فهرست مطالب

زمین شناسی نفت ایران - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 713، بهار و تابستان 1396)

نشریه زمین شناسی نفت ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 713، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید محمدی اصل، علی فرضی پور صایین*، قدرت الله شفیعی صفحه 1
    کیفیت مخازن آسماری، به عنوان سنگ مخزن تقریبا سه چهارم نفت اکتشاف شده در جنوب غرب ایران، غالبا تحت تاثیر سیستم شکستگی ها می باشد. در این مطالعه به منظور بررسی الگوی شکستگی ها در مخازن آسماری و همچنین ارائه مدل آنالوگ برای سایر مخازن آسماری، تاقدیس دارا در فرو افتادگی دزفول جنوبی که دارای رخنمون وسیعی از سازند آسماری می باشد، مورد بررسی قرار گرفته است. در طی مطالعات صحرایی یازده ایستگاه بر روی سازند آسماری تاقدیس دارا در موقعیت های مختلف ساختاری، بررسی شده است. در یال جنوب غربی چهار دسته شکستگی با وضعیت AZ40-50،AZ130-140،AZ10-20،AZ80-90 ، در یال شمال شرقی چهار دسته شکستگی با وضعیت AZ130-140،AZ50-60،AZ170-180،AZ110-120 و در ناحیه لولایی سه دسته شکستگی با وضعیت AZ50-60،AZ130-140، AZ0-10 شناسایی گردیدند. تمام دسته شکستگی های شناسایی شده از لحاظ ساختاری مرتبط با چین خوردگی هستند. زمان نسبی تشکیل شکستگی های شناسایی شده نسبت به چین خوردگی در طی این مطالعه، قبل و یا همزمان با چین خوردگی تشخیص داده شدند. دامنه تعییرات تراکم شکستگی در رخنمون آسماری تاقدیس دارا بر اساس مطالعات صحرایی 2 تا 11.75 شکستگی، در متر متغیر است. دامنه تغییرات طول شکستگی ها بر اساس مطالعات صحرایی از 1 متر تا 25 متر می باشد و بیشتر شکستگی ها دارای طولی کمتر از 5 متر می باشند. همچنین در این مطالعه مشخص گردید بین تراکم شکستگی و ضخامت لایه بندی، رابطه لگاریتمی منفی برقرار است.
    کلیدواژگان: مخزن آسماری، شکستگی، تاقدیس دارا، فرو افتادگی دزفول جنوبی
  • سپیده غلام پور موگهی، حسین وزیری مقدم*، محمد علی صالحی، ناصر ارزانی، افشین ارمون صفحه 20
    با تکیه بر 330 مقطع نازک (شامل خرده حفاری) مطالعات زیست چینه نگاری، ریز رخساره و تفسیر محیط رسوبی جهت تعیین مرز بین دو سازند شهبازان و آسماری در چاه شماره یک میدان نفتی بالارود واقع در شمال فروافتادگی دزفول انجام شده است. سازند شهبازان با لیتولوژی عمدتا دولومیتی همراه با میان لایه هایی از سنگ آهک، شیل و انیدریت در چاه مورد نظر دارای ضخامت 460 متر می باشد، در توالی مورد نظر این سازند در مرز پایینی خود عموما شیل های سازند پابده را به طور هم شیب پوشانده و مرز بالایی آن با سازند آسماری به صورت ناپیوسته در نظر گرفته شده است. سازند آسماری دارای ضخامت 140 متر، لیتولوژی آن عمدتا از سنگ های آهکی و آهک شیلی همراه با میان لایه های دولومیت می باشد و مرز بالایی آن با سازند گچساران به صورت پیوسته است. مطالعات زیست چینه نگاری منجر به شناسایی روزن داران کف زی متنوع و تعداد اندکی روزن داران پلانکتون گردیده است و براساس زون تجمعی شناسایی شده سن ائوس پسین (پریابونین) برای سازند شهبازان (15 جنس و 8 گونه) در نظر گرفته شد. در سازند آسماری نیز سه زون تجمعی (12 جنس و 8 گونه) به سن های اواسط روپلین-شاتین، آکی تانین و بوردیگالین معرفی شده است. بر اساس مطالعات زیست چینه نگاری مرز بین دو سازند شهبازان و آسماری و موقعیت ناپیوستگی بین آنها مشخص گردید. آنالیز رخساره ها، در این برش سبب تشخیص هشت ریز رخساره وابسته به سه کمربند رخساره ای رمپ داخلی (پهنه جزر و مدی و لاگون)، رمپ میانی و رمپ بیرونی برای سازند شهبازان شده است که در یک سکوی کربناته از نوع رمپ نهشته شده است. همچنین چهار ریزرخساره (کربناته) در سازند آسماری شناسایی شده است که به بخش داخلی پلتفرم کربناته تعلق دارند.
    کلیدواژگان: سازند شهبازان، سازند آسماری، زیست چینه نگاری، محیط رسوبی، میدان نفتی بالارود
  • بهرام حبیب نیا، هدایت الله طیبی * صفحه 43
    تراوایی یکی از پارامترهای بسیار پراهمیت در تعیین مشخصه های مخازن هیدروکربنی محسوب می‏شود که تقریبا در تمامی مسائل مهندسی نفت نقش اساسی ایفا می‏نماید. تعیین دقیق تراوایی مخزن اغلب در آزمایشگاه مغزه طی فرایندی زمانبر صورت می‏گیرد. در چاه‏آزمایی نیز مقادیر تراوایی محاسبه شده به صورت میانگین به ناحی های که تولید آن صورت گرفته است تخصیص می‏یابد. به علت هزینه‏بر بودن دو روش مذکور، عموما در تمام چاه ها صورت نمی‏پذیرند، در حالی که ابزار نمودارگیری در تمامی چاه ها به دلیل صرفه اقتصادی و زمانی اغلب انجام می‏شود. با پیشرفت‏های صورت گرفته در ابزارهای نمودارگیری تلاش‏هایی برای تخمین تراوایی به صورت مستقیم از نمودارهای ویژه مانند نمودار NMR انجام شد. داده های حاصل از نمودار NMR به عنوان یک منبع پر استفاده ی مستقل از لیتولوژی برای تخمین درجه اشباع آب، تخلخل و آنالیز سیستم‏های فضای متخلخل مورد استفاده قرار گرفته است. یکی از پارامترهای مهمی که در NMR اندازه‏گیری می‏شود مقدار زمان آرامیدگی عرضی ( ) می‏باشد. در این مقاله از اندازه‏گیری های صورت گرفته مربوط به نمودارهای NMR یکی از میادین کربناته جنوب غربی ایران برای تخمین مقدار تراوایی با استفاده از مدل‏های Timur، SDR و مدل رگرسیونی استفاده شده است. همچنین در ادامه، نتایج حاصل از این سه روش با مقادیر محاسبه شده تراوایی از مغزه مقایسه گردید و روش SDR به عنوان مناسب‏ترین روش با میزان دقت 1/44 وخطای 12/23 برای اندازه‏گیری تراوایی در این مخزن معرفی شد.
    کلیدواژگان: تراوایی مخزن، لاگ NMR، روش SDR، روش Timur، توزیع زمان آرامیدگی(T2)
  • آرزو کرمی * صفحه 63
    نتایج حاصل از پیرولیز راک - ایول شامل اندازه گیری مقادیر TOC و بررسی سنگ منشاء گورپی و پابده در چاه بینک نشان میدهد که این سنگ منشاء از نظر ماده آلی فقیر است و نمونه های سنگ منشاء گورپی از چاه درود و سنگ منشاء پابده از چاه هندیجان حاوی ماده آلی کافی بوده و از میزان بلوغ مناسبتری برخوردار است. شاخص مهاجرت و میزان آلودگی نمونه ها قسمت اعظم نمونه ها در ناحیه زایش درجازا بوده و نشان می دهد که اختلاط مواد آلی با کروژن نمونه ها رخ نداده است، هرچند تعدادی از نمونه های این سازند در میدان درود علائم جزئی از اختلاط مواد آلی و هیدروکربنهای نابرجا مهاجرتی را به نمایش می گذارد. نوع کروژن در سنگ منشا گورپی و پابده در چاه بینک از نوع II و II-III که نمونه ها به طور کامل بالغ نشده (انتهای مرحله دیاژنز) و در سازند پابده در هندیجان از نوع II-III و در سازند گورپی در درود II میباشد که بارسیدن به مرحله کاتاژنز و قرار گرفتن در ابتدای پنجره نفت زایی مسیر بلوغ را طی نمودهاند.آنالیز سنگ منشاء گورپی و پابده در اکثر نمونه ها محدوده زون نفتی را نشان می دهد و بیشترین پتانسیل تولید مربوط به سازند گورپی در چاه درود می باشد که می تواند به عنوان سنگ منشاء تولید ایفای نقش کند، اگرچه نمونه های پابده در چاه هندیجان پتانسیل تولید بالایی دارد اما به دلیل عدم رسیدن به پنجره نفت زایی نفتی را تولید نمی کند. رسوبگذاری درسازند های گورپی و پابده در چاه بینک و گورپی در درود سریع و در شرایط اکسیدان و نیمه احیایی بوده است و سازند پابده درچاه هندیجان رسوبگذاری متوسط در شرایط احیایی را نشان می دهد که نماینگر محیط دریایی و حدواسط است.
    کلیدواژگان: گورپی، پابده، راک، ایول، TOC، کروژن
  • بهاره فریدونی، محمد مختاری * صفحه 78
    بررسی سه بعدی پارامترهای پتروفیزیکی مخازن هیدروکربوری مانند تخلخل و تراوایی به عنوان ابزاری کارآمد و موثر جهت مطالعه جامع مخازن و همچنین مدیریت مخزن قلمداد میشود. در این مطالعه که بر روی یکی از میادین نفتی جنوب غربی ایران صورت گرفته است، هدف شبیه سازی پارامترهای پتروفیزیکی تخلخل موثر و تراوایی با روش شبیه سازی گوسی متوالی توام در بخش مخزنی خطیا می باشد. با این شبیه سازی می توان یک مدل سه بعدی از تغییر پارامترهای پتروفیزیکی مخزن ارائه کرد که برای شبیه سازی جریان سیال و شناسایی مناطق مستعد با کیفیت مخزنی بالاتر حائز اهمیت می باشد. برای این منظور از نگارهای تخلخل موثر و تراوایی هفت حلقه چاه به همراه داده لرزه ای سه بعدی و نتایج وارون سازی لرزه ای صورت گرفته، استفاده شده است. پس از شبکه بندی مخزن و ایجاد مدل ساختمانی، داده های پتروفیزیکی بزرگ مقیاس شده وارد مدل و سلول مربوط به خود شده است. برای توزیع سه بعدی پارامتر تخلخل موثر، با توجه به ارتباط تخلخل موثر و نشانگر مقاومت صوتی حاصل از وارون سازی لرزه ای، داده لرزه ای سه بعدی و نگار تخلخل موثر بزرگ مقیاس شده در حکم داده اولیه و نشانگر مقاومت صوتی حاصل از وارون سازی لرزه ای به عنوان داده ثانویه در شبیه سازی گوسی متوالی توام وارد شده اند. برای شبیه سازی تراوایی نیز با توجه به ارتباط خوب مدل تخلخل موثر حاصل از شبیه سازی با نگار تراوایی، از تخلخل موثر شبیه سازی شده به عنوان داده ثانویه و از نگار تروایی بزرگ مقیاس شده و داده لرزه ای به عنوان داده اولیه استفاده شده است. نتایج حاصل از اعتبارسنجی حاکی از صحت مطالعه حاضر و کارآمد بودن روش شبیه سازی گوسی متوالی توام در مدل سازی تخلخل موثر و تراوایی در این مخزن می باشد.
    کلیدواژگان: تخلخل مژثر، تراوایی، شبیه سازی گوسی متوالی توام، اعتبارسنجی
  • علیرضا بشری * صفحه 96
    توسعه سریع منابع نفت و گاز شیلی، در ایالات متحده آمریکا، بازار جهانی نفت وگاز را در چند سال گذشته دستخوش دگرگونی نمود. علیرغم این توسعه ، اتفاق نظر صاحبنظران جهانی بر این امر استوار بود که، این پدیده گذرا و تغییر عمده ای به نحوی که در ایالت متحده آمریکا پدیدار شد در دیگر نقاط جهان عملی نخواهد بود . هیدرو کربورهای گازی توسط فرآیندی بنام شکافتن لایه های شیلی استخراج می گردد که اصطلاحاFracking نامیده میشود. آمارها علمی و مطالعات دقیق دیوید هیوث زمین شناس نامدار کانادایی نشان می دهد که در آمریکا این منابع، بطور متوسط 80 تا 85 درصد از تولید گاز آن در سه سال اولیه افت نموده است. از سویی دیگر نامبرده با مطالعات دقیق خود بروی این منابع، اعلام میدارد که به منظور حفظ سطح تولید گاز از این منابع شیلی، حفاری 7000 حلقه چاه جدید را که هزینه ای بالغ بر 42 میلیارد دلار دارد را می طلبد، همچنین برای حفظ میزان تولید نفت، از لایه های شیلی آغشته به نفت همچنین نیاز به حفاری 6000 حلقه چاه و تحمل هزینه 35 میلیارد دلار را دارد. از طرفی همواره نگرانی های فراوانی از دیدگاه های آلودگی های محیط زیست درباره عملیات Fracking مد نظر کارشناسان مربوطه میباشد. شکی نیست که انقلاب شیل یک ترفند سیاسی به منظور افت قیمت جهانی نفت وگاز در کوتاه مدت بوده، لیکن به هیچ وجه تداوم دراز مدت نخواهد داشت .
    کلیدواژگان: انقلاب شیل، شیل گازی، شیل نفتی، تزریق هیدرولیکی
|
  • Saeed Mohammadi Asl, Ali Farzipour Saein *, Ghodratollah Shafiei Page 1
    The quality of the Asmari Formation, as the reservoir rock of almost three-quarters of the explored oil In Southwest Iran, is often affected by the fractures system. In this paper, in order to study fracture patterns in the Asmari Formation, as well as to present an analog model for other Asmari reservoirs, the Dara anticline in South Dezful depression, which has extensive outcrops of the Asmari Formation, has been studied. During field studies, eleven stations on the anticline, in its different structural positions, have been investigated. In the southwestern limb, four fracture sets trending AZ40-50,AZ130-140,AZ10-20,AZ80-90, in the northeastern limb four fracture sets trending AZ130-140,AZ50-60,AZ170-180,AZ110-120, and in its hinge area, three fracture sets with AZ50-60,AZ130-140,AZ0-10 trends have been identified. From the structural perspective, all the identified fracture sets are associated with folding. In this study, the relative formation time of the identified fractures relative to folding, has been diagnosed as before or simultaneously with folding. Based on field studies, fractures density in the Dara anticline, the Asmari outcrop, ranges from 11.75 to 2 fractures per meter. Indeed, variation range of the fracture length is 1 to 25 m and most fractures have a length of lower than 5 meters. Also, in this study it was found that there is a negative logarithmic relationship between fracture density and sedimentary layers thickness.
    Keywords: Asmari Reservoir, Fracture, Dara anticline, South Dezful Depression
  • Sepedeh Gholampoor-Moghahi, Hosyen Vaziri Moghadam*, Mohammad.Ali Salehi, Naser Arzani, Afshin Armoon Page 20
    In this research based on petrography study of 320 thin sections (cutting samples), biostratigraphy, microfacies and depositional environment analysis has been done to determine the boundary between the Shahbazan and Asmari formations in well No. 1 of the Balarud Oil Field, located in the north of Dezful embayment. The Shahbazan Formation with 460 meters thick with mainly composed of dolomite along with interlayers of limestone, shale and anhydrite in the studied well. The lower boundary of this formation with the Pabdeh Formation is conformable and its upper boundary with the Asmari Formation is marked by an unconformity. The Asmari Formation with thickness of 140 meters mainly consists of limestone and shale with the interlayers of dolomite; its upper boundary to the Gachsaran Formation is conformable. Biostratigraphy studies documented a high diversity of shallow-water benthic and rare planktonic foraminiferas and led to the determining of one assemblage zone in the Shahbazan Formation (15 genera and 8 species) that indicates age of the Priabonain. Three assemblage zones also were recognized in the Asmari Formation (12 genera and 8 species) that, shows the age of the Asmari Formation from Mid-Rupelian to the Chattian, Aquitanian and Burdigalin. Based on biostratigraphy studies, the boundary between Shahbazan and Asmari formations and the position of an unconformity between them were determined. The facies analysis led to recognition of eight microfacies for the Shahbazan Formation which belong to three facies belts of inner (tidal flat and lagoon), middle and outer ramp, deposited on a ramp-type carbonate platform. Also four microfacies were recognized in the Asmari Formation which are related to the inner carbonate platform.
    Keywords: Shahbazan Formation, Asmari Formation, Biostratigraphy, Depositional environment, Balarud field
  • Bahram Habibnia, Hedayatolah Tayebi * Page 43
    Permeability is one of the most important parameters for characterization of hydrocarbon reservoirs that has a basic role in almost all of the petroleum engineering problems. Determination of reservoir permeability is usually done in core laboratories in a time consuming process. In the well test, the obtained average permeability is related to the drainage area. Due to cost, these two methods are not performed in the all wells, whereas well logging tools are generally performed in all wells. With progress of well logging tools, some researchers tried to estimate permeability from special well logs such as NMR directly. The data obtained from NMR was used as lithology independent data to estimate the water saturation and porosity, and also for analysis of pore space. One of the important parameters obtained from NMR is the transversal relaxation time (T2). In this work, NMR log measurement in a carbonate field was used to estimate the permeability using Timur, SDR and regression models. The results of the methods were compared against core permeability. The results show that SDR method is more accurate with the accuracy of 44.1% and the error of 23.12%.
    Keywords: reservoir permeability, NMR log, SDR model, Timur model, transversal relaxation time (T2)
  • Arezoo Karami * Page 63
    The results obtained from Rock-Eval pyrolysis and measurement of TOC showe that Gourpi and Pabdeh formations in Binak well show that Source rock does not have the sufficient organic material to produce hydrocarbons. However,Gourpi and Pabdeh in formations Hendijan and Doroud wells support the organic material to produce hydrocarbons and are placed in a more appropriate stage in terms of production. Samply from Binak Lack Contamiaton and or staining Lokite Source rock Samples from Hendigan and Doroud wells show contamination and Staining to migration from other interuals. Source rock show type II taype II-III in Binak and which the samples are n ot fully matured (the end of diagenesis) and the Kerogen for Source rock type of in Hendijan and Doroud wells is II and II-III respectively traversing maturing pathway by reaching catagenesis stage and reaching at the beginning of oil generation window. In terms of the type of organic matter, most in studay wells are located in oil zone and the maximum production potential is associated with Doroud well Location so that it could serves as a production source rock. Although, the Hendijan well have high yield potential, due to failure to reach to oil generation window it fails in producing oil. Sedimentation in the Binak well is done quickly and in oxidized condition and OM preserved partially. The Hendijan and Doroud wells show medium sedimentation in restricted condition and quick sedimentation in oxidizing environment respectively indicating Marine depositinal environment
    Keywords: Gourpi, Pabdeh, Rock-Eval, Toc, Kerogen
  • Bahareh Fereidooni, Mohammad Mokhtari * Page 78
    Three-dimensional study of petrophysical parameters of hydrocarbon reservoirs such as porosity and permeability is considered as an efficient and effective tool for comprehensive study of reservoirs as well as reservoir management. In this study, which was carried out on one of the oil fields in the southwest of Iran, the aim is to simulate the petrophysical parameters of effective porosity and permeability by using Co-Sequential Gaussian Simulation in part of Khatiyah reservoir. With this simulation, a three-dimensional model of petrophysical reservoir parameters can be presented which is important for simulating fluid flow and identifying areas that are prone with higher reservoir quality. For this purpose, effective porosity and permeability logs of seven wells with 3D seismic data and seismic inversion results have been used. After reservoir gridding and creating a structural model, up scaled petrophysical data has entered to model and its own cell. For three-dimensional distribution of effective porosity parameter, due to the correlation of effective porosity and acoustic impedance attribute of seismic inversion, 3D seismic data and up scaled effective porosity logs as the initial data and acoustic impedance attribute of seismic inversion as secondary data have entered in Sequential Gaussian Simulation. In order to simulate permeability, due to the good correlation between effective porosity simulation model and permeability log, simulated porosity as a secondary data and up scaled permeability and 3D seismic data as secondary data have been used. The results of validation indicate the accuracy of the present study and the efficiency of Sequential Gaussian Simulation method in effective porosity and permeability modeling in this reservoir.
    Keywords: Effective porosity, Permeability, Co-Sequential Gaussian Simulation, Validation
  • Ali Reza Bashari * Page 96
    The rapid development of shale gas resources in the US has transformed the world gas-market outlook. Despite this, the consensus was for a long time that shale gas would not be a ‘game changer’ in the world as it has been in the US. Shale gas is extracted from solid rock using a process called hydraulic fracturing, or ‘fracking’. Static shows, in USA, production rates decline, for the most of well on average, 80 0r 85 percent over the three years. In order to maintain current level of shale gas production, Hughes estimates that the high rates of deterioration of such wells across the US will require the drilling of 7,000 new wells a year at cost of $42 billion annually. For the maintenance of overall production of shale oil, some 6,000 new wells would need to be drilled every year, an endeavor that would cost $ 35 billion. A number of environmental concerns have been raised about fracking, including the potential for seismic events, air pollution, surface and groundwater contamination, and greenhouse gas emissions. There is no doubt that shale revolution has been a game-changer in short term, but the implication shows that it is not sustainable in long-term.
    Keywords: Shale revolution, shale gas, shale oil, fracking, Hydraulic fracturing