فهرست مطالب

مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق - پیاپی 36 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 36 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدصادق طباطبایی*، نفیسه جعفری صفحات 5-28

    تقسیم یکی از راه های انحلال شرکت حقوقی و عبارت است از تفکیک حصه هر یک از شرکای مال مشاع از طریق تراضی یا به اجبار دادگاه. در میان راه های انحلال شرکت حقوقی، تقسیم اموال شرکت از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا مسائل متعددی درباره آن وجود دارد که در قانون مدنی مسکوت مانده است. از جمله این مسائل تعیین ماهیت تقسیم است که در هاله ای از ابهام باقی مانده و منجر به اظهارنظرهای متفاوت فقهی و حقوقی در این زمینه شده است. بدون تردید ارائه نظریه ای منسجم و تعیین ماهیت حقوقی تقسیم دارای آثار فراوانی از جمله ترتب آثار و احکام ماهیت مورد پذیرش و عدم جریان آثار و احکام سایر نهادهای مشابه حقوقی بر تقسیم است. تلاش این نوشتار در جهت رفع ابهام و پاسخ به این سئوال متمرکز است که ماهیت تقسیم اموال شرکت چیست؟ عقد است یا ایقاع؟ آیا در تقسیم امکان اقاله و تحقق خیار عیب در صورت بروز عیب در تقسیم وجود دارد؟ بدین منظور ابتدا نظرات فقهی و حقوقی در این زمینه بررسی شده و در نهایت نظر موافق با سیستم حقوقی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: شرکت حقوقی، مال مشاع، تقسیم، افراز، تمییز حق
  • محمدباقر گرایلی*، سید محمد حسینی صفحات 29-52

    امنیت قضایی تضمین کننده حقوق همه کسانی است که در یک دعوای کیفری دخالت دارند. در این تحقیق، ابتدا تضمین های عمومی امنیت قضایی در فقه امامیه و نظام کیفری افغانستان مورد بررسی قرار گرفته و سپس تضمین های خاص امنیت قضایی در مرحله تحقیقات مقدماتی در سیستم دادرسی کیفری افغانستان بررسی و در موارد لزوم دیدگاه فقهای امامیه نیز تبیین شده است. بر اساس یافته های پژوهش، اصول عامی مانند اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها، اصل برائت، اصل تساوی در برابر قانون و اصل شخصی بودن مسولیت کیفری جزو اصول حاکم بر امنیت قضایی است و بایستی در تمام مراحل دادرسی اعمال گردد. در غیر این صورت امنیت قضایی تحقق نخواهد یافت. با این حال در مرحله تحقیقات مقدماتی که یکی از مراحل مهم و حساس در سیستم دادرسی های عرفی است، معیارها و ضوابطی وجود دارد که عدم رعایت آنها امنیت قضایی را با خطر مواجه می سازد. همچنین در این مرحله متهم دارای حقوقی است که نادیده گرفتن آنها به معنای نادیده گرفتن دادرسی منصفانه و به تبع آن عدم وجود امنیت قضایی خواهد بود.

    کلیدواژگان: امنیت قضایی، حقوق دفاعی متهم، تضمین های امنیت قضایی، دادرسی افغانستان
  • جمیله افروشته*، امیرحمزه سالارزایی صفحات 53-69

    ازدواج یک سنت دیرینه بشری است که اسلام، بخشی از احکام عرفی آن را تایید کرده است. این پیوند وثیق، آثار مالی و غیرمالی را به دنبال می آورد. یکی از مصادیق مهم حقوق مالی زن در تشکیل خانواده و تداوم آن، مهریه زن است. در مهریه، نصف مهرالمسمی با ایجاب و قبول عقد نکاح منجز می گردد و نیم دیگر آن بعد از رابطه تام جنسی قطعی می شود. در این پژوهش که از نوع توصیفی تحلیلی است به این پرسش مهم پاسخ داده می شود که هرگاه زن به دین اسلام مشرف گردد و همسر وی همچنان بر کفر خویش باقی بماند، آیا انفساخ زوجیت به سبب مسلمان شدن زوجه، مهریه عرفی وی را زایل می کند و زوجه را مصداقی از قاعده اقدام علیه خود، قرار می دهد؟ یا اینکه حق دریافت نصف مهریه را از همسر غیر مسلمان خود دارد؟ یافته این پژوهش به خلاف نظر مشهور، استحقاق زوجه مسلمه نسبت به مهریه خویش است.

    کلیدواژگان: کفر، مهریه، انفساخ قبل از آمیزش، فسخ قبل از آمیزش، زوجه مسلمان شده
  • نفیسه متولی زاده *، صدیقه گلستان رو، لیلا مهرابی راد صفحات 71-91

    علل تشدید مجازات با توجه به اصل عدالت کیفری و تناسب بین جرم و مجازات از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از علل عام تشدید مجازات، تکرار جرم است. شرایط لازم برای تحقق تکرار جرم و حدود تشدید در بحث تکرار جرم، اهمیت دوچندان دارد، زیرا در صورت اشتباه، اگر میزان مجازات کمتر یا بیشتر از میزان جرم باشد، اصل عدالت کیفری را زیر سئوال می برد. با نگاهی تطبیقی به مسئله تکرار جرم در فقه و قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 مشاهده می شود که هرچند تکرار جرم در هر دو از عوامل تشدید مجازات هستند، اما در مجازات تعزیری تفاوت هایی در مورد شرط اجرا یا عدم اجرای حکم قبلی، تاثیر مرور زمان و اعاده حیثیت، میزان تشدید مجازات و تخفیف یا عدم تخفیف مجازات در صورت تکرار جرم وجود دارد.

    کلیدواژگان: تکرار جرم، تشدید مجازات، فقه، قانون مجازات
  • ضرورت و مشروعیت حکومت و ولایت فقیه از منظر امام خمینی(ره) و میرزای نائینی(ره)
    سید مجید میردامادی * صفحات 93-118

    موضوع تحقیق حاضر، حکومت و ولایت فقیه از منظر امام خمینی(ره) و میرزای نائینی(ره) است. در این جستار، چند مسئله از مسائل مبحث حکومت و ولایت فقیه از دیدگاه امام خمینی(ره) و میرزای نائینی(ره) به روش توصیفی تحلیلی و با الگوی تطبیقی بررسی شده است. مهم ترین یافته های پژوهش عبارت اند از اینکه در مسئله ضرورت حکومت، امام خمینی(ره) آن را به ضرورت عقل، ضرورت احکام اسلام، رویه و طریقه رسول اکرم، و امیرالمومنین} و مفاد آیات و روایات، ثابت می داند و میرزای نائینی(ره) ضرورت حکومت را به اتفاق نظر عقلا ثابت و از اهم تکالیف می شناسد. در مسئله مشروعیت حکومت، امام خمینی(ره) به استناد قرآن، حاکمیت غیرخدا را ظالمانه و غیرمشروع می داند و مشروعیت حکومت را با تصدی فقیه عادل می شناسد و با فقدان نظام ولایت فقیه، نظارت فقی هان بر قوانین لازم است. میرزای نائینی(ره) حکومت مشروع دردوران غیبت امام معصوم} را در وهله اول، حکومت ولی فقیه بر اساس ولایت انتصابی فقیه می داند و با عدم حصول شرایط، حکومت را با اذن و نظارت فقها مشروع می داند. در موضوع نقش مردم درحکومت، نظام حکومتی امام(ره) دارای دو جنبه اسلامیت و جمهوریت است و مردم در تعیین مصداق، پذیرش ولی فقیه و تشکیل حکومت، نقش دارند. محقق نائینی(ره) با نظر به اصل مساوات و آزادی مردم درحکومت ولایی، نظارت و مشارکت مردم را در حکومت از طریق شور و مشورت با عقلای امت توصیه می کند.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، حکومت اسلامی، امام خمینی(ره)، میرزای نائینی(ره)
  • علیرضا پوراسماعیلی*، سکینه نصرآبادی صفحات 119-136

    اهدای جنین به زوجین نابارور یکی از روش های جدید درمان ناباروری است. در این روش، نخست اسپرم و تخمک زوجین گرفته می شود و در محیط آزمایشگاه لقاح صورت می گیرد. پس از لقاح و شروع تقسیم تا مرحله هشت سلولی، جنین حاصل به رحم زن متقاضی جنین منتقل می شود و در رحم زن متقاضی به رشد خود ادامه می دهد. چنین کودکی پس از تولد دارای دو مادر و در برخی موارد دارای دو پدر خواهد بود، زیرا از یک سو زن و مرد صاحب اسپرم و تخمک، پدر و مادر حقیقی کودک به شمار می آیند که منشاء تکون او هستند و به لحاظ ژنتیکی نیز فرزند متعلق به آنان است، از سوی دیگر، نقش زوجین دریافت کننده به ویژه زن دریافت کننده جنین در پرورش و تکامل جنین را نباید از نظر دور داشت و به این زن به چشم بیگانه نگریست. قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور(مصوب 1382) ضمن مجاز شمردن روش اهدای جنین، صرفا به وظایف و تکالیف زوجین اهداء گیرنده جنین اشاره می کند و مقرر می دارد: «وظایف و تکالیف زوجین اهداء گیرنده جنین و طفل متولد شده از لحاظ نگهداری و تربیت و نفقه و احترام نظیر وظایف و تکالیف اولاد و پدر و مادر است». بنابراین قانون مذکور درباره نسب، مقرره ای پیش بینی نمی کند. این مقاله با توجه به اهمیت نسب جنین اهدایی و وابستگی سایر حقوق به آن صرفا به موضوع نسب پدری و مادری جنین اهدایی می پردازد.

    کلیدواژگان: جنین اهدایی، حقوق، نسب پدری، نسب مادری
|
  • Seyyed Mohammad Sadegh Tabatabaei*, Nafiseh Ja’fari Pages 5-28

    Division that is one the ways of dissolution of legal partnership is separation of shares of each party in the joint property by compromise or court order. Among the ways of dissolution of legal partnership, division of the company’s property is very important, since there are many issues about it left unsaid in the civil code. One of these issues is the nature of division which is left vague and has led to different jurisprudential and legal ideas about it. Certainly offering a coherent theory and determining the legal nature of division has many results including entailing the consequences of the accepted nature and refusal of the consequences of other similar legal institutions. The present paper tries to clear the ambiguities and answer these questions that what is the nature of division of the properties of company? Whether it is a bilateral or unilateral contract? Whether rescission or defect option is possible if a defect occurs in division? To achieve the above mentioned aims, at first the jurisprudential and legal ideas are discussed and eventually the idea that conforms to the legal system is offered.

    Keywords: legal partnership, joint property, division, specification, determination of right
  • mohammad bagher gerayeli, Sayed Muhammad Hussaini * Pages 29-52

    Judicial security safeguards the rights of all those who are involved in a criminal case. The present paper at first has studied the common safeguards of judicial security in Imamiah jurisprudence and criminal law system of Afghanistan, and then the special safeguards of judicial security in the initial researches stage have been studied in the criminal justice system of Afghanistan and the viewpoints of Imamiah jurists also have been explained where needed. According to the findings of the research, popular principle like legality of the crimes and punishments, presumption of innocence, equality before the law and personality of criminal liability are ruling on judicial security and must be applied in all the stages of trial, otherwise the judicial security is not established. Furthermore, there are some criteria in the initial researches stage which is one of the most important stages in the secular systems of trial disregarding of which endangers judicial security. The defendant has also rights in this stage, ignorance of which is ignorance of fair hearing and consequently lack of judicial security.

    Keywords: judicial security, defense rights of the defendant, safeguards of judicial security, trial in Afghanistan
  • Jamileh Afrooshteh *, Amir Hamza Salarza’ee Pages 53-69

    Marriage is an old humane costume that Islam has confirmed some of its customary rules. This strong contract entails some financial and non-financial consequences. One of the rights of women in constitution and stabilization of family is marriage portion (Mahr). Half of the agreed Mahr becomes certain just as the contract is made and the other half after a complete sexual intercourse between the couples. The present paper which is a descriptive-analytic research answers this important question that if the wife converts to Islam but the husband is still Non-Muslim, whether the annulment of the marriage due to conversion of the woman to Islam expires her Mahr and makes her as a subject to the rule of action against self or she has the right to half of her Mahr? The finding of the present paper unlike the viewpoint of majority of the jurists is that the Muslim wife has the right to her Mahr.

    Keywords: unbelieving, Mahr, annulment before intercourse, dissolution before intercourse, the Muslim convert wife
  • Nafiseh Motawalli Zadeh *, sedighe golestanrou, Leila mehrabi rad Pages 71-91

    Given the principle of criminal justice and coordination between crime and punishment, the causes of aggravation of punishment are of especial importance. One of the general causes of aggravation of punishment is repletion of crime. The necessary conditions for constitution of repetition and the scope of aggravation are of double importance, since in the case of mistake, if the applied punishment is more or less than the crime, the criminal justice itself is damaged. By a comparative look at jurisprudence and the Islamic criminal act 1392 (Of Iran) in the problem of repetition of crime it is observed that although repetition is one of the causes of aggravation according to both, but there are differences between them in Ta’zir punishments as to the conditions of application or non-application of the previous verdict, the effect of laps of time or repentance, the extent of aggravation and mitigation or non-mitigation of punishment in the cases of repletion of crime.

    Keywords: repetition of crime, aggravation of punishment, jurisprudence, criminal act
  • The government of the jurist from perspective of Imam Khomeini and Mirza Na’ini
    Sayed Majid Mirdamadi* Pages 93-118

    The subject matter of the present research is government and guardianship of the jurist from perspective of Imam Khomeini and Mirza Na’ini. Some problems of the subject are discussed here comparatively with a descriptive-analytic method. The most important findings of the research are that in the case of necessity of government, Imam Khomeini proves it by reference to intellectual evidence, obviosity according to the Islamic rules, the Prophet and Imam Ali’s manner, the verses of the Qur’an and the traditions, and Mirza Na’ini proves it by reference to consensus of the wise and considers it as one of the most important Islamic rules. In the case of legitimacy, Imam Khomeini referring to the Qur’an considers the government of others than Allah illegitimate and unjust and sees legitimacy of government under a just Islamic jurist and in the absence of this system of government, sees supervision of the jurists on the laws necessary. Mirza Na’ini holds that the legitimate government in the era of absence of Imam primarily is the government led by a nominated jurist and in the lack of the conditions, legitimates the government by the jurist’s permission and supervision. As to the people’s role in government, Imam Khomeini’s system of government has two “Islamic” and “republic” aspects and the people play roles in appointing the jurist, accepting the regime and constituting the government. Mirza Na’ini considering the equality and liberty of the people in the government of the jurist advises supervision and participation of the people in the government through consulting the wise people of Ummah.

    Keywords: guardianship, government of the jurist, Islamic government, People, Imam Khomeini, Mirza Na’ini
  • Sakinah Nasr Abadi, Alireza Poor Esma’ili * Pages 119-136

    Donation of embryo to infertile couples is a new treatment for infertility. In this method the sperm and ovum of the couples are fertilized in laboratory. After fertilization and at the beginning of division to the phase of eight cells, the embryo is transferred to the womb of the applicant woman and continues to grow there. After birth, the child has two mothers and in some cases two fathers, since on the one hand the man and woman to whom the sperm and ovum belong are his/her real parents, because they are the stems of his/her creation and genetically the child belongs to them, and on the other hand the role of the receiver couple especially the woman in growth of the child must not be ignored and the woman could not be seen as an alien. The law of “the way of donation of embryo to infertile couples, 1382” of Iran in addition to allowing this method of donation, only mentions the rights and duties of the applicant couple and says: “the rights and duties of the receiver couple are similar to rights and duties of the parents and children as to guardianship, training and financial support”. The above mentioned law does not have any provision about the child’s filiation. The present paper due to importance of filiation of the donated embryo and reliance of the other rights on it, studies the filiation of father and mother of the embryo.

    Keywords: donated embryo, rights, filiation of father, filiation of mother