فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 77، مهر و آبان 1396)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 77، مهر و آبان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسد اسدی، پریسا تاتی، رسول شریفی، حسن نورافکن، ناصر محبعلی پور صفحات 1-12
    مقدمه
    بیماری دیابت یکی از شایع ترین بیماری های سیستم غدد درون ریز بدن محسوب می شود که شیوع آن در جوامع انسانی روز به روز در حال افزایش است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر عصاره ی هیدروالکلی برگ سبز گندم بر گلوکز، کلسترول، تری_گلیسیرید، LDL، HDL و ظرفیت تام آنتی اکسیدان سرم خون در موش سوری دیابتی شده با آلوکسان می باشد.
    روش ها
    در این تحقیق 40 سر موش سوری نر با میانگین وزنی 25-20 گرم در هشت گروه 5 تایی شاهد؛ کنترل(شم)؛ مت فورمین (mg/kg 60)عصاره های برگ سبز گندم (100؛ 200؛ 400؛ 800 وmg/kg1000) مورد مطالعه قرار گرفتند. در تمام گروه ها در ابتدای مطالعه گلوکز خون اندازه گیری شد، گروه کنترل و گروه های تجربی با تزریق آلوکسان (mg/kg 120)به صورت داخل صفاقی دیابتی شدند. گروه کنترل و گروه های تجربی به مدت 10 روز ترکیبات ذکرشده را به صورت داخل صفاقی دریافت نمودند و 48 ساعت بعد از تمامی گروه ها از طریق بی هوشی و داخل بطنی خون گیری به عمل آمد و شاخص های گلوکز، کلسترول، تری_گلیسیرید، LDL و HDL و ظرفیت تام آنتی اکسیدان سرم اندازه گیری گردید. نتایج کمی به دست آمده از این تحقیق توسط آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی بین گروه های موردمطالعه در سطح معنی دار p<%5 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تغییرات گلوکز خون گروه های عصاره های برگ سبز گندم و مت فورمین در مقایسه با گروه کنترل مثبت و منفی در سطح احتمال 5٪ معنی دار می باشد و در تمامی گروه های تحت مطالعه میزان قند خون در مقایسه با گروه کنترل مثبت به شدت پایین آمده و به گروه کنترل منفی نزدیک شده است (p<%5). همچنین در دوزهای 100، 200، 800 و mg/kg 1000 کاهش قند خون بهتر از گروه مت فورمین بوده است (p<%5). عصاره هیدروالکلی برگ سبز گندم در تمام دوزهای مورد مطالعه و مت فورمین باعث افزایش قابل توجه و معنی داری در میزان ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم و خون شده است (P<0.05). دوز های مختلف عصاره هیدروالکلی برگ سبز گندم و مت فورمین بر میزان LDL و HDL و کلسترول خون نمونه های دیابتی شده تاثیر معناداری ندارد و اختلاف چندانی با گروه های دیگر نشان ندادند (P>0.05). دوز های مختلف عصاره هیدروالکلی برگ سبز گندم بر میزان تری_گلیسیرید تاثیر معنی داری ندارد (P>0.05). ولی مت فورمین بر میزان تری گلیسیرید تاثیر معنی داری دارد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های اثرات عصاره هیدروالکلی برگ سبز گندم بر میزان گلوکز و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم می توان عنوان نمود که عصاره فوق در درمان دیابت و کاهش عوارض ناشی از آن می تواند به عنوان گزینه مناسبی مطرح باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، عصاره برگ سبز گندم، آلوکسان، ظرفیت تام آنتی اکسیدان سرم، استرس اکسیداتی
  • نگار فانی، بهرام محبی، رویا صادقی*، آذر طل، احمدرضا شمشیری صفحات 13-22
    مقدمه
    تبعیت از یک برنامه و رژیم غذایی در بیماران مبتلا به دیابت، یکی از ارکان مدیریت فردی دیابت است. سبک زندگی و از جمله آن ها رفتارهای تغذیه ای نقش مهمی در پیشگیری و درمان دیابت دارد. با این وجود تبعیت از رژیم غذایی دیابتی، یکی از مهم ترین چالش ها در کنترل دیابت است. لذا هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش براساس مدل اعتقاد بهداشتی بر بهبود تبعیت از تغذیه درمبتلایان به دیابت نوع دو بود.
    روش ها
    در این مطالعه مداخله ای جمعیت مورد مطالعه، بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مراکز بهداشت جنوب تهران بود. تعداد نمونه ها 216 نفر در نظر گرفته شد که به 2 گروه مداخله و مقایسه تقسیم شدند. برای گروه مداخله طی یک ماه 6 جلسه ی آموزشی برگزار شد. اطلاعات لازم توسط پرسشنامه طی سه مرحله ی قبل، سه و شش ماه پس از آموزش از هر دو گروه جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 و با استفاده از آنالیز واریانس برای تکرار مشاهدات و آزمون تی تست در سطح معنا داری کمتر از 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از مداخله آموزشی دو گروه از نظر اطلاعات دموگرافیک وسازه های مدلHBM و تبعیت تغذیه تفاوت معنا داری نداشت. اما بعد از مداخله اختلاف معناداری بین همه اجزا مدل اعتقاد بهداشتی حساسیت درک شده، شدت درک شده ،منافع درک شده ،موانع درک شده، راهنما برای عمل، تبعیت تغذیه و شاخص کنترل دیابت در گروه مداخله وجود داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که آموزش براساس مدل اعتقاد بهداشتی موجب بهبود تبعیت تغذیه بیماران مبتلا به دیابت خواهد شد و این تاثیرات مدت طولانی پس از پایان آموزش نیز برقرار می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، تبعیت تغذیه ای، مدل اعتقاد بهداشتی
  • سیدعلی حسینی، فاطمه رضوانی پور، نسیبه کاظمی *، امیدرضا صالحی، مریم کسراییان صفحات 23-30
    مقدمه
    دیابت حاملگی از جمله شایع ترین بیماری های دوران حاملگی است که عوارض متعددی برای جنین و مادر دارد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر شش هفته ورزش در آب در سه ماهه ی دوم بارداری بر ویسفاتین و تحمل گلوکز زنان مبتلا به دیابت بارداری بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی نیمه تجربی 24 مادر مبتلا به دیابت بارداری مراجعه کننده به درمانگاه حافظ شیراز که در هفته ی 23 الی 24 بارداری قرار داشتند، به عنوان نمونه ی آماری انتخاب و به دو گروه 12 نفره ورزش در آب و کنترل تقسیم شدند. گروه ورزش در آب به مدت شش هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 45 دقیقه تمرینات ورزش در آب را انجام دادند. گروه کنترل در این مدت فقط فعالیت های روزمره خود را داشتند. جهت بررسی متغیرهای تحقیق در پیش آزمون و پس آزمون خونگیری از ورید بازویی آزمودنی ها در حالت ناشتا به عمل آمد.
    یافته ها
    شش هفته ورزش در آب در سه ماهه ی دوم بارداری اثر معناداری بر افزایش ویسفاتین و کاهش تحمل گلوکز زنان مبتلا به دیابت بارداری دارد (001/0=P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد جهت بهبود سطوح ویسفاتین و تحمل گلوکز زنان مبتلا به دیابت بارداری، در سه ماهه ی دوم بارداری بتوان از شش هفته ورزش در آب استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ورزش، دیابت بارداری، ویسفاتین، تست تحمل گلوکز
  • منیژه دهی*، کیان نوروزی، پروانه آقاجری، مریم خوشبخت، نازیلا وثوقی صفحات 31-38
    مقدمه
    با توجه به شیوع روزافزون بیماری دیابت و کاهش کیفیت زندگی این بیماران، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه ی بازدید منزل بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی صورت گرفته است.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی می باشد که 66 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به خانه های بهداشت روستاهای اطراف مراغه با توجه به معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفت و سپس برنامه ی بازدید منزل که برنامه ی آموزشی ساختار یافته است طی شش ماه برای گروه تجربی صورت گرفت. قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه ی کیفیت زندگی بیماران دیابتی توسط تمامی نمونه های پژوهش تکمیل شد. برای تحلیل نتایج از نرم افزارSPSS و آزمون آماری t تست استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه تجربی میانگین نمرات کیفیت زندگی در ابعاد مختلف قبل و بعد از انجام مداخله، تفاوت آماری معنی داری نشان داد و در گروه کنترل، میانگین نمرات کیفیت زندگی قبل و بعد از انجام مداخله، تفاوت آماری معناداری نشان نداد. و همچنین مقایسه ی میانگین نمرات کیفیت زندگی در بین دو گروه بعد از انجام مداخله، اختلاف معنی داری نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان دهنده ی تاثیر قابل توجه برنامه بازدید منزل، در بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم است، در نتیجه در نظر گرفتن برنامه بازدید منزل به عنوان یکی از اقدامات اصلی در ارائه مراقبت به بیماران دیابتی، ضروری به نظر می رسد، به طوری که پرستاران و سایر اعضای تیم بهداشتی می توانند با بازدید منزل و ارائه مداخلات مناسب به ارتقاء کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت و در نتیجه کاهش مشکلات فردی، خانوادگی و اجتماعی مربوط به این بیماری کمک کنند.
    کلیدواژگان: بازدید منزل، کیفیت زندگی، بعد اجتماعی، بعد روانی عاطفی، بعد رفتاری فعالیتی، دیابت نوع دو
  • حامد رضایی نسب *، روح الله رنجبر، عبدالحمید حبیبی، محمد طاهر افشون پور صفحات 39-48
    مقدمه
    ترشح ویسفاتین توسط عوامل مختلف، از جمله سایتوکاین هایی نظیر TNF–α و 6IL- تحت تاثیر قرار می گیرد. از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین ترکیبی (مقاومتی دایره ای – هوازی) بر غلظت ویسفاتین، IL-6 و TNF-α در مردان چاق مبتلا به دیابت نوع دو بود.
    روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی 24 مرد بیمار مبتلا به دیابت نوع دو به صورت هدفمند انتخاب و پس از اندازه گیری شاخص های تن سنجی و ترکیب بدن به طور تصادفی در دو گروه ترکیبی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار داده شدند. مداخله ی تمرینی شامل تمرین ترکیبی (هوازی و مقاومتی دایره ای) بود که به مدت هشت هفته، 5 جلسه در هفته و هر جلسه 30 تا 50 دقیقه انجام شد. برای تجزیه و تحلیل متغیر های اندازه گیری شده از تحلیل کوواریانس و t وابسته در سطح معناداری 05/0P≤ استفاده شد.
    یافته ها
    هشت هفته تمرین ترکیبی باعث کاهش معنادار در غلظت های گلوکز خون ناشتا و ویسفاتین پلاسما (05/0P≤) و عدم تغییر در سطوح IL-6 و TNF-α گردید (05/0≤P). همچنین ارتباط مثبت و معناداری بین ویسفاتین پلاسما با IL-6 و TNF-α مشاهده گردید (05/0P≤).
    نتیجه گیری
    هشت هفته تمرین ترکیبی علی رغم تاثیر معنادار بر ویسفاتین پلاسما، سبب تغییرات معنادار IL-6 و TNF-α پلاسما در افراد مبتلا به دیابت نوع دو نشد؛ به نظر می رسد این نوع تمرین در کاهش چاقی و چربی احشایی و در نتیجه ی کاهش ویسفاتین پلاسما مناسب است، اما پتانسیل ایجاد تغییر در IL-6 و TNF-α را ندارد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، تمرین ترکیبی، ویسفاتین، IL، 6، TNF، ?
  • سحر شفیعی *، عباسعلی راز، ندا ادیبی، معصومه منصوری، زهره عنابستانی، زهرا میرزایی زاده، مهرداد هاشمی، کبری امیدفر صفحات 49-56
    مقدمه
    دیابت نوع دو شایع ترین نوع دیابت و یک اختلال متابولیک و درون ریز پیچیده است که از جمله عوارض اصلی آن زخم پای دیابتی می باشد. ماتریکس متالوپروتئینازها از جمله آنزیم های کلیدی در بازسازی ماتریکس خارج سلولی اند و دارای فعالیت پروتئولیتیکی هستند. هدف ما از پژوهش حاضر بررسی ارتباط واریانت -1562C>T (rs3918242) پروموتر ژن MMP-9 با زخم پای دیابتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو است تا در صورت تایید همبستگی، از آن به عنوان مارکر زیستی پیش آگهی دهنده در بیماران با خطر بالای ابتلا استفاده شود.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مورد-شاهد است. پلی مورفیسم -1562C>T پروموتر ژن MMP-9 در 100 بیمار دیابتی دارای زخم پا با درجه ی 1 یا 2 طبق طبقه بندی وگنر در گروه مورد و 132 بیمار دیابتی فاقد زخم در گروه شاهد، با استفاده از تکنیک PCR Tetra ARMS تعیین ژنوتیپ گردید.
    یافته ها
    آزمون Chi-square بین دو گروه شاهد و مورد، از نظر آماری یک اختلاف معنادار را در فراوانی ژنوتیپ های (CC )، (CT) و(TT) متعلق به پلی مورفیسم -1562C>T در پروموتر ژن MMP-9 نشان داد. (P=0.000).
    نتیجه گیری
    طبق این مطالعه ارتباط معنی داری بین پلی مورفیسم -1562C>T در پروموتر ژن MMP-9 و خطر ابتلا به زخم پای دیابتی در بین افراد مبتلا به دیابت نوع دو وجود دارد. بنابراین می توان این بیومارکر را برای بررسی میزان و پیش آگهی خطر ابتلا به زخم پای دیابتی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، زخم پای دیابتی، ماتریکس متالوپروتئیناز، 9(MMP، 9)، بیومارکر، پلی مورفیسم 1562C>T
|
  • Assad Assadi, Parisa Tati, Rasul Sharifi, Hassan Nourafcan, Naser Mohebalipour Pages 1-12
    Background
    Diabetes is one of the most common diseases of the body's endocrine system, Based on present forecasts of its prevalence will increase in human societies. Diabetes mellitus consists of 5 groups, its two major groups: type I diabetes or insulin-dependent and type II diabetes or non-insulin dependent diabetes. The aim of this study was to evaluate the effect of alcoholic extract of green wheat leaves on glucose, cholesterol, triglycerides, LDL, HDL and total antioxidant capacity of blood serum in alloxan-induced diabetic mice.
    Methods
    In this study, 40 male mice with an average weight of 25-20 grams in eight groups of five rats: The negative control, positive control (sham), Methformin (60mg/kg), green Wheat leaf extract (100, 200, 400, 800 and 1000mg/kg) were tested. Blood glucose was measured at baseline, then in the positive control group and the experimental groups by Alloxan (120mg/kg) Diabetes was induced by intraperitoneally. During the study, the positive control group and experimental groups received aforementioned compounds for 10 days via intraperitoneally and after 48 hours of each group blood samples were taken through the intraventricular anesthesia and glucose, cholesterol, triglycerides, LDL, HDL and total antioxidant capacity in serum were measured. Quantitative results achieved in this research by one-way ANOVA and Tukey post hoc test between the groups studied Considering the significance level of p
    Results
    The results showed that blood glucose changes in green Wheat leaf extract and metformin groups compared with the positive control group and negative control group was significant at the 5% level and In all under study groups blood glucose levels, Compared with the positive control group decreased and is close to the negative control group also in doses of 100, 200, 800 and 1000 mg/kg Reduced blood glucose is better than methformin group. Methformin and green Wheat leaf extract caused a significant increase at all doses studied in the TAC's Blood. Methformin and green Wheat leaf extract on the amounts of LDL, HDL and cholesterol in diabetic groups had no significant effect and did not have significant difference with other groups. There was no significant effect of different doses of green Wheat leaf extract on the blood triglycerides. However, metformin has a significant impact on triglyceride levels.
    Conclusion
    The results of the effects of green Wheat leaf extract on glucose and serum antioxidant capacity It can be noted that these extracts in the treatment of diabetes and reduce its complications can be considered as an option.
    Keywords: Diabetes, Green wheat leaves, Alloxan, Total Antioxidant Capacity, Oxidative stress
  • Negar Fani, Bahram Mohebbi, Roya Sadeghi *, Azar Tol, Ahmadreza Shamshiri Pages 13-22
    Background
    Adherence to diet is one of the basis of diabetes management in patients with diabetes. Regarding to diabetes control, healthy lifestyle including nutritional behaviors, play an important role in preventing and managing diabetes. However, compliance with a diabetic diet is one of the most important challenges in diabetes control. This study aimed at determining the effect of educational intervention on promoting nutrition adherence among patients with type 2 diabetes referee to south health center of Tehran University of Medical Sciences based on Health Belief Model.
    Methods
    This interventional study was performed with216 type 2 diabetes patients as population study who referred to health centers in south of Tehran. Participants were randomly allocated to intervention and control groups.
    Questionnaires were completed by both groups at baseline, three and six months after intervention. Intervention group received intervention including during the month, six training sessions for 45 to 60 minutes for group training and Q & A With the package held at meetings to assess the diabetes-related complications. SPSS software version 22 utilized to data analysis using t-test and repeated measure analysis. Significance level was set less than 0.05.
    Results
    Before the intervention, demographics and HBM constructs model were not significantly different in two groups. In intervention group, there were statistically significant differences between all parts of HBM after educational intervention (perceived susceptibility (p
    Conclusion
    According to study results, it can be concluded that education through Health Belief Model can be effective to follow in terms of improved nutrition among patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Nutritional Adherence_Health Belief Model
  • Ali Hosseini Seyed, Fatemeh Rezvanipour, Nasibeh Kazemi *, Omidreza Salehi, Maryam Kasraeian Pages 23-30
    Background
    Gestational diabetes in on of common complications of pregnancy which has different complications for fetus and mother. Aim of present study was to review the effect of six weeks aqua training in second trimester of pregnancy on visfatin and glucose tolerance of gestational diabetic women.
    Methods
    In this semi experimental research 24 gestational diabetic mothers who recourse to hafez clinic of shiraz city which were in 23- 24 week of pregnancy select as sample and divided in two groups of 12 persons of aqua training and control. Aqua training group trained aqua trainings 6 weeks, 3 sessions per week and 45 minutes per session. In this period of the time control group has just their daily activities. For measure the research variables fasting blood sample gathered from antecubital vein in pretest and post test.
    Results
    Six weeks aqua training in second trimester of pregnancy has significant effect on increase of visfatin and decrease of glucose tolerance of gestational diabetic women (p=0.001).
    Conclusion
    It seems that for improvement of visfatin levels and glucose tolerance of gestational diabetic women can use six weeks aqua training in second trimester of pregnancy.
    Keywords: Exercise, Gestational Diabetes, Visfatin, Glucose Tolerance Test
  • Manijeh Dehi *, Kian Norozi, Parvaneh Aghajari, Maryam Khoahbakht, Nazila Vosoghi Pages 31-38
    Background
    The diabetes is one of the most common chronic diseases in the world. One of the most considerable factor in case of a diabetic patient is quality of life. and the home visit can be effective. The present study aims to investigate the effects of home visits on quality of life type II diabetes.
    Methods
    the present study is a clinical trial study for which 61 patients suffering type II diabetes visiting healthcare homes in the villages in Maragheh, were selected considering the criteria for entering the study and using random sampling method. Later on, in order to control the limitations, subjects were homogenized according to their age, marital status, education and the period of their illness. Then, they were divided into two control and experimental groups. then all units of study completed Quality of life questionnair before and after the intervention (6 month structured program of home visits). Data were analysed by SPSS and descriptive and analytic stastics (t test)
    Results
    The finding showed there was a significant difference between mean Quality of life in case group befor and after the intervention (Po/o5).
    Conclusion
    Based on the finding of this study, home visit has been effective on the improvement of Quality of life, and the nurses by appropriate intervention and home visit can help to improve quality of life.
    Keywords: Home Visit, Quality Of Life, Type II Diabetes
  • Hamed Rezaei Nasab *, Roohollah Ranjbar, Abdolhamid Habibi, Mohammad Taher Afshoon Pour Pages 39-48
    visfatin secreted by various factors, including cytokines such as TNF-α and IL-6 is affected. The purpose of this study was to evaluate the effect of eight weeks of combined training (resistance circular - aerobic) visfatin concentration, IL-6 and TNF-α in obese men with type II diabetes.
    Methods
    The population of the research was all men with diabetes type II in District 2 of Ahwaz. Twenty four patients with diabetes type II, aged 40-55 years and fasting blood glucose lower than 200 mg /dl were selected by purposive sampling. First, the anthropometric variables and body composition were measured, then subjects were randomly divided into two groups (experimental, n=12 and control, n=12). Combined exercise training was done for 8 weeks (5 days/week, 30 to 50 minutes) for experimental group. To analyze the changes in the covariance analysis and dependent t test measured variables at a significance level of p≤05.
    Result
    After eight-week combined exercise training, fasting blood glucose and plasma visfatin significantly decreased p≤05. But no significant changes were observed in the levels of IL-6 and TNF-α p≥05. Also, the inverse relationship between plasma visfatin with IL-6 and TNF-α was observed (P≤ 0.05).
    Conclusion
    Eight weeks of combined training despite a positive effect on plasma visfatin, due to no significant changes in plasma IL-6 and TNF-α in patients with type 2 diabetes, it seems this type of exercise in reducing obesity and visceral fat and thereby reducing plasma visfatin is appropriate, but the potential change in IL-6 and TNF-α does.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Combined Training_Visfatin_IL_6_TNF_?
  • Sahar Shafiee *, Abbasali Raz, Neda Adibi, Masoomeh Mansouri, Zohreh Annabestani, Zahra Mirzaeezadeh, Mehrdad Hashemi, Kobra Omidfar Pages 49-56
    Background
    Type 2 diabetes is the most common type of diabetes, and a complex endocrine metabolic disorder that one of its main complications is diabetic foot ulcers. Matrix metalloproteinases (MMPs) are one of the key enzymes in the reconstruction of extracellular matrix which have proteolytic activity. The aim of this research is based on evaluating relationship between -1562 C>T allele at MMP-9 gene promoter with diabetic foot ulcer in type II diabetic patients. If such correlation proves, it can be used as a prognostic biomarker in patients with high-risk.
    Methods
    This is a case-control study. The single nucleotide polymorphism of -1562C>T allele of MMP9 gene promoter was genotyped by hit Tetra ARMS PCR technique in 100 diabetic patients with foot ulcer grade 1 or 2 as the case group according Wagner classification and in 100 diabetic patients without foot ulcer as the control group.
    Results
    The Chi-square test revealed significant difference in genotype frequency of CC, CT and TT alleles of -1562C>T allele of MMP9 gene promoter between case and control groups (P=0.000).
    Conclusion
    According to this study, there is a relationship between -1562C>T allele of MMP9 gene promoter with diabetic foot ulcer in type2 diabetes patients. Thus we can introduce this biomarker for evaluation of risk and prognosis of diabetic foot ulcers.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Diabetic Foot Ulcer_Matrix Matalloproteins_9 (MMP_9)_Biomarker_Polymorphism_1562 C>T