فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین المللی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، Spring 2018)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهران کامروا* صفحات 1-40
    نظم سلسله مراتبی موجود در خاورمیانه بی ثبات و منبع ناامنی است. در شرایط فعلی منطقه ای، بی ثباتی ذاتی این نظم، نتیجه انباشت چهار مولفه است. نخست، زمینه جهانی، تحریک و یا تضعیف شدید ایالات متحده را به عنوان یک نیروی متعهد فعال در خاورمیانه به وجود آورد و فضای میان ستیزه گران محلی را برای هژمونی منطقه باز کرد. عامل دوم رقابت میان قدرت های منطقه نه تنها برای گسترش نفوذ منطقه ای بلکه قدرت و موقعیت آنها در نظم جهانی بزرگتر است. اسرائیل و عربستان به دنبال حفظ وضعیت فعلی جهانی هستند، در حالی که ترکیه و ایران خود را به عنوان قدرت ضد هژمونیک درک می کنند و به دنبال تضعیف نظم و سلسله مراتب جهانی غرب هستند. سوم، در حالی که برخی از قدرت های میدانی منطقه ای در انتخاب سیاست های خارجی (یعنی "قدرت" عملگرایانه) بیشتر عمل می کنند، بعضی از آنها بر اساس ایدئولوژی یا هویت (یعنی "قدرت های متضاد")، متحد می شوند، که باعث شکل گیری عمیق تر و طولانی ترتنش ها می شود. در نهایت، فروپاشی قدرت مرکزی در چندین کشور عربی پس از قیام های سال 2011 - در لیبی، سوریه، عراق، لبنان و یمن - فرصتی عالی برای قدرت های منطقه ای و حتی برخی از کشورهای منطقه ثانویه ای فراهم کرده است تا نفوذ خود را از طریق پروکسی های محلی و بازیگران غیر دولتی گسترش می دهند. ویژگی های ترکیبی نظم منطقه ای در خاورمیانه احتمالا موجب بی ثباتی و تنش در آینده می شوند.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، آمریکا، سلسله مراتب، نظم منطقه ای، بی ثباتی
  • محمود منشی پوری*، تئودور پرومپیچایی صفحات 42-63
    رسانه های اجتماعی به طور همزمان مردم فلسطین را متحد کرده و شکست داده اند. این امر همانطور که محکومیت بین المللی اسرائیل را تسهیل کرده است، اما از سوی دیگر باعث خشونت و درگیری های فرقه ای شده است. در واقع شبکه های مجازی و رسانه های دیجیتال شمشیر های دو لبه ای هستند که هم برای فلسطینی ها و هم بر علیه آنها عمل می کنند. فعالان فلسطینی طرفدار فلسطین همچنان تلاش های بایکوت و تحریم زیر نظر دارد. آنها تبعات آن را دنبال می کنند و با متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) کار می کنند تا حضور خود را در اینترنت گسترش داده و اطلاعات را با استفاده از رسانه های اجتماعی و سیستم عامل های جدید توزیع کنند. اگر، با این حال، جنبش مقاومت فلسطین موفق شود، باید با عواطف آزاد و همزمان متناقض رسانه های اجتماعی همخوانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، شبکه های مجازی، فلسطین، اسراییل
  • النورا اردمگانی* صفحات 65-88
    این مقاله ژئوپلیتیک یمن جنوبی معاصر را مورد بررسی قرار می دهد. با توجه به جنگ داخلی، دو دینامیکی که در هم آمیخته اند، تعادل های جنوبی و روابط قدرتمند را تغییر داده اند. در سطح داخلی، مبارزات بین منطقه ای و قبیله ای با توجه به خلاء مداوم در حکومت و امنیت محلی برای استقلال رشد می کنند. در سطح منطقه ای، بازی های ژئوپولیتیکی در خاورمیانه (امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر، عمان، ترکیه و ایران) و بازیکنان بین المللی (ایالات متحده، روسیه و چین) در منطقه امنیتی عدن با هدایت منافع تجاری و نظامی افزایش یافته است. تکه تکه شدن حاکمیت یمن، یک خطر امنیتی برای قدرت های خلیج فارس و همچنین یک فرصت جغرافیایی برای افزایش و یا گسترش نفوذ خود در جنوب یمن و سرزمین های خلیج فارس است. برای عربستان سعودی و بیشتر از همه امارات متحده عربی، جنوب یمن یک پلتفرم برای سیاست های جدید مداخله گرانه خارجی است: برای اهداف جغرافیایی، ابوظبی در بسیاری از مناطق جنوب غربی به سرمایه گذاری فراملی کمک کرده است، در نتیجه، دستاوردهای نظامی جدیدی را در منطقه به دست آورده است.
    کلیدواژگان: یمن جنوبی، فدرالیسم، کرانه های خلیج فارس، حامی، شورشیان، امارات متحده عربی، عربستان سعودی
  • مهدی ذاکریان، سید رضی عمادی* صفحات 90-119
    دو روند موازی اما متضاد برای توصیف دهه های اول قرن 21 وجود دارد. از یک طرف؛ اصول سنتی حقوق بین‏الملل که در منشور ملل متحد به آنها اشاره شد نظیر اصول حاکمیت دولت‏ها، عدم مداخله در امور داخلی کشورها و همچنین اصل مصونیت مقامات دولتی در دهه نخست قرن 21 کارکرد خود را از دست داده و دچار تحول معنایی شدند. در مقابل؛ بعد اخلاقی حاکمیت دولت‏ها از اهمیت زیادی برخوردار شده و امروز دولت ها حفاظت از حاکمیت داخلی را از طریق ارتقای حقوق بشر مورد توجه قرار می دهند. مطرح شدن مفاهیم مهمی نظیر اصل مسئولیت حمایت و عدالت انتقالی در عمل به این معنا است که تحولات داخلی کشورها و رفتارهای غیرحقوقی و نقض حقوق بشر توسط دولت‏ها، واکنش‏های داخلی و بین‏المللی را به دنبال خواهد داشت. این اتفاق آشکارا در تحولاتی که جهان عرب از سال 2011 به بعد تجربه کرده است، رخ داد. حاکمان سه کشور عربی لیبی، تونس و مصر که در دوران قدرت خود به اشکال مختلف مرتکب نقض حقوق بشر شدند، پس از برکناری از قدرت در معرض محاکمه قرار گرفتند. با این حال، محاکمه مقامات رژیم سابق مصر فرآیند متفاوتی را از لیبی و تونس طی کرد و در واقع، عدالت انتقالی در این کشور به شکل ناقص و مهندسی شده و بدون اینکه منجر به اجرای عدالت شود، به اجرا در آمد. پرسش کلیدی این مقاله این است که چرا عدالت انتقالی در مصر به اجرای عدالت علیه مقامات سابق منجر نشده است؟ فرضیه اصلی این مقاله نیز این است که برتری یافتن منافع سیاسی حاکمان جدید مصر اعم از شورای نظامیان، دولت اخوانی و دولت موقت تحت حمایت نظامیان، سبب تبدیل فرآیند اعمال عدالت انتقالی درباره مقامات رژیم گذشته به عدالت هدایت شده گردیده است.
    کلیدواژگان: عدالت انتقالی، مصر، تغییر رژیم، نقض حقوق بشر، معافیت از مجازات
  • آندریاس هربرگ، روته* صفحات 121-132
    مسئله این است که چگونه ایده ها و ایدئولوژی ها در راستای آزادسازی مردم از بدبختی و سرکوبی در لوای آزادی به سرکوب مبدل شده اند. علت آن تقلیل برابری به یک مفهوم کمی بوده که دیرزمانی پیش نقطه عطفی در تاریخ جهان به شمار می رفت اما در نهایت به چنان نابرابری ناخوشایندی بدیل شد که ساختار اجتماعی جوامع غربی رو به اضمحلال گذاشته و نهضت های استبدادی و پوپولیستی رجحان یافته و هبوط ارزش هایمان دیگر نمی تواند نادیده گرفته شود. بحران نظم جهانی (نو) - لیبرال از حاشیه ها به مرکز بازگشته است. برای مدت های مدیدی تصورمان این بود که  که برابری مطلق یا کمی مدرن، مفهوم پیشین آریستوکراتیک برابری متناسب را لغو می کند. در حالی که در خاتمه این گونه برداشت از برابری نوعی نقطه کوری را در ادراک ما ایجاد کرد - مثال برجسته، توماس جفرسون است که شان همه افراد را در اعلامیه استقلال آمریکا تعریف کرده و در عمل از اینکه این ارزش با اقدامات برده داری خود مغایرت داشت  غافل بود. بنابراین، برابری متناسب را با قدمت ارسطو دوباره تطبیق می دهیم، اما از مفهوم اشرافی اش با تعادل آن با تناسب معکوس تجاوز می کنیم؛ بنابراین پیشنهاد می کنیم که عدالت به عنوان یک ترازوی مقیاس بین آزادی و برابری لحاظ شود.
    کلیدواژگان: : برابری کمی، نقض مفهوم آزادی در ظلم و ستم در لوای آزادی، مقیاس های عدالت، تعادل به عنوان یک مفهوم نظری، نقاط کور در گفتمان غربی
  • خوان رامون آلوارز کوبالاس* صفحات 133-158
    امروزه ایده برگزاری نمایشگاه های استعماری، که در آن مردم بومی سرزمین های فرامنطقه ای می توانند عادت های قومی خود را در مقابل مخاطبان اروپایی نشان دهند، ممکن است ما را دچار انزجارکند. اما در دهه 20 و 30 قرن گذشته، سازماندهی نمایشگاه های استعماری با این هدف بود که بومیان کشور متروپولیتن چقدر عقب مانده بودند و اینکه به لطف اربابان سفید خود می توانستند از تاریکی و جهل بیرون بیایند. این تلاش استعماری گاهی با انگیزه های خوب انجام می شد، اما گاه چیزی جز غارت و حرص و آزار نبود. نشانی از امپریالیسم نژادی و خود برتری، و بازیگران آن (از بالا به پایین) مقامات دولتی بودند، مهاجران سفیدپوست (عمدتا کشاورزان)، جوامع مذهبی و طیف گسترده ای از مردم عجیب و غریب، مانند تجار، قاچاقچیان، ماجراهای ایندیانا جونز و پسران بی پروا.  همه آنها نقاشی زنده ای از برتری نژادی غربی بر مردم محلی استعمار داشتند.
    در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که: 1. واکنش جامعه بین الملل (در صورت وجود) تا زمانی که این نمایشگاه ها برگزار شد و نهادهای بین المللی (به طور قابل توجهی جامعه ملل و سازمان بین المللی کار) چه بود و چه می توانستند انجام دهند. اساسا برای پایان دادن آن با چه ابزارهای حقوقی روبه رو شوند. 2. در نوع خاصی از تکالیف قراردادی، که امروزه قوانین می توانند از سوی سازمان های بین المللی قابل اجرا باشند و یا مجاز به پیگرد شماری از جنایات باشند، کدام جنایات را می توان به شیوه کیفری دنبال کرد.
    کلیدواژگان: : نمایشگاه های استعماری، برده داری، کرامت انسانی، کیفرمانی
  • سید حسین موسویان*، یونس محمودیه صفحات 159-189
    برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام توافقی بین ایران و اتحادیه اروپا و گروه 1+5 تنشی در سیاست های منطقه ای خاور میانه ایجاد کرد. ایران توانست بارفع تحریم های هسته ای و با دسترسی به بازار جهانی از استعداد اقتصادی خود استفاده نماید و به جلب سرمایه های خارجی دست یابد. اما رئیس جمهورجدید ایالت متحده آمریکا، دونالد ترامپ محدود کردن دستاوردهای اقتصادی ایران از برجام را از اهداف خود قرار داده است .حضور و جایگاه ایران درمنطقه به نوعی تحت عنوان یک رهبر ادامه دارد و ایران در درگیری های منطقه ای نقش فعال دارد. رئیس جمهور ایران دکتر حسن روحانی که با شعار انتخاباتی «تعامل سازنده با جهان» به پیروزی رسید، همچنان تلاش می کند که به وعده های انتخاباتی خود، از جمله؛ اصلاحات اجتماعی و افزایش حقوق شهروندی، پایبند باشد. با وجودی که وی با مخالفت های زیادی از سوی اصولگرایان رو به رو بوده است. در حال حاضر دونالد ترامپ تمام تلاش خود را بهکار میگیرد که این توافق را از میان بردارد و «برجام» را نابود کند. این تحقیقات اثر برجام را بر وضعیت داخلی ایران و سیاست های منطقه ای برسیمی کند و سعی در پیشبینی عواقب نقض برجام دارد.
    کلیدواژگان: برجام، ایران، آمریکا، توافق هسته ای، مذاکرات ایران و 5 + 1
  • محمدرضا غائبی* صفحات 190-209
    این مقاله به طور خلاصه تاریخچه پیدایش همکاری جنوب - جنوب  که در گفتمان دستور کار توسعه در دهه 70 آغاز شده را مورد بررسی قرار داده و با گفتمان نظم اقتصادی بین المللی جدید، با هدف غلبه بر عدم تقارن و شکاف های موروثی از دهه های پیشین، به عنوان ابزارزمینه ساز همکاری های بین المللی در میان کشورهای در حال توسعه با تمرکز بر تحقق حق توسعه لحاظ شده است. همچنین بازنگری اخیر همکاری جنوب و جنوب را بررسی کرده و بار دیگر به نتیجه صحنه مرکز سیاست و اقتصاد جهانی دست یافته که منجر به  دغدغه و اهمیت موکد به میثاق تاریخی اش در راستای تحول نظم جهانی شده است. این مقاله همچنین یک مرور کلی از بحث های معاصر در مورد این حقیقت  به ویژه با توجه به فرصت های موجود در آن و چالش هایی که جنوب جهانی در جهت ایفا و ارتقاء چنین همکاری با آنها مواجه است را به تصویر می کشد. در نهایت، این پژوهش برخی از دستورالعمل ها و توصیه های ملموس مبنی بر افزایش همکاری بین کشورهای در حال توسعه برای به دست آوردن حق توسعه را ارائه خواهد داد.
    کلیدواژگان: تعامل جنوب جنوب، حق توسعه، همکاری های بین المللی
|
  • Mehran Kamrava * Pages 1-40
    There is an emerging hierarchical order in the Middle East that is both unstable and is also a source of instability. In the current regional setting, the inherent instability of this order is the result of a confluence of four mutually reinforcing developments. First, the global context has entailed a steady departure, or weakening, of the United States as an active interested power in the Middle East, opening up space among local aspirants for regional hegemony. A second factor is the competition among regional powers not only for the expansion of regional influence but also their power and position in the larger global order. Israel and Saudi Arabia seek to maintain the global status quo, while Turkey and Iran perceive of themselves as counter-hegemonic powers and seek to undermine the Western-engineered global order and hierarchy. Third, while some regional middle powers are more pragmatic in their foreign policy choices (i.e. “pragmatic” middle powers), some form alliances on the bases of ideological or identity affinity (i.e. “allied” middle powers), further deepening and prolonging tensions. Fourth and finally, the collapse of central authority in several Arab states following the 2011 uprisings—in Libya, Syria, Iraq, Lebanon, and Yemen—has provided the perfect opportunity for the regional powers, and even some of the secondary regional states, to expand their influence through local proxies and non-state actors. The combined features of the regional order in the Middle East are likely to inhere instability and tensions for the foreseeable future.
    Keywords: Middle East, US, Regional Studies, Persian Gulf, Stability, Regional Order
  • Mahmood Monshipouri *, Theodore Prompichai Pages 42-63
    Social media has concurrently unified and fractured the Palestinian people. It has facilitated international condemnation of Israeli occupation but also has fueled violence and sectarian conflict.  Pro-Palestinian activists continue to pursue Boycott, Divestment, and Sanctions (BDS) efforts and work with Information and Communication Technologies (ICTs) professionals to further develop an Internet-based presence and distribute information using social media and new platforms. If, however, the Palestinian resistance movement is to succeed, it must come to terms with the emancipatory and simultaneously contradictory effects of social media.
    Keywords: Palestine, Social Media, Human rights, Digital Activism
  • Eleonora Ardemagni * Pages 65-88
    This essay investigates the geopolitics of contemporary Southern Yemen. Due to the civil war, two intertwined dynamics have been altering intra-Southern balances, shifting consolidated power relations. At a domestic level, inter-regional and tribal struggles for autonomy and/or independence grow, given also the persisting vacuum in local governance and security. At a regional level, the geopolitical game played by Middle Eastern (United Arab Emirates, Saudi Arabia, Qatar, Oman, Turkey and Iran) and international players (United States, Russia and China) in the Aden regional security complex is on the rise, driven by commercial and military interests. Yemen’s sovereignty fragmentation represents a security risk for Persian Gulf powers, as well as a geostrategic chance to enhance and/or expand their influence on Southern Yemen, the Persian Gulf rimland. For Saudi Arabia and most of all the UAE, Southern Yemen is a platform for their new interventionist foreign policies: for geostrategic purposes, Abu Dhabi has invested in transnational patronage in many Southern regions, thus gaining new military leverage in the sub-region.
    Keywords: Southern Yemen, Federalism, Persian Gulf Rimland, Patronage, Militias, United Arab Emirates, Saudi Arabia
  • Mehdi Zakerian, Seyed Razi Emadi * Pages 90-119
    Two parallel but contradictory trends have come to characterize the early decades of the twenty-first century.  On the one hand, the traditional principles of international law highlighted in the UN Charter, such as the principles of state sovereignty, non-intervention, and the state officials’ immunity, have become considerably weaker norms.  The dimension of moral sovereignty of governments, by contrast, has gained much traction, as more and more states tend to prioritize the protection of internal jurisdiction over the promotion of human rights. However, at the same time, the notion of the responsibility to protect (R2P) and transitional justice in practice have cast their specter over countries’ internal developments, misconduct, and human rights violations, holding them accountable  to domestic and international laws. These conflicting trajectories have come to a head during and in the aftermath of the 2011 Arab uprisings.  Charged with human rights violations, the ruling elites of Libya, Tunisia, and Egypt faced trials—both locally and internationally by the International Criminal Court. The UN Security Council authorized applying R2P to protect Libyan people and International Criminal Court issued the arrest warrants against Libya's Muammar Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi, and Abdullah Gaddafi. In Tunisia, an absentee trial for the deposed President Zine El Abidine Ben Ali was held.  In Egypt, however, the trial of Hosni Mubarak and those associated with his regime bypassed the so-called transitional justice model, while following the all too familiar pathway to promoting stability under the guise of national reconciliation. This paper’s central thrust is that political interests of the new rulers of Egypt, most notably the Supreme Council of Armed Forces (SCAF), the Muslim Brotherhood, and the military-backed interim government have turned the accepted and modern notion of transitional justice process on its head, while pursuing instead an authoritarian and managed judicial process in the name of state sovereignty and national stability.
    Keywords: Transitional Justice, Egypt, Regime change, human rights violations, Impunity
  • Andreas Herberg, Rothe * Pages 121-132
    The problem is how ideas and ideologies intended to liberate the peoples from misery and oppression were reversed into oppression just in the name of freedom. The reason is the reduction of equality to a numerical concept, which was a milestone in world history but finally ended up in obscene inequalities to such an extent, that the social fabric of the Western societies is dissolving, far-right and populistic movements are gaining momentum and the corruption of our values can no longer be ignored. The crisis of the (neo)-liberal world order is returning from the margins to the center. For too long we thought that modern absolute or numerical equality would supersede the former aristocratic concept of proportional equality. But in the end this understanding of equality created a kind of blind spot in our perception – a prominent example is Thomas Jefferson who included the dignity of all people into the American declaration of independence and was virtually blind to realizing that this value contradicted his own practice of possessing slaves.  Therefore we re-invent proportional equality in the footsteps of Aristotle, but transgress his aristocratic concept by balancing it with reversed-proportionality – we propose therefore to understand justice as a pair of scales between freedom and equality.
    Keywords: numerical equality_reversal of freedom in oppression in the name of freedom_scales of justice_balance as a theoretical concept_blind spots in the Western discourse
  • Juan Ramón Alvarez Cobelas * Pages 133-158
    Nowadays the idea of celebrating colonial fairs, where native peoples of the overseas territories  could perform their ethnic habits in front on an European audience (who besides had payed for it), could seems nasty to us, disgusting or even more a crimen of slavery, but along side the 20s and the 30s of the last century, organised colonial fairs were at its hight to show to metropolitan populations and other Western country audiences, which were the benefits furnised  to the natives by the Metropolitan country, and at the same time, how lucky those  backward  native peoples were, who thanks  to their  white masters, could be taken out from the darkness of the ignorance. This colonial effort, was sometimes carried out in good faith, but others it was no any other  thing but looting, and greediness, a demonstration of racial imperialism and self-sufficiency, whose  actors were (from the top to the bottom) governments officials, white settlers (mainly farmers), religious communities and a wide panoplia of bizarre people, such as  traders, smugglers,  Indiana Jones´ adventures and prodigal  sons. All of them represented a vivid  fresco of Western racial superiority over the colonized local people.
    In this paper we are going to examinate which was: 1st). the reaction of the  International Community (if any) by the time those  fairs were hold, and which  international institutions ( remarkably the League of the  Nations and the International Labour Organization) could have faced such degrading  spectacle, and hence its legal tools to put an end to it, 2nd.) in a sort of contrafactual exercise, which one could  be the enforceable law today, applicable by the international  bodies, entitled to prosecute such crimes,and which  crimes could  be fitted (or penal types) into such behaviours.
    Keywords: Colonial fairs, Slavery, Human dignity, Human rights
  • Seyed Hossein Mousavian *, Younes Mahmoudieh Pages 159-189
    The 2015 nuclear deal, known as The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), signed by the Islamic Republic of Iran and the P5 +1 world powers changed the dynamics of geopolitics in the Middle East. Access to the global market and a relief from sanctions enabled Iran to tap into its vast economic potential and attract foreign investment. Since the election of President Trump, the US has tried to minimize Iran’s economic benefits from the nuclear deal. Iran’s presence as a leader in the region is increasingly being felt with its growing involvement in surrounding conflicts. In Iran, President Hassan Rouhani’s election promises for social reform and constructive dialogue with the world are being fulfilled albeit slowly. Now, President Trump has decided to kill the deal. In our research, we review the effects of the JCPOA on domestic politics in Iran and regional politics in the Middle East as we examine the potential consequences of President Trump and the United States abandoning the nuclear deal.
    Keywords: Nuclear Deal, Iran, US, JCPOA, Middle East, international relations
  • Mohammad Reza Ghaebi * Pages 190-209
    This essay briefly reviews the history of emergence of south-south cooperation which started in the discourse of the development agenda in the 70s and was closely associated with the New International Economic Order discourse, aimed at overcoming asymmetries and gaps inherited from the previous decades, as a means of enhancing international cooperation among developing countries with the focus on the realization of the right to development. I also examine the recent resurgence of South–South cooperation, which has moved once again onto the center stage of world politics and global economics, leading to a renewed interest in its historic promise to transform world order. This article also provides an overview of contemporary debates on this reality, noting in particular the opportunities that lie therein and the challenges that global south faces in promoting such cooperation.  Finally, I will provide some concrete guidelines and recommendations for enhancing the cooperation between developing countries to better achieve the right to development.
    Keywords: South-South Cooperation, Right to Development, International Cooperation