فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال سوم شماره 4 (پیاپی 9، زمستان 1396)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال سوم شماره 4 (پیاپی 9، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن سردبیر
  • مرتضی کوکبی صفحات 1-3
  • مقاله پژوهشی
  • فیروزه دوخانی، نجلا حریری، آزاده آل طاها صفحات 4-22
    هدف
    این پژوهش با هدف مطالعه نبود قطعیت یا نبود اطمینان درفعالیتهای جستجو و بازیابی از وب در بین کاربران بخش تالار رقومی کتابخانه ملی ایران انجام شده است.
    روش پژوهش: روش پژوهش پیمایشی تحلیلی و ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن سنجیده شد. پرسشنامه در سه سطح، نبود قطعیت را در رابطه با فعالیتهای بازیابی اطلاعات، مشکلات بازیابی اطلاعات و کانالها و منابع اطلاعاتی با توجه به متغیرهای سن، جنس، مهارت فناوری اطلاعات، میزان تحصیلات و رشته تحصیلی مورد بررسی قرار داد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نبود اطمینان کاربران در هر سه سطح مورد بررسی بیش از حد متوسط است. میانگین نبود قطعیت کاربران در فعالیتهای بازیابی اطلاعات کمتر از میانگین عدم قطعیت در رابطه با منابع و کانالهای اطلاعاتی است. همچنین میانگین عدم قطعیت در مورد مشکلات بازیابی اطلاعات نیز بیش از میانگین عدم قطعیت در فعالیت های بازیابی اطلاعات است. بر اساس سایر یافته ها رابطه معنی داری بین ویژگی های جمعیت شناختی کاربران و عدم قطعیت آنها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بهبود زیرساخت ها و معماری سیستم های اطلاعاتی موجود در کتابخانه هدف از یک طرف و توجه ویژه به منظور تعبیه دروس مرتبط با جستجو و بازیابی اطلاعات در رشته های تحصیلی مختلف از پیشنهادات پژوهش حاضر در راستای کاهش نبود قطعیت در بازیابی اطلاعات کاربران کتابخانه ملی ایران است.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، عدم قطعیت، فعالیتهای بازیابی اطلاعات، مشکلات بازیابی اطلاعات، منابع و کانالهای اطلاعاتی
  • مهسا مرادیان، محمد امین عرفان منش، امیررضا اصنافی صفحات 23-42
    هدف
    این پژوهش با هدف مطالعه رابطه میان عملکرد پژوهشی دانشگاه های برتر جهان بر اساس شاخص های علم سنجی و جایگاه آن ها در ده نظام رتبه‫بندی بین المللی انجام می گیرد.
    روش
    پژوهش حاضر نوعی مطالعه کمی و همبستگی بوده و با استفاده از شاخص های علم سنجی انجام می گیرد. جامعه‫ی این پژوهش شامل ده نظام رتبه‫بندی دانشگاهی بین المللی بوده و با استفاده از روش نمونه‫گیری هدفمند، 100 دانشگاه نخست در هر یک از ده نظام رتبه‫بندی در سال 2016 بررسی شده است. پایگاه سایول از محصولات الزویر جهت گردآوری شاخص های عملکرد پژوهشی دانشگاه ها و نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 18 جهت مطالعه همبستگی میان شاخص های علم سنجی و جایگاه دانشگاه ها در نظام های رتبه بندی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در تمامی ده نظام رتبه بندی مورد بررسی، رابطه آمادار معنادار و معکوسی میان عملکرد دانشگاه ها در شش شاخص بروندادهای علمی، استنادهای دریافتی، میانگین استنادی، اثرگذاری استنادی وزن دهی شده در سطح رشته، بروندادهای علمی پراستناد و بروندادهای علمی در مجلات برتر و جایگاه بهتر آن ها در نظام های رتبه بندی وجود دارد. در سوی مقابل، رابطه آماری معنادار میان عملکرد دانشگاه ها بر اساس شاخص همکاری بین المللی و رتبه آن ها تنها در نظام رتبه بندی یو.اس.نیوز اند ورلد ریپورت مشاهده شد. عملکرد پژوهشی دانشگاه ها تاثیر بسیار زیادی در جایگاه آن ها در نظام های رتبه بندی بین المللی دارد.
    نتیجه گیری
    دانشگاه ها با برنامه ریزی در زمینه افزایش کمیت و کیفیت بروندادهای پژوهشی از شانس بیشتری برای ورود و ارتقاء جایگاه در نظام های رتبه بندی بین المللی برخوردار خواهند بود.
    کلیدواژگان: نظام های‫ رتبه‫بندی بین المللی دانشگاهی، رتبه بندی دانشگاه ها، علم‫سنجی
  • مهدی محمدی، وحید شریفی، یعقوب نوروزی صفحات 43-70
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی وضعیت عوامل سه گانه موثر بر اشتراک دانش شامل ابزارهای فناوری اطلاعات، عوامل انسانی و سازمانی در وب سایت کتابخانه های دانشگاهی انجام گرفته است.
    روش شناسی: روش پژوهش پیمایشی-توصیفی و ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. روایی پرسشنامه توسط صاحبنظران و متخصصین علم اطلاعات و دانش شناسی تایید شد و پایایی آن در سطح آلفای کرونباخ 1/83٪ گزارش شد. جامعه پژوهش شامل 20 نفر از کارکنان وب سایت های پنج کتابخانه مرکزی دانشگاه های دولتی (اصفهان، علوم پزشکی، هنر، پیام نور و صنعتی) شهر اصفهان است. داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. و نتایج آن در قالب آمار توصیفی در حد فراوانی، درصد فراوانی و در قالب جداول و نمودار ارائه شد.
    یافته ها
    رتبه بندی عوامل سه گانه نشان داد که عوامل انسانی در رتبه نخست، عوامل سازمانی در رتبه دوم و سپس کاربرد ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در رتبه سوم قرار دارد. بر اساس یافته ها، «وب سایت کتابخانه» پرکاربردترین ابزار اشتراک دانش (55٪) شناخته شد. مهم ترین یافته نیز ایجاد حس مسئولیت و تعهد در محیط سازمانی در قبال اشتراک دانش است. تخصیص بودجه در جهت سیستم های انگیزشی در خصوص برانگیختن حس اشتراک دانش کارکنان نیز غیرقابل انکار است. همچنین یافته ها حاکی از آن است که کارکنان به منظور افزایش اطلاعات و رسیدن به تصمیم گیری های تاثیرگذارتر، پویایی و تعامل خوبی با همکاران خویش دارند.
    اصالت: این پژوهش به جهت هدف قرار دادن گستره نقش کتابداران وب سایت در اشتراک دانش و هم چنین دانش ضمنی حاصل از آن به سود کتابخانه از اهمیت برخوردار است.
    کلیدواژگان: اشتراک دانش، عوامل انسانی، عوامل سازمانی، ابزارهای فناوری اطلاعات، وب سایت های کتابخانه ای
  • جواد بشیری، علیرضا بهمن آبادی، فردین کولاییان، فاطمه ذبیحی فریدیان صفحات 71-89
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین ضریب همکاری گروهی نویسندگان مقاله های منتشرشده در نشریات علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در سال های 1389 الی 1393انجام شده است. شناسایی پر تولیدترین نویسندگان مقاله ها، جنسیت نویسندگان و الگوهای هم تالیفی نیز به عنوان اهداف فرعی پژوهش، مشخص شده است.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع کاربردی و کمی است که با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را 4684 مقاله مندرج در 31 عنوان مجله علمی سازمان در حوزه کشاورزی طی سال های 1389 تا 1393 تشکیل داده است.
    یافته های پژوهش: یافته ها نشان می دهد که اغلب نویسندگان به همکاری گروهی گرایش دارند و از مجموع 4684 مقاله مورد بررسی، 4299 مقاله (92 درصد) به صورت هم تالیفی و 385 مقاله (8 درصد) به صورت انفرادی تهیه شده است. از میان مقاله های منتشرشده، مقاله های دارای 3 نویسنده با فراوانی 1351 مقاله (29 درصد) بیشترین تعداد و مقاله های دارای 8 نویسنده با فراوانی 17 مقاله (36% درصد) کمترین تعداد را داشته اند.
    نتیجه گیری
    گرایش اغلب نویسندگان به همکاری گروهی است، بر این اساس با استفاده از فرمول تعیین ضریب همکاری گروهی نویسندگان، ضریب همکاری نویسندگان محاسبه و میانگین 615% حاصل شد که نشان دهنده وضعیت مناسب همکاری گروهی در میان نویسندگان است.
    کلیدواژگان: هم تالیفی، علم سنجی، همکاری گروهی، تولید علم، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
  • مهدی رحمانی، مریم انصاری صفحات 91-107
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی نیازهای آموزشی دانشجویان و دانش آموختگان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی بود.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های تحلیلی-پیمایشی بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شهر تهران و فارغ التحصیلان کتابداری و اطلاع رسانی در کلیه مقاطع از سال 1390-1395 است. آمار مربوطه از طریق مراجعه به سایت دانشگاه ها، مراجعه به دفترچه کنکور سازمان سنجش و سرشماری دانشجویان به تعداد 3575 نفرگردآوری شد. که از میان آن ها تعداد 357 نفر طبق فرمول کوکران به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی بود و اطلاعات از طریق پرسشنامه براساس پژوهش آهنچیان، لطفی، کاظمی و ثابت زاده (1394) گردآوری شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که مهارت های خدمات مرجع، مهارت های فناوری اطلاعات، مهارت های سواد اطلاعاتی، مهارت های سازماندهی و مهارت های مجموعه سازی به ترتیب جهت آموزش به دانشجویان و دانش آموختگان اهمیت دارند. همچنین نتایج نشان داد که بین نیازمندی های دانشجویان و دانش آموختگان براساس مقطع تحصیلی و جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بررسی های انجام گرفته نشان داد که مهارت های خدمات مرجع و فناوری اطلاعات از مهم ترین نیازمندی های دانشجویان و فارغ التحصیلان برای ورود به بازار کار هستند و باید موسسات و دانشگاه ها جهت تربیت نیروهای توانمند وارد کار شوند و برای آموزش مهارت های ذکر شده برنامه ریزی کنند.
    کلیدواژگان: نیازمندی های آموزشی، دانشجویان، دانش آموختگان، علم اطلاعات و دانش شناسی
  • زهرا رجایی خوزانی، نرگس اورعی صفحات 109-120
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین ابعاد 5 گانه مهارت های ارتباطی و هوش فرهنگی کتابداران کتابخانه های عمومی استان اصفهان (تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی کشور) می پردازد.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کتابداران کتابخانه های عمومی استان اصفهان (تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی کشور) هستند که مشتمل بر 484 نفر می باشند. نمونه گیری از نوع تصادفی بوده و تعداد نمونه 160 نفر می باشند. ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد هوش فرهنگی آنگ و ارلی (2004) و پرسشنامه استاندارد مهارت های ارتباطی کوئین دام (CSTR) است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی و همچنین آزمون های استنباطی تی استیودنت تک نمونه ای و آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان مهارت های 5 گانه ارتباطی و هوش فرهنگی در بین کتابداران کتابخانه-های تحت مطالعه بیشتر از حد متوسط است. همچنین میان مهارت های 5 گانه ارتباطی (توانایی دریافت و ارسال پیام، کنترل عاطفی، مهارت گوش دادن، بینش نسبت به فرآیند ارتباط، ارتباط توام با قاطعیت) با هوش فرهنگی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    کتابداران با استفاده از مهارت های ارتباطی مناسب می توانند ارتباطی کارا و موثر با مراجعه کننده داشته باشند و منجر به جذب مخاطب شوند. طبق نتایج، برخورداری از هوش فرهنگی یکی از عواملی است که می تواند ارتباط بین مراجعه کننده و کتابدار را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، هوش فرهنگی، کتابداران، کتابخانه های عمومی، استان اصفهان
|
  • Firoozeh Dokhani, Nadjla Hariri Pages 4-22
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the lack of certainty or uncertainty in the search and retrieval activities of the Web among users of the Digital Library of the Iranian National Library.
    Method
    An analytical survey method and a data gathering tool were designed by a researcher that validity and reliability were measured. The questionnaire at three levels examined the lack of certainty regarding information retrieval activities, information retrieval problems and channels and information resources with respect to age, gender, IT skills, educational level and field of study.
    Results
    The results showed that the average uncertainty among users at all three levels was too moderate. The average uncertainty of users in data retrieval activities is less than the uncertainty about the resources and channels of information. The average uncertainty about data recovery problems is also higher than the uncertainty in information retrieval activities. According to other findings, there was no significant relationship between demographic characteristics of users and their uncertainty.
    Keywords: Information seeking behavior, uncertainty, information retrieval activities, information retrieval problems, resources, information channels
  • Pages 23-42
    Objectives
    The current research aims to investigate the relationship between performances of top world universities according to scientometric indicators and their position in ten international academic ranking systems.
    Methods
    This quantitative correlational research was conducted using scientometric indicators. The population of the study consisted of ten international academic ranking systems and the top 100 universities in each ranking system were selected using purposive sampling method. Elsevier’s SciVal was utilized for data gathering. Moreover, the Statistical Package for Social Sciences (version 18) was used for correlational analysis.
    Findings: Results of the study revealed negative but statistically significant associations between six scientometric indicators of the universities, namely total publications, total citations, citations per publication, field-weighted citation impact, highly cited publications and outputs in top journals, and the universities’ position in all ten ranking systems. On contrary, statistically significant relationship between international research collaboration of the universities and their position in ranking systems was only found in the U.S. News & World Report's Best Global Universities Ranking.
    Conclusion
    Results of the study showed that research performance of the world universities has a great impact on their status in international academic ranking systems.
    Keywords: International Academic Ranking Systems, University Ranking, Scientometrics
  • Mahdi Mohammadi, Vahid Sharifi, Yaghob Norouzi Pages 43-70
    Objective
    This study aimed to investigate the factors influencing knowledge sharing three factors of the Information Technology tools, humanity and organization factors on the libraries website.
    Methodology
    The research method was descriptive- survey. The data were collected through researcher-made questionnaire of which the validity and the reliability were provened. The study sample included 20 employees of the Central Library websites in the five state universities in Isfahan. To analyze the data, descriptive and inferential statistics Excel and SPSS was used.
    Findings: Ranking three factors show that humanity factors in first rank, then organization and of the Information Technology tools respectively. Based on these results, the "Library website" is at the priority to use of the employees (%55). The findings also is creates a sense of responsibility and commitment in the corporate environment for knowledge sharing.
    Originality: This researchis important due to targeting the scope of librarian's role in sharing knowledge and tacit knowledge to profit from Library.
    Keywords: Knowledge sharing, Humanity component, Organization component, Information Technology tools
  • Javad Bashiri, Alireza Bahman Abbadi, Fardin Kolaean, Fatemeh Zabihi Pages 71-89
    Purpose
    The purpose of this study was to determine the co-authorship coefficient of the authors of the articles published in the scientific journals of the Agricultural Research, Education and Extension Organization in the years 2010-2014. Identifying the most productive authors of articles, gender writers and co-authorship patterns are also identified as research sub-goals.
    Methodology
    This is an applied and quantitative research that is carried out using a scientometrics approach. The statistical population of the study consisted of 4684 articles in 31 scientific articles of the organization in the field of agriculture during 2010-2014.
    Findings: Findings show that the tendency of most writers to collaborate with a group of 4684 articles, 4299 articles (92%) were co-authored and 385 articles (8%) were prepared individually. Among the articles published, articles with 3 authors with the abundance of 1351 articles (29%) had the highest number and articles with 8 authors with the abundance of 17 articles had the smallest number.
    Conclusion
    The authors tend to focus on group collaboration. Accordingly, using the formula for determining the co-authorship coefficient of authors, the co-authorship coefficient was calculated and an average of 615%, which indicates the appropriate status of team collaboration among the authors.
    Keywords: Co-authorship, Scientometrics, Collaboration, Science Production, Agricultural Research Education, Extension Organization (AREEO)
  • Pages 91-107
    Aim: The purpose of this study was to identify the educational needs of graduate and undergraduate students in the field of knowledge and Information Science.
    Method
    The research method is survey and evaluative, it was a kind of analytical-survey research. The research population consists of all graduate students of state universities affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology of Tehran, and graduates of knowledge and Information Science in all sections from 2011-2016. The relevant statistics were referenced to the websites of the universities, referring to the reference book of the assessment organization and the census of students in 3575 individuals. 357 of them were selected according to Cochran formula. Stratified random sampling method was used and information was gathered through a questionnaire based on Ahanchian, Lotfi, Kazemi & sabetzadeh's (2015) research.
    Results
    The findings of this study showed that reference service skills, IT skills, information literacy skills, organization skills and set-up skills are important for students and graduates, respectively. The results also showed that there is no significant difference between students 'and graduate's needs based on their educational level and gender.
    Conclusion
    The results of this study showed that reference and IT services skills are one of the most important needs of students and graduates to enter the labor market, and institutions and universities need to enter the workforce to train qualified staff and plan for the training of the mentioned skills.
    Keywords: Educational Needs, Students, Graduates, knowledge, Information Science
  • Zahra Rajaei Khozani, Narges Oraee Pages 109-120
    Objective
    The present study investigates the relationship between the five dimensions of communication skills and cultural intelligence among librarians of public libraries in isfahan.
    Methodology
    This research is an applied research and survey-correlation method. The statistical population is the librarians of public libraries in Isfahan which includes 484 people. Sampling was randomized and 160 subjects were selected as sample. The data gathering tool was Census Inventory of Cultural Ange and Erley (2004) and Quinn-Trap (CSTR). Descriptive tests, as well as single-sample t-test, and Pearson correlation test were used to analyze the data.
    Findings: The results of the research show that the level of communication skills and cultural intelligence among the librarians of the studied libraries is more than average. There is also a positive and meaningful relationship between the five communication skills (the ability to receive and send messages, emotional control, listening skills, insight into the process of communication, the connection with decisiveness) with cultural intelligence.
    Conclusion
    librarians can have an effective and effective relationship with the clients with Using appropriate communication skills and lead to audience engagement. According to the results, having cultural intelligence is one of the factors that can improve the relationship between the client and the librarian.
    Keywords: Communication Skills, Cultural Intelligence, Librarians, Public Libraries, Isfahan