فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی صدرا
سال دوم شماره 1 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • ن مروج، میترا ادراکی، معصومه رامبد صفحات 1-10
    مقدمه
    علی رغم تاکید جهانی بر تغذیه انحصاری با شیرمادر در طی شش ماه اول زندگی، بسیاری از مادران تغذیه با شیرمادر را متوقف می کنند. بازدید منزل به عنوان یک راهبرد مداخله ای، ممکن است بر طول مدت تغذیه انحصاری با شیرمادر اثر بگذارد. لذا پژوهشی با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی بازدید منزل بر الگوی تغذیه و طول مدت تغذیه انحصاری با شیرمادر بر روی نوزادان نارس انجام شد.
    مواد و
    روش
    این مطالعه یک پژوهش تجربی است که در آن نوزادان نارس با سن جنینی کمتر از 37 هفته به طور تصادفی در دو گروه آزمون(30 نفر) و کنترل(30 نوزاد) قرار گرفتند. برنامه آموزشی بازدید منزل به مدت 6 ماه به گروه آزمون ارائه شد. گروه کنترل مراقبت های معمول بیمارستان را دریافت کردند. در طی ماه های اول، دوم، سوم و ششم تولد نوزاد الگوی تغذیه و طول مدت تغذیه انحصاری با شیرمادر در دو گروه با یکدیگر مقایسه شد. داده ها با استفاده از آزمون کای اسکوئر و تی مستقل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه تحت بازدید منزل و کنترل در ماه های دوم، سوم و ششم از نظر الگوی تغذیه ای تفاوت معنی داری وجود داشت(05/0>p) و در این ماه ها، درصد بیشتری از کودکان گروه مورد، تغذیه انحصاری با شیرمادر داشتند. همچنین طول مدت تغذیه انحصاری با شیرمادر در گروه تحت بازدید منزل(69/2±75/1 ماه) بیشتر از گروه کنترل(24/1±67/0 ماه) بود (05/0≥p).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه گویای این بود که برنامه آموزشی بازدید منزل بر الگوی تغذیه و طول مدت تغذیه انحصاری با شیرمادر در نوزادان نارس موثر است. با توجه به اهمیت تداوم مراقبت ها، و اثرات مثبت تغذیه با شیرمادر، توصیه می شود مراقبین بهداشتی، برنامه آموزشی بازدید منزل را جز برنامه های خود قرار داده تا از این طریق بتوان در جهت ارتقاء سلامت نوزادان نارس قدم برداشت.
    کلیدواژگان: تغذیه انحصاری با شیرمادر، نوزاد نارس، بازدید منزل
  • مریم مشاوری نیا، فاطمه لوایی، فاطمه لوایی، ساره مشاوری نیا، ساره مشاوری نیا، فرامرز غلامی، فرامرز غلامی صفحات 11-20
    مقدمه
    دیابت یک بیماری متابولیک است که با افزایش غیرطبیعی گلوکز خون مشخص می گردد و می تواند اثرات مخربی برروی بسیاری از بافتهای بدن از جمله دهان و دندان داشته باشد. پوسیدگی نیز یک تخریب موضعی پیشرونده در مینا و عاج می باشد. در این تحقیق شیوع پوسیدگی دندان و ارتباط بین دیابت و پوسیدگی بیماران مبتلا به دیابت منطقه ششده قره بلاغ از توابع فسا بررسی شده است.
    مواد و
    روش
    این تحقیق به روش مقطعی انجام گرفت. تعداد 130 بیمار مبتلا به دیابت مورد معاینه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک فرد و سطح تحصیلات و وضعیت بهداشت بیمار بود . در معاینه بیماران تعداد دندانهای موجود و پوسیده و پلاک ایندکس آنها ثبت شد. برای تعیین الری پلاک ایندکس (O''leary Plaque Index) محلول های آشکار ساز بر روی همه ی سطوح دندانی بالای لثه ای به کار برده شد. پلاک ایندکس بیماران کمتر از 20% به عنوان بهداشت دهان خوب، ایندکس بین 30-60 % به عنوان بهداشت دهان متوسط و ایندکس بالای70% به عنوان بهداشت دهان بد تفسیر شد.
    نتایج
    در این مطالعه شیوع پوسیدگی بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مراکز درمانی منطقه ششده قره بلاغ 43% و شیوع از دست رفتن دندان ها 69% بود. بررسی های انجام شده وجود ارتباط مستقیم و معنی دار بین میزان تحصیلات افراد مورد مطالعه و تعداد دندان های موجود را نشان می دهد به طوری که با افزایش میزان تحصیلات، تعداد دندان های حفظ شده بیشتر می شود(0005/0P=) . به علاوه با بهبود بهداشت دهانی بیمار، تعداد دندان های موجود نیز بیشترشده است که از لحاظ آماری معنا دار بود (0006/0P=). همچنین شاخص تعداد دندان پوسیده به تعداد دندان موجود با افزایش میزان تحصیلات (0005/0 P=) و بهبود وضعیت بهداشت (0004/0P=) به طور معنی داری کاهش می یافت.
    بحث و نتیجه گیری
    شیوع بالای شیوع پوسیدگی دندانی و از دست دادن دندان در بیماران دیابتی، نیاز مبرم مردم منطقه به تدابیر مناسب بهداشتی – درمانی، فراهم نمودن نیروی انسانی کارآزموده جهت آموزش بهداشت و آگاه نمودن بیماران از عوارض دهانی دیابت و اقدامات پیشگیری کننده را می طلبد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، دیابت، دندان ازدست رفته
  • ناهید حاتم، محمد خمرنیا، عظیمه قربانیان صفحات 21-30
    مقدمه
    در سال های اخیر سلامت و بهداشت زنان به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی کشورها مطرح می باشد؛ زیرا زنان بیشتر از مردان در معرض آسیب قرار دارند. هدف مطالعه حاضر بررسی تعیین ارتباط نابرابری جنسیتی بر شاخص های سلامت زنان در سال 2011 بود.
    مواد و
    روش
    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی بود که به روش اکولوژیک و با اهداف کاربردی انجام شد. در این پژوهش، جامعه آماری شامل کل کشورهای جهان بودند و با توجه به عدم دسترسی به تمام داده های کشورها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. داده ها مربوط به سال 2011 و بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (one –way ANOVA) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بین شاخص نابرابری جنسیتی با تمام شاخص های دسترسی به خدمات سلامت که شامل درصد زایمان بوسیله پرسنل آموزش دیده (0001/0>P و73/0- =r)، درصد استفاده از روش های پیشگیری از بارداری (0001/0>P و66/0- =r)، درصد پوشش مراقبت های پیش از زایمان حداقل چهار بار(0001/0>P و54/0- =r)، درصد پوشش مراقبت های پیش از زایمان حداقل یک بار(0001/0>P و66/0- =r) و شاخص نیاز برآورده نشده در تنظیم خانواده (0001/0>P و55/0- =r) می شود؛ ارتباط معنی دار و منفی وجود داشت. همچنین میزان نابرابری جنسیتی در کشورهای چهار گروه درآمدی (درآمد بالا، متوسط رو به بالا، متوسط رو به پایین و کم درآمد) با هم متفاوت بود (0001/0، P<138/82=F) و میزان نابرابری جنسیتی در کشورهای با درآمد پایین بیشتر از کشورهای با درآمد بالا بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به آنکه افزایش نابرابری جنسیتی با شاخص های دسترسی به خدمات سلامت رابطه منفی دارند؛ لذا با کاهش نابرابری جنسیتی می توان دسترسی به خدمات سلامت را افزایش داده و از این طریق گامی در جهت رفاه عمومی و توسعه پایدار برداشت.
    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، پوشش خدمات، شاخص نابرابری جنسیتی
  • فرزاد محمودیان، سید مرتضی سیدجعفری، مهسا کشمیری، علی عظیمی، محمدحسین وثوقی صفحات 31-42
    مقدمه
    چگونگی ارتباط حرفه ای و شغلی پزشک با پرستار بازده درمانی را تحت تاثیر جدی قرار می دهد. از آنجا که فرآیند درمان سخت تحت تاثیر نوع تعاملات و ارتباطات بالینی است و در این راه چالش های متفاوتی وجود دارد، این مطالعه به منظور بررسی تجربه پرستاران در خصوص چالش های موجود در روابط حرفه ای بین پزشک و پرستار انجام شد.
    مواد و
    روش
    مطالعه حاضر به صورت کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. داده ها با استفاده از 12 سوال بازپاسخ از 16 نفر از کارشناسان پرستاری جمع آوری شد. مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند، جهت دستیابی به تجربه غنی از موضوع مورد تحقیق انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی و با استفاده از روش کلایزی ( Colaizzi) تحلیل شد.
    یافته ها
    مهم ترین مشکل در تجربه پرستاران، مورد احترام قرار نگرفتن آنها از جانب پزشک ها بود (40%). مهم ترین علل ناهماهنگی، عدم شناخت پزشک ها از پرستارها( 20%) و راندهای بالینی بدون حضور پرستاران(20%) بودند. در خصوص عوامل موثر در بهبود این رابطه، 3/33% احترام به پرستارها، و 3/73% انجام درمان بصورت کار گروهی را مطرح نمودند. مضامین پدیدارشده در این مطالعه شامل مشکلات پرستاران در رابطه حرفه ای با پزشکان، ناهماهنگی پزشکان و پرستاران، اجرای دستورات توسط پرستاران، صفات شاخص پزشک بر اساس نظرات پرستاران، معیارهای یک پرستار ایده آل براساس نظرات پرستاران، اثرات حضور پرستار در راندهای آموزشی - درمانی از نظر پرستاران، تصویری ذهنی پرستاران از پزشک، عکس العمل پرستار در مواقع تذکر دادن مطلبی از سوی پزشک و نظر پرستاران درباره ارتقاء کیفیت رابطه ی حرفه ای پزشکان و پرستاران بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به ضرورت احترام اعضای تیم درمان در فرآیندها و پروسه های درمانی، نیاز به آموزش اخلاق و مهارت های ارتباطی به صورت آموزش هم زمان گروه های پزشکی و پرستاری احساس می شود. نظارت و کنترل بر روند ارتباطات حرفه ای و شغلی در مراکز درمانی و بیمارستان ها می تواند با مراقبت از انجام آیین نامه ها و قوانین مرتبط وضعیت حرفه ای و شغلی را به نحو چشمگیری بهبود بخشد. انجام مطالعات در سایر مراکز درمانی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق، پرستار، پزشک، ارتباط، مراقبت از بیمار
  • عبدالعزیز حق نگهدار، پگاه برونوش، سامان آیدنلو صفحات 43-54
    مقدمه
    آگاهی والدین بر سلامت عمومی و نیز بهداشت دهان فرزندان آنها تاثیر دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی آگاهی مادران نسبت به ترتیب و زمان رویش دندان های شیری و دائمی در کودکان بود.
    مواد و
    روش
    در این مطالعه مقطعی مادران مراجعه کننده به چهار مرکز بهداشت شهر شیراز مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از یک پرسشنامه محقق- ساخته، اطلاعات دموگرافیک شرکت کنندگان و آگاهی آنها در مورد رویش دندان بطور کلی و بطور اختصاصی در ارتباط با زمان و ترتیب رویش دندان ها، تعداد دندان های شیری و دائمی و نیز مراقبت های دهانی جمع آوری گردید. پاسخ های صحیح بر حسب درصد به عنوان سطح آگاهی در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس و ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون جهت تعیین ارتباط بین آگاهی شرکت کنندگان و متغیرهای دموگرافیک تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی دار 05/0 > p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تعداد 200 مادر بین 23 تا 49 سال (4/4 ± 5/31) پرسشنامه ها را تکمیل کردند. میانگین پاسخ های صحیح برای تمام مادران برابر با 3/16 ± 8/47 درصد بود. سن مادران با آگاهی کلی و اختصاصی همبستگی معنی دار نداشت (05/0 < p). اما آگاهی کلی با میزان تحصیلات (42/0=r، 0001/0 > p) و تعداد فرزندان همبستگی معنی دار نشان داد (18/0- =r، 010/0 = p).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد آگاهی از الگوی رویش دندان ها در میان مادران با میزان تحصیلات بالاتر و تعداد فرزندان کمتر مطلوب تر بود. آموزش منظم بهداشت دهان برای مادران بویژه آنهایی که سطح تحصیلات پایین تری دارند، ضروری است.
    کلیدواژگان: آگاهی، رویش دندان، دندان های شیری، بهداشت دهان
  • رضا میرزایی، زهره رئیسی، حمید کاظمی صفحات 55-64
    مقدمه
    حدود 9 میلیون نفر در سراسر جهان در مراکز مجازات کیفری زندانی هستند. تقریبا همه آنها حالات افسردگی یا نشانه های استرس را تجربه می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های حل مسئله و مدیریت خشم بر افسردگی در زندانیان مقیم زندان مرکزی شیراز در سال 1391 بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی همراه با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زندانیان مرد با جرم سرقت بودند. از بین زندانیان مذکور 30 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (در هر گروه 15 نفر). داده ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک در سه مرحله پیش آزمون (قبل از شروع جلسات آموزش)، پس آزمون (پس از جلسات آموزش) و آزمون پیگیری (یکماه پس از پایان جلسات آموزش) جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات افسردگی در پیش آزمون به ترتیب در دو گروه آزمایش و کنترل 60/28، 46/29 و در پس آزمون 73/17، 13/26 و در آزمون پیگیری 06/16 و 40/25 بود. نتایج مطالعه نشان داد که در مرحله پیش آزمون بین دو گروه از نظر افسردگی تفاوت معنی داری وجود نداشت. این در حالی بود که که دو گروه از نظر میانگین نمره افسردگی در پس آزمون (02/0، P=97/5=F) و آزمون پیگیری (02/0، P=70/5=F) تفاوت معنی داری داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد آموزش مهارت های حل مسئله و مدیریت خشم موجب بهبود علائم افسردگی در زندانیان شد. لذا پیشنهاد می گردد به منظور پیشگیری و کاهش علائم افسردگی در زندانیان آموزش مهارت های حل مسئله و مدیریت خشم مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مهارت حل مسئله، مهارت مدیریت خشم، افسردگی، زندانیان
  • محمد خمرنیا، زهرا کاووسی، زهرا کریمی جابری، مریم شیروانی، احمد صادقی صفحات 65-74
    مقدمه
    فرار بیمار از بیمارستان هزینه های زیادی را برای بیمار و نظام سلامت به همراه دارد. از سوی دیگر احتمال ایجاد حوادث ناگوار برای این گروه از بیماران به مراتب بیشتر از سایر بیماران می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان فرار بیماران از بیمارستان عمومی شیراز در طی دو سال 90 و 91 بود.
    مواد و
    روش
    این مطالعه از نوع مطالعات گذشته نگر بوده که به صورت توصیفی در یکی از بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. در این مطالعه داده های بیماران فراری از یکی از بیمارستان های عمومی شیراز از ابتدای سال 1390 تا انتهای سال 1391 از پرونده های بیمارستانی استخراج گردید. برای جمع آوری داده ها از چک لیست استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع 84420 نفر بیمار پذیرش شده در بیمارستان در طی دو سال 91-90، تعداد 454 نفر فرار کرده بودند. بیشترین فراوانی فرار بیمار مربوط به بخش اورژانس، مردان و افراد متاهل بود. همچنین مدت اقامت بیشتر افراد فراری کمتر از یک روز در بیمارستان بود و فرانشیز 60 درصد افرادی که بیمارستان را بدون مجوز ترک کرده بودند به صورت رایگان بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به افزایش فرار بیماران از بیمارستان در سال های اخیر باید با مکانیسم های مناسب و راهکارهایی از جمله کنترل بیشتر بر ورود و خروج بیماران، افزایش ارتباط کادر درمانی با بیماران و کنترل افراد باسابقه فرار، از بروز اینگونه رفتارها جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: فرار، بیمار، بیمارستان عمومی، اورژانس
  • الهام شریفی رضوی، آتنا شریفی رضوی، مجتبی کاظمیان، باب الله بخشی پور، بهرام میرزاییان، امیر مقدم احمدی، حجت سعیدی نژاد، ندا قلی پور صفحات 75-82
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس (MS) ، به عنوان یکی از شایع ترین اختلال های سیستم اعصاب مرکزی، مشکلات شناختی متعددی را به همراه دارد. اختلال های شناختی، شیوعی در حد 50 تا 60 درصد در بیماران مبتلا به MS داشته و مهم ترین نقش را در از دست دادن کار و خانه نشین شدن این بیماران برعهده دارند. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه فرایندهای عالی شناختی در بیماران مبتلا به MS و افراد بهنجار بود.
    مواد و
    روش
    از میان 1293 بیمار عضو انجمن MS مازندران در سال 1390، تعداد 44 نفر(22 زن و 22 مرد) به طور غیرتصادفی (هدفمند) انتخاب و تعداد 44 نفر نیز به عنوان گروه شاهد با همتاسازی سن، جنسیت و میزان تحصیلات تعیین گردیدند. معیارهای خروجی مطالعه وجود افسردگی، عدم آشنایی کار با کامپیوتر و معیار ناتوانی EDSSبالای 4 در نظر گرفته شد. برای سنجش فرایندهای عالی شناختی از آزمون برج لندن استفاده گردید که در آن تعداد خطاها، زمان کل انجام آزمایش و زمان تاخیر مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    در زمینه تعداد خطاها، نتایج مطالعه نشان داد که بین دو گروه مبتلا به بیماری MS و گروه شاهد از نظر تعداد حرکاتی که آزمودنی در طی آن مسئله را حل کرده تفاوت وجود داشت و میانگین تعدا خطاها در گروه مورد (90/8±73/12) بیش از گروه شاهد (49/5±48/6) بود (0001/0>P). در زمینه زمان کل نیز نتایج مطالعه حاکی از این بود میانگین زمان کل انجام آزمایش درگروه بیمار (63/342±609) بیشتر از گروه شاهد(37/177±23/488) بود و آزمون تی مستقل نیز تفاوت معنی داری را در این زمینه نشان داد (007/0=P). اما در جمع زمان تاخیر بین دو گروه تفاوت معنی دار مشاهده نشد(436/ 0=P).
    بحث و نتیجه گیری
    از میان متغیرهای مورد سنجش توسط آزمون برج لندن، بیشترین آسیب شناختی در مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس، کند شدن سرعت پردازش اطلاعات بود.
    کلیدواژگان: فرایندهای عالی شناختی، مالتیپل اسکلروزیس، عملکرد شناختی، آزمون برج لندن
  • فاطمه ستوده زاده، پیمان پترام فر، علیرضا معرف، زهره قنبری، مهرناز مردانی، زهرا هوشمند صفحات 83-88
    مقدمه
    بخش فوریت های بیمارستانی وظیفه فراهم نمودن مراقبت های درمانی سریع در همه اوقات شبانه روز و تمام روزهای سال را برای بیماران نیازمند به اقدمات درمانی به عهده دارند. لذا هدف از انجام این پژوهش تعیین مدت زمان انتظار بیمار در بخش اورژانس بیمارستان آموزشی شیراز بود.
    مواد و
    روش
    این پژوهش توصیفی تحلیلی در یکی از بیمارستان های آموزشی شیراز در سال 1390 انجام گرفت. به منظور زمان سنجی گردش کار بخش اورژانس در این بیمارستان، حجم نمونه ای به اندازه ی 180 بیمار تعیین گردید. برای جمع آوری اطلاعات از فرم زمان سنجی گردش کار اورژانس استفاده شد. روایی فرم های مذکور از طریق جلسات متعدد کارشناسی تایید شده بود. داده ها وارد نرم افزار SPSS 16گردید و از آمار توصیفی و آزمون تحلیلی تی تست(T test) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین فاصله زمانی ورود بیمار تا اولین ویزیت پزشک 5±73/4 دقیقه می باشد. میانگین فاصله زمانی ورود بیمار به بخش تریاژ تا ارجاع وی به بخش های فوریت داخلی، جراحی، زنان یا ترخیص55± 13/48 دقیقه است. همچنین میانگین فاصله ی زمانی ارجاع بیمار به بخش فوریت های داخلی و فوریت های جراحی تا اولین ویزیت توسط پزشک متخصص به ترتیب 9± 45/10 و20±10/39 دقیقه بود و بین میانگین دو گروه تفاوت وجود داشت(002/0=P). در مورد اقدامات تشخیصی نیز میانگین فاصله زمانی اعزام تا دریافت نتیجه اولین آزمایش 33± 91/104 دقیقه، میانگین فاصله زمانی اعزام تا دریافت نتیجه رادیولوژی 11±50/24 دقیقه و میانگین فاصله زمانی اعزام تا دریافت نتیجه نوار قلبی 4±83/11 دقیقه بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج بیانگر آن بود که زمان انتظار ارائه خدمات در بخش اورژانس بیمارستان مورد بررسی طولانی بود، لذا قرار دادن رزیدنت هایی مختص هر یک از فوریت ها، گسترش فضا و امکانات بخش اورژانس و اصلاح فرآیندهای ارائه خدمت به بیمار در این بخش ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: زمان انتظار، اورژانس، گردش کار
  • مقاله مروری
  • فرزاد محمودیان، نجمه شکرخند صفحات 89-102
    علیرغم پیشرفت های قابل توجه علم پزشکی، سرطان(Cancer) یکی از علل مهم مرگ و میر در دنیا می باشد و به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های قرن حاضر و دومین علت مرگ و میر بعد از بیماری های قلب و عروقی مطرح است . میزان مرگ ناشی از سرطان در کل دنیا در سال 2007 حدود 9/7 میلیون نفر (حدود 13% کل موارد مرگ و میر) تخمین زده می شود. فرد متعاقب تشخیص آن دچار اضطراب و افسردگی ناشی از ترس غیرواقعی از مرگ و کاهش انرژی اجتماعی می گردد، بطوری که ضرورت بستری مکرر و نگرانی های مداوم برای بیماران و خانواده های آنها ، فرد را به سمت و سوی اختلالات روانی می کشاند.
    بررسی مسائل اخلاقی در بیماران مبتلا به سرطان بسیار چالش برانگیز است و ممکن است این بیماران در وضعیت روحی مناسبی جهت تصمیم گیری در رابطه با افزایش طول زندگی و یا کاهش کیفیت زندگی و عوارض جانبی آن نباشند. با این حال در چنین مواردی خواسته بیمار باید مورد احترام قرار گیرد.
    هدف از این مقاله بررسی ارتباط بالینی مناسب پزشکان و پرستاران با افراد مبتلا به سرطان می باشد. این ارتباط بین پزشک و بیمار در تمامی مراحل بیماری از انجام آزمایشات غربالگری سرطان گرفته تا برقراری اعتماد کامل بین بیمار و پزشک را شامل می شود. همچنین مساله اتانازی در فرهنگ های مختلف مورد بررسی قرار گرفته و سطوح مختلف تعامل بین پزشک و بیمار بیان شده و در نهایت راهکارهایی چند در جهت تعامل هر چه بهتر و موثرتر پزشکان و پرستاران با این گونه بیماران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان، ارتباط، کیفیت زندگی
|
  • H. Moravej, M. Edraki, M. Rambod Pages 1-10
    Background
    In spite of the worldwide emphasis on exclusive breastfeeding during the first six months of birth, many mothers stop breastfeeding. Home visit, as an interventional method, may influence the duration of exclusive breastfeeding. The aim of this study was to assess the impact of a home visit educational intervention on the nutrition pattern and duration of exclusive breastfeeding in preterm newborns.
    Methods
    In this experimental research, preterm newborns with the gestational age of below 37 weeks were randomly allocated to an intervention (n=30) and a control group (n=30). The educational program of home visit was presented to the intervention group for a period of 6 months. On the other hand, the control group received the routine hospital care. The two groups were compared regarding the nutrition pattern and duration of exclusive breastfeeding during the first, second, third, and sixth months of birth. The data were analyzed using independent samples t–test and chi–square test.
    Results
    The results indicated a significant difference between the two groups regarding nutrition pattern in the second, third, and sixth months. In these months, a higher percentage of the children had been exclusively breastfed. Moreover, the duration of exclusive breastfeeding was higher in the intervention group (1.75±2.69 months) compared to the control group (0.67±1.24 months) (P
    Conclusion
    The results of this study indicated that the home visit educational program was effective in the nutrition pattern and duration of exclusive breastfeeding in preterm newborns. Considering the importance of continuation of cares and the positive effects of breastfeeding, healthcare providers are recommended to incorporate home visit educational plan into their programs so as to promote the preterm newborn's health.
    Keywords: Exclusive breastfeeding, Preterm newborn, Home visit
  • M. Moshaverinia, F. Lavaee, S. Moshaverinia, F. Gholami Pages 11-20
    Introduction
    Diabetes is a metabolic disease which is diagnosed by an abnormal increase in blood glucose. The disease can have destructive effects on various body organs, such as mouth and teeth. Dental caries is a local progressive dental destruction.
    This research aimed to investigate the prevalence of dental carries in diabetics and to determine the relationship between diabetes and dental carries in Sheshdeh Qarebolaq region of Fasa County, Fars, Iran.
    Methods
    This cross–sectional study was conducted on 130 diabetic patients. The study data were collected using a questionnaire including the patient's demographic characteristics, educational level, and hygiene status. The number of carious and remained teeth and plaque index of the patients were recorded, as well. Oleary Plaque Index was measured by disclosing agents. The plaque index less than 20%, between 30% and 60%, and over 70% was considered as good, average, and bad oral hygiene, respectively.
    Results
    In this study, the prevalence of dental caries in the diabetic patients was 43% and the prevalence of tooth loss was 69%. The results of this research revealed a significant relationship between the level of education and the patient's number of remained teeth; such a way that as the level of education increased, the number of remained teeth increased, as well (P=0.0005). Besides, improvement of the hygiene status was associated with a larger number of remained teeth (P=0.0006). Moreover, increase of the education level (P=0.0005) and improvement of hygiene status (P=0.0004) led to a significant reduction in the number of carious teeth.
    Conclusion
    The high prevalence of dental caries and tooth loss in diabetic patients indicated the need of the people living in this region for appropriate health and treatment measures and experienced health workers for training the people regarding proper oral hygiene, oral complications of diabetes, and the preventive measures.
    Keywords: Dental caries, Diabetes, Tooth loss
  • N. Hatam, M. Khammarnia, A. Ghorbanian Pages 21-30
    Introduction
    In the recent years, women’s health has been proposed as one of the indicators of countries’ development because women are more vulnerable to damage in comparison to men. The present study aimed to investigate the effect of gender inequality on women’s health indicators in 2011.
    Methods
    The statistical community of this cross-sectional, descriptive - analytical study included all the countries of the world. However, due to the lack of access to all the countries’ data, convenient sampling was used. All the data were related to 2011 and were based on the report by World Health Organization. The data were entered into the SPSS statistical software (version 16) and analyzed using Pearson correlation coefficient and one-way ANOVA.
    Results
    The study findings revealed significant negative relationships between gender inequality index and all the indicators of access to health services, including births attended by skilled health personnel (r=-0.73, P
    Conclusions
    Increase in gender inequality was negatively associated with the indicators of access to health services. Therefore, by reducing gender inequality, access to health services can be enhanced thereby leading to prosperity and sustainable development.
    Keywords: Gender inequality, Health service coverage, Gender Inequality Index (GII)
  • F. Mahmoodian, Sm Seyed Jafari, M. Keshmiri, A. Azimi, Mh Vosoughi Pages 31-42
    Introduction
    The nurse-physician relationship seriously affects the treatment outcome. Moreover, the treatment process is influenced by the type of clinical relationships and interactions and various challenges are encountered in this regard. Therefore, the present study aimed to evaluate the nurses’ experiences about the challenges of nurse-physician professional relationships.
    Method
    In this qualitative, phenomenological study, the data were gathered from 16 nurses using 12 open ended questions. The participants were selected through purposive sampling. After all, the data were analyzed using qualitative content analysis and Colaizzi method.
    Results
    The nurses’ most important problem was not being respected by the physicians (40%). In addition, lack of coordination mostly resulted from the physicians’ unfamiliarity with the nurses’ roles (20%) and clinical rounds without the presence of nursing staff (20%). Yet, this relationship was believed to improve by respecting the nurses (33.3%) and team work (73.3%). The phenomenological issues in this study included the nurses’ problems in their professional relationships with physicians, lack of coordination among the nurses and physicians, execution of orders by nurses, physicians’ features according to nurses’ opinions, the nurses’ mental image of physicians, nurses’ reaction to physicians’ notifications, and nurses’ ideas about improvement of their professional relationships with physicians.
    Conclusion
    Considering the importance of respect among the treatment staff in treatment processes, ethics and interactional skills are necessary to be trained in both medical and nursing groups. Moreover, supervising and controlling the professional relationships in treatment centers and hospitals can improve the professional and occupational statuses to a great extent. Yet, further studies are required to be conducted in other treatment centers.
    Keywords: Ethics, Relationship, Nurse, Physician, Patient care
  • A. A Haghnegahdar_P. Bronoosh_S. Aidenlou Pages 43-54
    Introduction
    The knowledge of parents affects their children's general wellbeing as well as oral health. The present study aimed to assess the mother's knowledge of time and sequence of deciduous and permanent teeth eruption in children.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on the mothers referring to four health centers in Shiraz, Iran. A researcher-made questionnaire was used to collect information about the participant's demographic characteristics and their knowledge about tooth eruption, including the time and sequence of teeth eruption, number of permanent and deciduous teeth, and oral care. The percentage of correct responses was considered as the level of knowledge. Analysis of Variance and Spearman and Pearson correlation coefficient were employed to determine the relationship between the participant's knowledge and their demographic variables. Besides, the significance level was set at P
    Results
    A total of 200 mothers aging 23-49 years (31.5±4.4) completed the questionnaires. The mean of correct responses was 47.8±16.3% for all the mothers. The results revealed no significant correlation between the mother's age and their specific and overall knowledge (P>0.05). However, the overall knowledge showed a significant correlation with the level of education (r=0.42; P
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, the knowledge regarding the pattern of teeth eruption in children was higher among the mothers with higher education levels and smaller number of children. Thus, regular oral health education is necessary for mothers, particularly those with a low level of education.
    Keywords: Knowledge, Tooth eruption, Deciduous teeth, Oral health
  • R. Mirzaee, Z. Raesi, H. Kazemi Pages 55-64
    Introduction
    Around nine million people across the world are imprisoned at the centers of criminal punishment. Almost all these prisoners experience signs of stress or depression. The present study aimed to assess the effectiveness of anger management and problem solving training on depression in the prisoners of the central prison in Shiraz, Iran.
    Methods
    The statistical community of the present clinical trial included all the male prisoners who had been imprisoned due to robbery. Among the prisoners, 30 were selected and randomly divided into an intervention and a control group (each containing 15 participants). The data were collected using Beck’s depression inventory before, immediately after, and one month after the training sessions. Then, the data were analyzed using MANCOVA.
    Results
    At pre-test, the mean scores of depression were 28.60 and 29.46 in the intervention and the control group, respectively. These measures were respectively obtained as 17.73 and 26.13 in the post-test and 16.06 and 25.40 in the follow-up test.
    The results revealed no significant difference between the two group regarding depression at pre-test. However, a significant difference was observed in this regard at post-test (F=5.9, P=0.02) and follow-up (F=5.70, P=0.02).
    Conclusion
    The results of this study indicated that problem solving skills and anger management improved the depression symptoms among the prisoners. Thus, problem solving skills and anger management are recommended to be considered for preventing and reducing the symptoms of depression in prisoners.
    Keywords: Anger management, Problem solving, Depression, Prisoner
  • M. Khammarnia, Z. Kavosi, Z. Karimi Jaberi, M. Shirvani, A. Sadeghi Pages 65-74
    Introduction
    Patients’ escape from hospital imposes lots of costs on the patients as well as the health system. Besides, adverse events are more likely to occur for these patients compared to others. The present study aimed to investigate the rate of patients escape from general hospitals in Shiraz between 2011 and 2012.
    Methods
    This retrospective, descriptive study was conducted in one of the hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences. In this study, the data on the escaped patients were collected from the medical records of a general hospital using a checklist in 2011-2012. Then, the data were analyzed using the SPSS statistical software (v. 21) and descriptive statistics.
    Results
    A total of 454 people had escaped from the hospital during the study period. The highest frequency of patient escape was related to the emergency department, males, and married patients. Also, most of the escaped patients had stayed in the hospital for less than a day and hospital franchise was free for 60% of them.
    Conclusion
    Considering the increase in patients’ escape from hospitals in the recent years, these behaviors should be prevented using appropriate strategies, such as controlling the patients’ entrance and exit, improving the relationship between the patients and the treatment staff, and controlling the patients with an escape history.
    Keywords: Escape, General hospital, Emergency department
  • E. Sharifi Razavi, A. Sharifi Razavi, M. Kazemian, B. Bakhshipour, B. Mirzaeian, A. Moghaddam Ahmadi, H. Saeedinezhad, N. Gholipour Pages 75-82
    Introduction
    Multiple Sclerosis (MS), as one of the most common disorders of the central nervous system, is accompanied by various cognitive problems. About 50-60% of MS patients are involve with cognitive problems and this is the main factor leading to their job loss and decreasing their quality of life. The current survey aimed to compare high cognitive processes in MS patients and normal individuals.
    Methods
    Among the 1293 members of MS association in Mazandaran province in 2011, 44 patients (22 females and 22 males) were selected non randomly (biased sampling). Also, 44 individuals who were matched with the patients regarding sex, age, and education level were considered as the control group. The exclusion criteria of the study were depression, lack of computer knowledge, and EDSS>4. In order to assess higher cognitive processes, London tower test was used in which, the number of errors, total test time, and delay time were evaluated. The data were analyzed using independent t-test.
    Results
    The results revealed a significant difference between the MS and control groups regarding the number of trials made for solving the problems. Besides, the number of errors was higher in the patients group (12.73.90) compared to the control group (6.48.49) (P
    Conclusion
    Among the variables evaluated using London tower test, decrease in the speed of data analysis was the major cognitive impairment in MS patients.
    Keywords: Higher cognitive processes, Multiple Sclerosis, Cognitive function, London tower test
  • F. Setoodehzadeh, P. Petramfar, A. Moaref, Z. Ghanbari, M. Mardani, Z. Hooshmand Pages 83-88
    Introduction
    Emergency department has the responsibility to provide healthcare services for the patients day and night all through the year. The present study aimed to investigate the patients’ waiting time in the emergency department of an educational hospital in Shiraz.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in an educational hospital in Shiraz in 2011. For timing the workflow in the hospital emergency department, a 180-patient sample size was selected for the study. Besides, emergency workflow form was used for data collection. The validity of this form was confirmed through several expert meetings. After all, the data were entered into the SPSS statistical software and analyzed using descriptive statistics and T-test.
    Result
    The findings showed that the mean interval between patient arrival and the first doctor visit was 4.73±5 minutes. Besides, the mean interval between patient arrival and triage and referral to internal, surgical, and gynecology emergency departments or discharge was 48.13±55 minutes. Also, the mean interval between referral to internal and surgical emergency departments and the first visit by a specialist was 10.45±9 and 39.10±20 minutes, respectively and the difference was statistically significant (P=0.002). Considering the diagnostic procedures, the mean interval between referral and receiving the laboratory test results, radiology results, and ECG was 104.91±33, 24.50±11, and 11.83±4 minutes, respectively.
    Conclusion
    The results indicated that the waiting time was long in the emergency department of the study hospital. Thus, employing expert residents in each department, expansion of the space and facilities of the emergency department, and modification of service delivery processes are essential.
    Keywords: Waiting time, Emergency, Workflow
  • F. Mahmoodian, N. Shekarkhand Pages 89-102
    In spite of considerable advances in medical sciences, cancer is one of the major causes of death in the world. Cancer is one of the most important diseases of the time and is considered as the second cause of mortality after cardiovascular diseases. The rate of cancer-related deaths in the world was estimated to be about 7.9 million individuals (about 13% of all deaths) in 2007. Cancer patients suffer from depression, anxiety, unrealistic fear of death, and reduction of social energy. Moreover, continuous hospitalization and concerns for the patients and their families lead these patients towards mental disorders.
    Ethical issues are highly challenging in cancer patients. Some cancer patients may not be in an appropriate mental state to decide regarding increasing the life span or decreasing the life quality and its complications. In any event, the patients’ decision must be respected.
    The present study aimed to investigate the clinical relationship between the cancer patients and the physicians as well as nurses. Such a relationship involves all the stages from screening to creation of trust between the patients and the physicians. Furthermore, euthanasia has been investigated in various cultures and different levels of interaction between the patients and physicians have been assessed. Finally, strategies have been recommended for improving the physicians’ and nurses’ interaction with these patients.
    Keywords: Cancer, Relationship, Quality of life