فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 41 (بهار 1397)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 41 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • قاسم سلیمی*، مهدی محمدی، فرهاد همراهی، لاله رئیسی صفحات 7-33
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی ادراک اعضای هیئت علمی از نقش هویت سازمانی در پیش بینی و ارتقای نوآوری دانشگاهی بود. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل 282 عضو هیئت علمی دانشکده های علوم انسانی و علوم پایه دانشگاه شیراز بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایساده انتخاب شدند. پس از گردآوری داده ها و برگشت پرسشنامه ها، 134 پرسشنامه تحلیل شد. برای گردآوری داده ها از مقیاس هویت سازمانی (میلر و همکاران، 2000) و پرسشنامه نوآوری دانشگاهی (کشاورز، 1392) استفاده شد که روایی و پایایی آنها به ترتیب با آزمون تحلیل گویه و آلفای کرونباخ، و به ترتیب پایایی 88/0 و 82/0 تایید شد. داده های حاصل از پرسشنامه ها با آزمون های آماری تی تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره به کمک مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد از دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه شیراز، هویت سازمانی آنان، پیش بینی کننده مثبت و معنی دار ادراک آنان از نوآوری دانشگاهی آنان است.
    کلیدواژگان: هویت سازمانی، نوآوری دانشگاهی، محیط های دانشگاهی، دانشگاه شیراز
  • محمدرضا کرمی *، جواد پورکریمی، مجتبی حاج خزیمه، محمد مهدی بابایی صفحات 35-58
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی عوامل موثر بر تقاضای اجتماعی آموزش عالی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران به روش آمیخته اکتشافی اجرا شد. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل خبرگان و استادان حوزه آموزش عالی بود که با 8 نفر از آنها مصاحبه شد. در بخش کمی، جامعه آماری شامل همه دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران به تعداد 3527 بود که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران به روش تصادفی ساده 346 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه محقق ساخته 24 سوالی بود که روایی محتوایی و صوری آن را متخصصان حوزه آموزش عالی تایید کردند. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 92 درصد محاسبه شد. بر اساس نتایج بخش کیفی عوامل موثر بر تقاضای اجتماعی آموزش عالی در چهار بعد کلی فردی و خانوادگی، دانشگاهی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، شناسایی شد. نتایج آزمون تی نشان داد که همه عوامل شناسایی شده از نظر دانشجویان تحصیلات تکمیلی در حد مطلوب ارزیابی شده اند. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان داد عوامل اقتصادی بیشترین اهمیت و عوامل فرهنگی و اجتماعی کمترین اهمیت را دارند.
    کلیدواژگان: تقاضای اجتماعی، آموزش عالی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، پردیس دانشکده های فنی
  • غلامحسین حسینی نیا *، سید شمس الدین موسوی صفحات 59-88
    بر اساس پژوهش ها، آموزش کسب وکار و فرهنگ کارآفرینانه، گسترش مراکز تحقیق و توسعه کارآفرینی، برگزاری کارگاه های آموزش کارآفرینی دیجیتالی و... راهکارهایی برای ایجاد اشتغال و بهبود بحران بیکاری جامعه است. هدف از اجرای این پژوهش، مروری جامع بر تعاریف و مفاهیم آموزش کارآفرینی؛ معرفی انواع مدل ها و روش های تدریس کارآفرینی در دانشگاه ها و مطالعه چالش های پیش روی آموزش عالی ایران در این حوزه نوین بود. بر این اساس، به منظور شناخت ادبیات و سوابق موضوع و بررسی روند مقوله مورد بحث از روش کتابخانه ای با مراجعه به پایگاه های اینترنتی اسناد و مدارک علمی داخلی و خارجی و نیز مقاله های موجود بهره گرفته شد. چنین نتیجه گیری می شود که «اصلاح محتوای آموزشی»، «ایجاد تمایل و تعهد به ایجاد کسب وکار»، «افزایش شایستگی های کارآفرینانه» و «استفاده از کارآفرینان به عنوان مدرس» الزامی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، روش های کارآفرینی، چالش های آموزش کارآفرینی و دانشگاه
  • موسی پیری*، لطیف پورفرهادی صفحات 89-111
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه سبک های تفکر و سبک های تدریس با مدیریت کلاس اجرا شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل 421 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی 143 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه؛ سبک های تفکر، سبک های تدریس و سبک مدیریت کلاس استفاده شد. روایی پرسشنامه ها متخصصان موضوعی تایید کردند. پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که به ترتیب 835/0، 829/0 و 657/0 به دست آمد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون با کمک نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج نشان داد از بین انواع سبک تدریس، سبک تدریس خبره به طور معنی داری می تواند سبک مدیریت کلاس را پیش بینی کند. همچنین مشخص شد که سبک تدریس می تواند به میزان 10 درصد سبک مدیریت کلاس را پیش بینی کند. دیگر یافته ها نشان داد که سبک تفکر می تواند به میزان 8/2 درصد قدرت پیش بینی کنندگی سبک مدیریت کلاس را افزایش دهد هرچند که این میزان معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، دانشگاه ارومیه، سبک تفکر، مدیریت کلاس، سبک تدریس
  • ابراهیم رحیمی *، نجیبه عباسی رستمی صفحات 113-139
    این پژوهش با هدف بررسی میزان رضایت دانشجویان از خدمات آموزشی، پژوهشی، رفاهی و اداری دانشکده های فنی و حرفه ای استان مرکزی اجرا شد. روش پژوهش، توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری شامل 3673 نفر از دانشجویان دانشکده های فنی و حرفه ای استان مرکزی بود که تعداد 915 نفر به روش طبقه بندی و با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. در این پژوهش برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و برای تعیین اعتبار و پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد و ضریب پایایی 956/0 به دست آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. یافته ها نشان داد که با توجه به سطح معنی داری برای خدمات آموزشی، پژوهشی و رفاهی که کوچک تر از 05/0 است، میانگین سطح هر یک از این خدمات تفاوت معنی داری با عدد 3 دارد. میانگین سطح خدمات آموزشی، بالاتر از متوسط و میانگین سطح خدمات پژوهشی و رفاهی، پایین تر از متوسط به دست آمد. در مورد خدمات اداری نیز میانگین سطح خدمات اداری تفاوت معنی داری با عدد 3 ندارد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، رضایت دانشجویان، خدمات آموزشی، خدمات پژوهشی، آموزش فنی و حرفه ای
  • سیدمحمود زنجیرچی*، نگار جلیلیان، محمد مهدی معین زاده صفحات 141-170
    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر موفقیت نوآوری باز در دانشگاه ها و ارائه مدلی جامع از عوامل موثر بر موفقیت نوآوری باز در دانشگاه یزد اجرا شد. پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از حیث روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و پیمایشی ( ابزار پرسشنامه) بود. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده همه اعضای هیئت علمی دانشگاه یزد بود که از بین آنها با روش نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی اعضای نمونه انتخاب شدند. پس از تشکیل جلسات هم اندیشی با خبرگان دانشگاهی و مطالعه ادبیات پژوهش های مرتبط، مجموعه ای از عوامل موثر بر موفقیت نوآوری باز، استخراج شد. پس از پالایش، مدل جامع از عوامل با رویکرد مدل سازی ساختاری- تفسیری ارائه شد. بر اساس نتایج، بهره مندی از خلاقیت کارکنان، عرضه یافته های پژوهشی به محیط بیرون، توسعه روابط صنعت و دانشگاه ، واحد های تحقیق و توسعه خارجی، وجود فضای خلاق، فرایند برونی سازی دانش و سرمایه گذاری در واحد تحقیق و توسعه در سطح یک، عوامل مشارکت پژوهشی، جذب کارکنان شایسته، زیرساخت های مناسب فناوری اطلاعات و نیروی کار شایسته در سطوح دوم و سوم و در سطح چهار مدل نیز سبک رهبری به عنوان زیربنای مدل نوآوری باز دارای اهمیت است و با داشتن بیشترین قدرت نفوذ، تاثیر زیادی بر کیفیت سایر عوامل موثر می گذارد.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، مدل سازی ساختاری تفسیری، ماتریس قدرت نفوذ- وابستگی، دانشگاه یزد
  • حمید رحیمی *، لیلا شجاعی زاده صفحات 171-201
    هدف از اجرای این پژوهش، تحلیل روابط مهارت های فراشناختی با راهبردهای حل مسئله با نقش میانجی خودکارآمدی دانشجویان بود. نوع پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه کاشان به تعداد 7758 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 292 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه مهارت های فراشناختی براون (1980)، پرسشنامه حل مسئله دیزریلا و نزو (2000) و پرسشنامه خودکارآمدی مورگان و جینکز (1999) گردآوری شد. روایی محتوایی و سازه پرسشنامه ها تایید شد. پایایی پرسشنامه ها نیز با آلفای کرونباخ برای مهارت های فراشناختی 83/0، حل مسئله آموزشی 79/0 و خودکارآمدی 80/0 برآورد شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و آموس در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفت. یافته ها نشان داد میانگین هر یک از مولفه های متغیر فراشناخت و خودکارآمدی بالاتر از حد متوسط (3) بود اما در حل مسئله فقط مولفه های منطقی و احساسی بالاتر از حد متوسط بود. همچنین بین مهارت های فراشناخت و قابلیت های حل مسئله رابطه مثبت و معنی دار و بین خودکارآمدی و قابلیت های حل مسئله، رابطه مثبت و غیر معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: فراشناخت، حل مسئله، خودکارآمدی، دانشگاه، دانشجو
  • آراسته حسین زاده *، ثنا صفری صفحات 203-222
    در پژوهش حاضر، نقش بالندگی کارکنان بر تسهیم دانش در سازمان سنجش آموزش کشور مطالعه شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع توصیفی، پیمایشی بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد (بالندگی کارکنان دمیرچی و همکاران، 1395 و پرسشنامه تسهیم دانش دیکسون[1]، 2001) بود. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش کرونباخ (پرسشنامه تسهیم دانش 089/0= α و پرسشنامه بالندگی کارکنان 87/0α = )به دست آمد. جامعه آماری این پژوهش، همه کارکنان سازمان سنجش آموزش کشور به تعداد590 نفر بوده است.حجم نمونه با استفاده از جدول کوکران 233 نفر تعیین شد و روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده است. داده های پژوهش با استفاده از روش های آماری توصیفی (فراوانی و شاخص های پراکندگی) و استنباطی (معادلات ساختاری و آزمون فریدمن) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان دهنده آن است که بالندگی فردی و سازمانی و حرفه ای بر تسهیم دانش تاثیر مثبت و معنی داری دارد. به علاوه، بر اساس آزمون فریدمن رتبه بندی عوامل موثر بر تسهیم دانش، در سطح اطمینان 95/0 رتبه های اول تا سوم به ترتیب مربوط به بالندگی فردی، بالندگی سازمانی و بالندگی حرفه ای بوده است.
    کلیدواژگان: بالندگی سازمانی، بالندگی فردی، بالندگی حرفه ای، تسهیم دانش، سازمان سنجش آموزش کشور
|
  • Ghasem Salimi *, Mehdi Mohammadi, Farhad Hamrahi, Laleh Raeisy Pages 7-33
    The purpose of this research is to examine the faculty member's perception from the role of organizational identity in predicting and enhancing university innovation. This study was based on descriptive-Correlational method. The statistical population of this research included 282 faculty members of social humanities and basic science colleges at Shiraz University were selected by using Simple-ClusterSampling. Organizational identity Scale (Miller et.al. 2000) and university innovation questionnaire (Keshavarz, 2014) were used for measuring of the faculty member's perception from the role of organizational identity and university innovation. The organizational identity scale validity was confirmed by item analysis and its reliability was reported 0/88 and the university innovation scale was confirmed by item analysis and its reliability was reported 0/82(the Cronbach's alpha). After distributing the questionnaires¡ 134 of those questionnaires were returned. The collected data were analyzed by using One-Sample t-test, Pearson Correlation, and Multivariate Regression by used of Structural equation modeling (SEM). Findings showed that according to faculty member's perspective, organizational identity is positive and significant predictor of their perception from university innovation.
    Keywords: Organizational identity, University innovation, Faculty Members, Academic context, Shiraz University
  • Mohammadreza Karami *, Javad Poorkarimi, Mojtaba Hajkhozymeh, Mohammadmahdi Babayi Pages 35-58
    The aim of this paper is identification and assessment of factors affecting the social demand in higher education among technical college’s students at Tehran University and mixed method is applied. In qualitative phase, the statistical population included Experts and Professors of Higher Education that 8 people were profoundly interviewed. In quantitative phase, the population consisted of 3527 students from which 346 people were randomly selected by Cochran formula. Information was collected by a questionnaire which contains 24 questions that experts in higher education confirmed its validity. The reliability of the questionnaire was also calculated using Cronbach's alpha coefficient of 92%. According to findings obtained from qualitative phase, factors affecting the social demand in higher education are identified in four dimensions: individual and family, academic, economic and culture and social. Results of t-test indicated that all identified factors were evaluated Desirable by students. Furthermore, Freedman test’s results showed that economic factors have the most important and cultural and social factors also have least important.
    Keywords: social demand, higher education, Graduate Students, campus of technical colleges
  • Gholam Hossein Hosseini Nia *, Seyed Shamsodin Mosavi Pages 59-88
    The unemployment crisis is a threat to the society as a whole. Unemployment among university graduates in particular results in irreparable adverse effect for social, Economic and political domains. Research studies have well revealed that training on entrepreneurial culture and business, promoting the entrepreneurship R&D centers, organizing digital entrepreneurship workshops etc., are appropriate solutions for The Society to create adequate jobs and improve the unemployment crisis. This study is an attempt to provide a comprehensive review of the definitions and Concepts in the entrepreneurship training, to introduce the various models and methods of teaching entrepreneurship in universities, and to study the challenges faced with the higher education in Iran as far as the entrepreneurship training -as a new field - is concerned. In order to have a further recognition of the literature and the background of the subject for dealing with the trend of the issue, a literature review methods was employed to take advantage of the most of the scientific -based documents. The method included a broad subject- wise Internet search in both domestic and foreign sites, and a review of the available related articles and papers .The finding lead us to the conclusion that some of the factors needed in imperatively for becoming an entrepreneurial University are as follows: " the improvement of the training content "and "the build up of inclination and engagement tendency in the students for creating a business", the enhancement of entrepreneurial competencies and " the employment of the entrepreneurs as trainers".
    Keywords: Entrepreneurship Training, Entrepreneurship Methods, Entrepreneurship Training Challenges, entrepreneurship qualifications, university
  • Moosa Piri *, Latif Pourfarhadi Pages 89-111
    The purpose of this research was to study the relationship between faculty members’ thinking and teaching styles with their classroom management. This is a descriptive-correlational research in which the statistical Population comprised all the faculty members of Urmia University (n=421) from which 143 respondents were selected according to stratified random sampling method. Three questionnaires were used to collect the research data about thinking, teaching, and classroom management styles. The validity of questionnaires was determined by thematic experts and their reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient, which were 0/835, 0/829, and 0/657, respectively. Data analysis was done using Pearson correlation and regression with SPSS software. The results showed that among different types of teaching style, the expert teaching can significantly predict class management style; it was also found that the teaching style could predict a 10% style of classroom management, and other findings showed that thinking style could increase the predictive power of classroom management by an average of 2.8%, although this is not significant.
    Keywords: Faculty Members, Urmia University, Thinking Styles, Classroom Management, Teaching Styles
  • Ebrahim Rahimi *, Najibeh Abbasi Rostami Pages 113-139
    This research was conducted with the aim of evaluating the student's satisfaction with the educational, research, welfare and administrative services of the Markazi Province technical and vocational university. The research method is descriptive-survey and the statistical population consists of students of technical and vocational university of Markazi Province who were randomly selected using Morgan table. A questionnaire was used to collect the required information and analyze the findings. In this research, content validity was used to determine the validity of the questionnaire. Cronbach's alpha method was used to determine reliability. In order to analyze the data using SPSS software and One-sample t-test was used. The findings showed that considering the significant level for educational, research and welfare services is less than 0.05, the average level of each of these services is significantly different from the number 3. The average level of educational services was higher than the average, and the average level of research and welfare services was lower than the average. In the case of administrative services, the average level of administrative services is not significantly different with the number 3.
    Keywords: Satisfaction, Educational services, Research services, Technical, vocational education
  • Seyed Mahmood Zanjirchi *, Negar Jalilian, Mohammad Mehdi Moeinzadeh Pages 141-170
    The aim of this study was to identify and provide a comprehensive model of factors affecting open innovation in Yazd university, using the Interpretive Structural Modeling. The current research is applied and the data collection method is survey (questionnaire tool). The research population consisted of all faculty members of Yazd University and Sample members were selected using judgment sampling and snowball method. Following the formation of a panel of academic experts and the study of literature related to the topic, a series of factors influencing the success of innovation was extracted and after refinement, a comprehensive model of factors was presented with Interpretive Structural Modeling approach. The results showed that the benefit from the creativity of staff, presented research findings to the external environment, the development of relations between industry and academia, foreign R & D units, the presence of creative space, externalization process knowledge and investment in R & D in level one, appropriate personnel, appropriate infrastructure and IT, workforce worthy in the second and third levels and in fourth level of model leadership style is placed as underpinning the model of open innovation and affect other factors quality.
    Keywords: Open innovation, Interpretive Structural Modeling, Influence-Dependency Power Matrix, Yazd University
  • Hamid Rahimi *, Leila Shojaeezadeh Pages 171-201
    The purpose of this research was analyzing the relationships between Meta cognitive skills with problem solving with mediating role of self-efficacy in students. Research type is descriptive correlative. The statistical population consisted all of student's in University of Kashan (N=7758) that by Cochran Formulate and strafied randomized sampling 292 ones were chosen as sample. To gathering datas used from three Meta cognitive skills questionnaire Brown (1980), problem solving strategies questionnaire D’Zurilla & Nezu (2000) and self-efficacy questionnaire Morgan & Jinks (1999). Questionnaires content & construction validity confirmed. Through Cronbach Alpha coefficient, reliability coefficients were obtained equal to 0.83 for Meta cognitive skills, 0.79 for educational problem solving and 0.80 for academic self-efficacy.Data analyses done in two level descriptive & inferential statistics through Spss & Amos softwares. Finding showed mean of Meta cognitive skills and academic self-efficacy were upper than average (3) but in educational problem solving only rational & emotional components were were upper than average. Also there are positive & significant relation between Meta cognitive skills with problem solving and positive & no significant relation between self-efficacy and problem solving.
    Keywords: Meta Cognitive, Problem Solving, Self-Efficacy, students, University
  • Arasteh Hosseinzadeh *, Sana Safarei Pages 203-222
    This research study staff development and its impact on knowledge sharing in the organization's National Education.The research method is applied to the target and the method of data collection is a descriptive survey. Methods of data collection methods in terms of purpose and a descriptive survey instrument used in this study questionnaire was (staff development, Demarche et al., 1395; Knowledge sharing, Dixon, 2001). Validity of the questionnaires was obtained using content validity and reliability of the questionnaires using Cronbach's method (Knowledge Sharing Questionnaire α = 0.89 and staff upslope questionnaire α = 0.87). The statistical population in this study was 590 staff members of the country's educational assessment organization. The sample size was determined using the Cochran table of 233 people. The research method was simple random sampling. The data were analyzed using methods Descriptive statistics (abundance and dispersion indices) and inferential (structural equations and Friedman test) have been analyzed. Findings indicate that development of individual, organizational and professional has a positive and significant effect on knowledge sharing. In addition, according to Friedman rank the factors influencing knowledge sharing at 95 percent first to third on organizational development, personal growth and professional development, respectively.
    Keywords: organizational development, personal development, professional development, knowledge sharing, assessment organization