فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال هشتم شماره 30 (زمستان 1396)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال هشتم شماره 30 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • آتوسا قاسمی نژاد دهکردی *، علی محمد امیرتاش، محمد علی اصلانخانی صفحات 1-16
    استرس شغلی نوعی اختلال مزمن روانی است که در اثر شرایط سخت کاری بوجود می آید و بر عملکرد فردی و سلامت جسمی و ذهنی افراد تاثیر می گذارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر استرس شغلی بر یکی از ابعاد عملکرد شغلی موسوم به رفتارهای ضدتولید با میانجی گری عواطف شغلی مثبت و منفی بود. روش پژوهش همبستگی از نوع مدل تحلیل مسیر بود. 240 نفر از کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان خوزستان با روش سرشماری در پژوهش شرکت کردند. برای گرد آوری داده ها از مقیاس کج روی در محیط کار، پرسش نامه استرس شغلی و مقیاس عواطف شغلی استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از راه الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزار AMOS ویراست 21 انجام گرفت. روابط بین متغیرها از راه ضریب همبستگی پیرسون و روابط واسطه ای در الگوی پیشنهادی با استفاده از روش بوت استراپ آزموده شدند. یافته ها نشان دادند شاخص های برازش مانند کای اسکوئر نسبی، GFI، CFI، و RMSEA، از حد نصاب لازم برخوردارند و حاکی از آنند که مدل پیشنهادی پژوهش با داده ها برازش دارد. ضرایب مسیر نشان دادند که استرس شغلی و عواطف مثبت و منفی روی رفتار های ضد تولید به گونه ای معنی دار اثر می گذارند (05/0>p). نتایج آزمون بوت استرپ نشان داد که عواطف مثبت و منفی رابطه بین استرس شغلی و رفتارهای ضدتولید را میانجی می کند. به بیان دیگر، تجربه استرس های شغلی موجب افزایش عاطفه منفی کارکنان می شود و آن نیز به نوبه خود کارکنان را به سمت ارتکاب رفتارهای ضدتولید سوق می دهد.نتایج پژوهش نشان می دهند که استرس شغلی به شکل مستقیم و هم چنین، با میانجی گری عواطف مثبت و منفی بر رفتارهای ضد تولید اثر می گذارد. بنابراین، پیشنهاد می گردد که مدیران سازمان برای کاهش رفتارهای ضد تولید کارکنان به مدیریت استرس های شغلی و نیز ایجاد عواطف مثبت در کارکنان همت گمارند.
    کلیدواژگان: رفتار ضد تولید، استرس شغلی، عواطف مثبت، عواطف منفی
  • ایران جلالی، حسن احدی *، علیرضا کیامنش صفحات 17-28
    از عوامل موثر در بروز ناسازگاری زناشویی یا خانوادگی که پیامدهایی مهم از جمله تربیت ضعیف، ناسازگاری فرزند، دلبستگی مشکل زا به والدین، افزایش احتمال ناسازگاری والد – فرزند؛ افزایش روز افزون تعارض های زناشویی و خطر بروز جدایی و اثر منفی بر سلامت روانی زوجین و فرزندان شان، عدم آموزش مناسب می باشد. این پژوهش با هدف تدوین بسته آموزش غنی سازی خانواده براساس الگوی مدور ترکیبی سیستم های خانوادگی و زناشویی و بررسی اثربخشی آن بر بهبود گونه های نا متوازن یا نا متعادل خانوادگی خواهد بود. در این پژوهش با طرح پیش آزمون- پس آزمون دو گروهی (شاهد-آزمون) از بین زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شهر بوشهر 50 زوج داوطلب به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمون در 24 جلسه 90 دقیقه ای آموزش گروهی شرکت کردند و داده های پژوهش با استفاده از مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و همبستگی خانواده السون گردآوری و با روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. آموزش غنی سازی خانوادهبر اساس رویکرد الگوی درود ترکیبی السون در گروه آزمون به نسبت گروه شاهد، تاثیر بیش تری برای کاهش تعارضات زناشویی داشته است ( p <0/01). هم چنین، آزمون پیگیری نشان داد اثر این آموزش ماندگار بوده و بین میانگین های مراحل پس از آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری مشاهده شد. نتایج این پژوهش تاثیر آموزش غنی سازی زندگی خانوادگی براساس رویکرد اولسون را در کاهش تعارضات زناشویی تایید می کند.
    کلیدواژگان: خانواده، تعارضات زناشوئی، آموزش اولسون
  • حسین رسول اف، سید ابراهیم حسینی *، ساره بهزادی پور صفحات 29-40
    این مطالعه با هدف بررسی اثر هورمون اکسی توسین بر بهبود رفتارهای کلیشه ای کودکان مبتلا به اوتیسم انجام شد. این یک پژوهش تجربی دوسو کور می باشد که درسال1394 در مورد 45 نفر ازکودکان 4تا13ساله، مبتلا به اختلال اوتیسم مراجعه کننده به مراکز درمان بیماران اوتیسمی شهر شیراز انجام گرفت. در این بررسی نمونه ها به3 گروه 15 نفره کنترل (فاقد تیمار)،شاهد (تیمار با دارونما ) و تجربی (تیمار با اکسی توسین) تقسیم گردیدند. مواد مورد استفاده شامل اسپری درون بینی اکسی توسین و اسپری دارونما و ابزار گردآوری داده ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون، پرسش نامه مقیاس رتبه بندی اوتیسم گیلیام - ویرایش دوم یا GARS-2بود. در پایان داده های بدست آمده با استفاده از آزمون کوواریانس مورد آنالیز قرار گرفتند و معنا داری اختلاف درسطح 05/0p<در نظرگرفته شد. نتایج این بررسی نشان دادند که درمان با اکسی توسین، باعث بهبود رفتارهای کلیشه ای در بیماران مبتلا به اوتیسم در سطح001/0p<نسبت به گروه کنترل می شود و متغیرهای سن و جنسیت نیزتاثیر معناداری بر مقدار اثربخشی اکسی توسین ندارند. نتایج این بررسی نشان داد که تجویز اکسی توسین به احتمال زیاد از راه اثر بر مراکز مغزی باعث بهبود اختلال رفتارهای کلیشه ای در بیماران اوتیسمی می شود و سن و جنسیت نیزدر این اثر درمانی بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: اختلال اوتیسم، رفتارهای کلیشه ای، اکسی توسین
  • سید ابراهیم حسینی * صفحات 41-52
    اختلال نقص توجه – بیش فعالی بیماری نسبتا شایعی در بین کودکان می باشد که با نشانه های پرخاشگری، بیش فعالی، اضطراب و کمبود توجه همراه می باشد. با توجه به اثرات جانبی داروهایی که برای درمان این اختلال استفاده می شود، این مطالعه با هدف بررسی اثر موسیقی درمانی بر بهبود نشانه های این اختلال انجام گرفته است. این مطالعه نیمه تجربی در سال 1395 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بر روی 20 کودک ایرانی با اختلال نقص توجه – بیش فعالی انجام گرفت. در این بررسی که به روش پیش و پس آزمون انجام گرفت، کودکان به 2 گروه 10 نفره تجربی و کنترل تقسیم شدند. کودکان گروه تجربی به مدت 3 هفته تحت 20 جلسه 2 ساعته موسیقی درمانی با روش آموزشی ارف قرار گرفتند. داده های بدست آمده از سنجش دو آزمون آخن باخ و کانرز با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و با کمک نرم افزار SPSS-18 تحلیل شدند و اختلاف بین گروه ها در سطح 05/0>P معنی دار در نظر گرفته شد. نتایج بدست آمده از آنالیز داده ها بیان گر آن است که در این کودکان بیمار، موسیقی درمانی باعث کاهش پرخاشگری و بیش فعالی در سطح 01/0>P و افزایش توجه در سطح 001/0>P نسبت به گروه کنترل می شود. لذا موسیقی درمانی به احتمال زیاد، از راه اصلاح عملکرد مغز باعث بهبود نشانه های پرخاشگری، کمبود توجه و بیش فعالی در کودکان با اختلال نقص توجه - بیش فعالی شده است.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، کودکان، موسیقی درمانی
  • علی رحیمی، نادره سهرابی *، اذر میدخت رضایی، سیروس سروقد صفحات 53-68
    مقایسه اثر بخش درمان گروهی شناختی رفتاری و درمان گروهی بر پایه پذیرش و تعهد بر تنظیم شناختی هیجان در مبتلایان مصرف کننده موادمحرک (مت آمفتامین) بود. این پژوهش از نوع آزمایشی می باشد. جامعه آماری، شامل تمامی مردان مصرف کننده مواد (مت امفتامین) هستند که به مراکز درمانی سرپایی شهر شیراز مراجعه کرده اند. شرکت کنندگان در پژوهش شامل 28 مصرف کننده مت امفتامین که به صورت تصادفی در 3 گروه شامل: گروه آزمایشی مداخله درمان بر اساس پروتکل درمان گروه شناختی رفتاری مدل ماتریکس، مداخله درمان بر اساس پروتکل درمان گروهی بر پایه پذیرش و تعهد که در 24 جلسه 60 دقیقه ای در12 هفته (هفته ای 2جلسه) از مداخله های درمانی بهره بردند و گروه گواه که مداخله درمانی دریافت نکرد. گروه های آزمایشی و گواه پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان را در پیش از مداخله، پس از مداخله و پیگیری 3 ماهه تکمیل کردند. درمان گروهی شناختی–رفتاری و درمان گروهی بر پایه پذیرش و تعهد بر تنظیم شناختی هیجانی در پس آزمون اثر بخش می باشند، ولی در مرحله پیگیری این اثر بخش کاهش یافته اند و هم چنین، درمان گروهی بر پایه پذیرش و تعهد اثر بخش تر از درمان گروهی شناختی رفتاری بر بهبود تنظیم شناختی هیجان در پس آزمون و پیگیری است.
    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، درمان گروهی شناختی - رفتاری، درمان گروهی بر پایه پذیرش و تعهد
  • خسرو رشید *، فضل الله حسنوند، ابوالقاسم یعقوبی صفحات 69-88
    این پژوهش با هدف ساخت و اعتباریابی آزمونی برای اندازه گیری هوش زیبا شناسی است که در سال 1393 در دانشگاه بوعلی سینا همدان صورت گرفته است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان رشته های گوناگون دانشگاه بوعلی سینا و نمونه آماری بر اساس جدول مورگان 370 نفر بود. برای تهیه ابزار، پس از بررسی مبانی نظری و مصاحبه با برخی اندیشمندان حوزه های روان شناسی و هنرهای چندگانه، پرسش نامه مورد هدف ساخته شد. پس از تایید روایی محتوایی گویه ها، برای رفع ابهام و وقوف به مشکلات احتمالی آزمون، از چند نفر خواسته شد تا به پرسش نامه پاسخ دهند و عبارات و واژه های نامفهوم را مشخص کنند. به دنبال این اجرای آزمایشی، شکل برخی از گویه ها تغییر کرد، ولی گویه ای حذف نشد. برای تحلیل داده های پژوهش، از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش واریماکس در نرم‏افزارSPSS19 و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه نخست و دوم با نرم‏افزار lisrel8.8 استفاده شد. پایایی پرسش نامه با استفاده ازروش آلفای کرونباخ، 81/0 محاسبه شد. یافته ها نشان داد که آزمون ساخته شده، سه بعد حسی - ادبی، ذهنی- عاطفی و حرکتی زیباشناسی را می‏سنجد. با توجه به میزان اعتبار و روایی بدست آمده، پرسش نامه هوش زیبا شناسی ابزاری مناسب برای اندازه‏گیری توانایی و ظرفیت های زیبا شناختی افراد است.
    کلیدواژگان: هوش زیباشناسی، زیبایی، تحلیل عاملی
  • سیما صفی خانی قلی زاده، آرمین محمودی *، علیرضا ماردپور صفحات 89-104
    این پژوهش، با هدف ارزیابی اثر بخشی درمان فراشناختی ولز بر کیفیت زندگی دانشجویان دختر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد. طرح این پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون به همراه پیگیری با دو گروه آزمایش و شاهد بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر دانشگاه های شهر گچساران بود که به روش نمونه گیری هدفمند 300 نفر از آنان به کمک پرسش نامه اضطراب اجتماعی کانور بررسی شده و از بین کسانی که نمره اضطراب شان دو انحراف معیار بیشتر از میانگین بود،60 نفر بصورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و شاهد به شکل تصادفی توزیع شدند و پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی‏ را تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش مورد درمان فراشناختی در طی 10 جلسه قرار گرفت. نتایج تحلیل کواریانس نشان دادند، بین دو گروه در تمامی مولفه ها در پس آزمون تفاوتی معنادار وجود دارد (P<.05) و نمرات گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به گروه کنترل کاهشی معنادار داشته است. این امر در مورد مولفه های پژوهش در مرحله پیگیری هم صدق می کرد. لذا، درمان فراشناختی به گونه ای معنادار باعث بهبود کیفیت زندگی دانشجویان مبتلا به اضطراب اجتماعی در پس آزمون و پایداری نتایج درمان در مرحله پیگیری شده است.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی ولز، دانشجویان دختر، اختلال اضطراب اجتماعی، کیفیت زندگی
  • مریم طهماسبی *، سیامک سامانی، سیده مریم حسینی صفحات 105-122
    مفهوم «انسان سالم، کمال و خودشکوفایی» از محوری ترین مفاهیم در روان شناسی انسانگراست. مکتب اسلام که ریشه در آموزه های قرآنی دارد، در سطحی گسترده، عمیق و همه جانبه به ماهیت انسان و کمال وی پرداخته است. با رجوع به تعالیم غنی اسلامی و با توجه به فرهنگ اصیل و بومی ایرانی، می توان مفاهیمی چون: «انسان کامل» را استخراج کرده و فقدان وجود ابزاری بومی، برای اندازه گیری آنرا برطرف ساخت. هدف این پژوهش، ساخت مقیاس ویژگی های شخصیت انسان کامل براساس آراء و نظرات علامه محمدتقی جعفری بود. بدین منظور، تعداد400نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز (200دخترو200پسر) به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، مقیاس شخصیت محقق ساخته و مقیاس ویژگی های اخلاق مذهبی (Samani،2010) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عامل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج تحلیل عامل نشان دادند که مناسب ترین ساختار عاملی، استخراج 8 عامل بود. عوامل استخراجی از روایی مطلوبی برخوردار بودند. هم چنین، برای تعیین پایایی مقیاس ساخته شده، ازروش همسانی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) استفاده شد. نتیجه این پژوهش، ساخت مقیاسی حاوی 30 گویه با ساختار عاملی معتبر و روایی و پایایی مناسب بود که می تواند ابزاری بومی برای اندازه گیری برخی ویژگی های شخصیتی انسان رشدیافته و کامل باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس شخصیت، اعتباریابی، آرا علامه محمد تقی جعفری
  • عبدالامیر گاطع زاده، حسین اسکندری * صفحات 123-140
    به تازگی، بویژه در کشورهای توسعه یافته، رابطه میان سبک زندگی افراد و بیماری های گوناگون توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. یکی از محورهای ارزیابی سلامت جوامع گوناگون نیز سلامت روانی و اجتماعی آن جامعه است. در همین راستا هدف این پژوهش آزمون مدل علی افسردگی براساس سبک زندگی با واسطه گری سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی و برازش مدل علی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد بزرگسال شهر اهواز بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، 383 نفر از بین آنان انتخاب شدند. داده های این پژوهش با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل مسیر بیانگر تایید برازش مدل فرضی پژوهش بود، سبک زندگی بر افسردگی اثر مستقیم دارد و سبک زندگی با واسطه گری سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی بر افسردگی اثر غیرمستقیم داشت. با توجه به نتایج بدست آمده در پژوهش، برای تبیین افسردگی می توان از متغیرهای سبک زندگی، سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سلامت اجتماعی، کیفیت زندگی، افسردگی
  • ذکرالله مروتی *، یوسف فتحی، سمانه محمدی نودهی صفحات 141-158
    این پژوهش با هدف ویژگی های روان سنجی و ساختار عامل تاییدی مقیاس هوش معنوی اسلامی ISI) ،2015) در دانشجویان دانشگاه زنجان با استفاده از رویکرد تحلیل عامل تاییدی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه زنجان بودند که از بین تمامی دانشجویان دانشگاه زنجان که در سال تحصیلی 1394-95 مشغول به تحصیل بودند به روش تصادفی چند مرحله ای 197 نفر انتخاب شدند. برای ارزیابی کفایت مدل از شاخص مجذور کای (χ2)، نسبت مجذور کای به درجه آزادیχ2/df))، شاخص برازش تطبیقی (CFI)، ریشه دوم میانگین مجذورات باقی مانده استاندارد شده (RMSEA) و شاخص برازندگی نسبی (RFI) استفاده شده است. به منظور بررسی روایی سازه مقیاس هوش معنوی اسلامی، از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. نتیجه تحلیل های صورت گرفته سه عامل است که 76/66 درصد از واریانس مشترک را تبیین می کند. هم چنین،، نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان دهنده این است که الگوی برازش قابل قبولی با داده ها دارد. ضرایب آلفای کرونباخ و تنصیف نیز نشان دهنده این است که این مقیاس از پایایی مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مقیاس هوش معنوی اسلامی، تحلیل عامل تاییدی، تحلیل عامل اکتشافی، دانشجویان، ساختار عاملی، روایی و پایایی
  • علی بابایی، غلامحسین مکتبی *، ناصر بهروزی، عسگر آتش افروز صفحات 159-176
    هوش موفق ترکیبی از توانایی های تحلیلی، خلاق و عملی است که به افراد برای سازگاری، انتخاب و تغییر محیط به منظور رسیدن به اهداف خود در زندگی، با توجه به بافت فرهنگی–اجتماعی کمک می کند. هدف از این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش هوش موفق بر انگیزه پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی معلم در دانشجو معلمان پسر دانشگاه فرهنگیان، مرکز آموزش عالی امام جعفر صادق (ع) بهبهان است. به همین منظور، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 50 دانشجو انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه 25 نفری به عنوان گروه آزمایشی و گروه گواه تقسیم شدند و گروه آزمایشی، مورد آموزش بسته آموزشی هوش موفق مدل استرنبرگ قرار گرفت. هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون به وسیله پرسش نامه های انگیزه پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی معلم مورد سنجش قرار گرفتند. در تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد. یافته ها نشان دادند، آموزش مولفه های هوش موفق توانسته است انگیزه پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی معلم را در دانشجویان افزایش دهد. هم چنین، انگیزه درونی تحصیلی دانشجویان با آموزش مولفه های هوش موفق، افزایش یافته است، ولی نتوانسته است انگیزه بیرونی را افزایش دهد. نتایج این پژوهش مدیران دانشگاهی را به این نکته رهنمون می سازد که آموزش مولفه های هوش موفق و تدریس بر اساس این رویکرد در دانشگاه، باعث افزایش انگیزه پیشرفت تحصیلی می شود و بویژه در دانشگاه فرهنگیان با افزایش انگیزه درونی و خودکارآمدی تدریس، به بهبود صلاحیت حرفه ای دانشجو معلمان می انجامد.
    کلیدواژگان: هوش موفق، انگیزه پیشرفت تحصیلی، انگیزه درونی، خودکارآمدی معلم
  • سیدجواد ایرانبان * صفحات 177-192
    هدف از این پژوهش تحلیل رابطهی علی هوش هیجانی، یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از شاخه پژوهش های میدانی و از لحاظ زمان مقطعی می باشد. روش پژوهش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده تمامی کارکنان سازمان آب شیراز در سال 1395 بوده و نمونه پژوهش تعداد 169 نفر از کارکنان سازمان آب بوده اند که به صورت دسترس از افراد جامعه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسش نامه هوش هیجانی Bradberry and Greaves،پرسش نامه یادگیری سازمانیGomez و پرسش نامه عملکرد سازمانی Mousavijd می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و LISREL در دو سطح توصیفی و استنباطی صورت گرفت. نتایج نشان داد از چهار مولفه هوش هیجانی، دو مولفه خودآگاهی و مدیریت روابط با یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی همبستگی مثبت و معناداری دارند و برای دو مولفه خود مدیریتی و آگاهی اجتماعی با یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی رابطه ای مشاهده نشد. به بیان دیگر، بین متغیر پیش بین (هوش هیجانی) و متغیر ملاک (یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی) رابطه معنادار وجود داشته و خودآگاهی و مدیریت روابط قادر به پیش بینی یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی می باشند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، یادگیری سازمانی، عملکرد سازمانی
  • معصومه خرد، منصور عرب *، زری افراسیابی، رضا صادقی مهر صفحات 193-204
    سوختگی یکی از بدترین آسیب هایی است که می تواند در زندگی یک انسان رخ دهد. از عوارض عمده سوختگی اضطراب و در پی آن کیفیت خواب پایین بیماران می باشد. لذا، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر حضور خانواده بر مقدار اضطراب و کیفیت خواب بیماران دچار سوختگی بستری در بیمارستان سوانح و سوختگی قطب الدین شیرازی در سال 94 انجام گرفته است. این پژوهش کار آزمایی بالینی در سال 1394 در بیمارستان سوانح و سوختگی قطب الدین شیرازی انجام گرفت. نمونه پژوهش تعداد80 نفر از بیماران با سوختگی 20 تا 50 درصد در محدوده سنی 20 تا 50 سال که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، به دو گروه 40 نفری تقسیم شدند و برای گروه مداخله به مدت یک هفته هر شب از ساعت 9 تا 10 شب اجازه داده شد یک فامیل آموزش داده شده بیمار را ملاقات کند. پس از گذشت 48 ساعت از زمان بستری و هم چنین، پس از گذشت 7 روز فرم های بررسی مشکلات خواب و بررسی سطح اضطراب، به وسیله بیمار تکمیل گردید. از پرسش نامه پیتزبورگ برای ارزیابی کیفیت خواب و پرسش نامه ارزیابی اضطراب و افسردگی بیمارستانی برای ارزیابی مقدار اضطراب بیماران استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 وآزمون های تی مستقل و تی زوجی و هم چنین، پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.نتایج نشان دادند پس از انجام مداخله میانگین کیفیت خواب گروه مداخله 55/6 با انحراف معیار 67/2 می باشد که اختلاف آماری معنی داری با گروه کنترل با میانگین خواب 75/16 با انحراف معیار 04/2 داشت (00/0 p=). هم چنین، از نظر مقدار اضطراب پس از انجام پژوهش، گروه مداخله با میانگین 12/7 و انحراف معیار 73/5 تفاوت معنی داری با گروه کنترل با میانگین 67/13 و انحراف معیار 31/2 نشان داد (00/0 p=). نتایج مطالعه نشان داد که حضور مرتب افراد فامیل بر بالین بیمار باعث کاهش اضطراب و افزایش کیفیت خواب بیماران سوختگی می گردد.
    کلیدواژگان: سوختگی، کیفیت خواب، خانواده، اضطراب
  • پارسا بهمنی، مجید برزگر * صفحات 205-218
    هدف از این پژوهش تبیین اثربخشی قصه درمانی بر کاهش پرخاشگری و افزایش مهارت های اجتماعی در کودکان پیش دبستانی بوده است. روش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بوده که کودکانی که دارای بیش ترین نمره پرخاشگری و کم ترین نمره مهارت های اجتماعی بوده اند به صورت تصادفی انتخاب و در گروه های آزمایش و کنترل گمارش شدند. جامعه آماری در این پژوهش شامل همه کودکان پیش دبستان در مناطق 4 گانه آموزش و پرورش شهر شیراز در سال تحصیلی 95-96 می باشد. نمونه آماری از میان پیش دبستانی های شهرستان شیراز به صورت تصادفی –خوشه ایچند مرحله ای- انتخاب شد و سپس به صورت تصادفی 12 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه کنترل گمارش شدند. گردآوری داده ها از راه پرسش نامه پرخاشگری شهیم و پرسش نامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت صورت گرفت. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، نتایج آزمون نشان دادند که قصه درمانی در گروه آزمایش باعث کاهش پرخاشگری در 3 بعد پرخاشگری رابطه ای، واکنشی - کلامی و جسمانی شده است. در ابعاد متغیر مهارت های اجتماعی، نتایج آزمون، نشان دهنده اثربخشی قصه درمانی در افزایش مهارت های اجتماعی، همکاری، مسئولیت پذیری، جرات ورزی و خودکنترلی بود. در بعد همدلی، تفاوتی معنادار مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: قصه درمانی، مهارت های اجتماعی، پرخاشگری
|
  • Atousa Ghaseminezhad *, Alimohamad Amirtash, Mohamadali Aslankhani Pages 1-16
    Background And Objective
    Job stress is a chronic disorder that arises under problematic job conditions and influence on employees well-being and performance. The aim of this research was to investigate the impact of job stress on one of the dimensions of job performance called counterproductive work behaviors considering the mediating role of job affects.
    Method
    the research is a correlational study using path analysis. Two hundred and forty employees of sports and youth departments of Khuzestan province participated in the study. The instruments which used in this research were counterproductive behaviors scale, job stress questionnaire and job-related affective well-being scale. Fitness of the proposed model was examined through path analysis, using SPSS-21 and AMOS-21 software packages. The indirect effects were tested using the bootstrap procedure.
    Results
    Results indicated that fit indices including relative chi square, GFI, CFI, and RMSEA are enough, revealed that the proposed model fitted with data properly. Finding indicated that the proposed model is fitted with the data properly. Path coefficients showed a significant positive relationship between job stress with counterproductive behavior, positive and negative emotions with counterproductive behavior, and job stress with positive and negative emotions (p
    Conclusion
    Results indicated that job stress has an effect on counterproductive work behaviors both directly and indirectly through job affects. Thus, it is proposed to managers that reduce employees counterproductive work behaviors through manipulation of job stress and affects.
    Keywords: counterproductive behaviors, job stress, job affects
  • Iran Jalali, Hassan Ahadi *, Alireza Kiamanesh Pages 17-28
    One of The reason in creating families or conjugal conflicts that has important conequences such as weak training,increasing more and more conjugal conflicts,danger of being separated and the negative effect on parents and childrens esprit health, is to not have appropriation instruction teaching.This thesisis with the goal of families enrichment instruction package according to combined circular models of conjugal and families system and checking the effect of that on improving different unbalanced families.In this thesis,,with the pre-post exam method,two groups among couples who goes to Boushehrs clinic,50 volunteer couples by sampling,choosed an devided into two groups.The experiment group attended in 24 sessions which took 90 minutes and the thesis datas gathered by using adaptability evaluation measure and olsons integration of families families and analysed bycovaration.
    Keywords: Olson attitude, group teaching, family therapy, family cohesion, consistency
  • Hossein Rasoulof, Seyed Ebrahim Hosseini *, Sare Behzadipoor Pages 29-40
    Introduction
    Autistic Disorder is one of the neuro-developmental disorders recognized a series by repetitive and stereotyped behaviors. Due to the increasing rate of children suffering from this disease around the world, this study aimed to investigate the effect of the oxytocin hormone on improving the stereotypical behaviors of children with autistic disorder was performed.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study is double-blind trial in 1395 on 45 children of 4 to 13 years old, with autistic disorder visited to autism treatment centers of Shiraz were conducted. The samples divided to 3 groups of 15 including control (no treatment), sham (treated with placebo) and experimental (treatment with oxytocin). Materials used include intranasal oxytocin spray and placebo spray and the data collection tool from samples in two pre-test and post-test, Gilliam Autism Rating Scale questionnaire- Second Edition or GARS-2, respectively. In the end, the data obtained using ANOVA and t-test was analyzed and significance difference of data at P
    Results
    The results showed that treatment with oxytocin improves stereotyped behaviors in patients with autistic disorder at p
    Conclusion
    Results of this study showed that oxytocin injection possibly through effects on brain centers improves stereotyped behaviors disorders in children with autism, and age and gender have no effect on this treatment.
    Keywords: Autistic disorder, stereotypical behaviors, oxytocin
  • Seyed Ebrahim Hosseini * Pages 41-52
    Background and Aims
    Attention deficit - hyperactivity disorder(ADHD) is relatively common among children is associated with symptoms of aggression, hyperactivity, anxiety, and attention deficit. Due to side-effects of the medications used to treat this disorder, this study aimed to investigate effects of music therapy on improvement of disorder symptoms has been made.
    Materials &Methodes:This semi-experimental study at Islamic Azad University of Shiraz in 1395 on 20 Iranian children with Attention Deficit-Hyperactivity Disorder - ADHD was conducted. The study which was performed by pre & post-test, children were divided into two groups of 10 experimental and control group. Children of experimental group were trained 20 sessions of 2 hours a day music therapy for 3 weeks in methods of Orffs. Data obtained from two tests of Aachen Bach and Connors using covariance method and with SPSS-18 software were analyzed and in all cases, significant difference between groups at P
    Results
    The results of data analysis indicated that in children with attention deficit- hyperactivity disorder, music therapy causes to reduce aggression and hyperactivity at P
    Conclusion
    Music therapy likely by modifying brain function, has caused to improve symptoms of aggression, attention deficit-hyperactivity disorder in children with Attention Deficit-Hyperactivity Disorder.
    Keywords: ADHD, Children, Music therapy
  • Ali Rahimui, Nadereh Sohrabi *, Azarmedokht Rezayei, Serous Sarvghad Pages 53-68
    Objective
    Comparison of the efficacy cognitive behavioral and acceptance and commitment therapy group in cognitive emotion regulation on substance use stimulus patient.
    Method
    this study is of experimental type. Statistical society of study in cludes all men who substance use (methamphetamin) which refer to out patient therapy center 5 in shiraz. participant in this study in cloudes 28 consumers of methamphetamine who involved in 3 groups accidentally & includes : therapy experimental intervention group, based on protocol group therapy behavior cognitive modal matrix, based on protocol therapy commitment and acceptance which they benefits from therapy intervention in 24,60 minutes sessions in 12 weeks (2 sessions per week), and control group who didn’t receive therapy intervention .experimental and control groups compete cognitive emotion regulation qustionnair before intervention , after intervention and 3 mouth follow up.
    Finding: efficacy post test behavioral and acceptance and commitment therapy group in cognitive emotion regulation but efficacy results in stage follow up & also efficacier acceptance and commitment therapy group in improve cognitive behavioral cognitive emotion regulation to post test and follow up.
    Conclusion
    efficacy cognitive behavioral and acceptance and commitment therapy group in cognitive emotion regulation on substance use stimulus pationt and efficacier acceptance and commitment therapy.
    Keywords: cognitive emotion regulation, cognitive behavioral therapy group, acceptance, commitment therapy group
  • Khosro Rashid, F. Hassanvand, Abolghasem Yaghobi Pages 69-88
    The purpose of this study was constructing and validating aesthetic intelligence Test. Population statistical was consisted of 10000 students of Buali sina University in 1392-ýý1393 academic years. There were 370 ýstudents selected by classified sampling method. In order to construct of questionnaire, after studying of the theoretical bases and interviews ýwith some scholars in the field of psychology and art, multipurpose questionnaire was constructed. After ýconfirming the content validity of questionnaire items, to clarification and awareness of potential problems, several people respond to it to determine ýunintelligible phrases and words. Data were analyzed by using spss19 ýand structural equation model in lisrel 8.8. The reliability of the questionnaire using ýCronbach's method was calculated 0/81. The results showed that constructed aesthetic ýintelligence Test have three components, namely: sensational, mental - emotional and dynamic. Regarding ýthe obtained reliability and validity, the aesthetic intelligence questionnaire was suitable instrument ýfor measuring the people's aesthetic intelligence.ý
    Keywords: Aesthetic intelligence, aesthetic, factor analysis
  • Sima Safikhani Gholizadeh, Armin Mahmoudi *, Alireza Maredpour Pages 89-104
    Present study was carried out to determine the effectiveness of Wells metacognitive therapy on the ýquality of life of female students with social anxiety disorder. The design of this research was Pseudo-ýexperimental with pre-test and post-test design and follow up with two groups of control and ýexperiment. The statistical population consisted of all students of Gachsaran universities that was ýconducted on 300 students with a questionnaire of social anxiety. Then, those whose anxiety scores ýwere two standard deviations greater than the average, among them by considering the likelihood of ýthe loss of the participants, were collected and 60 of them were randomly selected and randomly ýassigned to 30 experimental and control groups. World Health Organization Quality of Life ýQuestionnaire was conducted in three stages: pre-test, post-test and follow-up for the groups. ýFollowing the implementation of ethical considerations (informed consent, willingness, secrecy), The ýexperimental group received metacognitive therapy during 10 sessions of 2 hours and The control ýgroup received no treatment. The results of covariance analysis showed that there is a significant ýdifference between the two groups in all of the components in the post-test (P
    Keywords: Wells meta, cognitive therapy, female students, social anxiety disorder, quality of life?
  • Maryam Tahmasbi *, Siamak Samani, Maryam Hoseyni Pages 105-122
    The concept pert human being, perfection and Self-fulfillment are postulate in humanism psychology. The islam school, in surface widespreading practiced at human being essence and it’s perfection. With revert at the islamic doctrine and genuine and indigenous culture my, extracted concepts like: perfect human being; and lack indigenous instrument removed for measurement this concept. This research aim, developing a personality characteristics scale on developed human based on Allameh Mohammad Taghi Jafari ideas. The case study sample included 400 person (200 woman, 200man) of shiraz university students who selected with cluster random sampling method. The instrument used on this research included, the developing personality scale and moral-religious characteristics scale(samani,2014). Sake analyse data, used of factor analysis and pearson correlation coefficient. Results factor analysis in principal component indicanted who able factor structure extracted 8 factors for scale.The Extractive factors enjoyed of desirable validity. For scale reliability(interior consistency)used Cronbach's Alpha coefficient. This research result, construction 30 substance scale with able factor structure who credible instrument for evaluate some of personality characteristics on developed human and perfectness.
    Keywords: : personality scale, validation, Allameh Mohammad Taghi Jafari ideas
  • Abdolamir Gatezadeh, Hussein Skandari * Pages 123-140
    Recently, especially in developed countries, the relationship between lifestyle and various diseases has attracted the attention of many professionals. One of the pillars of the community health assessment is, psychological and social health of the community. The purpose of this study was to test causal model of depression on lifestyle with social health and quality of life and has been fitted. The study population consisted of all adults in Ahvaz. People in a multistage random cluster sampling, 383 were selected. Research data in this study were collected by using a health promoting lifestyle questionnaire Walker and Polerrcky (1987), Keynesian social health (2004), the World Health Organization quality of life (1989) and beck depression (1996). Research hypotheses were confirmed by using Pearson correlation path analysis and modeling. The results confirmed the model's hypotheses, Lifestyle has a direct effect on depression and lifestyle through the mediation of social health and quality of life had an indirect effect on depression. According to the results of research to explain the depression can be used from lifestyles and social health and quality of life.
    Keywords: Lifestyle, Social Health, Quality of Life, Depression
  • Zekrollah Morovati *, Yosef Fathi, Samaneh Mohamadinodhi Pages 141-158
    The purpose of this study was to determine the psychometric properties and the confirmatory factor structure of Islamic Spiritual Intelligence Scale (ISI) Abdul Rahman & Shah (2015) in students of Zanjan University using a confirmatory factor analysis approach. The participants of this study were 197 Students University of Zanjan in the academic year 2015-2016 who were selected by multistage random sampling method. To Assessment the adequacy of the model of Chi Square Index (2χ), the chi-square of the degrees of freedom 2 χ / df)), fit index of the adaptive (CFI), root mean square residual standard (RMSEA) and the index of fitness relative (RFI) has been used . In order to investigate the construct validity of the Islamic Spiritual Intelligence Scale, exploratory and confirmatory factor analysis was used. The results of the analysis are three factors that explain %66.76 of the common variance. In addition Confirmatory factor analysis indicates that model fit the data is acceptable. Cronbach's alpha coefficient and split-half also indicates that the scale has good reliability.
    Keywords: Islamic spiritual intelligence scale, confirmatory factor analysis, exploratory, the factor structure, reliability, validity
  • Ali Babaei, Gholamhossein Maktabi *, Naser Behrouzi, Asgar Atashafrouz Pages 159-176
    Successful intelligence is the combination of analytical, creative and practical capabilities. Thise help up to people to adapt, select and change the environment in order to achieve their goals in life, according to the socio-cultural context. The aim of this study was to determine the effectiveness of successful intelligence on academic motivation and teacher efficacy student son's Farhangyan Univercity, higher education center, Imam Jafar Sadeqh in Behbahan. Therefore, using simple random sampling method, 50 students were selected and randomly divided into two groups of 25 patients were divided into experimental group and control group. Experimental Group In a classroom, were taught successful intelligence package. Both in Pretest and Postest were measured by academic motivation and teacher efficacy questionnaires. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. Results showed, taught components of successful intelligence has been able to increase student's Intrinsic motivation academic achievement motivation and teacher efficacy. Successful intelligence components taught and teaching based on this approach in the Farhangyan universitie, has been able to increase student's Intrinsic motivation and teach self-efficacy and thise new trends has been able to increase professional competence of student teachers.
    Keywords: Successful intelligence, Academic motivation, Intrinsic motivation, teacher efficacy
  • Seyed-Javad Iranban * Pages 177-192
    The study examines the relationship between components of emotional intelligenc ( self-awareness , self-management , social awareness and relationship management) and organizational learning , also the relationship between components of emotional intelligence and organizational performance in Shiraz Water Organization. The purpose of the study in terms of applied research and field work research branch , in terms of time and in terms of data collected is cross correlation. The study population included all employees of the Water Organization in Shiraz in 1395 and a sample of 169 employees who were the availability of individuals will be selected. Measuring tools research were Bradberry and Greaves emotional intelligence questionnaire , Gomez organizational learning questionnaire , Mousavijad organizational performance. SPSS and LISREL are two software that using for both descriptive and inferential data analysis. The result showed a significant and positive correlation self-awareness and organizational learning , a significant and positive correlation relationship management and organizational learning , a significant and positive correlation self-awareness and organizational performance , a significant and positive correlation relationship management and organizational performance. There are no significant relationship between two other components ( self-management and social awareness) and organizational learning and organizational performance. In other words two components of emotional intelligence ( self-awareness and relationship management) predict organizational learning and organizational performance.
    Keywords: emotional intelligence, organizational learning, organizational performance
  • Msoomeh Kherad, Mansoor Arab *, Zari Afrasiabi, Reza Sadeghimehr Pages 193-204
    Introduction
    Burn is one of the worst damage that can happen in the life of a human. The major complication of burn is anxiety and consequently poor quality of sleep. This study aimed to investigate the effect of family visit on sleep quality and anxiety of hospitalized burn patient in Ghotbeddin hospital at 2015.
    Methods
    Eighty patients with 20% to 50% and age of 20 to 50 years who had Inclusion criteria were divided to two groups. For intervention group every night for a week from 9 pm to 10 pm a patient's family taught were allowed to visit. The forms of sleep and anxiety assessment were completed by patient after 48 hours of admission and also after 7 days. We used Pittsburgh questionnaire to assess sleep quality and Hospital Anxiety and Depression Scale to Evaluate of anxiety. To analyze the data, SPSS 20 software and paired t-tests, Pearson and independent t-tests were used.
    Results
    The results showed that the intervention group average sleep quality was 6/55 ± 2/67 after intervention that had The significant difference with the control group with an average sleep 16/75± 2/04 (p=0/000). Also mean of anxiety after the study, was significantly different between two groups. The intervention group with an average 7/12 ± 5/73 and the control group with an average 13/67 ± 2/31(p=0/000).
    Conclusion
    The results showed that the regular presence of family members at the bedside, reduce anxiety and increase quality of sleep in the patients with burns.
    Keywords: Burn, Sleep quality, Family, Anxiety
  • Parsa Bahmani, Majid Barzegar * Pages 205-218
    The purpose of this study was to explain the effects of narrative therapy on decreasing aggression and increasing social skills among pre-school children. The research design was pre-post test with control group. And this study was done by a random assignment and pre-test, post-test. The statistical population on this study includes all of the pre-schools students of Shiraz in 2007 academic year. The sample was chosen between all pre-schools in Shiraz. Totally 24 students including 12 girls and 12 boys were randomly chosen and 12th of them were randomly assigned in experimental and control group. Collecting data was done by Frank, M Gersham (1990), and Stephen N.Elliot, social skills questionnaire and Sima Shahim (2006) aggression questionnaire. The results show that narrative therapy on experimental group was the reason of reducing aggression and increasing social skills among pre-school students .So it can be concluded that the relationship between narrative therapy and the enhancement of social skills and reducing aggression is significant.
    Keywords: narrative therapy, social skills, aggression