فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1388)

نشریه راهبرد توسعه
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1388)

  • 308 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • میزگرد علمی
  • مقالات
  • حمید تابلی، حسین خواجوی صفحه 47
    کشور پهناور ایران سرشار از منابع طبیعی و ذخایر بزرگ انرژی است، اما همه این منابع محدود و تمام شدنی هستند. رسول اعظم(ص) فرمودند: «بر شما باد به صرفه جویی، زیرا آن گنجی است تمام نشدنی». تمامی تلاش ما در این مقاله این است که بتوانیم از یک سو تحلیلی پیرامون نقش دولت و سایر نهادها در اصلاح الگوی مصرف را بیان کرده و از سوی دیگر بتوانیم علل مصرف گرایی افراطی افراد جامعه را ریشه یابی کرده و راهکارهای لازم در بهینه ساختن الگوی مصرف در یک اقتصاد اسلامی را ترسیم کنیم. مساله اصلی تحقیق ما این است که آیا بین درآمد و سطح تحصیلات خانوارها با میزان مصرف انرژی خانوار (در این تحقیق میزان مصرف خانگی آب، برق و گاز) در یک بازه زمانی 12 ساله، ارتباط معناداری وجود دارد یا خیر؟ نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در سطح اطمینان 95% بین درآمد خانوار و میزان مصرف مازاد بر الگوی مصرف بهینه، همبستگی قوی و مثبتی وجود دارد. این موضوع اهمیت لایحه هدفمند کردن یارانه ها را نشان می دهد، زیرا طبق پژوهش های ما، دهک های بالاتر جامعه، انرژی بیشتری مصرف می کنند و با اجرای این لایحه، یارانه بیشتری به دهک های پایین جامعه تعلق می گیرد که زیرساخت های اقتصادی لازم برای مصرف عادلانه را فراهم می کند. همچنین رابطه معناداری بین تحصیلات خانوار با مصرف مازاد بر الگوی بهینه وجود ندارد؛ که متاسفانه نشان می دهد نهادهایی مانند آموزش و پرورش و آموزش عالی نتوانسته اند زیرساخت های فرهنگی لازم را برای اصلاح الگوی مصرف را به نحو مطلوب فراهم کنند. برای تحقق کامل اهداف چشم انداز 20 ساله کشور نقش نهادهای آموزشی و فرهنگی در فراهم آوردن زیرساخت های فرهنگی و اقتصادی لازم برای آموزش الگوی صحیح مصرف بسیار کلیدی است؛ تا اقشار جامعه بتوانند مفاهیم این طرح را که با دین، فرهنگ، اخلاقیات و اقتصاد جامعه گره خورده است، بپذیرند و نهایتا به بهینه سازی سبد خانوار منجر شود. اگرچه نمی توان از نقش بسیار مهم فناوری اطلاعات و انرژی های تجدیدپذیر در این زمینه نیز، چشم پوشی کرد.
    کلیدواژگان: اصلاح الگوی مصرف، درآمد میزان تحصیلات، لایحه هدفمند کردن یارانه ها
  • مهندس محمدعلی احمدی شاپورآبادی، احمد تقدیسی، امیر مظفر امینی صفحه 70
    زنان روستایی علاوه بر نقش های محول کلیدی که بر عهده دارند و در چارچوب اقتصاد خانه مطرح می شود، به عنوان عناصری نامریی و نامشهود، بخش عظیمی از نیروی انسانی شاغل در اقتصاد روستایی را تشکیل می دهند. از این رو زنان می توانند نقش مؤثری در بهره وری و بهبود و توسعه الگوهای کارآمد در زمینه های مختلف مصرف منابع و امکانات مرتبط با فعالیت های اقتصادی و اجتماعی در فضاهای روستایی کشور ایفا نمایند. نوشتار حاضر که به شیوه اسنادی و با استفاده از روش تحلیل ثانویه تدوین شده، تلاش می کند نقش های مختلفی را که زنان روستایی در اقتصاد خانوار و جامعه دارند، مانند: تحصیل درآمد، کمک به هزینه های مصرفی خانوار، زمینه های مصرف درآمد خانوار و چگونگی مصرف کردن درآمد و ارتباط این مباحث با بهره وری و اصلاح الگوهای مصرف و الگوی فعالیت زنان روستایی به بحث و بررسی بگذارد. آنگاه درصدد شناسایی و معرفی زنان روستایی به عنوان تسهیلگران و پیام آوران اصلاح الگوی مصرف خانوار در مراحل مختلف تولیدات کشاورزی، صنایع دستی و سایر فعالیت های مرتبط از جنبه های اقتصادی و اجتماعی است.
    در مجموع مطالعات گوناگون انجام شده و نتایج این بررسی برای هم سنگ و متناسب شدن نقش های اجتماعی و اقتصادی زنان روستایی، متغیرهایی مانند آگاهی و سطح تحصیلات زنان و همسران آنان و استقلال در مصرف کردن درآمد در جهت ارتقاء جایگاه زنان روستایی در تصمیم گیری ها و زمینه سازی آن در بهره وری و استفاده بهتر از منابع و مصرف درآمد حاصل از دسترنج، در جوامع روستایی را مؤثر ارزیابی کرده است. به عبارت دیگر توانمندسازی زنان روستایی از طریق انتقال مهارت های انسانی، ادراکی و فنی و تخصصی، از جمله راهکارهای افزایش کیفیت بهره وری و بهبود و توسعه الگوهای کارآمد در زمینه های مختلف مصرف منابع و امکانات در فضاهای روستایی کشور قلمداد می گردد.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، توسعه، فعالیت اقتصادی، بهره وری، الگوی مصرف، درآمد
  • میثم موسایی صفحه 96
    در این مقاله در صدد یافتن پاسخی برای این مساله هستیم که چه رابطه ای بین توسعه اجتماعی و توسعه اقتصادی وجود دارد؟ آیا یکی پیش نیاز دیگری است؟ آیا یکی عامل و دیگری معلول است؟ آیا رابطه آنها از نوع رابطه تعاملی است و هر یک، هم عامل و هم معلول است؟ آیا این دو هیچ رابطه ای با هم ندارند؟
    برای یافتن پاسخ این سؤالات ابتدا مفاهیم توسعه، توسعه اجتماعی، توسعه اقتصادی و شاخص های آن ها را بررسی کرده ایم و سپس با توجه به تعاریف و شاخص های تعریف شده، انواع روابط ممکن، معرفی و بررسی شده است. براساس نتایج این مقاله از لحاظ مفهومی رابطه توسعه، توسعه اجتماعی و توسعه اقتصادی به تعریف این مفاهیم و شاخص های آن بستگی دارد. در این رابطه اگر توسعه اجتماعی را به صورت عام تعریف کنیم، شامل توسعه اقتصادی هم می شود؛ اما اگر به صورت خاص تعریف گردد، کاملا از توسعه اقتصادی متمایز است. از لحاظ تاریخی نیز ارتباط توسعه اقتصادی و توسعه اجتماعی در کشورهای توسعه یافته کنونی دارای تجربه متفاوتی از کشورهای در حال توسعه است. در حالی که در کشورهای در حال توسعه، توجه صرف به توسعه اقتصادی باعث وخیم شدن شاخص های اجتماعی شده است، اما در کشورهای توسعه یافته ابتدا باعث وخیم شدن شاخص های توسعه اجتماعی شده و سپس بهبود یافته اند.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و شاخص های توسعه
  • زهرا صادقی صفحه 118
    شکی نیست که فناوری اطلاعات، عامل مهمی برای تغییر است و این پدیده نوظهور، روند اصلاح و تغییر را در عرصه اصلاحات به ویژه در عرصه اصلاح الگوی مصرف، تندتر کرده است. آنچه که در این جایگاه از اهمیت بیشتری برخوردار است، چگونگی این ارتباط با مصرف کنندگان است، لذا در این ارتباط نقش رسانه ها به ویژه رادیو، تلویزیون، ماهواره و... از اهمیت بیشتری برخورار است.
    می توان گفت اگر چه فناوری اطلاعات در تغییر و دگرگونی جامعه مؤثر است، ولی این تنها یک طرف قضیه است؛ چرا که مسئولیت پذیری مصرف کنندگان نقش مهمی در این دگرگونی و اصلاح دارد. از این رو یکی از وظایف اصلی رسانه ها و مراکز اطلاع رسانی، ایجاد حس مسئولیت پذیری در مصرف کنندگان می باشد. مسلما هر چه این حس تقویت یابد، روند اصلاح گسترش می یابد که بر روند توسعه کشور نیز مفید است. بنابراین گسترش فرهنگ اصلاح در مصرف (در تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کاربردی و...) از طریق مراکز اطلاع رسانی به ویژه رسانه ها، نقش مهمی در پیشرفت و توسعه کشور دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، الگوی مصرف، مصرف گرایی، توسعه
  • پرویز سعیدی، جواد قزل سفلو صفحه 144
    توسعه یافتگی و شاخص های توسعه انسانی، اقتصادی و اجتماعی یکی از مناسب ترین و فراگیرترین ملاک های ارزیابی کارایی و تعادل ساختاری در جوامع است. در این میان بهره وری یکی از مهمترین شاخص هایی است که می تواند برای توضیح سطح توسعه کشورها و تبیین دلایل اختلاف در سطوح توسعه آنها بکار گرفته شود. زمانی که شاخص های بهره وری عوامل تولید در اقتصاد از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و سهم بهره وری در رشد اقتصادی کشور پایین است، برای رسیدن به یک میزان مشخص از کالاها و خدمات، نیروی کار و سرمایه زیادی صرف می شود که نتیجه این فرآیند، مصرف بی رویه و غیرمنطقی در اقتصاد است. اصلاح الگوی مصرف می تواند به معنای نهادینه کردن روش صحیح استفاده از منابع کشور و یا بهره برداری بهینه، برنامه ریزی شده و مطلوب از امکانات و منابع در بخش های مختلف اقتصادی باشد. به عبارت دیگر اصلاح الگوی مصرف با بهره وری مترادف بوده و حرکت به سوی هر کدام، دستیابی به دیگری را نیز در برخواهد داشت. بر این اساس و با توجه به اهمیت اصلاح الگوی مصرف و نقش محوری آن در ایجاد بهره وری، هدف اساسی مقاله حاضر؛ تعیین جایگاه و نقش اصلاح الگوی مصرف در بهره وری می باشد. این مقاله ضمن تبیین و تعریف بهره وری و اصلاح الگوی مصرف، به اهمیت اصلاح الگوی مصرف در پیشبرد بهره وری پرداخته و موانع و مشکلات آن را بیان و راهکارهای مناسب جهت برون رفت از مشکلات را معرفی می کند.
    کلیدواژگان: بهره وری، اصلاح الگوی مصرف، کارایی، اثربخشی
  • علی اسدی، شهلا چوبچیان صفحه 161
    بهره وری از موضوعات اساسی و مهمی است که در سطوح مختلف و در فعالیت های گوناگون، سابقه ای چند صد ساله دارد. بخصوص در دهه های پایانی قرن حاضر، اهمیت آن در فعالیت های اقتصادی، اجتماعی و صنعتی به شدت مورد تاکید قرار گرفته است. با وجود تعاریف زیاد درباره بهره وری، به منظور اجرایی کردن آن می بایست تعریفی هماهنگ و سازگار با شرایط و نیازها به کار گرفته شود. استمرار یک سیستم بهره وری، مستلزم اقداماتی نظیر تسهیم منافع، اصلاح ساختار، توسعه منابع انسانی و... است. راهکارهای افزایش بهره وری، مستلزم شناخت کافی وضعیت موجود و فرهنگ کاری است. باتوجه به تفاوت های مهم در فرهنگ کاری و وضعیت موجود، می توان گفت راهکارهای افزایش بهره وری نیز متفاوت خواهد بود. بررسی شرکت ها و واحدهای تولیدی نشان می دهد که توجه به بهره وری در بخش های مختلف تولیدی به شکل های متفاوتی صورت گرفته و می گیرد. البته با توجه به شرایط شرکت ها و سیاست های مدیریتی، طبیعی است که از راه های مختلف و البته متناسب با وضعیت موجود برای افزایش بهره وری اقدام شود. در محیط کسب و کار امروز که به شکلی پیچیده و سریع در حال تغییر است، تعداد شگفت آوری مدل و رویکرد مختلف در حمایت از تعالی کسب و کار و بهبود مستمر وجود دارد. به همین خاطر در این مقاله سعی بر این است که ضمن اشاره به مفاهیم اصلی بهره وری، به رویکردها و راهکارهای مختلف افزایش بهره وری پرداخته شود و بهترین روش به عنوان ترکیبی از سایر روش ها، ارائه گردد.
    کلیدواژگان: بهره وری، راهکارها، بهبود، ستاده، نهاده
  • علی طاهری فرد، فرج الله طاهری فرد، مرضیه شهاب صفحه 179
    یکی از مهم ترین کاربردهای انرژی هسته ای، تولید برق است. در این مطالعه هزینه تولید برق هسته ای به تفکیک هزینه سوخت، عملیات و نگهداری و سرمایه ای محاسبه می شود. بر اساس نتایج این مطالعه، هزینه تولید هرکیلووات ساعت برق هسته ای بین 01/6 تا 24/8 سنت است. همچنین نشان می دهیم هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق هسته ای بدون لحاظ هزینه های اجتماعی، بیش از هزینه برق تولیدی نیروگاه های فسیلی (بجز نیروگاه های گازی) است. بر این اساس در این مقاله پیشنهاد می کنیم توسعه نیروگاه های سیکل ترکیبی می بایست مورد توجه وزارت نیرو قرار گیرد. لیکن برای تصمیم گیری در مورد سهم مناسب انرژی هسته ای در اقتصاد ملی، علاوه بر هزینه تولید برق هسته ای، باید به منافعی که از صرفه جویی در سایر حامل های انرژی حاصل می شود نیز توجه کرد.
    کلیدواژگان: نیروگاه برق هسته ای، چرخه سوخت هسته ای، هزینه سوخت، هزینه سرمایه ای، رآکتور آب تحت فشار
  • یوسف قنبری، حمید برقی صفحه 196
    در این مقاله عملکردهای شهری در توسعه روستایی به عنوان رویکردی با نگرش فضائی در برنامه ریزی روستایی مورد بررسی قرار گرفته است. کم توجهی به نگرش فضایی در سطح ناحیه ای و محلی با توجه به شرایط و منابع و نادیده گرفتن نظام های شهری و روستایی در یک کلیت یکپارچه، سبب نابسامانی در عرصه های فضایی شده است. این نابسامانی را در توزیع جمعیت، فعالیت ها، خدمات و کارکردها در سطوح مختلف نظام سکونتگاهی به شکل عام و بهره مندی نامناسب مراکز جمعیتی به ویژه سکونتگاه های کوچک و کم جمعیت به شکل خاص، از خدمات و تسهیلات و منابع مختلف مستقر در مراکز جمعیتی و خدماتی بالاتر بخصوص شهری می توان دید. بدین ترتیب ایجاد یک سلسله مراتب سکونتگاهی مطلوب با ساختار فضایی مناسب می تواند توزیع بهینه امکانات لازم را در نقاط روستایی به ویژه مراکز روستایی و خدمات رسانی که از نظر هزینه و سرمایه گذاری مقرون به صرفه باشد، از طریق شهرهای کوچک و میانی پوشش دهد. در این مدل تاکید شده است که از طریق برنامه ریزی فضایی، این پوشش خدماتی و تسهیلاتی از طریق شهرهای کوچک و میانی می تواند ساختار فضایی مطلوب و سلسله مراتب سکونتگاهی مطلوب را فراهم سازد. لذا راهبرد یوفرد مطالعه خود را در جهت توسعه اجتماعی و اقتصادی ناحیه، بر اساس راهبردهای توسعه برنامه های کشور و سیستم حکومتی، تحلیل و ارائه می کند.
    کلیدواژگان: عملکردهای شهری، توسعه روستایی، رویکرد یکپارچه کارکردی، مناطق روستایی، روابط شهر و روستا، توسعه فضایی
  • علیرضا تاجریان صفحه 211
    از مباحث مهم و راهبردی در جوامع مختلف که مورد توجه اندیشمندان و صاحب نظران قرار دارد، مساله پیشرفت و توسعه و روش های تحقق آن است. هر جامعه و کشوری علاقه مند به پیشرفت و ترقی در زمینه های گوناگون و رسیدن به سطح بالایی از رفاه و آبادانی است، اما برای رسیدن به این مقصد، به برنامه ریزی و انتخاب الگویی مناسب نیاز است. در گذشته، قدرت های بزرگ، الگوهای سرمایه داری غربی یا کمونیستی را برای رشد و توسعه مطرح می کردند، اما با فروپاشی شوروی سابق به عنوان سردمدار کمونیسم، اینک کشورهای غربی، مدل خود را به عنوان تنها راه پیشرفت کشورهای در حال توسعه تبلیغ می کنند. اما رهبر انقلاب اسلامی ایران، الگوی جامع و مناسب دیگری را بویژه برای کشورهای اسلامی، مطرح می کند و آن الگوی توسعه اسلامی- ایرانی است.
    در سند چشم انداز 20 ساله، ایران کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی علمی و فناوری در سطح منطقه با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و مؤثر در روابط بین الملل است که با اتکال به قدرت لایزال الهی و در پرتو ایمان و عزم ملی و کوشش برنامه ریزی شده و مدبرانه جمعی و در مسیر تحقق آرمان ها و اصول قانون اساسی محقق می شود.
    رهبر معظم انقلاب اسلامی با ابلاغ سند چشم انداز 20 ساله، بر قرار گرفتن ایران از لحاظ رشد علمی در درجات اول دنیا تاکید دارند و رهنمودهای مدبرانه و حکیمانه ایشان، اولویت ها و شاخص ها را برای توسعه و پیشرفت ایران اسلامی مشخص می کند، لذا نگاه رهبری به مساله پیشرفت و توسعه، تولید علم و فناوری از جمله مقولاتی است که نیازمند توجه بیشتر مدیران، کارشناسان، اساتید، نخبگان و دولتمردان برای توسعه و اقتدار جمهوری اسلامی است.
    از اینرو این مقاله سعی دارد نقشه راه پیشرفت و توسعه جامعه اسلامی را از دیدگاه مقام معظم رهبری ترسیم کند. به همین منظور به مباحثی از جمله «اهمیت علم و فناوری در جهان»، «تولید علم»، «مدل پیشرفت»، «الگوی توسعه»، «تبیین نمای کلی پیشرفت»، «پیش فرض های پیشرفت علمی» و «الزامات پیشرفت در دهه چهارم» از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نقشه راه، رهبری، پیشرفت و توسعه، علم و فناوری، تولید علم، مدل پیشرفت، الگوی توسعه، دهه چهارم
  • مقالات وارده
  • مهدی ناظمی اردکانی صفحه 245
    یکی از سطوح مهندسی و مدیریت، مهندسی و مدیریت سازمان است. سازمان ها، بخش اعظم جوامع را در برمی گیرند. سازمان هایی انسانی محسوب می شوند که سازگار با فرهنگ و ارزش های محیطی خود، مهندسی و مدیریت شوند. نهادهای انقلاب اسلامی، مصداق سازمان های فرهنگ مداری هستند که با حاکم بودن رویکرد فرهنگ و ارزش های اسلامی ایرانی در مهندسی و مدیریت آنان، می توانند تحقق بخش اهداف و آرمان های الهی و اسلامی بوده و محیط مناسبی را برای رشد و تکامل انسان فراهم سازند. مبانی مهندسی و مدیریت سازمان ها بر اساس فرهنگ و ارزش های حاکم بر آن ها احصاء می شود. کل نگری و رویکرد سیستمی، اصالت اهداف فرهنگی و تکاملی انسان، پیروی از الگوهای راهنما، انسان مداری در مقابل سازمان مداری، تکامل محوری در مقابل اقتصاد محوری و مصالح فردی در مقابل منافع فردی، مبانی ششگانه برشمرده شده برای مهندسی و مدیریت فرهنگی سازمان ها می باشد.
    کلیدواژگان: نهاد، مهندسی فرهنگی، مدیریت فرهنگی
  • محمدرضا قائمی نیک صفحه 277
    مساله «حقوق بشر»، چه از منظر گفتمان توسعه و چه از منظر گفتمان «سنت و تجدد»، یکی از مهمترین چالش های کشور ما است. به ویژه این که تفکر اسلامی، حقوق بشر غربی را نیز به چالش کشیده است. در این مقاله، اعلامیه جهانی حقوق بشر، بر اساس مبانی هستی شناختی و انسان شناسانه اش مورد بررسی قرار می گیرد و تلاش می شود تا از منظرهای انتقادی چهارگانه نسبت به آن نگریسته شود. برای این منظور، ابتدا به واکاوی چیستی فلسفه حقوق بشر و دو مبنای مطرح در مورد آن - حقوق پوزیتیویستی و حقوق طبیعی- می پردازیم و با فرض قبول هر دو مبنا برای اعلامیه حقوق بشر، به بررسی چهار منظر انتقادی به این مبانی فلسفی، معطوف می شویم.
    منظر اول، از نگاهی مارکسیستی معتقد است که حقوق بشر، ابزار توسعه نظام سرمایه داری است. منظر دوم، با تکیه بر آراء پست مدرن ها، وجه عام بودن حقوق بشر را مورد پرسش قرار می دهد و جهانشمولی آن را افسانه می انگارد. منظر سوم، از منظری دینی- اسلامی بر این عقیده است که حق قانون گذاری در انحصار خداوند است و اعلامیه حقوق بشر که از خرد خودبنیاد انسان مدرن برآمده است، نمی تواند انتظار بشریت را برآورد. منظر چهارم، با تاکید بر نقد منطق تجدد، آن را ناتوان در ارائه چنین حقوقی می پندارد.
    کلیدواژگان: اعلامیه جهانی حقوق بشر، تجدد، پساتجدد، حقوق طبیعی، حقوق پوزیتیویستی، حقوق فطری
|
  • Dr. Hamid Taboli, Hussein Khajavi Page 47
    Iran has a lot of natural resources and great energy resources but all of them are restricted. Prophet Mohammad peace be upon him says: you should economize because it is a everlasting treasure. In this article we discuss about the role of government and other institution in consumption pattern reform and on the other hand the reasons of consumption of the members of society has been studied and the way to optimize the consumption pattern in Islamic economy has been emarginated. The main question of our study is that is there any meaningful relations between incomes and the level of graduation of families with the rate of energy consumption- home water, electricity and gas consumption- during the 12-year period. The results of this survey show that there is positive correlation to 95% of between family income and the rate of consumption more than optimized consumption. This proves the importance of the bill of targeting subsidies because according to this article richer people consume more energy than the poorer and applying this bill will provide the economic infrastructure for fair consumption. On the other hand there are no meaningful relations between the level of graduation and the rate of consumption which is proves that the education institutions and universities could not create cultural infrastructure for Consumption Pattern reform. To fulfill the goals of vision plan the role of educational and cultural institutions to provide the cultural and economic infrastructures to educate the consumption pattern reform is very important because the people accept the concepts of this plan which combined with the religion, culture, moralities and economy of the society. The result of this matter is to optimize the familie's consumption basket. Although we cannot ignore the important role of information technology and renewable energies in this matter.
  • Mohammadali Aahmadi Shapourabadi, Dr. Ahmad Taqdisi, Dr. Amir Mozafar Amini Page 70
    Rural women in addition to their key role in economy of their home are the invisible elements of labor force in rural economy. Accordingly they have great role in productivity and promotion of efficient development models in different aspects of resources consumption and facilities related to social and economic activities in rural area. This article according to secondary analysis tries to study the role of rural women in categories like: economy of families and society, gaining income, help to supply the cost of consumption of the family, the way of consuming the income of the family and the relation between these matters with the consumption Pattern reform in rural societies. The authors is going to introduce the rural women as the facilitators of consumption Pattern reform in different aspects of agricultural productions, handicrafts, and other social and economic activities. Generally the following key variables in different studies have been mentioned to proportionate the social and economic roles of rural women: the level of education of women and their husbands, independence in consuming the income to promoting the position of rural women in decision making and preparing the situation for productivity and using better of resources and incomes in rural areas. In the other words empowering the rural women through transferring the human, cognitive technical and professional skills is the way to increase the quality of productivity and promotion of efficient development models in different aspects of consuming the resources and facilities in rural areas.
  • Dr. Meysam Mousaae Page 96
    This article is going to find out the relations between social and economic development. Is one of them prerequisite for the other? Is one of them the cause for another? Is their relation interactive in which each of them is both the cause and effect? Is there any relation between them? To answer these questions first we defined the concepts of development, social development, and economic development then accordingly the kinds of relationships between the two concepts has been determined. According to this article the relations between development, social development, and economic development are concerned to their definition and indexes. If we define the social development generally it can encompass the economic development but if it defined in particular way it completely different from economic development. Historically the experiences of social and economic development in developing countries are different from the developed one. In developing countries mere attention to economic development exacerbate the social indexes but in developed countries firs it exacerbated the social development indexes and then it improve the social development.
  • Zahra Sadeqi Page 118
    There is no doubt that the information technology is a great factor for change. This new phenomenon accelerates the change trend especially in the consumption pattern reforms matter. In this regard the important issue is the way of communication with the consumers so the roles of TVs, radio, satellites etc have been increased. Although the information technology has influence on the alteration and changes of the society, but it's just the one side of the matter because the responsibility of the consumers has the great role in the changes and alteration. So one of the main duties of media and information centers is creating the sense of responsibility in consumers. Increasing this sense can accelerate the change trend in the country. So the promotion of the culture of consumption pattern reforms in all aspects-economic, social, practical etc- through the information centers specially media has the great role in promotion and development of the country.
  • Dr. Parviz Saeedi, Javad Qezelsefloo Page 144
    Development and the human, economic and social development indexes are the main suitable criteria for the assessment of efficiency and structural balance of the societies. In this regard productivity is one of the most important indexes, which can help us to explain the level of development of the countries and expression of the different levels of development in them. When the productivity indexes of the production factors in economy is not desirable and the share of productivity in economic growth is low, it needs lots of force labor and capital to reach to the certain level of goods and services. The result of this process is enormous and illogical consumption in economy. Consumption Pattern reform can be defined as the optimizing the proper way of using the resources or the optimized programmed and suitable usage from the facilities and resources in different economic sectors. In the other words Consumption Pattern reform is synonym with productivity which pursuing each can reach the other. Regarding to the importance of Consumption Pattern reform and its role in creating productivity, the aim of this article is to explain the role of this factor in productivity. Defining and explaining the productivity and this article Consumption Pattern reform this article is to express the importance of Consumption Pattern reform in promoting productivity and explain the obstacles and challenges of it and finally the proper way-out methods to solve them.
  • Dr. Ali Asadi, Shahla Choobchian Page 161
    Productivity is one of fundamental issues that in different levels and activities have 100-year background. Especially in last decades of this century its importance in industrial, social and economical activities is more emphasized. Although there are number of definitions for productivity but it needs a comprehensive and compatible definition for its implementation. Continuing a productive system needs activities such as sharing the profits, structural improvement, human resource development and etc. solutions for increasing productivity is do to efficient knowledge of current situation and working culture. According to the working culture and current situation we can say that solutions are different too. Investigating in companies and productive unites shows that paying attention to the productivity in different productive sectors is and should be different and it should be compatible with the situation. In the new world of employment and working that is changing soon and complicated, there are number of methods for continuous improvement. So the aim of this paper is presenting productivity definition and showing different methods and techniques for increasing productivity and indicating the best solution.
  • Ali Taherifard, Farajollah Taherifard, Marziye Shahab Page 179
    One of the main functions of nuclear energy is production of electricity. In this article the costs of producing nuclear electricity is calculated separately in three categories of fuel cost, operation and maintenance and capital costs. According to the findings of this study the cost of production of one-kilo watt–hour of nuclear electricity is 6.01 to 8.24 cents. In addition the cost of production of one-kilo watt–hour of nuclear electricity without the social costs is more than the costs of fossil power plants-except the gas power plants. As the result this article suggests that the ministry of energy should develop the Combined Cycle power plant. But to decide about the proportion of nuclear energy in the national economy of the country we should pay attention to the interest of economizing in other energy Carriers in addition to the costs of producing nuclear electricity.
  • Dr. Hamid Barghi, Dr. Usof Ghanbari Page 196
    In this article Urban Functions in Rural Development are considered as a spatial analysis in Rural Planning. There are two unnoticed Points here that has caused disorder in Spatial are as. The first one is, paying less attention to Spatial View in regional and Rural level according to the conditions and Sources. The Second is, paying not attention to the Urban and Rural Systems in the whole. The above disorders can be generally observed in distribution of population, activities, Services among the different levels of Settlement System. This can also be seen in the Small and less populated residents in a special form. We observe no Urban facilities, Services and different Sources in populated centers.There fore, to make a systematical and useful resident with an appropriate Spatial structure can help the distribution of needed facilities in Rural areas specially Rural centers. After all this systematical approach will cover the aim of giving cheap and economical Services through the small and middles cities.As UFRD believes in spatial planning, we will be able to make a spatial good structure beside a chain like residential through giving Services and facilities by means of the small and middles cities or towns. Finally, UFRD presents it’s research for the development of regional Social and economical based on the development approaches of the country planning and the governmental system.
  • Alireza Tajerian Page 211
    Of the main important and strategic issues in different societies which are in consideration of the scholars are the development and promotion and the ways and means to reach them. Every society would like to reach to development and promotion and to the higher level of prosperity in different aspects, but to gain that it needs to programming and selecting suitable model. In the past the great powers have adopted capitalist and Marxist models for development but after collapsing the Soviet Union as the leader of Marxism, the western countries preach their model for developing countries. But the leader of Islamic revolution introduces the new model especially for the Islamic countries, which is the Islamic-Iranian development model. In the 20 year Vision Plan, Iran considers as the developed country with the first place in economic, scientific and technology in the region which has Islamic nature and inspiring in the Islamic world and has the constructive role in international relations. These developments will gain through resorting to god omnipotence power and believes and national will and programmed collective attempts in the way of fulfilling the constitution's norms. Imparting the 20 year vision plan, the supreme leader emphasizes on the placing the country in the first place in economic and scientific and technology among the worlds and his schemer instructions explains the priorities and indexes for development of Islamic Iran. In this regard the supreme leader's view should be paid attention by the managers and policy makers, experts, professors, elites and statesmen to reach the development and power of the country. This article is to represent the roadmap of promotion and development of Islamic society from the viewpoints of the supreme leader. To do so the in following subjects has been discussed the leader's opinion: the importance of science and technology in the world, science production, development's model, explaining the general view of development, the presupposition of scientific promotion and the requirements of development in the forth decade of the country's life.
  • Dr. Mahdi Nazemi Ardakani Page 245
    One of the management and engineering levels is the management and engineering of organizations. Organizations encompass nearly all parts of the societies. The human organizations are those that manage compatibly with the culture and values of their environment. The Islamic revolution organizations are the culture-oriented organizations in which the Islamic culture and values are ruling in their managements and they can realizes the divine ideals and purposes and create suitable environment for promotion and development. The bases of engineering and management of organizations are recognized by the amount of ruling culture and values in them. there are six bases for cultural engineering and management of organizations as follow: universalistic and systemic approach, the authenticity of cultural values goals and human promotion, following the guiding models, humanism vis-à-vis organization-oriented approach, evolutionism vis-à-vis economic-oriented approach and individual expedients vis-à-vis individual interests.
  • Mohammadreza Qaeminik Page 277
    The human rights issue is one of the challenges of our country both from the development discourse and from the tradition-modern discourse, especially because the Islamic thoughts challenge the western human rights. In this article the human rights declaration has been studied from the ontological and anthropological aspects and tried to view the subject from Quadruplet critical approaches. To do so first we study the nature of human rights according to two basis of positivistic and natural law and then we study the Quadruplet critical approaches to these bases. The first approach from the Marxist viewpoints believes that the human right is the instrument of development of capitalism. The second view is postmodern that questions the universality of human rights and calls it as myth. The third approach is Islamic which believes that the right of making law is just for god and the human rights declaration which is originated from the self-based humanistic one cannot fulfill the humanity’s expectations. The forth standpoint is criticizing the logic of modernity and believes that modernity cannot create such rights.