فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال هشتم شماره 1 (پاییز 1392)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال هشتم شماره 1 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید قاسمی، حبیب رضا ارزانی، نازیلا قدسیه، زهرا عابدی صفحات 7-28
    هدف از پژوهش حاضر این است که عوامل روش تبلیغی (کلامی) موفق بر اساس شیوه ی تبلیغی حجت الاسلام و المسلمین محسن قرائتی شناسایی شود و الگویی جامع تدوین گردد. در این پژوهش که با روش تلفیقی صورت گرفته، آثار مکتوب، سخنرانی های مرتبط با شخصیت و روش تبلیغی آقای قرائتی، برنامه ی درس هایی از قرآن و مصاحبه با افرادی که آشنایی دیرینه و رابطه ی نزدیک با ایشان دارند، به دقت بررسی و تحلیل شده است. بررسی و تحلیل داده ها نشان می دهد که شیوه ی تبلیغی ایشان را می توان تحت 6 مقوله ی عمده تبیین کرد که عبارتند از: 1- ویژگی های فردی مبلغ؛ 2- شیوه و ساختار سخنرانی؛ 3- منابع سخنرانی؛ 4- روش ارتباط با مخاطب؛ 5- فعالیت های مذهبی فرهنگی و 6- سایر ویژگی ها. این 6 مقوله ی اصلی به همراه مقوله های فرعی تر در قالب 3 الگوی جامع تدوین شده است.
    کلیدواژگان: تبلیغ، دین، شیوه ی تبلیغ، الگوی تبلیغ، حجت االاسلام والمسلیمن قرائتی
  • تحلیل تطبیقی توسعه اقتصادی و کنترل فساد / (مطالعه بین کشوری با رویکرد کمی از سال 2012-1998)
    فریدون وحیدا، منصور حقیقتیان، ابراهیم انصاری، جلیل عزیزی صفحات 29-68
    مسئله ی این مقاله ناظر بر میزان تفاوت پذیری کنترل فساد در کشورهای مختلف است. بر این اساس، سئوال اصلی این مقاله به صورت زیر ارائه گردید: چرا کشورهای مختلف از سطوح متفاوت کنترل فساد برخوردارند؟ در مقام پاسخ تئوریکی به مسئله ی پژوهش، از رهیافت کلان بعنوان یکی از رهیافت های دوگانه تبیین کنترل فساد استفاده گردید. این رهیافت در قالب سه رویکرد اقتصادی، رویکرد سیاسی و رویکرد انتخاب سازمانی، مورد بررسی قرار گرفت و سپس بر مبنای دلالت های مشترک آنها بر موضوع تحقیق، مدلی نظری طراحی گردید که دربرگیرنده ی سازه های اصلی تئوری های مزبور و در واقع پیونددهنده ی آنها باشد. این تحقیق در بعد روشی، تطبیقی بین کشوری است. جمعیت آماری پژوهش را کشورهایی تشکیل می دهند که در سال های 1998 تا 2012 میلادی برای متغیرهای مورد بررسی داده های معتبر داشته اند. واحد تحلیل این پژوهش، کشورها بوده است که با عنایت به تفاوت در نمره ی کنترل فساد از یکدیگر تفکیک شده اند. نمونه گیری به معنای روش های کمی انجام نشده است، بلکه سعی گردید، بر اساس استراتژی تمام شمار، تمام موردهای مرتبط که واجد داده برای انجام مقایسه بودند، مورد بررسی قرار گیرند. یافته های تجربی ناظر بر این بود که میزان توسعه یافتگی اقتصادی هم به صورت خطی و مستقیم و هم به صورت مکانیسمی در کنترل فساد به صورت معناداری تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه ی اقتصادی، دموکراسی، حاکمیت خوب، کنترل فساد، روش تطبیقی
  • علی محمد قدسی، زهرا صمدی صفحات 69-90
    سلامت اجتماعی عنصری کلیدی در جامعه است و درماندگی یکی از مهم ترین عواملی است که بستر عدم سلامت اجتماعی را فراهم می کند. سلامت اجتماعی به چگونگی وضعیت ارتباط فرد با دیگران در جامعه می پردازد. هر نوع قطع ارتباط بین فرد و جامعه، به گونه ای که افراد در چارچوب های اجتماعی جذب نگردند، زمینه ای مساعد برای رشد انحرافات اجتماعی و پیدایش مشکلات سلامت می باشد. هدف از این پژوهش بررسی رابطه ی بین سلامت اجتماعی و درماندگی آموخته شده در بین شهروندان شهر تهران است. جامعه ی آماری این تحقیق کلیه ی افراد بالای 19 سال شهروندان شهر تهران است که به صورت نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند؛ و به روش پیمایشی مورد بررسی قرار گرفته اند، ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که میزان میانگین درماندگی در جمعیت نمونه 340/3 می باشدکه با سطح اطمینان (05/0p ≤) می توان گفت احساس درماندگی آموخته شده در جمعیت مورد بررسی وجود دارد. چنین به نظر می رسد که هر چه درماندگی آموخته شده در جامعه افزایش یابد و نیز کنترل شرایط کاهش یابد، افراد آن جامعه از سلامت روانی و سلامت اجتماعی نامطلوب تری برخوردار خواهند شد. بر اساس نتایج تحقیق علت ایجاد احساس درماندگی آموخته شده در شهروندان می تواند به سطح نسبتا پایین عدم کنترل بر شرایط، ناکامی و تزلزل و بی ثباتی بین فعالیت فرد و دریافت پاسخ، نسبت داده شود؛ همچنین بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش میزان میانگین درماندگی آموخته شده در مردان برابر 052/3 و در زنان برابر 080/3 می باشد که با سطح اطمینان (05/0 p≥) نشان می دهد بین درماندگی آموخته شده در زنان و مردان تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، درماندگی آموخته شده، عدم کنترل بر شرایط، ناکامی اجتماعی، احساس ناتوانی
  • ابوالقاسم فاتحی، ابراهیم اخلاصی صفحات 91-114
    پژوهش حاضر با استفاده از روش تمام شماری و تحلیل ثانوی اطلاعات به بررسی علل درخواست طلاق در میان زوجین متقاضی طلاق استان اصفهان می پردازد و قصد دارد به این پرسش ها پاسخ دهد: علل درخواست طلاق در بین متقاضیان طلاق استان اصفهان کدامند؟ عوامل موثر بر درخواست طلاق کدام است؟ جامعه ی آماری پژوهش، زوجین متقاضی طلاق در استان اصفهان در سال 84 است که طی آن اطلاعات موجود در 2891 پرونده ی تقاضای طلاق موجود در مراکز کاهش طلاق سازمان بهزیستی در استان اصفهان به صورت تمام شماری تحلیل ثانوی گردید. به استناد یافته های پژوهش، 27 علت درخواست طلاق شناسایی شدند که در بین آن ها، «عدم تفاهم اخلاقی» (2/16 درصد)، «اعتیاد به مواد مخدر» (8/15 درصد) و «دخالت اطرافیان» (4/13 درصد) از بیشترین فراوانی برخوردار بودند. بعلاوه، نتایج حاصل از آزمون فرضیات، ارتباط معنادار متغیرهای «سن»، «میزان تحصیلات»، «تعداد فرزندان»، «اختلال جنسی»، «سابقه ی جرم مرد»، «شخص اقدام کننده به طلاق» و «نحوه ی مراجعه به مراکز کاهش طلاق»با متغیر «علت درخواست طلاق» را نشان داد؛ بین دو متغیر «نسبت فامیلی» و «آشنایی قبلی» و متغیر «علت درخواست طلاق» ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: طلاق، خانواده، ناسازگاری زناشویی، مسئله ی اجتماعی، آسیب اجتماعی
  • عبدالرضا نواح، سید عبدالحسین نبوی، لادن بقراط صفحات 115-150
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل اجتماعی فرهنگی موثر بر رفتار همیارانه غیر همیارانه افراد، در موقعیت های تعارض میان نفع فردی و نفع جمعی می باشد که در شهر اهواز به اجرا درآمد. در این پژوهش، متغیرها را عوامل جمعیت شناختی (جنسیت، تاهل و دینداری)، عوامل موقعیتی (پایگاه اجتماعی اقتصادی، رضایت از شرایط زندگی) و عوامل اجتماعی (ارتباط با دیگران، پیامدهای متقاعد کننده، سرمایه ی اجتماعی، فردگرایی و مسئولیت پذیری) تشکیل می دهند و متغیر وابسته این پژوهش، تعارض بین منافع فردی و منافع جمعی می باشد. مبانی نظری بررسی تعارض میان منافع فردی و منافع جمعی، نظریه ی انتخاب عقلانی و بازی دوراهی زندانی و سرمایه ی اجتماعی است. در آزمون فرضیات از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t و همچنین تحلیل واریانس استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که رفتار همیارانه افراد در موقعیت های دوراهی اجتماعی 9/18 از 25 می باشد که حاکی از همکاری بالای افراد است؛ و نیز نتایج نشان می دهد که رابطه ی بین دوراهی اجتماعی با فردگرایی، رضایت از شرایط، دینداری و ارتباط با دیگران تایید گردیدند و برا ی تحلیل روابط متغیرها از SPSS استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تعارض میان منافع فردی و منافع جمعی، نفع فردی، نفع جمعی، انتخاب عقلانی، دوراهی زندانی، سرمایه ی اجتماعی
  • بررسی اثر شاخص توسعه انسانی بر رشد اقتصادی / (مطالعه موردی: کشوره ای منتخب اسلامی)
    مسعود خداپناه، صلاح ابراهیمی صفحات 151-164
    دست یابی به رشد و توسعه ی اقتصادی در کشورهای اسلامی می تواند در گرو توسعه و گسترش سرمایه ی انسانی باشد. به عبارت دیگر، این کشورها، زمانی می توانند از رشد اقتصادی با ثباتی بهره مند شوند که از نظر موجودی سرمایه ی انسانی و سطح دانش و تخصص نیروی انسانی در سطح بالایی قرار گیرند. از این رو، هدف مطالعه ی حاضر بررسی رابطه ی بین شاخص توسعه ی انسانی و رشد اقتصادی در منتخبی از کشورهای اسلامی (شامل 54 کشور) برای دوره ی زمانی 2010-2003 با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) است. نتایج این مطالعه نشان داد که یک رابطه ی مثبت معنی دار بین شاخص توسعه ی انسانی و رشد اقتصادی در کشورهای مورد مطالعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: شاخص توسعه ی انسانی، رشد اقتصادی، روش گشتاورهای تعمیم یافته، کشورهای منتخب اسلامی
  • بازشناسی تجارب زیسته خانوادگی و اثرگذاری آن بر مصرف مواد / (مورد مطالعه: دانشجویان وابسته به مواد مخدر دانشگاه شهید باهنر کرمان)
    روح الله خواجه دولت آباد، داریوش بوستانی صفحات 165-186
    این پژوهش با روش شناسی نظریه ی زمینه ای، تجربه ی زیسته ی خانوادگی دانشجویان در زمینه ی مصرف مواد مخدر را بررسی کرده است. در این مطالعه پانزده تن از دانشجویان مبتلا به اعتیاد در دانشگاه شهید باهنر کرمان بعنوان مشارکت کننده شرکت کردند. داده ها با تکنیک مصاحبه ی عمیق طی یک دوره ی هجده ماهه جمع آوری گردید. مشارکت کنندگان با دو روش نمونه گیری هدفمند؛ یعنی راهبرد نمونه گیری حداکثر تنوع و گلوله برفی انتخاب شدند. پس از تجزیه وتحلیل داده ها چهار مقوله استخراج گردید؛ تعارض و اختلافات درون خانوادگی، کم کنترلی و سد شکسته ی هشدار و مقاومت در خانواده، نابسندگی دریافت و کمبود محبت، احساس درماندگی و ضعف در مدیریت خویشتن؛ همچنین مقوله ی هسته ی پژوهش عبارت است از: ناکارامدی زیست و پرورش خانوادگی؛ ایجاد یک روان پذیرنده ی مصرف مواد. بطور کلی نتایج حاکی از این است که شیوه های ناکارامد و تعامل مشارکت کنندگان در دوره ی نوجوانی، نفش نافذی در مهیاسازی ذهنیت و کنش های مشارکت کنندگان به سمت اعتیاد در آینده دارد.
    کلیدواژگان: خانواده، اعتیاد، دانشجویان، نظریه ی زمینه ای، بازشناسی
  • علی حسین حسین زاده، اردشیر انتظاری، علی غزلاوی صفحات 187-212
    موضوع این مقاله، قومیت و باروری است و بر باروری زنان گروه های قومی عرب و غیر عرب ساکن در شهر اهواز، تاکید می کند. هدف کلی این مقاله، بررسی باروری زنان گروه های قومی ساکن در شهر اهواز و شناخت عوامل موثر بر آن به منظور دستیابی به چارچوب تحلیلی مناسب جهت تبیین رابطه ی قومیت و باروری می باشد. روش تحقیق آن، پیمایش و تکنیک جمع آوری داده ها، پرسشنامه است. جمعیت آماری این تحقیق، شامل کلیه ی زنان ازدواج کرده ی دارای همسر 49-15 ساله ی ساکن در شهر اهواز می باشد. نمونه ی آماری این پژوهش 600 نفر زن ازدواج کرده ی دارای همسر است که به صورت نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از جمعیت آماری انتخاب شده و داده های به دست آمده، در دو بخش توصیفی و استنباطی و با کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. با توجه به آزمون آماریTest - Tبا دو نمونه ی مستقل و با توجه به مقدار آن 651/9= T در سطح کمتر از 05/0=sig می توان گفت: میانگین باروری زنان عرب با میانگین باروری زنان غیر عرب متفاوت است و از لحاظ آماری این تفاوت معنادار می-باشد؛ همچنین نتایج آزمون کای اسکور (2x) گویای آن است که بین قومیت و باروری رابطه ی معناداری هست. در این میان شاخص نسبت همبستگی Etaبا مقدار 387/0 بر شدت این رابطه صحه می گذارد؛ همچنین سایر متغیرهای مستقل موجود در مدل نظری تحقیق، با متغیر وابسته ی باروری، رابطه ی معناداری داشته اند.
    کلیدواژگان: باروری، باروری افتراقی، قومیت، همانندی مشخصه ها، گرایش به ترجیح جنسی، نگرش به منافع فرزندان، همبستگی تفکیکی، تحلیل مسیر
|
  • Vahid Ghasemi , Habib Reza Arzani , Nazila Ghodsieh, Zahra Abedi Pages 7-28
    The main aim of the research was to recognition of the factors of successful promotion methods based on Hojat-ol-Islam val-Moslemin Gharaati’s promotion style and to compile a comprehensive model. In this research which was carried out using mixed method, written works, lectures related to his personality and method of promotion, the lessons from Holy Quran’s television program and to interview with the persons who have had old acquaintance and close relationship with him, have been analyzed accurately. Data analysis has shown that his promotion style can be explained under six major categories: 1) personal characteristics of the missionary, 2) style and structure of the lecture, 3) the lecture’s resources, 4) the method of relation to addresser, 5) religious-cultural activities, 6) and other characteristics. These six main categories accompanied by sub-categories have been specified to three comprehensive models.
    Keywords: Promotion, Religion, Method of Promotion, Promotion Model, Hojat-ol-Islam val-Moslemin Gharaati
  • Fereidoon Vahida , Mansour Haghighatian , Ebrahim Ansari , Jalil Azizi Pages 29-68
    This paper estimates the difference between the supervisory controls of corruption in different countries. Therefore, the main question of this paper was presented as follows: Why do different countries have different levels of control corruption? The official response to the theoretical study of the macro approach, as explained by one of two approaches was used to control corruption. These approaches in terms of three economic approach, a political approach and organizational selection approach, we examined the implications based on common They research, a theoretical model was devised which includes the basic structure of the theory and actually linking to them. In this study the method, a comparative analysis between countries. The countries that make up the population of 1998 to 2012 AD have valid data for all variables. Analysis of this study has been that, given the differences in scores on corruption control are separated. Sampling means that quantitative methods have been done, but it was tried, based on all of the strategies, all related cases that were eligible for comparison, were examined by light microscopy. Empirical findings overseeing the economic development of both the linear and direct, as well as a significant mechanism in controlling corruption are effective.
    Keywords: Economic Development, Democracy, Good Governance, Corruption Control, Adaptive Methods
  • Ali Mohammad Godsi , Zahra Samadi Pages 69-90
    This study examined the sociological case study of learned helplessness in in Tehran city. Social health of the community is a key element and a major cause of failure is lack of social health platform provides. Social health is how relationship person with others in the community.the statistical societies. Of this research are the whole of Tehran. That were selected by random sampling and survey method has been studied. Data collection tools were a questionnaire. Also inorder to survey the level of the learned helplessness both males and females were represented in the study population. The Results of research show that learned helplessness in a population sample is 3.340 with a confidence level (p≤ 0.05). The results show that the feel of learned helplessness can be attributed to the low level of control over the situations, frustration, insecurity and instability between individual activities and the answers them recieve. Also the results of the research indicate the mean level of learned helplessness in men is 3.052 in women 3.080 which show the confidence level (p≥ 0.05). So there is no meaning ful difference between men and women.
    Keywords: Learned Helplessness, Social Health, Lack of Control, Social Failure, Inability Feeling
  • Abolghasem Fatehi , Ebrahim Ekhlasi Pages 91-114
    The purpose of the present research prepared on the basis of secondary analysis method is to provide answer to the two following questions; “What are the reasons of requesting for getting divorced among those who refer to Isfahan Divorce Reduction Centers?” and “What are the affecting factors on divorce request in couples referring to stated centers in Isfahan?”. Trying to find answer to the above questions, the researches analyzed all the data in 2891 divorce files found in Isfahan Divorce Reduction Centers through data secondary analysis. On the basis of the results, 27 reasons were recognized among which “Loss of moral understanding” (15.8%) and “Relatives’ Interference” (13.4%) had the highest frequency. Furthermore, in regard to testing hypotheses, the results show significant relationship between “age”, “level of education”, “number of children”, “sexual disorders”, “having any crime history”, “the person offering divorce request for the first time”, “the way the person refers to Divorce Reduction Centers”, as independent variables from one side and “reasons of requesting for getting divorced” as dependent variable one the other side. No significant relationship was found between “couples ‘previous acquaintance” and “reason of requesting for getting divorced”.
    Keywords: Divorce, Family, Marital Maladjustment, Social Pathology, Social Issue
  • Abdolreza Navah , Seyed Abdolhosein Nabavi , Ladan Boghrat Pages 115-150
    The main purpose of this research is to study the: Socio-cultural factors affecting cooperative - non-cooperative individual behaviors in the situation of conflicting between individual and collective interests. (Study: over 16 years old Citizens in Ahvaz, in winter 2012). In this research, variables are demographic factors (sexuality, marital status, and religiosity), situational factors (socio-economic status, Satisfaction with living conditions) social factors (communication with others, persuasive messages, social capital, individualism and responsibility) and dependent variable of the research is social dilemma (conflict between individual and collective interests). The theoretic bases of studying social dilemma are the theory of choice, social capital and the play of jail dilemma. In the hypothesis examination, Statistical software, SPSS, and ‘T’test, Analysis of Variance and Pearson's correlation coefficient was used to test hypotheses. The findings of the research reveal that cooperative behavior of people in social dilemma situations is 18.89 out of 25 which indicates high level of cooperation among people. The result also shows that hypothesis about the relation between social dilemmas, individualism, satisfying with situation; religiosity and communication with others are confirmed.
    Keywords: Conflicting Between Individual, Collective Interests, Individual Interests, Collective Interest, Rational Choice, Prisoner's Dilemma, Social Capital
  • Masood Khodapanah , Salah Ebrahimi Pages 151-164
    Access economic growth and development to in Islamic countries can depend on the development of human capital. Another word, these countries when they can benefit from the sustained economic growth of the capital stock of human knowledge and human expertise in upper levels. Therefore, the aim this study is to examined the relationship between economic growth and human development indicators in selected Islamic countries (including 54 countries) for the period 2003-2010 using the generalized method of moments (GMM) approach. The results showed a positive relationship between the human development index and economic growth in the countries studies.
    Keywords: Index of Human Development, Economic Growth, Generalized Method of Moments, of Selected Countries
  • Rouhoallah Khaje Dolatabad, Dariush Boostani Pages 165-186
    This study investigated the family lived experiences of drug use among students by using grounded theory methodology. Fifteen addicted students of Shahid Bahonar University of Kerman were participated at this study as participant. Data collected via in-dept interview during eighteen month. The participants were selected via two purposive sampling strategies i, e, maximum variation and snowball. Analyzing the data yielded four categories: interfamily conflicts and disagreements; low control and broken dam of alerts and resistance in family; insufficient getting kindness; feeling of helpless and weakness in self management. Also Core category of the research is, ineffectiveness of family life and training, creating an acceptor sprit of drug use. Generally finding indicated that insufficient ways of living and interactions of participant during adolescence play an influencing role in providing their mind and actions towards addiction at the future.
    Keywords: Students, Drug use, lived experiences, Family
  • Ali Hossein Hosseinzadeh , Ardeshir Entezary , Ali Ghazlavi Pages 187-212
    This study is ethnicity and fertility.It does emphasize on the fertility of the Arab and non-Arab ethnic groups and differences in Ahwaz .The overall objective of this study was to evaluate and compare the reproductive behavior of ethnic groups residing in the city of Ahvaz and its risk factors in order to achieve an appropriate analytical framework for explaining the relationship between ethnicity and fertility. This data collection technique, a questionnaire. Statistical population, including all the married women 15-49 years old, lives in Ahwaz. The study is sample of 600 women's wife, married to multi-stage cluster sampling from a statistical population selected, And data obtained from this study in two parts and with the help of SPSS, descriptive and inferential analysis are located. The findings of the study, is the average fertility of Arab women (3/25) and non-Arab women (2/25) respectively higher and lower than average fertility of the whole sample (2/79). Test score results (X2= 85/324, Sig =0/000) indicate that reproductive experience of women of different ethnic groups are Arabs and non-Arab. The correlation Eta= 0/387 intensity will verify the relationship.
    Keywords: Fertility, Ethnicity, Fertility Differential, Similar Characteristics, Attitudes, Interests of Children