فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 73، اردیبهشت 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • راضیه بایراملو *، مهدی محمدزاده، فرین بابایی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    افسردگی از شایع ترین اختلالات روانی است که می تواند از طریق حوادث استرس زای زندگی آشکار شود و ادامه یابد. از آنجا که روش درمان دارویی افسردگی، به کارگیری بلند مدت داروهای ضدافسردگی است؛ لذا این پژوهش با هدف مقایسه اثرات فلوکستین و ایمی پرامین بر روی افسردگی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، از 24 راس موش صحرایی نر (نژاد ویستار با محدوده وزنی 20±180 گرم)استفاده شد. حیوان ها در چهار گروه شش تایی شامل: کنترل، تحت استرس بی حرکتی، دریافت کننده فلوکستین (دوز 20 میلی گرم برکیلوگرم) و دریافت کننده ایمی پرامین (دوز 30 میلی گرم برکیلوگرم) قرار گرفتند. القای استرس بی حرکتی به مدت 14 روز توسط محدودکننده پلی اتیلنی انجام شد. در پایان دوره تیمار، اثرات ضدافسردگی داروها در گروه های تحت تیمار با استفاده از آزمون معلق ماندن دم بررسی گردید، سپس سطح سرمی کورتیکوسترون و گلوکز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، زمان بی حرکتی در گروه بیمار در مقایسه با گروه کنترل، افزایش معنی داری داشت. با این وجود، تجویز فلوکستین یا ایمی پرامین، زمان بی حرکتی را در مقایسه با گروه بیمار کاهش داد. همچنین اعمال استرس بی حرکتی سبب کاهش معنی دار میزان کورتیکوسترون و گلوکز سرمی در مقایسه با گروه کنترل شد، درحالی که تجویز فلوکستین، میزان کورتیکوسترون را در مقایسه با گروه بیمار افزایش داد، اما تجویز ایمی پرامین تغییری ایجاد نکرد. تجویز فلوکستین یا ایمی پرامین نیز میزان گلوکز را در مقایسه با گروه بیمار افزایش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد استرس بی حرکتی سبب بروز رفتار شبه افسردگی می گردد و فلوکستین در مقایسه با ایمی پرامین، اثرات بهبودبخش بیشتری بر کاهش رفتار شبه افسردگی دارد.
    کلیدواژگان: استرس بی حرکتی، فلوکستین، ایمی پرامین، آزمون معلق ماندن دم، کورتیکوسترون، گلوکز
  • مسعود رحمتی*، مختار قنبرزاده، محمدحسن آقایی صفحات 11-18
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان می دهد اختلال در کینازهای سیستم عصبی با بسیاری از بیماری های تخریب عصب مرتبط است. گلیکوژن سنتاز کیناز - بتا (GSK-3β)، یک کیناز سرین/ترئونین است که در تنظیم بسیاری از اعمال نورون شرکت می کند. بر این اساس، GSK-3β یکی از اهداف درمان دارویی سیستم عصبی است. در این مطالعه تاثیر فعالیت کاهش یافته به شکل درد نوروپاتیک بر بیان ژن GSK-3β در عصب سیاتیک رت های نر ویستار بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 12 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (با میانگین وزن 30±250 گرم) به دو گروه شامل: 1- گروه فعالیت کاهش یافته (SNL: تعداد= 5) و 2- گروه کنترل سالم (C: تعداد= 5) تقسیم شدند. در طول و پایان پروتکل، آزمون های رفتاری درد نوروپاتیک در گروه های پژوهشی به طور مستمر انجام شد. در پایان هفته ششم، سطوح بیان ژنGSK-3β در عصب سیاتیک با تکنیک Real time، اندازه گیری و با روش-ΔΔCT 2 محاسبه گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دو طرفه با اندازه گیری مکرر و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از 6 هفته، آزمون های رفتاری درد نوروپاتیک آلوداینیای مکانیکی و پردردی حرارتی نشان داد در گروه لیگاتوربندی، آستانه تحریک درد نسبت به گروه کنترل، به طور معنی داری کمتر بوده است (05/0≤p). همچنین میزان بیان ژن GSK-3β در عصب سیاتیک در گروه لیگاتوربندی شده، به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش نشان داد (05/0≤p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد آلوداینیای مکانیکی، پردردی حرارتی و کاهش فعالیت بدنی با افزایش بیان ژن GSK-3β در عصب سیاتیک مرتبط است.
    کلیدواژگان: نورالژی، فعالیت کاهش یافته، گلیکوژن سنتازکیناز، 3 بتا
  • آقاعلی قاسم نیان *، عهدیه پرویزی، احمد رحمانی صفحات 19-27
    زمینه و هدف
    اغلب ورزشکاران از کمبود روی و منیزیم رنج می برند. کمبود روی و منیزیم ضمن کاهش هورمون های آنابولیک، موجب افت عملکرد ورزشکاران می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سه ماه مصرف مکمل روی - منیزیم همراه با تمرین استقامتی فزاینده بر سطوح سوماتومدین C و عملکرد استقامتی رت های ماده بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 24 سر رت ماده بالغ، به صورت تصادفی به سه گروه هشت تایی: (گروه کنترل، تمرین استقامتی فزاینده و تمرین استقامتی فزاینده+ مصرف مکمل روی - منیزیم) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل دویدن روی تردمیل به مدت سه ماه (5 روز در هفته) بود. علاوه بر آب و غذای استاندارد، در گروه مصرف کننده مکمل، به میزان 227 میلی گرم سولفات روی و 10 گرم سولفات منیزیم، در لیتر آب مصرفی استفاده گردید. یک هفته قبل از پایان دوره، عملکرد استقامتی آزمودنی ها سنجش و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و پس از 8 ساعت ناشتایی شبانه، نمونه های خونی جمع آوری شدند، سپس غلظت پلاسمایی سوماتومدین C اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، سه ماه تمرین استقامتی همراه با مصرف مکمل، تاثیری بر میزان سوماتومدین C گروه ها نداشت (23/0˭p)، اما عملکرد استقامتی گروه تمرینی مصرف کننده مکمل نسبت به گروه کنترل (00/0˭p) و تمرین بدون مکمل (00/0˭p)، افزایش یافت. همچنین عمکرد استقامتی گروه تمرین بدون مکمل نسبت به گروه کنترل، افزایش نشان داد (003/0˭p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج شاید بتوان با احتیا21ط، مکمل روی - منیزیم را عاملی در بهبود عملکرد استقامتی رت های ماده در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تحمل فیزیکی، روی، منیزیم، فاکتور رشد شبه انسولین متصل به پروتیئن 1، موش ها
  • ساناز ابوالفتحی راد *، سویار ساری، رضا میرفخرایی صفحات 28-34
    زمینه و هدف
    مالتیپل اسکلروزیس، یک بیماری خودایمنی با التهاب مزمن غلاف میلین در سیستم اعصاب مرکزی است. مجموعه ای از فاکتورها مانند عوامل محیطی و پلی مورفیسم در ارتباط با آن شناخته شده است. در این مطالعه همبستگی پلی مورفیسم rs 2829803 در miR-155 با بیماری مالتیپل اسکلروزیس در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان فرشچیان همدان بررسی گردید.
    روش بررسی
    دراین مطالعه مورد - شاهدی، 130 بیمار (29% مرد، 71% زن) مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (محدوده سنی 69-17 سال) و 150 فرد سالم (38% مرد، 62% زن) (محدوده سنی 63-19 سال) به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. تعیین ژنوتیپ با روش Tetra-ARMS-PCR انجام گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در توزیع ژنوتیپی miR-155 rs2829803 در حالت غالب )58/0-19/1 CI:95%، 33/0 (OR:(0001/0(p=و هتروزیگوت (16/3-17/1 CI:95%، 92/1OR:)) 01/0p=) در بیماران در مقایسه با افراد سالم مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه در راستای مطالعات پیشین مبنی بر ارتباط پلی مورفیسم miR-155 (rs 2829803) با بیماری مالتیپل اسکلروزیس، همراهی این پلی مورفیسم را با افزایش خطر ابتلا به بیماری تایید می کند.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، میکرو RNA، چند شکلی، ژنتیک
  • حسن وحدت *، حجت الله ممبینی، محسن اسلامی فارسانی، شیما آب آب زاده، حسین برزگر صفحات 35-44
    زمینه و هدف
    هورمون آیریزین با ورزش کردن، از سلول عضله آزاد شده و اثرات مفید خود را از طریق افزایش مصرف انرژی نشان می دهد، همچنین با توجه به خاصیت ضدالتهابی اینترلوکین - 10 در پاسخ به التهاب سیستمیک، این تحقیق با هدف تعیین اثر یک دوره فعالیت تناوبی شدید بر سطوح سرمی آیریزین و اینترلوکین - 10 در مردان دارای اضافه وزن انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 20 مرد (در محدوده سنی 45-35 سال و توده بدنی 30-25 کیلوگرم برمترمربع)، انتخاب و به طور تصادفی به دوگروه مساوی کنترل و تمرین تقسیم شدند. گروه تمرین برنامه تمرینی تناوبی شدید را 6 هفته انجام دادند. در شروع و پایان تحقیق با خونگیری و تهیه سرم، سطح هورمون آیریزین و اینترلوکین - 10 با روش ELISA سنجش شد. داده ها به کمک آزمون آماری کلموگروف- اسمیرنوف و تی در سطح معنی داری، 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در سطح اینترلوکین - 10 سرم پس آزمون گروه تمرین، افزایشی معنی داری مشاهده گردید (001/0>p)؛ درحالی که بین دو گروه در پیش آزمون تفاوتی وجود نداشت. باوجود افزایش اندک در سطح آیریزین خون در پس آزمون گروه تمرینی، تفاوت از لحاظ آماری معنی دار نبود. همچنین در مقایسه درون گروهی پیش و پس آزمون هرگروه، تنها در پس آزمون اینترلوکین – 10 گروه تمرینی، نتایج معنی ار بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرینات تناوبی 6 هفته ای، تاثیر مثبتی بر افزایش عوامل ضدالتهابی، به ویژه اینترلوکین - 10 در مردان دارای اضافه وزن دارد که بر میزان آیریزین این افراد نیز تاثیر کمتری می گذارد.
    کلیدواژگان: آیریزین، اینترلوکین ها، تمرین تناوبی شدید، اینترلوکین، 10
  • هادی حجتی، علی دادگری *، سید محمد میررضایی صفحات 45-53
    زمینه و هدف
    شناسایی سالمندان در معرض سقوط در محیط های بالینی توسط ابزار های پیش بینی کننده خطرسقوط بسیار حیاتی است. یکی از این ابزارهایی که کاربرد بین المللی یافته است، ابزار پیش بینی احتمال سقوط سالمندان در بیمارستان به نام جانزهاپکینز می باشد. هدف از این مطالعه بررسی مقدماتی روایی و پایایی درونی نسخه فارسی ابزار خطرسقوط جانزهاپکینز بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی و از نوع اعتبارسنجی از پروتکل استاندارد سازمان جهانی بهداشت از روش ترجمه – بازترجمه برای ترجمه ابزار استفاده گردید. روایی صوری و محتوایی ابزار نیز توسط ده تن از اساتید جهت کاربرد در محیط بالینی مورد تایید قرارگرفت. دریک مطالعه پایلوت با معیار ورود سن بالای شصت سال و زمان بستری کمتر از هشت ساعت و برخورداری از وضعیت ذهنی مناسب براساس فرم معاینه مختصر ذهنی سالمندان،70 نفر از سالمندان بستری در بیمارستان امام حسین شاهرود مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با نرم افزار SPSSنسخه شماره16 مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. پایایی درونی ابزار با روش ضریب آلفای کرونباخ تعیین گردید.
    یافته ها
    این ابزار از نظراساتید سالمندی، دارای روایی مناسبی برای کاربرد در محیط های بالینی بود.ضریب آلفای کرونباخ گویه های ابزار به تفکیک محاسبه شد.گویه ها همبستگی مناسب و مثبت با یکدیگر داشتند. ضریب آلفای کرونباخ نسخه فارسی ابزار 733/0 محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    نتیجه این مطالعه نشان داد که ابزار ارزیابی خطر سقوط جانزهاپکینز از روایی و پایایی اولیه مناسبی برای استفاده در مطالعات پژوهشی وجامعه سالمند ایرانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سقوط، روایی، پایایی، سالمند، بستری
  • روح الله عسکری، ریحانه زارع، الهام طائف، نجمه باغیان، سیما رفیعی * صفحات 54-61
    زمینه و هدف
    تعارض کار و خانواده، پیامدهای منفی زیادی همچون غیبت از کار، افزایش جابه جایی شغلی و کاهش عملکرد را در پی دارد. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه میزان تعارض کار -خانواده درک شده در بین کارکنان بخش های بالینی و غیربالینی در بیمارستان شهید صدوقی یزد صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی از نوع مقطعی بر روی 210 نفر از کارکنان شاغل در بیمارستان آموزشی شهید صدوقی یزد در سال 1395 انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه استاندارد تعارض کار - خانواده Carlson و همکاران استفاده گردید. داده ها به کمک آزمون های آماری تی تست، ضریب همبستگی اسپیرمن و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره تعارض درک شده در جامعه مورد بررسی به تفکیک ابعاد زمان، فشار و رفتار به ترتیب برابر با 23/4±11/18، 09/5±91/7 و 71/4±16/18 به دست آمد که در بین کارکنان بالینی و غیربالینی، تفاوت معنی داری نشان داد (001/0p<). همچنین بین سطح تعارض کار - خانواده با سن و سابقه کار افراد، همبستگی معنی دار معکوسی وجود داشت (237/0r=- و 222/0r=-).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه کارکنان با جنسیت زن بیش از مردان در معرض تعارض کار - خانواده می باشند، لذا باید تمهیداتی اندیشیده شود تا با تمرکز بیشتر بر این گروه ها و ایجاد محیط حمایتی مناسب، پرهیز از قوانین خشک و غیرقابل انعطاف در محیط کار، سطح تعارض کاهش یابد.
    کلیدواژگان: تعارض (روانشناسی)، کار، خانواده، بیمارستان ها
  • سمیرا حاجی صادقی، زهرا کاشانی * صفحات 62-73
    زمینه و هدف
    ارزیابی میزان رضایت بیمار شاخص مناسبی برای بررسی کیفیت درمان بوده و سبب افزایش جذب بیمار و بهبود روند آموزش عملی دانشجویان می شود. هدف از این پژوهش، تعیین میزان رضایتمندی بیماران از خدمات ارائه شده در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 96-1395 بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی_تحلیلی به صورت مقطعی می باشد که بر روی 400 بیمار مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی قم انجام گرفت. پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک و رضایتمندی بیمار در چهار حیطه توسط بیماران تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ANOVA ، T-test، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن آنالیز گردید. نمره رضایتمندی کل در محدوده 100-80 به عنوان رضایتمندی مطلوب، در بازه 80-60 به عنوان رضایتمندی نسبتا مطلوب و نمرات کمتر از 60 به عنوان عدم رضایت بیماران تلقی گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره رضایت کلی بیماران از خدمات ارائه شده در دانشکده دندانپزشکی قم 79/8 ± 68/74 از سقف 100 بود. بالاترین میزان رضایت در حیطه ها از برخورد محترمانه دانشجویان با بیماران (6/0 ± 3/4)، رعایت بهداشت و کنترل عفونت توسط دانشجویان و اساتید (7/0 ± 3/4)، وضعیت بهداشت و پاکیزگی و آراستگی محیط بخش ها (8/0 ± 1/4) و عدم معطلی برای پرداخت هزینه درمان (0/1 ± 0/4) بود. رتبه اول رضایتمندی، از آن بخش ترمیمی و زیبایی (3/0 ± 9/3) بود. رضایت از امکانات رفاهی دانشکده، نحوه لباس پوشیدن و آرایش دانشجویان دختر، مدت انتظار برای ورود به بخش ها و مدت زمان صرف شده جهت حضور استاد برای راهنمایی دانشجو در حد نامطلوب برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه میزان رضایتمندی بیماران از خدمات دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم درحد نسبتا مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: خدمات دندانپزشکی، رضایتمندی بیمار، دانشگاه ها، قم، ایران
  • حمید امینی *، محمدعلی آذربایجانی، کمال عزیزبیگی بوکانی صفحات 74-83
    زمینه و هدف
    برای محافظت بدن در مقابل اثرات مخرب اکسیدان ها، موجودات زنده دارای سیستم آنتی اکسیدانی (آنزیمی و غیرآنزیمی) هستند. این سیستم می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی ازجمله تمرینات ورزشی قرار گیرد. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی بر بیان ژن آنزیم های آنتی اکسیدانی لنفوسیتی و مانول دی آلدئید در مردان سالم انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه نیمه تجربی، از میان دانشجویان پسر (سنین 25-20 سال) دانشگاه آزاد یادگار امام خمینی،20 نفر انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تمرین (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تمرین به مدت 8 هفته (سه جلسه غیرمتوالی در هفته به مدت 60 دقیقه در هرجلسه) با شدت 40-50% 1RM در هفته های ابتدایی و 70-85% 1RM در هفته های پایانی به تمرین مقاومتی پرداختند. تمرکز پروتکل تمرینی بر روی عضلات اصلی بود. نمونه های خونی، 72 ساعت قبل از شروع تمرینات و 72 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی گرفته شد. داده ها با استفاده از روش های آماری کولموگروف - اسمیرنوف، لوین، تی همبسته و مستقل آنالیز شدند (05/0p<).
    یافته ها
    در این مطالعه، تمرین مقاومتی باعث افزایش معنی دار mRNA آنزیم SOD (022/0=p) و کاهش سطوح MDA (001/0p=) شد، درحالی که تاثیر معنی داری بر بیان mRNA CAT و GPX نداشت (343/0=p، 373/0=p به ترتیب در CAT و GPX). همچنین تفاوت بین گروهی تنها در سطوح MDA دیده شد (006/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد 8 هفته تمرین مقاومتی احتمالا می تواند باعث افزایش بیان ژن آنزیم SOD لنفوسیتی و کاهش MDA (به عنوان یک شاخص پراکسیداسیون لیپیدی) بدون تاثیر بر بیان ژن آنزیم های CAT و GPX شود.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، بیان ژنی، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، مردان
  • سپیده قاسمیان *، زهرا حجتی ذی دشتی صفحات 84-93
    زمینه و هدف
    آهن می تواند نقش مهمی در عملکرد ورزشی زنان ایفا کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی و تعیین آثار برنامه تمرین ترکیبی و مکمل یاری فروگلوبین بر آهن سرم و پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به آنمی فقر آهن بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه، 36 نفر از زنان تمرین کرده مبتلا به آنمی فقر آهن (با میانگین سنی 3/6±8/29 سال و شاخص توده بدنی 4/4±55/19کیلوگرم برمترمربع) شهرستان لاهیجان، به عنوان آزمودنی انتخاب و به طور تصافی به سه گروه مکمل + تمرین ترکیبی، دارونما+تمرین ترکیبی و شاهد تقسیم شدند. قبل و بعد از 8 هفته برنامه تمرین ترکیبی و مکمل؛ آهن و نیمرخ لیپیدی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری تی همبسته، واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی آنالیز شدند. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    8 هفته مصرف مکمل فروگلوبین و تمرین ترکیبی باعث افزایش معنی دار مقادیر آهن در گروه مکمل نسبت به وضعیت قبل از اجرای برنامه تمرینی، تغذیه ای و نسبت به گروه دارونما و شاهد شد (05/0p<). همچنین پروفایل لیپیدی در هر دو گروه تجربی نسبت به قبل از اجرای برنامه تمرینی و مکمل، بهبود معنی داری داشت که با گروه شاهد نیز تفاوت معنی داری نشان داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل فروگلوبین با تمرینات ترکیبی در زنان دارای کم خونی فقر آهن می تواند باعث افزایش معنی دار مقادیر آهن شود، اما به نظر می رسد که تاثیری بر نیمرخ چربی این افراد ندارد.
    کلیدواژگان: تمرین، فروگلوبین، آهن، کم خونی
|
  • Razieh Bayramlou *, Mehdi Mohammadzadeh, Farin Babaei Balderlou Pages 1-10
    Background And Objectives
    Depression is one of the most common psychiatric disorders, which can be detected and continued through stressful life events. Since the medical treatment of depression, is long-term use of antidepressants, therefore, this research was performed to compare the effects of fluoxetine and imipramine on depression.
    Methods
    In this experimental study, 24 male Wistar rats (age range, 180±20gr), were used. Animals were divided into four groups of 6 each, including: Control, under immobilization stress, fluoxetine-treated (dose, 20mg/kg), and the Imipramine-treated (dose, 30mg/kg). Induction of immobilization stress was conducted by limiting polyethylene for 14 days. At the end of the treatment period, the antidepressant effects of the drugs in the treatment groups, were evaluated using tail suspension test. Then, serum levels of corticosterone and glucose, were measured.
    Results
    In this study, the immobility time in the patient group significantly increased as compared to the control group. However, administration of fluoxetine and imipramine decreased immobility time compared to the patient group. Also, immobilization stress significantly decreased corticosterone and serum glucose compared to the control group. While, administration of fluoxetine increased corticosterone levels compared to the patient group, but administration of imipramine induced no change. Administration of fluoxetine or imipramine also increased glucose levels compared to the patient group.
    Conclusion
    The results showed that immobilization stress causes depression-like behavior, and fluoxetine compared to imipramine has more improving effects in the reduction of depression-like behavior.
    Keywords: Restraint, Physical, Fluoxetine, Imipramine, Tail Suspension test, Corticosterone, Glucose
  • Masoud Rahmati *, Mokhtar Ghanbarzadeh, Mohammad Hassan Aghaei Pages 11-18
    Background And Objectives
    Studies have shown that impairment in kinases in the nervous system is related to many neurodegenerative disease. Glycogen synthase kinase-3β (GSK-3β) is a serine/threonine kinase that participates in regulation of various functions of neurons. Accordingly, GSK-3β is one of the drug targets for nervous system therapies. In this study, the effect of decreased activity in the form of neuropathic pain, was investigated on GSK-3β gene expression in sciatic nerve fiber of male Wistar rats.
    Methods
    In this experimental study, 12 male Wistar rats (mean weight, 250±30g), were randomly divided into two groups: 1) Decreased activity (SNL: n=5); 2) Control (C: n=5). During and at the end of the protocol, neuropathic pain behavior tests, were performed continuously in the groups. After sixth weeks, the level of GSK-3β gene expression in sciatic nerve, was measured by real time technique and calculated using the 2-ΔΔCT method. Data were analyzed using two-way repeated measures analysis of variance and independent t-test.
    Results
    After 6 weeks, neuropathic pain behavior tests of mechanical allodynia and thermal hyperalgesia showed that pain threshold was significantly lower in the SNL group than the control group (p≤0.05). In addition, GSK-3β gene expression significantly increased in the sciatic nerve ligation group compared to the control group (p≤0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that mechanical allodynia, thermal hyperalgesia, and decreased physical activity are related to increased GSK-3β gene expression in sciatic nerve fiber.
    Keywords: Neuralgia, Hypokinesia, Glycogen synthase kinase, 3 beta
  • Aghali Ghasemnian *, Ahdieh Parvizi, Ahmad Rahmani Pages 19-27
    Background And Objectives
    Most athletes suffer from zinc and magnesium deficiency. Zinc and magnesium deficiency can reduce anabolic hormones and reduce performance of athletes. The aim of this study was to evaluate the effect of three months of zinc-magnesium supplementation along with intense endurance training on somatomedin C levels and endurance performance in female Wistar rats.
    Methods
    In this experimental study, 24 mature female Wistar rats, were randomly divided into three groups of 8 each: (control, intense endurance training, and intense endurance training츩magnesium supplementation(. The training protocol consisted of running on treadmill for 3 months (5day/week). In the supplement group, in addition to standard meal and water, 227 mg of zinc sulfate and 10g of magnesium sulfate, were used per liter of water. One week before the end of the period, the subject's endurance performance, was assessed, and 24 hours after the last training session and after 8 hours of overnight fasting, blood samples were collected. Then, plasma level of somatomedin C, was measured. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey's post hoc tests.
    Results
    In this study, three months of endurance training along with supplementation, had no significant effects on serum somatomedin C levels of the groups (p=0.23), but endurance performance of the endurance training닪榕黖궊 group, significantly increased compared to the control (p=0.00) and training without supplementation group (p=0.00). Also, the endurance performance of the training without supplementation group, significantly increased compared to the control group (p=0.003).
    Conclusion
    According to the results, zinc-magnesium supplement may be cautiously taken into account as a factor in improving endurance performance in female rats.
    Keywords: Endurance, Zinc, Magnesium, Insulin, Like growth factor I, Rats
  • Sanaz Abolfathirad *, Soyar Soyar Sari, Reza Mirfakhraie Pages 28-34
    Background And Objectives
    Multiple sclerosis is a chronic autoimmune disease with inflammation of the myelin sheath of the central nervous system. A series of factors, such as environmental factors and polymorphisms have been known to be associated with it. In this study, the correlation between polymorphism of rs2829803 in miR-155 and multiple sclerosis, was investigated in the patients referred to Farshchian Hospital of Hamadan City.
    Methods
    In this case-control study, 130 patients (29% male, 71% female) with multiple sclerosis (age range, 17-69 years) and 150 healthy subjects (38% male, 62% female) (age range, 19-63 years), were selected as the control group. Genotyping was performed by Tetra-ARMS-PCR method.
    Results
    A significant difference was observed in the genotypic distribution of miR-155 rs2829803 in dominant form (OR: 0.33, 95% CI: 1.19-0.58) (p=0.0001) and heterozygote (OR: 1.92, 95% CI:1.17-3.16) (p=0.01) in patients compared to the healthy subjects.
    Conclusion
    In line with previous studies on the relationship between miR-155 polymorphism (rs2829803) and multiple sclerosis disease, the results of this study confirmed the association of this polymorphism with increased risk of developing the disease.
    Keywords: Multiple sclerosis, MicroRNAs, Polymorphism, Genetic
  • Hasan Vahdat *, Hojatallah Mombini, Mohsen Eslami Farsani, Shima Ab Abzadeh, Hossein Barzegar Pages 35-44
    Background And Objectives
    Irisin hormone is released from muscle cells by exercise and exerts its positive effects through increasing energy expenditure, and considering the anti-inflammatory effect of Interleukin (IL)-10 in response to systemic inflammation, this research eas performed with the purpose of determining the effect of one period of High-Intensity Interval Training (HIIT) on serum levels of irisin and IL-10 in overweight men.
    Methods
    In this experimental study, 20 men in the age range of (35-45 year) with body mass index of (25-30kg/m2), were selected and randomly divided into two equal groups of control and exercises. The exercise group carried out HIIT training for 6 weeks. At baseline and the end of the study, blood sampling and serum preparation were performed and the levels of irisin hormone and IL-10, were measured by ELISA method. The data were analyzed by Kolmogorov - Smirnov and t-tests at the significance level of p
    Results
    IL-10 serum level showed a significant increase in the of post-test in the exercise group (p0.05).
    Conclusion
    It seems that 6 weeks of HIIT training has a positive effect on anti-inflammatory factors, especially IL-10 level in overweight men, while, it has less effect on the level of irisin hormone in these subjects.
    Keywords: Irisin, Interleukins, High, intensity interval training, Interleukin, 10. Irisin, Interleukins, High, intensity interval training, Interleukin, 10
  • Hadi Hojati, Ali Dadgari *, Seyed Mohammad Mirrezaie Pages 45-53
    Background and Aim
    It is crucial to identify aged patients in risk of falls in clinical settings. Johns Hopkins Fall Risk Assessment Tool (JHFRAT) is one of most applied international instrument to assess elderly patients for the risk of falls. The aim of this study was to evaluate reliability and internal consistency of the JHFRAT.
    Methods & Materials: In this cross-sectional study for validity assessment of the tool, WHO’s standard protocol was applied for translation-back translation of the tool. Face and content validity of the tool was confirmed by ten person of expert faculty members for its applicability in clinical setting. In this pilot study, the inclusion criteria were being 60 or more years old, hospitalized in the last 8 hours prior to assessment and in proper cognitive condition assessed by MMSE. Subjects of the study were (n=70) elderly patients who were newly hospitalized in Shahroud Emam Hossein Hospital. Data were analyzed using SPSS software- version 16. Internal consistency of the tool was calculated by Cronbach’s alpha.
    Results
    According to the results of the study Persian version of JHFRAT was a valid tool for application on clinical setting. The Persian version of the tool had Cronbach’s alpha equal to 0/733.
    Conclusion
    Based on the findings of the current study, it can be concluded that Persian version of the JHFRAT is a valid and reliable tool to be applied for assessment of elderly senior citizens on admission in any clinical settings.
    Keywords: Falls, Validation, Reliability, Aged, Hospitalization
  • Roohollah Askari, Reihaneh Zare, Elham Tayef, Najmeh Baghian, Sima Rafiei * Pages 54-61
    Background And Objectives
    The work-family conflict has many negative consequences, such as absenteeism, employee turnover, and reduced performance. This study aimed to investigate and compare perceived work-family conflict among clinical and non-clinical employees working in hospitals affiliated to Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive analytical cross-sectional study, was conducted on 210 employees working in Shahid Sadoughi educational hospital in Yazd city, 2016. Data collection was performed using Carlson work-family conflict questionnaire. Data analysis was carried out by t -test, Spearman correlation coefficient, and one-way analysis of variance.
    Results
    The mean perceived work-family conflict among the study population in terms of three dimensions of time, pressure, and behavior, were 18.11.23, 7.91.09, and 18.16.71, respectively, which showed a significant difference between clinical and non-clinical employees (p
    Conclusion
    Given that female employees are more exposed to work-family conflicts compared to male ones, therefore, measures should be taken to decrease work-family conflict level through greater focus on these groups, creating an appropriate supportive environment, and avoiding rigid and inflexible rules.
    Keywords: Conflict (Psychology), Work, Family, Hospitals
  • Samira Hajisadeghi, Zahra Kashani * Pages 62-73
    Background And Objectives
    Evaluation of patient’s satisfaction level is an appropriate index of the quality of treatment and it can attract more patients and improve student's practical training process. The aim of this study was to determine the level of patient's satisfaction from the services provided by the Faculty of Dentistry of Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study, was carried out on 388 patients referred to Faculty of dentistry Qom University of Medical Sciences in 2016-2017. A questionnaire including demographic information and patient’s satisfaction in four fields, was filled out by patients. Data were analyzed by analysis of variance, t-test, and Pearson and Spearman correlation coefficient tests.
    Results
    The mean total satisfaction score, was 74.68±8.79 (out of 100). The highest satisfaction score in different fields belonged to respectful treatment of students with patients (4.3±0.6), the observation of hygiene and infection control principles by students and professors (4.3±0.7), hygiene, cleanliness, and adornment of the environment of the wards (4.1±0.8), and lack of delay for payment of treatment (4.0±1.0). The first level of satisfaction was reported to be for the department of restorative dentistry (3.9±0.3). The satisfaction from the Faculty welfare facilities, the manner of dressing up and appearance of female students, the waiting time to enter the departments, and the time spent for the presence of professor to guide the students, were at unfavorable level. Total satisfaction score in the range of 80-100, was considered as favorable satisfaction, in the range of 60-80 as relatively favorable satisfaction, and the score under 60 as dissatisfaction.
    Conclusion
    According to the results of this study, the patient's level of satisfaction from the services of the Faculty of dentistry of Qom University of Medical Sciences was at relatively favorable level.
    Keywords: Dental services, Patient satisfaction, Universities, Qom, Iran
  • Hamid Amini *, Mohammad Ali Azarbayjani, Kamal Azizbeigi Boukani Pages 74-83
    Background And Objectives
    To protect the body from destructive effects of oxidants, living organisms have an antioxidant system (enzymatic and non-enzymatic). This system can be affected by many factors, including exercise training. The aim of the present research was to investigate the effect of 8 weeks of resistance training on gene expression of lymphocyte antioxidant enzymes and malondialdehyde (MDA) in healthy inactive men.
    Methods
    In a semi-experimental study, 20 individuals were selected from male students (age, 20 to 25 years) of Yadegare Imam Khomeini Azad University and randomly assigned to 2 groups of exercise (n=10) and control (n=10). The subjects of the exercise group performed resistance training for 8 weeks (3 non-consecutive sessions per week, 60 minutes per session) with intensity of 40-50% 1RM in first weeks and 70-85% 1RM in last weeks. The focus of training protocol was on the core muscles. Blood samples were taken 72 hours before the start of training and 72 hours after the last training session. Date were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, Levin, independent t-, and dependent t-tests (p
    Results
    In this study, resistance training significantly increased the mRNA of SOD enzyme (p=0.022) and decreased the levels of MDA (p=0.001), while had no significant effect on mRNA expression of CAT and GPX (p=0.343 and p=0.373, respectively, for CAT and GPX). Inter-group difference was also seen in MDA levels (p=0.006).
    Conclusion
    The results of this study indicated that 8 weeks of resistance training could increase SOD gene expression and decrease MDA (As an indicator of lipid peroxidation) without any effect on CAT and GPX gene expression.
    Keywords: Resistance training, Gene expression, Superoxide dismutase, Catalase, Glutathione peroxidase, Men
  • Sepide Ghasemian *, Zahra Hojjati Zidashti Pages 84-93
    Background And Objectives
    Iron can play an important role in exercise performance of women. The purpose of the present research was to determine the effects of combined exercise training and Feroglobin supplementation on serum iron and lipid profile in Women with iron deficiency anemia.
    Methods
    In this study, 36 trained females with iron deficiency anemia (mean age, 26.8±6.3 years and body mass index, 19.55±4.4kg/m2) of Lahijan city, were selected as subjects and randomly divided into three groups of supplement犉鮊瞝 training, placebo犉鮊瞝 training, and control. Iron level and lipid profile were assessed before and after 8 weeks of combined training program and supplementation. Data were analyzed using paired t-test, one way analysis of variance, and Tukey post hoc test. The significance level was considered to be p
    Results
    Eight weeks of Feroglobin supplementation and combined training caused significant increase in iron levels in the supplement group compared to before training and nutritional program and compared to the placebo and control groups (p
    Conclusion
    Feroglobin supplementation along with combined trainings in women with iron deficiency anemia can cause a significant increase in the iron levels, but it seems it has no significant effect on lipid profile in these subjects.
    Keywords: Exercise, Feroglobin, Iron, Anemia