فهرست مطالب

ادبیات تطبیقی - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه ادبیات تطبیقی
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مینا پیرزادنیا *، فرشته آهیخته، طاهره آهیخته صفحات 1-19
    حماسه ها بدون درنگ، بازتابی از روند رویدادها، عناصر و موجودات طبیعی و فراطبیعی زندگی بشری هستند. دخالت و همراهی عناصر زنده طبیعت در کنار ادوات حماسی، تصاویر بسیار زیبایی از عظمت روح حماسه ها را منعکس ساخته است. از جمله این عناصر، حضور چشمگیر «اسب» و توصیفات و تصاویر آن در صحنه های مختلف حماسی- رزمی نبردهاست. حماسه شاهنامه بر مبنای اصل حضور خاندان های پهلوانی و ارزش عظیم اسب در کنار عناصر دیگر جنگی، تصاویر زیبایی را از این موجودخلق کرده است. در مقابل، این عنصر با به کارگیری نسبی آن، یکی از نمودهای پرتکرار نمادینه جانوری و ارزش رزمی در لا به لای حماسه جاهلی اعراب، یعنی دیوان عنتره، است. پژوهش حاضر با روش توصیفی– تحلیلی، به بررسی و مقایسه جایگاه اسب و جلوه های آن در دیوان شعری عنتره بن شداد و شاهنامه فردوسی می پردازد. براساس یافته های این پژوهش، توصیفات حماسی اسب و شخصیت پردازی های میدانی آن به همراه قهرمان، در ایجاد توازن قدرت از مهم ترین مضامین مشترک در این دو اثر بوده است؛ با این تفاوت که افق دید عنتره در توصیفات و تشبی هات اسب، نسبت به فردوسی، کوتاه و اشارات او به اصالت نژادی در این گونه توصیفات اندک است.
    کلیدواژگان: حماسه، ابوالقاسم فردوسی، عنتره بن شداد، شاهنامه، دیوان حماسی، اسب
  • فاطمه حکیما *، ناصر محسنی نیا صفحات 21-39
    عرفان خراسان از قرن سوم تا قرن ششم ه.ق. بیشترین گستردگی را در فرهنگ و ادب پارسی داشته و از قرن ششم به بعد، خاصه از قرن هفتم، عرفان نظری با ظهور محیی الدین بن عربی گستردگی بیشتری یافته است. آنچه موجب شکل گیری عرفان نظری و عملی شده ؛ نوع نگاه متفاوت عارفان به مقوله وحدت است. علی رغم پژوهش های بسیار درباره وحدت / توحید، به مسئله خلق در کنار حق و تفاوت سلوک در ارتباط با مقوله وحدت توجه نشده است. براین اساس، آثار منظوم عطار نیشابوری به عنوان نماینده عرفان خراسان و آرای ابن عربی در فصوص الحکم و فتوحات مکیه مورد مداقه قرارگرفت و ابیات و مطالبی که وحدت یا توحید، نگاه به خلق و مراتب هستی را تبیین می کرد، استخراج و با توجه به شروح، تحلیل های لازم به دست داده شد. حاصل آنکه در عرفان خراسان نگاه به خالق و توجه صرف به او در راس حرکت سالک قرار دارد و در عرفان عراق، توجه به خلق و حق توامان مورد نظر است. عارفان خراسان خلق را سراب و سایه می دانند و در عرفان ابن عربی، خلق عین حق است. از سوی دیگر، مسئله دستیابی به عالی ترین مرتبه وحدت در عرفان خراسان در جایگاه تجلی سیمرغ (مرتبه واحدیت در تطبیق با عرفان نظری) و در عرفان وجودی ابن عربی تعین احدیت است. اساس سلوک عرفان خراسان توجه صرف به حق و نفی وجود و اساس عرفان عراق خودشناسی و پذیرش اصالت وجود است.
    کلیدواژگان: وحدت، نگاه تطبیقی، عطارنیشابوری، ابن عربی، عین و سایه
  • فاطمه حیدری *، حکیمه دبیران، منظر سلطانی صفحات 41-59
    یونس امره (720-638 ه.ق)، شاعر ترک زبان که جوانی اش، مقارن پیری مولانا بوده، از جمله شاعران و متصوفانی است که سخت تحت تاثیر عقاید، افکار و اشعار مولانا بوده و با تاثیرپذیری از وی، آثاری در عرفان و تصوف زبان ترکی به جای گذاشته که ضمن تقریر مجدد افکار ایشان، باب تازه ای در عرفان و تصوف ترکیه گشوده است. او، به تبعیت از مولانا، با بهره گیری از فرهنگ عمیق کشور خود و ترکیب آن با مفاهیم عمیق اسلامی – عرفانی، توانست باب تازه ای در ادبیات عرفانی ترک زبانان بگشاید. تاثیر اندیشه موسوم به وحدت وجودی مولانا در اندیشه و آثار یونس امره، به وضوح، قابل مشاهده است. وحدت وجود، به عنوان یکی از مباحث اصلی عرفان اسلامی که از غرب جهان اسلام به شرق آن آمده، با تمام ترکیبات وابسته به خود (از جمله توحید، تجلی ، قدیم بودن خداوند و خلق جدید) نقشی اساسی در آثار مولانا، به خصوص در مثنوی و به تبع آن، آثار یونس امره، همچون رساله النصحیه و دیوان اشعار، ایفا کرده است. پس از ترجمه اشعار حاوی اندیشه وحدت وجودی یونس امره از زبان ترکی استانبولی و تطبیق و مقایسه آن با اشعار مولانا، این نتیجه به دست آمده است که بی شک، یونس امره در ارائه اندیشه های خود، تحت تاثیر مستقیم مولانا بوده است.
    کلیدواژگان: مولانا جلال الدین بلخی، ابن عربی، یونسامره، وحدت وجود
  • حیدرعلی دهمرده *، سمیرا شرفی صفحات 61-79
    مقاله حاضر، بر درک بهتر نگاه و رویکرد زنانه سیمین دانشور، رمان نویس مشهور معاصر ایران و غاده السمان، زنانه نویس نامدار معاصر جهان عرب، می پردازد. به راستی دانشور در رمان شیرین و پرخواننده «سووشون»، در تحکیم و گسترش ادبیات زنانه ایران سهم بسزایی پیدا کرد و السمان، غریزه زن عرب است که در شاهکار های ادبی اش، از پس دیوار های ستبر و کهنه قرون، فریاد برمی آورد. این نوشته، بر آن است که با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، به وجوه مشترک نگاه زنانه دانشور و السمان پی ببرد. در اینجا، رمان سووشون دانشور و اشعار غاده السمان، از این جنبه مورد بررسی قرارگرفته و در خلال همین بررسی، با ذکر شواهد مثال، به مطالعه وجوه مشترک ذهنیت زن نگرانه دو ادیب ایرانی و سوری، در مسائلی از قبیل زن، جنگ، عشق و... پرداخت ه شده و نشان داده شده است که در نگاه زنانه به مسائل مذکور، دانشور و السمان، با مرام و جغرافیای متفاوت تا چه اندازه به هم نزدیک و یا به نحوی شبیه هم هستند.
    کلیدواژگان: سیمین دانشور، سووشون، غادهالسمان، شعر زنانه، گرایش های زنانه
  • شهرزاد رادمنش * صفحات 81-105
    هوش معنوی، به منزله زیربنای باورهای فرد و متضمن بالاترین سطوح زمینه های رشد شناختی است که در قالب رشد شخصیتی و عاطفی نمود می یابد. کشف مولفه های هوش معنوی در آثار ادبیات کودک و نوجوان، به هویت خودپنداره کودک و نوجوان و باورمندی دینی آنان کمک می کند. اعتماد به تربیت و انگیزه های معنوی نیز الگویی کاربردی برای خلق آثار جدید خواهدبود، مشروط بر آنکه نیروی بالقوه زبان برای گسترش مرزهای عقلانی، عاطفی و تجربی لحاظ شود و ساختار کلامی متناسب با ساحت وجودی کودک خلق شود. در این جستار، دو رمان «فریاد مرا بشنو» و «سختون» را در مقابل هم قرارداده ایم تا مولفه های هوش معنوی را در آنها شناسایی و استخراج کنیم. فراوانی این گزاره ها در این دو اثر، با روش تحلیل محتوا و مقایسه معنایی بررسی شده است. اینکه آیا می توان از ادبیات کودکان به مولفه های هوش معنوی پلی زد و میان سادگی داستان های کودکانه و مفاهیم هوش معنوی پیوندی برقرار کرد، پرسش اساسی پژوهش حاضر است. نتایج، نشان دهنده آن است که این نویسندگان از دو سوی دنیا، در محتوای داستان های خود، از مفاهیم هوش معنوی بهره برده اند و جستارهای فکری مشابه و اندیشه های مشترک داشته اند.
    کلیدواژگان: ادبيات مقايسه اي، هوش معنوي، جهان معنوي کودک و نوجوان
  • صابره سیاوشی * صفحات 107-131
    این مقاله قصد دارد با مطالعه توصیفی-تحلیلی شعر دو شاعر برجسته معاصر پارسی و عربی، بهار و شوقی و با استناد به مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی، به سنجش و بررسی چگونگی انعکاس پدیده «جنگ»، به عنوان یک آسیب اجتماعی در شعر این دو شاعر بپردازد. چارچوب نظری بحث، تلفیقی از سوالات اصلی، تبیین اهمیت موضوع، پیشینه پژوهش و شناخت نامه ای از دو شاعر مورد مطالعه است. هدف نیز آن است که جستار حاضر، به دریافت تازه ای از شباهت ها و تفاوت های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دو کشور ایران و مصر در عصر مشروطه ایرانی و نهضت عربی دست یابد. برخی نتایج نشان می دهد که توصیه به خودداری از جنگ افروزی، در شعر هر دو شاعر وجود دارد؛ چگونگی بازتاب پدیده جنگ در شعر دو شاعر، به میزان فراوانی، تحت تاثیر محیط، فرهنگ، نژاد و جغرافیای آنهاست؛ پیامدهای جنگ از دیدگاه دو شاعر، مواردی تقریبا یکسان هستند.
    کلیدواژگان: جنگ، شعرمعاصر فارسی و عربی، ادبیات تطبیقی، شوقی، بهار
  • سید مهدی نوری کیذقانی *، فرشته زارعی صفحات 133-159
    جبل عامل، منطقه ای است در جنوب لبنان، مشرف بر دریای مدیترانه که تا حدود فلسطین امتداد دارد و شامل شهرهای صور، صیدا، بنت جبیل، نبطیه و...است. ساکنان جبل عامل، شیعه هستند و اشتراکات دینی و اعتقادی زیادی با مردم ایران دارند و ازآنجاکه آنها نیز مانند ایرانیان، زیر سلطه استعمار و تجاوزات دشمنان قرار داشته اند، شباهت های زیادی میان اشعار عاشورایی شاعران دو منطقه وجود دارد. در ایران، سرنگونی نظام شاهنشاهی و پیروزی انقلاب اسلامی، فصلی جدید در شعر عاشورایی معاصر گشود و جریانی نو در سرایش آثار مذهبی و عاشورایی پدید آورد که تنوع و گستردگی آن، در هیچ دورانی وجود نداشته است. از سوی دیگر، در جبل عامل نیز حضور استعمارگران و تجاوزات پی درپی رژیم صهیونیستی و مقاومت مردم لبنان در برابر آنها، سبب شده است تا شاعران، بیش ازپیش به شعر عاشورایی بپردازند. در این مقاله، سعی شده است که مهم ترین مضامین مشترک عاشورایی در شعر معاصر دو سرزمین، مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عاشورا، شعر معاصر، ایران، جبل عامل
  • عباس گنجعلی *، نعمان انق صفحات 161-182
    براساس نظریات روان شناس سوییسی، کارل گوستاو یونگ، ضمیر ناخودآگاه جمعی، میراثی است بازمانده از دوره های نخستین نیاکان بشر که در ذهن هر انسانی وجود دارد. در این ناخودآگاه جمعی، تصاویر ازلی و مفاهیم مشترک جهانی وجود دارند که یونگ، آنها را «کهن الگو» می نامد. مهم ترین کهن الگوها از نظر او، سایه، نقاب، آنیما و آنیموس هستند. آنیما شاید مهم ترین این کهن الگوها باشد که به شخصیت زن پنهان در وجود هر مردی اطلاق می شود. این کهن الگو، در تمامی آثار ادبی جهان مشاهده می شود وشاعران و نویسندگان، آثار ادبی خود را با الهام گرفتن از آن غنا بخشیده اند. بدر شاکر السیاب و قیصر امین پور نیز از شاعرانی هستند که با الهام گرفتن از این کهن الگو، احوال درونی خود را آشکار نموده اند. در پژوهش حاضر، به بررسی وتطبیق این کهن الگو در شعر این دو شاعر، با رویکرد تطبیقی مکتب آمریکایی پرداخته می شود. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که حضور آنیما، یکی از مهم ترین تکیه گاه های عاطفی این دو شاعر بوده است که با توجه به شرایط متفاوت فرهنگی و جغرافیایی شان، به گونه های متفاوتی در اشعار آنها ظهور یافته است.
    کلیدواژگان: بدر شاکر السیاب، قیصر امین پور، آنیما، وفیقه، همسر
  • نجم الدین گیلانی *، مرتضی اکبری، سیاوش یاری صفحات 183-205
    یکی از سنت هایی که قدمت دیرینه ای دارد، سنت سوگواری برای درگذشتگان است. این سنت، به دلیل حس نوع دوستی، قدردانی و سپاسگزاری انسان ها از بستگان خود و کسانی که در راه وطن کشته شده اند، از آن دسته آیین های ماندنی است که با گذشت زمان، نه تنها فراموش و منسوخ نشده که بر اعتبار و جایگاه آن افزوده شده است؛ اقوام کرد و لر نیز به عنوان دو قوم ایرانی، در طول تاریخ همواره پاسبانان و حافظان خوبی برای بسیاری از آداب و رسوم باستانی بوده اند و هستند و در این مناطق، سنت سوگواری برای بزرگان و قهرمانان، به همان سبک و سیاقی که در ایران باستان بوده است و در شاهنامه فردوسی دیده می شود، اجرا می شود و در مواردی، مانند مدت ایام سوگواری، سیاه پوشی، روی خراشیدن، موی کندن، خاک بر سر ریختن، سوگ سروده ها و...، در مناطق لر و کردنشین با شاهنامه فردوسی، شباهت هایی وجود دارد. در این جستار، سعی شده است که با استناد به منابع و روش توصیفی –تحلیلی، به بررسی تطبیقی سوگ آئین های لری و کردی با سوگواری در شاهنامه پرداخته شود.
    کلیدواژگان: سوگواری، شاهنامه، سوگ آئین های لری، سوگ آئین های کردی، سیاه پوشی، سوگ سروده
  • لقمان محمودپور * صفحات 207-225
    ماهیت پری در منابع و مراجع فارسی، مبهم و درهم آمیخته است. یونانیان، ایرانیان دوره باستان و ایرانیان بعد از اسلام، هرکدام باورهای خاصی در باب پری داشته اند. تداخل این باورها، سبب ابهام ماهیت و مدلول پری در اذهان گردیده است. هدف این نوشتار، به دست دادن تصویری روشن از ماهیت پری است که به درک و فهم بیشتر و صحیح تر از متون ادبی و دینی و تاریخی کمک خواهد کرد. برای این کار، مدلول این واژه از قدیم ترین ایام تا دوره جدید، در منابع مربوط مورد مطالعه قرار گرفته و مدلول و ماهیت آن در دوره باستان و مدلول و ماهیت و معانی حقیقی و مجازی آن در ادبیات فارسی، نشان داده شده است. بر این اساس، «پری» در دوره باستان، موجودی اهریمنی، شرور و دشمن روشنان و مزدیسنان بوده و انواعی داشته است. از دوره باستان و میانه که به ادبیات فارسی رسیده، از موجودی شرور و منفی به موجودی مثبت و نیکوکار تغییر ماهیت داده است. «پری» در ادبیات فارسی، عمدتا بر «جن مسلمان» اطلاق شده که موجودی مومن و نیکوکار است. می توان گفت که پری، تنها واژه بدبختی است که خوشبخت شده است، چراکه از تاریکی به روشنایی، از زشتی به زیبایی، از بدکرداری به نیکوکرداری و از یاوری اهریمن به پیروی از یزدان رسیده است. نتیجه اینکه هم آموزه های اسلامی مثبت گرا بوده و هم زبان فارسی، ظرفیت مناسبی را برای گنجاندن اندیشه ها و تصورات نو در قالب واژه های اصیل خود داشته است.
    کلیدواژگان: اوستا، متون پهلوي، ادبيات فارسي، ماهيت، پري، جن
  • رضا ناظمیان، صدیقه حوراسفند، یعقوب فولادی * صفحات 227-247
    علی اسفندیاری (نیما یوشیج) و علی احمد سعید (آدونیس)، از شاعران برجسته معاصر فارسی و عربی هستند که دستی بر اسطوره و رمزگرایی دارند. یکی از این اسطوره ها «ققنوس» و «فینیق» است که از مشترکات اساطیر ایرانی و سامی هستند. در این مقاله از شیوه توصیفی- تحلیلی با رویکرد تطبیقی استفاده شده است؛ به این ترتیب که نخست، طرح اولیه و ویژگی های اساطیری ققنوس و فینیق، براساس منابع اسطوره ای ایرانی و سامی بیان گردیده و سپس، به مسئله بازتولید این اسطوره ها در قالب شعر نو فارسی و عربی پرداخته شده است. در گام بعدی، این دو اسطوره از نظر وجوه تشابه و تفاوت و چگونگی کاربردشان در جهت بیان مسائل سیاسی- اجتماعی عصر نیما و آدونیس مقایسه شده اند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که نیما و آدونیس، اسطوره «ققنوس» و «فینیق» را به طور نمادین و با وجه شبهی تازه، متفاوت با اشعار پیشینیان، در سروده های خود به کارگرفته اند که هم رمز و نمادی برای خود شاعر است و هم جهت القای مفاهیم سیاسی- اجتماعی مدنظر ایشان به کارگرفته شده است؛ به نوعی که هر دو شاعر، از این اسطوره برای مضمونی واحد و رسالتی مشابه بهره برده اند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، نیما، آدونیس، ققنوس، فینیق، اسطوره
  • علی نوری *، یوسف علی بیرانوند صفحات 249-265
    شاعران عارف گاه، برای آنکه حالات درونی و مکاشفات خود را برای مخاطبانشان بیان کنند از مفاهیم، بن مایه ها و بعضا تمثیل های حماسی مدد جسته اند. گاه این وام گرفتن چنان آشکار است که مخاطب یقین می کند که شاعر، متنی حماسی را فراچشم داشته است؛ چنان که عطار در منطق الطیر، به آثار حماسی و از جمله شاهنامه نظر داشته است. همین شباهت ها از سویی و به رسمیت شناخته شدن گونه نسبتا جدیدی از ادبیات حماسی با نام حماسه عرفانی از دیگرسو و نیز موضوع سفر قهرمان و مراحل کم و بیش مشابه در آنها، ما را بر آن داشت تا به مقایسه و بررسی وجوه اشتراک، از جمله در ساختار روایی و بن مایه های مشترک در منطق الطیر عطار و اودیسه هومر برآییم. نتایجی که به دست آمد، از این قرار است: 1- هر دو کتاب از حیث ساختار روایی، مشترکات تامل برانگیزی دارند. 2- بن مایه های مشترک زیادی در دو اثر وجود دارد. 3- کهن الگوی سفر قهرمان مورد نظر جوزف کمبل و مراحل سه گانه آن، در هر دو اثر آشکار و با نظر کمبل قابل تطبیق است.
    کلیدواژگان: منطق الطیر، اودیسه، ساختار روایی، بن مایه ها
|
  • Mina Pirzadnia *, Fereshteh Ahikhteh, Tahereh Ahikhteh Pages 1-19
    Undoubtedly, epics reflect the flow of events, elements, and natural and supernatural creatures in human’s life. The interference and accompaniment of the live elements of nature alongside the epic tools have reflected very beautiful images of the greatness of epics. An example of these elements is the significant presence of "horse" and its descriptions and images in epic-war battle scenes. The epic of Shahnameh has created beautiful images of this creature based on the principle of the heroic families’ presence and the great value of horse beside other war elements. Also, this element with its partial use is one of the frequent symbols of animal symbolism and marital value in the Arabic epic literature of the Age of Ignorance, namely Antara’s book of poetry. The present study investigates and compares the position of horse and its images in Antara Ibn Shaddad’s book of poetry and Ferdowsi’s Shahnameh. The findings show that the epic descriptions of horse and its field characterizations in the company of hero, in making balance of power, was one of the main common themes of the two works. But Antara’s perspective on horse descriptions and similes was limited in comparison with Ferdowsi, and his references to racial authenticity in these kinds of descriptions were few.
    Keywords: Epic, Abu al Qasim Ferdowsi, Antara Ibn Shadded, Shahnameh, Book of epic poetry, Horse
  • Fatemeh Hakima *, Naser Mohseniniya Pages 21-39
    The mysticism of Khorasan from the third century AH to the sixth century AH has had the widest extent in the Persian culture and literature. From the sixth century AH onwards, especially from the seventh century AH, theoretical mysticism has become more widespread with the introduction of Muhyiddin Ibn Arabi. What has lead to the creation of theoretical and practical mysticism is the mystics’ different views of the category of unity. Despite numerous researches on unity/ monotheism, no attention has been paid to the issue of creation beside truth and the difference of spiritual wayfaring in relation to the category of unity. With this in mind, poetical works of Attar Neyshabouri as the representative of the mysticism of Khorasan, and Ibn Arabi’s thoughts in the The Bezels of Wisdom and The Meccan Illuminations were examined closely, and the verses and the parts indicating unity or monotheism, look at creation, and levels of the world were extracted, and the necessary analyses were offered based on the explanations. It was concluded that in the mysticism of Khorasan, the look at the creator and mere attention to him is at the beginning of the movement of the spiritual wayfarer, and that in the mysticism of Iraq, attention is drawn to both creation and truth. The mystics of Khorasan view creation as mirage and shadow, while creation is the truth itself in the mysticism of Ibn Arabi. On the other hand, the issue of achieving the highest level of unity in the mysticism of Khorasan is in the position of the manifestation of phoenix (the level of unicity in comparison with theoretical mysticism) and in the existential mysticism of Ibn Arabi is in the determination of the oneness of God. The basis of spiritual wayfaring in the mysticism of Khorasan is the mere attention to the truth and the rejection of existence, while the basis of mysticism of Iraq is self-awareness and the acceptance of existence authenticity.
    Keywords: Unity, Comparative look, Attar Neyshabouri, Ibn Arabi, Essence, Shadow
  • Fatemeh Heidari *, Hakimeh Dabiran, Manzar Soltani Pages 41-59
    Yunus Emre (720-638 AH), the Turkish poet whose years of youth coincided with Maulana’s years of aging, was a poet and a Sufi mystic, strongly influenced by Maulana’s beliefs, thoughts, and poems. He created some works on mysticism and Sufism in Turkish, which have opened a new chapter in Turkish mysticism and Sufism, while repeating his thoughts. Like Maulana, he could open a new chapter in the Turkish mystical literature by taking advantage of the rich culture of his country and its combination with the deep Islamic-mystical concepts. The influence of Maulana’s thought, known as pantheism, is clearly visible on Yunus Emre’s thought and works. Pantheism as one of the main topics of Islamic mysticism, which traversed the Islamic world from the west to the east, with all its variable forms (such as monotheism, manifestation, the eternality of God, and new creation) has played a main role in Maulana’s works, specially in the Mathnawi, and similarly in Yunus Emre’s works, like Risalat al-Nasiyeh and his book of poetry. After the translation of Yunus Emre’s poems containing pantheistic thought, from Istanbul Turkish and their comparison with Maulana’s poems, it was concluded that Yunus Emre was, undoubtedly, directly influenced by Maulana in representing his thoughts.
    Keywords: Rumi, Ibn Arabi, Yunus Emre, pantheism
  • Heydarali Dahmardeh *, Samira Sharafi Pages 61-79
    The present study focuses on a better understanding of the feminine view and approach of Simin Daneshvar, the famous contemporary Iranian novelist, and ghada-al-Samman, the famous contemporary writer in the Arab world, whose writings were feminine. No doubt, Daneshvar had a notable contribution in the reinforcement and expansion of feminine literature in Iran by her pleasing and widely-read novel "Savushun". Also, al-Samman is the instinct of Arab woman that shouts from behind the thick and old walls of centuries, in her literary masterpieces.This study aims at finding the similarities in Daneshvar’s and al-Samman’s feminist views, based on a descriptive-analytical method. Here, Daneshvar’s novel "Savushun" and al-Samman’s poems have been investigated from this perspective. Meanwhile, the similarities of the feminine views of the two Iranian and Syrian literary women on issues like woman, war, love, etc., have been discussed by offering examples as evidence. It was revealed that how Daneshvar and al-Samman had similar views of the mentioned issues, despite their differences in ideology and geography.
    Keywords: Simin Daneshvar, Savushun, Ghada al Samman, Feminine Poetry, Feminine tendencies
  • Shahrzad Radmanesh * Pages 81-105
    Spiritual intelligence constitutes the basis of an individual’s beliefs and ensures the highest-level bases of cognitive development, which appear in the form of personality and emotional development. The discovery of spiritual intelligence components in children's literature will help the formation of children's self-concept identity and their religious beliefs. Also, trust in training and spiritual motivations will be a functional model for creating new works, provided that the potential power of language is considered in the expansion of intellectual, emotional and experiential boundaries and the child-appropriate verbal structure is created. In this study, the novels "Sakhtun" and "Hear My Cry" were compared with each other to investigate and extract the spiritual intelligence components. The frequency of these components in the two novels was studies using a method of content analysis and semantic comparison. The main research question is to see if it is possible to make a link between children’s literature and spiritual intelligence components, and a connection between the simplicity of children’s stories and the concept of intellectual intelligence. The results indicate that these writers from two different sides of the world have taken advantage of spiritual intelligence concepts in the content of their stories, and that they shared similar perspectives and thoughts.
    Keywords: Comparative literature, Spiritual intelligence, Spiritual world of children, adolescents
  • Sabereh Siavashi * Pages 107-131
    This article aims at examining how the phenomenon of "war" is reflected as a social harm in the poetry of Bahar and Shawqi, two eminent contemporary Persian and Arab poets, in a descriptive-analytical study, relying on the American school of comparative literature. The theoretical framework includes the main questions, the identification of the significance of the subject, the review of literature, and a biography of the two mentioned poets. The purpose of this research is to reach a new understanding of political, social, and cultural similarities and differences between the two countries of Iran and Egypt in the times of the Iranian Constitutional revolution and the Arabic renaissance. Some of the findings were as follows: a) Advice on the avoidance of warmongering is observed in their poetry. b)The way the phenomenon of is reflected in their poetry is, to a large extent, under the influence of their environment, culture, race, and geography. c) The consequences of war are almost the same from both poets’ points of view.
    Keywords: War, Contemporary Persian, Arabic poetry, Comparative literature, Shawqi, Bahar
  • Seyyed Madi Nori Keyzegani *, Fereshteh Zarei Pages 133-159
    Jabal Amel is a region in the Southern Lebanon, near the Mediterranean Sea, extending as far as Palestine. It includes the cities of Sour, Sidon, Bint Jbeil, Nabatieh. The inhabitants of Jabal Amel are Shiites and share many religious beliefs with Iranians. Therefore, there are many similarities in Ashoura poetry of Jabal Amel and Iran. In Iran, the fall of the monarchy and the victory of the Islamic republic opened a new chapter in contemporary Ashura poetry and created a new trend in the composing of religious, Ashoura poetry, the diversity and expansion of which was unprecedented. On the other hand, the presence of colonizers, the frequent invansions of the Zionist regime, and the resistence of Lebanese people against them in Jabal Amel have led poets to work on Ashura poetry more than before. This study tries to study and analyze the main common Ashura themes in contemporary poetry of the two regions.
    Keywords: Ashura, Contemporary poetry, Iran, Jabal Amel
  • Abbas Ganjali *, Noman Onagh Pages 161-182
    According to Carl Gustav Jung, a Swiss psychologist, the collective unconscious is a heritage left by early generations of human ancestors, which is present within the minds of every individual. In this collective unconscious, there are some eternal images and common universal concepts, called ''archetype'' by Jung. He considers the main archetypes as shadow, mask, anima, and animus, the most important of which is probably anima, referring to the feminine inner personality in the unconscious of a man. This archetype is observable in all literary works of the world, and it has been an inspiration for poets and writers to enrich their works. Badr Shakir al-Sayyab and Qeysar Aminpour are among those poets who have revealed their inner feelings being inspired by this archetype. This article aims at studying and comparing this archetype in their poetry using the comparative approach of the American school. The findings of this study reveal that the presence of anima is one of the most important emotional bases for the two poets, which has appeared in different forms based on the different cultural and geographical conditions they lived in.
    Keywords: Badr Shakir al Sayyab, Qeysar Aminpour, Anima, Wafigha, Spouse
  • Najmedin Gilani *, Morteza Akbari, Siavash Yari Pages 183-205
    The tradition of mourning for the dead is an ancient tradition. It is one of the long-lasting rituals, which was not forgotten or abolished, but increased in importance and prominence, as a result of altruism, men’s gratitude and appreciation towards their relative and martyrs. Especially, the death of heroes, noblemen, and martyrs in the way of defending their homelands has never been erased from the minds of men. The Kurds and the Lurs, as two of the Iranian ethnic groups, have always well kept and preserved many ancient traditions over the course of history. For example, they perform mourning rituals for the noblemen and heroes as they were in ancient Iran and in Ferdowsi’s Shahnameh. So that, the Lurish and Kurdish inhabited regions follow some similar mourning rituals in Shahnameh, such as the period of mourning, wearing black clothes, scratching the face, pulling on the hair, throwing dust over the head, mourning songs, etc. This study tries to compare Lurish and Kurdish mourning rituals with the mourning tradition in Shahnameh, using references and descriptive-analytical method.
    Keywords: Mourning, Shahnameh, Lurish mourning rituals, Kurdish Mourning rituals, Wearing black, Mourning songs
  • Loghman Ahmoudpoor * Pages 207-225
    The nature of ''Pari'' in Persian reference sources is vague and complicated. The Greeks, the ancient Iranians, and the post-Islam Iranians had their own special beliefs about Pari. The interference of these beliefs has led to the ambiguity of its nature and signified in the minds of many. This study aims at giving a clear image of the nature of Pari, helping a better and a more accurate understanding and comprehension of literary, religious, and historical texts. For this purpose, the signified of this word, from the oldest times to the present, has been studied in relevant sources; its referent and nature in ancient times; and its referent, nature, literal meaning, and figurative meaning in Persian literature has been represented. With this in mind, In ancient times, Pari was an evil, foul creature and an enemy of Roshanan (the stars) and Mazdisnan (Zoroastrians), which had many types. Reaching the Persian literature from the ancient and medieval times, Pari changed its nature from an evil, negative creature to a righteous, positive creature. In Persian literature, Pari is mostly referred to as ''the Muslim jinn'', a devout, righteous creature. It can be said that ''Pari'' is the only misfortunate word which has found luck, as it has reached light from darkness, beauty from ugliness, right-doing from wrong-doing, and obedience to God from helping the devil. The result is that Islamic teachings have been positivist, and the Persian language has had a proper capacity for the inclusion of new concepts and ideas in the form of its original words.
    Keywords: Avesta, Pahlavi texts, Persian Literature, Nature, Pari, Jinn
  • Reza Nazemiyan, Seddighe Horasfand, Yaqub Fooladi * Pages 227-247
    Ali Esfandiyari (Nima Youshij) and Ali Ahmad Saeed (Adonis) are among the eminent contemporary poets of Persian and Arabic literature, who had worked on mythology and symbolism. Phoenix, which is called "Qoqnus" in Persian and "Phiniq" in Semitic, is an example of common myths between Persian and Semitic mythology. Showing the transformation of the semantic functions of the mentioned myths during the course of time, while preserving the mystical structure, as well as the way these myths are used as one of the potential language capacities of Persian and Arabic poetry to express the political-social themes of the poet’s time are some of the requirements for doing the present research. This study has employed a descriptive-analytical method with a comparative approach. The findings of this study indicate that Nima and Adonis, in their poems, have used the myths of ''Qoqnus'' and ''Phiniq'' in a symbolic way, with a new point of similarity, different from the predecessor’s poetry, which are not only a symbol for the poets themselves, but also a way of expressing the political-social concepts they had in mind, in a way that both poets have used theses myths for a single theme and a similar mission.
    Keywords: Nima, Adonis, Qoqnus, Phiniq, Persian Literature, Arabic literature
  • Ali Noori *, Yusofali Beiranvand Pages 249-265
    In some cases, mystical poets have taken advantage of epic concepts, motifs, and sometimes symbols in order to express their inner states and revelations to their audiences. Sometimes, this barrowing is evident enough to make the audience believe that the poet had an epic text in mind, as in Mantegh-al-Tair, Attar had some works of epic literature, like Shahnameh, in mind. These similarities, on the one hand, and the recognition of a rather new subgenre of epic literature, i.e., mystical epic, on the other hand, as well as the theme of the hero’s journeys and their almost similar stages motivated a comparative study of similarities, as in the narrative structure, and common motifs in Attar’s Mantegh-al-Tair and Homer’s Odyssey. Comparing the two works, the following results were given: a) There are considerable similarities in their narrative structures. b) They have numerous common motifs in them. c) The hero’s journey archetype, as considered by Joseph Campbell, and its three main phases are evident in them.
    Keywords: Odyssey, Narrative structure, Manteqh, al, Tair, Motif