فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1392)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محمدی، علی نقی مصلح شیرازی، محمد باقر احمدی، پیام شجاعی * صفحات 9-37

    هدف این مقاله شناسایی ریسک های مختلف تاثیرگذار بر زنجیره تامین پروژه های شرکت گاز استانی است. برای این کار ابتدا با استفاده از فراترکیب، طبقات و گروه بندی انواع ریسک ها با توجه به پژوهش های قبلی شناسایی شده و با به کارگیری روایی محتوایی آن بخش از ریسک ها که با پروژه های گاز ارتباط دارد استخراج می شود و با مدل سازی تفسیری ساختاری، روابط متقابل میان ریسک ها و قدرت تاثیرگذاری و تاثیرپذیری آن ها بر یکدیگر مشخص می شود. طبق نتایج پژوهش، ریسک های سیاسی _ اجتماعی و اقتصاد کلان که خارج از محدوده صنعت گاز هستند، بیشترین تاثیر را بر عملکرد مجموعه شرکت گاز داشتند. این مدل به مدیران کمک می کند که نگاه کلی نگر به ریسک های موجود در صنعت داشته باشند و تغییرات و نوسانات سیاسی- اجتماعی و وضعیت اقتصاد کلان را برای کاهش تبعات منفی پیگیری کنند.

    کلیدواژگان: روایی محتوایی، ریسک زنجیره تامین پروژه، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • علیر ضا پویا، احسان جوان راد * صفحات 39-62

    مهم ترین مسئله هنگام پیاده سازی فناوری گروهی در واحدهای صنعتی، در درجه ی اول تشکیل خانواده ی قطعات و دسته بندی قطعات براساس آن و در مرحله دوم حفظ سازگاری و ثبات این دسته بندی در طول زمان است. برای دسته بندی قطعات، رویکردهای مختلفی وجود دارد و اگر رویکرد استفاده از خصوصیات قطعات برای دسته بندی آن ها مورد استفاده قرار گیرد، اولین و مهم ترین گام، طراحی و پیاده سازی ساختاری برای کدگذاری و شناخت قطعات براساس خصوصیات آن ها است. در این پژوهش، کاربرد یک شبکه عصبی پس انتشار برای دسته بندی قطعات درقالب یک مطالعه ی موردی برای پین های کانکتورها و براساس خصوصیات آن ها مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل از آن با دسته بندی های صورت گرفته توسط تحلیل خوشه ایK میانگین، روش ضریب شباهت و خوشه بندی آرایش رتبه ای (ROC) برای همان قطعات مقایسه شده است. نتایج نشان دهنده قابلیت شبکه های عصبی برای دسته بندی قطعات براساس خصوصیات آن ها و برتری آن نسبت به روش تحلیل خوشه ایK میانگین است.

    کلیدواژگان: شبکه های عصبی، فناوری گروهی، دسته بندی و کدینگ قطعات
  • کمال چهار سوقی *، مهدی اشرفی صفحات 63-85

    مسئله انتخاب تامین کننده یکی از مهم ترین تصمیمات حوزه مدیریت زنجیره تامین است و امروزه تمرکز بر موضوعات زیست محیطی و پایداری در زنجیره تامین، اهمیت انتخاب تامین کننده پایدار را دوچندان کرده است. در این مقاله پایداری و محورهای اصلی و فرعی پایداری در انتخاب و همکاری های طولانی مدت با تامین کنندگان بررسی شده است و براساس شاخصه های پایداری تعیین شده، یک روش ترکیبی برای ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان و تعیین مقدار بهینه سفارش تخصیصی به هریک از آن ها معرفی شده است. ارزیابی تامین کنندگان با استفاده از شاخصه های استخراج شده از ادبیات در حوزه های اجتماعی و زیست محیطی انجام شده است و مسئله انتخاب تامین کننده و تخصیص سفارش به صورت یک برنامه ریزی ریاضی درجه دوم مدل سازی شده است. مدل پیشنهادی با استفاده از روش تغییر شکل یافته الگوریتم بندرز تجزیه و حل شده است. درپایان با ارائه مثال های عددی، ارزیابی روش ارائه شده مورد بررسی و جمع بندی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، پایداری، برنامه ریزی درجه دو، روش تجزیه بندرز
  • روح الله رازینی، عادل اذر، مهدی محمدی * صفحات 87-109

    سازمان های عصر حاضر برای پاسخ به چالش های محیط کسب وکار رویکرد نوینی به نام چابکی را برگزیده اند. اقتضائات این رویکرد بر نحوه سنجش عملکرد سازمان ها نیز تاثیرگذار است؛ ازاین رو با توجه به اینکه ارائه مدل های سنجش عملکرد اقتضائی در سال های اخیر و در پاسخ به شرایط متلاطم محیطی توجه بسیاری از اندیشمندان را به خود جلب کرده است، لازم به نظر می رسد که متناسب با شرایط این گونه از سازمان ها و شرایط محیطی داخلی کشور، مدل سنجش عملکرد مطلوب سازمان های چابک داخلی ارائه شود. در این پژوهش، با استفاده از مرور ادبیات و استخراج معیارهای عملکردی مدل های رایج سنجش عملکرد و معیارهای موثر بر سنجش عملکرد سازمان های چابک و نیز طبقه بندی این معیارها با استفاده از متدولوژی نگاشت شناختی، نخست دسته بندی مناسب از این معیارها انجام می شود. در مرحله بعد با استفاده از متدولوژی مدل سازی ساختاری–تفسیری، مدلی برای سنجش عملکرد سازمان های چابک ارائه می شود. نتایج پژوهش در مدلی متشکل از یازده معیار کلی و هشت سطح استخراج شده است که نشان دهنده اهمیت معیارهایی چون رهبری، برنامه ریزی راهبردی و فرهنگ سازمانی به عنوان پرنفوذترین معیارها در عملکرد سازمان های چابک است که بر سایر معیارهای عملکردی مدل تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: سنجش عملکرد، سازمان چابک، مدلسازی ساختاری، تفسیری، نگاشت شناختی
  • مجید اسماعیلیان *، سمیه محمدی، سیده مریم عبدالهی، مسلم علی محمدی صفحات 111-136

    مسائل تصمیم گیری چند شاخصه (MCDM) به دو گروه تصمیم گیری چندمعیاره (MADM) و تصمیم گیری چندهدفه ((MODM طبقه بندی می شوند. در روش های MODM فضای تصمیم پیوسته و در روش های MADM فضای تصمیم گسسته است و تعداد محدودی گزینه ازپیش تعیین شده وجود دارد و گزینه برتر (ارجح) گزینه ای است که مجموع عملکرد آن در معیارهای مختلف بهتر از سایر گزینه ها باشد. تکنیک های MADM مختلفی برای تصمیم گیری در فضای گسسته ارائه شده اند که تعدادی گزینه ازپیش تعیین شده را با استفاده از چندین معیار که به صورت مقادیر ثابتی هستند، ارزیابی و رتبه بندی می کنند. در بسیاری از مسائل گزینه ها مجموعه گسسته نبوده و به صورت مجموعه ای پیوسته درنظر گرفته می شوند. در این مقاله تکنیک هایPROMETHEE-IV ، LINMAP و FISبرای مسائل تصمیم گیری چندمعیاره با گزینه های پیوسته مورد استفاده قرار گرفته اند. برای بررسی عملکرد روش های ارائه شده، یک مثال عددی از مسائل تصمیم گیری چندمعیاره پیوسته با چهار معیار و گزینه هایی که در یک صفحه پیوسته (فضای R2) قرار دارند، بررسی شده است. نتایج حاصل از مثال عددی، نشان دهنده توانایی مدل های ارائه شده در یافتن نقطه یا نقاط ارجح است.

    کلیدواژگان: MADM پیوسته، MADM گسسته، PROMETHEE IV، LINMAP، سیستم استنتاج فازی (FIS)
  • مصطفی کاظمی، علی سیبویه *، محمد رنجبر، زهرا ناجی عظیمی، راضیه کریمی صفحات 137-164

    به دلیل افزایش روزافزون هزینه های سازمان های خدمات درمانی و الزام آنها به افزایش کیفیت و همچنین پیچیدگی سیستم های آنها، بحث تغییر و تحول و بهبود این سیستم ها از جایگاه ویژه ای برخوردار شده است. این مسئله که کدامیک از روش ها و سناریوهای تغییر، به ویژه در منابع، می تواند وضعیت بهتری را برای سیستم به وجود آورد نیز از مسائل مهم مورد بحث بوده است. در این راستا، شبیه سازی گسسته پیشامد، یکی از ابزارهای تصمیم گیری در تحقیق در عملیات که مبتنی بر داده های تصادفی است، کمک شایانی به تصمیم گیران و مدیران کرده است. در این تحقیق، ابتدا معیارهای عملکردی کلیدی سیستم واحد اورژانس بیمارستان قائم (عج) به کمک مقالات گذشته و نظرات خبرگان مشخص شدند، سپس این سیستم به کمک نرم افزار ارنا مدلسازی و شبیه سازی گردید. پس از وزن دهی معیارها توسط روش AHP، سناریوهای موردنظر خبرگان تعریف شدند و در پایان، به کمک روش رتبه بندی پرامتی سناریوها رتبه بندی شده و بهترین سناریو برای اعمال مشخص شد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی گسسته، پیشامد، تصمیم گیری چندمعیاره، واحد اورژانس، AHP، پرامتی
  • علیرضا ناصر صدر ابادی، سید حبیب الله میر غفوری، سعیده سادات سالاری * صفحات 165-187

    به دلیل تغییرات شرایط تولید و بازار، شرکت ها با فشار زیادی مواجه شده اند. یکی از راه های برخورد با این فشارها مفهوم زنجیره تامین و افزایش انعطاف پذیری آن برای ارضای نیازهای متفاوت مشتریان است. از آنجا که قبل از هرگونه تصمیم گیری درمورد انعطاف پذیری زنجیره تامین، اندازه گیری آن امری ضروری است، در این مطالعه با به کارگیری روش فازی مبتنی بر عملگر اصلاح شده مرتب سازی مقایسات زبانی براساس میانگین هندسی موزون در جریان یک تصمیم گیری گروهی تعاملی، به اندازه گیری انعطاف پذیری زنجیره تامین پرداخته شده است. در این اندازه گیری، انعطاف پذیری منبع یابی، انعطاف پذیری سیستم تولید و عملیات، انعطاف پذیری توزیع و انعطاف پذیری سیستم های اطلاعاتی، به عنوان ابعاد انعطاف پذیری زنجیره تامین درنظر گرفته شده اند. مورد مطالعه این پژوهش در کارخانه یزدباف انجام شد. نتایج بررسی وضعیت مطلوب و وضعیت موجود این کارخانه، نیاز زنجیره تامین کارخانه به بهبود را نشان می دهد که بهترین راه برای بهبود انعطاف پذیری زنجیره تامین این کارخانه، بهبود بعد سیستم های اطلاعاتی آن است. این نتایج از سوی اعضای گروه نیز مورد پذیرش قرار گرفت.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری زنجیره تامین، تصمیم گیری گروهی، رویکرد فازی
|
  • Ali Mohammadi, Alinaghi Mosleh Shirazi, Mohammad Bagher Ahmadi, Payam Shojaei Pages 9-37

    This article is aimed at identifying effective risks on gas projects supply chain in State gas companies. To achieve this aim, firstly, according to the literature we have identified risk categories by using meta-synthesis and then we have found the risks which are related to gas projects through applying content validity. Then, the relationship between risks is determined by ISM and their motivating power and dependency were clarified. Proposed method indicated that political/social and macroeconomic risks from outside of gas industry have the most effect on gas industry function. This model helps the managers to have a systematic view of risks in industry and also they can follow the political/social changes and fluctuations of macroeconomic condition in order to reduce negative effects.

    Keywords: Content Validity, Project Supply Chain Risks (PSCR), Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Ali Reza Pooya, Ehsan Javan Rad Pages 39-62

    The most important problem during implementation of group technology in industrial units is firstly, part family formation and grouping parts according to it and secondly, achieving consistency during the time. There are different methods for grouping of parts. When we use part attributes for grouping. The first and the most important stage is designing of a part coding system and identification of parts on the basis of it. This paper  investigated application of a back propagation neural network in part grouping for connectors pins and their attributes.And its results were compared to grouping results of K-means cluster analysis, similarity coefficient method and ROC method. Finally the results showed the capability of neural networks for parts grouping on the basis of their attributes and preference of neural networks to K-meanscluster analysis.

    Keywords: Neural Networks, Group Technology, Parts Coding, Classification
  • Kamal Chaharsoghi, Mehdi Ashrafi Pages 63-85

    Supplier selection is an important decision in the management of a supply chain. Recent emphasis on sustainability in supply chain management has made this selection more complex. In  this  paper  the  sustainable  supplier  selection  criteria  and  sub-criteria  are  determined. Based on those criteria and sub-criteria a methodology is proposed in supplier evaluation and order allocation. Gray relational analysis is used to sustainability supplier evaluation and a bilinear goal programming model is developed for supplier selection and order allocation. Bilinearity in the model is handled with a modified Benders decomposition method and numerical results shows the efficiency of the proposed model. Implications of the model and future research directions are presented as the paper conclusion.

    Keywords: Sustainability, Supplier Selection, Quadratic Programming, Benders Decomposition
  • Rohollah Razini, Adel Azar, Mahdi Mohammadi Pages 87-109

    Nowadaysorganizationshavechosen a new approachnamedagility to respond thechallenges ofthe business environment. The requirements of this approach have affected on how to measure the performance of these organizations. Inrecent years, the contingencymodel ofperformance measurementhasattractedthe attention of manyscholars to response theturbulentenvironment.Itseems tofit the caseofdomesticenvironmentalorganizations. Optimum performancemeasurement modelof agileorganizationsshould bebuilt. This research uses literature reviewandextracts the performance measures from common and famousperformance measurementmodels.It measures affectingperformance measurementon agileorganizations. At first stage, the research classifiescriteriausingcognitivemappingmethodology. Then, it uses interpretive structural modeling for creating a model for performance measurement system of agile organizations. The results of the survey are derived in a model consists of 11 criteria and 8 level.Theseresults indicatetheimportance ofsuchcriteria asleadership,strategic planningand organizational culture as themost influentialparametersin theperformanceofagileorganizationsthathavean impacton otherfactors ofmodel.

    Keywords: Performance Measurement, Agile Organization, Interpretive Structural Modeling, Cognitive Mapping
  • Majid Esmaelian, Somaye Mohammady, Sayedeh Maryam Abdollahi, Moslem Alimohammadi Pages 111-136

    MCDM problems can be classified into multi-attribute decision making and multi-objective decision-making. In MADM methods, the decision space is discrete and there are a limited predetermined alternative, and preferred alternative has a total performance better than other alternatives in all criteria. Until now different version of out-ranking methods are used for decision making in discrete space while evaluated and ranked some predetermined options using several constant criteria. In most of multi-criteria decision problems, set of alternatives is not discrete and considered as a continuous sets. In this paper, PROMETHEE-IV, FIS and LINMAP techniques has been used for multi-criteria decision problems with continuous alternatives. Then we have been investigate a problem of continuous multi-criteria decision making, with four criteria and alternatives in continuous space  to evaluate the performance of the proposed method. The results of numerical examples show the capability of the proposed model in finding the preferred point(s).

    Keywords: Continuous MADM, Discrete MADM, PROMETHEE IV, LINMAP, Fuzzy Inference System
  • Mostafa Kazemi, Ali Sibeveih email , Mohammad Ranjbar, Zahra Naji Azimi, Razieh Karimi Pages 137-164

    Due to the increasing health care organizations costs, their requirement to increase the quality, and also the complexity of their systems, the issue of the change and improvement to the systems has got really important. It was crucial to know which of methods and scenarios for the change of the systems, especially in the resources, lead to better conditions and this topic caused major issues. In this regard, discrete – event simulation as one of the decision making tools in operations research based on random data, has significantly helped policy makers and a managers. In this study, firstly, the key performance measures of Ghaem hospital emergency system using past publications and experts’ suggestions were identified. Then this system was modeled and simulated using Arena software. After weighting the criteria by AHP method, the scenarios of the experts were defined.  Finally they were ranked using PROMETHEE method and the most suitable scenario was determined.

    Keywords: Discrete Event Simulation, Multiple-Criteria Decision Making, Emergency Department, AHP, PROMETHEE
  • Alireza Naser Sadrabady, Seyed Habibollah Mirghafori, Saide Sadat Salari Pages 165-187

    Due to changes in production and market conditions, companies are facing a lot of pressures. One way of dealing with these pressures is the concept of supply chain and its flexibility to satisfy different customers’ neeeds. Before any decision-making on supply chain flexibility, it is necessary to measure flexibility. In this study, using a fuzzy method based on modified linguistic ordered weighted geometric averaging operator in interactive group decision-making, of supply chain flexibility has been measured. In this measurement, sourcing flexibility, operating system flexibility, distribution flexibility and information system flexibility, are considered as the dimensions of supply chain flexibility. Case study research was conducted in Yazdbaf factory.  Desired state and the current state Survey of this factory, shows that the factory supply chain needs to find the best way to improve supply chain flexibility of this factory. The paper concluded that the bestb way is to improve its information systems dimension. These results were accepted by the members of the group.

    Keywords: Supply Chain Flexibility, Group Decision-Making, Fuzzy Approach