فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 18 (پاییز 1396)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 18 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم توکلی بینا * صفحه 1
    یکی از موضوعات پردامنه که عمده فیلسوفان یونان قدیم بدان پرداخته اند، ازلیت جهان آن کوشیدهاست. سنت دینی و به تبع آن متکلمان مسلمان با آن مخالفت داشته و در رد اند. شیخ مفید جزو نخستین متکلمانی است که به بحث از حدوث زمانی و کران مندی زمانی جهان پرداخته است. به جهت تقابل او با جریان اعتزالی، او خط مرز روشنی میان نوع عقیده شیعی و اعتزالی در این باب می کشد و معتزله را به دلیل اعتقاد به اعیان ثابته در ردیف فیلسوفان تلقی می کند. شاگرد او سید مرتضی نیز با طرح دلایل عقلی و ریاضیاتی می کوشد کران مندی زمانی جهان را تبیین کند. ادلۀ تناهی گذشتۀ زمانی، در آثار شاگرد سید مرتضی، یعنی ابوالفتح کراجکی نیز دنبال شده و حتی در این زمینه با سید مرتضی نامه نگاری و تبادل نظر داشته است. در نوشته حدوث زمانی به معنای شرک و دهری های متکلمان، رد گری تلقی می شده، ولی به نظر می رسد برخی دلایل ریاضیاتی مطرح شده با ریاضیات امروزی مطابقت ندارد، اما می توان تقریری مقبول از آن ارائه داد.
    کلیدواژگان: حدوث زمانی، کلام امامیه، شیخ مفید، سید مرتضی، رکراجکی، ریاضیات مجموعه ها، ریاضیات بی نهایت
  • علی قدردان قراملکی، محمدحسن قدردان قراملکی صفحه 2
    یکی از دیدگاه است که به موجب آن خداوند «تفویض» های مطرح در جبر و اختیار، نظریۀ پس از خلق انسان، فاعلیت و قدرت انجام فعل را به انسان واگذار کرده است. در منابع اشاعره «معتزله» و امامیه، مصداق مفوضه معتزله ذکر شده است. در این مقاله بعد از اشاره به چهار تعریف مفوضه، نویسنده به تبیین علل و دلایل نسبت تفویض به معتزله و نقد آن تفویض و سه تعریف پرداخته است. بخشی دیگر مقاله به تطورات و طبقه تفویض به معتزله اختصاص بندی نسبت دارد که اولین بار در این مقاله ارائه می شود. مقاله به این ره فوق با آورد خواهد رسید که نسبت مبانی و دیدگاه های معتزله ناهم خوان است و نهایت این که می تواند دیدگاه های برخی معتزلیان اولیه باشد که تحت تأثیر قدریه بودند.
    کلیدواژگان: معتزله، مفوضه، تفویض، امر بین الامرین، قدریه
  • محمود فتحعلی، علی زمانی قشلاقی * صفحه 3
    با توجه به ریشه پیروان ادیان گوناگون و وجود دیدگاه دار بودن بحث نجات های متفاوت در این باره و ارتباط آن با معاد و هم چنین دغدغۀ اکثر افراد در این باره، لازم است با بررسی جامع دیدگاه صحیح و حق در این باره مشخص شود. از نگاه قرآن  آیات قرآن و روایات معصومین و روایات اهل ، انسان بیت ها با توجه به سنت دینی خود در قیامت به گروه های مختلفی تقسیم می شوند و بر اساس ایمان، عمل و عوامل دیگر در مراتب مختلف نجات، سعادت و یا شقاوت قرار می گیرند. این مراتب به صورت طیف گونه، از پست ترین مراتب شقاوت تا عالی ترین مراتب سعادت را شامل می شود و در این بین کسانی نیز جای می گیرند که نه وارد بهشت موعود می شوند و نه جهنم موعود؛ بنابراین طریق رسیدن به نجات به روی اکثر پیروان ادیان مختلف باز بوده، اگرچه طریق سعادت به روی بسیاری ممکن است بسته باشد.
    کلیدواژگان: نجات، سعادت، عمل، مسلم، مومن، کافر
  • محمد رنجبر حسینی *، سعید بهادری صفحه 4
    روایت «»از روایات مشکل است و دو رویکرد متفاوت درباره مدلول و معنای آن وجود دارد: رویکرد سلبی تأویلی و رویکرد ایجابی. البته فهماین رویکرد، مصون از سوءاستفاده نمانده است، چنانچه صوفیه آن را به معنای درستی های ظاهری و شخصی شان از شریعت قرار داده اند و تکثرگرایان دینی آن را دلیلی بر حقانیت داشتن همۀ اندیشه ها و لزوم تسامح برای هر برداشتی از دین دانسته اند. در این نوشتار بر آنیم تا ضمن بررسی این روایت به لحاظ سندی و محتوایی، دلایل هر یک از رویکردهای موجود در تفسیر آن را توضیح دهیم تا نشان دهیم که استفاده های صوفیه و تکثرگرایان مدرن دینی، روش مند نبوده و با اصول فهم حدیث سازگار نیست.
    کلیدواژگان: علم، سلمان، تفکر، قتل، صوفیه
  • سیدعبدالرسول حسینی زاده *، سیدعلی حسینی زاده خضرآباد صفحه 5
    جبر و اختیار، از نخستین مسئله
    های کلامی
    است که در میان مسلمانان مطرح شد و مهم ترین فرقه های کلامی چون قدریه، امامیه، معتزله و اشاعره درباره آن موضعی اتخاذ کردند. اهل حدیث عامه و هم چنین پس از آنان اشاعره، با توجه به ظاهر آیاتی از قرآن که در آن به فاعلیت پروردگار در افعال منسوب به انسان اشاره شده و هم چنین در پاس داشت توحید افعالی، به جبر، گرایش پیدا کرده و بر فاعلیت خداوند در افعال منسوب به انسان تأکید کرده اند. در این میان، امامیه با الهام از معارف نورانی اهل جبر و اختی  بیت با مردود دانستن هر دو باور ار در امر بین »تفسیر فاعلیت انسان راهی میانه برگزیدند که با عنوان شناخته می « الأمرین شود. رشید رضا به شدت با باور جبریه و اشاعره در باب عدم فاعلیت انسان مخالفت کرده، و از سوی دیگر اندیشۀ اختیار مطلق انسان و تفویض را نیز ناروا دانسته است و تلاش دارد در این بین راهی ، وجدان، مجموع آیات قرآن و آموزه میانه برگزیند. وی در این راستا دیدگاه خود را به حس های پیامبر و سلف صالح مستند کرده است.
    کلیدواژگان: جبر و اختیار، فاعلیت انسان، اشاعره، امامیه، رشید رضا
  • سیدسیف الله هاشمی کرویی* صفحه 6
    درباره ماهیت تاویل دو دیدگاه معرفت شناسانه و هستی شناسانه وجود دارد. مسئلۀ این پژوهش، چیستی تأویل از دیدگاه ابنتیمیه و علامه طباطبائی است. از این رو در آن، پس از بررسی معانی لغوی و اصطلاحی تأویل و نیز معانی تأویل در عرف قرآن کریم، به معرفی این دو دیدگاه پرداختیم و سپس به تفصیل، دیدگاه هستی شناسانه با تقریر ابنتیمیه و علامه به این دو دیدگاه را ارزیابی  طباطبائی را مطرح کردیم. در ادامه، نقدهای آیت الله معرفت کردیم. آنچه این مقاله به دست می دهد این است که نقدهای مطرح علیه دیدگاه هستی شناسانه، اشتباه و ناپذیرفتنی بودن این دیدگاه عاجزند. هم از اثبات چنین نقص این دیدگاه )با هر دو تقریرش( این است که جامع موارد کاربرد تأویل در عرف قرآن نیست. این نقصی است که دیدگاه معرفت شناسانه نیز در آن با دیدگاه هستی شناسانه سهیم است.
    کلیدواژگان: تاویل، بطن، دیدگاه معرفت شناسانه و هستی شناسانه، ابن تیمیه، علامه طباطبایی
  • علیرضا طبیبی *، اصغر طهماسبی بلداجی صفحه 7
    صلاح الدین الادلبی در منهج نقد المتن عند علماء الحدیث النبو ی ، برخی احادیث منقول را مورد بررسی قرار داده و با توجه به معیارهای نقد متن احادیث، برخی از این  از پیامبر اکرم می «موضوعه» احادیث را را خواند؛ از آن جمله ذیل معیار عقل، اصل خلافت امام علی موضوعه و معارض با معیار عقل )مستنیر( می داند. او اعتقاد شیعه مبنی بر خلافت امام علی را ناصحیح و معارض با عقل و خلاف عادت می پس از پیامبر اکرم داند؛ بر همین اساس این باور شیعه را موضوعه و ساختۀ جاعلان حدیث می پندارد. از منظر ادلبی، ادعای شیعه درباره غدیر خم و عدم اعتراض صحابه به ابوبکر، خلاف عادت و معارض با عقل است. پژوهش پیش رو در سه محور نقد مبانی، روش شناسی و نقد محتوایی، دیدگاه ادلبی را به چالش کشیده است. از این تحقیق برمی آید که دیدگاه ادلبی در این باره ناصحیح بوده و خلافت امام قطع با اتکا به ق علی رآن و سنت ی نه تنها معارض با معیار عقل نبوده، بلکه عقل )مستنیر و مستقل( و سیره عقلا نیز آن را تأیید می کند.
    کلیدواژگان: قرآن و سنت، معیار عقل، شیعه، خلافت امام علی، صلاح الدین الادلبی
|
  • Meytham Tawakkolibina * Page 1
    One of the wide issues discussed by the major philosophers of the ancient Greece is the eternity of the world. The religious tradition and, consequently, the Muslim theologians opposed it and tried to reject it. Sheikh Mufid is one of the first theologians to discuss the temporal occurrence (huduth) and limitedness of the world. Because of his opposition to the Mutazilites, he brings about a clear line between the type of Shiite and the Mutazilite beliefs and considers the Mutazilites to be in the line of philosophers for belief in the consistent entities (al-'Ayan al-thabetah). His student, Seyyed al-Mortaza, is also trying to explain the temporal limitedness of the world by offering the rational and mathematical reasons. The reasons for limitedness of the temporal past have been followed in the works of Syed al-Mortaza's disciple that is Abu al-Fath Karajaki that he even has written letters and changed ideas to Seyyed al-Mortaza in this regard. In the writings of the theologians, rejection of temporal occurence of the world is considered as polytheism and eternalism, but it seems that some of the mathematical reasons raised by them do not corresponds the modern mathematics, but one can offer them with an acceptable explanation.
    Keywords: temporal occurrence of the world, Imamiyyah Kalam, Sheikh Mufid, Seyyed al-Mortaza, Karajaki, collections Mathematics, infinite Mathematics
  • Ali Qadrdan Qaramaleki, Mohammadhassan Qadrdan Qaramaleki Page 2
    One of the current views on determinism and freedom is the theory of "tafwiz" (abdicationism) that accordingly God, after the creation of man, has given up to the human being the activism and the power of doing acts. In the Asharite and Imāmī sources, the Mutazilah is mentioned as the case for Mufawwizah (Abdicationists). In this article, after referring to four definitions for tafwiz and three definitions for Mufawwizah, the author has explained the causes and reasons for the attribution of "tafwiz" to the Mutazilites and then criticizes it. Another part of the article is devoted to the development and classification of the attribution of "tafwiz" to the Mutazilites, which is presented for the first time in this article. The article will come to this conclusion that the above attribution is incompatible with the principles and views of the Mutazilites, and finally it can be the views of some of the early Mutazilites who were influenced by Kadariyya.
    Keywords: Mutazilah, Mufawwizah (Abdicationists), tafwiz (abdicationism), the one between the two (amrun bayn al-amrayn), Kadariyyah
  • Mahmud Fathali, Ali Zamani Qeshlaqi * Page 3
    Paying attention to the deep roots of the discussion of salvation for the followers of the various religions and the existence of different views in this regard and its relation to Resurrection as well as the concerns of many individuals in this regard, it is necessary to determine the right and correct viewpoint in this regard by a comprehensive examination of the Quranic verses and the infallible Imam's narrations. According to the holy Quran and the Ahl al-Bayt (AS) narrations, the human beings, based on their own religious traditions, are divided to different groups in the Resurrection and, on the basis of faith, actions and other factors they are placed in different levels of salvation, happiness and/or misery. These levels in a hierarchal way includes from the lowest levels of misery to the highest levels of happiness and between these two types are those who neither enter the promised heaven nor the promised hell. Thus, the way to salvation is open for the most follower of different religions, although it is possible that the way of salvation to be closed to many.
    Keywords: salvation, happiness, action, Muslim, believer, nonbeliever
  • Mohammad Ranjbar Hoseini *, Said Bahadori Page 4
    The hadith "If AbuDhar had known what was in the heart of Salman, he would kill him" is one of the difficult narrations and there are two different approaches about its denotation and meaning: the negative-esoteric approach and the positive approach. Of course this approach has not been immune from misuse, as if the Sufis put it in the sense of correctness of their apparent and personal perceptions of the Sharia, and the religious pluralists considered it as a reason for rightness of all thoughts and necessity of tolerance for every conception of religion. While examining the documentation and denotation of this hadith, in this writing we try to explain the arguments of each of the present approaches in interpreting it in order to show that the uses of the Sufis and the modern religious pluralists are not methodical and are not consistent with the principles of hadith understanding.
    Keywords: knowledge, Salman, excommunication, murder, the Sufis
  • Seyed Abd Ul-Rasul Hoseinizadeh *, Seyed Ali Hoseinizadeh Khezrabad Page 5
    The issue of determinism and freedom is one of earliest kalami issues that have arose between the Muslims and the most important kalami sects such as Kadariyyah, Imamiyyah, Mutazilah and Ashaerah have reacted to it. Regarding the literal meaning of the Quranic verses that refers to the divine activeness in the acts attributed to human beings as well as considering the action monotheism, the Sunni traditionist and, afterwards, the Asharites trend to determinism and emphasized on the divine activeness in the acts attributed to human beings. In this regard, by an inspiration of the refulgent teachings of the Ahl ul-Bayt (AS), the Imamis refused both determinist and tafwizi (Abdicationist) beliefs and choose a middle way in interpreting the human activeness that is known as "the thing between the two" (amrun bayn al-amrayn). Opposing intensively with the beliefs of the determinists and Asharites on the human non-activeness, Rashid Reza considered the thought of absolute human freedom and tafwiz (abdication) as incorrect and tries to choose middle way in this regard. In this direction, he predicates his point of view to sense, consciousness, the totality of the Quranic verses and the teachings of the Prophet (peace be upon him) and the righteous predecessors.
    Keywords: determinism, freedom, human activeness, the Asharites, the Imamis, Rashid Reza
  • Seyed Seifollah Hashemi Krui * Page 6
    There are two epistemological and ontological views on the nature of tawill (esoteric interpretation). The question of this research is the nature of tawill from the point of view of Ibn Timiyyah and Allamah Tababai. Thus, after examining the literal and terminological meanings of tawill and its usages in the Quranic applications, this research introduces these two views and then explains the ontological view from the viewpoint of Ibn Timiyyah and Allamah Tababai in detail. In the continuation, Ayatullah Marefat criticisms of these two views have been examined. This article results in that the proposed ontological criticisms against the ontological view are unable to prove the incorrectness and unacceptability of this view as well as its deficiency with both its two explanation is that it does not include all the usecases of tawill in the Qurnic usages. It is the common deficiency which the epistemological view also suffers from.
    Keywords: tawill (esoteric interpretation), interior, epistemological, ontological views, Ibn Timiyyah, Allamah Tababai
  • Alireza Tabibi *, Asghar Tahmasbi Boldaji Page 7
    In The Method of Text Criticism from the Perspective of the Prophetic Hadith Scholars, Salah ul-Din al-Edlebi has examined some narrated hadiths from the holy Prophet (SA) and, on the basis of the criteria for criticizing the hadith texts, considers some of these hadiths as counterfeit. From amongst, in accordance to the (dependent) reason criterion, he considers the Caliphate of Imam 'Ali (AS) essentially as counterfeit and contradictory to reason. He considers the Shia belief in the Caliphate of Imam 'Ali (AS) after the holy Prophet (SA) as incorrect and contradictory to reason and opposite to common habit; on the same basis, he regards this Shii belief as counterfeit and made by the hadith counterfeiters. From al-Edlebi's perspective, the Shia claim about Ghadire Khom and the companions not protesting against Abu Bakr is opposite to common habit and contradictory to reason. The present research has challenged al-Edlebi's view in three points of criticizing his bases, methodology and content. It results in that al-Edlebi's view in this case is incorrect and Imam 'Ali's Caliphate not only is not in contrary to the reason criterion on the basis of Quran and definite tradition, but also the (dependent and independent) reason and the wise people's custom confirm it.
    Keywords: Quran, tradition, reason criterion, Shia, Imam Ali's Caliphate, Salah ul-Din al-Edlebi