فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1396)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • فاطمه هلالیان مطلق، محمدحسن زاده، فاطمه زندیان صفحات 7-27
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تحلیل اثرات واسطه ای مولفه های مدیریت دانش در بهبود عملکرد منابع انسانی بر پایه الگوی پایه های ساختمان مدیریت دانش پروست و همکاران (2000) می باشد.
    روش
    این پژوهش از نظر ماهیت پیمایشی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی صورت گرفته است. جامعه آماری در این پژوهش 370 نفر از کارکنان شرکت های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. داده ها به کمک دو نرم افزار SPSS21، Lisrel8 و آزمون ها ی آماری توصیفی و استنباطی(کولموگروف - اسمیرنوف، اسپیرمن و رگرسیون گام به گام) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    ضریب همبستگی در سطح خطای (05/0 p
    کلیدواژگان: شرکت های پتروشیمی، عملکرد، مدل پروست، مدیریت دانش، مدیریت منابع انسانی
  • معصومه مقیمی فیروز آباد صفحات 28-48
    تحقیق حاضر با هدف ارزیابی وضعیت بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در دانشگاه ها و موسسات آموزش علمی و کاربردی شهر قم انجام گرفته است. به این منظور تعداد 164 نفر از مدیران شاغل در معاونت های آموزشی، معاونت های پژوهشی و فناوری، معاونت دانشجویی و فرهنگی، معاونت تحصیلات تکمیلی، معاونت اداری و مالی، مدیریت آزمایشگاه ها، روئسای دانشکده ها و مدیران گروه های آموزشی در دانشگاه ها و موسسات آموزشی شهر قم به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. پرسشنامه حاضر دارای 58 گویه و 11مولفه به کارگیری ICTدر تصمیم گیری، تدریس، اتوماسیون اداری، پژوهش،کتابخانه، آموزش آنلاین، ثبت اطلاعات وآمارها، ارتباطات سازمانی، ارزشیابی، مدیریت کارکنان و توانمندسازی هیئت علمی می باشند. یافته های به دست آمده نشان داد که وضعیت به کارگیری ICT در ارتباطات سازمانی،کتابخانه، اتوماسیون اداری از دیدگاه مدیران دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی قم مطلوب است. اما مولفه های به کارگیریICTدر تصمیم گیری، پژوهش،آموزش آنلاین،ثبت اطلاعات و آمارها،مدیریت کارکنان، توامند سازی هیئت علمی از وضعیت نامطلوبی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزشی علمی، مدیران
  • انسیه ملکیان فرد، هادی شریف مقدم صفحات 49-69

    این پژوهش به سنجش امکان ارائه آموزش مجازی از طریق اینترنت در رشته های علوم انسانی دوره کارشناسی دانشگاه پیام نور مشهد پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، و از نظر روش، پیمایشی- تحلیلی است. جامعه آماری از دو گروه اساتید دانشگاه پیام نور مشهد و کلیه دانشجویانی که در سال 1393 در مقطع کارشناسی یکی از رشته های علوم انسانی دانشگاه پیام نور مرکز مشهد مشغول به تحصیل هستند تشکیل شده است. برای بررسی امکانات موجود و اعلام کاستی های احتمالی از روش مشاهده نظام مند بهره گرفته شد. به این دلیل که آگاهی از برخی شاخص های غیر کلامی مثل علاقه و آگاهی به وسیله مشاهده امکان پذیر نبود، و نیز برای افزایش اعتبار و پایایی مشاهده، از پرسشنامه نیز استفاده شد. با توجه به آنچه در مشاهده محقق بدست آمد، زیر ساخت های مورد نیاز برای ارائه آموزش مجازی در حد ضرورت فراهم بودند. از طرفی، میانگین کل امکان ارائه آموزش مجازی از دیدگاه اساتید در حد متوسط(09/3)، و از نظر دانشجویان اندکی کمتر از حد متوسط(87/2) ارزیابی شد. بنابراین، امکان ارائه آموزش مجازی در دانشگاه مذکور در وضعیت قابل قبولی است.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، آموزش مجازی، دانشگاه پیام نور مشهد
  • شهلا لطفی هرسینی صفحات 70-90
    هدف

    شناسایی انگیزه های استفاده از شبکه های اجتماعی توسط دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی انجام گرفته است.
    روش پژوهش:از نظر هدف کاربردی و از نظر روش کار، پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه دانشجویان مشغول به تحصیل علم اطلاعات و دانش شناسی (N=1000) شهر کرمانشاه می باشد بر اساس جدول مورگان، (N= 180) نفر از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای است که انگیزه های استفاده از شبکه های اجتماعی را در قالب 5 متغیر بررسی کرده است. روایی پرسشنامه با نظرخواهی از متخصصان رشته فناوری اطلاعات و تعدادی از اساتید رشته علم اطلاعات و دانش شناسی تایید و جهت تایید پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها، از شاخص های میانگین و آزمون فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها

    از دیدگاه دانشجویان کسب اطلاعات و اخبار با میانگین 4.07 در اولویت اول متغیر جستجوی اطلاعات، پیدا کردن دوست جدید با میانگین 4.43 در اولویت اول متغیر حفظ روابط، کمک در پیدا کردن محتوای سرگرم کننده از جمله نوشته ها و تصاویر ویدئویی با میانگین 4.54 در اولویت اول متغیر سرگرمی و وقت گذرانی، اطلاع یابی و اطلاع رسانی با میانگین 4.63 در اولویت اول متغیر فعالیت های علمی و پژوهشی، پر کردن تنهایی و خلاء عاطفی با میانگین 4.47 در اولویت اول متغیر وضعیت فردی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    مجموع نتایج نشان می دهد که انگیزه دانشجویان در استفاده از شبکه های اجتماعی مختلف می باشد. نتایج پژوهش می تواند در بررسی نیازها و شرایط دانشجویان و توجه به آن ها در بهره گیری هر چه بهتر از این شبکه ها راه گشا باشد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، انگیزه، دانشجویان، کرمانشاه، علم اطلاعات و دانش شناسی
  • معصومه مقصودی، بهرنگ اسماعیلی شاد صفحات 91-111
    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه تاثیر فناوری های آموزشی بر رابطه بین سواد اطلاعاتی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان است. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و روش پژوهش همبستگی می باشد. جامعه آماری دانش آموزان پسر پایه ششم مدارس شهدای فرهنگی و شهید کماسی بجنورد به تعداد 200 نفر در هر مدرسه می باشد. نمونه شامل 63 نفر در مدرسه شهید کماسی و 64 نفر در مدرسه شهدای فرهنگی می باشد. ابزار پژوهش را پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مورگان و جینکز (1999) با پایایی 82/0 و پرسشنامه سواد اطلاعاتی دانش آموزان رحمانی و همکاران (1386) با پایایی 85/0 تشکیل داده اند. نتایج تحلیل داده ها با آزمون همبستگی و نرم افزار spss نسخه 20 نشان داد که رابطه معناداری بین سواد اطلاعاتی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان مدرسه شهدای فرهنگی که دارای فناوری های اموزشی می باشد، وجود ندارد در حالی که بین سواد اطلاعاتی و خودکارآمدی تحصیلی در میان دانش آموزان مدرسه شهید کماسی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. نتایج پژوهش گویای این مطلب است که وجود یک عامل نظیر فناوری های آموزشی به تنهایی نمی تواند منجر به خودکارآمدی تحصیلی شود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، فناوری آموزشی، خودکارآمدی تحصیلی
  • سیده رقیه حجازی* صفحات 112-132
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارائه تصویری از ابزارهای رابط در پیشینه های کتابشناختی کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و تطبیق آن ها با انواع روابط کتابشناختی مطرح در طبقه بندی های تیلت، اسمیراگلیا، و الگوی اف.آر.بی.آر. بود تا از این طریق بتوان به میزان تجانس آن ها با یکدیگر پی برد.

    روش/ رویکرد پژوهش

    روش پژوهش از نوع مطالعات انطباقی بود، به این صورت که ابتدا به شناسایی ابزارهای رابط موجود در پیشینه های کتابشناختی با استفاده از استانداردهای مورد استفاده، سپس به انطباق آن ها با انواع روابط کتابشناختی پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد برخی از مناطق نمایش دهنده تنها یک نوع از انواع روابط کتابشناختی هستند، درحالی که برخی دیگر نشان دهنده دو یا بیش از دو نوع از انواع روابط در هر یک از طبقه بندی های تیلت، اسمیراگلیا، و اف.آر.بی.آر. هستند. علاوه بر این ، رابطه کل-جزء (26%) در طبقه بندی تیلت، و رابطه اثر با اثر (11%) و کل-جزء در سطح اثر (14%) در طبقه بندی اف.آر.بی.آر بیشترین درصد فراوانی را در تعداد مناطق داشتند.

    نتیجه گیری

    توجه به نمایش روابط کتابشناختی در الگوها و استاندارد های جدید، تغییر رویکرد های فهرستنویسی به سوی نمایش انواع روابط کتابشناختی و برقراری ارتباط میان آثار مختلف، به خصوص آثاری که دارای خانواده های کتابشناختی وسیعی هستند را ایجاب می کند

    کلیدواژگان: ابزار رابط، روابط کتابشناختی، طبقه بندی تیلت، طبقه بندی اسمیراگلیا، طبقه بندی اف، آر، بی، آر
  • فائزه سادات طباطبایی امیری، رضا کریمی، طیبه حاج باقریان صفحات 133-153
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت کلی کتاب های ترجمه شده حوزه زنان و خانواده بر اساس متغیرهایی نظیر موضوع اصلی و فرعی، زبان، نویسنده، کشور محل نشر، نوع فعالیت و جنسیت مترجمان و مولفان و فعالیت های ناشران داخلی در سطح کشور است.
    روش
    در پژوهش حاضر از روش کتابسنجی استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد بیشترین کتاب های ترجمه شده در حوزه زنان و خانواده، در حوزه موضوعی روابط زناشویی، روانشناسی و روابط خانوادگی صورت گرفته است و 45. 3% ترجمه حاصل فعالیت فردی زنان است. 88. 1 درصد کتاب ها از زبان انگلیسی ترجمه شده اند و غالب کتاب های ترجمه شده به کشورهای آمریکا و انگلیس تعلق دارد.
    نتیجه گیری
    سیر تحول مطالعات غرب در حوزه مطالعات زنان و خانواده در کشورهای غربی بر تغییرات رخ داده در ایران در ترجمه کتاب ها موثر بوده و توجه مترجمان را بیشتر به خود معطوف داشته است.
    کلیدواژگان: کتاب های ترجمه شده، زنان، خانواده، فمینیسم، جنسیت
|
  • Fatemeh Helaliyan Motlagh, Mohammad Hasanzadeh, Fatemeh Zandian Pages 7-27
    Purpose
    Present paper purpose studies the relationship between knowledge management human resources performance based on knowledge management blocks model introduced by Prost et al(2000).
    Methodology
    In terms of nature, this a descriptive survey while it is an applied one in terms of purpose. Its population consists of 370 employees in petrochemical companies located in South Pars Economic Energy Special Zone.A questionnaire was used to collect data. SPSS21 and LISREL8.80 software packages are used for data analysis. All data were analyzed by descriptive – inductive statistical tests (Kolmogorov – Smirnov, single t-test, Freedman, Spearman, average standard deviation and step-by-step regression).
    Findings: Correlation coefficient was significant at the error level (p
    Keywords: Petrochemical companies, Performance, Knowledge Management, Human resources management
  • Masoome Moghimi Firozabad Pages 28-48
    The purpose of this study was to evaluate the status of application of information and communication technology in universities and scientific and practical educational institutions of Qom. To this end, the existing community of researchers in the study included students from faculties and managers of educational groups at universities and scientific and practical educational institutions in Qom. In addition, in order to calculate and process variables, Excel 2010, SPSS 22 software and independent regresion have been used. The performance of information and communication technology in universities and higher education institutions was studied in decision making components, office automation, research and teaching. The results of the research showed that ICT components are more perceptible in decision making.
    Keywords: Information, Communication Technology, Academic Education, Managers
  • Ensieh Malekianfard, Hadi Sharif Moghaddam Pages 49-69

    Since virtual education has been considered as an alternative for conventional education and it is in progress in M. A. levels in Payam Noor University (PNU) the feasibility assessment of B.A. levels has been studied for the present study. In this study, the facilities and equipment needed for virtual education and the shortcomings of it in PNU is studied. The research is of practical ones and imperative survey is used as the research method. Statistical society contains of university teachers and all the students studying at B.A levels in 2014. For the study of facilities and equipment, systematic observation method was used. Due to some restrictions of motivation etc., and for the increase of validity and reliability a questionnaire was also used to collect the data. According to the observations, the basic equipment and facilities as: computers, internet, skilled personnel needed, economical budgets, and digital textbooks have already been provided in Mashad PNU. On the other hand, possibility of offering virtual education from the view points of teachers was 3.09 out of 5 and from the student's point of view was 2.87. Therefore, it is possible to offer virtual education to BA students in PNU.

    Keywords: Feasibility, Virtual Education, Mashad Payam Noor University
  • shahla lotfi harsini Pages 70-90
    aim

    this study aimed to identify incentives for the use of social media by students of information science and knowledge science has been done.

    Methods

    study of the survey type . The study population study of students studying science knowledge (N = 1000) is in Kermanshah Based on Morgan's table (N = 180), they were selected through simple random sampling as a research sample. research tool questionnaire which have been researcher 5 index is related to the motivations of the use of social networksValidity of the questionnaire survey of IT professionals, and a number of professors and Information Science of approval and reliability Cronbach's alpha coefficient was used.In order to analyze data statistically, in this research computing mean and methods such as, Friedman test, has been used.

    Findings

    The students' perspective Information and news with an average of 4.07 in the first ranging search for information, find new friends with an average of 4.43 in the first ranging maintain relationships, help in finding entertainment content including text and video images with an average of 4.54 in the first ranging entertainment truancy, seeking and communicating with an average of 4.63 in the first ranging scientific and research activities, fill the emotional void with an average of 4.47 in the first alone with variable individual situation.

    Conclusion

    Results indicated that students' motivation to use different social networks. The results can be Studying the needs and conditions of the students and paying attention to them in the best possible use of these networks.

    Keywords: Social network, motivation, Students, Kermanshah, knowledge, Information Science
  • Masomeh Maqsodi, Behrang Esmaeili Shad Pages 91-111
    The aim of this study was to compare efficacy of educational technologies on the relationship between informational literacy and self-education students. The research was an applied research method is correlation. The population included all male students in the sixth grade at two schools, Shohadaye Farhandi and Shahid Komasy 200 students per school in 2016-2017. The sample consisted of 127 students (63 students in Shahid Komasy and 64 students in Shohadaye Farhangi).The questionaries were academic self-efficacy questionnaire Morgan and Jinks (1999) with 0.82 reliability and information literacy of students questionnaire Rahmani et al (1386) with total reliability vary from 0.85. The results of correlation test and software spss version 20 showed that there is no significant relationship between information literacy and academic self-efficacy Shohadaye Farhangi school students the school has equipped with technological facilities (P>0.05), and between information literacy and academic self-efficacy among students of Shahid Komasi there is a significant positive relationship (P
    Keywords: information literacy, educational technologies, academic self-efficacy
  • Pages 133-153
    Purpose
    The purpose of this study was to study the general status of translated books of women and family based on variables such as general and minor issues, language, author, country of publication, type of activity and gender of translators and authors, and activities of domestic publishers throughout the country.
    Method
    In this study, the bibliometric method has been used.
    Findings: The findings of the research show that the most translated books in the field of women and family are conducted in the field of marital relations, psychology and family relations, and 45. 3% is the result of women's individual activity. 88. 1% of the books have been translated into English and most of the translated books belong to the United States and England.
    Conclusion
    The evolution of western studies in the field of women and family studies in Western countries has affected the changes that have taken place in Iran in translating books and attracted the attention of translators.
    Keywords: translated books, women, family, feminism, gender