فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1396)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید محمد صاحبکار * صفحات 5-8
    دکتر سید محمد صاحبکار خراسانی دانش آموختۀ دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تربیت مدرس، مدیر شرکت های دانش بنیان معاونت فناوری ریاست جمهوری است. او از پایه گذاران مفهوم شرکت های دانش بنیان و قانون مربوط به آن است که در حمایت از سیاست های بنیادی توسعۀ فناوری در کشور شکل گرفت. از ایشان دربارۀ این مفهوم و ضرورت تشکیل این شرکت ها پرسیدیم.
  • بهزاد سلطانی * صفحات 9-12
    دکتر بهزاد سلطانی، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، فارغ التحصیل دکتری مکانیک و عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان است. بیشتر عمر کاری ایشان در حوزە سیاست گذاری فناوری در کشور صرف شده و همکاری با معاونت علمی ریاست جمهوری، وزارت علوم و تحقیقات و فناوری، دفتر همکاری های فناوری ریاست جمهوری بخشی از سوابق کاری ایشان است.
  • میثم نریمانی * صفحات 13-15
    یکی از اولویت های مهم در سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری، تحقق اقتصاد دانش بنیان در کشور است. نگاه به عملکرد کشور در دو دهۀ گذشته نشان می دهد که به رغم ایجاد برخی زیرساخت های مورد نیاز توسعۀ اقتصاد دانش بنیان، همچون نیروی انسانی متخصص و تحصیل کرده، ارتقا و تجهیز زیرساخت های آزمایشگاهی و نیز پیشرفت های چشمگیر علمی، نتوانسته ایم در عرصۀ توسعۀ کسب وکارهای دانش بنیان و کسب ثروت از فعالیت های دانشی در کشور موفق باشیم...
    کلیدواژگان: دانش بنیان، تامین مالی دانش بنیان، شرکت های دانش بنیان
  • محمد وصالی آذر شربیانی * صفحات 17-30
    شهر دانش بنیان از مفاهیم جدید در حوزە مدیریت شهری است که رویکردی توسعه ای دارد و هدف نهایی اش دستیابی به توسعە شهری پایدار و پیشرفت اقتصادی است. به باور بسیاری از کارشناسان، یکی از فاکتورهای موثر در موقعیت این شهرها، تقویت سرمایە اجتماعی و گسترش سطح مشارکت فعال شهروندان در توسعە شهر است. سرمایە اجتماعی سبب جابه جایی منابع بالقوە سرمایه و کاهش فاصله میان جنبه های جامعه شناختی و اقتصادی می شود. اهمیت این بحث زمانی دوچندان می شود که با توجه به سابقە تمدنی کشور ایران، به رغم کمبود سرمایه های فیزیکی، از سطح انباشت سرمایە اجتماعی درخور توجهی بهره مند است. با وجود جامعیت مفهوم سرمایە اجتماعی، درمورد تاثیرگذاری آن در توسعە شهری دانش بنیان تحقیقات اندکی شده است که این امر ضرورت پژوهش در این حوزه را بیشتر نمایان می کند. پرسش عمدە این پژوهش این است که رابطە توسعە شهری دانش بنیان با سرمایە اجتماعی چگونه است؟ هدف این پژوهش بررسی و شناخت رابطە سرمایە اجتماعی با ابعاد توسعە شهری دانش بنیان است. این پژوهش با گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای (اسنادی) به مرور توصیفی بر ادبیات موضوع و دو نمونە موردی موفق می پردازد و اهمیت رابطە مثبت و تاثیرگذار سرمایە اجتماعی با توسعە شهری دانش بنیان را بررسی می کند. در این مطالعه، رابطە مثبت میان سرمایە اجتماعی و توسعە شهری دانش بنیان تایید می شود؛ درنتیجه سرمایە اجتماعی افزون بر اینکه در شاخص های اقتصادی، نهادی و فرهنگی توسعە دانش بنیان تاثیر می گذارد، خود نیز از راه ابزارهای توسعە دانش بنیان، مانند آموزش دانش محور سرمایە انسانی، گسترش فناوری و ارتباطات، پیدایش بسترها و زیرساخت های فرهنگی مناسب و کشف استعدادهای خلاق و جذب آن ها از توسعە دانش بنیان تاثیر می پذیرد و در تعاملی دوسویه و متقابل، سرمایە اجتماعی و توسعە دانش بنیان قادرند زمینە لازم برای توسعە شهرها را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: رمایه اجتماعی، توسعه دانش بنیان، توسعه شهری، شهر دانش بنیان
  • مهسا شاهی، محمدرضا علوی مقدم * صفحات 31-40
    هدف اصلی این مقاله مقایسە رتبە جهانی دو دانشگاه فنی منتخب کشور (دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه صنعتی شریف) است. در این تحقیق، به منظور مقایسە رتبە این دانشگاه ها، از چهار نظام رتبه بندی جهانی، شامل پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، تایمز، کیو اس و لیدن به همراه معیارها، زیرمعیارها و وزن های مربوطه استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که دانشگاه صنعتی شریف به علت کسب امتیاز بیشتر در معیارهای ارجاع به مقاله ها، اعتبار بین المللی و پژوهش در سه نظام رتبه بندی جهانی منتخب (از میان چهار نظام رتبه بندی بررسی شده،) رتبە بهتری کسب کرده است؛ هرچند که امتیاز بالاتر در معیارهای تعداد مقاله ها و تعداد دانشجویان بین المللی بیانگر فعالیت بهتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر و درنتیجه کسب رتبە برتر در نظام رتبه بندی لیدن است. بیشترین اختلاف رتبە دو دانشگاه فنی منتخب در نظام رتبه بندی تایمز، نشان دهندە برتری نسبی دانشگاه صنعتی شریف است. پیشنهاد می شود برای دستیابی به رتبە جهانی بهتر برای دانشگاه های کشور، به کمیت و کیفیت مقاله ها، تعداد ارجاع ها و همچنین حضور اعضای هیئت علمی و دانشجویان در عرصه های بین المللی توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: رتبه دانشگاه ‏ها، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه صنعتی شریف، نظام‏ های رتبه بندی جهانی
  • سعید کاظم پوریان *، اسماعیل زارعی زوارکی، سمانه عبدلی، مهسا مرادی صفحات 41-53
    ظهور هر موج جدید از فناوری در آموزش، سبب پیش بینی های خوش بینانه دربارە پیشرفت های چشمگیر در یادگیری می شود. یکی از این فناوری ها سیستم آموزش الکترونیکی است که اغلب، برای فراهم کردن محیط آموزشی غنی، به منابع سخت افزاری و نرم افزاری گسترده ای نیاز دارد و فراهم کردن این منابع، مستلزم صرف هزینه های فراوان است. محاسبات ابری برای فراهم کردن این منابع با صرف کمترین هزینه و ارائە سرویس هایی غنی در زمینە آموزش الکترونیکی است. هدف از این تحقیق بررسی فناوری رایانش ابری و قابلیت های آن، به منظور ارتقای سطح کیفیت آموزش، و یادگیری راه حلی مناسب است. به همین منظور، در این تحقیق نخست ضمن معرفی رایانش ابری و خدمات گوناگون آن، به بررسی مزایا و محدودیت های آن در آموزش الکترونیکی پرداخته شده و سپس راهکارهای آن برای ارتقای کیفیت آموزش عالی بررسی شده است و درنهایت، بعد از بررسی خدمات ابری سیار در آموزش، بهترین مدل به کارگیری این خدمات در آموزش الکترونیکی و عوامل موفقیت در این امر معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، آموزش عالی، آموزش الکترونیکی، یادگیری
  • سیدامیرحسین طیبی ابوالحسنی *، شاهین روحانی راد صفحات 55-77
    سیر تکامل دانش مدیریت استراتژیک نشان دهندە این است که پژوهش ها در این حوزه از مفاهیم ساده، مانند تدوین راهنمای عمل برای مدیران، به مفاهیم پیچیده و انتزاعی سوق یافته است و به تبع آن، ابزارهایش نیز متنوع تر شده است. هدف از تدوین این مقاله، که با رویکرد تالیف و ترجمه تهیه شده، بررسی ابزارهای استراتژی معرفی شده در مجلات بین المللی حوزە مدیریت استراتژیک است که طی 25سال اخیر منتشر شده اند. از این رو، به کمک مقالە ویورینن و همکارانش و بررسی برخی نتایج تحقیقات داخل کشور، مقالە حاضر به قصد مروری جامع در زمینە ابزارهای استراتژی تدوین شده است. محققان در مطالعە حاضر می کوشند به نیاز موجود در زمینە معرفی ابزارهای استراتژی، برای عملی کردن نظریه های مدیریت استراتژیک، پاسخ دهند؛ بنابراین نخست با نگاهی به مبانی مدیریت استراتژیک، به طبقه بندی ابزارهای استراتژی پرداخته می شود و سپس این ابزارها همراه با تحلیل جامع در قالب جدولی یک پارچه مطرح می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، ابزار استراتژی، فرآیند استراتژی، محتوای عملکرد استراتژی
  • علی خدایاری *، جعفر قیدرخلجانی صفحات 79-97
    یکی از عوامل اصلی در توسعە محصولات جدید، به ویژه محصولات نظامی و الکترونیکی، زمان دستیابی به این محصولات یا به عبارت ساده تر، زمان ایده تا محصول است. در این پژوهش محققان کوشیده اند از زوایای گوناگون این موضوع را بررسی کنند و هم زمان با بررسی نتایج چندین فعالیت پژوهشی در زمینە بهبود عملکرد زمانی در صنایع دفاعی، پیشنهادهای خود را براساس تجربیات صنعتی، مشاوره ای و دانشگاهی به صورت کاربردی ارائه کنند. ارائە الگو و دسته بندی جامعی که دربردارنده و پوشش دهندە مهم ترین عوامل موثر در عملکرد زمانی طرح های توسعە محصول جدید باشد و درعین حال، چالش های حوزه ای فعال از صنایع ایرانی را نیز درنظر داشته باشد و با زبان مشترک متخصصان صنعت ارائه شده باشد، مدیران و سیاست گذاران حوزه های توسعە محصول و فناوری را در عرصە تدوین راهبردها و برنامه های کاهش زمان دستیابی به محصول یاری می کند و چارچوب مناسبی را پیش روی آنان قرار می دهد. مطالعە حاضر به منظور دستیابی به چنین دسته بندی جامعی، با مطالعات کتابخانه ای، برگزاری پنل خبرگان و استفاده از روش تحلیل تماتیک انجام داده شده است و مجموعه عوامل موثر در عملکرد زمانی محصولات در قالب سه شاخە زمینه ای، رفتاری و ساختاری، 9 تم (دسته) و بیش از 23 زیردسته ارائه شده اند. عناوین 9 تم بیان شده عبارت اند از: 1. عوامل محیط دور؛ 2. عوامل محیط نزدیک؛ 3. منابع انسانی؛ 4. مدیریت و رهبری؛ 5. مدیریت منابع؛ 6. معماری سازمانی؛ 7. استراتژی؛ 8. همکاری ها؛ 9. پروژه. در پایان نیز به جمع بندی، ارائە برخی کاربردهای مدیریتی و محدودیت های پژوهش حاضر پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عملکرد زمانی توسعه محصول، مدل سه شاخگی، توسعه محصول جدید، سرعت نوآوری، تحلیل تماتیک
  • زهره رحیمی راد*، علی دیوسالار صفحات 99-135
    این مقاله به بررسی فرآیند رشد اولیه شرکت های دانش بنیان کارآفرین می پردازد. با توجه به مطالعات موردی شرکت های تحقیق و توسعه بین المللی زیست دارویی انگلیسی و هلندی، سرعت رشد اولیه شرکت های دانش بنیان را به صورت زمان موردنیاز برای ترکیب (یا توسعه ترکیبی) سه نوع از منابع بحرانی مفهوم پردازی می کنیم : یک تیم مدیریت متنوع و کارآمد، جذب سرمایه اولیه و توسعه فناوری . توسعه این منابع، فرآیندی در حال شکل گیری و وابسته به هم می باشد، که جهت گیری علی آن نیز بسیار مبهم است. ما مسیرهای مختلفی را که شرکت های دانش بنیان برای دستیابی و توسعه این منابع حیاتی استفاده می کنند نشان می دهیم. تصویری که بدست می آید ترکیبات مختلفی از چیزهایی است که ما آنها را مسیرهای"حمایت مند" و "بدون حمایت" می نامیم که ترکیب می شوند تا روی سرعت رشد شرکت تاثیر بگذارد. ما نشان می دهیم که طیف گسترده ای از نشانه های توسعه فناوری به عنوان یک دستگاه سیگنال ده برای جذب بودجه و مدیریت عمل می کند و بر سرعت توسعه شرکت تاثیر می گذارد. ما همچنین نشان می دهیم که چگونه مسیرهای مختلف و سرعت توسعه تحت تاثیر تنظیمات نهادی ملی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: رشد شرکت، پنروز، شرکت دانش بنیان، نهادها، سیگنال
|
  • Behzad Soltani * Pages 9-12
  • Meysam Narimani * Pages 13-15
  • Mohammad Vesali Azar Sharabiani * Pages 17-30
    The city of knowledge-based is a new concept in the field of urban management and has a developmental approach which ultimate goal is to achieve urban sustainable development and economic progress. According to many experts, one of the factors affecting the location of these cities is to strengthen social capital and increase the level of active participation of citizens in urban development. Social capital cause to transport potential resources of capital and reduces the distance between sociological and economic aspects. The importance of this discuss is about to double, due to the history of the civilization of Iran, despite the lack of physical assets, it has a significant level of social capital accumulation. Despite the comprehensiveness of the concept of social capital, there is still few research on its impact on the knowledge-based urban development, which makes it more relevant research in this field. The major question of this research what is the relationship between knowledge -based urban development and social capital. The purpose of this research is to investigate and understand the relationship between social capital and the dimensions of knowledge-based urban development. by collecting information in documentary, descripting overview of the subject literature and two successful case studies to discovery importance of the positive and influential relationship of social capital with knowledge-based urban development. In this study, the positive relationship between social capital and knowledge-based urban development is confirmed. Also, the conclusion of research indicated that in addition to affecting the economic, institutional and cultural indicators of the knowledge-based development, itself is also through knowledge-based development tools such as knowledge-based education of human capital, the development of technology and communication, the creation of suitable cultural infrastructures and discoveries Creative talents and their attraction affect the knowledge-based development, and in a reciprocal and mutual interaction, social capital and knowledge-based urban development can provide the essential ground for the development of the city.
    Keywords: Social capital, Knowledge, Based Development, Urban Development, Based city
  • Mahsa Shahi, Mohammad Reza Alavi Moghaddam * Pages 31-40
    The main aim of the present study is to compare rank between two selected universities in Iran including Amirkabir University of Technology (AUT) and Sharif University of Technology (SUT). For this purpose, four global ranking systems including ISC, THE, QS and Leiden are explained to determine their major criteria along with related weight and sub-criteria. It is found that SUT achieved better rank especially in “citations”, “academic reputation” and “research” among three out of four selected ranking systems. However, “scientific production” and “International students” have an important role in AUT rank along with Leiden ranking system. The maximum difference between the selected universities rank was related to THE ranking system. It is suggested that actions should be taken towards more attention to quality and quantity of papers, citations and academic stuff/students attendance at international activities in order to achieve better rank.
    Keywords: Universities rank, Amirkabir University of technology (AUT), Sharif University of technology (SUT), Global ranking systems
  • Saeed Kazem Pourian *, Esmaeil Zaraii Zavaraki, Samaneh Abdoli, Mahsa Moradi Pages 41-53
    The emergence of any new technology in education gives rise to optimistic predictions of significant advances in learning. One of these technologies is an electronic learning system that often needs extensive hardware and software resources to provide a rich learning environment, that requires a great deal of cost to provide these resources. Cloud computing is the perfect solution for providing these resources at the lowest cost and providing rich services in e-learning. The purpose of this research is to study the technology of cloud computing and its advantages and limitations in order to improve the quality of education and learning. For this purpose, by studying the sources of recent years by library method, first while introducing cloud computing and its various services, its advantages and limitations in e-learning have been taken into account and then its solutions for improving the quality of higher education were studied. In the following, after discussion about mobile cloud services in education, the best model of using these services in e-learning and its success factors have been introduced. Based on the analysis, it was found that the best model for providing such services is hybrid cloud computing model and success factors in this case include the integration of education technology, teacher modeling, creating learning community, selecting Web 2.0 devices and softwares, technological and education support, and building sustainable engagement.
    Keywords: Cloud Computing, Higher Education, Electronic Learning, Learning
  • Amirhossein Tayebi Abolhasani *, Shahin Rohanirad Pages 55-77
    Evolution of the strategic management knowledge shows that researches in this field has shifted the focus from the simple concepts such as providing guidelines for managers to complicated concepts. Consequently its tools have become more diversified.The aim of this paper, which has been prepared with the compilation and translation approach, is to review the strategy tools published in international leading journals within the past 25 years. In this research has been attempted with translate an article (Vuorinen et al, 2017) and review some research results in Iran, provides a comprehensive overview of strategy tools. This paper aims to address the existing gap in defining the strategy tools for implementing the strategic management theories. First strategy tools will be classified according to strategic management basics, then a comprehensive analysis will be presented in table format.
    Keywords: strategic management, Strategy tool, Strategy process, Content of strategy performance
  • Ali Khodayari *, Jafar Gheydar Kheljani Pages 79-97
    One of the key factors in the development of new products, especially electronic and military products is the development time of these products or simply the time between the idea and final product. In this research, authors have tried to explore the subject from different dimensions and concurrently with studying the results of several research projects in the context of improving the time performance in military industries, suggest their practical results on the basis of their industrial, consultancy and academic experiences. offering a model and comprehensive classification that fulfill the most important effective factors on time performance of product development projects and yet consider the challenges of an active industrial sector in Iran in a common language with industrialists, can guide managers and policy makers of the product and technology development field in the context of strategy formulation and planning for decreasing development time of products. the aim of this research was to achieve such a comprehensive classification and therefore by performing library studies, holding experts panel and finally using thematic analysis, the set of effective factors on product development time was subdivided to three ramifications (contextual, behavioral and structural), nine themes(far environmental factors, nearby environmental factors, human resources, management and leadership, resource management, enterprise architecture, strategy, cooperation and project) and more than 23 sub themes. Finally, to sum up, some managerial implications and limitations of this study and conclusions will be discussed.
    Keywords: Time performance of product development, Three ramification model, New product development, Innovation speed, Thematic analysis
  • zohreh rahimi rad*, ali divsalar Pages 99-135
    The paper explores the process of early growth of entrepreneurial science-based firms. Drawing on casestudies of British and Dutch biopharmaceutical R&D firms, we conceptualize the speed of early growth of science-based firms as the time it takes for the assembly (or combined development) of three types of critical resources—a functionally-diverse management team, early fundraising and development of technology. The development of these resources is an unfolding and interrelated process, the causaldirection of which is highly ambiguous. We show the variety of paths used by science-based firms toaccess and develop these critical resources. The picture that emerges is that the various combinations of what we call “assisted” and “unassisted” paths combine to influence the speed of firm growth. We show how a wide range of manifestations of technology development act as signaling devices to attract funding and management, affecting the speed of firm development. We also show how the variety of paths andthe speed of development are influenced by the national institutional setting.
    Keywords: Growth of the firm, Penrose, Science-based firm, Institutions, Signal