فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1392)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس مقبل باعرض، عادل آذر، الهوردی تقوی، بیژن نهاوندی صفحات 9-38
    نقشه های استراتژی مسیر خلق ارزش در سازمان ها را نشان می دهند. یکی از مهم ترین دغدغه های سازمان های امروزی، اجرای استراتژی ها است. در اهمیت نقشه های استراتژی همین بس است که نقطه شروع جاری سازی استراتژی در بسیاری از دیدگاه های نوین حوزه استراتژی قلمداد می شود؛ در حالی که با گذشت سال ها از ارائه این مفهوم هنوز نقص ها و کمبودهای بسیاری در زمینه تدوین نقشه های استراتژی وجود دارد که همواره از جانب بسیاری از صاحب نظران موردتوجه قرار گرفته است. یکی از این کمبودها که نشان دهنده یک نقطه بالقوه برای بهبود روش شناسی تدوین نقشه های استراتژی محسوب می شود، وجود رویکرد یا سازکاری برای انتخاب و پالایش اهداف استراتژیکی است که باید در نقشه قرار گیرند. اهمیت این بحث به این دلیل است که درعمل سازمان ها هنگام تدوین نقشه استراتژی خود با انبوهی از اهداف مواجه می شوند که نسبت به حضور همه آن ها در نقشه با نوعی وسواس و طمع نیز مواجه می شوند. در این تحقیق می کوشیم با ارائه یک رویه گام به گام و با بهره گیری از ابزار مفید و پرکاربردی چون بسط عملکرد کیفیت و روش غربال گری فازی و ارائه مفهوم خانه های اهداف استراتژیک، درجهت رفع این کمبود گام برداریم. رویه ی ارائه شده را درنهایت در یک مورد عملی به کار بردیم و نتایج آن را شرح دادیم.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، نقشه استراتژی، بسط عملکرد کیفیت، خانه اهداف استراتژیک، غربال گری فازی
  • بهروز دری، ساسان مظاهری صفحات 39-61
    مدیریت سبد پروژه با این موضوع سروکار دارد که شرکتها نه تنها باید روی مدیریت مستقل پروژه ها و اهداف خاص متمرکز شوند، بلکه باید پروژه ها را به عنوان یک نهاد واحد و اهداف مشترک مدیریت کنند. عدم وجود فرآیند نظاممند انتخاب و حذف پروژه ها در شرکتها و سازمانها موجب می شود پروژه ها به صورت غیرتخصصی و سلیقه ای انتخاب شوند. شناسایی عوامل کلیدی موثر در انتخاب پروژه های مناسب برای تشکیل سبد و روش های ریاضی و سیستماتیک انتخاب پروژه ها کوششی ارزشمند و مفید خواهد بود و به شرکتها و سازمانها در راستای انتخاب و اجرای پروژه های مناسب کمک خواهد کرد. در این تحقیق، با شناسایی معیارهای کلیدی ارزیابی پروژه های سازمان، رویکردی برای ارزیابی و انتخاب پروژه ها ارائه شده است. در این مدل دومرحله ای، ابتدا پروژه ها به صورت منفرد براساس مقایسات زوجی و قضاوتهای گروهی مورد ارزیابی قرار میگیرند و درقالب سبد پروژه ترکیب می شوند، سپس کارایی هریک از این سبدها با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی محاسبه میشود، سبدهای متشکل از پروژه های سازمان براین اساس رتبهبندی میشوند و درنهایت نتایج حاصل از شبکه عصبی با خروجی روش های تحلیل پوششی داده ها و روش حداقل مربعات معمولی اصلاح شده مقایسه می شود.
    کلیدواژگان: انتخاب سبد پروژه، شبکه عصبی مصنوعی، مقایسات زوجی، کارایی
  • مهناز حسین زاده، محمدرضا مهرگان، مجتبی امیری صفحات 63-87
    تحقیق درعملیات مجموعهای از روش (روش شناسی)هایی است که هدفشان بهبود تصمیم گیری در سازمانها است و شامل سه مکتب سخت، نرم و رهاییبخش است. بسیاری از طرفداران هر یک از مکاتب معتقدند که رویکرد آنها رویکرد برتر است و درنتیجه برای حل یا ساختاردهی مسائل سازمانی، بر رویکردهای دیگر ارجحیت دارد. در اوایل دههی 1990 بحث های جالبی در انجمنهای OR درباره استفاده همزمان از روش شناسی های مختلف شکل گرفت. بیشتر تلاشهای این دانشمندان به تعریف انواع موقعیت مسئله و سپس تعیین روش شناسی های متناسب هر مکتب با هر نوع از این ترکیبهای موقعیتی اختصاص یافته است. محققان این دسته، کار خود را باعنوان تحقیقدرعملیات انتقادی یا روش شناسی چندگانه مطرح کردهاند که از کار هابرماس الهام بسیاری گرفته است. در این پژوهش کوشیدیم ضمن تعیین ابعاد جدیدی برای موقعیتهای مسئله باتوجه به شرایط داخلی کشور، با استفاده از قابلیت های نرم افزار MA/Carma در «تحلیل جامع ریختشناسی»، برنامهای طراحی کنیم که با تعیین هر ترکیب موقعیتی به عنوان ورودی مدل، روش شناسی متناسب با هر نوع از این ترکیبات موقعیتی را مشخص کند و درنتیجه، حوزه های نیازمند بهبود یا توسعه روش شناسی های تحقیقدرعملیات را مشخص کند. کاربرد این برنامه نتایج بسیار جالبی را برای دانشمندان حوزهی تحقیق درعملیات به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تحقیق درعملیات سخت، نرم و رهاییبخش، روش شناسی چندگانه، تحلیل جامع ریخت شناسی
  • مجید عادلی، مصطفی زندیه صفحات 89-110
    در این پژوهش به بررسی مسئلهی یکپارچه منبع یابی و سیاست موجودی پرداخته ایم. در بازار رقابتی امروز، منبع یابی از مهم ترین مسائل تصمیم گیری راهبردی سازمان ها است. بسیاری از سازمان ها حجم عظیمی از سرمایه خود را در قالب موجودی نگهداری می کنند؛ بنابراین تصمیمات تاکتیکی کنترل موجودی و انتخاب سیاست بهینه موجودی تاثیر بسیاری بر هزینه آن ها خواهد داشت. تاکنون تحقیقات کمی در حوزه یکپارچه سازی منبع یابی و سیاست موجودی صورت گرفته است. در مسائل واقعی محاسبه دقیق هزینه کمبود موجودی کاری دشوار است. برای رفع این مشکل در این پژوهش، تعداد کمبود به عنوان هدفی مجزا در نظر گرفته شد. ازآنجاکه تقاضای کارخانه ها و زمان تحویل احتمالی هستند، با روش های معمول نمی توان تابع هدف را محاسبه کرد؛ بنابراین برای تخمین مقدار تابع هدف، از شبیه سازی استفاده کردیم. مسئله مطرح شده در این پژوهش از نوع NP-Hard است؛ بنابراین برای یافتن جواب بهینه مسئله از روش های فراابتکاری چندهدفه NSGA-II و MOPSO استفاده کردیم. برای آزمون مدل و الگوریتم ارائه شده، شش مسئله آزمایشی از کوچک تا بزرگ طراحی کردیم و سپس کیفیت تخمین های پارتوی به دست آمده از دو الگوریتم را توسط شش معیار مورد ارزیابی قراردادیم. نتایج نشان دادند که جواب های تولیدشده توسط الگوریتم NSGA-II از کیفیت بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: منبع یابی، سیاست کنترل موجودی، بهینه سازی چندهدفه، بهینه سازی شبیه سازی، الگوریتم NSGA، II، الگوریتم MOPSO
  • نظام الدین فقیه، حبیب الله رعنایی کرد شولی، علی محمدی، علی حسین صمدی، محمد هاشم موسوی حقیقی، محمد غفورنیان صفحات 111-137
    امروزه باتوجه به نگرشهای مختلفی که درخصوص حوزه ارزیابی عملکرد وجود دارد، این فرآیند را میتوانیم در حوزه زنجیره تامین نیز مورد استفاده قرار دهیم. عملکرد مناسب زنجیره تامین نقش کلیدی در موفقیت یک سازمان و دستیابی پایدار به اهداف و به ویژه سودآوری آن دارد. در این پژوهش با استفاده از رویکرد پویایی های سیستم، زنجیره تامین ارتباط ثابت شرکت مخابرات ایران در دوره ی زمانی 1384 تا 1404 شبیه سازی شده است. هدف از این مطالعه ایجاد یک الگوی عملیاتی برای شبیه سازی زنجیره تامین موردنظر و ارزیابی آن با استفاده از معیارهای کمی و کیفی است. ارزیابی زنجیره در این پژوهش باتوجه به چهار شاخص تعداد مشتریان، رضایت مشتریان، زمان تحویل محصول و حاشیه سود فرایند انجام شده است. نتایج شبیه سازی نشان دهنده بهبود روند شاخصهای بالا تا پایان دوره شبیه سازی است. در پایان، دو سناریوی افزایش سرمایهگذاری در خرید تجهیزات جدید و افزایش کانالهای انتقال مکالمات را پیشنهاد کرده ایم.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین خدمات، ارزیابی زنجیره تامین، پویایی های سیستم، شبیه سازی
  • عباس راد، سعید منصور، Yuchun Xu، سید محمد تقی فاطمی قمی صفحات 139-161
    وجود مواد سمی و خطرناک در محصولات الکتریکی و الکترونیکی که یک تهدید برای محیط زیست و آینده بشر به شمار می آید، باعث شده است استفاده کنندگان از این محصولات و دولت ها فشاری را بر سازندگان وارد آورند تا مسئولیت پایان عمر محصولاتشان را برای بازپس گیری و بازیابی آن ها بر عهده گیرند. بازیابی این محصولات منافع اقتصادی برای بازیافت کنندگان و منافع اجتماعی برای جامعه و اجتماع دارد؛ بنابراین ایجاد یک سیستم مدیریتی برای تصمیم گیری درمورد بازیابی محصولات الکتریکی که از یک طرف منافع اقتصادی و اجتماعی را حداکثر و اثرات و خطرات محیط زیستی را حداقل کند، ضروری است. در این مقاله یک مدل ریاضی چندهدفه مبتنی بر ابعاد توسعه پایدار برای انتخاب گزینه (های) مناسب بازیابی برای محصولات الکتریکی و الکترونیکی توسعه داده شده است. برای حل مدل از الگوریتم ژنتیک چندهدفه استفاده شده است. یک مطالعه موردی که داده های آن از صنعت گرفته شده است، برای اعتبارسنجی مدل به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدل ریاضی چند هدفه، محصول به پایان عمر رسیده، ضایعات تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی
  • ناصر مطهری فریمانی، منصور مومنی، حمیدرضا یزدانی صفحات 163-188
    در سال های اخیر، روش های زیادی برای تولید قوانین فازی براساس نمونه های آموزشی پیشنهاد شده است. یکی از روش هایی پیشنهاد شده اخیر، روش چن و تسای است که در سال 2008 ارائه شد و برمبنای سه شاخص مقدار آستانه ای ویژگی، مقدار آستانه ای طبقه بندی و مقدار آستانه ای سطحی قرار گرفته است. این روش متوسط نرخ دقت طبقه بندی بالاتری نسبت به سایر روش های موجود داشته است. در بخش تولید قوانین موقت، نویسندگان پیشنهادی برای اصلاح روش ارائه کرده اند و روش اصلاح شده را در یک مطالعه موردی به کار گرفته اند. آنچه در این تحقیق، مورد توجه بوده است، آزمون روش اصلاح شده CT08 روی یک حوزه کاربردی و ارائه یک سیستم طبقه بندی برای گوشی های تلفن همراه بوده است. روش اصلاح شده در موضوع گوشی های تلفن همراه، مقدار 2/0 دقت بالاتر را نسبت به اصل روش CT08 نشان داد.
    کلیدواژگان: فازی، طبقه بندی، نمونه آموزشی، گوشی تلفن همراه
|
  • Abbas Moghbel Baarz, Adel Azar, Alahverdi Taghavi, Bijan Nahavandi Pages 9-38
    Strategy maps represent the way of value creation in each organization. Nowadays, Implementation of strategy is the main concern of all organizations. Strategy map establishment is the starting point of strategy implementation. Since emergence of strategy map, there are some shortcomings in its methodology that frequently quoted by many of researchers. One of these short coming is the shortage of a mechanism for refinement of objectives which are candidate for entrance into map. Organizations in practice have obsession and avidity to determine more number of objectives in strategy map. The study represented a step by step approach to obviate this problem using quality function deployment (QFD) as a helpful tool and fuzzy screening method. Finally, suggested approach was applied in a practical case and conclusions were explained.
    Keywords: Balanced Scorecard, Strategy Map, Quality Function Deployment, House of Strategic Objectives (HoSO), Fuzzy Screening
  • Behrooz Dorri, Sasan Mazaheri Pages 39-61
    Selection of right sets of projects is considerably critical for organizations to successfully achieve their competitive advantages and corporate strategies. Due to limited resources and dynamic changes in business environment, this kind of selection is quite challenging for organizations. Beside one hundred selection tools and techniques, academics and practitioners have studied and recommended complex selection frameworks to facilitate the selection of right projects. In this study a new model was developed for project portfolio evaluation and selection. The model is as follow: evaluation of individual projects based on paired comparison, construction and evaluation of portfolios with artificial neural networks, classification and ranking of portfolio of organizational projects. Finaly the results were compared with DEA and COLS model. The entire methodology was illustrated via an example in oil & gas field.
    Keywords: Project Portfolio Selection, Artificial Neural Network, Paired Comparison, Efficiency
  • Mahnaz Hosseinzadeh, Mohammad Reza Mehregan, Mojtaba Amiri Pages 63-87
    Operations Research is a set of methods (methodologies) with the aim of improving decision making in organizations and contains Hard, Soft and Emancipatory schools. Most of the proponents of each school conceive their approaches better than the other schools’ in solving or structuring organizational problems. Nevertheless in the early 1990s an interesting debate in the OR communities emerged around issues concerning the use of more than one methodology (combining them or using parts of them) in the same problem. These scientists attempted to define different kinds of problematic situations and then to determine the proper OR methodology for each problematic situation. They raised their work as “Critical OR” or “multi-methodology” school which is significantly inspired from Hebermas’ theories. So, in this paper we have tried to determine some dimensions for problematic situations according to our domestic organizational problems and then to design a general morphological program to be able of determining the suitable OR methodology as an output for any combination of conditions in a problematic situation as input and to reveal the fields necessary to be improved in OR. Applying such a program will have interesting results for operation researchers.
    Keywords: Hard, Soft, Emancipatory Operations Research, Multi-methodology, General Morphological Analysis
  • Majid Adeli, Mostafa Zandieh Pages 89-110
    In today's competitive market, sourcing is one of the most important strategic decisions of organizations. This problem by considering such factors as transportation, quality and production capacity, selects suppliers for long-term cooperation. Inventory control tactical decisions and selection of optimal inventory policy have a great impact on the cost because many organizations have a tremendous amount of capital in the form of inventory. So far, little research has been done in the area of integrated sourcing and inventory policy and systematic approach to this issue has not yet been considered. In this study, we sought to fill this research gap. In real world problems, it is difficult to calculate the exact cost of inventory shortages. To resolve this problem, shortage number was considered as a separate goal. Also, due to the probabilistic nature of the demand of plants, the objective functions cannot be calculated with conventional methods, so simulation was used to estimate the fitness of objective functions. The issue raised in this study is NP-Hard, so multi-objective meta-heuristics were used for finding the optimum solutions. Then six test problems were developed from small to large. The quality of the Pareto approximation obtained from the NSGA-II and MOPSO algorithms were evaluated by six criteria. Results showed that the solutions generated by the NSGA-II algorithm, the higher the quality.
    Keywords: Sourcing, Inventory Control Policy, Multi-Objective Optimization, Simulation Optimization, NSGA-II Algorithm, MOPSO Algorithm
  • Nezameddin Faghih, Habibollah Ranaei Kordshooli, Ali Mohammadi, Ali Hossain Samadi, Mohammad Ghafournian, Mohammad Hashem Moosavi Haghighi Pages 111-137
    Today, according to the different views that exist on the field performance evaluation, this process can be used within the supply chain. Appropriate function of supply chain, key role in the success of an organization and achieve the goals of sustainable and in particular its profitability. In this study by system dynamics approach, services supply chain of Iran fixed communications for the period 1384 to 1404 is simulated. The purpose of this study was to establish an operational model for the supply chain evaluation using quantitative and qualitative criteria. Chain assessment in this study, based on four indexes included number of customers, customer satisfaction, delivery time and product margins are done. Simulation results show the improvement of the indicators until the end of the simulation period.The two scenarios, included increasing investment in new equipment and enhanced voice transmission channels is proposed.
    Keywords: Services Supply Chain, Supply Chain Assessment, System Dynamics, Simulation
  • Abbas Rad, Saeid Mansour, Yuchun Xu, Seyed Mohammad Taghi Fatemi Ghomi Pages 139-161
    The toxic and dangerous waste material from electrical and electronic equipment is a potential threat for environment and the future of human. The users and governments forced manufactures to take a responsibility for recieving and recovering of their products. Recovering of these products has economical benefit and social benefits. Therefore a management system is essential for recovering the electronic products to maximize the social and economical benefits and minimize the environmental impact. In this paper a multi objective mathematical model is proposed based on sustainable development for selecting the proper options to recover the electronic products .Multi objectives genetic algorithm is used to solve the model. The model validation is conducted through a case study with data from industry .
    Keywords: Keywords: Sustainable Development, Multi Objective Mathematical Model, End of Life Product, Waste from Electrical, Electronic Equipment
  • Nasser Motahari Farimani, Mansour Momeni, Hamid Reza Yazdani Pages 163-188
    In recent years many methods to generate fuzzy rules based on training samples is proposed. One of the methods that recently suggested is Chen & Tsai’s method that was presented in 2008. This method was based on three indices: Attribute Threshold Value (), Classification Threshold Value () and Level Threshold Value (). This method has a higher average classification accuracy rate than other methods available. In part of generating interim rules, Authors have provided suggestions to improve method and they used modified method in a case study. What in this research has been considered is the examining of CT08 improved method in an applied field on the one hand, and presentation of a classification system for mobile sets on the other hand. Improved method depicted higher accuracy than original method (about 0.2 in mobile set subject).
    Keywords: Fuzzy, Classification, Training Instance, Mobile Set