فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 27 (پاییز 1395)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 27 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهمن حاجی پور، سیدمحمود حسینی، ساسان زارع صفحات 15-39
    امروزه انتخابات به عنوان مهم ترین عرصه مشارکت سیاسی، شاخص مردمی بودن هر حاکمیت را به محک می گذارد. در نظام های مردم سالار، کسب بیشترین آرا و پیروزی در انتخابات همواره جزو دغدغه های اصلی جریان های سیاسی بوده است. بازاریابی سیاسی در دهه های اخیر به عنوان ابزار تحقق پیروزی در انتخابات کاربردی دوچندان یافته است؛ به گونه ای که پیروزی جریان های سیاسی در انتخابات تا حد زیادی به استفاده موثر این گروه ها از مدل های بازاریابی سیاسی برمی گردد. در این پژوهش کوشیده شد تا الگویی بومی از بازاریابی سیاسی در انتخابات محلی ایران ارائه شود. در این پژوهش از رویکرد ظاهرشونده «نظریه پردازی داده بنیاد» استفاده شد. نتایج مصاحبه عمیق با 13 نفر از خبرگان حوزه انتخابات محلی در تهران نشان داد که 1. ملزومات حضور موثر حزب در رقابت سیاسی؛ 2. نیازشناسی بازار رای؛ 3. طراحی محصول متناسب با مطالبه اصلی بازار رای؛ 4. بازاریابی و تبلیغات اثربخش محصول سیاسی؛ 5. فروش ایده/کاندیدا و 6. پایش مستمر محیط، ابعاد الگوی بازاریابی سیاسی در انتخابات محلی را رقم می زنند.
    کلیدواژگان: بازاریابی سیاسی، انتخابات محلی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • سید مهدی الوانی، میر علی سیدنقوی، رضا زارع بزرگ ابادی صفحات 41-62
    هدف پژوهش حاضر، طراحی یک مدل جانشین پروری با توجه به شایستگی های محوری مورد نیاز مدیران کلیدی سازمان است تا شایسته سالاری را در بلند مدت تصمین کند. جانشین پروری به عنوان یک سازوکار راهبردی در تداوم حیات سازمان ها در طول زمان اهمیت زیادی دارد و تربیت مدیران کلیدی متناسب با برنامه های راهبردی سازمان را به گونه ای هدف گذاری می کند که توانمندی مدیران همراستا با تحولات محیطی و بلوغ سازمانی ارتقا یابد. این پژوهش در جامعه آماری مدیران «سازمان اقتصادی کوثر» و در سطح کل جامعه (مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت های سازمان و مدیران عالی ستادی) انجام شد. نوع پژوهش توسعه ای - کاربردی و توصیفی - پیمایشی است. پژوهشگر با استفاده از پرسشنامه خودساخته که پایایی و روایی آن به وسیله ارزیابی آماری با مدل کالموگروف – اسمیرنوف یک و دو گروهی و کروسکال والیس سنجیده شد، اقدام به جمع آوری داده ها کرد. نتایج، فرضیه های طراحی شده را تایید می کند و در این میان شایستگی محوری، شناسایی شرح شغل بالاترین تاثیر را در جانشین پروری و توانمندی نیروی انسانی بالاترین تاثیرگذاری را در مدل دارد. برنامه ریزی جانشین پروری پیوند معناداری با قابلیت های راهبردی سازمان دارد. بر همین اساس پیشنهاد می شود که در سازمان علاوه بر شرح شغل جاری مدیران کلیدی، یک شرح شغل راهبردی متناسب با اسناد بالادستی سازمان تنظیم شود که مهم ترین پیشنهاد پژوهشگر است؛ همچنین ایجاد جایگاه ساختاری در سازمان برای پیگیری و اجرای برنامه ریزی جانشینی یک ضرورت اساسی برای عملیاتی شدن جانشین پروری در سازمان ها است.
    کلیدواژگان: شایستگی های محوری، جانشین پروری، مناصب کلیدی، استعدادها
  • محمد دوستار، محمد اسماعیل زاده، هانیه حسنی صفحات 63-83
    ابراز نظر و ایده جز جدانشدنی و ضروری تصمیم هایی است که افراد در محیط های کاری می گیرند. وجود جو سازمانی مناسب برای ابراز نظر نیز حیاتی است؛ از این رو باید شرایطی در سازمان فراهم باشد که کارکنان بتوانند به راحتی به ابراز نظر بپردازند و ایده های مفید خود را برای حل مشکلات سازمان ابراز کنند. برای فراهم کردن چنین جو و شرایطی سبک رهبری مدیران سازمان و نحوه برخورد آن ها بسیار تاثیرگذار است؛ ازاین رو در این پژوهش به بررسی تاثیرات رهبری اخلاقی بر سکوت و آوای سازمانی و عملکرد کارکنان پرداخته می شود. ابتدا متغیرهای یادشده تشریح و در ادامه با توجه به مرور مبانی نظری موضوع، فرضیه های مناسب مطرح می شوند. داده های موردنیاز برای بررسی فرضیه ها از میان کارکنان «دانشگاه گیلان» جمع آوری شد و برای تحلیل داده ها، روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به کار رفت. با توجه به تحلیل های اکتشافی انجام گرفته ابعاد آوای نوع دوستانه، آوای تدافعی و آوای مطیع به عنوان ابعاد آوای سازمانی و ابعاد سکوت مطیع، سکوت دفاعی، سکوت نوع دوستانه و سکوت فرصت طلبانه به عنوان ابعاد سکوت سازمانی شناخته شد؛ سپس فرضیه های اصلی و فرعی موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده تاثیرگذاری رهبری اخلاقی بر سکوت و آوای سازمانی است؛ همچنین با توجه به فرضیه های پژوهش به بررسی تاثیرات سکوت و آوای سازمانی بر عملکرد پرداخته شد که تاثیرگذاری سکوت و آوای سازمانی نیز بر عملکرد کارکنان نیز به اثبات رسید.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، آوای سازمانی، رهبری اخلاقی، عملکرد کارکنان
  • تهمینه برهانی، اکرم هادیزاده مقدم صفحات 85-103
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل اثرگذار بر رفاه ذهنی کارکنان بخش عمومی انجام شده است. نیروی انسانی یک سازمان، منبع کلیدی برای کسب مزیت رقابتی پایدار و یکی از عوامل اصلی موفقیت در سازمان ها به حساب می آید؛ ازاین رو مدیریت اثربخش منابع انسانی به یکی از مهم ترین مسائل پیش روی سازمان ها برای نیل به اهداف سازمانی تبدیل شده است. ازآنجای که انجام کار در قالب شغل، شکل می گیرد، لازم است ویژگی هایی که شغل در ارتباط با خصوصیات شاغل، سنجیده و ملحوظ شود. باید شغل و مراحل انجام آن را به خوبی شناخت و به تجزیه وتحلیل شغل توجه کرد؛ در گام بعدی شغل را طراحی کرد و افراد متناسب با هر شغل را در جایگاه شغلی لازم به کار گمارد. در این راستا متغیر رفاه ذهنی کارکنان به عنوان متغیر وابسته و فعالیت های مدیریت منابع انسانی و طراحی شغل به عنوان متغیرهای مستقل و عوامل اثرگذار بر رفاه ذهنی کارکنان انتخاب شده اند. جامعه آماری این پژوهش کارکنان بخش آزمایشگاه مرکزی «بیمارستان امام خمینی» به تعداد 200 نفر هستند که پرسشنامه استاندارد پژوهش در میان 133 نفر از اعضای این جامعه به روش نمونه گیری ساده و در دسترس توزیع و جمع آوری شد. نتایج حلیل داده ها حاکی از این است که طراحی شغل و فعالیت های مدیریت منابع انسانی بر رفاه ذهنی کارکنان تاثیر زیادی می گذارد؛ همچنین نتایج نشان دادند که تاثیر طراحی شغل به میزان زیادی بیشتر از تاثیر فعالیت های مدیریت منابع انسانی است.
    کلیدواژگان: رفاه ذهنی کارکنان، طراحی شغل، فعالیت های مدیریت منابع انسانی
  • محمد علی ترابنده، علائالدین رفیع زاده صفحات 105-121
    نقشه راه اصلاح نظام اداری کشور که در 8 برنامه تدوین شده است، مبتنی بر رئوس سیاست های کلی نظام اداری ابلاغی مقام معظم رهبری است و ثمره غایی آن محقق شدن نظام اداری بهره ور بر پایه ارزش های اسلامی است. در این پژوهش ابتدا با توجه به نقشه استراتژی که شالوده ای برای کارت امتیازی متوازن (BSC) تلقی می شود، به چیدن اهداف استراتژیک مبتنی بر 8 برنامه نقشه راه اصلاح نظام اداری در ابعاد کارت امتیازی متوازن پرداخته می شود؛ سپس برای تعیین ارتباطات علی و معلولی هر یک از این اهداف در نقشه استراتژی از تکنیک دیمتل فازی (FDEMATEL) استفاده می شود و تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین اهداف تعیین و بر اساس آن وزن اهداف محاسبه می شوند. در مرحله بعد، شاخص های عمومی ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی که ذیل هریک از اهداف تعریف می شوند بر اساس تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) با به کارگیری نرم افزار Super Decisions امتیازدهی می شوند؛ بنابراین نظامی برای ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی تدوین می شود که در آن امتیازدهی شاخص های ارزیابی عملکرد مبتنی بر اهداف استراتژیک نقشه راه اصلاح نظام اداری صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: نقشه راه اصلاح نظام اداری، تکنیک دیمتل، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، کارت امتیازی متوازن
  • مسلم باقری، ابوالقاسم ابراهیمی، مهرداد کیانی صفحات 123-143
    در سال های اخیر سازمان های دولتی، به ویژه دانشگاه ها، به واسطه قوانین و بخشنامه های صادرشده از سوی مراجع ذی ربط، برون سپاری فعالیت های خود را در دستور کار قرار داده اند. پژوهش حاضربا هدف ارائه مدلی برای شناسایی فعالیت های قابل برون سپاری در دانشگاه ها و به طور خاص در «دانشگاه شیراز» و با استفاده از روش پژوهش آمیخته (استفاده از روش کیفی فراترکیب برای استخراج معیارهای موثر بر تصمیم برون سپاری و روش دلفی برای نهایی سازی آن ها و سپس استفاده از روش های کمی برای تعیین درجه اهمیت معیارها) انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش همه استادان آشنا با موضوع برون سپاری و کارشناسان و متصدیان این حوزه در «دانشگاه شیراز» هستند که 17 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. مدل ارائه شده در این پژوهش دارای 3 بعد، 7 مولفه و 39 معیار است که بر اساس نتایج، معیارهای اهمیت راهبردی فعالیت در جایگاه کلی سازمان، اهمیت نسبی فعالیت، میزان وابستگی فعالیت با سایر فعالیت ها، فراگیری فعالیت در بخش های مختلف، درآمد فعالیت و هزینه فعالیت به ترتیب مهم ترین معیارهای موثر در شناسایی فعالیت های قابل برون سپاری در «دانشگاه شیراز» هستند.
    کلیدواژگان: برون سپاری، فراترکیب، دلفی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، دانشگاه شیراز
  • سید حسین سیادت، راهله نوروزی وفا صفحات 145-163
    امروزه سازمان ها دریافته اند که دانش یکی از مهم ترین و بارزترین شاخص های ماندگاری در دنیای رقابتی است. بعد رقابتی اصلی هر بنگاه اقتصادی، ایجاد و انتقال موثر دانش درون سازمان است. اجرای موفق مدیریت دانش به هماهنگی بین عواملی از قبیل فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات، ساختار سازمانی، رهبری و منابع انسانی بستگی زیادی دارد. این پژوهش با استفاده از ارزیابی عوامل کلیدی موفقیت، به دنبال تعیین وضعیت آمادگی اجرای مدیریت دانش در سازمان صداوسیما - رادیو اینترنتی است. برای هر یک از شاخص های بالا، مولفه های مختلفی بر اساس راهبردهای اساسی مدل نوناکو و تاکوشی در تهیه پرسشنامه استفاده شد. تحلیل داده های به دست آمده از پرسشنامه نیز با استفاده از آزمون فریدمن (بالاترین میانگین) اولویت بندی شدند. بر اساس یافته های آزمون ها، این سازمان با وضعیت مطلوب اجرای مدیریت دانش فاصله دارد. در میان زیرساخت های مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی وضعیت نامساعدتری نسبت به سایر عوامل دارد؛ همچنین زیرساخت فناوری اطلاعات از بهترین وضعیت برخوردار است. در انتها با توجه به مدل پایه ساختمان دانش، پیشنهادهایی برای استقرار مدیریت دانش در این سازمان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش صریح سازمان، دانش ضمنی سازمان، اجرای مدیریت دانش
|
  • Bahman Hajipoor, Seyed Mahmud Hoseini, Sasan Zare Pages 15-39
    Nowadays, as the most important field of political participation, elections measure the level of popularity of any sovereignty. Gaining a majority and win the elections by political parties in democracies is always one of the main concerns that these parties have. In recent decades political marketing as a tool to win elections, gain a very important role; so that the success of political parties in elections is heavily depend on the effective use of these models of political marketing. In this research we tried to outline an indigenous pattern of political marketing in local elections in Iran. In this research we have used “Classical Grounded Theory” emergent approach. The results of in-depth interviews with 13 experts of local elections in Tehran have shown that the followings will determine multiple aspects of political marketing model in local elections: 1. Requirements for effective participation in the political competition; 2. Identifying the needs of vote market; 3. Designing an appropriate product according to the main claim of vote market; 4. Effective marketing and advertising for political product; 5. Selling the ideas/candidates; 6. Continuous monitoring of the environment.
    Keywords: Marketing, Political Marketing, Local Elections, Classical Grounded Theory
  • Seyed Mehdi Alvani, Mir Ali Seyed Naghavi, Reza Zare Bozorgabadi Pages 41-62
    The aim of the present study is to develop a succession planning model with considering the core competencies needed by key managers in organizations.The society of the present study is all the mangers of Kowsar Economic Organization and it is conducted at the level of the whole population (including managing directors and board members of the affiliated companies and senior management in headquarters of this organization). The present study is a developmental – applied and descriptive – survey study. Data was collected by questionnaire. Validity and reliability of this questionnaire were evaluated statistically by one and two-group Kolmogorov-Smirnov model and Kruskal-Wallis test. results indicats that research hypotheses are confirmed and that among the core competencies, identification of job description has the highest effect on succession planning and that human resource capacity has the highest effect in the model and succession planning has a significant relationship with strategic capabilities in this organization.
    Keywords: Core Competencies, Succession Planning, Key Positions, Talents
  • Mohammad Dustar, Mohammad Esmailzadeh, Hanieh Hosseini Pages 63-83
    Employee's opinions and ideas are valuable sources for managers’ decision making. Thus, the proper conditions should be provided in organization so that employees could easily express their views and provide their useful ideas for solving organization problems. To create this situation, we should identify influencing factors. Therefore, this paper examines the relationships between ethical leadership, organizational voice, silence and employees’ performance. First, these variables are described and in the following, hypotheses are presented according to the literature. To explore hypotheses, data were collected from university of Guilan employees using questionnaires. For data analysis we used exploratory and confirmatory factor analysis. According to exploratory factor analysis, prosocial, defensive and acquiescent voice were identified as dimensions of organizational voice and prosocial, defensive and acquiescent silence were identified as dimensions of organizational silence. The results confirm the influence of ethical leadership on organizational silence and voice and the influence of organizational silence and voice on employee performance.
    Keywords: Organizational Silence, Organizational Voice, Ethical Leadership, Employee Performance
  • Tahmineh Borhani, Akram Hadizadeh Moghadam Pages 85-103
    The aim of this research is studying the antecedents Of Employee's Subjective Wellbeing. Subjective Wellbeing is considered as a dependent variable, Job Design and Human Resource Management Practices are considered as independent and antecedents of Subjective Wellbeing in this investigation. Our society is Emam Khomeini hospital laboratory (N=200). 132 persons are selected based on random sampling. In this regards, 200 questionnaires were distributed, after gathering them 133 questionnaires were proper for analyzing. Structural Equation Modeling (SEM) is used for testing the hypothesis. Our results show that Job Design and HRM practices have positive effect on employee's Subjective Wellbeing. Also the results show that the effect of Job Design on Employee's Subjective Wellbeing is more than the effect of Human Resource Management Practices, on it.
    Keywords: Employee's Subjective Wellbeing, Job Design, Human Resource Management Practices
  • Mohammad Ali Torabandeh, Alaeddin Rafizadeh Pages 105-121
    The goal of the administrative reform roadmap that has been conducted in 8 plans is steering administrative system to productive system based on Islamic values. In this research, by considering the strategy map, that is the foundation for Balanced Score Card (BSC), the strategic objectives are arrenged. These strategic objectives are in turn based on 8 plans of administrative reform roadmap. Then for identifying the cause and effect relations of each objective, the Fuzzy DEMATEL technique is used. So the most effective and the most impressible objectives are identified and weighted. In second step, the general performance evaluation criteria of government agencies that are defined in following of each objective are scored on basis of Fuzzy Analytical hierarchy process technique (FAHP) by implementation of Super Decisions software. Based on these results, system is created for performance evaluation of government agencies that their measures will be valued based on the strategic objectives of the administrative reform roadmap.
    Keywords: Administrative Reform Roadmap, DEMATEL Technique, Analytical Hierarchy Process Technique, Fuzzy Logic, Balanced Score Card
  • Moslem Bagheri, Abolghasem Ebrahimi, Mehrdad Kiani Pages 123-143
    In recent years, government organizations, especially universities, based on laws and regulations, outsource their activities. The aim of this study is to provide decision-making model for outsourcing activities in universities by using exploratory mixed method research (Using the qualitative meta-synthesis method for extracting effective criteria on the decision Making to outsourcing and then use quantitative methods to confirm model and Determin the degree of importance of the criteria). Society of this research are professors, experts and practitioners of Shiraz university who are familiar with the outsourcing. For sampling 17 persons selected using purposive sampling Method. The model presented in this study has 3 dimensions, 7 Component and 39 criteria. Based on the results of analytic hierarchy process, strategic importance of the organization's overall activities, the relative importance of activities, dependence activity with other activities, acquisition activities in various sectors, income of activity and cost of activity are most effective factors in identifying the activities could be outsourced at the University of Shiraz.
    Keywords: Outsourcing, Meta-Synthesis, Delphi, Analytical Hierarchy Process, Shiraz University
  • Seyed Hossein Siadat, Raheleh Noroozi-Vafa Pages 145-163
    Today, organizations have found that knowledge is one of the most obvious indicators of survival in the competitive world. Competitive aspect of any enterprise is establishment and transfer of effective knowledge within the organization. Successful implementation of knowledge management depends heavily on coordination between factors such as organizational culture, information technology, organizational structure, leadership and human resources. This research by using the evaluation of the key success factors, is looking for determine the state of readiness to implement knowledge management in IRIB-Internet Radio. Also, for each indicator, the components based on strategies of the model of Nonaka and Takeuchi have been used in the preparation of the questionnaire. Analyzing data obtained from the questionnaire by using the Friedman test (highest average) have been prioritized. According to the data analysis, this organization is far from the desirable implementation of knowledge management. Among the infrastructures of knowledge management, organizational culture is a disadvantage than the others. Also the IT infrastructure has the best situation. Finally, according to the base of knowledge building, offered suggestions for implementing knowledge management in this organization.
    Keywords: Knowledge Management, Explicit Knowledge of Organization, Tacit Knowledge of Organization, Knowledge Management Implementation