فهرست مطالب

تاریخ نگری و تاریخ نگاری - سال بیست و هفتم شماره 19 (بهار و تابستان 1396)

مجله تاریخ نگری و تاریخ نگاری
سال بیست و هفتم شماره 19 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • زلیخا امینی*، سید ابولفضل رضوی صفحات 5-30
    محمدکاظم مروی(متولد1133 ه. ق.) یکی از تاریخ نگاران عصر افشاریه است که در کتاب عالم آرای نادری به بازگویی مهمترین ویژگی های هویت دینی جامعه ایرانی اهتمام ورزیده است. این پژوهش می کوشد باشناخت دیدگاه محمدکاظم مروی درموضوع «خودی-دیگری» مذهبی، تاثیر هویت دینی و بازتاب آن را درمحتوا و روش تاریخ نگاری عالم آرای نادری بازجوید. ازاین رو، برای تحقق این هدف،پرسش های زیرمطرح است: مهم-ترین مولفه های «خودی- دیگری» مذهبی در تاریخ نگاری عالم آرای نادری چیست؟ و مورخ در جهت بازشناسی، تشخیص و تعریف «خودی» مذهبی از «دیگری» مذهبی دوره مورد پژوهش، چگونه مواجهه ای داشته است؟ درپاسخ به این پرسش ها،فرضیهزیرارائه شده است: روند تکوین و تحول عناصر «خودی- دیگری» مذهبی در تاریخ نگاری عالم آرای نادری، از رویدادهای داخلی و خارجی چندی تاثیر پذیر بوده است. به این معنی که با تکوین حکومت افشاری «خودی- دیگری» مذهبی متاثر از رویدادهای داخلی در چارچوب تضاد درون دینی و مذهبی با عثمانی سنی مذهب و همچنین نزاع قدرت ها و قومیت های معارض داخلی و رقابت های سیاسی و ارضی معنا می یابد و با توجه به همسایگی حاکمیت اهل سنت ازبکان و عثمانی، «دیگری مذهبی» در این دوره بر بنیان تقابل مذهب اهل سنت «دیگری» و تشیع «خودی» با عثمانی و ازبکان بوده است. بنابراین، نوشتارپیش رودرصدداست تا بامعرفی، بررسی و مطالعه ی«خودی- دیگری» مذهبی در تاریخ نگاری عالم آرای نادری ازطریق درک مفهومی و روش مندگزارش های آن، به شناخت وجوه عمده ی حیات فکری فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و مذهبی این برهه دست یابد.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، هویت دینی، عالم آرای نادری، نادرشاه، خودی- دیگری
  • نصرالله پورفیاض، علیرضا علی صوفی، داریوش رحمانیان صفحات 31-54
    ورود علم جدید به ایران و تاثیرگذاری آن بر فرهنگ و تمدن و تاریخ نگاری ایرانیان، دارای زوایای مختلفی است. نصراله فلسفی به عنوان مورخ، مدرس، مترجم و روزنامه نگار، یکی از بنیان گذاران تاریخ نگاری علمی و انتقال دهندگان دانش جدید به ایران است. چگونگی دیدگاه های تاریخی نصراله فلسفی، و جایگاه وی در انتقال تاریخ علمی و دانش جدید به ایران، پرسشی است که مورد واکاوی مستقل قرار نگرفته است. این پژوهش بر آن است تا با استفاده از روش کتابخانه ای و توصیف و تحلیل روش و بینش تاریخ نگارانه فلسفی، جایگاه و تاثیرگذاری او را در تاریخ علمی و دانش جدید بررسی نماید. فلسفی به خاطر داشتن اطلاعات گسترده تاریخی و ادبی و آشنایی به علم جدید غرب، با تلفیق تاریخ نویسی سنتی و جدید، در تحولات علمی معاصر ایران تاثیرگذار بود. با این حال در تاریخ نویسی تحت تاثیر شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه ایران، بیشتر با بینش ملی گرایی به نخبه گرایی پرداخته است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، تاریخ دیپلماسی، بینش، تاریخ علمی، زندگی نامه نویسی
  • محمد تقوی *، مصطفی گوهری فخرآباد صفحات 55-70
    محمدبن زکریای رازی از جمله مشهورترین پزشکان تمدن اسلامی است که آراء و آثارش جایگاه مهمی در تاریخ پزشکی دارد. کتاب الحاوی فی الطب مشهورترین اثر وی در علم پزشکی است که گاه به عنوان اثری متفاوت از کتاب مفقود او به نام الجامع الکبیر تلقی می شود. اهمیت زیاد این کتاب در مطالعات تاریخ پزشکی دوره اسلامی، بررسی یکسان یا متمایز بودن آن را با الجامع ضروری می سازد. ابن ابی اصیبعه و قفطی (از بین نویسندگان کلاسیک) و آلبرت اسکندر، مهرناز کاتوزیان و سامی حمارنه (از میان محققان جدید) قائل به تمایز این دو اثر رازی هستند. با وجود این، شواهد موجود در آثار رازی، آثار پزشکی دوران بعد از او و کتاب های فهارس و تراجم اسلامی عمدتا دال بر یگانگی این دو اثر است. بعید به نظر می رسد که رازی با توجه به عمر نه چندان طولانی خود، دست به نگارش دو اثر سترگ در علم پزشکی زده باشد. همچنین با توجه به اینکه قائلین به تفاوت این دو کتاب، نسخه ای از الجامع را ندیده اند و بنا بر حدس و گمان آن را اثری جدا از الحاوی پنداشته اند و نیز با عنایت به اطلاعات آنلاین موجود از نسخه های موجود در کتابخانه بادلیان آکسفورد که عنوان الجامع دارد ولی به لحاظ محتوا بخشی از کتاب الحاوی است، باید گفت که دیدگاه مبنی بر یگانگی این دو اثر قابل قبول تر است.
    کلیدواژگان: محمدبن زکریا رازی، الحاوی فی الطب، الجامع، پزشکی دوره اسلامی، منبع شناسی تاریخی
  • حمیدرضا دالوند * صفحات 71-88
    شیز و آتشکده آن چنان نقش و جایگاهی در تاریخ دیانت زردشتی دارد که بنابر شواهد باستانشناختی از روزگار هخامنشی به این سو، به ویژه به روزگار ساسانیان و حتی سده چهارم هجری یکی از کانون های عبادی و فکری آن دین به شمار می آمده است. علی رغم این، چه به روزگار ساسانی و چه پس از آن، نه در متون دینی درون جامعه زردشتی و نه در منابع پدیدآمده در بیرون آن، اطلاعات روشنی درباره حیات فکری و هیربدستانی آذرگشسب دیده نمی شود.
    آنچه تاکنون درباره آن نوشته اند، اغلب جمع بندی پژوهش های باستان شناسی و گزارش های تاریخی است. به فرض پذیرش جایگاه تاریخی شیز و تصدیق میراث فکری آن، پرسش مهم درباره سرنوشت و سرانجام میراث یادشده است و این که پس از فروپاشی ساسانیان و خاموشی احتمالی آتشکده آن در پایان سده چهارم هجری، میراث آذرگشسب به کجا رفت و آتش مقدس آن به کدام آتشکده پیوست. این مقاله برآن است تا بر مبنای شواهد تاریخی پاسخ هایی برای پرسشی به این مهمی پیشنهاد کند.
    کلیدواژگان: آذربایجان، زردشتیان، شیز، تخت سلیمان، آتشکده آذرگشسب
  • مهدی عبادی *، سیده سعیده عقیلی صفحات 89-114
    نقش و جایگاه واقعه عاشورا در استمرار مذهب تشیع در ادوار مختلف تاریخی، موجب شده است تا تاریخ نگاران وهابی در تکاپوهای خود برای رد و انکار مبانی عقیدتی و تاریخی تشیع، در قالب آثاری عاشورانگارانه به بررسی تاریخی این قیام شیعی روی آورند. تاریخ نگری منبعث از جریان عقیدتی-سیاسی وهابیت به گونه ای در این آثار خودنمایی می کند که موجب شده است تا به جای به دست دادن تبیین های متفاوت علمی و واقع بینانه، تصویری باژگونه و عمدتا غیرواقعی از قیام امام حسین (ع) ترسیم و ارائه شود. تلاش های مستمر برای فراگیر کردن این تصویر خاص و شاذ از قیام عاشورا لازم می نماید تا عاشورا نگاری وهابیت، که می توان از آن با تعبیر روایتی وهابی از واقعه عاشورا یادکرد، موردبررسی تحلیلی و انتقادی قرار گیرد. در شرایطی که عاشورا نگاران وهابی تلاش دارند با انتخاب عناوین مشابه با تاریخ پژوهان شیعه درباره قیام امام حسین (ع)، جایگاهی را برای آثار عاشورا ستیزانه خود فراهم آورند، روایت آن ها از واقعه عاشورا از ویژگی های مشخصی برخوردار است که از آن جمله می توان به مشروع جلوه دادن خلافت یزید بن معاویه به قیمت عصیان و خروج نشان دادن قیام امام حسین (ع) ویاران آن حضرت، برجسته کردن برخی مسائل حاشیه ای برای زیر سوال بردن مسائل اساسی مرتبط با قیام و نادیده انگاشتن اهداف اصلی این قیام و مسکوت گذاشته فلسفه آن اشاره کرد.
    کلیدواژگان: عاشورانگاری، تاریخ نگاری وهابیت، قیام امام حسین (ع)، واقعه کربلاء
  • مصطفی لعل شاطری * صفحات 115-142
    تاریخ نگاری هنری ایران را می توان از جمله حوزه های تاریخ نگاری دانست که تا کنون مورد مداقه جدی قرار نگرفته است. یکی از موضوعاتی که در دوره تیموریان مورد توجه حکمرانان قرار گرفت، توجه به طبقه هنرمندان بود، چنانکه این جریان در عصر سلطان حسین بایقرا (911-875ق) و سایر درباریان به دلیل طبع هنری و علاقه به اهل هنر و به ویژه موسیقی دانان با سیاست های حمایتی تعقیب و تا حد زیادی در تواریخ این دوره انعکاس یافت. هدف از این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و نگرشی تاریخی-هنری پرسش به این پاسخ می باشد که بدایع الوقایع اثر زین الدین واصفی (961-890ق) در تاریخ نگاری هنری ایران و منحصرا در روند بررسی موسیقی دانان عصر بایقرا در خراسان بزرگ، از چه جایگاهی برخوردار و بیانگر چه اطلاعاتی است؟ یافته ها حاکی از آن است که این اثر تا حد زیادی فارغ از دیدگاه های سیاسی-درباری سایر تواریخ این دوره، بازتابی از زندگانی طبقات مختلف جامعه و قشر موسیقی دانان می باشد، چنانکه واصفی به ذکر نکاتی انحصاری از موسیقی دانان این دوره پرداخته که تا حد بسیار زیادی در سایر تواریخ ذکر نگردیده است. از این منظر بررسی تحلیلی گزارش های بدایع الوقایع و نیز تطبیق با سایر تواریخ این دوره از سویی اطلاعات نوینی از حیات موسیقی دوره سلطان حسین ارائه داده و از سویی پژوهش های پیشین در حوزه موسیقی عصر بایقرا مبتنی بر متون تاریخی را نیازمند بازبینی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: بدایع الوقایع، زین الدین واصفی، سلطان حسین بایقرا، موسیقی دانان، تاریخ نگاری هنری
  • علی محمد زمانی*، هاشم آقاجری صفحات 143-165
    خاستگاه تاریخنگاری اسلامی مساله ای است که مستشرقان و محققان مسلمان درباره آن نظرات مختلفی داده اند. عبدالعزیز الدوری محقق مسلمان با توصیف دو خط حدیث و قبیله به عنوان محور مکاتب تاریخنگاری مدینه و عراق معتقد است خاستگاه تاریخنگاری اسلامی ریشه در مکتب مدینه دارد که با پرهیز از اسلوب و سنن قبائلی(قصص ایام،انساب ،شعر) و مبتنی بر تحقیقات و شیوه های جدی محدثان توانست چهارچوب مغازی و سیره پیامبر را ترسیم کند. در این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی دلائل الدوری در رابطه با ادعایش نقد و رد می شود و اسلوب و سنن قبائلی که علمای مدینه نیز از آن تاثیر پذیرفته اند به عنوان خاستگاه تاریخنگاری اسلامی شناخته می شود.
    کلیدواژگان: الدوری، مدینه، حدیث، قبیله، مکتب تاریخنگاری اسلامی
|
  • Zoleikha Amini *, Sayyd Abolfazl Razavi Pages 5-30
    This study attempts to understand the views of Mohammad Kazem Marvi on the issue of "self- the other religious ", and explores its reflection in the content and methods of history-writing of Alam araye naderi which properly represents the religious policy of the Nader. Hence, to achieve this goal, the following questions are examined.
    What is the position of elation of religious "the self, the other" from the viewpoints of Marvi and how he has treated with the re-introducing the self-religious? What factors influenced this thinking that has evolved? What effect was observed in his opinion in his history writing method? In response to this the following hypothesis are assumed.
    Considering the neighboring of Sunni governments; Uzbeks and Ottoman, the other religion in this period was formed based on the confliction of the other Sunni and the self Shia with Uzbeks and Ottoman.
    Since the texts regarding the history writing in the era of Afsharid is considered in the domain of military and political history, reflection of the religious issues in that era is not so strong.
    Thus, this research is intended by introducing and studying the self other religious of Alamaray e Naderi history writing, through the methodological and conceptual perception of its reports, identifies the intellectual, cultural, political, and social life of that era.
  • Nasrollah Pourfayyaz, Alireza Alisoufi, Dariush Rehmanian Pages 31-54
    The arrival of new science to Iran and its influence on the Iranian civilization and culture can be viewed hrough , several angles and areas. Nasrallah Falsafi a historian, lecturer, translator and journalist is , one of the founders of scientific historiography and transmitters of the new knowledge to Iran. However historical perspectives of Nasrollah Falsafi, and his position in transferring the scientific historiography and modern knowledge to Iran question that has not been independently analyzed.this study aims to investigate his position and influence in the scientific historiograghy and modern knowledge,utilizing library resources via describing and analyzing his philosophical historigraphy methody and vision.Due to his extended historical and literary and his familiarity with the modern western knowledge as well as combining the classic and modern historiography, Falsafi has been influential in Iran,S contemporary scientific developments. However, his historiography has approchedthe elitism throgh nationalism, under the influence of the political and social condition of Iran.
    Keywords: Historiography, Diplomatic History, Insight, Scientific History, Autobiography
  • Muhammad Taqavi *, Mostafa Gohari Fakhrabad Pages 55-70
    Mohammad ibn Zakariya Al- Razi is one of the most famous Physicians in Islamic Civilization, Who his opinions and works have an important place in History of medicine. Al- Hawi fi Al-Tibb is his most famous work that sometimes has been considered as same Al- Jami' Al-Kabir. The importance of Al-Hawi in History of Medicine Studies has made it necessitated to examined its unity or difference with Al-Jami' Al-Kabir. Ibn Abi Usaybaa and Al-Qifṭī (Among Classic Writers) and Albert Iskandar, Mehrnaz Katuzian and Sami Hamarneh (Among Recent writers), distinguish between these two books. Nevertheless however, the study of other Al- Razi's works, other works of Islamic medicine and the Islamic Bibliographic books shows that we cant demonstrate exactly that Al- Hawi and Al- Jami are one work, although our evidences for their unity is more. This Article attempts to show there are some differences and similarities between these two works based on evidences.
    Keywords: Mohammad ibn Zakariya Al-Razi, Al-H?wi Fi al-Tibb, Al-J?mi Al-Kabir, Islamic Medicine, Historical Source
  • Hamidreza Dalvand * Pages 71-88
    Šiz and his famous fire temple, Adur Gušnasp, has an important position in the history of Zoroastrianism. Since Achaemenid, according to archaeological evidences and historical reports, and afterwards at the time of the Parthian and Sasanid until tenth century AD, it has been an active center. Despite this, not in Sasanid Zoroastrian texts and nor in sources after that, there arent clear data about spiritual living of Adur Gušnasp.
    What has been written about it, they are often summing up of archaeological researches and historical reports. With acceptation and authentication of šiz spiritual living, the important question is about Adur Gušnasp heritage. Really, was it destroy? If, it emigrated, where emigrated it? This article attempt to search a logical proposal for these questions.
    Keywords: azarbayjan, zorozstrians, ?iz, Adur Gu?nasp fire temple, Qom, Fordojan fire temple
  • Mahdi Ebadi * Pages 89-114
    In different periods of the Shia history the role of Ashura in persistence of Shia religion has caused Wahhabi historians to deny the ideological and historical principles of Shia by using of Ashura-like works in their investigation of this Shia uprising. The result of historiography of political and ideological currents of Wahhabism has caused a reverse imagination and unrealistic of Imam Hossein upraising instead of scientific and realistic definitions. In order to criticize Wahhabism ashuragraphy a constant attempts for a pervasive image of Ashura upraising are necessary. While Wahhabian ashuragraphs are trying to provide a place for their anti-Ashura works by selecting of similar title to Imam Hossein uprising historian, their story of Ashura has a particular features such as legality of Yazid caliphate against Imam Hossein and his companion rebellion, highlighting some unimportant problems to challenge principle issues related to upraising, overlooking of main objectives of the upraising and to hide its philosophy. Furthermore, purposive selection of historical resource of Karbala upraising, accusing Shia to worshiping grave and polytheism, unrealistic conclusions from related events to Ashura, and distortion of successive historical literatures and reports can be considered as other Ashuragraphy of historian works of Wahhabism.
    Keywords: Ashuragraphy, Wahhabi historiography, Imam Hossain upraising, Event of Karbala
  • Mostafa Lal Shateri * Pages 115-142
    Among historiography fields, it is Iran's artistic historiography which has not been seriously scrutinized so far. One of the topics that was considered by the rulers at the Timurid era was the attention to the class of artists, as this trend was pursued with supportive policies at the era of Sultan Husayn Bayqara (911-875) and other courtiers due to their artistic nature and interest in the arts, in particular the musicians this was and largely reflected in the history of this period. The purpose of this research is to investigate through descriptive-analytical method and historical-artistic approach what is the position and the content of Badaye al vaqaye from Zayn al-Din Vasefi (961-890) in Iran's artistic historiography and exclusively in the process of study the musicians of the Bayqara era in grand Khorasan and what information have it? The findings suggest that this work, far from the political-court views of other historigraphies of this period, is a reflection of the life of various classes of musicians in the society, as Vasefi referred exclusive points of musicians of the period which have not been mentioned in other chronicles. From this perspective, an analytical review of reports of Badaye al vaqaye, as well as adaptation with other historrigraphies of this period, on the one hand, provides new information on the music life of Sultan Hussein's period, and on the other hand, reviews previous studies in the field of music of Bayqara era based on historical contexts.
    Keywords: Badaye al-vaqaye, Zayn al-Din Vasefi, Sultan Husayn Bayqara, musicians, Artistic Historiography
  • Ali Mohammadzamani *, Hashem Aghajari Pages 143-165
    The origin of Islamic historiography is a topic that orientalists and Muslim scholars have given different views about. Abdul Aziz al-Duri, a Muslim scholar, describes the two lines of hadith and tribe as the axis of Medina and Iraqi historiography schools. The origin of Islamic historiography is rooted in the school of Medina, which could depict prophet’s tradition and prachices through avoiding tribal traditions including (proclamation,sentences,poems)and based on the serious research and methods of the Mohaddes. In this article, the methodological and analytical methodology of Al-Duri's arguments in relation to his claim are criticized and rejected, and the forms and traditions of the tribe by which that the Medina scholars have also been influenced is known as the origin of Islamic historiography.
    Keywords: Al-Duri, Medina, Haddes, Tribal, Islamic Historiography school