فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و یکم شماره 1 (فروردین 1397)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و یکم شماره 1 (فروردین 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • اصیل پژوهشی
  • فریده اخلاقی، معصومه میرتیموری * صفحات 1-5
    مقدمه
    خونریزی بعد از زایمان، یکی از دلایل شایع مرگ و میر مادران می باشد که لازم است مدیریت صحیح و به موقع جهت اقدامات ضروری انجام شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش بر اساس شبیه سازی پرونده های واقعی مرگ مادر در ارتقاء مهارت رزیدنت های زنان در اداره خونریزی پس از زایمان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مداخله ای در سال 1394 بر روی 35 نفر از رزیدنت های زنانی که به طور چرخشی در بیمارستان ام البنین (س) آموزش می دیدند، انجام شد. ابتدا پرسشنامه ای شامل سوالاتی مبنی بر شناخت علائم خونریزی غیر طبیعی بعد از زایمان، چگونگی تخمین حجم خونریزی و اقدامات مناسب تکمیل گردید. سپس طی جلساتی، پرونده های واقعی مرگ مادران مورد بررسی و آموزش صحیح در مورد مدیریت خونریزی های بعد از زایمان در هر مورد برای افراد داده شد و پس از 6 ماه، همان پرسشنامه مجددا تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS (نسخه 16) و آزمون های تی زوجی و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات قبل و بعد از آموزش در تمامی دانشجویان به ترتیب 21/2±88/12 و 68/2±91/16 بود (001/0>p). میانگین نمرات دانشجویان سال اول، دوم، سوم و چهارم قبل و بعد از آموزش تفاوت معنی داری داشت (به ترتیب 009/0=p، 001/0>p، 004/0=p و 001/0=p)، اما اختلاف نمرات دانشجویان بعد از آموزش نسبت به قبل از مانور در سال های مختلف تحصیلی تفاوت معنی داری نداشت (538/0=p).
    نتیجه گیری
    می توان از شبیه سازی موارد واقعی مرگ مادران به عنوان یک فرصت مناسب جهت کسب مهارت استفاده کرد که باعث اعتماد به نفس و مهارت کافی در رزیدنت ها می شود.
    کلیدواژگان: خونریزی پس از زایمان، رزیدنت های زنان، مرگ مادر
  • زهرا بهبودی مقدم، مهناز کشاورز افشار *، اکبر پوررحیمی، زیبا تقی زاده، پوران مختاری زنجانی، علی منتظری صفحات 6-14
    مقدمه
    دوره نفاس، به 6 هفته اول پس از زایمان اطلاق می شود. این دوره برای مادران بسیار استرس زا می باشد و زنان با تغییرات زیادی از جمله تغییرات کیفیت خواب مواجه می شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت خواب زنان در دوره نفاس و عوامل مرتبط با آن انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در سال 1393 بر روی 200 مادر در دوره نفاس که به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان زنجان مراجعه کرده بودند؛ انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ، شاخص افسردگی پس از زایمان ادینبرگ و پرسشنامه جمعیت شناختی گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای دو، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین کیفیت خواب در دوره نفاس 31/2±74/7 بود و 125 نفر (5/62%) از زنان در این دوره، از کیفیت پایین خواب رنج می بردند. دفعات بیدار شدن به علت گریه شیرخوار (41/0=r، 001/0>p) و تغذیه شیرخوار (46/0=r، 001/0>p) از مهم ترین عواملی بودند که با اختلالات خواب همبستگی معناداری داشتند، همچنین افسردگی مادر با کیفیت پایین خواب همبستگی معناداری را نشان داد (16/0=r، 03/0=p). از بین مشخصه های جمعیت شناسی، تحصیلات مادر (37/0-=r، 004/0=p)، شغل همسران (03/0=p)، سن (28/0=r، 02/0=p) و اشتغال مادران (03/0=p) همبستگی معناداری با اختلال خواب نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به پایین بودن کیفیت خواب در دوران نفاس، وجود برنامه هایی جهت پیشگیری، تشخیص و کمک به درمان اختلالات خواب علاوه بر مراقبت های معمول نفاس ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: افسردگی، کیفیت خواب، نفاس
  • علی فیضی، لیدا جراحی، علی علمداران، علیرضا بحری نجفی، بیتا عباسی * صفحات 15-21
    مقدمه
    سرطان پستان، شایع ترین نوع سرطان در بین زنان است. ماموگرافی، روش استاندارد جهت غربالگری سرطان پستان می باشد، اما در مواردی که تراکم بافت پستان در ماموگرافی بالا است، بهتر است بیماران با روش های تصویربرداری دیگری مانند سونوگرافی نیز ارزیابی شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی یافته های سونوگرافی در زنان با تشخیص پستان متراکم در ماموگرافیک انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، تمام زنان مراجعه کننده به بخش رادیولوژی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در سال 1394که در غربالگری ماموگرافیک، پستان های متراکم داشتند، وارد مطالعه شدند و مورد سونوگرافی قرار گرفتند. یافته های سونوگرافی بیماران شامل وجود یا عدم وجود تغییرات فیبروکیستیک یا توده و ویژگی های تصویربرداری توده در صورت مشاهده و در نهایت BIRADS سونوگرافی برای هر بیمار ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS (نسخه 16) و آزمون کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از میان 150 بیمار شرکت کننده در مطالعه، نمای سونوگرافی در 51 بیمار (0/34%) کاملا طبیعی مشاهده شد (BIRADS 1). در 71 بیمار (33/47%) کیست یا تغییرات فیبروکیستیک رویت شد (BIRADS 2). در 4 بیمار (67/2%) توده با نمای احتمالا خوش خیم (BIRADS 3) و در 9 بیمار (0/16%) توده با نمای احتمالا بدخیم (BIRADS 4 or 5) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد قابل توجه موارد مشاهده توده در سونوگرافی زنان با پستان دنس و بدون توده قابل مشاهده در ماموگرافی در این مطالعه و با توجه به اهمیت بالای تشخیص زودرس کانسر پستان جهت کاهش مرگ و میر بیماران، نویسندگان انجام سونوگرافی تکمیلی در زنان دارای پستان متراکم به خصوص در افرادی که سابقه مثبت خانوادگی سرطان پستان دارند را پیشنهاد می نمایند.
    کلیدواژگان: پستان، سونوگرافی، غربالگری، ماموگرافی
  • گیتی رحیمی، نسرین فولادی، سمیه زینی زاده جدی، فرشته دماری یام، سمیرا شهباززادگان * صفحات 22-31
    مقدمه
    اندازه گیری هدفمند ضخامت سگمان تحتانی رحم قبل از زایمان، اطمینان از موفقیت انجام زایمان طبیعی بعد از سزارین را با پیش بینی عوارض خطرناک احتمالی افزایش می دهد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی پیش گویی کنندگی ضخامت سگمان تحتانی رحم با سونوگرافی شکمی بر میزان از هم گسیختگی و تعیین فاکتورهای مرتبط با آن در زنان با سابقه و بدون سابقه سزارین انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه هم گروهی آینده نگر در سال 1395 بر روی 168 نفر از زنان باردار با سابقه سزارین قبلی (84 نفر) و بدون سابقه سزارین (84 نفر) مراجعه کننده به بیمارستان علوی اردبیل انجام شد. میزان ضخامت سگمان تحتانی رحم بین هفته های 40-36 بارداری به روش بررسی از روی شکم با دستگاه سونوگرافی با پروب عمقی تعیین شد. در زمان انجام سزارین، ضخامت سگمان تحتانی رحم، وزن و آپگار نوزاد اندازه گیری و ثبت شد. همچنین از هم گسیختگی رحم در بیماران با سابقه سزارین قبلی ثبت گردید. ارتباط ضخامت سگمان تحتانی با سن مادر، سن بارداری، اندیکاسیون سزارین قبلی، فاصله دو زایمان، وزن جنین و از هم گسیختگی دیواره رحم تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون تی انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس ارزیابی های قبل از عمل، ضخامت سگمان تحتانی رحم در گروه با سابقه سزارین 99/1±26/4 میلی متر و در گروه بدون سزارین 6/1±11/6 میلی متر بود (001/0>p). ضخامت سگمان تحتانی رحم هم در سونوگرافی قبل از عمل و هم در حین جراحی در دو گروه تفاوت آماری معنی داری داشت (001/0>p). همچنین اختلاف آماری معنی داری بین فاصله زایمان ها با میزان ضخامت سگمان تحتانی رحم و نیز میزان از هم گسیختگی مشاهده شد (001/0>p). بین سن مادر، سن بارداری، شاخص توده بدنی مادر، آپگار دقیقه پنجم با ضخامت سگمان تحتانی رحم اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    ضخامت سگمان تحتانی رحم به عنوان تکنیک غیرتهاجمی برای پیش بینی از هم گسیختگی رحم و در نتیجه افزایش میزان زایمان واژینال بعد از سزارین می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی سونوگرافی، زایمان واژینال بعد از سزارین، سزارین قبلی، سگمان تحتانی رحم، گسیختگی رحم
  • نرجس بحری، آرزو داوری نیا مطلق قوچان *، فریده عطار، فاطمه هادیزاده طلاساز، نسرین بحری صفحات 32-41
    مقدمه
    ناخوشی های پس از زایمان به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی در سطح جهان مطرح هستند که اطلاعات اندکی در مورد فراوانی و نوع آنها در جوامع مختلف وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت ناخوشی های پس از زایمان و عوامل مرتبط با آن در شهر گناباد انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در سال های 95-1394 بر روی 158 نفر از زنانی که جهت مراقبت های دوران بارداری به مراکز سلامت جامعه شهر گناباد مراجعه کرده بودند، انجام شد. پرسشنامه مشخصات فردی و باروری مقیاس سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ28) در طی دوران بارداری و پرسشنامه سنجش ناخوشی های پس از زایمان جهت سنجش عوارض دو ماه پس از زایمان تکمیل شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف و کای اسکوئر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شایع ترین مشکلات پس از زایمان به ترتیب درد محل برش سزارین (69%)، خستگی (50%)، کمردرد (5/46%)، درد محل اپی زیاتومی (5/46%) و اختلالات خواب (4/44%) بودند. بین شیوع سردرد با روش تغذیه نوزاد (038/0=p)، یبوست با سن پایین تر (027/0=p)، نفخ و روش زایمان (018/0=p)، سن بالاتر و درد محل برش سزارین (017/0=p)، سن کمتر و درد محل اپی زیاتومی (008/0=p)، تکرر ادرار و شغل مادر (029/0=p)، زخم نیپل و سن کمتر (013/0=p)، زخم نیپل و شیردهی انحصاری (040/0=p) و سوزش ادرار و وزن نوزاد (0001/0p<) ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    درد محل سزارین، خستگی، کمردرد، درد محل اپی زیاتومی و اختلالات خواب، شایع ترین ناخوشی های پس از زایمان هستند. با توجه به شیوع نسبتا بالای این مشکلات توصیه می شود که ارزیابی و مراقبت های دقیق پس از زایمان با تمرکز بر تشخیص و درمان این ناخوشی ها انجام شود.
    کلیدواژگان: دوره پس از زایمان، زایمان طبیعی، سزارین
  • محمد مطلبی، عبدالجواد خواجوی، فریبا عسکری، مریم صابری * صفحات 42-51
    مقدمه
    سرطان پستان یک مشکل بزرگ بهداشتی در جهان است که تشخیص زودرس آن نقش مهمی در کاهش مرگ و میر منتسب به این بیماری دارد، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر آموزش بر تغییر رفتار خودآزمایی پستان زنان شهر گناباد انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه یک کارآزمایی در عرصه است که در سال 1394 با مشارکت 140 نفر از زنان متاهل 49-20 ساله شهر گناباد انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند و به گروه آزمون خودآزمایی پستان آموزش داده شد. رفتار خودآزمایی پستان با استفاده از مدل مراحل تغییر مورد بررسی قرار گرفت و پرسشنامه مربوط به مشخصات فردی و مراحل تغییر قبل، بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله آموزشی تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازنرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، تی دانشجویی، کای اسکوئر و تحلیل واریانس چند متغیره انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    قبل از آموزش، اکثریت زنان دو گروه در مرحله پیش تفکر و تفکر قرار داشتند. آزمون کای دو، تفاوت معنی داری در مراحل تغییر قبل از مداخله نشان نداد (609/0=p). بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله، اکثر زنان گروه آزمون به سمت مراحل عمل و نگهداری پیشرفت کردند، ولی در گروه شاهد اکثر زنان همچنان در مراحل پیش تفکر و تفکر قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی است که مداخله آموزشی مبتنی بر مدل مراحل تغییر در ارتقاء رفتار خودآزمایی پستان موثر است. علاوه بر این، آموزش بر اساس مدل مراحل تغییر بر حسب اینکه افراد در کدام یک از مراحل تغییر رفتار خودآزمایی پستان قرار دارند، موجب ارتقاء انجام رفتارهای غربالگری می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، خودآزمایی پستان، مدل مراحل تغییر
  • فرخنده حیاتی *، روح الله روهنده صفحات 52-59
    مقدمه
    سرطان پستان، بیشترین موارد تشخیصی سرطان در زنان سراسر جهان می باشد. درمان موفقیت آمیز سرطان پستان وابسته به تشخیص زودرس آن می باشد. ماموگرافی، یک روش استاندارد طلایی برای غربالگری سرطان پستان می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین مشخصات فردی و باورهای بهداشتی مرتبط با انجام ماموگرافی غربالگری در زنان 35 سال و بالاتر شاغل در دانشکده های علوم پزشکی دولتی و آزاد شهرستان آبادان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی در سال 1396 بر روی 90 نفر از زنان شاغل دانشکده علوم پزشکی آبادان و دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی آبادان به روش نمونه گیری تمام شماری انجام شد. داده های مربوط به مطالعه با استفاده از پرسشنامه مشخصات فردی و جمعیت شناختی و اعتقادات بهداشتی گردآوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین تعداد ماموگرافی انجام شده و حساسیت درک شده و بین میزان تحصیلات همسر و حساسیت درک شده ارتباط معنی داری مشاهده شد (003/0=p). میانگین موانع درک شده در کسانی که سابقه سرطان پستان در بستگان درجه یک داشتند، بیشتر از میانگین موانع درک شده در کسانی بود که سابقه سرطان پستان در بستگان درجه یک نداشتند. میانگین حساسیت درک شده در کارکنان با رشته تحصیلی علوم پزشکی بیشتر از میانگین حساسیت درک شده در کارکنان با رشته تحصیلی علوم انسانی بود.
    نتیجه گیری
    سطح دانش کم در مورد ماموگرافی، علت اصلی عدم انجام ماموگرافی به میزان کم در بین زنان شاغل در دانشکده های علوم پزشکی است. بنابراین، می توان با اجرای برنامه های آموزشی مدون در سطح گسترده، به افزایش میزان آگاهی در مورد روش های غربالگری سرطان پستان پرداخت.
    کلیدواژگان: باورهای بهداشتی، زنان شاغل، سرطان پستان، ماموگرافی غربالگری
  • عاطفه سیدی، سید رضا عطارزاده حسینی * صفحات 60-69
    مقدمه
    پژوهش های اخیر نشان داده اند که افزایش سهم پروتئین رژیم غذایی می تواند به کاهش معنادار وزن بدن و توده چربی افراد دارای اضافه وزن کمک کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر یک جلسه فعالیت ورزشی فزاینده پس از دو شیوه مکمل گیری پروتئین وی بر MFO، Fatmax و مقاومت به انسولین زنان دارای اضافه وزن انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی، با طرح پیش و پس آزمون روی یک گروه تجربی (15 زن دارای اضافه وزن) در سال 1394 در شهرستان مشهد انجام شد. در این مطالعه به فاصله 10-7 روز Fatmax، MFO و شاخص مقاومت به انسولین زنان در سه مرحله: بدون مصرف پروتئین وی و به ترتیب 30 و 75 دقیقه پس از بارگیری پروتئین وی طی یک جلسه تمرین فزاینده تا واماندگی به روش الایزا اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 16) و آزمون تحلیل واریانس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان MFO و Fatmax بین سه مرحله تفاوت معنی داری نداشت (05/0p)، اما بیشترین میزان مقاومت به انسولین مربوط به پایان مرحله دوم بود.
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل پروتئینی وی 30 و 75 دقیقه پیش از ورزش فزاینده، تاثیری بر میزان MFO و Fatmax ندارد، اما موجب افزایش مقاومت به انسولین می شود.
    کلیدواژگان: اضافه وزن، پروتئین وی، Fatmax، MFO
  • ثمانه جویا، ناهید گلمکانی *، سید رضا مظلوم، حمید عبدی، زهره یوسفی صفحات 70-79
    مقدمه
    اضطراب قبل از کولپوسکوپی، موجب درد و ناراحتی در طی انجام روش می گردد. اوریکولوتراپی ممکن است جهت کاهش اضطراب مفید باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر اوریکولوتراپی با سید واکاریا بر اضطراب زنان کاندید کولپوسکوپی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سو کور در سال 1396 بر روی 61 زن کاندید کولپوسکوپی مراجعه کننده به بیمارستان قائم (عج) مشهد انجام شد. واحد های پژوهش با تخصیص تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. در گروه مداخله، از 3 روز قبل کولپوسکوپی سیدهای واکاریا در نقاط شن من، ریلکسیشن، ترانکولایزر و آندوکرین، در یک گوش نصب و از بیمارن خواسته شد تا هر سید را به مدت 1 دقیقه، 3 بار در روز فشار دهند. در گروه پلاسبو چسب بدون سید در نقاط غیر مرتبط با اضطراب چسبانده شد. میزان اضطراب با استفاده از پرسشنامه اشپیل برگر قبل و پس از مداخله (بلافاصله قبل از کولپوسکوپی) ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    پس از مداخله، میانگین نمره اضطراب آشکار در گروه مداخله 9/9 ±5/44 و پلاسبو 8/7 ±2/49 بود و بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد (041/0=p). همچنین میزان اضطراب پنهان در گروه مداخله 77/8±80/43 و در گروه پلاسبو 35/8 ±9/47 بود که تفاوت آماری معنی داری بین گروه ها وجود داشت (049/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش سطح اضطراب پس از مداخله، اوریکولوتراپی به عنوان یک روش مناسب، جهت کاهش اضطراب بیماران کاندید کولپوسکوپی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب، اوریکولوتراپی، کولپوسکوپی
  • سمیرا احمدی طاهری، امیرحسین رمضانی احمدی، مریم جوادی *، آمنه باریکانی صفحات 80-89
    مقدمه
    کم وزنی هنگام تولد (وزن کمتر از 2500 گرم)، یکی از عوامل مهم در مرگ و میر نوزادان در مشکلات بهداشتی مهم است. دریافت ناکافی مواد غذایی سالم در دوران بارداری می تواند بر سلامت جنین اثر بگذارد و الگوی غذایی نامناسب، عاملی برای خطر تولد نوزاد کم وزن است. با توجه به اهمیت سلامت کودکان، مطالعه حاضر با هدف مقایسه الگوی غذایی دوران بارداری مادران دارای کودک کم وزن و با وزن طبیعی هنگام تولد در جنوب شهر تهران انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مورد شاهدی در سال 1394 بر روی 262 نفر از مادران سالم مراجعه کننده به مراکز جنوب شهر تهران که در سه ماه نزدیک به زمان انجام مطالعه کودک خود را به دنیا آورده بودند، انجام شد. اطلاعات جمعیت شناختی و الگوی غذایی با استفاده از پرسش نامه جمع آوری گردید. الگوهای غذایی بر اساس داده های موجود با روش تحلیل مولفه های اصلی تعیین شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های تی مستقل و کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، میزان کم وزنی هنگام تولد در مادرانی که الگوی غذایی ناسالم داشتند بیشتر بود. ارتباط معنا داری بین وزن هنگام تولد نوزاد با تحصیلات و شغل و الگوی غذایی سالم مادر مشاهده شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    پیروی از الگوی غذایی سالم در دوران بارداری بر نتایج بارداری اثر مثبتی می گذارد و موجب کاهش کم وزنی هنگام تولد می گردد.
    کلیدواژگان: بارداری، رژیم غذایی، کم وزنی هنگام تولد
  • مروری
  • ویدا قاسمی، فرزانه رشیدی فکاری، عباس عبادی، گیتی ازگلی، نورالسادات کریمان *، مرضیه ساعی قره ناز صفحات 90-104
    مقدمه
    شروع خودبه خودی لیبر و زایمان تحت تاثیر عوامل مختلفی می باشد. حال آنکه گاهی اوقات لیبر و زایمان در موعد مقرر خود شروع نمی شود. عدم شروع لیبر در موعد مقرر، با افزایش عوارض مادری و جنینی و هزینه های ناشی از آن همراه خواهد بود. مطالعات متفاوتی در جهت بررسی روش های درمانی موثر بر القاء و شروع زایمان انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف مروری سیستماتیک بر مطالعات انجام شده در مورد روش های درمانی موثر بر القاء و شروع زایمان در ایران انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مروری سیستماتیک، تمام کارآزمایی های بالینی ایرانی چاپ شده به زبان فارسی و انگلیسی، از پایگاه های اطلاعاتی Google scholar، Scopus، IranMedex، SID، Medlib،IRCT ،Magiran و PubMed با کلمات کلیدی فارسی«القای زایمان، لیبر، درد لیبر، شروع لیبر، کارآزمایی بالینی و زایمان» و کلمات کلیدی انگلیسی Delivery، initiation of labor، clinical trial، labor pain، labor و labor induction در عنوان و چکیده جستجو شد. بر اساس معیار جداد، مقالات با نمره 3 و بالاتر وارد مطالعه شد و تجزیه و تحلیل مطالعات به صورت کیفی انجام گرفت.
    یافته ها
    29 کارآزمایی بالینی دارای معیار ورود به مطالعه بودند که در نهایت 23 مقاله به بررسی تاثیر روش های درمانی دارویی (شامل 17 داروی شیمیایی و 6 داروی گیاهی) و 6 درمان غیر دارویی در القاء و تحریک لیبر پرداخته بودند. نتایج نشان داد میزوپروستول دارای تاثیر بیشتری در القای درد لیبر می باشد. همچنین از بین داروهای گیاهی اسپند، خاکشیر، بابونه، روغن کرچک و از بین روش های غیر دارویی لامیناریا نیز دارای تاثیر مثبتی بر القای لیبر می باشند.
    نتیجه گیری
    انواع متعددی از روش های درمانی دارویی و غیر دارویی در القاء و تحریک لیبر نقش دارند. نتایج نشان داد با توجه به تعداد بیشتر مطالعات و نتایج مثبت ذکر شده، میزوپروستول در القای لیبر دارای تاثیر بیشتری می باشد. سایر روش های موثر در القای لیبر شامل اسپند، خاکشیر، بابونه، روغن کرچک و لامیناریا می باشد. اما در تایید تاثیر این روش ها، با توجه به تعداد کم مطالعات مورد بررسی، انجام مطالعات بیشتر با متدلوژی قوی تر مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: القاء، درد زایمان، شروع زایمان، طب مکمل، لیبر
  • لیلا باقری، اشرف قیاسی *، الهه احمدنیا صفحات 105-114
    مقدمه
    رفلکسولوژی به عنوان یکی از روش های غیردارویی تسکین درد مطرح است که تاثیر آن در مداخلات مامایی مشخص نیست. بنابراین مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز حاضر با هدف بررسی تاثیر رفلکسولوژی بر طول مدت زمان زایمان انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز به منظور دستیابی به مقالات مرتبط از پایگاه های اطلاعاتی SID، IranMedex، Magiran،Cochrane Library ،MEDLINE/PubMed ، Web of Science، Scopus، Science direct و Google Scholar استفاده شد. جستجو محدود به مطالعات منتشر شده به زبان فارسی و انگلیسی شد. برای جستجوی مقالات در منابع فارسی از کلید واژه های رفلکسولوژی، ماساژ پا، لیبر، زایمان، کارآزمایی بالینی و در منابع انگلیسی از کلیدواژه های Vaginal delivery، Normal delivery،Delivery ،Childbirth ، Foot massage،Reflexology ، Massage therapy، Length of delivery،Duration of labor، Clinical trial، Randomized، Labour، Laborو Reflexo با همه ترکیبات احتمالی این کلمات استفاده گردید. تمام مطالعات کارآزمایی بالینی منتشر شده در فاصله سال های 2000 تا پایان ژوئن 2017 مورد بررسی قرار گرفتند. جهت ارزیابی کیفیت مقالات از ابزار جداد استفاده شد.
    یافته ها
    از بین 616 مقاله انگلیسی و فارسی ارزیابی شده و پس از حذف مقالات تکراری و غیر مرتبط، 6 کارآزمایی بالینی وارد مرور سیستماتیک و متاآنالیز شد. مطالعات در دو کشور ایران و مصر انجام شده بود. نتایج متاآنالیز مطالعات نشان داد رفلکسولوژی بر کاهش طول مدت مرحله اول (02/0=p، 3=df؛ [25/0- ، 09/1-] CI 95%؛ 67/0- RR) تاثیر مثبت داشته، ولی در کاهش طول مدت مرحله دوم (22/0=p، 2=df؛ [64/0، 18/8-] CI 95%؛ 77/3- RR) و سوم (09/0=p، 2=df؛ [41/0- ، 47/3-] CI 95%؛ 94/1- RR) لیبر بی تاثیر بوده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه شواهدی را برای استفاده از روش رفلکسولوژی جهت کاهش طول مدت مرحله اول نشان داد، ولی در مورد طول مدت مرحله دوم و سوم، انجام مطالعات بیشتر با حجم نمونه مناسب نیاز است.
    کلیدواژگان: رفلکسولوژی، طول مدت لیبر، متاآنالیز، مرور سیستماتیک
  • گزارش مورد
  • سمیه معین درباری، آزاده شوروی *، آسیه ملکی صفحات 115-118
    مقدمه
    حاملگی نابجا در اسکار سزارین، نادر بوده و در صورت عدم درمان زودهنگام، با عوارض بالایی همراه است. در بین روش های درمانی، درمان انتظاری با بالاترین میزان شکست و عارضه همراه است. تزریق متوتروکسات سیستمیک در صورتی که علائم حیاتی پایدار بوده و در صورت سطح تیتراژ BHCGکمتر از 5000، سن حاملگی کمتر از 8 هفته و عدم وجود قلب جنین، با موفقیت بالایی همراه است و نسبت به روش های جراحی باعث حفظ باروری می گردد. در این مقاله، یک مورد حاملگی نابجا در اسکار سزارین که با یک دوز متوتروکسات تحت درمان قرار گرفت و بهبود یافت، گزارش می شود.
    معرفی بیمار: بیمار خانم 33 ساله با حاملگی سوم، دارای دو فرزند حاصل سزارین با سن بارداری 7 هفته و 4 روز بود که با درد شکم، لکه بینی و سونوگرافی ترانس واژینال مبنی بر یک ساک حاملگی در محل اسکار سزارین و تیتراژ BHCG 3900 بستری شد و با توجه به شرایط بالینی، بیمار کاندید درمان طبی شد و یک دوز متوتروکسات عضلانی دریافت کرد و پس از آن تیتراژ BHCG کاهش پیشرونده داشت و بیمار با حال عمومی خوب مرخص شد.
    نتیجه گیری
    درمان طبی بارداری نابجا در اسکار سزارین علاوه بر اثربخشی و کاهش عوارض، باعث حفظ باروری در بیمار می شود.
    کلیدواژگان: اسکار سزارین، حاملگی نابجا، متوتروکسات
|
  • Farideh Akhlaghi, Masoumeh Mirteimouri * Pages 1-5
    Introduction
    Postpartum hemorrhage is the most common cause of maternal mortality, which requires proper management through effective measures. The present study aimed to assess the effect of education based on the simulation of the actual cases of maternal deaths on the skills of gynecology residents in the management of postpartum hemorrhage.
    Methods
    This interventional study was conducted on 35 gynecology residents receiving rotational training in Omolbanin Hospital (R) in Mashhad, Iran in 2015. Data were collected using a questionnaire for identifying the symptoms of abnormal bleeding after delivery, estimation of blood volume, and appropriate measures. Moreover, the actual cases of maternal mortality were assessed in several sessions, and proper training was provided on the management of postpartum hemorrhage in each case. After six months, the questionnaires were completed by the residents again. Data analysis was performed in SPSS version 16 using paired t-test and one-way ANOVA at the significance level of P
    Results
    Mean scores of the residents before and after the training were 12.88±2.21 and 16.91±2.68, respectively (P
    Conclusion
    According to the results, training based on the simulation of the actual cases of maternal deaths could enhance the skills and confidence of gynecology residents in the effective management of postpartum hemorrhage.
    Keywords: Postpartum Hemorrhage, Gynecology Residents, Maternal Death
  • Zahra Behboodi Moghadam, Mahnaz Keshavarz Afshar *, Akbar Pourrahimi, Ziba Taghizadeh, Pouran Mokhtari Zanjani, Ali Montazeri Pages 6-14
    Introduction
    The postpartum period refers to the first six weeks after delivery, which is associated with significant stress and sleep disorders in women. The present study aimed to evaluate postpartum sleep quality and the influential factors in women.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 200 women in the postpartum period referring to the health centers in Zanjan, Iran in 2014. Data collection tools were demographic questionnaires, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). Data analysis was performed in SPSS version 16 using the Chi-square test, Pearson’s correlation-coefficient, and Spearman’s correlation-coefficient. P-value of less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Mean score of postpartum sleep quality was 7.74±2.31, and 62.5% of the women had low sleep quality during this period. Frequency of waking due to infant’s crying (r=0.41; P
    Conclusion
    Considering the poor sleep quality in the women, it is recommended that proper interventions be provided for the prevention and diagnosis of postpartum sleep disorders in addition to the routine care procedures.
    Keywords: Sleep Quality, Postpartum, Depression
  • Ali Feyzi, Lida Jarahi, Ali Alamdaran, Ali Abdollahi, Bita Abbasi * Pages 15-21
    Introduction
    Breast cancer is the most common cancer among women. Mammography is the standard method for breast cancer screening, while it has lower sensitivity in the patients with dense breasts. Therefore, women with dense breasts could be screened with other imaging modalities, such as ultrasound. The present study aimed to evaluate the ultrasonography findings in the women with dense breasts in mammography.
    Methods
    This cross-sectional, descriptive-analytical study was conducted on all the women with dense breasts in mammogram screening at Imam Reza Hospital in Mashhad, Iran during March 2015-February 2016. Ultrasonography findings of each patient were recorded, including fibrocystic or mass changes, description of mass imaging, and sonographic BI-RADS. Data analysis was performed in SPSS version 16 using the Chi-square test at the significance level of P
    Results
    Among 150 patients enrolled in the study, breast ultrasonography findings were completely normal in 51 cases (34.0%) (BI-RADS 1). On the other hand, cysts or fibrocystic changes were detected in 71 patients (47.33%), four patients (2.67%) had possible benign tumors (BI-RADS 3), and possible malignant tumors (BI-RADS 4 or 5) were observed in nine cases (16.0%).
    Conclusion
    Considering the large number of the masses detected in the ultrasound examination of the patients with dense breasts, invisibility of these tumors in mammography, and the critical role of early diagnosis in the reduction of breast cancer mortality, it is recommended that adjunct ultrasound examination be routinely performed in the patients with dense breasts on the mammogram, especially those with a positive family history of breast cancer.
    Keywords: Ultrasonography, Screening, Mammography, Breast
  • Giti Rahimi, Nasrin Fouladi, Somayeh Zinizadeh Jedi, Fereshteh Damari Yam, Samira Shahbazzadegan * Pages 22-31
    Introduction
    The measurement of the lower uterine segment (LUS) thickness before labor predicts hazardous complications of vaginal birth after cesarean section (VBAC). Vaginal birth after cesarean is one of the most effective methods used to reduce the incidence of cesarean section. Therefore, this study was carried out to evaluate the diagnostic value of sonographic measurement of lower uterine segment (LUS) thickness in uterine rupture during cesarean section and its associated factors in women with and without previous cesarean section.
    Methods
    This prospective cohort study was conducted among 168 pregnant women in two groups of with and without the history of cesarean section (84 individuals per group) referred to Ardabil Alavi Hospital, Ardabil, Iran, in 2016. The thickness of the LUS was determined through transabdominal ultrasonography between the gestational ages of 36 to 40 weeks. At the time of cesarean section, the thickness of the women’s LUS and newborns’ weight and Apgar score were measured and recorded. Additionally, uterine rupture was recorded in patients with the past history of cesarean section. Moreover, the relationship between the LUS thickness and maternal age, gestational age, the indication for previous cesarean section, interdelivery interval, embryo weight, and abnormalities of erythrocyte were determined. Data analysis was performed using descriptive statistics and t-test in SPSS software, version 16.
    Results
    According to the pre-operative assessments, the LUS thickness in the women with and without the history of cesarean section were 4.26±1.99 mm and 6.11±1.6 mm, respectively (P˂0.001). According to the findings obtained from sonography before and during the operation, there was a significant difference between the groups in terms of LUS thickness (P0.05). Based on the results, the LUS thickness of 1.8 mm was considered as the critical cutoff value for predicting uterine rupture.
    Conclusion
    The measurement ofLUS thickness is a non-invasive technique to predict the uterine rupture, which leads to increased rate of VBAC.
    Keywords: Lower uterine segment, Sonographic evaluation, uterine rupture, Previous cesarean section, Vaginal birth after cesarean section
  • Narjes Bahri, Arezou Davarinia Motlagh Quchan *, Farideh Attar, Fatemeh Hadizadeh Talasaz, Nasrin Bahri Pages 32-41
    Introduction
    Postpartum morbidities are among the most important health problems across the world. However, the frequency and types of these morbidities remain unclear. The present study aimed to evaluate postpartum morbidities and the influential factors in the women in Gonabad city, Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in Gonabad city, located in the northeast of Iran, during 2015-2016. Subjects included 158 pregnant women referring to the community health center in Gonabad for prenatal care. Data on the pregnancy period were collected using the general health questionnaire (GHQ-28) and demographic questionnaires, and the scale of postpartum morbidities was used two months after delivery. Data analysis was performed in SPSS version 16 using the Kolmogorov-Smirnov test and Chi-square at the significance level of P
    Results
    The most common postpartum morbidities included pain in the C-section sutures (69%), fatigue (50%), backache (46.5%), episiotomy pain (46.5%), and sleep disturbance (44.4%). Moreover, statistically significant correlations were observed between headaches and feeding method (P=0.038), constipation and low maternal age (P=0.027), flatulence and mode of delivery (P=0.018), pain in C-section sutures and high maternal age (P=0.017), episiotomy pain and low maternal age (P=0.008), urinary frequency and maternal occupation (P=0.029), sore nipples and low maternal age (P=0.013), sore nipples and exclusive breastfeeding (P=0.040), and dysuria and neonatal weight (P
    Conclusion
    According to the results, the most common postpartum morbidities were pain in C-section site, fatigue, backache, episiotomy pain, and sleep disturbance. Considering the high frequency of these morbidities, it is recommended that accurate postpartum examinations be performed, focusing on the timely diagnosis and treatment of these problems.
    Keywords: Postpartum Period, Vaginal Delivery, Cesarean Section
  • Mohammad Matlabi, Abdaldjvad Khajavi, Fariba Askari, Maryam Saberi * Pages 42-51
    Introduction
    Breast cancer is considered as a serious health concern worldwide. The early diagnosis of this disease plays an important role in reducing its associated mortality rate. Regarding this, the present study was conducted with the aim of investigating the role of training in changing the breast self-examination behavior among the females living in Gonabad, Iran.
    Method
    This field trial was conducted on 140 married women within the age range of 20-49 years in Gonabad in 2016. The study population was selected using simple random sampling technique, and then assigned into two groups of control and intervention. The intervention group was subjected to breast self-examination training. The breast self-examination behavior was investigated using the Stages of Change Model. The participants filled out a questionnaire, covering the demographic information and the stages of changes, before, immediately after, and three months after the educational intervention. The data were analyzed in SPSS (version 20) using statistical tests, such as repeated measures ANOVA, Student’s t-test, Chi-square test, and multivariate ANOVA. P-value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Findings: According to the results, the majority of the women in both intervention and control groups were in pre-contemplation and contemplation stages prior to the intervention. The results of the Chi-square test revealed no significant difference in change stages before the intervention (P=0.609). However, immediately and three months after the training, most of the subjects in the intervention group moved to action and maintenance stages, while in the control group, the majority of the women were in pre-contemplation and contemplation stages.
    Conclusion
    As the findings indicated, educational intervention based on the stages of change model was effective in the improvement of breast self-examination behaviors. Moreover, training based on this model could lead to the promotion of screening behaviors depending on the stage of changes at which the women are.
    Keywords: Education, Breast self, examination, Stages of change model
  • Farkhonde Hayati *, Rouhallah Rouhandeh Pages 52-59
    Introduction
    Breast cancer is the most common cancer diagnosis among women across the world. Successful breast cancer treatment depends on the early diagnosis of the disease. Mammography is a ‘gold standard’ screening method for breast cancer. The present study aimed to evaluate the demographic factors and health beliefs associated with screening mammography in the female employees aged 35 years and more in the state and Azad schools of medical sciences in Abadan, Iran.
    Methods
    This descriptive study was conducted on 90 female employees in Abadan School of Medical Sciences and School of Nursing and Midwifery at Islamic Azad University of Abadan in 2017. Participants were selected via census sampling. Data collections tools were demographic and health beliefs questionnaires. Data analysis was performed in SPSS version 21 using Spearman’s and Pearson’s correlation-coefficient, and P-value of less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Significant associations were observed between the frequency of mammography and perceived sensitivity, as well as the education level of the spouse and perceived sensitivity (P=0.003). Mean perceived barriers in the subjects with a history of breast cancer in the first-degree relatives was higher compared to the perceived barriers in those with no history of breast cancer in their first-degree relatives. Moreover, mean perceived sensitivity was higher in the employees with a degree in medical sciences compared to those educated in humanities.
    Conclusion
    According to the results, lack of knowledge on mammography was the main cause of the low rate of this screening method among the studied women. Therefore, it is recommended that codified educational programs be implemented in order to raise awareness regarding breast cancer screening.
    Keywords: Health Beliefs, Female Employees, Breast Cancer, Screening Mammography
  • Atefeh Seyedi, Seyed Reza Attarzadeh Hosseini * Pages 60-69
    Introduction
    Recent findings show that increased dietary protein intake could significantly reduce the body weight and fat mass in overweight individuals. The present study aimed to investigate the effects of one session of progressive training after two modes of whey protein supplementation on the maximal fat oxidation (MFO), Fatmax, and insulin resistance in overweight women.
    Methods
    This clinical trial study was conducted with a pretest-posttest design on an experimental group consisting of 15 overweight women in Mashhad, Iran in 2016. At 7-10 day intervals, Fatmax, MFO, and insulin resistance index were measured in three stages of no whey protein consumption and at 30 and 75 minutes after whey protein loading during one session of progressive training until failure. Data collection tool was the ELISA kit. Data analysis was performed in SPSS version 16.0 using the analysis of variance (ANOVA), and P-value of less than 0.05 was considered significant.
    Results
    No significant differences were observed in the MFO and Fatmax in the three stages of the study (P>0.05). However, the insulin resistance index was significant in the three stages compared to the fasting state (P
    Conclusion
    According to the results, whey protein supplementation at 30 and 75 minutes before progressive training has no effect on the MFO and Fatmax, while it could increase insulin resistance.
    Keywords: MFO, Fatmax, Whey Protein, Overweight
  • Samaneh Jouya, Nahid Golmakani *, Seyed Reza Mazloum, Hamid Abdi, Zohreh Yousefi Pages 70-79
    Introduction
    Anxiety before colposcopy causes pain and discomfort during the procedure. Auriculotherapy could be an effective approach to reduce anxiety. The present study aimed to evaluate the effect of auriculotherapy with vaccaria seeds on the anxiety in female colposcopy candidates.
    Methods
    This single-blind clinical trial was conducted on 61 women referring to Ghaem Hospital in Mashhad, Iran for colposcopy in 2017. The research units were selected via random allocation and classified into two groups of intervention and placebo. In the intervention group, vaccaria seeds were attached to the acupoints (shenmen, relaxation, tranquilizer, and endocrine) of the patients three days before colposcopy. The patients were asked to press each point for one minute three times a day. In the placebo group, labels without seeds were attached to unrelated points to anxiety. Anxiety levels were measured before and after the intervention (immediately before colposcopy) using Spielberger's state-trait anxiety inventory. Data analysis was performed in SPSS version 22 using independent and paired t-test, Mann-Whitney U test, and Wilcoxon test at the significance level of P
    Results
    After the intervention, mean scores of state anxiety were 44.5±9.9 and 49.2±7.8 in the intervention and placebo groups, respectively, and a significant difference was observed between the groups in this regard (P=0.041). In addition, mean score of trait anxiety were 43.80±8.77 and 47.9±8.35 in the intervention and placebo groups, respectively, showing a significant difference between the groups (P=0.049).
    Conclusion
    According to the results, auriculotherapy could effectively reduce the anxiety of the subjects after the intervention. Therefore, auriculotherapy is recommended as a beneficial approach to decrease anxiety in colposcopy candidates.
    Keywords: Anxiety, Auriculotherapy, Colposcopy
  • Samira Ahmadi Taheri, Amir Hossein Ramazani Ahmadi, Maryam Javadi *, Ameneh Barikani Pages 80-89
    Introduction
    Low birth weight (LBW) (
    Methods
    This case-control study was conducted in 2015 on 262 healthy mothers referring to a health center in the south of Tehran, Iran. The participants had given birth within the past three months at the time of the study. Data on the demographic characteristics and dietary patterns of the subjects were collected using a questionnaire. Major dietary patterns were determined using principal component analysis. Data analysis was performed in SPSS version 22 using independent sample t-test and Chi-square to evaluate the correlations between the quantitative and qualitative variables, respectively. P-value of less than 0.05 was considered significant.
    Results
    The rate of LBW was higher in the mothers with unhealthy dietary patterns during pregnancy. In addition, significant correlations were observed between birth weight and maternal education level, occupation status, and healthy dietary patterns (P
    Conclusion
    According to the results, adherence to a healthy diet during pregnancy could have a positive effect on pregnancy outcomes and reducing the risk of LBW.
    Keywords: Pregnancy, Diet, Low Birth Weight
  • Vida Ghasemi, Farzaneh Rashidi Fakari, Abbas Ebadi, Giti Ozgoli, Nourossadat Kariman *, Marzieh Saei Gharenaz Pages 90-104
    Introduction
    The spontaneous onset of labor and delivery are influenced by several factors. However, labor sometimes does not start on the due date. This would result in increased maternal and fetal complications and costs. Many studies have investigated the effective treatments for labor induction. The present study was performed to systematically review the studies examining the effective interventions to induce labor in Iran.
    material: This systematic review was conducted on the clinical trials published in the Persian and English languages. The searching process was performed in several databases, including Google scholar, Scopus, IranMedex, SID, Medlib, Magiran, IRCT, and PubMed, using the following English keywords and their Persian equivalents: “Labor”, “Labor induction”, “Delivery”, “Initiation of labor”, “Clinical trial”, and “Labor pain”. The articles, which obtained the score of ≥ 3 based on Jadad criteria, were entered to the study. The data were analyzed through qualitative methods.
    Results
    The searching process resulted in the inclusion of 29 clinical trials, 23 and 6 cases of which investigated pharmacological treatments (including 17 chemical drugs and 6 herbal drugs) and non-pharmacological treatments, respectively. According to the results of the reviewed articles, misoprostol was found to be a more effective treatment for the induction of labor than other methods. In addition, among the herbal remedies, Peganum harmala, Descurainia sophia, chamomile, and castor oil and among the non-pharmacological methods, Laminaria were reported to have a positive effect on labor induction.
    Conclusion
    There are many types of pharmacological and nonpharmacological treatments for the induction of labor. Misoprostol was reported to be more effective in labor induction in the majority of the retrieved articles, revealing positive results in this regard. Furthermore, the use of Peganum harmala, Descurainia sophia, chamomile, castor oil, and Laminaria were proposed as effective methods for the induction of labor. However, the confirmation of the efficacy of these methods requires the implementation of further studies with a stronger methodology.
    Keywords: Induction, Labor, Onset of labor, Labor pain, Complementary medicine
  • Leila Bagheri, Ashraf Ghiasi *, Elaheh Ahmadnia Pages 105-114
    Introduction
    Reflexology is a non-pharmacological pain relief method, the effects of which remain unclear on obstetric interventions. This systematic review and meta-analysis aimed to assess the effect of reflexology on the length of labor.
    Methods
    A literature search was performed in databases such as Cochrane, Medline, PubMed, Scopus, Web of Science, Ovid, Google Scholar, SID, MagIran, IranMedex, and Irandoc using various keywords, including foot massage, childbirth, delivery, natural delivery, vaginal delivery, length of labor, length of delivery, massage therapy, reflexology, labor, labour, randomized clinical trial, and reflex, as well as all the possible combinations. All the clinical trials published during 2000-June 2017 were reviewed in the study. The Jadad scale was used to assess the quality of the retrieved articles.
    Results
    Out of 616 articles (Persian and English) and after removing the repetitive and irrelevant contents, six clinical trials were assessed in this systematic review and meta-analysis. The selected studies were conducted in Iran and Egypt. The results of the meta-analysis revealed that reflexology has a positive effect on reducing the length of the first stage of labor (RR: -0.67; 95% CI: -1.09--0.25; df =3; P=0.02). However, it exerts no effects on the length of the second stage (RR: -3.77; 95% CI: -8.18-0.64; df =2; P=0.22) and third stage of labor (RR: -1.94; 95% CI: -3.47--0.41; df=2; P=0.09).
    Conclusion
    According to the results, reflexology could reduce the length of the first stage of labor, while further investigation on adequate sample sizes is required to evaluate its effects on the second and third stage of labor.
    Keywords: Reflexology, Length of Labor, Systematic Review, Meta, analysis
  • Somayeh Moein Darbari, Azadeh Shourvi *, Asieh Maleki Pages 115-118
    Introduction
    Cesarean scar ectopic pregnancy is rare and is associated with serious complications if not treated early. Among treatment methods, the expectant treatment is associated with high risk for failure and complications. In patients with stable beta-human chorionic gonadotropin (βhCG) titers
    Case Presentation
    The patient was a 33-year-old woman (gravidity: 3, parity: 2, gestation: 7 weeks and 4 days) with history of two cesarean sections. She was admitted with abdominal pain, spotting, transvaginal ultrasonography based on a gestational sac implanted in cesarean scar, and βhCG titers of 3900. According to the patient's clinical condition, she was candidate for medical treatment and received one dose of methotrexate, then βhCG titers progressively reduced, and the patient was discharged in good general condition.
    Conclusion
    Medical treatment of cesarean scar ectopic pregnancy, in addition to efficacy and reduction of complications, can preserve fertility in the patient.
    Keywords: Ectopic pregnancy, Cesarean scar, Methotroxate