فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال هفتم شماره 4 (تابستان 1392)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال هفتم شماره 4 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی هاشمیان فر، علی هواسی، حسن اسماعیل زاده، محمود براتوند صفحات 7-22
    هدف از انجام این تحقیق بررسی میزان شیوع مصرف مواد نیروزا ، میزان آگاهی دانش آموزان در مورد مصرف این مواد و عوامل موثر بر گرایش به مصرف آن می باشد. چارچوب نظری تحقیق با استفاده از نظریه های فشار مرتن و پیوند افتراقی ساترلند... همچنین روش این پژوهش پیمایشی بوده و از طریق ابزار پرسشنامه ی محقق ساخته انجام گرفته است. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی دانش آموزان مقطع متوسطه ی شهر خرم آباد بوده و از این تعداد 135 نفر از جمعیت آماری که مصرف مواد نیروزا داشته اند به شیوه ی نمونه گیری گلوله برفی متناسب با حجم برای مطالعه انتخاب شده اند. متغیر وابسته در این تحقیق مصرف مواد نیروزا و رابطه ی آن با متغیرهای مستقل پایگاه اجتماعی اقتصادی، بی هنجاری، احساس انزوای اجتماعی، محرومیت نسبی، معاشرت با دوستان مصرف کننده و جنسیت می باشد که بوسیله ی آمار توصیفی (میانگین ها، جداول متقاطع و توزیع فراوانی) و آمار استنباطی (آزمون های تحلیل واریانس، تحلیل رگرسیون، خی دو، تحلیل عاملی، آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. یافته های تحقیق نشان میزان شیوع مواد نیروزا در بین دانش آموزان پسر برابر با 369/13% و در بین دانش آموزان دختر برابر با 260/4% داشته است؛ همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد که رابطه ی مستقیم و معنی داری بین متغیرهای پایگاه اجتماعی اقتصادی، بی هنجاری، احساس انزوای اجتماعی، محرومیت نسبی، معاشرت با دوستان مصرف کننده و جنسیت وجود دارد.
    کلیدواژگان: بی هنجاری، احساس انزوا، دوپینگ، شیوع، مواد نیروزا، آگاهی، نگرش
  • عبدالرضا نواح، علی حسین حسین زاده، فرات چبیشه، سیما عبدی زاده صفحات 23-40
    این مقاله به فرا تحلیل 35 پایان نامه های رشته ی علوم اجتماعی، گرایش جامعه شناسی محض در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز می پردازد. پایان نامه های کارشناسی ارشد که در فرآیند پژوهش در این مقطع پدید می آیند، از جمله مدارک مهم علمی هر کشور هستند. توصیف و تحلیل داده های مجموعه ی این مدارک، می تواند اطلاعات جدیدی را فراهم آورد که بسیار باارزش هستند. در این مقاله، نتایج پژوهشی ارائه می شود که با استفاده از نرم افزار SPSS از تحلیل اطلاعات پایان نامه ها انجام شده و در نتیجه، اقلام قابل توصیف و تحلیل از اطلاعات پایان نامه ها و اطلاعات مرتبط با آنها به دست آمده است. نتایج این پژوهش می تواند برای محققان و استادن، سازمان های پژوهشی و مراکز اداری و اجرایی مورد توجه واقع شود. این نوشتار و سایر تحقیقاتی که روش فراتحلیل را بکار برده اند از این جهت مهم تلقی می شوند که مجالی را فراهم می نمایند تا متخصصین در حوزه ی جامعه شناسی نگاهی به راهی که تاکنون دیگران پیموده اند، داشته باشند و بازنگری واقع بینانه ای نسبت به دستاوردهای این حوزه میسر گردد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، پایان نامه، توصیف اطلاعات، تحلیل اطلاعات
  • مجید موحد، مرضیه مردانی صفحات 41-60
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی میزان استفاده از انواع مختلف رسانه های جمعی و ارتباط آنان با ساختار توزیع قدرت در خانواده انجام شده است. این پژوهش با استفاده از رویه ی پیمایش و پرسشنامه در شهر شیراز انجام شد، نمونه ی مورد مطالعه 600 نفر از زنان هستند که از طریق نمونه گیری طبقه بندی سهمیه ای انجام گردیده است. چارچوب نظری پژوهش دیدگاه فمینیست ها به رسانه ها و نحوه ی بازنمایی نقش زنان در خانواده و مشارکت آنها در حوزه های تصمیم گیری و تقسیم کار جنسیتی درون منزل بوده است. ساختار قدرت دارای سه بعد میزان مشارکت در حوزه های تصمیم گیری، ساخت روابط قدرت و شیوه ی اعمال قدرت می باشد که نتایج نشان داد بین میزان استفاده از تلویزیون، رادیوهای داخلی و خارجی با میزان مشارکت در قلمروهای تصمیم گیری ارتباطی مثبت و معنادار وجود داشته است؛ همچنین هر چه میزان استفاده از اینترنت، ایمیل، پیام کوتاه و روزنامه و مجله بیشتر بوده است ساخت روابط قدرت نیز دوسویه تر شد. از بین انواع مختلف رسانه ها، اینترنت بر شیوه ی اعمال قدرت و ساختار قدرت موثر بود؛ هر چه میزان استفاده از اینترنت بیشتر، شیوه ی اعمال قدرت مجاب سازتر و ساختار قدرت دموکرات تر می گردید.
    کلیدواژگان: خانواده، ساختار قدرت، رسانه های جمعی، خانواده ی برابری خواه، نقش های جنسیتی
  • مرضیه طالب زاده شوشتری، حسن احدی، محمد مهدی مظاهری، محمدعلی مظاهری، هوشنگ طالبی صفحات 61-76
    استعاره درمانی موضوعی است که به تازگی در روانشناسی شناختی مورد بررسی قرار گرفته است. استعاره ها توانایی انتقال مفاهیم فرهنگی و اجتماعی را دارند و استفاده از استعاره های متناسب با فرهنگ مراجعین اثربخشی درمان های شناختی را افزایش می دهد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی استعاره ای مبتنی بر مثنوی در کاهش افسردگی دانشجویان بود. نمونه ی پژوهش شامل 60 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بودند که به روش نمونه گیری غیر احتمالی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه ی افسردگی بک بود. طرح پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه آزمایش 8 جلسه به مدت 2 ساعت تحت استعاره درمانی قرار گرفتند. پس از پایان جلسات درمان پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیری استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی استعاره ای مبتنی بر مثنوی باعث کاهش افسردگی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، استعاره ای، مثنوی، افسردگی، دانشجویان
  • امیر رستگار خالد، میثم محمدی، سکینه پاکباز صفحات 77-106
    این پژوهش به بررسی رابطه‏ی بین سرمایه‏ی فرهنگی و کیفیت زندگی جوانان شهر تهران می‏پردازد. کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه‏ی سازمان بهداشت جهانی سنجیده شده است. جامعه‏ی آماری این تحقیق را جوانان مناطق 3، 11 و 16 شهر تهران تشکیل می دهند که با استفاده از شیوه ی نمونه‏گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب گردیده اند. نتایج حاصل از ضریب همبستگی r پیرسون نشان داد که بین سرمایه‏ی فرهنگی و کیفیت زندگی افراد رابطه‏ی معناداری وجود دارد؛ به این معنا که سرمایه‏ی فرهنگی، کیفیت زندگی افراد و میزان رضایت از آن را افزایش می‏دهد؛ همچنین میان هر یک از مولفه های کیفیت زندگی با سرمایه‏ی فرهنگی ارتباط معناداری مشاهده شد؛ به این ترتیب که سرمایه‏ی فرهنگی بالا، کیفیت زندگی جسمانی، روانی، هیجانی، شناختی محیطی و روابط اجتماعی را افزایش می‏دهد. جالب این که میزان این همبستگی در بعد روانی بیشترین افزایش را به همراه دارد. از دیگر نتایج مهم این تحقیق، می‏توان به وجود ارتباط معنادار میان هر یک از مولفه های سرمایه‏ی فرهنگی یعنی: بعد تجسم‏یافته، عینیت‏یافته و سرانجام بعد نهادینه‏شده‏ی سرمایه ی فرهنگی با کیفیت زندگی اشاره کرد. از سوی دیگر، این تحقیق نشان داد که کیفیت زندگی، ارتباطی با سن، جنس و وضعیت تاهل افراد نداشته و معلول عوامل مهم‏تر و جدی‏تری است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سرمایه ی فرهنگی، مصرف فرهنگی، جوانان
  • محمدرضا علم، ناهید بهرامی صفحات 107-128
    سیاست های انگلیس در ایران در دوره ای که جریان نفت مطرح می شود، همراه با پیچیدگی هایی است که شایسته است از هر زاویه مورد کنکاش و بررسی قرار گیرد. تاثیراتی که سیاست های انگلیس بر جامعه ی ایران در دوره ی مورد بحث گذارده، بارها مورد بحث و بررسی واقع شده و از منظرهای گوناگون مورد تحلیل قرار گرفته است. اما بررسی این روند تاریخی، سیاسی از دیدگاه نشریات طنز و فکاهی، از نگاه کاریکاتوریست ها و طنرپردازان نکته سنج و نقاد به جرات می توان گفت صورت نگرفته و یا اگر صورت گرفته بسیار محدود و جزئی بوده است. می توان گفت که این نشریات به طور محوری خواهان بیداری ملل ستم دیده ی شرق و اجرای قانون و عدالت هستند. شاید در نشریات فکاهی این دوره علاوه بر شعر و نثر طنز که با قلم تیز خود خراش بر پیکر استبداد زده اند، بتوان صدها کاریکاتور یافت که به بیداری ملل ستم دیده و آگاه سازی عمومی و لزوم بیداری ملل شرق و همچنین ایرانیان در مقابل استبداد و استعمار روس و انگلیس اشاره دارد. در نظم و نثر و تصاویر این نشریات این خواسته ها معمولا به صورت استعاره و کنایه و به صورت نمادین مطرح می شود. هدف از غور در این مسئله، تاثیرگذاری این نشریات در روشن گری طبقات جامعه و پرده برداری از سیاستهای طمع ورزانه ی انگلیس در مورد نفت ایران در دوره ی مورد بحث است.
    کلیدواژگان: انگلیس، نفت ایران، فکاهی، طنز، کاریکاتور
  • عبدالرضا هاشمی صفحات 129-147
    هدف مقاله حاضر توصیف سیمای توسعه در استان لرستان است. ادبیات نظری تحقیق شامل دیدگاه های نوسازی و وابستگی می باشد. پس از واکاوی دیدگاه های مذکور این تعریف از توسعه مناسب تشخیص داده شد: فرآیند دگرگونی های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در عناصر، لایه ها و ساختارهای جامعه، جهت دستیابی به هدف ها و رفع نیازهای انسان و جامعه. دگرگونی های توسعه ای دو گونه اند: دگرگونی های متوازن و هماهنگ و دگرگونی های نامتوازن و ناهماهنگ. بعبارتی دیگر این بررسی در پی آن است که دریابد که سیمای توسعه در لرستان هماهنگ و موزون است یا ناموزون؟ روش تحقیق اسنادی است و برای جمع آوری داده ها از فیش استفاده شده است. واحدهای مشاهده ی اسناد دست اول و دوم موجود در معاونت برنامه ریزی استانداری لرستان، مرکز آمار ایران و سازمان صنعت و معدن و تجارت استان لرستان می باشند. واحد تحلیل در این بررسی شهرستان است. روش تحلیل در این تحقیق روش تحلیل تجربی، مقطعی کمی است. برای تعیین درجه ی توسعه یافتگی شهرستان ها و رتبه بندی آنها از تکنیک تاکسونومی عددی استفاده شده است. بر اساس یافته های این بررسی مناطق شهری ده گانه ی استان لرستان در مجموع حوزه های سه گانه ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هیچکدام توسعه یافته محسوب نمی شوند. بر اساس مقیاس رتبه بندی در این بررسی شهرستان های مورد بررسی از حیث توسعه در سه سطح قرار دارند: متوسط رو به بالا، متوسط رو به پایین و محروم. سه شهرستان خرم آباد، بروجرد، الیگودرز و در مواردی دورود شهرستان های میان توسعه یافته ی بالای استان را تشکیل می دهند. چهار شهرستان دیگر شامل: پلدختر، ازنا، کوهدشت، دوره و سلسله در اغلب حوزه ها در سطح میان توسعه ی پایین قراردارند. شهرستان دلفان نیز در هر سه حوزه ی توسعه ی محروم محسوب می گردد. نتایج این بررسی به لحاظ نظری دیدگاه اصحاب مکتب وابستگی در مورد سیمای ناموزون توسعه در کشورهای در حال توسعه را تایید می نماید. به لحاظ تجربی در حد زیادی با نتایج تحقیقات مشابه، در جهان و ایران مشابهت دارد، در عین همسویی با نتایج تحقیقات خارجی و داخلی که در سطح ایالات و استان ها بوده اند نشان می دهد که توسعه در بین مناطق مختلف استان لرستان نیز ناموزون است.
    کلیدواژگان: توسعه، ناموزون، لرستان
|
  • Ali Hashemiyanfar , Ali Havasi, Hassan Esmaelzade, Mahmoud Bratvand Pages 7-22
    This study aimed to determine the epidemiology of energetic substances as well as the knowledge of the students in this regard and effective and effective factors on tendency to abuse the substances. Theoretical frame work in this study included Merton’s theory of strain and discriminative association of Sutherland. A survey method of research was used in this study. The applied instrument was a hand-made questionnaire. Statistical community encompassed all high school students of Khorram Abad. Among the community 135 students who abused the substances were selected via a snowball sampling method. Dependent variable in this study was energetic substance abuse which its relationship with socio-economic status, anomie, social isolation feeling, and relative deprivation, interaction with abuser friends, and gender as independent variables was assessed. The collected data analyzed with applying descriptive, as well as inferential statistics such as variance analysis, regression, chi square, factor analysis and correlation coefficient. Findings showed 13.369 and 4.26 percentage epidemic of the problem among male and female students respectively. There was also a significant, direct relationship between socio-economic status, Anomie, social isolation feeling, relative deprivation, interaction with abuser friends and gender.
    Keywords: Anomie, Social Isolation, Doping, Epidemic, Relative Deprivation, Energetic Substances, Knowledge, Attitude
  • Abdolreza Navah , Alihossein Hosseinzadeh , Forat Chebisheh, Sima Abdizadeh Pages 23-40
    A meta-analysis of 35 completed the study of social sciences, sociology tends pure Chamran University graduate will pay Master's thesis, of are created at this point in the research process, important scientific documents of each country are included. This document describes the collection and analysis of data, which can provide new information that, is very valuable. The results of this study can researchers, research organizations and are considered administrative centers. Accordingly, this paper presents the research results of data analysis performed theses and dissertations, and thus, item description and analysis of information. This article and other research in this area have used the technique of meta-analysis, it is important to provide an opportunity to take a fresh look at the sociology experts have gone so far that people have and a review of achievements as realistic as possible in this area.
    Keywords: A Meta-Analysis, Thesis, Description of Information, Data Analysis
  • Majid Movahed , Marzieh Mardani Pages 41-60
    The present study aimed to study the use of different mass media and their relationship with the distribution of power in the family did This research using the survey procedures and questionnaire Shiraz, a sample of 600 women from each of the samples the class ration scheme chosen, we were done. Theoretical framework of feminist perspectives and how to media representation of women's roles in the family and their participation in decision -making and division of labor within the home has been sexual. Power structure with three levels of participation in decision making power relations and practices of power that the results showed that the use of television, radio and international participation rates in the areas of communication, decision there is a positive and significant. Also the use of the Internet, email, SMS and construction of power relations as well as newspapers and magazines were more than double in. Among the different types of media on the Internet, ways of exercising power and power structure of the Internet is the most effective way of convincing power Saztr the Democratic power structure was more.
    Keywords: Family, Structure of Power, Mass Media, Egalitarian Family, Gender Roles
  • Marzieh Talebzadehshoshtari, Hassan Ahadi , Mohammad Mahdi Mazaheri , Mohammad Ali Mazaheri , Hoshang Talebi Pages 61-76
    Metaphor therapy is a topic that has recently been studied in cognitive psychology. Metaphors can transfer the social and cultural concepts and application metaphor fits the client's culture increases the effectiveness of cognitive therapy. The purpose of the present study was to determine the effectiveness of metaphorical-cognitive therapy based on mathnavi on depression in students. The sample consisted of 60 students with depression symptoms that were selected by non-probability sampling and the subjected were randomly divided into two equal groups (experimental and control groups). For the measurement of variable, back depression inventory was used. The research was quasi-experimental with pre-test and post-test design and control. The 8 metaphor therapy session were conducted on the experimental group. The same test was administered to both groups as post-test. Data were analyzed through multivariate analysis of covariance. Results showed that metaphorical-cognitive therapy based on mathnavi decreased depression of the experimental group compared with the control group.
    Keywords: Metaphorical-Cognitive Therapy, Depression, Mathnavi, Students
  • Amir Rastegarkhaled, Maysam Mohammadi, Sakineh Pakbaz Pages 77-106
    This study examines the relationship between cultural capital and the quality of life for young people in Tehran. Quality of life was assessed using the WHO questionnaire. Population of the study has been selected, using a multistage random sampling method, from areas 3, 11 and 16 of Tehran. The results of Pearson correlation coefficient R, showed that the quality of life have relationship with cultural capital This means that, Cultural capital increases the degree of quality of life. Also, each of the components of quality of life was significantly associated with cultural cultural capital: Namely, High cultural capital increase quality of physical life, psychological, emotional, cognitive, and social and environment lives. Interestingly, Cultural capital is more associated with Psychological factors. Another important result of this study, we found significant correlations between any of the components of cultural capital, namely: the embodied, objectified, and ultimately t institutionalized cultural capital with the quality of life. On the other hand, this study showed that the quality of life is not associated with age, sex and marital status of persons, but it is Dependent in more important and more serious factors.
    Keywords: Quality of Life, Cultural Capital, Cultural Consumption, Youth
  • Mohammadreza Alam , Nahid Bahrami Pages 107-128
    The politics of England in Iran are very complicated during the process of petroleum up to nationalization of petroleum and it is necessary to study of all acpects. The influence of these ominous politics on the society and economy of Iran during this process, has studied several times before this and It has been analyzed in different points of view and also different political approaches, but we can claim that the study of this historical and political period have not done base on the humorous newspaper and their criticism, or if it has done, it had been very slight and limit. We can say these publications and newspaper basically asked all eastern suffering people to be aware. They also ask the governments to perform the rules and laws and justice in societies. Perhaps nowadays in humour publications and newspaper. In addition to humorous poem and writing which they nick on their authoritarian their sharpen pens, we can find hundreds of caricatures which help suffering people and general people and also the necessity of awareness of eastern people peopleand also Iranian against dictators and absolutism and colonialism of Russia and England. In verse and pross and pictures all these needs introduce as metaphor and ironic and symbol. The aim of thinking of presenting this subject is an influence on these newspaper and publication on enlightenment of all nations of the people and reveals all greediest politics of England about petroleum of Iran in this period.
    Keywords: England, Irans petroleum, Humour, Caricature
  • Abdolreza Hashemi Pages 129-147
    This paper attempts to study the development face in Lorestan province. Theoretical Leatrature is insisting of modernization and dependency approachs. Means of development in this research is: procces of social, economical, political and cultural changes in Elements, stratums and structure of society For fulfilling the needs of human and society.The development change are two types: Evan and unEven. In otherwise, this inquiry attempt to show that the development in Lorestan is Evenn or UN Even? The research method is based on a cross-sectional documentary in which secondary data for 10 Lorestan cities in 2013 is used. Data are gathered from governmental institutions, and have used numerical taxonomy for data analizing. Results show that no one of cities is full developed. Often are middle developed. Some of them are high-middle developed and the other are Low-middle developed .Khorramabad and Borujerd are high-middle developed cities and Noorabad is Underdeveloped.The other cities are Low-middle developed. On the other hand, Lorestan 10 cities are not developed equal. Finding alsow show that uneven developing exists in at all three dimention: Economical, social and cultural.
    Keywords: Development, Uneven, Unequal, Lorestan