فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالله رسول نژاد *، حسن سرباز، سودابه خسروی زاده صفحات 1-24
    زمان از عناصر مهم در هنر داستان نویسی به شمار می رود و داستان درمقایسه با انواع ادبی دیگر، ارتباط بیشتری با زمان دارد. زمان را می توان چارچوب اساسی داستان نامید که حوادث در طول آن پیشرفت می کنند و به وسیله ی آن مراحل مختلف داستان شناخته می شود. یکی از جنبه هایی که ژرار ژنت منتقد ساختارگرای فرانسوی در مورد عنصر زمان در رمان بررسی کرده است، بحث تداوم )دیرش زمانی( یا سرعت روایت است که در آن، رابطه ی میان زمان داستان و زمان متن مورد بررسی قرار می گیرد.
    در این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی مقوله ی سرعت روایت در رمان «المصابیح الزرق» حنامینه مورد بررسی قرار گرفته و روشن شده که حنامینه نتوانسته است در آن از ناهماهنگی های بین زمان داستان و زمان متن دور بماند، بلکه در لابلای روایت حوادث، گاهی با افزایش سرعت و گاهی با کاهش سرعت روایت مواجه هستیم. وی در بخش های مختلف رمان، با بهره گیری از تکنیک هایی مثل حذف و تلخیص موجب افزایش سرعت روایت و با بکارگیری تکنیک هایی مثل درنگ توصیفی و گفتگو موجب کاهش سرعت روایت شده است. بررسی میزان موفقیت نویسنده در بکارگیری این تکنیک ها جهت زیبایی رمان و گیرایی آن از اهداف این پژوهش است.
    کلیدواژگان: روایت، زمان، تداوم، حنامینه، المصابیح الزرق
  • فرهاد نادری *، سمیه نادری صفحات 25-54
    اشعار فاروق جویده بازنمود اعتراض، انتقاد و اندیشه های مبارزه طلبانه شاعری روشن فکرست که علیه نابسامانی های سیاسی و اجتماعی جامعه خود قد برافراشته است؛ از این رو، با عنایت به اهمیت به کارگیری نظریات علمی در فهم بهتر متون ادبی، این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی اشعار فاروق جویده در دو سطح اندیشگانی و بینافردی بر اساس نظریه نقش گرای هلیدی پرداخته است. به منظور تحلیل بهتر ده قصیده که دارای اندیشه هایی مبارزه طلبانه بود، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که فاروق جویده در اشعار خویش از نقش بینافردی و اندیشگانی به خوبی بهره برده است؛ در سطح بینافردی، استفاده فراوان از بند های خبری، بر قطعیت دیدگاه شاعر نسبت به وضعیت نابه سامان مردم مصر در سایه خفقان و استبداد دلالت دارد، پس از جملات خبری، بسامد بالای جملات التزامی بر ارزش هنری اشعار وی افزوده است، چنان که در تمامی موارد روح مبارزه طلبی را در وجود مخاطب می دمد و او را به انقلاب دعوت می کند. و اما رویارویی شاعر با جهان بیرون، غالبا واقعی و کنشگرانه است؛ به گونه ای که در بین فرآیندهای شش گانه، فرآیند مادی پربسامد ترین فرآیند قلمداد می شود، پس از آن فرآیند ذهنی و کلامی نیز از فراوانی نسبتا بالایی برخوردارند.
    کلیدواژگان: رویکرد نقش گرا، ساختار اندیشگان، بینافردی، شعر، فاروق جویده
  • بی بی راحیل سن سبلی، سید حسن فاتحی * صفحات 55-75
    واسینی الاعرج، رمان نویس معاصر الجزائری در رمان «مملکه الفراشه»، قالب ادبی رمان را وسیله ای برای بازنمایی مشکلات فرودستان و از جمله زنان نموده است. پژوهش حاضر، بر آن است شخصیت زنان را در این رمان از دیدگاه «گایاتری اسپیواک» بررسی نماید. وی همزمان رویکردی فمنیستی-پسااستعماری دارد و یکی از شخصیت های برجسته ی «مطالعات فرودستان» است که در آن افراد بی خانمان، کشاورزان فقیر، کارگران روزمزد و زنان به عنوان مصادیق واژه ی «فرودست» معرفی شده اند، اما تمرکز اسپیواک بر فرودست مونث و یا زنان است. هدف مطالعات فرودستان و از جمله اسپیواک، بازنمایی صدا، عاملیت و ذهنینت فرودستان است. این پژوهش مبتنی بر شیوه ی توصیفی- تحلیلی است و نتایج حاکی از آن است که واسینی الاعرج در این رمان با اعطای مرکزیت به زنان از طریق روایت رمان از نگاه و زاویه ی دید یک زن؛ صدای آنان را منعکس نموده و با اعطای ویژگی هایی چون فعالیت اجتماعی، روابط متکی به منطق، حق انتخاب همسر، توانایی دیدن و نوشتن به زنان، عاملیت آنان را نشان داده و ذهنیت رایج پیرامون زنانرا واسازی کرده و فرودست جنسیتی واقع شدن زنان را در اموری چون ازدواج اجباری به دلیل ترس از بالارفتن سن، چند همسری مردان و اعطای حق طلاق به مردان، پسردوستی و... به تصویر کشیده است.
    کلیدواژگان: مطالعات فرودستان، گایاتری اسپیواک، زنان فرودست، واسینی الاعرج، مملکه الفراشه
  • حسن گودرزی لمراسکی *، مهدی اسدی صفحات 77-99
    نگاه ریخت شناسانه به آثار ادبی ازشیوه هایی است که یک الگوی کلی جهت تحلیل آثار ادبی ارائه می دهد؛ چرا که ریخت شناسی به معنای شناخت شکل و ساختار یک اثر و چگونگی تاثیر آن بر مضمون و محتوا است. درزمینه ریخت شناسی داستان، افراد بسیاری برای ارائه یک الگوی مناسب تلاش کرده اند که از جمله آن ها می توان به کلودبرمون، زبان شناس و روایت شناس فرانسوی اشاره کرد. در این پژوهش، داستان «بازگشت به حیفا» از آثار مشهور نویسنده فلسطینی غسان کنفانی، براساس نظریه کلود برمون در سه کارکرد امکان یا استعداد، فرآیند و پیامد مورد بررسی قرار می گیرد و اثبات می شود که نویسنده با کنار هم قراردادن پی رفت ها وتوالی های مختلفی چون ساده و مرکب، زنجیره ای، انضمامی و پیوندی، باعث بوجودآمدن طرح و پیرنگی منسجم در داستان می گردد. نتایج پژوهش، حاکی از آن است که این داستان با الگوی برمون مطابقت دارد و نویسنده با استفاده از امکان و فرآیند و نتیجه به عناصر روایی مانند تغییر موقعیت ها، نظم توالی های گوناگون، انواع شخصیت، قدرت انتخاب دادن به قهرمان و شکست قهرمان توجه داشته است.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، بازگشت به حیفا، کلودبرمون، توالی و پی رفت
  • حسین عابدی *، تورج زینی وند، فاطمه کلاهچیان صفحات 101-125
    یکی از شگردهای اساسی شاعران پایداری فلسطین در تبیین جلوه های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی مقاومت، کاربرد نمادها و نشانه های مربوط به کودک جنگ است. این ویژگی که از وزین ترین محمل های تشخص معنا و فرم شعر مقاومت فلسطین به شمار می رود، در شعر سمیح القاسم نمودی بارز و تعیین کننده دارد. بر این اساس، موضوع پژوهش حاضر، توصیف و تحلیل برجسته ترین نشانه های شعر سمیح در این راستا؛ اعم از عنوان اشعار، زمان، مکان و شخصیت های روایی است. یافته های تحقیق نشان می دهند، در اشعار سمیح القاسم که تماما «درباره کودک» سروده شده اند؛ نه «برای کودک»، نشانه های وابسته به زمان در سه شاخه کودکی، زمان از دست رفته و بازگشت به زادبوم، نشانه های مکان؛ مانند قدس، مدرسه، وطن و زندان، در کنار نشانه های مربوط به شخصیت های عام و خاص؛ نظیر پدر، مادر، کودک شهید و اشغالگر، پربسامدترین نشانه ها هستند. در رویکرد کلی شاعر به واقعیت کودک جنگ، مقارنت مفهوم اندوه، ناامیدی و پایداری مشهود است. نتیجه این نگرش، تکرار مولفه مقاومت تراژیک در محتوای این دسته از اشعار اوست.
    کلیدواژگان: نماد، نشانه، کودکی و جنگ، شعر پایداری فلسطین، سمیح القاسم
  • سعید حسام پور، حسین کیانی، مدینه کرمی * صفحات 127-153
    مصر، با تمدنی چند هزار ساله و سنت های ریشه دار در پایان سده ی 18، به دنبال حمله ی ناپلئون با تمدن نوین اروپایی آشنا شد. این آشنایی، مقدمه ی رویارویی «سنت» و «تجدد» را در این کشور فراهم کرد. بازتاب تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی حاصل از این رویارویی را می توان در آثار داستانی معاصر مصر بررسی کرد. قصرالشوق نجیب محفوظ، به عنوان دومین رمان از مجموعه ی سه گانه، داستانی است که می توان پیامدهای حاصل از جدال سنت و مدرنیته را در آن کاوید. تقابل مردسالاری و حضور و حقوق زن در اجتماع، بحران هویت و سرگشتگی روشنفکر، غرب گرایی،آزادی فردی و تقابل علم و دین، پیامدهایی هستند که در پژوهش حاضر به آن پرداخته شده است. براین اساس، تضادهای روحی کمال، به عنوان روشنفکر جامعه که به صورت تقابل طبقه ی متوسط و اشراف، عقل و عشق، دنیای واقعی و آرمان ها، علم اروپایی و دین اسلام بروز می یابد، نتیجه ی تقابل استبداد (سنت) و استعمار (تجدد) در مصر است و انحراف اخلاقی، پوچ گرایی و بی معنایی زندگی، پیامد منفی این تقابل در زندگی روشنفکرانی چون اوست. غرب گرایی، کمال و خانواده ی شداد را در برزخ سنت و تجدد گرفتار کرده است. پیشرفت آزادی فردی و حقوق زن از نتایج مثبت تجدد در قصرالشوق نسبت به بین القصرین است. علم اروپایی می کوشد خود را جایگزین اندیشه های سنتی دینی سازد و تا حدی هم موفق می شود.
    کلیدواژگان: مصر، سنت، تجدد، قصرالشوق، نجیب محفو
  • علی نجفی ایوکی *، اعظم صدری صفحات 155-173
    یکی از مهم ترین اسطوره هایی که با بارمعنایی رستاخیز و خیزش دوباره در شعر معاصر عربی حضوری چشمگیر دارد و حجم انبوهی از دفترهای شعری شاعران را به خود اختصاص داده، اسطوره اوزیریس مصری است. سمیح القاسم شاعر معاصر فلسطین (1939-2014) از جمله شاعرانی است که در سه مرحله به این اسطوره توجهی نشان داده است به گونه ای که با مرحله سه گانه الگوی سفر تک اسطوره قهرمان «جوزف کمبل» نظریه پرداز مشهور آمریکایی قابل تطبیق و اعمال است. سه مرحله ای که شاعر از اسطوره یادشده الهام گرفته در سه سروده «علیقلعهالامبراطور»،«حواری هالعار» و «اوزیریسالجدید» تجلی پیدا کرده است که به ترتیب با مرحله سه گانه الگوی «عزیمت»، «تشرف» و «بازگشت» همخوانی دارد. در پرتو این شناخت، پژوهش حاضر می کوشد با روش توصیفی- تحلیلی ضمن بررسی چگونگی حضور شخصیت اسطوره ای اوزیریس و شیوه های فراخوانی و به کارگیری آن را در شعر شاعر، میزان پایبندی وی به الگوی مورد نظر را مورد واکاوی و تحلیل قرار دهد. برداشت این است که سمیح القاسم شاعری متعهد و پایبند به سرزمین مادری است که باتوجه به نگاه خاص خود و نیاز جامعه معاصر، با بیانی نمادین، اسطورها وزیریس را همانند انگاری و باز آفرینی کرده است.
    کلیدواژگان: سمیح القاسم، اسطوره، اوزیریس، جوزف کمبل، فلسطین، اشغال
  • سید اسماعیل حسینی اجداد، شهرام دلشاد * صفحات 175-195
    «موتیف» یکی از پربسامدترین واژگان نقد ادبی معاصر به تکرار موسیقی وار و نظام مند برخی از سازه ها از قبیل جمله، عبارت، واژه، اصطلاح در متن اطلاق می شود که در شکل دهی به محتوا و سبک اثر نقش دارد. در متون روایی با شناخت موتیف می توان به درون مایه و سبک اثر پی برد و همچنین به کارگیری موتیف روشی برای ایجاد انسجام و پیوستگی در متن است. پژوهش حاضر در تلاش است موتیف «ارض» (زمین)، جلوه ها و کارکردهای آن را در رمان مشهور «الحرب فی بر مصر» از رمان نویس مصری «یوسف قعید» مورد بررسی قرار دهد تا دلالت های زیرین آن و کارکرد و نقشی که در رمان ایفا می کند را کشف نماید. این پژوهش با اتکاء بر روش توصیفی – تحلیلی در سه محور به بررسی کارکرد موتیف ارض در رمان می پردازد. نتیجه نشان می دهد قعید در رمان مزبور این موتیف را به شکلی سازمان یافته در تمامی بخش های رمان قرار داده و دیدگاه راویان داستان با این موضوع گره خورده است و هر راوی ایده خاص خود را از ارض ارائه می دهد که جمعا باعث شکل گیری مفهوم واحدی می گردد و آن ارزش حیاتی زمین برای شخصیت های رمان است.
    کلیدواژگان: موتیف، الارض، یوسف القعید، الحرب فی بر مصر، کارکرد
  • فاطمه جمشیدی، وصال میمندی *، فاطمه قادری، رضا افخمی عقدا صفحات 197-225
    یکی از رویکردهای جدید در بررسی های ادبی که توجه بسیاری از ناقدان و پژوهشگران را به خود معطوف داشته، واکاوی نشانه ها و رمزگان های تشکیل دهنده متون ادبی است. نشانه شناسی به دانش بررسی نظام های نشانه ای مختلف همچون زبان، تصاویر و علامت های وضعی اطلاق می شود و یکی از مفاهیم بنیادی آن یعنی رمزگان، به منزله چهارچوبی است که نشانه ها در آن معنا می یابند. از آن جا که ادبیات با علوم انسانی در ارتباط نزدیک است، ناقدان ادبی نیزاز خدمات نشانه شناسی رمزگان ها و شیوه های تاویل آن ها در بررسی متون، بی نصیب نمی مانند. این پژوهش که از نوع کیفی است، به روش توصیفی تحلیلی وبا استفاده از منابع کتابخانه ای نوشته شده و با هدف نشانه شناسی مهم ترین رمزگان های زبانی سروده «عوده سندباد» از «علی فوده» (1946 - 1982م) و میزان هماهنگی آن ها با شرایط زندگی شاعر و نقشی که در انسجام این سروده داشته اند، انجام شده و در نهایت دریافته است که شخصیت شاعر و روحیات وی در رمزگان مربوط به صاحب متن و رمزگان اسطوری تجلی یافته و انسجام سروده از رهگذر رمزگان فرم و رمزگان روایی حاصل گردیده و میزان ادبیت آن مرهون دو رمزگان زیبایی شناختی و بینامتنی شعری است.شایان ذکر است که آوردن واژه «سندباد» در عنوان سروده که سبب تداعی داستان این شخصیت اسطوری و کنکاش برای یافتن شباهت میان سراینده این قصیده (علی فوده) و سندباد اسطوری می شود، مهم ترین علت گزینش سروده مذکور جهت نشانه شناسی رمزگان های زبانی آن است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، رمزگان، علی فوده، قصیده عوده سندباد
  • احمد رضا صاعدی * صفحات 227-245
    رمان «امراه عند نقطه الصفر» نوشته نوال السعداوی، روان پزشک و نویسنده پرکار ادبی و سیاسی مصر، روایتگر ناکامی، شکست و حقارت هایی است که «شخصیت» قهرمان داستان، در سطح خرد روایت و جامعه معاصر مصر، در سطح کلان روایی بدان مبتلا گشته است. بر این اساس در این نوشتار تلاش شده است تا با تکیه بر رویکرد «روان شناختی فرد نگر آلفرد آدلر»، یکی از مهم ترین موتیف ها و درون مایه های این نظریه بنام « عقده حقارت» در پرداخت هزارتوهای «شخصیت» قهرمان داستان به روش توصیفی- تحلیلی مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. از این رو و در پی پاسخ به سوال اصلی پژوهش مبنی بر چیستی مهم ترین عوامل موثر در شکل گیری «عقده حقارت» و چگونگی بازتاب آن در منش و رفتار «فردوس» قهرمان داستان، یافته های تحقیق نشان می دهد که با در نظر گرفتن نقش دوران کودکی و روابط اجتماعی قهرمان داستان، شدت احساس حقارت وی از «به خود رهاشدگی کودک و محرومیت او از محبت و تربیت» نشات گرفته است و این امر او را نه به سوی برتری جویی که به سمت کمتری و عدم تلاش برای «جبران» و درنهایت به خودکشی سوق داده است.
    کلیدواژگان: نوال سعداوی، إمراه عند نقطه الصفر، شخصیت، عقده حقارت، جبران
|
  • Abdollah Rasoulnejad *, Hassan Sarbaz, Soodabeh Khosravizadeh Pages 1-24
    Time is regarded as a major and basic element in the art of fiction. Therefore, story, in comparison with other literary types, is more dependent on time. In fact, time is the main framework of story in which events develop and different stages of story are identified. One of the components that Gérard Genett, a French structuralist critic, has examined in relation to time is duration of time or narration speed in which the relationship between time of the story and time of the text are considered. This study, a using descriptive-analytic method, tries to examine the speed of narration in the novel of Lamps Glaucoma, by Hanna Mina. Through the novel, it can be found that the novelist has not been able to avoid inconsistency between the time of the story and the time of the text. For this reason, through the events of the novel, from time to time, there is a decrease or an increase in the pace of narration. Employing some techniques, like omission and summarization, has led to a rise in the speed of narration. On the other hand, techniques such as descriptive delay and dialogue have resulted in a decreased speed of narration. Appropriate use of these techniques, however, has made the story beautiful and attractive, prevented the reader from being bored.
    Keywords: Narration, Time, Duration, Hanna Mina, Al-Masabih Al-Zurq (Blue Lamps)
  • Farhad Naderi *, Somayeh Naderi Pages 25-54
    The intellectual poems of Farouk Jweideh are the reflection of objections and criticisms raised against unfavorable political and social situations. Given the importance of using a scientific theory for better understanding of literature, this descriptive-analytical study seeks to examine both cognitive and interpersonal poems of Farouk Jweidehon on the basis of Halliday's functional theory. In order to better analyze his combative ideas in poetry, the ‘Ten Odes’ was picked to investigate. The results show that Farouk has drawn upon interpersonal and cognitive roles very well. The abundant uses of news stanzas denote his certainty about the oppression and tyranny against Egyptians exerted by the despotic government. His works owes their artistic value not only to declarative sentences but also to subjunctive statements of high frequency. Also, the poems invariably inject the spirit of defiance into the audience, invites them to revolution. The poet’s confrontation with the outside world, is, however, often real and reactive, and of the six processes, the material process is considered the most frequent one followed by the mental and verbal processes, which are of relatively high frequency.
    Keywords: Role-oriented approach, Ideational structure, Interpersonal structure, Poems, Farouk Jweideh
  • Bibirahil Sensebli, Seyyed Hasan Fatehi * Pages 55-75
    Wasini Al-Araj, an Algerian contemporary novelist, has used the literary form of novellas a device to represent the problems of subalterns including women. The aim of this study is to check the character of women inhisnovel "Country of butterfly" from the perspective of Gayatri Spivak. Spivak has a postcolonial feministic approach, and she is one of the leading characters in "Subaltern Studies" that introduce homeless people, poor farmers, daily paid laborers, and women as examples of subalterns. However, Spivak focuses on subordinate females. The purpose of "subaltern studies", including Spivak, is to reflect the voice, activity, and mentality of subalterns. This study is based on a descriptive-analytical method. The results indicate that wasini Al-Araj has adopted a reconstructive approach in his novel by giving centrality to women through the narratives of the novel from the perspective of a woman. Also, by granting women agency, social activity, relationships based on logic, choice of spouse, and the ability to see and write, Al-Araj seeks to reconstruct the common subjectivity about women. He has portrayed the gender subordination of women in matters such as forced marriage because of aging, polygamy, men’s right to divorce, loving boys, and so on.
    Keywords: Subaltern Studies, Gayatri Spivak, Subaltern women, Wasini Al-Araj, Country of butterflies
  • Hasan Goodarzi Lemraski *, Mehdi Asadi Pages 77-99
    The study of literary works from a morphological viewpoint presents a general pattern for analyzing them. This is because morphology is the science which deals with the form and structure of a work and its influence on the concept of that work. Many scholars have tried to present a comprehensive method on the morphology of stories, such as Claude Bremond, a French linguist and narratologist. The novel ''Return to Haifa'' is one of the known works of Gassan kanafani, who is a Palestinian writer. In this study, the novel is explored and analyzed using Bremond’s method of morphology in three functions of possibility, process and outcome. As it has emerged; the author has created a coherent plot by bringing together different collocated sequences such as simple and compound, consequent, adhesive and conjunctive moods. The results of the research suggest that the Bremond pattern is practiced in this novel, and the writer has noticed narrative elements such as change of conditions, various sequences of order, personality types, giving the right of choice to the hero, and failure of the hero. All this has been done by using possibility, process and outcome.
    Keywords: Morphology, Returning to Haifa, Claude Bremond, Sequence
  • Hossein Abedi *, Tooraj Zeinivand, Fateme Kolahchian Pages 101-125
    One of the essential techniques applied by the poets of Palestinian resistance to explain the effects of social, political and cultural aspects of resistance is the use of symbols and signs related to children of war. This feature, as one of the most powerful means of determining the meaning and form of Palestinian resistance poetry, is so blatant in the poetry of Samih al-Qasim. The present study aims to describe and analyze the most prominent signs of Qasim's poetry, such as the names of poems, time, place, and narrative characters. The results show that Samih al-Qasim's poems are written about children not for children, and the most frequently used signs are those of time such as childhood and lost time, return to the birthplace, places such as Qods, school, homeland and prison, as well as general and specific characters such as father, mother, child martyr and the occupation. In his general approach to the children of war, contingency of sadness and despair with resistance is evident. This attitude has led to repeated occurrence of tragic resistance in the contents of his poems.
    Keywords: Symbol, Sign, Childhood, war, Palestinian resistance poetry, Samih al-Qasim
  • Saeed Hessam Pour, Hossein Kyanee, Madineh Karami * Pages 127-153
    At the end of the 18th century, following the Napoleonic invasion, Egypt got familiar with modern European civilization. This familiarity paved the way for the confrontation of "tradition" and "modernity". The reflection of social, political and cultural developments of this confrontation can be observed in Egypt's modern fiction. Naguib Mahfouz’sQasr El-Shauqis a story that can be scanned for the consequences of the struggle between tradition and modernity. Conflict of patriarchy and women's rights in the society, crisis of identity and intellectualperplexity, orientation to the West, freedom and conflict of science and religionare the consequences that are addressed in this study. Kamaal’s spiritual contradictions, that appearas a contrast betweenthe middle class and the aristocracy, wisdom and love, the real world and ideas, as well as European science and Islam, are the result of opposition of tyranny and colonialism in Egypt. Moral perversion and nihilism are the negative consequences of this opposition in the life of intellectuals. Orientation to the West postulates Kamaal in a limbo between tradition and modernity. European science seeks to replace traditional religious ideas, and it has partly succeeded. Enhancement of freedom and women's rights is the positive result of modernity in Qasr El-Shauq versusBayn El-qasrain.
    Keywords: Egypt, Tradition, Modernity, Qasr El-Shauq, Naguib Mahfou
  • Ali Najafiivaki *, Azam Sadry Pages 155-173
    One of the myths associated with the meaning of resurrection and rebirth is the Egyptian myth of Osiris. It has a prominent presence in contemporary Arabic poetry, and a massive bulk of poetry has been dedicated to it. The Palestinian poet Samih al-Qasim (1939-2014) is among those who have shown interest in three stages to this myth that are adaptable to the triple stages ofthe journey of the sole hero that is the myth model of Joseph Compbell, the famous American theoretician. The three stages that the poet is inspired byin the mentioned myth are manifested in three the poems of "Over the Emperor Fortress", "Hvaryh Alar" and "Osiris aljadidi". These stages are consistent with thethree stages of "departure", "initiation" and "return". In the light of this recognition and using a descriptive-analytic method, this study seeks to examine and analyze the mythical character of Osiris, the way it is applied by the poet, and his adherence to the corresponding model. It is concluded that Samih al-Qasim is a poet committed to his motherland, who has recreated the myth of Osiris with a symbolic expression by considering his own specials outlooks and the needs of the contemporary society.
    Keywords: Samih al-Qasim, Myth, Osiris, Joseph Compbell, Palestine, Independence
  • Seyed Hosseini Ancestors, Shahram Delighted * Pages 175-195
    Motif, as one of the most frequent terms in contemporary literary criticism, refers to the systematic and musical repetition of some structures such as sentences, phrases, words, and phrases which shape up the content and style of a text. In narrative texts, understanding the motif helps to understand the text nature, and using a motif is a way of creating coherence in the text. This study aims at the motif of "Land" and its functions in the novel "War in the Land of Egypt" by the Egyptian novelist "Joseph Qyd". The results show that this motifis usedin an organized form in all parts of the novel. It is also found that the perspective of the original narrator is tied to the motif, and every narratorprovides his own perspective on the issue of land. Thesevarious ideas revolve around one point, namely the vital significance of land for the novel characters.
    Keywords: Motif, Land, Joseph Alqyd, War in the land of Egypt
  • Fatemeh Jamshidi, Vesal Meymandi *, Fatemeh Ghaderi, Reza Afkhami Aghda Pages 197-225
    A new approach in literary studies that has attracted the attention of many critics and researchers is semiotics, or the analysis of signs and codes in literary texts. Semiotics is applied to the study of different sign systems such as languages, images and symbolic situations. Codes are one of the fundamental concepts of semiotics that serve as a framework within which signs find a meaning. Since literature is in close relationship with human sciences, literary critics have had the benefits of semiotic methods in interpretation of texts. Semiotic research of codes has not been done on Arabic poems. Therefore, due to the necessity in this regard, the present study, which is qualitative and descriptive in nature, uses library resources to aim at the semiotics language codes of the poem "Odat Sinbad" and to explore the degree of correspondence between those codes and the poet’s living conditions as well as their role in the cohesion of his poems. It is found that the poet’s psychological character is embodied in the linguistic and mythical codes of the narrative writing. In addition, the literary entity of the poem is indebted to its aesthetic codes.
    Keywords: Semiotics, Codes, Ali Fodeh, Odat Sinbad
  • Ahmad Reza Saedi * Pages 227-245
    The novel “Woman at Point Zero” by Nawal El Saadawi, an Egyptian psychiatrist and prolific literary and political writer, narrates the failures and humilities which have afflicted the protagonist of the novel at the micro level of the narration and at the macro level of the contemporary Egyptian society. The present study aims to analyze and investigate one of the most important motifs and themes of “Alfred Adler’s individual psychology”, i.e. inferiority complex, in exploration of the labyrinth of the protagonist. It answers the main research questions including ‘what are the most important factors affecting the formation of inferiority complex? ’and ‘how is this complex reflected in the manners and behaviors of “Ferdows” ?’.The findings of the research indicate that, considering the role of childhood and social relationships of the protagonist, the severity of his inferiority is caused by negligence of the child and his deprivation of affection and education. This has moved him not toward superiority but toward inferiority, lack of motivation for compensation, and finally suicide.
    Keywords: Nawal El Saadawi, Woman at Point Zero, Protagonist, Inferiority complex, Compensation