فهرست مطالب

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 91، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی آبرین، مهدی زمستانی*، مهدی ربیعی، امیرهوشنگ باقری صفحات 394-407
    اهداف پژوهش حاضر برای بررسی اولیه کارایی هیپنوتراپی شناختی رفتاری بر اختلال بدشکلی بدن و همچنین افسردگی و ناتوانی این بیماران، انجام شد.
    مواد و روش ها طرح پژوهش حاضر از نوع تجربی تک موردی است. جامعه آماری پژوهش، افراد مبتلا به اختلال بدشکلی بدن در شهر سنندج بود. بر اساس نمونه گیری هدفمند، 3 نفر (دو مرد و یک زن) از مراجعان که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند، وارد پژوهش شدند. همچنین در این پژوهش از مقیاس بدشکلی بدن ییل براون (BDD-YBOCS)، تست افسردگی بک (BDI-II)، مقیاس ناتوانی شی هان (SDS)، پرسش نامه چند محوری بالینی میلون (MCMI-III) و مصاحبه بالینی استفاده شد. هیپنوتراپی شناختی رفتاری به مدت 15 جلسه یک ساعت ونیمه و به صورت دوجلسه در هفته به کار گرفته شد. برای تحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل تک موردی (با چند خط پایه) به کمک رسم نمودار و مقایسه میانگین و میانه موقعیت ها استفاده شد.
    یافته ها نتایج حاکی از این بود که نمرات شرکت کنندگان در شدت اختلال بدشکلی بدن، افسردگی و ناتوانی کاهش قابل توجهی یافت. دستاوردهای درمانی در دوره پیگیری چهارماهه نیز همچنان تداوم یافت.
    نتیجه گیری هیپنوتراپی شناختی رفتاری در بهبود اختلال بدشکلی بدن و همچنین افسردگی و ناتوانی این بیماران کارایی لازم را دارد.
    کلیدواژگان: هیپنوتراپی شناخت ی رفتاری، اختلال بدشکلی بدن، افسردگی، ناتوانی
  • توحید رنجبری، جواد کریمی*، ابوالفضل محمدی، محمدرضا نوروزی صفحات 408-423
    اهداف مدل آسیب پذیری سه گانه در اختلالات هیجانی شامل سه نوع آسیب پذیری است: زیستی فراگیر، روان شناختی فراگیر و روان شناختی اختصاصی هر اختلال. با توجه به این که اغلب مطالعات پیشین به بررسی تنها یک مولفه از ابعاد مدل آسیب پذیری سه گانه پرداخته اند، این پژوهش با هدف مقایسه جامع تمام مولفه های مدل آسیب پذیری سه گانه در بیماران مبتلا به اختلالات هیجانی و افراد بهنجار انجام شد.
    مواد و روش ها در طرح پژوهشی علی مقایسه ای از اسفند 1393 تا خرداد 94، 20 بیمار با اختلال اضطراب فراگیر، 20 بیمار با اختلال وسواسی جبری، 20 بیمار با اختلال افسردگی اساسی با 20 نفر از افراد بهنجار (گروه کنترل) مقایسه شدند. افراد بیمار و بهنجار از طریق نمونه گیری در دسترس از بین افراد مراجعه کننده به کلینیک های روان درمانی خصوصی شهر ارومیه و افراد بهنجار ارومیه به ترتیب انتخاب شدند.گروه بیماران و بهنجار در برخی از متغیرهای جمعیت شناختی با یکدیگر همتا شدند. تعیین تفاوت بین گروه بیماران و گروه کنترل، از طریق روش تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) با بهره گیری از نسخه 21 نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها بیماران مبتلا به اضطراب فراگیر، وسواسی جبری و افسردگی اساسی در مقایسه با افراد گروه کنترل، آسیب پذیری زیستی فراگیر و آسیب پذیری روان شناختی فراگیر بیشتری داشتند و این تفاوت معنادار (001/0(P= بود. در آسیب پذیری روان شناختی اختصاصی هر اختلال نیز گروه های بیمار با افراد گروه کنترل تفاوت معنادار (001/0(P= داشتند: بیماران اضطراب منتشر در مقایسه با گروه کنترل، تحمل نکردن بلاتکلیفی بیشتر، بیماران وسواسی جبری آمیختگی فکر وعمل بیشتر و بیماران مبتلا به افسردگی نگرش های ناکارآمد بیشتری داشتند.
    نتیجه گیری با توجه به تفاوت معنادار بیماران مبتلا به اختلالات هیجانی با افراد بهنجار در ابعاد مدل آسیب پذیری سه گانه، این مدل را می توان معیار سبب شناختی و تشخیصی جامع و مناسبی در این بیماران دانست.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری سه گانه، اختلالات هیجانی، افراد بهنجار
  • یحیی حسین زاده فیروزآباد*، سودابه بساک نژاد، ایران داودی صفحات 424-437
    اهداف اضطراب امتحان، مشکل مهم آموزشی در میان دانش آموزان و دانشجویان سراسر جهان است. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه اهمال کاری رفتاری، اهمال کاری تصمیم گیری و اجتناب شناختی با مولفه های اضطراب امتحان در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز است.
    مواد و روش ها پژوهش حاضر، مطالعه ای پیمایشی و از نوع همبستگی است. نمونه این پژوهش شامل 200 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز هستند که به صورت خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس اهمال کاری عمومی لای، مقیاس اهمال کاری تصمیم گیری مان، پرسش نامه اجتناب شناختی سکستون و پرسش نامه اضطراب امتحان فریدمن استفاده شد. در این پژوهش به منظور تحلیل داده ها از همبستگی متعارف و رگرسیون چندگانه استفاده شد. داده ها با استفاده از نگارش 17 نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها یافته ها نشان دادند ترکیب خطی مولفه های اضطراب امتحان را می توان با ترکیب خطی متغیرهای پیش بین، پیش بینی کرد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، اهمال کاری رفتاری و تصمیم گیری به طور معناداری پیش بینی کننده تحقیر اجتماعی (001/0>P، 238/0=β و 001/0>P، 302/0=β) و خطای شناختی (001/0>P، 381/0=β و 006/0>P، 204/0=β) در دانشجویان بودند. همچنین، اهمال کاری رفتاری و اجتناب شناختی پیش بینی کننده تنیدگی (001/0>P، 314/0=β و 002/0>P، 246/0=β) بودند.
    نتیجه گیری از آنجا که متغیرهای مذکور نقش موثری در اضطراب امتحان دارند، ضروری است دانشگاه ها توجه بیشتری به عوامل تاثیرگذار بر کاهش اهمال کاری و اجتناب شناختی داشته باشند تا از این طریق اضطراب امتحان کاهش یابد.
    کلیدواژگان: اهما لکاری رفتاری، اهما لکاری تصمی مگیری، اجتناب شناختی، اضطراب امتحان
  • زهرا لاریچه، سید عباس حقایق* صفحات 438-453
    اهداف تیپ های زمانی در برخی از شاخص های روان شناختی افراد تاثیر چشمگیری دارد. این پژوهش با هدف مقایسه کارکردهای اجرایی، رفتارهای پرخطر و انگیزه تحصیلی بین نوجوانان با تیپ های زمانی صبحگاهی و شامگاهی اجرا شد.
    مواد و روش ها طرح پژوهشی از نوع مقایسه ای بود. جامعه آماری آن را تمامی دانش آموزان دوره ی متوسطه دوم مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 95-94 شهر اصفهان تشکیل می دادند. نمونه گیری- به شیوه نمونه گیری در دسترس- در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول 320 نفر از دانش آموزان که موافق شرکت در پژوهش بودند، انتخاب شدند و از آن ها خواسته شد به پرسش نامه صبحگاهی شامگاهی هورن و استبرگ پاسخ دهند. در مرحله دوم، 106 نفر که در دو تیپ زمانی صبحگاهی یا شامگاهی قرار داشتند (بر اساس نمره آن ها) به عنوان نمونه نهایی پژوهش انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش پرسش نامه صبحگاهی شامگاهی هورن و استبرگ،پرسش نامه مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی محمدی و همکاران، پرسش نامه انگیزش پیشرفت تحصیلی عبدخدایی و آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین برگ و همکاران بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نسخه 21 نرم افزار SPSS و آزمون هایt مستقل و یو-من-ویتنی تحلیل شدند.
    یافته ها نتایج نشان داد بین برخی از شاخص های آزمون ویسکانسین شامل خطای درجاماندگی و پاسخ های نادرست دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0P<). بین دیگر شاخص های کارکردهای اجرایی تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج همچنین نشان داد بین رفتارهای پرخطر و ابعاد آن و انگیزه تحصیلی نوجوانان دارای تیپ های صبحگاهی و شامگاهی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0P<).
    نتیجه گیری نتایج به دست آمده حاکی از این است که نوجوانان تیپ زمانی صبحگاهی در ابعاد کارکردهای اجرایی(خطای درجاماندگی و پاسخ های نادرست) و انگیزه تحصیلی در مقایسه با نوجوانان تیپ شامگاهی عملکرد بهتری دارند و رفتارهای پرخطر آن ها کمتر است.
    کلیدواژگان: تیپهای زمانی، کارکردهای اجرایی، رفتارهای پرخطر، انگیزه تحصیلی
  • زهرا زنجانی، حمید یعقوبی*، لادن فتی، محمدرضا شعیری، محمد غلامی فشارکی صفحات 454-465
    اهداف هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه گرایش به تجربه چندش، ترس از آلودگی و ترس از سرایت و همچنین تعیین نقش واسطه ای ترس از سرایت در این رابطه بود.
    مواد و روش ها پژوهش حاضر از نوع طرح های همبستگی است. جامعه تحت مطالعه، دانشجویان دانشگاه شاهد تهران بودند که از بین آن ها، 391 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این افراد پرسش نامه آلودگی فزاینده، خرده مقیاس ترس از آلودگی پرسش نامه وسواس پادوا و خرده مقیاس پرسش نامه گرایش و حساسیت به چندش را کامل کردند. به منظور تحلیل داده ها از spss 22 و از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی براساس روش بارون و کنی (1987) و آزمون سوبل استفاده شد.
    یافته ها نتایج آزمون رگرسیون مشخص کرد که بین گرایش به تجربه چندش با ترس از سرایت (001/0>P، 35/0=β) و ترس از آلودگی (001/0>P، 41/0=β) رابطه وجود دارد. علاوه براین، رابطه معناداری بین ترس از سرایت و ترس از آلودگی مشاهده شد (001/0>P، 41/0=β). همچنین، تحلیل های رگرسیون نشان داد که ترس از سرایت، نقش واسطه ای در ارتباط بین گرایش به تجربه چندش و ترس از آلودگی ایفا می کند (001/0>P، 26/0=β) و نتایج آزمون سوبل این نقش واسطه ای را تایید کرد (001/0>P، 36/6=Z).
    نتیجه گیری ترس از سرایت، متغیری واسطه ای بین گرایش به تجربه چندش و ترس از آلودگی است. در نتیجه، به نظر می رسد این سازه، در تبیین ترس از آلودگی اهمیت داشته باشد. می توان گفت که چنانچه در ارزیابی و درمان ترس از آلودگی به ترس از سرایت توجه شود، اثربخشی درمان افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ترس، آلودگی، دانشجو، گرایش به تجربه چندش، ترس از سرایت، نقش واسطه ای
  • مجید محمود علیلو، عباس بخشی پور رودسری، محمد نصیری* صفحات 466-479
    اهداف پژوهش حاضر با هدف ارزیابی روابط ساختاری سیستم های مغزی رفتاری، حساسیت انزجاری و اختلال وسواسی اجباری با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. فرض بر این است که سیستم های مغزی رفتاری و حساسیت انزجاری در تعامل با همدیگر به اختلال وسواسی اجباری منجر می شوند. برخلاف برجستگی این مدل، پژوهش کافی برای ارزیابی تجربی آن انجام نشده است.
    مواد و روش ها طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. برای این منظور، 340 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز با استفاده از نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و به پرسش نامه های سیستم های بازداری/ فعال سازی رفتاری کارور و وایت، مقیاس حساسیت انزجاری و پرسش نامه بازنگری شده وسواسی اجباری که در اختیار آن ها گذاشته شده بود، پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. همچنین برای طبقه بندی، پردازش و تحلیل داده ها و بررسی فرضیه های پژوهش از نرم افزارهای آماری 22 spss و لیزرل 85.8 استفاده شد.
    یافته ها ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازه گیری، برازش دارد (96/0=CFI، 94/0=NFI و 076/0=RMSEA). نتایج نشان داد که سیستم بازداری رفتاری و سیستم فعال ساز رفتاری با واسطه گری حساسیت انزجاری بر اختلال وسواسی اجباری به ترتیب با ضریب استاندارد 264/0 و 241/0- در سطح 05/0>P تاثیر معناداری دارند.
    نتیجه گیری یافته های این پژوهش در کنار حمایت از مدل فرضی برای اختلال وسواسی اجباری، چارچوب مناسبی برای سبب شناسی این اختلال ارائه می دهد. بر این اساس، حساسیت زیاد سیستم بازداری رفتاری و حساسیت کم سیستم فعال ساز رفتاری به واسطه حساسیت انزجاری، به افزایش نشانه های اختلال وسواسی اجباری منجر می شود.
    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، حساسیت انزجاری، اختلال وسواسی اجباری، مدلیابی معادلات ساختاری
  • فاطمه ویسی*، سید مجتبی احمدی، خیرالله صادقی، منصور رضایی صفحات 480-493
    اهداف نگرانی های جدی درباره شکل بدن ویژگی اصلی اختلالات خوردن است. اختلال خوردن با بیماری های طبی و روانی متعددی همراه است. بنابراین ابزاری معتبر و پایا به پیشگیری از این اختلال و پیامد های آن کمک می کند. در نتیجه هدف مطالعه حاضر بررسی مشخصات روان سنجی پرسش نامه شکل بدن C8 در زنان مبتلا به اختلال بود.
    مواد و روش ها ابزار اصلی این مطالعه مقطعی و اعتبارسنجی، پرسش نامه شکل بدن (BSQ-C8) به فارسی ترجمه شد. سپس مشخصات روان سنجی این پرسش نامه در نمونه ای از زنان مبتلا به اختلال خوردن که با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند، بررسی شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های BSQ-C8، شکل بدن 34 سوالی (BSQ-34)، ارزیابی فراشناختی بدشکلی بدن (BDMCQ) و مقیاس اصلاح شده وسواس فکری-عملی ییل-براون برای اختلال بدشکلی بدن (YBOCS-BDD) بود. برای تحلیلی داده ها با SPSS نگارش 16 از ضریب آلفای کرونباخ، ضریب دو نیمه سازی، روایی همزمان ضریب همبستگی و نمودار راک استفاده شد.
    یافته ها در نمونه زنان مبتلا به اختلال خوردن، ضریب آلفای کرونباخ و ضریب دو نیمه سازی 79/0 و 74/0 بود و روایی همزمان این پرسش نامه با BSQ-34، BDMCQ و YBOCS-BDD به ترتیب 59/0، 91/0 و 58/0 بود. حساسیت، ویژگی و نقطه برش این پرسش نامه به ترتیب80/0، 67/0 و 5/26 بود.
    نتیجه گیری پرسش نامه شکل بدن C8 برای سنجش نارضایتی از شکل بدن در نمونه زنان مبتلا به اختلال خوردن، پایایی بالا و روایی هم زمان خوبی دارد و برای استفاده در تحقیقات بالینی و غیربالینی ارزیابی نارضایتی از شکل بدن مفید است.
    کلیدواژگان: تصویر بدن، پرسشنامه شکل بدن8C، اختلال خوردن، روایی و پایایی، نقطه برش
  • مهناز فلاحی خشت مسجدی*، موسی کافی ماسوله، مهناز خسرو جاوید، رقیه کریمی لیچاهی، بیژن اسکندری صفحات 494-509
    اهداف بر اساس یافته ها، سبک های مقابله کودکان و نوجوانان با پریشانی و سازگاری رابطه دارد. با وجود اهمیت و پیامدهای پاسخ های مقابله کودکان، هیچ معیار پذیرفته شده ای برای اندازه گیری مقابله کودکان وجود ندارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی پایایی، روایی و مدل یابی ساختاری پرسش نامه رفتارهای مقابله ای کودکان (CCBQ) انجام شد.
    مواد و روش ها این پژوهش بر اساس روش همبستگی صورت گرفت و مطالعه روی دانش آموزان 10 تا 16 ساله ساکن استان گیلان انجام شد. تعداد 300 دانش آموز (139 دختر و 161 پسر با میانگین سنی ​​23/13 سال) با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. روایی پرسش نامه از طریق روش تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی و روایی ملاکی هم زمان بررسی شد. پایایی پرسش نامه نیز با استفاده از روش های آلفای کرونباخ و بازآزمایی بررسی شد. اعتبار صوری و محتوایی پرسش نامه CCBQ به تایید استادان روان شناسی رسید. داده ها با استفاده از نگارش 22 نرم افزار SPSS و نگارش 16 نرم افزار AMOS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از مولفه های اصلی و چرخش واریماکس نشان داد که درنهایت، 41 سوال اندازه گیری مقابله ای سه عاملی شامل انحراف از مشکل، کنارآمدن با مشکل برای بهبود مسئله و کنارآمدن ویرانگر، بیش از 9/60 درصد از کل واریانس ها را تبیین می کنند. روایی هم گرایی پرسش نامه، ارتباط رضایت بخش بین نمره کل ابعاد را نشان داد. برای تعیین اعتبار هم زمان (CCBQ) از اضطراب حالت صفت کودکان استفاده شد که نتایج همبستگی معنادار بودند. آلفای کرونباخ و روش آزمون مجدد برای کل مقیاس بین 74/0 تا 91/0 بود. ارزیابی این آزمون، قابلیت اطمینان قوی و اعتبار اولیه مناسب را نشان داد.
    نتیجه گیری بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل روایی و پایایی پرسش نامه رفتار مقابله ای کودکان، این ابزار اعتمادپذیر و معتبر است و می تواند رفتارهای مقابله با مشکلات هیجانی کودکان و نوجوانان جامعه ایرانی را بررسی کند، اما باید مطالعات آینده در جمعیت بالینی هم انجام گیرند.
    کلیدواژگان: روانسنجی، تحلیل عاملی، پرسشنامه رفتارهای مقابله ای کودکان
|
  • Morteza Abbarin, Mehdi Zemestani *, Mehdi Rabiei, Amirhooshang Bagheri Pages 394-407
    Objectives This study examined the effect of cognitive behavioral hypnotherapy on Body Dysmorphic Disorder (BDD), depression, and disability of patients.
    Methods In this article, we present a single subject experimental design with multiple baselines. The subjects of the study were patients with BDD in Sanandaj city. Purposive sampling was used, and after obtaining diagnostic interview and qualifications of the study, subjects underwent the treatment process. The Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale modified for Body Dysmorphic Disorder (BDD-YBOCS), Beck Depression Inventory (DBI-II), Sheehan Disability Scale (SDS), Millon Clinical Multiaxial Inventory-III (MCMI-III) and clinical interview were used as diagnostic tools. Cognitive-behavioral hypnotherapy was employed for 15 sessions of one and a half hours and for two sessions per week. For data analysis, we used a single-case analysis using graphs and comparison of mean and median positions.
    Results The results showed that participants’ scores in BDD, depression, and disability decreased noticeably. Treatment outcomes were continued up to four months of follow-up period as well.
    Conclusion Cognitive-behavioral hypnotherapy is effective in improving BDD, depression, and disability of these patients.
    Keywords: Cognitive behavioral hypnotherapy, Body Dysmorphic Disorder (BDD), Depression, Disability
  • Tohid Ranjbari, Javad Karimi *, Abolfazl Mohammadi, Mohammad Reza Norouzi Pages 408-423
    Objectives The triple vulnerability model includes three types of vulnerability in terms of emotional disorders: general biological vulnerability, general psychological vulnerability, and disorder-specific psychological vulnerability. Since previous studies have mostly addressed only one of these components, this study was conducted to examine all the three components of the triple vulnerability model at the same time in patients suffering from emotional disorders and normal people.
    Methods Using a causal-comparative design, 20 patients with obsessive-compulsive disorder, 20 patients with major depressive disorder, and 20 patients with generalized anxiety disorder were compared with 20 normal people (control group). The data were collected from March to June 2015. The patients and control group were selected through convenience sampling from the people attending private psychotherapy clinics in the city of Urmia and the normal people living in Urmia, respectively. The patients and control groups were matched with each other with regard to some demographic variables. A multivariate analysis of variance (MANOVA) was conducted to determine the differences between the patients and the control group.
    Results Patients suffering from generalized anxiety disorder, obsessive-compulsive disorder, and major depressive disorder were more vulnerable to general biological vulnerability and general psychological vulnerability (P=0.001). With regard to disorder-specific psychological vulnerabilities, a significant difference was found between the patients with generalized anxiety and the control group where patients being more intolerant of uncertainty (P=0.001). We also found that obsessive-compulsive patients had more thought-action fusion and major depressive patients had more dysfunctional attitudes compared with the control group.
    Conclusion Because of the significant difference between patients with emotional disorders and control group in terms of the dimensions of the triple vulnerability model, it can be argued that this model could be envisaged as comprehensive and suitable etiological and diagnostic criteria for these patients.
    Keywords: Triple vulnerability model, Emotional disorders, Normal people
  • Yahya Hosseinzadeh Firouzabad *, Soodabeh Bassak Nejad, Iran Davoudi Pages 424-437
    Objectives Test anxiety is the most important problem among students around the world. The purpose of this study was to investigate the relationship between behavioral procrastination, decisional procrastination and cognitive avoidance with subscales test anxiety in students of the Shahid Chamran University of Ahvaz.
    Methods This survey study is correlation in form. A sample of 200 students was selected by multi- stage cluster sampling method. General procrastination scale, decisional procrastination scale, cognitive avoidance questionnaire and Fried-Ben test anxiety were used to collect data. In order to analyze data, canonical correlation and multiple regression methods were used. Data analysis was carried out using the SPSS-17 software.
    Results The canonical analysis showed that the linear combinations of predictor variables were correlated with linear combinations of dependent variables. Regression analysis showed that procrastination behavioral and procrastination decisional significantly predicted social derogation (β=0.238, PConclusion It is argued that universities should pay more attention to the factors that play significant roles in decreasing procrastination and decreasing cognitive avoidance. This is more likely to reduce test anxiety among graduate students.
    Keywords: Behavioral procrastination, Decisional procrastination, Cognitive avoidance, Test anxiety
  • Zahra Lariche, Sayed Abbas Haghayegh * Pages 438-453
    Objectives This research was conducted with the goal of comparison of executive functions, risk behaviors, and academic motivation among adolescents with chronology type morningness and eveningness.
    Methods This is a comparative study in a population of high school students in Isfahan in 2014-15 academic year. Accessible sampling was used as a sampling method in two phases. In the first phase 320 students were selected, and in the second phase, 106 students with different chronology types were chosen as a final sample. The data gathered by using Horne and Östberg’s Morningness-eveningness questionnaire, Mohammadi and his colleagues’ Iranian Adolescents Risk Scale, Abdekhodaee’s Achievement motivation questionnaire, and Wisconsin card sorting test. Independent samples t test and Mann-Whitney U test were employed for analyzing data using SPSS-21.
    Results Significant relationship was found between two aspects of executive functions containing preservation error and incorrect answers responses, and chronology types (PConclusion The adolescents with morningness chronology type performed better in executive function and academic motivation in comparison with eveningness type and had lower risky behaviors.
    Keywords: Chronology as topic, Executive functions, Risky behaviors, Academic motivation
  • Zahra Zanjani, Hamid Yaghubi *, Ladan Fata, Mohammadreza Shaiiri, Mohammad Gholami Pages 454-465
    Objectives The aim of the study was to investigate the relationship between disgust propensity, fear of contamination, and fear of contagion and also to determine the mediating role of fear of contagion in this regard.
    Methods This is a correlation study. Study population were students of Shahed University of Tehran. The sample consisted of 391 students who were selected by convenience sampling method and completed looming contamination scale, disgust propensity and sensitivity scale and Padua scale . Data analyzed by SPSS 22 software. The correlation, hierarchical regression based on Baron and Kenny’s method (1987), and Sobel’s Test were used for analysis.
    Results results showed that disgust propensity, fear of contagion (β=0.35, PConclusion The fear of contagion is a mediator in the relationship between disgust propensity and fear of contamination. As a result, it seems that this structure is important in explaining the fear of contamination. Therefore if fear of contagion is considered in the evaluation and treatment of fear of contamination, The treartment effectiveness will be increased.
    Keywords: Fear, Contamination, Student, Disgust propensity, Fear of contagion, Mediating role
  • Majid Mahmood Alilou, Abbas Bakhshipour Roudsari, Mohammad Nasiri * Pages 466-479
    Objectives The aim of this study was to evaluate the structural relationships between behavioral brain systems, disgust sensitivity, and obsessive-compulsive disorder using structural equation modeling. It is assumed that the behavioral brain systems and disgust sensitivity in interaction with each other will lead to obsessive-compulsive disorder. Despite the prominence of this model, not enough research has been done to assess its experimental.
    Methods In a descriptive-correlation study, a sample of 340 students from Tabriz University was selected using cluster sampling method. Participants responded to Inventory system activation / inhibition of behavior (Carver and White, 1994), The Disgust Sensitivity Scale, Obsessive Compulsive Inventory- Revised (OCI-R). Data were analyzed using Structural Equation Modeling (SEM).
    Results The evaluation of hypothetical model with fit indexes demonstrated that the hypothetical model fits the measurement model (CFI=0.96, NFI=0.94, and RMSEA=0.076). BIS and BAS with standardized coefficients of 0.264 and -0.241, respectively, have a significant effect on obsessive-compulsive disorder by the mediation of disgust sensitivity at the P˂0.05 level.
    Conclusion The result, supporting the theoretical model for obsessive-compulsive disorder, proposes a suitable framework for the etiology of the disorder. Accordingly, high sensitivity of BIS and low sensitivity of BAS by the mediation of disgust sensitivity due to an increase in the symptoms of OCD.
    Keywords: Behavioral brain systems, Disgust sensitivity, Obsessive-Compulsive Disorder (OCD), Structural equation modeling
  • Fateme Veisy *, Sayad Mojtaba Ahmadi, Kheirollah Sadeghi, Mansour Rezaee Pages 480-493
    Objectives Extreme concern about body shape is the main feature of eating disorders. Eating disorders co-occur with several medical and mental disorders. So a valid and reliable tool will help prevent this disorder and its consequence. Therefore, the aim of the present study was to examine psychometric properties of the Body Shape Questionnaire C8 (BSQ-C8) in a sample of women with eating disorders.
    Methods The main tool of this cross-validation study, i.e. BSQ-C8, was translated to Persian. Then psychometric properties of the scale were studied in a sample of women with eating disorders who were selected by convenient sampling method. Data collecting tools were BSQ-C8, BSQ-34, Body Dysmorphic Meta Cognition Questionnaire (BDMCQ), and Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale for Body Dysmorphic Disorder (YBOCS–BDD). To analyze data by SPSS version 16, correlation coefficient, Cronbach’s alpha, split half coefficient, and ROC curve were used.
    Results In the sample of women with eating disorders the coefficients of Cronbach's alpha and split-half were 0.79 and 0.74, respectively. Concurrent validity by way of correlation between the scale and BSQ-34, YBOCS–BDD, and BDMCQ were 0.91, 0.59 and 0.58, respectively. Sensitivity, specificity, and the cut point of this questionnaire were 0.80, 0.67 and 26.5, respectively.
    Conclusion BSQ-C8 for assessing body shape dissatisfaction in women with eating disorders has high reliability and good concurrent validity and it is useful for assessing body shape dissatisfaction in clinical and non-clinical research.
    Keywords: Body image, Body Shape Questionnaire C8, Eating disorders, Validity, Reliability, Cut point
  • Mahnaz Fallahi *, Mousa Kafie Masuleh, Mahnaz Khousro Javid, Roghaie Karimi Lie Chahei, Bijan Eskandari Pages 494-509
    Objectives Children’s and adolescents’ coping styles are associated with distress and adjustment. Despite the significance and implications of children’s coping responses, no accepted standard exists to measure children’s coping behavior. The purpose of the present study was standardization and study of the psychometric properties of Children’s Coping Behavior Questionnaire (CCBQ) in Northern Iran (Guilan).
    Methods This was a correlation study and was implemented among 10- to 16-year-old students of Guilan. Among statistical population, 300 students (139 girls and 161 boys with an average age of 13.23) were selected using multistage sampling, and they responded to the items in CCBQ. To assess reliability and validity we used Exploratory Factor Analysis (EFA), Confirmatory Factor Analysis (CFA), and convergent validity. The reliability was assessed by using two methods; Cronbach’s alpha and test-retest. The face validity and construct validity of the questionnaire were approved by a professors of psychology.
    Results Based on factor analysis using principal components and varimax rotation, final analyses revealed a 41-item coping measure with a 3-factor solution of “diversion”, “ameliorative coping”, and “destructive coping”, which explained more than 60.9% of the total variance. Convergence validity of the questionnaire showed a satisfactory correlation in the total score of CCBQ. To determine concurrent validity with the CCBQ we used State-Trait Anxiety Children Inventory correlations that were satisfactory (PConclusion Our results established that the Children’s Coping Behavior Questionnaire is a reliable and valid method and is capable to be used in Iranian society to investigate emotional problems. Future studies need to be undertaken in a clinical population.
    Keywords: Psychometric, factor analysis, Children's Coping Behavior Questionnaire