فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال نهم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1396)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال نهم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید احمدی *، فریده عصاره، غلامرضا حیدری، ملوک سادات حسینی بهشتی صفحات 1-20
    هدف
    هدف مقاله ی حاضر، بررسی شبکه مفهومی ساختار دانش حوزه ی علم سنجی ایران از طریق مدارک تولید شده پژوهشگران ایرانی در داخل و خارج از کشور می باشد.
    روش شناسی این پژوهش با استفاده از روش تحلیل هم واژگانی و تحلیل شبکه اجتماعی صورت گرفته است. جامعه پژوهش، شامل تمامی مدارک این حوزه در قالب کتاب ها، پایان نامه ها، طرح های پژوهشی و مقالات است که به زبان فارسی و انگلیسی طی 33 سال فعالیت این حوزه در ایران تولید شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها، نشان داد مفاهیم «ارزیابی تولیدات علمی، تولید علم، شاخص های علم سنجی، تحلیل استنادی، پایگاه WOS، همکاری علمی، ارزیابی مجلات و ترسیم ساختار علم» بالاترین سنجه های مرکزیت رتبه، نزدیکی، بینابینی و بردار ویژه) را در میان متون این حوزه کسب کرده اند. نتایج حاصل از تحلیل شبکه نشان داد که شبکه مفهومی حوزه علم سنجی ایران کم تراکم است. نتایج حاصل از تحلیل خوشه اینشان داد که حوزه علم سنجی ایران به 17 خوشه موضوعی تقسیم می شود. همچنین نتایج، حاکی از آن است که مدارک این حوزه در ایران، رشدی 32 درصدی داشته و در سال های اخیر 270 رویداد مفهومی نوظهور در قالب 13 الگوی مفهومی در مدارک این حوزه مطرح شده است. بررسی های دیگر نشان داد که مفاهیم «ارزیابی تولیدات علمی، تولید علم و تحلیل استنادی» به ترتیب با رویکرد کمی، از جمله مفاهیم غالب این حوزه در کشورند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل های انجام شده نشان می دهد ساختار مفهومی حوزه ی علم سنجی در طول زمان، دچار تغییرات عمده ای شده است.
    کلیدواژگان: شبکه مفهومی، تحلیل هم واژگانی، تحلیل شبکه اجتماعی، خوشه بندی اطلاعات، علم سنجی ایران
  • رسول زوارقی * صفحات 21-48
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی و ترسیم ساختار فکری حوزه موضوعی علوم گیاهی ایران بر اساس بروندادهای دانشمندان ایرانی این حوزه در بازه زمانی 1369 تا 1388 (1990-2009) می باشد.
    روش
    این پژوهش به روش علم سنجی با رویکرد تحلیل هم استنادی نویسنده صورت گرفت و برای تحلیل جایگاه شبکه ای نویسندگان پایه نیز از روش تحلیل شبکه های اجتماعی استفاده شد. جامعه این پژوهش را کل ارجاعات انتشارات ایرانیان در این حوزه تشکیل می دهد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش ارائه تصویری کلان از شالوده های فکری این حوزه به صورت تصویری و تحلیل آن می باشند. بر این مبنا سعی شد نویسندگان پایه و مرجع این حوزه بر اساس شاخص تحلیل شبکه های اجتماعی چون مرکزیت، تازگی، ماجولاریتی، سیلهوئت، و تراکم و همچنین شاخص های زمانی و استنادی مورد تحلیل قرار گیرند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که نویسندگان پایه این حوزه را می توان در قالب دو گروه کلی «نویسندگان پیشکسوت با تاثیرگذاری نسبی و مرکزیت حداقل» و «نویسندگان پایه نسبتا جوان محوری با تاثیرگذاری بالا» دسته بندی کرد. همچنین می توان 18 تخصص را برای این حوزه شناسایی کرد که مبانی فکری قدیمی ترین آن ها به سال 1958 و جدیدترین آن ها به سال 1995 می رسد.
    کلیدواژگان: علوم گیاهی ایران، تحلیل استنادی علوم گیاهی ایران، تحلیل شبکه های اجتماعی حوزه علوم گیاهی ایران، وضعیت شبکه علمی علوم گیاهی ایران
  • علی منصوری *، فرامرز سهیلی صفحات 49-70
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان اثرگذاری عامل وقفه زمانی و به عبارتی فاصله زمانی ثبت تا کسب اعتبار بر میزان استناد واقع شدن پروانه های ثبت اختراع کشورهای اسلامی است.
    روش
    پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل استنادی، انجام شده و جامعه پژوهش کلیه پروانه های ثبت اختراع مربوط به کشورهای اسلامی است که در بازه زمانی 2005 تا 2014 در پایگاه اداره ثبت اختراع آمریکا اطلاعات آن ها تکمیل و مورد تایید قرار گرفته اند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بیش از95 درصد از پروانه های ثبت اختراع در محدوده زمانی 0-3 مرحله ثبت تا کسب اعتبار را طی کرده اند. متوسط وقفه زمانی میان استناد پروانه های ثبت اختراع مورد بررسی 93/2 سال است. همچنین تحلیل داده ها نشان دهنده این است که بیشترین فراوانی مربوط به وقفه های زمانی 2–3 سال است که بیش از 40 درصد از پروانه های ثبت اختراع استناد شده را به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج آزمون فرضیه پژوهش نشان داد که رابطه معنی داری بین سه متغیر «سال کسب اعتبار پروانه های ثبت اختراع اصلی»، «وقفه زمانی میان تاریخ کسب اعتبار» و «تاریخ مورد استناد واقع شدن»، با «درصد جریان دانش» در سطح (05/0>p) و ضریب همبستگی برابر با 39/0- و 24/0- وجود دارد. همچنین تحلیل داده ها نشان داد که رابطه همبستگی موجود بین دو متغیر مستقل و یک متغیر وابسته، رابطه ای منفی است. به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد که عامل تاخیر در زمان کسب اعتبار می تواند تاثیر مستقیمی بر میزان اثر گذاری پروانه های ثبت اختراع داشته باشد.
    کلیدواژگان: وقفه زمانی، جریان دانش، تحلیل استنادی، پروانه ثبت اختراع
  • محمدحسن عظیمی *، غلامرضا فدایی صفحات 71-90
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی و تحلیل متون مربوط به الگوی FRBR در طول سال های 1998 تا 2012 به منظور شناسایی سیر ظهور، اوج و افول این مدل و همچنین چالش ها و عوامل موثر در این حوزه می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر به روش مروری و اسنادی انجام شده است.
    نتیجه گیری
    مرور متون مرتبط با این مدل نشان داد که سال های 2002 تا 2007 سال های اوج پژوهش های مربوط با مدل FRBR بوده و پس از آن رو به افول گذاشته است. همچنین بررسی ادبیات این حوزه نشان داد که مشکلات فراروی حرکت و توسعه و فراگیر شدن این مدل بسیار زیاد بوده و حرکت در این مسیر مستلزم تدابیری مبتنی بر پژوهش های عملیاتی و کاربردی است. به نظر می رسد که آینده مدل FRBR مبهم و نامشخص است مگر اینکه متولیان و محققان و توسعه دهندگان مدل تلاش کنند مشکلات موجود را کاهش داده و حل نمایند. از طرفی، لازم است برای فراگیر شدن کاربرد مدل در نظام های موجود و آتی اقدام به برنامه ریزی دقیق، هدفمند و کارآمد شده و همکاری و همفکری گسترده ای بین توسعه دهندگان نظام های یکپارچه و محققین و مولفین حوزه سازماندهی اطلاعات وجود داشته باشد.شرایط موجود حاکی از این است که علیرغم اینکه هر چند گاهی پژوهش ها و مطالعاتی به ابعادی از این مدل می پردازد این میزان کار برای جهانی شدن و فراگیر شدن مدل کفایت نمی کند.
    کلیدواژگان: FRBR، سازماندهی اطلاعات، پیشینه های کتابشناختی
  • ایرج رداد، مصطفی قطب زاده اردکانی * صفحات 91-110
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مهارت های ارتباطی کتابداران کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی بر کیفیت خدمات آنها می ب‍اش‍د.
    روش
    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. ج‍ام‍ع‍ه آماری تحقیق را تمام کتابداران (64 نفر) و اعضای فعال کتابخانه مرکز آستان قدس رضوی (61178 نفر) تشکیل دادند. به علت تعداد محدود کتابداران همه آنها به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند و از میان مراجعان نیز تعداد 382 نفر بر اساس جدول حجم نمونه کرجسی-مورگان و به روش تصادفی طبقه ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند.
    یافته ها
    یافته های توصیفی پ‍ژوه‍ش ن‍ش‍ان داد که میانگین مهارت های ارتباطی کتابداران کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی و همچنین کیفیت خدمات در سطح متوسط است.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن بود که بین مهارت های ارتباطی کتابداران و کیفیت خدمات در کتابخانه مرکزی رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین بین مهارت های ارتباطی کتابداران بر حسب ویژگی های جمعیت شناختی آنها (شامل جنسیت، سن، سابقه خدمت، میزان تحصیلات و رشته تحصیلی) تفاوت معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، کتابداران، کیفیت خدمات کتابداری و اطلاع رسانی، لایب کوال، کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی
  • عظیمه مظفری *، هادی شریف مقدم، افسانه مظفری صفحات 111-124
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل اثرگذار و اثرپذیر و میزان شدت آن ها بر نیازهای مراجعین کتابخانه های عمومی استان فارس در شرایط عدم قطعیت است.
    روش
    پژوهش حاضر در دو فاز کیفی و کمی انجام شد. در فاز اول با استفاده از مطالعات میدانی، نیازهای مراجعین کتابخانه های عمومی استان فارس شناسایی شده و در فاز دوم ابتدا پرسشنامه بر اساس ساختار تکنیک دیمتل طراحی و توزیع گردید. سپس به منظور تعیین عوامل اثرگذار و اثرپذبر بر رضایت مراجعه کنندگان، روش دیمتل در شرایط عدم قطعیت و بر مبنای اعداد خاکستری پیاده سازی شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مراجعه کنندگان کتابخانه های عمومی استان فارس است.
    یافته ها
    پس از اجرای تکنیک دیمتل خاکستری، نیازهای مراجعین به دو گروه تاثیرگذار و تاثیرپذیر تفکیک شدند. سه عامل تاثیر گذار به ترتیب عبارتنداز: سکوت و شرایط فیزیکی مناسب کتابخانه، امکانات رفاهی کتابخانه، رسیدگی به شکایات و انتقادات و سه نیاز تاثیرپذیر نیز به ترتیب عبارتنداز: عملکرد و برخورد مناسب کتابداران، افزایش تعداد و زمان منابع امانتی، تجهیزات سالن مطالعه.
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش پیشنهادی در این پژوهش، می توان نیازهای تاثیرگذار و تاثیرپذیر مراجعه کنندگان کتابخانه های عمومی را در شرایط عدم قطعیت شناسایی و اولویت بندی کرد. لذا نتایج این پژوهش از حیث دقت می تواند برای تصمیم گیری های آینده کتابخانه های عمومی در جهت تامین رضایت مراجعین مفید باشد.
    کلیدواژگان: تئوری اعداد خاکستری، دیمتل، رضایت، کتابخانه عمومی، مراجعه کننده
  • مریم غفوری *، عاصفه عاصمی صفحات 125-142
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و بررسی امکانات نویسندگان سامان های مدیریت محتوای همای ها در سطح ملی و بین المللی انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش توصیفی از روش تحلیل سیستم، مصاحبه شفاهی، روش اسنادی و مطالعات کتابخانه ای و همچنین ازبررسی های تجربی و عملی استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل سامانه های مدیریت همایش های ملی و بین المللی بوده، نمونه های پژوهش شامل سه سامانه مدیریت همایش داخلی (شرکت یکتا وب افزار شرق،شرکت فرازنت (نگار) ، شرکت اداک)،و سه سامانه بین المللی (ای.اس.ام.ایی ، کانفتول و پی.کا.پی) است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در بین سامانه های داخلی سامانه نگار و دربین سامانه های بین المللی سامانه کانفتول و ای.اس.ام.ایی بیشترین اخنیارات و امکانات رابرای نویسنده درنظر گرفته اند. همچنین سامانه های مورد بررسی با اختلاف جزئی اکثر قابلیت های موجود نویسنده، در یک سیستم استاندارد را دارا هستند و سامانه مدیریت همایش شرکت فرازنت (نگار) با اختلاف ناچیزی همسطح سامانه های مدیریت همایش های خارجی قرار می گیرد.
    نتیجه گیری
    از پژوهش حاضر چنین نتیجه گیری شد که شرکت های داخلی تلاش کرده اند که همپای سامانه های مطرح بین المللی باشند و در راستای ارتقای سامانه های خود می کوشند. این یافته ها می تواند کمک موثری در طراحی و توسعه سیستم، خرید و یا استفاده سیستم داشته باشد.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت اطلاعات، سیستم مدیریت همایش، سیستم کنفرانس، مدیریت محتوا، تولید دانش
|
  • H. Ahmadi *, F. Osareh, Gh.Heydari, M.S.Hosseini Pages 1-20
    Purpose
    The goal of study is to examine the conceptual network of knowledge structure of Iran Science metrics by produced documents of Iranian researchers inside and outside the country. It has done through co-word analysis and the study of social network.
    Method
    The society of study includes all of documents of books, theses, research project, and essays in Persian and English through 33 years research in Iran.
    Conclusion
    The results of data analysis show that the concepts such as “examination of scientific products, science production, the branches of Science metrics, the document analysis, WOS station, the scientific accompaniment, the examination of journals and designing the science structure, the highest measurement of central degree, closeness, internality, the special axis) have been examined among texts. The other result of study is that the conceptual network of Iran Science metrics is less dense. Besides, the analyses show forming 17 subjective branches in this region. Findings show that the concepts of this region approves 32 percentage progress, while there are 270 innovative, conceptual events in the form of 13 conceptual models. More studies show that the concepts such as “examination of scientific products, science production, the document analysis” respectively due to quantities’ approach which is dominant in the country.
    Keywords: Conceptual Network, Co, word Analysis, The Analysis of Social Network, Information Classification, Iran Scientometrics
  • R. Zavaraqi * Pages 21-48
    Aim: The aim of the research was investigating and visualizing the intellectual structure of Plant Science subject area based on outputs of Iranian scholars of the field indexed in ISI ranked journals during time span of 1990-2009.
    Methodlogy: This scientometric research is based on citation analysis and the author-co-citation analysis and social network analysis have been utilized for evaluating the base authors in citation network of the field. The population of the research was all references of the mentioned publications. The sample was the top 1 percent cited scholars of the field.
    Findings: The result of the research is presenting a macro image of the intellectual foundations of the field and its analysis. Also we analyzed and ranked the subject area based on its specialties, and new social network, temporal and citation indicators such as novelty, centrality, modularity, silhouette, density …. The fingings of the research can be used for policy makers and Plant Science scholars.
    Keywords: Iranian Plant Science, citation analysis of Iranian Plant Science, social network analysis of Plant Science, state of the art of Iranian Plant Science filed network
  • Ali Mansoori *, Faramarz Soheli Pages 49-70
    Aims: The purpose of these research was examine the knowledge flow between Islamic countries inventors in order to determine the impact of lag time in patents knowledge flow.
    Methodology
    Citation analysis was used as the research method, the research population includes all patents of Islamic countries recorded from 2005 to 2014 in the USPTO. Using the especial formulas lag time was calculated.
    Finding: research Finding showed that in more than 95% of Patent, the length of time between the patent application and the granting of the patent takes 2-3 years. Average of lag time between examined patent citations were 2.93 years. Data analysis also showed that maximum lag time frequency were 2-3 years that which includes more than 40% of cited patent.
    Results
    the results of testing hypotheses showed that there are significance correlation between grant year, lag time between of grant year and grant year of cited patent with knowledge flow in p
    Keywords: Lag time, knowledge flow, Citation analysis, patent, Islamic countries
  • Mohammad Hassan Azimi *, Gholamreza Fadaei Pages 71-90
    Several attempts have been developed to facilitate and organize the information.
    Several standards have been established for the development of information organization.
    Some of these standards can be FRBR, RDA noted.
    Each of standards specific approaches and efforts to organize information or information that improves the quality of the organization and have greater flexibility to cover a variety of sources.
    Each of these standards of appearance, Period has passed And in the more popular courses And at times also to fray and cause criticism from users and experts in the field have caused.
    Now on the other side of the same technical standards and with the common goal of less attention.
    This is thanks to the writings of the FRBR in the period 1998 to 2012 is represented.
    Based on this analysis, the peak years of 2002 and 2007, researchers in the field of organizing information FRBR has been declining since then.
    Keywords: FRBR, bibliographic records
  • Iraj Radad, Mostafa Ghotb Zadeh * Pages 91-110
    This study aimed to investigate the effect of communication skills of librarians of Central Library of Astan Quds Razavi on the quality of their services. The research was conducted through a descriptive and co-relational method. The statistical population consisted all librarians (64 people) and active member of the Central Library of Astan Quds Razavi (61,178 people). Due to the limited number of librarians, all of them were conducted and 382 people (based on the Kerjcie-Morgan’s table of sample size) were selected randomly through stratified sampling method. Two standard questionnaires of Queendam (for measuring communication skills of librarians) and LibQual (for measuring the quality of services) were used to collect the needed data. The collected data were analyzed in both descriptive statistics (including frequency distribution and percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (Chi-square test, T-test and Pearson) using SPSS 18 software package. Descriptive findings showed that the average of librarians’ communication skills and also the quality of service in the Central Library of Astan Quds Razavi was on middle level. Analytical results showed that there is no significant relationship between the librarians’ communication skills and the quality of services in the Central Library. There was also a significant difference between the librarians’ communication skills in terms of their demographic characteristics (including gender, age, work experience, education and field of study).
    Keywords: Communication skills, librarians, LIS service quality, LibQUAL, Central Library of Astan Quds Razavi
  • Azime Mozafari *, Hadi Sharif Moghadam, Afsaneh Mozafari Pages 111-124
    Purpose
    The aim of this research is identification of effective and impressionable factors and severity of them for public library client needs in Fars Province in terms of uncertainty.
    Methodology
    This study was conducted in two phases of qualitative and quantitative. In the first phase, public librariy client needs in Fars province have been identified using field studies and in second phase firs questionnaire was designed and distributed based on the DEMATEL technique. Then to determine effective and impressionable factors on client satissfactions, DEMATEL method was implemented based on gray numbers in terms of uncertainty. Statistical population of research includes public library clients in Fars Province that sample of 150 was selected by the snowball method and questionnaires were distributed among them.
    Findings: Using grey DEMATEL technique, the client needs were separated into two groups as effective and impressionable factors. Based on the results, three effective factors are: silence and physical condition of library, library facilities, Complaints and suggestions; and three impressionable factors are: performance and appropriate treatment of librarians, increasing the number and time of books, reading room equipment.
    Conclusions
    Using proposed method in this study, we can identify and rank effective and impressionable public library client needs in terms of uncertainty. The results can be useful for public library’s future decisions to satisfy clients.
    Keywords: Grey Numbers, DEMATEL, Satisfaction, Public Library, Client
  • Maryam Ghafouri *, Asefeh Asemi Pages 125-142
    Purpose
    The main objective of this study is to identify and Comparison the writer features of content management systems of conferences,at the national and international level.
    Methodlogy:In order has been used of the methods of analyzing system(web-based survey),oral interview (interview whit some of experts,including authors and jury proceedings in international conferences,manager and secretary of the conference systems, professor of information science and management),seeing the conference website and various parts of the system,an available movies and slides,documentary and library studies methods including study guides, educational menus and all existing evidence, empirical and practical study.Finally for measurig the available facilities in selected samples and comparing them was used from descriptive method(Descriptive statistics,frequency tables, bar and radar charts whit using SPSS and Excel software).The population of the study was conferences management system in national and international level.The samples of the study consisted of three national conference management system(Yekta web,Negar and Adak systems)and three international system(ASME, Conftool and OCS systems).
    Findings:The findings show that in the among international system,Conftool and ASME systems in terms of what the writer has goned the highest score.In the national systems,Negar system of Fraznet corporate in the part of the writer of the Congress was the highest score in terms of facilities.
    Results
    Finally researchers concluded that the investigated systems are little difference , they have all have the capabilities of the standard systems. Also Negar conference management System,has little difference with those of conferences international management systems.These findings can help in the design,development,purchase,or use the new conference management systems
    Keywords: management information systems, conference management systems, conference systems, content management, knowledge production