فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، زمستان 1396)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، زمستان 1396)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیداحمد حسینی سنگچال، محمد سعیدی مهر صفحه 7
    پس از اثبات اصالت وجود، بررسی نقشی که وجود در حمل های ماهوی ایفا می کند، خود اهمیتی در حد مسئله «اصالت وجود» دارد و به نوعی تکمیل پروژه اصالت وجود است. علامه طباطبائی در آثارش به حل این معما همت گمارده است اما به نظر می رسد شارحان، این بیانات را از جنبه نو آوری انداخته اند. در این نوشتار دیدگاهی نقد می شود که طی آن، وجود در قالب جزئی از موضوع نقش آفرینی می کند؛ به گونه ای که شکل گیری حملی ماهوی با موضوع واقع شدن ماهیت به قید وجود، محقق می گردد. در ادامه از دیدگاهی دفاع می شود که وجود را تمام الموضوع می انگارد. بر اساس این دیدگاه، اگر محمولات ماهوی، در قالب جمله ای درست ساخت ارائه شوند، در واقع محمولات وجود به شمار می آیند. از سویی به طور مطلق نمی توان از تمام الموضوع بودن نقش وجود دفاع کرد، بلکه این حکم به آثار خارجی ماهیت اختصاص می یابد و وجود به آثار ذهنی ماهیت متصف نمی شود.
    کلیدواژگان: وجود، حیثیت تقییدی، حمل های ماهوی، علامه طباطبائی
  • عباس نیکزاد صفحه 23
    فیلسوفان صدرایی به تشکیک در مراتب وجود، یعنی وحدت وجود در عین کثرت وجود معتقدند و در برابر، عرفا و متصوفه اسلامی به وحدت شخصی وجود عقیده دارند؛ یعنی وجود را واحد شخصی می دانند که همان وجود حق عزوجل است و غیر حق را به وجود مستعار و مجازی موجود می دانند نه به وجود حقیقی. در مقابل، حکما به کثرت وجود در عین وحدت قائل اند. در مکاتباتی که میان مرحوم سیداحمد کربلایی و حاج شیخ محمدحسین اصفهانی(کمپانی) در این زمینه رد و بدل شد، مرحوم کربلایی از نظریه عرفا و مرحوم اصفهانی از نظریه فلاسفه دفاع می کرد. علامه طباطبائی تذییلاتی بر این مکاتبات مرقوم کرد و در نهایت از نظریه عرفا پشتیبانی نمود. او بر این باور است که برهان حکما در باب تشکیک، مسلک عرفا را بعینه نتیجه می دهد؛ یعنی همان برهان تشکیک ما را به وحدت شخصی وجود و نفی کثرت حقیقی هدایت می کند. آیت الله جوادی آملی نیز بر این باور است و می گوید: عرفان مبتنی بر وحدت شخصی وجود، و فلسفه مبتنی بر کثرت حقیقی وجود است. در عرفان، هستی محض وجود واحد است و در عرض یا طول آن وجود دیگری که مستقل از آن و یا عین ربط به آن باشد فرض نمی شود و امور مقید و محدودی که تصویر می شوند، آیات و نشانه ها و ظهورات واجب اند. در این مقاله به نقد و بررسی دیدگاه و ادله این دو بزرگوار پرداخته، و در نهایت حقانیت مسلک حکما اثبات شده است.
    کلیدواژگان: وحدت شخصی وجود، تشکیک وجود، عرفا، فیلسوفان صدرایی، علامه طباطبائی، آیت الله جوادی آملی
  • یحیی نورمحمدی نجف آبادی صفحه 33
    اغلب فلاسفه قائل به ثبات مجردات هستند و حرکت را در آنها نفی می کنند. مهم ترین مبنا و دلیل ایشان در این دیدگاه، برهان قوه و فعل است. در این برهان با تکیه بر تقابل (عدم و ملکه) میان فقدان (قوه) و وجدان (فعل)، اثبات می شود که قوه از شئون ماده است و جسم که قوه دارد، ماده نیز دارد. ایشان از این طریق هرگونه قوه را در مجردات، به واسطه بساطت و نداشتن ترکیب از قوه و فعل، نفی می کنند. ازآنجا که حرکت، خروج شیء از قوه به فعل است و موجود بسیطی که مرکب از قوه و فعل نیست، نمی تواند حرکت داشته باشد، ثبات و عدم امکان حرکت در مجردات که وجودی بسیط و انفعال ناپذیر دارند؛ اثبات می گردد؛ اما باید توجه کرد که قید «قوه» در حرکت، لزوما به معنای چیزی نیست که منشا آن «هیولا»ی مشائی باشد (کما اینکه منکران هیولای مشائی نیز قوه را در تعریف حرکت قید کرده اند)؛ بلکه «قوه» و «بالقوه» بودن با بساطت متحرک و موضوع حرکت نیز سازگار است. بنابراین موضوع حرکت قرار گرفتن مجردات را به این دلیل که بسیط و فاقد ماده و هیولای مشائی اند، نمی توان انکار کرد.
    کلیدواژگان: ثبات، حرکت، مجردات، هیولا، قوه و فعل
  • محمد محمدرضایی، سیده حورا موسوی صفحه 51
    معرفت شناسی صدری راه حل عقل گرایان را در بازگشت استقرا به تجربه و قیاس، و همچنین راه حل تجربه گرایان را نقد کرده است و مبنای استقرایی خود را بر اساس مکتب ذاتی معرفی می کند که بر پایه آن از راه توالد ذاتی، معرفت بشری پس از تصدیق های احتمالی به یقین موضوعی و نه منطقی، در راه استقرا خواهد رسید. دلیل استقرایی شهید صدر بر اساس گذر از دو مرحله تفسیر می شود: مرحله رسیدن به درجات احتمالی و تقویت آن براساس علم اجمالی تا بالاترین درجه احتمال که مرحله ای استنباطی است و مرحله رسیدن به یقین که از راه توالد ذاتی با شرایط منطق ذاتی به دست می آید. در مرحله دوم درجه تصدیق احتمال قوی به یقین می رسد. این تبدیل بر اساس اصلی بدیهی صورت می گیرد و ملاک صدق بداهت این اصل و تمایز آن با بداهت وهمی، هماهنگی با دیگر یقین های موضوعی از جمله اصل علم اجمالی و اصل امتناع ترجیح بلامرجح مطرح شده است. در بخش ارزیابی معرفت شناسانه دیدگاه شهید صدر و با پرهیز از کلی گویی و روانی خواندن مکتب صدری، با توجه به اشکالاتی که به مبناگروی معتدل شهید صدر در مکتب ذاتی وارد است و به ویژه با نظر به ملاک صدقی که آن را به انسجام گروی سوق داده، به نظر رسید معرفت شناسی صدری به رغم موفقیتی که در تبیین مرتبه تصدیقی احتمالی و همچنین دخیل دانستن فاعل شناسا در تصدیق داشته، در واقع نمایی یقین موضوعی موفق نیست و اشکالاتی اساسی به آن وارد است.
    کلیدواژگان: یقین موضوعی، استقرا، توالد ذاتی، مبناگرایی معتدل
  • محمدتقی یوسفی، میثم شادپور صفحه 67
    هیوم با رویکرد تجربه‏گرایانه‏اش‏ تاثیر بسزایی بر فلسفه مدرن گذاشت. وی در نخستین و مهم ترین کتاب فلسفی خود، رساله‏ای درباره طبیعت آدمی، به تبیین جوهریت و این همانی ذهن و احوال ذهنی پرداخت. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی-انتقادی، دیدگاه هیوم نقد و بررسی می شود. هیوم در موضع سلبی خود، با استناد به برخی مبانی مبهم یا مخدوش، جوهریت و این همانی و بساطت کامل ذهن را بدون انطباع و در نتیجه، بدون ایده و بی‏معنا دانست؛ اما در موضع ایجابی خود، از جوهریت و این همانی ناقص احوال ذهنی دفاع کرد؛ ولی در نهایت به سبب تناقضات موجود در موضع ایجابی، به رجحان شکاکیت حکم داد. شکاکیت در فلسفه هیوم، به معنای فقدان شرح متافیزیکال رضایت بخش نسبت به اعتقادات طبیعی(نه فقدان خود اعتقادات طبیعی) است. مشکل اساسی تبیین هیوم، غفلت از علم حضوری و کارکرد عقل در تنبه به آن است. به نظر می‏رسد با استناد به علم حضوری می‏توان تبیین قانع‏کننده‏تری از جوهریت نفس و تمایزش با پدیده ها و حالت های نفسانی ارائه داد؛ براین اساس جوهری به نام نفس وجود دارد که حالات نفسانی قائم به آن هستند.
    کلیدواژگان: ذهن، احوال ذهنی، جوهر، این همانی شخصی، هیوم
  • مصطفی عزیزی علویجه صفحه 85
    در میان متکلمان اسلامی از گرایش های گوناگون اشعری، معتزلی و اهل حدیث گرفته تا برخی متکلمان امامیه، دیدگاهی مطرح است که نفس انسانی را جسمانی و مادی تفسیر می کند. در میان این گرایش های کلامی برخی نفس را جسم لطیف، برخی جزء اصلی بدن و برخی عرض می انگارند، و گروهی اصل وجود نفس را انکار کرده، آن را همین بدن و هیکل محسوس می دانند. در عرصه فلسفه ذهن نیز گرایش های فیزیکالیستی گوناگونی مطرح است که نفس یا ذهن انسان را به مغز یا کارکرد یا رفتار تحویل برده اند. از این دیدگاه ها به «این همانی ذهن و مغز»، «کارکردگرایی» و «رفتار گرایی»، یاد می شود. در این مقاله پس از تبیین دیدگاه های ماده انگاری نفس در کلام اسلامی و مقایسه اجمالی آن با نظریات فیزیکالیستی در فلسفه ذهن، مبانی و زیرساخت این دیدگاه ها کاویده شده و پیامدها و لوازم مشترک میان آنها مانند هویت شخصی، حقیقت مرگ، حیات برزخی، آثار شگفت انگیز نفس، کرامت انسان، استخراج شده است.
    کلیدواژگان: نفس، ذهن، بدن، ماده انگاری، فیزیکالیسم
  • مرتضی رضایی صفحه 105
    بیان ناپذیری تجارت عرفانی مورد تاکید عارفان و فیلسوفانی از شرق و غرب عالم است. درباره راز و چرایی توصیف ناپذیری حالات عرفا ادله ای مطرح شده است. لازمه توصیف ناپذیر بودن تجارب عرفانی این است که بیان عرفا عاری از معنا و محتوا، و از حیث واقع نمایی، فاقد ارزش و اعتبار باشد؛ ولی آیا می توان به چنین لازمه ای ملتزم شد؟ عارفان و غیرعارفان در توجیه ارزش بیانات عرفا و در معنا و مقصود سخن و گفتار ایشان، توجی هات و تفسیرهایی ارائه کرده اند. نظریه دیونیسیوسی، نظریه استعاره و نظریه استیس، سه نظریه ای هستند که در این باره عرضه شده اند، ولی هرکدام از این سه نظریه، نقاط ضعفی دارند که مانع از پذیرش آنها می شود. نظریه پیشنهادی این نوشتار، نظریه چهارمی است که سر بیان ناپذیری تجارب عرفانی را در عواملی خاص جست وجو می کند و می کوشد توضیحی فاقد نقاط ضعف سه نظریه پیش گفته ارائه دهد.
    کلیدواژگان: تجارب عرفانی، بیان ناپذیری، نظریه دیونیسیوسی، نظریه استعاره، نظریه استیس
  • احمد سعیدی صفحه 123
    کانت برای پاسخ به اشکالات شکاکان و ایدئالیست ها پیشنهاد کرد که در عالم فلسفه، انقلابی کپرنیکی به راه اندازیم و به جای اینکه به دنبال شناخت مطابق با جهان واقعی (عالم عین) باشیم، به دنبال شناخت واقعیتی باشیم که مطابق ذهن و قوای ادراکی ما ساخته شده باشد. او مدعی شد که تنها راه فرار از شکاکیت و ایدئالیسم همین است که صرفا به دنبال شناخت واقعیتی باشیم که به ذهن آمده و ذهنی شده است؛ یعنی به شناخت دنیای خودساخته (عین ذهنی) بسنده کنیم و تصور ذهنی یک شیء را خود شیء (خود واقعیت) در نظر بگیریم. او می پنداشت که اگر انسان به جای «واقعیت مستقل از خود» به دنبال شناختن «واقعیت ساخته شده توسط قوای ادراکی خود» باشد، یقینی بودن ادراکاتش تضمین می شود و اعتراض های امثال بارکلی و هیوم پاسخ مناسبی می گیرند. در این مقاله، با بررسی انقلاب کپرنیکی کانت و پیامدهای منطقی آن، نشان داده ایم که فلسفه کانت، به رغم تلاش فراوان و ستودنی او، در دفع شبهات موفق نبوده و نسخه دیگری از شکاکیت است و منطقا به ایدئالیسم محض می انجامد.
    کلیدواژگان: کانت، فلسفه، عین، ذهن، شکاکیت، ایدئالیسم
  • ملخص المقالات
    صفحه 142
|
  • Sayyid Ahmad Husseini Sangchal, Muhammad Saidi Mehr Page 7
    After proving the originality of existence, investigating the role of existence in essential predications is of the same importance as originality of existence, and is somehow a completion to it. In his works, Allama Tabatabaie has dealt with resolving that puzzle, but it seems that the expositors have depleted those statements of innovation. In the present article, we criticize a view according to which existence plays role in the form of a part of substratum, in a way that the formation of essential attribution is realized through the essence becoming the substratum to the restriction of existence. Then, we defend a view that considers existence the whole substratum. According to that view, if the essential products are properly constructed in the form of a sentence, they would be, in effect, the attributes of existence. Besides, one cannot absolutely defend the role of existence being the whole substratum; rather, this precept is specified to the external effects of the essence, and the existence is not described by the mental effects of essence.
    Keywords: Existence, conditional mood, essential predications, Allama Tabatabaie
  • Abbas Nikzad Page 23
    Those philosophers who are adherents of Mulla Sadra believe in gradation in orders of existence; in other words, they believe in unity of existence and at the same time in plurality of existence. On the contrary, mystics and Islamic sufis believe in personal unity of existence; that is, they regard existence as a personal unit which is the very existence of God Almighty and consider beings other than God as having a metaphorical and figurative existence, not a real existence. On the other hand, the philosophers believe in the plurality of existence and at the same time its unity. In correspondences between the late Sayyid Ahmad Karbalaie and Haj Sheikh Muhammad Hussein Isfahani (known as ‘Company’) in this regard, the former defended the mystics’ view while the latter defended the philosophers’ view. Allama Tabatabaie wrote annotations on those correspondences and, finally, supported the mystics’ view. He maintained that the philosophers’ argument on gradation of existence leads, in effect, to the mystics’ view. Indeed, the very argument of gradation leads us to personal unity of existence and negation of real plurality. Ayatollah Jawadi also believed that mysticism is based on personal unity of existence and philosophy is based on negation of real plurality of existence. In mysticism, the pure existence is the existence of One Being, and there is no other being along with it or in higher or lower order independently, and that the restricted or limited beings that are assumed are the signs and manifestations of the Necessary Being. In this article, we investigate and review the views of those two scholars and, finally, we prove the rightness of the philosophers’ view.
    Keywords: personal unity of existence, gradation of existence, mystics, philosophers, adherents of Mulla Sadra, Allama Tabatabaie, Ayatollah Jawadi
  • Yahya Nur-Muhammadi Page 33
    Most philosophers believe in fixity of incorporeal beings or abstractions and negate any movement in them. The most important basis and reason in that view is the argument of ‘potentiality and actuality’. In that argument, by emphasizing the contrast (privation and possession) of non-existence (potentiality) and existence (actuality), it is proved that potentiality is among the states of matter, and the body which has potentiality has matter as well. In this way, he negates any potentiality in incorporeal beings due to their simplicity and lacking a composition of potentiality and actuality. Since motion is something’s exit from potentiality to actuality, and a simple being which is not a composite of potentiality and actuality cannot move, fixity and impossibility of moving in incorporeal beings with their simple and non-passive existence is proved. However, it must be noted that the ‘potentiality’ in motion does not necessarily mean something with a peripatetic ‘material’ origin (as the deniers of peripatetic matter have also used potentiality in defining motion); rather, ‘potential’ and ‘potentiality’ is also consistent with the simplicity of mover and the subject of motion. Thus, the motion of incorporeal beings cannot be denied due to their simplicity and having no matter and their being peripatetic matter.
    Keywords: fixity, motion, incorporeal beings, matter, potentiality, actuality
  • Muhammad Muhammad Rezaie, Sayyida Hura Musawi Page 51
    Sadr’s epistemology has criticized the solution presented by rationalists in returning of induction to experience and analogy as well as the solution presented by empiricists. It introduces its own inductive foundation on the basis of essential school according to which human’s knowledge would achieve, by essential reproduction and through induction, thematic certainty – and not logical one – after probable affirmations. Martyr Sadr’s inductive reasoning is interpreted on the basis of passing through two stages: the stage of achieving probable degrees and reinforcing it on the basis of synoptic knowledge up to the highest point of probability which is an inferential stage, and the stage of certainty achieved through essential reproduction and with the conditions of essential logic. In the second stage, the degree of affirmation reaches the level of certainty. This is done according to the axiomatic principle and the criterion for the truth of axiomatic nature of that principle and its distinction from imaginary axiomaticity, and consistency with other thematic certainties including the principle of collective knowledge and the refusal of preference without priority are dealt with. In the section on epistemological evaluation in Martyr Sadr’s view and by avoiding general sayings of Sadr’s school, considering the objection to Martyr Sadr’s moderate foundationalism in essential school and especially in view of the criterion for truth that has led it to coherence, it seems that Sadr’s epistemology, in spite of its success in explaining the probable affirmative order as well as the role of actor in affirmation, is not successful in realism of thematic certainty and suffers some basic drawbacks.
    Keywords: thematic certainty, induction, essential reproduction, moderate foundationalism
  • Muhammad Taqi Yusufi, Meytham Shadpur Page 67
    David Hume has had a considerable effect on the modern philosophy with his empiricist approach. In his first and the most important philosophical book which was indeed a treatise on human’s nature, he dealt with an explanation of the essentiality and identity of the mind and the mental states. Here, we investigate and review Hume’s view using an analytical-descriptive method. In his negative position, Hume adduces some of the ambiguous or fallacious bases to maintain that the essentiality and identity and absolute simplicity of the mind are without effect and, accordingly, are senseless. In his positive position, however, he defends the essentiality and the imperfect identity of the mental states. Finally, due to contradictions in the positive position, he held that the skepticism is preferable. Skepticism, in Hume’s philosophy, means lack of satisfactory metaphysical account of natural beliefs, and not the lack of the natural beliefs themselves. The main problem in Hume’s account is his negligence of intuitive knowledge and the function of the intellect in using it. It seems that by adducing the intuitive knowledge, one can present a more persuasive account of the soul’s essentiality and its distinction from the phenomena and states of the soul. Accordingly, there is an essence called soul upon which the sensual states rest.
    Keywords: mind, mental states, essence, personal identity, Hume
  • Murteza Rezaie Page 105
    Indescribability of mystical experiences is emphasized by mystics and philosophers in both west and east. Regarding the mystery of and reason for indescribability of the mystics’ states, some arguments have been put forward. The indescribability of mystical experiences necessitates that the mystics’ statements would be void of any sense and content, and as far as the realism is concerned, it must lack any value and validity. Can one find such a state? In justifying the value of the statements by mystics and regarding the meaning and content of their sayings, various interpretations and justifications have been presented by both mystics and non-mystics. The theories of Dionysius, metaphor and Stace are the three theories put forward in this regard. Each of them, however, has some drawbacks that make one not accept them. The theory suggested here is the fourth one that seeks to find the mystery of the indescribability of mystical experiences in certain factors and attempts to offer an explanation without the drawbacks of the aforementioned theories.
    Keywords: mystical experiences, indescribability, Dionysiu's theory, theory of metaphor, Stace's theory
  • Ahmad Saidi Page 123
    To answer the drawbacks put forward by skeptics and idealists, Kant suggested that a Copernican revolution be launched in the world of philosophy to seek to know the reality made according to our mind and perceptive faculties, instead of some knowledge in accordance with the real world. He claimed that the only way out of skepticism and idealism is to seek to know a reality formed in the mind. In other words, we must be satisfied with knowing the self-made world (mental entity) and consider the mental image of a thing as the thing itself (the reality itself). He thought that if one seeks to know, instead of ‘a reality independent of oneself’, ‘a reality made by his own perceptive faculties’, the certainty of his perceptions are ensured and the objections made by Berkeley and Hume are properly answered. In the present article, we have shown, by investigating Kan’s Copernican revolution and its logical implications, that Kan’s philosophy, in spite of his ample and admirable efforts, has not been successful in removing the doubts and is, indeed, another version of skepticism which would lead, logically, to pure idealism.
    Keywords: Kant, philosophy, entity, mind, skepticism, idealism