بیوسورفکتانت و بیوفیلم بودند، با این حال تنوع زیادی در بین سویه های مورد مطالعه دیده شد. میزان همبستگی بین تولید بیوسورفکتانت و بیوفیلم در آزمایشگاه، 83/0 بود. تعداد 11 سویه باکتری با توان مختلف آنتاگونیستی و تولید بیوفیلم، برای بررسی امکان مهار زیستی بیماری در گلخانه انتخاب شد که همه سویه ها توانستند بین 20-100 درصد بیماری را کاهش دهند. 72 درصد از سویه ها، بیماری را بیش از 50 درصد نسبت به شاهد کاهش دادند. بین میزان مهار زیستی بیماری در گلخانه با تولید بیوفیلم و بیوسورفکتانت در آزمایشگاه به ترتیب 71/0 و 85/0 همبستگی وجود داشت.
    کلیدواژگان: توان آنتاگونیستی، بیوفیلم، بیوسورفکتانت، باسیلوس، Gaeumannomyces graminis
  • سید حسن ملکشی، رضا طلایی حسنلویی *، جعفر محقق نیشابوری، حسین اللهیاری صفحات 31-43
    تخم‏های بید آرد، Ephestia kuehniella یکی از منابع غذایی غنی از پروتئین برای تولید انبوه دشمنان طبیعی و به‏ویژه سنNesidiocoris tenuis می‏باشد که از آن به‏عنوان طعمه جایگزین برای استقرار سن شکارگر در گلخانه های گوجه‏فرنگی استفاده می شود. مقایسه میزان شکارگری و ترجیح سنN. tenuis روی تخم‏های بیدآرد و بیدگوجه‏فرنگی Tuta absoluta با آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. نتایج نشان داد که جنسیت شکارگر و نوع طعمه به‏صورت معنی‏داری در میزان شکارگری موثر هستند. میزان تغذیه سن ماده طی 24 ساعت از تخم‏های بیدآرد و بیدگوجه‏فرنگی به‏ترتیب 83/4±58 و 83/4±50/77 عدد و بیان گر اختلاف معنی‏دار بین آن‏ها بود. میزان تغذیه سن نر از تخم‏های بیدآرد و بیدگوجه‏فرنگی نیز به‏ترتیب 83/4±5/27 و 09/5±44/61 عدد بود که تفاوت معنی‏داری مشاهده شد. در آزمون ترجیح طعمه نیز سن ماده به ترتیب از 63/3±3/41 و 20/3±8/29 عدد تخم‏ بیدآرد و بیدگوجه‏فرنگی تغذیه کرد که تفاوت معنی‏داری مشاهده نشد. مقادیر متناظر برای جنس نر به‏ترتیب 53/1±33/14 و 39/2±33/20 عدد بود که بیان گر اختلاف معنی‏دار در سطح احتمال 5 درصد بود. در حشرات ماده، شاخص بتای منلی (Manly) بید آرد (طعمه I) و بید گوجه‏فرنگی (طعمه II) به ترتیب معادل 07/0±64/0 و 08/0± 36/0 به دست آمد که بیان گر ترجیح تغذیه سن ماده نسبت به بیدآرد بود. در حالی که در حشرات نر به ترتیب برابر با 02/0± 38/0 و 04/0±62/0 برای بید آرد و بید گوجه فرنگی به دست آمد که نشان دهنده ترجیح تغذیه سن نر به بید گوجه‏فرنگی بود. بنابراین بر اساس شاخص بتای منلی، سن ماده ترجیح بیشتری به تغذیه از تخم‏ بیدآرد دارد تا نیازهای غذایی خود را تامین کند. لذا می‏توان در رهاسازی سن شکارگر N. tenuis در گلخانه های گوجه‏فرنگی در کمبود یا غیاب طعمه اصلی از تخم‏های بیدآرد به‏عنوان ماده غذایی جایگزین استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ترجیح طعمه، سن شکارگر، Nesidiocoris tenuis، غذای جایگزین، کنترل بیولوژیک، گوجه فرنگی
  • سعید شهند، یونس کریمپور * صفحات 45-57
    زیست شناسی سرخرطومی ساقه خوار درمنه وحشی Lixus fasciculaus Boheman (Col.، Curculionidae) روی Artemisia vulgaris L. (Asteraceae) در اطراف ارومیه مورد مطالعه قرارگرفت. نتایج نشان داد که این سرخرطومی یک نسل در سال دارد و به شکل لارو کامل داخل ساقه های خشکیده گیاه میزبان زمستان گذرانی می کند. خروج حشرات کامل از اواسط اردیبهشت ماه آغاز می شود و پس از خروج، از برگ‏های تازه گیاه میزبان تغذیه و در طول زندگی خود به‏طور متناوب جفت گیری می کنند. سرخرطومی های ماده، با حفر سوراخی در ساقه درمنه تخم های خود را به‏صورت انفرادی درون ساقه ها قرارداده و روی آن ها را با بقایای گیاهی حاصل از جویدن ساقه ها می پوشانند. میانگین باروری حشرات ماده سرخرطومی 6/4±4/23 تخم (دامنه 17 تا 32 تخم) برآورد شد. در شرایط طبیعی دوره رشد و نمو جنینی 8/1±3/8 روز (دامنه 6 تا 11 روز) طول کشید. لارو جوان پس از خارج شدن از تخم، با سوراخ کردن و نفوذ به درون ساقه از بافت های داخلی آن تغذیه می کند. لارو کاملا رشد یافته یک حفره شفیرگی در درون ساقه ایجاد و نهایتا در آن جا به شفیره تبدیل می‏شود. کامل شدن دوره لاروی بیش از 10 ماه طول می کشد. لاروهای کامل تا دهه اول اردیبهشت ماه سال بعد در داخل ساقه باقی مانده و از اواخر فروردین شفیره شدن آن ها آغاز می شود. بسته به شرایط آب و هوایی کامل شدن دوره شفیرگی 5/4±2/13 روز (دامنه 11 تا 19 روز) طول می کشد. حشرات کامل نسل جدید از اوایل اردیبهشت ماه ظاهر می شوند. در منطقه ارومیه لاروهای سرخرطومی L. fasciculatus توسط زنبورهای پارازیتوئیدRhaconotus aciculatus Ruthe، 1854 وSchizoprymnus telengai Tobias، 1976 (Hym.: Braconidae) و Eurytoma ussuriensis Zerova (1995) (Hym.: Eurytomidae) انگلی می شوند. ارتباط سرخرطومی L. fasciculatus با پارازیتوئیدهای ذکر شده و انتشار زنبورهای S. telengai و E. ussuriensisدر ایران نیز برای اولین بار گزارش می شود.
    کلیدواژگان: درمنه وحشی، سرخرطومی Lixus fasciculatus، زیست شناسی، پارازیتوئید، ارومیه
  • اسماعیل محمودی * صفحات 59-70
    باکتری ها از یک مکانیسم مولکولی پیشرفته به نام حدنصاب حسگری یا quorum sensing برای تنظیم بیان ژن ها و برنامه ریزی فعالیت های اجتماعی در جمعیت استفاده می کنند. این پدیده همراه با تولید مولکول های کوچک پیام رسان مانند اسیل هموسرین لاکتون است و فرآیندهای بیولوژیک بسیار مهمی از جمله تولید بیوفیلم، آنتی بیوتیک و فاکتورهای بیماری زایی را تنظیم می کند. بعضی گیاهان به دلیل ارتباط طولانی مدت با باکتری ها قادر به تولید ترکیباتی هستند که فعالیت های وابسته به حدنصاب حسگری باکتری ها را سرکوب می کنند. در این پژوهش فعالیت مختل کنندگی سیستم حدنصاب حسگری در عصاره متانولی 25 گونه گیاهی با استفاده از باکتری گزارش گر Chromobacterium violaceum CV026 در حضور پنج میلی گرم در لیتر مولکول سیگنال C6-AHL در محیط کشت لوریا برتانی ردیابی شد. نتایج نشان داد عصاره های گیاهان گشنیز Coriandrum sativum،شیرین بیان Glycyrrhiza glabra، منداب Eruca sativa، ختمی Althea officinalis و کرفس کوهی Kelussia odoratissima، تولید رنگ دانه ویولاسئین در باکتری C. violaceum CV026 را سرکوب کرده و باعث تشکیل پرگنه های روشن باکتری گزارش گر در اطراف چاهک عصاره ها شدند. عصاره های کرفس کوهی و منداب با اثر تخریبی در فعالیت پروتئین های LuxI و LuxR باکتری گزارش گر، بیشترین تاثیر را در سرکوب حدنصاب حسگری داشتند. در این پژوهش غده های ضدعفونی شده سیب زمینی با سوسپانسیون cfu/ml 106 باکتری Pectobacterium carotovorum و عصاره های گیاهی تلقیح و به مدت 72 ساعت در دمای 30 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 80 درصد قرار داده شدند. نتایج نشان داد غده های تیمار شده با عصاره گیاهان شیرین بیان و منداب کاهش شدید علائم پوسیدگی نرم (بیش از 60 درصد) را نشان دادند. این گیاهان حاوی ترکیباتی هستند که با اختلال در حدنصاب حسگری، تولید آنزیم های پکتینولیتیک را در باکتری پکتوباکتریوم مختل می کنند.
    کلیدواژگان: آنزیم های پکتینولیتیک، N، اسیل هموسرین لاکتون، حدنصاب حسگری، Chromobacterium violaceum CV026
  • رضاپور مهدی علمدارلو *، آیدین حسن زاده، علی زمان میرآبادی، کامبیر فروزان صفحات 71-80
    سویا مهم ترین دانه روغنی در دنیا به حساب می آید. یکی از بیماری های شایع سویا پوسیدگی ذغالی با عامل Macrophomina phaseolinaمی باشد. مبارزه شیمیایی روی بیماری موثر نبوده و مدیریت تلفیقی آن با روش های مختلف اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش به‏منظور دستیابی به جدایه های آنتاگونیست مناسب برای مهارزیستی بیماری، اثر 126 جدایه تریکودرما (Trichoderma spp.) روی قارچ بیمارگر M. phaseolina، با روش های کشت متقابل و تاثیر ترکیبات فرار در آزمایشگاه بررسی و 12 جدایه برتر برای بررسی های گلخانه ای انتخاب شد. شناسایی جدایه ها براساس خصوصیات ریخت شناسی و با کلیدهای معتبر انجام شد که سه جدایه Trichoderma reesei، هفت جدایهT. harzianum و دو جدایهT. atrovirideتشخیص داده شد. اثر 12 جدایه فوق به همراه دو تیمار شاهد (مثبت و منفی) روی بیماری پوسیدگی ذغالی سویا در گلخانه بررسی شد. پس از سترون نمودن خاک گلدان ها، بیمارگر به آن اضافه شده و جدایه های تریکودرما هنگام کاشت سویا، مایه زنی شد. برای ایجاد شرایط مناسب برای آلودگی، در اوایل گل دهی تنش خشکی در گلدان ها اعمال شد. در پایان دوره آلودگی، میزان کاهش وقوع بیماری روی سویا و کاهش جمعیت میکرواسکلروت های بیمارگر در خاک تعیین شد که از هر دو لحاظ بین تیمارها اختلاف معنی دار وجود داشت (01/0P<). بیشترین میزان کاهش وقوع بیماری و کاهش تعداد میکرواسکلروت در شاهد منفی (بدون ماکروفومینا و تریکودرما) مشاهده شد. جدایه های ARCTr144 (T. reesei)، ARCTr102 (T. harzianum)، ARCTr184 (T. reesei) و ARCTr105 (T. atroviride) با داشتن بیشترین میزان کاهش وقوع بیماری (75-62 درصد) و کاهش تعداد میکرواسکلروت (85-73 درصد) پس از شاهد منفی، به‏عنوان تیمارهای برتر معرفی شدند.
    کلیدواژگان: مهار زیستی، پوسیدگی ذغالی سویا، جدایه تریکودرما، میکرواسکلروت، آلودگی
  • ابوالفضل یحیوی آزاد *، علی سراجی، علی اکبر حجت جلالی، صمد جمالی صفحات 81-91
    درحال حاضر در بسیاری از کشورها از جمله ایران، نماتود مولد زخم ریشه Pratylenchus loosi مهم ترین عامل خسارت زای چای محسوب می‏شود. به منظور مهار زیستی این نماتود با استفاده از قارچ های آنتاگونیست، نمونه برداری از خاک و ریشه درختچه های چای در بهار و تابستان 1392 در مناطق چای کاری استان های گیلان و مازندران صورت گرفت. جدایه های مختلفی از قارچ ها از نمونه های خاک و یا از نماتودهای انگلی شده جداسازی و شناسایی شدند. این جدایه ها شاملPaecilomyces lilacinus (T1، N1، N3)، Fusarium culmorum، F. graminearum، Cladosporium sp.، Trichoderma harzianum (T1، T2، T3) بودند. آزمایش های مربوط به آنتاگونیستی این قارچ ها علیه نماتود P. loosi در محیط آب آگار 5/1 درصد انجام شد و درصد مرگ و میر سنین لاروی و نماتود بالغ P. loosi در سه فاصله زمانی 48، 72 و 168 ساعت (یک هفته) بررسی و ثبت شد. از میان 11 جدایه مورد آزمایش، پس از یک هفته جدایه ((T1 قارچ P. lilacinus، با ایجاد 64 و 29 درصد و جدایه (N1) P. lilacinus با 47 و 24 درصد مرگ و میر به ترتیب در سنین لاروی و نماتود بالغ P. loosi با تفاوت معنی داری بالاترین میزان مرگ و میر را نسبت به سایر تیمارها به خود اختصاص دادند. ضمنا در این بررسی هیچ کدام از جدایه های قارچ Trichoderma harzianum در مقایسه با شاهد تاثیری در مهار زیستی نماتود مورد بحث نداشتند.
    کلیدواژگان: چای، مهار زیستی، نماتود مولد زخم ریشه، Pratylenchus loosi، Paecilomyces lilacinus
  • امیرحسین طورانی *، حبیب عباسی پور شوشتری، مهدی قادری صفحات 93-97
    کفشدوزک Muls. Cryptolaemus montrouzieri و کفشدوزک نقاب دار دولکه ای،Chilocorus bipustulatus (L.) از جمله شکارگرهای مهم شپشک های خانواده Diaspididae و Eriococcidae در ایران می باشند. از جمله روش های شیمیایی مبارزه با شپشک ها استفاده از روغن های معدنی بوده که سازگاری بالاتری با محیط داشته و با سرعت نسبتا زیادی در محیط از بین رفته و خطر بروز مقاومت یا طغیان آفات ثانویه در رابطه با این ترکیبات بسیار کم است. در این مطالعه اثر روغن ولک روی حشره کامل و سنین مختلف لاروی کفشدوزک C. montrouzieri و C. bipustulatus روی برگ های مرکبات در شرایط باغ مورد برررسی قرارگرفت. ابتدا سنین مختلف لاروی و حشرات کامل کفشدوزک های مزبور به‏صورت جداگانه رهاسازی و سپس با غلظت های 5/0، 1 و 5/1 درصد روغن ولک و آب (شاهد) روی برگ‏ها اسپری و پس از 24 ساعت تعداد حشرات مرده و زنده شمارش شد. نتایج نشان داد که در سطح احتمال 5 درصد اختلاف معنی داری بین اثر غلظت های مختلف و در تمام مراحل سنی هر دو کفشدوزک وجود دارد. غلظت 5/1 درصد دارای بیشترین مرگ‏ومیر، به‏ترتیب به میزان 11/1±16/92 و 24/1±83/96 درصد در لارو سن اول کفشدوزک‏های C. montrouzieri و C. bipustulatus بود. براساس نتایج و مقایسه آن با معیارهای ارزیابی سازمان بین المللی مبارزه بیولوژیک (IOBC)، درصد مرگ ومیر غلظت های 1 ‏و 5/0 ‏درصد روغن ولک در اکثر مراحل سنی برای هر دو گونه کفشدوزک در رده دوم گروه‏بندی اثرات جانبی آفت‏کش‏ها ‏(با خطر متوسط) قرارگرفتند.
    کلیدواژگان: مرکبات، Cryptolaemus montrouzieri، Chilocorus bipustulatus، شکارگر، روغن ولک
  • یونس کریمپور * صفحات 99-102
    زنبور ساقه خوار نی، Tetramesa phragmitis (Erdös، 1952) برای اولین بار از ایران گزارش می شود. نمونه های این زنبور طی بررسی عوامل مهار زیستی گیاه نی،Phragmites australis (Cav.)(Poaceae) در استان آذربایجان غربی از ارومیه جمع آوری و شناسایی شد. این گونه، در منطقه Trans- Palaearctic انتشار دارد.
    کلیدواژگان: زنبور ساقه خوار نی، Tetramesa phragmites، ارومیه
|
  • Mitra Omidi Nasab *, Gholam Khodakaramian Pages 1-13
    Endophytic bacteria are important group of bacteria that produce phytohormones, antifungal and antibacterial agents, siderophore, nutrient competition and induced systemic resistance in the host, causing the biocontrol of plant pathogens. The aim of this study was to obtain endophytic isolates with antagonistic effects against the alfalfa wilt agent, Clavibacter michiganensis subsp. insidiosus in the laboratory and greenhouse. In order to conduct this research study, samples and isolation of bacteria from alfalfa fields in Hamedan province were performed. Then, in the laboratory conditions, their antagonistic effects against Cmi were investigated. The experiments were conducted in laboratory on NA (Nutrient Agar) culture medium in a completely randomized design with three replications by determining the pathogenic bacterium growth inhibition. The obtained data were analyzed by Statistical Analysis System (SAS) software and the means were compared by Duncan's multiple range test. Based on the laboratory studies results, eight antagonistic strains with inhibition diameter higher than 6 mm were selected for the greenhouse studies. In the greenhouse conditions, the strains were evaluated for their effects on increasing growth factors of alfalfa. The results showed that isolates 8 and 56 showed higher biocontrol efficacy. These isolates increased plant growth factors at 1% level statistical probability. The 16srRNA encoding genes of strains were amplified and sequenced. Result showed that they were belonged to the genera Bacillus subtilis, Pseudomonas sp., Escherichia coli, Sphingomonas paucimobilis and Paenibacillus glycanilyticus. These isolates have been effective in biocontrol of wilt bacterial agents in the laboratory and greenhouse conditions, and increasing plant growth factors. Endophytic bacteria including Bacillus subtilis and Sphingomonas paucimobilis showed effective performance against pathogenic bacteria. In addition they had great impact on plant growth characteristics such as fresh weight, dry weight and plant height. These effects may be due to the production of antibiotics and induced systemic resistance to biological control of bacterial wilt disease in the laboratory and greenhouse and increasing plant growth factors. These results are promising and may be used in the biocontrol and the management of soil-borne diseases.
    Keywords: endophytes, primer, inhibitation, bacterial wilt
  • Maryam Khezri * Pages 15-30
    Wheat take-all is one of the most important soil-borne fungal diseases that causes significant annual damage to this strategic crop in the world including Iran. In this study, potential of 27 antagonistic bacterial strains of Bacillus subtilis was evaluated in the biocontrol of Gaeumannomyces graminis var. tritici, the causal agent of wheat take-all in the laboratory and greenhouse conditions. In dual culture experiment, all studied strains had inhibition zone against growth of the pathogenic fungus and they prevented fungal growth between 39.48-96.29%. In antifungal volatile metabolites production, some strains reduced fungal growth up to 87.62%, while this for some others was less than 20%. In extracellular liquids secretion at three concentrations of 5, 15 and 25%, the most effective concentration was 25%. Results of biosurfactant production and biofilm formation showed that all the studied strains produced biosurfactant and biofilm with high variation. Correlation between production of biosurfactant and biofilm in in vitro was 0.83. Eleven strains with different potential in antagonistic effects and biofilm formation were selected for the possibility of disease biocontrol in the greenhouse conditions. All strains decreased the disease between 20-100%. About 72% of the trains reduced disease more than 50% comparing to the control. Correlation of 0.71 and 0.85 was obtained between biofilm formations and biosurfactant production in the laboratory and the greenhouse in the biological control of the disease.
    Keywords: antagonistic ability, biofilm, biosurfactant, Bacillus, Gaeumannomyces graminis
  • S. Hasan Malkeshi, Reza Talaei-Hassanloui *, Jafar Mohaghegh, Hosin Allahyari Pages 31-43
    Ephestia kuehniella eggs are among protein rich sources for mass production of the predator Nesidiocoris tenuis. It has been used as an alternative prey for the predator establishment in the tomato greenhouses. Comparing the predation rate of N. tenuis on E. kuehniella and Tuta absoluta eggs, a factorial experiment based on completely randomized design (CRD) was conducted and performed under laboratory conditions. Results indicated that predator sex and prey species significantly affected the rate of predation. The predation values of the female predatory on E. kuehniella and T. absolutaeggs were 58±4.83 and 77.50±4.83, respectively, showing a significant difference (P
    Keywords: alternative food, Biological control, Nesidiocoris tenuis, prey preference, tomato
  • Saeid Shahand, Younes Karimpour * Pages 45-57
    The biology of Lixus fasciculatus Boheman, was studied on Artemisia vulgaris L. (Asteraceae) in the fields and field margins of Urmia region. The results revealed that, the weevil completes a single generation per year and overwinters as mature larvae inside the dried stems of host plant. Adults emerge from the dead stems, in early May. After emerging, they start to feed on the leaf tissues of the host plants and mate from time to time. Females then chew holes into the stem, and lay eggs singly in the each hole. The eggs were covered with plant fibers by females for protection. Female's fecundity was calculated as 23.4±4.6 (range: 17-32). In the natural conditions, the incubation period takes 8.3±1.8 (range: 6-11) days. Upon hatching, the young larvae bore into the stem where they feed on the tissue. The fully developed larvae make pupal cell in the stem and eventually pupate in it. Larval stage takes more than 10 months to complete inside the stem. The mature larvae stay inside the stem until late-April of the following year. The pupal stage begins in mid-April and depending on the environmental conditions lasts 13.2±4.5 (range: 11-19) days. The new generation of adults appears in the late April. The larvae of L. fasciculatus were parasitized by Rhaconotus aciculatus Ruthe, 1854 (Hym.: Braconidae), Schizoprymnus telengai Tobias, 1976 (Hym.: Braconidae) and Eurytoma ussuriensis Zeova (1995) (Hym.: Eurytomidae) in Urmia region. The association of L. fasciculatus with mentioned parasitoids are new findings. To our knowledge, this is the first report of S. telengai and E. ussuriensis from Iran.
    Keywords: Lixus fasciculatus, biology, parasitoids, mugwort, Urmia
  • Esmaeil Mahmoudi * Pages 59-70
    Bacteria use a unique sophisticated mechanism named as Quorum Sensing (QS) for regulation of diverse physiological processes in consent with their population activities and gene expression. This phenomenon depends on the synthesis and perception of small signal molecules such as acyl-homoserine lactones (AHLs) which regulates the important functions including motility, antibiotic and pigment production, biofilm formation, and production of virulence determinants in many bacteria. The presence of Anti-QS activity in methanolic extract of 25 plants was assessed through inhibition of violacein pigmentation in Chromobacterium violaceum CV026 growing on LB agar plates at the presence of 5 mg/l C6-homoserin lactone. The results revealed that the QS inhibition activity was observed in the leaves and stem extracts of coriander (Coriandrum sativum), licorice (Glycyrrhiza glabra), rocket (Eruca sativa), hollyhock (Althea officinalis) and mountainous celery (Kelussia odoratissma) which repress violacein production in C. violaceum CV026 via formation of clear hallo with colorless bacterial colonies around the plant extracts. In addition, the methanolic extracts of Glycyrrhiza glabra and Eruca sativa were also able to inhibit QS-regulated virulence in Pectobacterium carotovorum and severelydecreased soft rot symptoms on potato tubers. Both LuxI and LuxR activity were affected by crude extracts of rocket and mountainous celery suggesting that the phytochemicals target both QS signal and receptor. The overall results suggest that plants have mimic quorum-sensing signals, which could be serving as potential sources to disrupt quorum sensing in associated bacteria and inhibited secretion of pectolytic enzymes in Pectobacterium.
    Keywords: Chromobacterium violaceum CV026, N- Acylhomoserin Lactone, Quorum quenchin, pectinolytic enzymes
  • Rezapoor Mehdi Alamdarlou *, Idin Hasanzadeh, Ali Zaman Mirabadi, Kambiz Foroozan Pages 71-80
    Soybean is considered as the most important oilseed crop in the world. One of the common diseases of soybean is charcoal rot which is caused by Macrophomina phaseolina. Chemical control of this disease is not effective and its integrated management using different methods is important. In this research study, in order to obtain suitable antagonist isolates for the disease biological control, effect of 126 Trichoderma isolates on the causal pathogen, M. phaseolina was studied using dual culture and the effect of volatile compounds tests in the laboratory and 12 most effective isolates were selected for the greenhouse studies. Identification of the isolates was done based on the morphological characteristics using valid keys showed that three isolates recognized as Trichoderma reesei, seven as T. harzianum and two as T. atroviride. Effects of the above-mentioned isolates with two control treatments (positive and negative) were investigated on soybean charcoal rot in the greenhouse. After soil pasteurization in the pots, pathogen was added and Trichoderma isolates were used at soybean planting time. In order to create suitable conditions for the pathogen infection, drought stress applied in the pots at early flowering. At the end of infection period, decreasing the disease incidence on soybean and decreasing the population of pathogen microsclerotia in the soil were observed and there were significant differences among different treatments (P
    Keywords: Biological control, soybean charcoal rot, Trichoderma isolate microsclerotium, infection
  • Aboulfazl Yahyavi Azad *, Ali Seraji, Ali Akbar Hojjat Jalali, Samad Jalilian Pages 81-91
    Tea root lesion nematode, (Pratylenchus loosi) is currently considered as the most important damage-causing agent in the most tea-producing countries including Iran. In order to use antagonistic fungi for biological control of this nematode, samples of soil and tea roots were collected during the spring and summer of 2013 in tea plantation of Guilan and Mazandaran provinces. Different fungi were isolated and identified from collected soil samples and or parasitic nematodes. These isolates included Paecilomyces lilacinus (isolates T1, N1, N3), Fusarium culmorum, F. graminearum, Cladosporium sp. and Trichoderma harzianum (isolates T1, T2, T3). Pathogenicity tests of these fungi on nematode were conducted on 1.5% water agar and mortality rate of Juvenile and adult nematodes were determined at three different periods of 48, 72 and 168 hours. Among the 11 tested isolates, the isolate of P. lilacinus (T1) with causing 64% mortality of juveniles and 29% the adults and also the isolate of P. lilacinus (N1)with having 47% mortality rate in juveniles and 24% in adults after 168 hours, had the highest mortality rate compared with other fungi. Also in this study, T. harzianum fungus was a very weak biocontrol agent compared with other isolates. The overall results showed that P. lilacinus have high potential to control tea root lesion nematode.
    Keywords: Biological control, Paecilomyces lilacinus, Pratylenchus loosi, root lesion nematode, tea
  • Amirhoseyn Toorani *, Habib Abbasipour, Mahdi Ghaderi Pages 93-97
    Predator ladybird, Cryptolaemus montrouzieri and the armored-scale ladybeetle, Chilocorus bipustulatus (L.) are important predators of Diaspididae and Eriococcidae families in Iran. Application of mineral oils are among chemical methods to control mealybugs which are more compatible with the environment and relatively quickly are destroyed in the environment and the risk of secondary pest resistance in regards with these compounds is very low. In this study, the effect of Volk oil® on adult and different larval stages of C. montrouzieri and C. bipustulatus was evaluated on citrus leaves in orchard conditions. Ladybeetles were released and then sprayed with Volk oil at the concentrations of 0.5, 1, 1.5 percent and water (control) was carried out and after 24 hours the number of dead and alive insects were determined.. The results showed that there were significant differences between the effects of different concentrations on life stages of both ladybirds at 5% level. The concentration 1.5% had the highest mortality rate, as 92.16±1.11and 96.83±1.24 percent on the 1st larval stage of C. montrouzieri and C. bipustulatus ladybirds, respectively. Based on the results and compared with the evaluation criteria of the International Organization for Biological Control (IOBC), mortality rate caused by 1 and 0.5% concentrations of Volk oil in most age stages for both predators were placed in the second group of side effect ranking (Moderately Harmful).
    Keywords: citrus, Cryptolaemus montrouzieri, Chilocorus bipustulatus, predator, Volk oil
  • Younes Karimpour * Pages 99-102
    The common reed wasp, Tetramesa phragmitis (Erdös, 1952), is newly recorded from Iran. It was collected during surveys on biocontrol agents of common reed, Pharagmites australis (Cav.) (Poaceae), in the West Azarbaidjan province, Urmia. The species is belonged to Trans-Palaearctic region.
    Keywords: common reed wasp, Tetramesa phragmites, Urmia