فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1397)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علمی - پژوهشی
  • مصطفی خوشنویس*، مریم تیموری، محمدحسین صادق زاده حلاج، محمد متینی زاده، انوشیروان شیروانی صفحات 1-11
    جنس ارس (Juniperus) در ایران از نظر گستره پراکنش طبیعی پس از بنه رتبه دوم را در میان گونه های درختی دارد، اما وسعت رویشگاه های آن به دلیل کم بودن زاد آوری طبیعی در حال کاهش است. بنابراین، احیای رویشگاه های آن از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش، اثر فنوتیپ پایه مادری و دوره آبیاری بر زنده مانی و پارامترهای رویشی نهال ارس (Juniprus exclesa) به مدت چهار سال در ایستگاه سیراچال مطالعه شد. بیست نهال تولید شده از سه گروه از درختان با فنوتیپ پایه مادری A (تنه صاف)، B (تنه خمیده) و C (توان بذردهی زیاد) در قالب بلوک های کامل تصادفی و به صورت کرت های خردشده در سه تکرار در سال 1389 کاشته شدند. تیمار آبیاری نهال ها در چهار سطح شاهد (بدون آبیاری)، 15 روز یک بار (شش نوبت در سال)، 30 روز یک بار (سه نوبت سال) و 45 روز یک بار (دو نوبت در سال) در سال اول پس از کاشت اعمال شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در سال اول، تیمار آبیاری بر پارامترهای رویش جاری قطر، ارتفاع و سطح تاج و تیمار فنوتیپ پایه مادری فقط بر رویش جاری قطر تاثیر معنی دار داشت. در سال دوم نیز فقط اثر فنوتیپ پایه مادری بر سطح تاج معنی دار بود. درمجموع، پس از گذشت چهار سال، فقط اثر تیمار آبیاری بر سطح تاج معنی دار بود. یافته ها نشان دادند که یک نوبت آبیاری در زمان کاشت به عنوان یک ضرورت مهم در استقرار نهال های ارس است و در احیای رویشگاه های این گونه باید مورد توجه قرار گیرد. با توجه به نتایج، به نظر می رسد نوع درخت مادری نیز در احیاء رویشگاه تاثیرگذار بوده و درنتیجه، انتخاب بذر از گروه درختان C می تواند در موفقیت برنامه احیای رویشگاه سیراچال موثر باشد.
    کلیدواژگان: استقرار، تجدید حیات طبیعی، تنه صاف، رویش جاری قطر
  • روح الله اسماعیلی، شعبان شتایی جویباری *، جواد سوسنی، حامد نقوی، فرخ پورشکوری صفحات 12-23
    با توجه به اهمیت شمشاد خزری (Buxus hyrcana ) به عنوان گونه همیشه سبز و زیراشکوب جنگل های هیرکانی و ضرورت شناخت سطح پراکنش آن، در پژوهش پیش رو قابلیت تصویر فصل خزان چندطیفی ماهواره آیکونوس در تهیه نقشه پراکنش شمشاد در بخشی از منطقه حفاظت شده جنگلی خیبوس- انجیل سی مازندران بررسی شد. تطابق هندسی تصاویر آیکونوس با استفاده از تصویر پانکروماتیک ماهواره Pleiades از همین منطقه که پیشتر با استفاده از نقاط کنترل زمینی و ارتفاعی برداشتی توسط سامانه موقعیت یاب جهانی تفاضلی زمین مرجع شده بودند، با RMSE کمتر از یک پیکسل انجام شد. نقشه واقعیت زمینی نمونه ای با سه طبقه غیرجنگل، جنگل پهن برگ بدون زیرآشکوب شمشاد و جنگل پهن برگ دارای زیرآشکوب شمشاد به کمک DGPS برداشت و تهیه شد. پس از ایجاد شاخص های گیاهی، تفکیک پذیری طبقات با معیار واگرایی تبدیل شده با استفاده از 75 درصد از واقعیت زمینی به عنوان نمونه های تعلیمی بررسی شد. طبقه بندی نظارت شده با الگوریتم های مختلف پارامتریک (حداکثر احتمال، فاصله ماهالونوبیس، حداقل فاصله، متوازی السطوح) و ناپارامتریک (ماشین بردار پشتیبان) روی باندهای اصلی و بهترین ترکیب باندی انجام شد و صحت نتایج طبقه بندی با 25 درصد نمونه های نقشه واقعیت زمینی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که نتیجه طبقه بندی با الگوریتم ماشین بردار پشتیبان هم با باندهای اصلی و هم با بهترین ترکیب باندی دارای بهترین صحت کلی و ضریب کاپا (به ترتیب 97/87 درصد و 0/96) در مقایسه با دیگر الگوریتم های مورد استفاده بود. نتایج نشان داد که تصویر چند طیفی فصل خزان ماهواره آیکونوس قابلیت زیادی در تهیه نقشه پراکنش شمشاد داشت و کارایی الگوریتم ناپارامتریک ماشین بردار پشتیبان در مقایسه با الگوریتم های دیگر بیشتر بود.
    کلیدواژگان: الگوریتم های پارامتریک و ناپارامتریک، جنگل های هیرکانی، شاخص گیاهی، ضریب کاپا، ماشین بردار پشتیبان
  • صدیقه خداوردی، مجتبی امیری *، داوود کرتولی نژاد، جهانگیر محمدی صفحات 24-35
    روشنه های تاج یکی از مهم ترین پدیده های طبیعی مقیاس کوچک جنگل های معتدله هستند که می توانند نقش مهمی در تغییر ساختار و ترکیب توده ایفا کنند. ایجاد روشنه در جنگل های هیرکانی اثرات زیادی بر استقرار تجدید حیات و افزایش تنوع زیستی دارد. در این پژوهش، مشخصه های روشنه تاج در یک جنگل آمیخته پهن برگ در سری دو جنگل شصت کلاته گرگان بررسی شد. پس از جنگل گردشی، 82 روشنه با حداقل سطح 40 متر مربع در پارسل های 3، 4، 5 و 7 شناسایی شده و مشخصه های هر روشنه شامل قطر بزرگ و کوچک، قطر و ارتفاع درختان روشنه ساز (افتاده و سرپا) اندازه گیری شدند. برای برداشت تجدید حیات گونه های درختی، در دو طبقه ارتفاعی کمتر و بیشتر از 0/5 متر در داخل هر روشنه پنج ریزقطعه نمونه 2×2 متر (درمجموع 410 ریزقطعه نمونه) درنظر گرفته شد. همچنین، در صورت وجود، تعداد گونه های پرکننده تا قطر 10 سانتی متر در سطح کل روشنه برداشت شد. نتایج نشان داد که مساحت روشنه ها بین 40 تا 1708 و میانگین آن ها 470 متر مربع بود. اکثر روشنه های تاج (72 درصد) مساحتی کمتر از 400 متر مربع داشتند. همچنین، عامل ایجاد اکثر روشنه ها، تعداد دو و بیشتر خشک دار بود که ممرز با 51/45 درصد مهم ترین گونه روشنه ساز به شمار می آمد. افزایش سطح روشنه تا 400 متر مربع باعث افزایش زادآوری گونه های درختی شد، در حالی که با افزایش سطح روشنه به بیشتر از 500 متر مربع، تجدید حیات گونه های اصلی توده کاهش یافت. ممرز بیشترین فراوانی تجدید حیات در سطح روشنه ها را داشت. با توجه به نتایج، می توان گفت که روشنه ها عامل مهمی برای تجدید حیات درختان جنگلی محسوب می شوند، بنابراین برای دستیابی به اهداف مدیریت پایدار جنگل باید در طرح های جنگل داری توجه ویژه ای به آن ها شود.
    کلیدواژگان: تجدید حیات، جنگل های هیرکانی، خشک دار، درختان روشنه ساز
  • فرشته اگوان، رضا بصیری *، وحید اعتماد، قدرت الله قاسم پور صفحات 36-47
    پژوهش پیش رو با هدف بررسی تکثیر غیرجنسی درختچه بنگرو (Vitex pseudo-negundo (Hausskn.) Hand-Mzt) در قالب آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار و 30 قلمه در هر تکرار در گلخانه شهرداری بهبهان انجام شد. عامل های مورد آزمایش شامل زمان قلمه گیری در شش سطح (اول و پانزدهم دی، اول و پانزدهم بهمن، اول و پانزدهم اسفند)، طول قلمه در سه سطح (15، 20 و 25 سانتی متر) و هورمون نفتالین استیک اسید (NAA) در دو سطح (با هورمون و بدون هورمون) بودند. نتایج نشان داد که قلمه های تهیه شده در اول بهمن، اول اسفند و پانزدهم اسفند دارای بیشترین درصد ریشه زایی، جوانه زنی و تعداد ریشه بودند. بیشترین درصد ریشه زایی و جوانه زنی در قلمه های 15 و 20 سانتی متری و بیشترین تعداد ریشه و وزن تر و خشک ریشه در قلمه های 25 سانتی متری مشاهده شد. اثر متقابل هورمون، زمان قلمه گیری و طول قلمه، نشان دهنده بیشتر بودن وزن تر، وزن خشک و قطر ریشه در قلمه های 25 سانتی متری هورمون دار تهیه شده در اول اسفند بود. استفاده از هورمون بر درصد ریشه زایی، جوانه زنی و طول ریشه تاثیر منفی داشت. در این مطالعه، بهترین نتیجه مربوط به قلمه های 25 سانتی متری تهیه شده در اوایل اسفند و بدون استفاده از هورمون بود.
    کلیدواژگان: بهبهان، تکثیر غیرجنسی، قلمه، وزن خشک
  • ابراهیم لشکربلوکی*، رفعت الله قاسمی، سیدعبد الله موسوی کوپر، احسان کهنه، بیت الله امان زاده صفحات 48-59
    شناخت پدیده های حیاتی صنوبرها با هدف برنامه ریزی برای مطالعات آینده ضرورت دارد. از این رو، در پژوهش پیش رو مطالعات فنولوژیکی و توان رویشی 12 کلن جدید صنوبر در ایستگاه صفرابسته استان گیلان انجام شد. در کلکسیون، برای هر کلن یک قطعه نمونه درنظر گرفته شد و درختان صنوبر در فواصل 4×4 متر در هر قطعه نمونه آزمایشی کاشته شدند. ثبت پدیده های فنولوژی از نیمه دوم اسفند هر سال آغاز و در آذر سال آینده پایان یافت. اندازه گیری فاکتورهای رشدی قطر و ارتفاع نیز در پایان دوره رشد سالانه انجام شد. نتایج نشان داد که جوانه های برگی کلن های P. euramericana 45.51 و P. e. Pacher زودتر و کلن P. e. Blanc دیرتر از سایر کلن ها باز شدند. همچنین، پراکنش بذر کلن های مورد بررسی از دهه اول خرداد شروع شد. دوره زیستی کلن ها متفاوت بود و از کمینه 203 روز در کلن P. e . 87m119 تا بیشینه 240 روز در کلن P. e. Pacher طول کشید. در بررسی متغیرهای رشدی کلن ها، اختلاف معنی داری مشاهده شد، به طوری که دو کلن P. interamericana و P. deltoides Marquette بیشترین قطر، ارتفاع و حجم (میانگین تولید در هکتار سالانه چوب به ترتیب 22/4 و 21 متر مکعب) را داشتند، در حالی که کلن شاهد (P. d. 69.55)، 15/5 مترمکعب پتانسیل تولید چوب داشت. با بهره گیری از نتایج این پژوهش می توان برنامه ریزی دقیقی برای اجرای پژوهش های بعدی مانند دورگ گیری انجام داد.
    کلیدواژگان: پراکنش بذر، توسعه صنوبرکاری، تولید چوب، جوانه برگی
  • محمدیوسف آچاک، هاشم کنشلو، هادی درودی*، جعفر ملک زهی، حسن ساهور صفحات 60-69
    پیر (Salvadora oleoides Decne) گونه ای بومی و چندمنظوره است که به فرم درختچه تا درخت در جنوب شرق ایران رویش دارد. این گونه از نظر تولید علوفه، حفاظت خاک و ارزش دارویی جایگاه ویژه ای در پروژه های جنگل کاری و درخت کاری در مناطق گرم و خشک دارد. هدف از پژوهش پیش رو بررسی اثر شیوه های جمع آوری رواناب و ذخیره رطوبت در خاک (بانکت هلالی، تشتک (شاهد)، ورقه های پلاستیکی، خار و خاشاک و کاه و کلش در کف گودال، پلیمرهای سوپرجاذب و ایجاد سایبان) بر استقرار، زنده مانی و رشد این گونه در جنوب شرق جازموریان بود. فاکتورهای مورد بررسی در این آزمایش شامل درصد زنده مانی، ارتفاع، سطح تاج، قطر یقه و شادابی نهال ها بود که در اواسط اسفند 1395 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که ورقه پلاستیکی باعث بهبود درصد زنده مانی و سطح تاج نهال ها شد. ایجاد سایبان باعث افزایش رشد ارتفاعی و ضریب لاغری و کاهش رشد قطری نهال ها شد. در کل می توان گفت که با توجه به درصد زنده مانی و ویژگی رشد نهال ها، تیمارهای ایجاد پوشش پلاستیکی روی سطح گودال کاشت و ایجاد سایبان روی نهال ها مناسب ترین تیمارها برای زنده مانی و رشد نهال های پیر بودند. به نظر می رسد تلفیق دو تیمار ذکر شده در بهبود استقرار و رشد نهال ها موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع نهال، بانکت هلالی، سایبان، سوپرجاذب، ضریب لاغری
  • صغری کی بندری، باریس مجنونیان، احسان عبدی*، حامد یوسف زاده، آزاده دلجویی صفحات 70-80
    پوشش های گیاهی حاشیه رودخانه ها با داشتن اثرات هیدرولوژیکی و مکانیکی مختلف می توانند عامل مهمی در بهبود ویژگی های پایداری خاک به شمار آیند. یکی از مهم ترین مشخصه های گیاه که بر پایداری و کنترل فرسایش تاثیرگذار است، مقاومت کششی ریشه گیاهان می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات مکانی مقاومت کششی ریشه درختان سرخ بید (Salix elburensis) در فاصله های مختلف از تنه و عمق های مختلف خاک در بخشی از حاشیه رودخانه کارون (دشت سوسن) بود. پنج پایه برای نمونه برداری سیستم ریشه به صورت کاملا تصادفی انتخاب و از روش نمونه گیری با سیلندر از هسته های خاک استفاده شد. نمونه گیری در سه عمق مختلف، در سه فاصله افقی و در چهار سمت درخت انجام شد. درنهایت، 97 آزمایش کشش موفق بر روی نمونه های ریشه انجام شد. روابط بین نیروی کششی- قطر و مقاومت کششی- قطر با استفاده از مدل خطی و تعمیم یافته و آزمون والد- مربع کای مقایسه شد. بر اساس نتایج، در عمق های صفر تا 10، 20-10 و 30-20 سانتی متری، میانگین مقاومت کششی به ترتیب 57/91، 46/96 و 46/27 مگاپاسکال بود. همچنین، در فاصله های 0/5، 0/75 و یک متری، میانگین مقاومت کششی به ترتیب 29/21، 76/81 و 28/75 مگاپاسکال برآورد شد. قطر ریشه و نیروی کششی از رابطه توانی مثبت و نمایی پیروی کرده، ولی بین قطر ریشه و مقاومت کششی رابطه توانی منفی مشاهده شد. نتایج آزمون والد- مربع کای نشان داد که تفاوت معنی داری بین مقاومت کششی در سه عمق خاک و سه فاصله افقی وجود نداشت، اما قطر ریشه به عنوان عامل کوواریت تاثیر معنی داری بر مقاومت کششی داشت.
    کلیدواژگان: زیست مهندسی، مسلح سازی، نمونه برداری هسته خاک، نیروی کششی
  • اسدالله متاجی، رضا شیدایی*، هادی کیادلیری صفحات 81-92
    تغییرات بین پایه ای رویش متاثر از ترکیب، ساختار و رقابت بین پایه ها است. بر این اساس، آگاهی از الگوی ساختار و درک مناسب از چگونگی پاسخ پایه ها به تعاملات رقابتی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. پژوهش پیش رو با هدف ارزیابی روند تغییرات شاخص های رقابت در اثر اقدامات مدیریتی در جنگل راش (Fagus orientalis Lipsky) خالص (پارسل مدیریت شده به مساحت 36 هکتار) در منطقه لاویج شهرستان نور، استان مازندران، انجام شد. کلیه پایه های نشانه گذاری شده (58 پایه) پیش از قطع مکان یابی شده و به عنوان پایه هدف درنظر گرفته شدند. به مرکزیت پایه هدف و به شعاع 3/5 برابر شعاع تاج پایه هدف، قطعه نمونه دایره ای پیاده شد و فاصله، آزیموت، قطر برابر سینه، ارتفاع، ارتفاع شروع تاج و شعاع تاج در جهت های مختلف کلیه پایه ها با قطر بیشتر از 7/5 سانتی متر اندازه گیری شد. به منظور بررسی رقابت، از شاخص های وابسته به فاصله نظیر جرارد، بلا، هگی و براث استفاده شد. نتایج نشان داد که توده های مورد بررسی میانسال و بیشتر دخالت ها در طبقه میان قطر انجام شده بود. همچنین، پس از نشانه گذاری، در مقدار شاخص های رقابت تغییر معنی داری ایجاد نشده بود. بر این اساس، اقدامات مدیریتی (نشانه گذاری) در سطح توده هدفمند نبوده و به روند تغییرات رقابت پایه ای توجه نشده است. بنابراین، با توجه به اهمیت عامل رقابت و ارتباط آن با پارامترهای اندازه ای توده، باید در اقدامات مدیریتی به روند تغییرات آن توجه شود.
    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، ساختار توده، شاخص های فاصله ای
  • هاشم حبشی*، رامین رحمانی، خسرو ثاقب طالبی، الهام شبانی صفحات 93-103
    معماری خاص تاج پوشش درختان جنگلی از یک سو منجر به ربایش تاجی متفاوت شده و از سوی دیگر کمیت و کیفیت لاشریزه را تغییر خواهد داد که با توجه به شرایط مختلف تجزیه رویشگاه منجر به تفاوت ضخامت لایه آلی لاشریزه و پتانسیل نگهداری آب یا رواناب متفاوت می شود. مقدار تاج بارش و آب نفوذی به لاشریزه در یک قلمرو جغرافیایی نیز به دلیل تغییر در پتانسیل تبخیر و تعرق، شاخص سطح برگ، درصد تاج پوشش، قطر درختان، اشکوب بندی و عامل های دیگر طی زمان متفاوت است. هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات تاج بارش و آب نفوذی به لاشریزه بین سه گونه مهم جنگل های هیرکانی طی یک سال بود. ابتدا تک درختانی از گونه های ممرز (Carpinus betulus)، پلت (Acer velutinum) و بلندمازو (Quercus castaneifolia) در توده های آمیخته سری یک جنگل شصت کلاته انتخاب شدند. سپس، توسط 9 و 18 جمع آوری کننده به ترتیب تاج بارش و آب نفوذی به لاشریزه برای هر تک درخت پس از هر واقعه بارش طی یک سال اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که گونه و زمان دو عامل مهم در تغییر کمیت آب عبوری از اشکوب تاج هستند. بیشترین تاج بارش مربوط به ممرز (71/1 درصد) و بیشترین ربایش آبی لاشریزه مربوط به پلت (40/5 درصد) بود. در فصل بی برگی، ربایش آبی لاشریزه ممرز و پلت بیشتر از فصل دارای برگ بود، اما تاج بارش سه گونه با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشت. نتایج این پژوهش می تواند مدیران جنگل را در مقابله با بحران آب از طریق تنظیم ترکیب توده یاری رساند.
    کلیدواژگان: بلندمازو، پلت، پوشش کف جنگل، جنگل شصت کلاته، ممرز
  • سمیرا ساسانی فر، احمد علیجانپور *، عباس بانج شفیعی، جواد اسحاقی راد، مرتضی مولایی صفحات 104-117
    بررسی ویژگی های خاک یکی از راه های ارزیابی مدیریت اعمال شده بر رویشگاه های جنگلی است. در پژوهش پیش رو به بررسی اثر مدیریت مبتنی بر حفاظت بر ویژگی های خاک رویشگاه های جنگلی منطقه ارسباران پرداخته شد. ابتدا منطقه حفاظت شده و غیرحفاظتی (دیزمار) ارسباران به دو طبقه ارتفاعی 1000 تا 1500 متر و 1500 تا 2000 متر از سطح دریا تقسیم شد و در هر منطقه 22 نمونه خاک (در هر طبقه ارتفاعی 11 نمونه خاک) و درمجموع 44 نمونه خاک از عمق صفر تا 30 سانتی متری دامنه های شمالی این جنگل ها برداشت شد. آزمون تجزیه واریانس دوطرفه برای بررسی اثرات تیمار مدیریت حفاظتی 45ساله و عامل ارتفاع از سطح دریا بر ویژگی های خاک انجام شد. نتایج نشان داد که مدیریت حفاظتی بر اسیدیته (6/5)، هدایت الکتریکی ( ds/m1/45)، رطوبت گل اشباع (77/5 درصد)، کربن آلی (8/31 درصد)، رس (31/77 درصد)، شن (40 درصد)، نیتروژن کل (0/84 درصد)، پتاسیم قابل جذب (2475/86 میلی گرم در کیلوگرم) و محتوای رطوبتی خاک (17/42 درصد) اثر معنی دار داشت و میانگین تمامی این شاخص ها به جز شن در منطقه حفاظت شده بیشتر از منطقه غیرحفاظتی بود. همچنین، نتایج نشان داد که عامل ارتفاع از سطح دریا بر وزن مخصوص ظاهری و محتوای رطوبتی خاک تاثیر معنی داری داشت، به طوری که میانگین وزن مخصوص ظاهری در طبقه ارتفاعی پایین (1/09 گرم بر سانتی متر مکعب) و میانگین محتوای رطوبتی خاک در طبقه ارتفاعی بالا (17/92 درصد) بیشتر بود.نتایج این پژوهش موید تاثیر قابل توجه رویکرد مدیریت حفاظتی بر شاخص های کیفیت خاک رویشگاه های جنگلی بخش حفاظت شده منطقه ارسباران بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، تجزیه واریانس دوطرفه، کیفیت خاک، منطقه حفاظت شده، وزن مخصوص ظاهری
  • سجاد قنبری *، اسماعیل شیدای کرکج صفحات 118-128
    آگاهی از وضعیت تنوع زیستی می تواند راهنمایی برای مدیریت بهتر اکوسیستم باشد. تنوع گونه ای زیاد با حفاظت بهتر می تواند پایداری اکولوژیکی اکوسیستم را تضمین کند. هدف پژوهش پیش رو، شناسایی و بررسی تنوع گونه های درختی و درختچه ای منطقه گویجه بل شهرستان اهر و ارزیابی اثر عامل های فیزیوگرافی بر آن بود. نمونه برداری به صورت منظم- تصادفی با شبکه ای به ابعاد 200 ×150 متر و با 48 قطعه نمونه دایره ای شکل 314 متر مربعی انجام شد. در هر قطعه نمونه، فهرست کلیه گونه های درختی و درختچه ای همراه با ارزش های فراوانی- غلبه بر اساس مقیاس براون بلانکه ثبت شد. نتایج نشان داد که درمجموع، 13 گونه چوبی در منطقه وجود داشت. ازملک (Smilax excelsa) بیشترین درصد حضور (39 درصد) و تنگرس (Rhamnus sp.) کمترین درصد حضور (0/04 درصد) را در قطعات نمونه داشتند. تراکم در قطعه نمونه از 10 تا 110 پایه از گونه های مختلف متغیر بود. دو گونه بومی جنگل های ارسباران (کرب و هفت کول) در این منطقه مشاهده شد. هفت کول به طور غالب در جهت های غربی و کرب در جهت های شرقی حضور داشت. اثر اصلی شیب بر شاخص های تاکسا، سیمپسون، شانون- وینر و مارگالف معنی دار نبود، در حالی که اثرات اصلی جهت بر شاخص تاکسا در سطح اطمینان 99 درصد و بر دیگر شاخص ها در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار بود. مقدار کلیه شاخص های تنوع در جهت غربی بیشتر بود. نتایج مربوط به خوشه بندی ترکیب پوشش گیاهی، نتایج مربوط به مقایسه شاخص های تنوع سایت ها را تایید کرد. شاخص های تاکسا و مارگالف دارای بیشترین ضریب تغییرات بودند، بنابراین در سایر پژوهش ها و نیز ارزیابی اثر مدیریت و پایش تغییرات پوشش گیاهی، استفاده از شاخص های مذکور توصیه می شود. بر اساس نتایج این پژوهش، زیاد بودن شیب و تنوع زیستی منطقه مورد مطالعه، زمینه حفاظت و قرق منطقه را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، حفاظت، فیزیوگرافی، گونه شاخص، هفت کول
  • مسعود باباییان، داوود آزادفر *، محمدهادی پهلوانی، زهره سعیدی، محمدحسین ارزانش صفحات 129-142
    مطالعه تنوع جغرافیایی در درون گسترشگاه بومی هر گونه جنگلی، اولین گام منطقی برای مطالعات ژنتیکی است. بادامک (Amygdalus scoparia Spach) گونه ای چندمنظوره با دامنه پراکنش گسترده در بیشتر نواحی رویشی ایران است. به منظور بررسی تنوع جغرافیایی این گونه، 19 صفت زیست سنجی بذر، برگ و نونهال از هفت جمعیت طبیعی آن در استان فارس اندازه گیری و مقایسه شد. بر اساس نتایج، تفاوت های معنی داری بین جمعیت های مورد مطالعه و برای کلیه صفات مورد بررسی مشاهده شد. وزن 100دانه، مساحت برگ و تعداد ساقه بیشترین تنوع را بین صفات مورد مطالعه نشان دادند. صفات بذر همبستگی مثبت و معنی داری را با میانگین بارندگی سالانه نشان دادند. همبستگی بین صفات زیست سنجی و عامل های ژئوکلیماتیک نشان از وجود تنوع کلاینی در بعضی از صفات بذر و برگ داشت. ابعاد برگ نونهال ها به تدریج از جمعیت شمال به جنوب و ارتفاع نونهال ها از جمعیت شرق به غرب استان فارس کاهش یافت. این بدان معنی است که گیاه در مرحله نونهالی، تنوع دوسویه ای را با عرض و طول جغرافیایی نشان می دهد. تجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه خوشه ای، جمعیت ها را در چهار گروه مجزا قرار داد و جمعیت های نواحی با بارندگی زیاد را از جمعیت های نواحی با بارندگی کم جدا کرد. همچنین، نتایج نشان داد که بادامک از راهکارهای سازشی در پاسخ به کمبود آب استفاده می کند.
    کلیدواژگان: پروونانس، تنوع درون گونه ای، تنوع کلاینی، صفات زیست سنجی
|
  • Mostafa Khoshnevis *, Maryam Teimouri, Mohammad Hossein Sadeghzadeh Hallaj, Mohammad Matinizadeh, Anoushirvan Shirvany Pages 1-11
    Following the Pistacia sp., the Juniper (Juniperus spp.) is associated with the second largest spatial distribution in Iran. However, the historical Juniper habitats have been largely decreased as a result of the low rate of natural regeneration, which calls for an increased effort on rehabilitation of Juniper habitats. The aim of this study was to evaluate the effects caused by maternal stand morphology and irrigation on survival and growth parameters of Greek juniper (J. excelsa M. B.) during a 4 four-year period in Sirachal research station in Alborz province. Twenty seedlings with three different maternal stand morphologies including A (cylindrical), B (non-cylindrical) and C (high seed production) were planted within complete randomized blocks in split plots. Seedlings were irrigated every fifteen, thirty and forty days in the first year (2010), while those in the control treatment were not irrigated. Statistical analysis showed that in the first year, the effect of irrigation was significant on growth parameters including current diameter growth, current height growth and crown. The effect of maternal stand morphology was significant only on current diameter growth in the first year. In the second year, the effect of maternal stand morphology was the only significant effect on crown. After four years of measurement, the effect of irrigation was significant on crown. Our findings showed that one irrigation during the entire planting time is an important necessity in of Juniper establishment, and should be concerned in the rehabilitation of its habitats. Furthermore, Juniper establishment and growth using trees with C morphology will be effective in habitat rehabilitation due to the effects of maternal stand morphology on seedlings survival.
    Keywords: Current diameter growth, cylindrical stem, establishment, natural regeneration
  • Rouhollah Esmaili, Shaban Shataee Joibari *, Javad Soosani, Hamed Naghavi, Farrokh Poorshakori Pages 12-23
    As one of the most important understory evergreen species in Hyrcanian forests of Iran, information on the distribution of Box (Buxus Hyrcana Pojark.) are essential for both forest research and practice. Here, the capability of very high spatial resolution IKONOS satellite imagery acquired in leaf-off condition was tested for mapping Box distribution in a part of Khiboos-Anjili forest reserve in Mazandaran province. The IKONOS imagery was geometrically corrected with a georefrenced panchromatic Pleaides scene, which was orthorectified using 3D ground control points obtained using differential GPS (RMSE less than one pixel). Reference data samples from three classes of non-forested area, deciduous stands without Box understory and deciduous stands with Box understory were recorded using DGPS-supported field survey. By means of a number of vegetation indices, classes seperabilities were evaluated on main and synthetic image channels by partitioning 75% training area and transformed divergence. IKONOS image was classified using both main and best-selected bands and a number of nonparametric (Maximum Likelihood, Mahalonobis distance, Minimum distance to mean and Paralell piped) and parametric (Suport Vector Machine) classifiers. Then the classified images were assessed using 25 percent of unused sample points. Results of validation using the 25% left-out test data showed the highest performance by SVM algorithm compared to other algorithms, with overall accuracy and Kappa coefficient of 97.87% and 0.96, respectively. The results also showed the potential of IKONOS imagery from leaf-off season has to map Box trees in understory layer.
    Keywords: Hyrcanian forests, Kappa coefficient, parametric, non-parametric algorithms, Suport Vector Machine, vegetation index
  • Sedigheh Khodaverdi, Mojtaba Amiri *, Davoud Kartoolinejad, Jahangir Mohammadi Pages 24-35
    Canopy gaps are amongst the most important small-scale phenomena in many temperate, old growth forests, and play a fundamental role in composition and structure of stands. Their occurrence in Hyrcanian forests is associated with numerous effects, including the establishment of species regeneration and increasing forest biodiversity. Due to the importance of in-depth information on canopy gaps, a number of their characteristics were studied in an intact mixed broad-leaved stand in Shast-Kalateh experimental forest Golestan province. We investigated 82 canopy gaps (with a size larger than 40m2) in the compartments 3, 4, 5 and 7 of the forest. For each canopy gap, two parameters of length (L, as the longest distance within the gap) and the width (W, as the largest distance perpendicular to the length) were measured. In addition, data on natural regeneration was sampled within all gaps by species-specific measurement of individuals with DBH 2, with average and median gap size of 470 and 278.6 m2, respectively. The most frequent canopy gaps were those 1000 m2. Most gaps were formed by tree mortality, where hornbeam trees were responsible for 51.45% of gaps. In this study, the increase of gap size to 400 m2 led to increasing the regeneration of tree species. In contrast, the regeneration of main species decreased when gap area increased by more than 500 m2. Hornbeams were the most frequent regenerations in canopy gaps. Finally, the results showed that canopy gaps are crucial factors for regeneration and restoration of forest trees. Therefore, this study calls for increased attention to the different aspects of canopy gaps in order to achieve sustainable management objectives in forestry plans.
    Keywords: Dead tree, gap maker, Hyrcanian forests, regeneration
  • Fereshteh Agvan, Reza Basiri *, Vahid Etemad, Ghodratollah Ghasempour Pages 36-47
    Vitex pseudo-negundo (Hausskn.) Hand-Mzt. is a shrub that is height of about 1-2 meters. To study vegetative propagation of Vitex pseudo-negundo experimental was conducted using a 6 × 3 × 2 factorial design based on completely randomized design with 4 replications and 30 cuttings per treatment in Behbahan municipalitie's greenhouse. The experiment factors included: Cutting time at 6 levels (22 December and 5 January, 21 January and 4 February, 20 February and 6 March), Cutting length at 3 levels (15, 20 and 25 cm) and NAA hormone at 2 levels (with hormones and hormone-free). Results showed that the cuttings taken in 21 January, 20 February and 6 March have the highest rooting and germination percent and root number. The highest (rooting and germination percent) and (root number and root dry and fresh weight) were observed in length cuttings of 15, 20 cm and 25 cm respectively. The interaction effect of hormone and cutting time and cutting length, indicator being more dry weight, fresh weight and root diameter in cuttings with hormone taken in 20 February with a length of 25 cm. The use of hormone has the negative effect on rooting and germination percent and root length. In this study, the best result was achieved for cuttings taken in 20 February, with a length of 25 cm and without the use of hormones.
    Keywords: Asexual reproduction, Behbahan, cuttings, dry weight
  • Ebrahim Lashkarbolouki *, Rafatollah Ghasemi, Seyyed Abdollah Mosavi Kopar, Ehsan Kahneh, Beitollah Amanzadeh Pages 48-59
    Characterization of biological attributes of poplars is of essential values for planning afforestation and wood farming projects. Therefore, this study focused on the assessment of their phenology and vegetative potential in Safrabasteh region of Gilan province. The studied trees were planted at 4×4 m intervals in each experimental plot. Each plot was assigned to one poplar clone. Recording the phenology began in the second half of March and ended in December each year. Measuring the growth factors of diameter and height was performed following the annual growth period. The earliest bud opening was observed in P. euramericana 45.51 and P. e. Pacher clones, whereas the latest was observed in P. e. Blanc clone. The seeds distribution of the studied clones started within the first 10 days of June. The biological periods of the clones were different and ranged from the minimum 203 days in P. e. 87m119 clone to a maximum of 240 days in P. e. Pacher clone. Significant differences were observed amongst the growth factors. The highest diameter, height and volume growths with average production of 22.4 and 21 m3 ha-1 y-1 were observed in two clones of P. deltoides Marquette and P. interamericana, respectively, While wood production in the control clone (P. d. 69.55) was 15.5 m3 ha-1 y-1. The results of this research could be used to guide the future planning on the phenology and growth of poplar clones in Iran.
    Keywords: Leaf bud, poplar plantation development, seed distribution, Wood production
  • Mohammad Yousef Achak, Hashem Keneshlo, Hadi Darroudi *, Jafar Malek Zehi, Hasan Sahour Pages 60-69
    Pilu (Salvadora oleoides Decne.) is a shrub or a small tree indigenous to southeast of Iran and is known as a multipurpose species for forage production, soil protection and medicinal value, which altogether reveal its importance in forestry and reforestation projects in warm and arid areas. The purpose of this study was to investigate the effects of runoff and moisture storage methods in the soil (Bankette arches, pan (control), plastic sheets, straw in the bottom of the pit, superabsorbent polymers and canopy) on the establishment, survival and growth of the pilu species in Southeast of Jazmurian in Sistan and Baluchestan province. The factors studied in this experiment included seedlings survival, seedling height, seedling crowns, seedling collar diameter and seedling vigor, which were measured in the middle of March, 2017. The results showed that the development of plastic layer improved the survival rate and seedlings cover. Creating a shadow increases the height growth and slenderness coefficient of seedlings and decreases the diameter growth of seedlings. In general, it can be concluded that planting plastic surfaces on the surface of the pit and planting canopies on seedlings are the most suitable treatments with respect to the percentage of seedling's survival and seedling growth characteristics. It seems that combination of these two treatments could help to improve seedling establishment across similar areas.
    Keywords: Bankette arches, seedling height, shadow, Slenderness coefficient, superabsorbent
  • Soghra Keybondori, Baris Majnounian, Ehsan Abdi *, Hamed Yousefzadeh, Azadeh Deljouei Pages 70-80
    Vegetation in riparian areas, including trees with various hydrological and mechanical effects has an essential role in soil reinforcement. This is accomplished by increasing soil shear strength and inhibiting the higher layer of soil into the lower layers and reducing erosion by roots. The aim of this study was to evaluate the tensile strength changes of Salix purpurea L. trees in different trunk distances and soil depths. Therefore, five trees were randomly selected for root system sampling, which was done by using the soil core technique. Sampling was taken in three different depths, tree horizontal distances and in four directions of the trees. Finally, 97 successful tensile tests were performed on root samples. The relations between tensile force- diameter and tensile strength-diameter were analyzed and compered. The results showed the average of tensile strength of 57.91, 46.96 and 46.27 Mpa for depths 0-10, 10-20 and 20-30 cm, respectively. Furthermore, the average of tensile strength was 29.18, 76.81 and 28.78 Mpa for 0.5, 0.75 and 1 m distances, respectively. Root diameter and tensile force fallowed positive power and exponential trends. However, the association between root diameter and tensile strength followed a negative power trend. Results of Wald test showed no significant difference between tensile strength of three soil depths and three horizontal distances, though root diameter as a covariate parameter with a significant effect on tensile strength.
    Keywords: Bioengineering, reinforcement, soil core sampling, tensile force
  • Asadollah Mataji, Reza Sheydaei *, Hadi Kiadaliri Pages 81-92
    Tree to tree variation in growth results from compositional complexity, stand structure and competition. Therefore, it is essential to know how trees respond to competitive interactions. This study aims to evaluate of competition indices in order to assessment of management interventions effects in pure beech (Fagus orientalis Lipsky) stands (with 36 hectares) in Lavij- Noor region of Mazandaran province. For this purpose, the positions of all 58 marked trees were recorded as cored trees. Competition plots centered on the cored tree with radius of 3.5 × the cored tree crowns were established. The following attributes were measured for each tree (≥ 7.5 cm diameter at breast height (DBH)) within the plots: X and Y coordinates (m), total height, DBH, crown diameter at the base of the living crown in different directions and crown length. In order to quantify the competition level by each of the cored trees, 4 different distance-independent indices including Gerrard, Bella, Hegyi and Braathe were used. The results showed that the studied stands were middle-aged, the major interventions were in the middle DBH classes, and there was no significant change in the amount of competition indices following the interventions. Accordingly, the management interventions (marking) were not targeted and the process of individual tree competition changes was not measured. Therefore, the process of competition changes is necessary to be considered in stand management due to the high importance of the competition factor and its relation to the stand parameters.
    Keywords: Distance-independent indices, Hyrcanian forests, stand structure
  • Hashem Habashi *, Ramin Rahmani, Khosro Sagheb-Talebi, Elham Shabani Pages 93-103
    The canopy architecture of different forest trees results in different species interception, quantity and quality of litterfall. Litterfall characteristics affect thickness of organic layer, water storage potential and runoff due to different decomposition rate in habitat conditions. Furthermore, throughfall content and water infiltration of litter are different through time as a result of differences in the evapotranspiration potential, leaf area index (LAI), canopy coverage, tree diameter, stand stages and other geographic factors. This paper was aimed to examine throughfall and water infiltrated of litter changes amongst three important species of Hyrcanian forest over a year. For this purpose, individual hornbeam (Carpinus betulus L.), velvet maple (Acer velutinum Boiss.) and chestnut-leaved oak (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) species were selected in a mixed stand in Shast-Kalateh Forest, and quantity of water passing through the canopy of individual tree and organic litter layer beneath them were investigated with 9 throughfall collectors and 18 forest floor infiltration collectors after each rainfall event over a year. The results showed that species and times are two important factors in changing water balance. The hornbeam and maple species have the most throughfall and litter water contents, respectively (hornbeam with 71.1 % of throughfall and maple with 40.5 % of water infiltration of litter). The litter water infiltration of hornbeam and velvet maple in non-growing season were higher compared to the growing season, while throughfall showed no significant difference. The results of this study are concluded to be helpful for managers to regulate the stand composition as a reaction to the increasing water crisis.
    Keywords: Acer velutinum, Carpinus betulus, forest floor, Quercus castaneifolia, Shast-Kalateh Forest
  • Samira Sasanifar, Ahmad Alijanpour *, Abbas Banj Shafiei, Javad Eshaghi Rad, Morteza Molaei Pages 104-117
    In order to evaluate the applied management function on forest habitats, soil properties will provide useful information. In the present study, the effect of conservation based management on soil properties of Arasbaran forest habitats has been investigated. At first, the protected (Dizmar) and non-protected area of Arasbaran is divided into two altitude classes of 1000-1500 and 1500-2000 m.a.s.l. In each region, 22 soil samples (11 soil samples per elevation class) and totally 44 soil samples were taken at 0-30 cm depths of Northern aspect of these forests in the summer of 2016. Two-way ANOVA tests were carried out to evaluate the effects of 46-year conservation management treatment on the soil properties. The results showed that conservation management has significant effect on acidity (6.5%), Electrical Conductivity (EC) (1.45 ds/m), saturation moisture (77.5%), organic carbon (8.31%), clay (31.77%), sand (40%), N (0.84%), K (2475.86 ppm) and soil water content (17.42%). The mean of all these parameters except the sand are higher in protected region than the non-protected region. Also, the results indicate that in the Arasbaran area, the treatment of altitude from the sea level had significant effect on the bulk density and soil water content of the area, so that the mean bulk density in the low altitude is higher, whereas the mean soil water content is higher in upon altitude. The results of this research confirm the significant effect of conservation management approach on the soil quality indices of forest stands in the Arasbaran area.
    Keywords: Bulk density, elevation, protected area, soil quality, two-way ANOVA
  • Sajjad Ghanbari *, Esmaeil Sheidai Karkaj Pages 118-128
    Understanding of biodiversity status can be applied as a guide to better ecosystem management. The ecosystem ecological sustainability is ensured by high species diversity and better conservation. Therefore, the purpose of this research is to identify the species diversity of trees and shrubs in the Guijeh-bel region of Ahar and to determine species diversity using related indicators, as well as the relationship between biodiversity and physiographic factors. Sampling was done in 48 circular sample plots, each 314m2, by a random-systematic method within a 150×200m network. In each sample plot, a list of all of tree and shrub species with abundant-overcome values was recorded based on the Brown Blanche scale. The results showed that there were 13 woody species. Smilax excelsa L. and Rhamnus sp. had the highest (39%) and the lowest (0.04%) presence in the sample plots, respectively. The number of stems varied from 10 to 110 stems of different species in the sample plots. Two index species of Arasbaran region, Acer campestre L. and Viburnum lantana L., were observed in this area. Viburnum lantana and Acer campestre were often found on the western and the eastern aspects, respectively. The main effects of slope on the Taxa, Simpson, Shannon-Weiner and Margaleff indicators were not significant. The main effect of aspect was significant on the taxa index at 1% level and on other indicators at 5% level. The average of all indicators of diversity in the western aspect was higher than those of other aspects. The results of clustering of vegetation composition confirmed the results of the comparison of the site diversity indices. According to the results of the coefficient of variation, the taxa and Margalaf indices had the highest coefficient of variation. Therefore, in other studies, as well as assessment of the effects of management and monitoring of vegetation changes, it is recommended to use the indicators. Based on the results of this study, the high values of slope steepness and biodiversity, provides the protection of the area.
    Keywords: Biodiversity, conservation, index species, physiography, Viburnum lantana
  • Masoud Babaeiyan, Davoud Azadfar *, Mohammad Hadi Pahlevani, Zohreh Saeedi, Mphammad Hossein Arzanesh Pages 129-142
    Knowledge about geographic variation within the native range of forest tree species is the logical first step in genetic studies. Wild almond (Amygdalus scoparia Spach.) is a multi-purpose species with a widespread geographic distribution in most of the vegetation regions of Iran. In order to study the geographic variation of wild almond, nineteen biometric features of seed, leaf and seedling from seven natural population of this species in Fras province were measured. Significant differences were observed among the populations for all of the studied characteristics. Hundred seed weight, leaf area and number of stems showed maximum variation among the studied traits. Seed traits presented a significant positive correlation in terms of mean annual rainfall. Correlation analyses between biometric traits and geoclimatic factors indicated the existence of clinal variation in some seed, leaf and seedling traits. Seedling leaf morphometric (dimension) traits decreased gradually from north to south populations; while seedling height declines from east to west populations. That means the geographic variation of the plant at the seedling stages reveals a two- way variation with the latitude and longitude. Principal component analysis (PCA) and cluster analysis of data revealed four distinct groups of populations, and separated populations of high rainfall area form that of lower rainfall area. Results also revealed that A. scoparia uses adaptive strategies in response to water deficit.
    Keywords: Biometric traits, clinal variation, intra-specific variation, provenance