فهرست مطالب

سیاست گذاری اقتصادی - سال نهم شماره 18 (پاییز و زمستان 1396)

مجله سیاست گذاری اقتصادی
سال نهم شماره 18 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • فرزانه محمدی*، بهرام سحابی، نعمت الله اکبری، عباس عصاری صفحات 1-20
    در سال های اخیر افزایش چشمگیر در امید به زندگی همراه با باروری و مرگ و میر پایین منجر به سالخوردگی جمعیت و افزایش نرخ های وابستگی افراد مسن شده است. با توجه به این موضوع، در این مقاله به اثرات طول عمر و نرخ وابستگی افراد مسن بر پس انداز با استفاده از رویکرد گروه میانگین تلفیقی (PMG) پرداخته شده است. ویژگی مطالعه حاضر این است که نقش های جداگانه ای برای امید به زندگی و نرخ وابستگی افراد مسن در نظر می گیرد. نتایج بررسی 21 کشور در فاصله ی زمانی 2012-1971 نشان می دهد که در بلندمدت، دلالت های نظری به وسیله داده ها حمایت شده است و متغیرهای جمعیتی نقش مهمی در تشریح تفاوت ها در پس انداز در طول زمان و در میان کشورها بازی می کنند. مطابق با مدل سیکل زندگی ارتباط بلندمدت مثبت بین طول عمر و پس انداز و ارتباط منفی بین نرخ وابستگی افراد مسن و پس انداز وجود دارد. مقدار مطلق اثر طول عمر بیشتر از اثر نرخ وابستگی افراد مسن است. در کوتاه مدت نیز از میان دو متغیر جمعیتی تنها متغیر نرخ وابستگی سنی افراد مسن معنی دار است و علامت مورد انتظار را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: طول عمر، نرخ وابستگی افراد مسن، پس انداز، رویکرد Panel ARDL
  • سید یحیی ابطحی * صفحات 21-40
    عبور نرخ ارز به نرخی اشاره دارد که در آن تغییرات ایجاد شده در نرخ های ارز در قیمت های واردات و سپس در قیمت های داخلی منعکس می شود و باتوجه به ساختار وابسته به نفت و بی ثباتی بازار ارز در اقتصاد ایران، درک درجه عبور نرخ ارز در جهت موفقیت سیاست های ضد تورمی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مطالعه با توجه به ویژگی های تورمی اقتصاد ایران و با بهره گیری از روش های چرخش رژیم، موضوع عبور نرخ ارز در اقتصاد ایران در شرایط وابسته به رژیم های تورمی طی دوره 1393-1369 مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که موضوع عبور نرخ ارز در اقتصاد ایران موضوعی وابسته به رژیم های تورمی است و رشد نرخ ارز اسمی موثر فقط در رژیم های تورمی بالا می تواند علیت گرنجری نرخ تورم باشد در حالی که رابطه علیت از نرخ ارز موثر بر نرخ تورم در رژیم های تورمی پایین معنی دار نیست. بنابراین، در یک نظام شناور مدیریت شده ارزی، در شرایطی که نرخ تورم بالاتر از مقدار آستانه است و اقتصاد در رژیم های تورمی بالاتر قرار می گیرد رسالت بانک مرکزی در کنترل نرخ ارز در این شرایط از مصداق بیشتری برخوردار است و مدیریت بازار می تواند از وارد آمدن اثرات نامطلوب تکانه های ارزی به تورم داخلی جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: عبور نرخ ارز، رژیم های تورمی، روش های چرخش رژیم
  • پرویز رستم زاده*، یزدان گودرزی فراهانی صفحات 41-64
    یکی از مهمترین مباحث اقتصادی، عوامل و زمان وقوع سیکل های تجاری می باشد لذا ضرورت دارد که این عوامل شناسایی شده و مورد بررسی قرار گیرند. هدف این مقاله بررسی و پیش بینی سیکل های تجاری در اقتصاد ایران در دوره زمانی 1392-1370 با استفاده از داده های فصلی می باشد. برای این منظور ابتدا متغیرهای تحقیق فصلی زدایی شده سپس با استفاده از فیلترهای میان گذر به استخراج سیکل های تجاری رخ داده در ایران پرداخته شده و به منظور پیش بینی وقوع سیکل های تجاری، از روش های رگرسیون لوجیت و پروبیت استفاده گردیده است. متغیرهای مورد استفاده در این تحقیق شامل درآمدهای نفتی، مخارج دولت، نرخ تورم، تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده و میزان واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای می باشد. نتایج مدل برازش شده نشان دهنده این است که چنانچه درآمدهای نفتی، نرخ تورم و میزان واردات کالاهای سرمایه ای و واسطه ای افزایش یابد، احتمال وقوع رونق افزایش می یابد. افزایش تعداد جوازهای ساخت و ساز صادر شده احتمال وقوع رونق در اقتصاد را کاهش می دهد. پیش بینی درون نمونه ای نشان می دهد که مدل ها در 95 درصد موارد مشاهدات را به درستی طبقه بندی نموده اند. در نتیجه قدرت پیش بینی درون نمونه ای همه مدل ها یکسان است. سپس با استفاده از این مدل به پیش بینی برون نمونه ای برای فاصله زمانی 1394-1392 پرداخته شده است. نتایج نشان دهنده توانایی بالای مدل در پیش بینی خارج از نمونه می باشد.
    کلیدواژگان: سیکل تجاری، رکود و رونق، فیلتر میان گذر، مدل لوجیت و پروبیت
  • مهدی نجاتی * صفحات 65-100
    یکی از راه های مناسب جهت پیمودن مسیر توسعه و رشد، استفاده از دانش فنی و توانایی های مالی کشورهای خارجی است. این امر می تواند از طریق ورود سرمایه گذاری مستقیم خارجی تحقق یابد. استفاده از این ابزار نه تنها برای کشورهای در حال توسعه بلکه برای کشورهای توسعه یافته حیاتی به نظر می رسد. لذا در تحقیق حاضر با استفاده از یک مدل تعادل عمومی قابل محاسبه به بررسی اثرات ورود سرمایه گذاری مستقیم خارجی به اقتصاد ایران در قالب چهار سناریو پرداخته شده است. سناریوی اول به صورت افزایش صد درصدی ورود سرمایه های خارجی همراه با افزایش 5 درصدی بهره وری کل عوامل تولید و سناریوی دوم و چهارم ورود سرمایه های خارجی بدون تغییر بهره وری در بخش های مختلف اقتصادی است. افزایش صد درصدی سرمایه های خارجی همراه با کاهش 5 درصدی بهره وری کل عوامل تولید در سناریوی سوم لحاظ شده است. نتایج سناریوی اول افزایش نسبتا بالای تولید، صادرات و واردات و کاهش قیمت ها در بخش های مختلف و ارتقای تولید ناخالص داخلی و رفاه و کاهش سطح عمومی قیمت ها را در سطح کلان نشان می دهد. در سناریوی دوم و چهارم، ورود سرمایه گذاری خارجی تغییر نسبتا کم تولید، صادرات، واردات و قیمت ها در بخش های مختلف و همچنین واکنش ضعیف متغیرهای کلان اقتصادی را بهمراه دارد. نتایج سناریوی سوم حاکی از اثرات منفی سرمایه گذاری مستقیم خارجی در اقتصاد ایران است. درمجموع شواهد حاکی از این است که چنانچه ورود سرمایه های خارجی بهره وری را افزایش دهد، بهره مندی اقتصاد بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، اقتصاد ایران، بهره وری کل عوامل تولید، مدل تعادل عمومی
  • فریبا سلامی، علی فقه مجیدی*، احمد محمدی صفحات 101-130
    وجود همگرایی رفاهی در استان های ایران در روند سیاست گذاری های اقتصادی و ارائه یک مکانیزم جهت رسیدن به انسجام اقتصادی و اجتماعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علاوه بر این، مدت زمان طولانی است که هدف دولت ها، کاهش نابرابری درآمد و مصرف بین استان های ایران می باشد. در این پژوهش، فرضیه همگرایی مصرف سرانه، در میان استان های ایران با استفاده از روش های مختلف مانند آزمون ریشه واحد، همگرایی باشگاهی و آماره ی تایل بررسی شده است. همچنین، در این پژوهش از مکانیسم جدیدی برای مدل سازی و تجزیه و تحلیل اقتصادی یعنی تحلیل خوشه اینیز استفاده شده است. از آنجا که استان های ایران سطوح مختلفی از بهره وری و رشد اقتصادی را دارا هستند، این تجزیه و تحلیل ها از اهمیت زیادی برخوردار است. نتایج، با استفاده از اعمال تمام روش ها، واگرایی از نظر متوسط مصرف سرانه خانوار در استان های ایران را تایید می کند. نتایج واگرایی در مصرف متوسط خانوار ممکن است نشانه ای از تفاوت معنی دار رشد اقتصادی درآمد سرانه در میان استان های ایران باشد.
    کلیدواژگان: همگرایی، تحلیل خوشه ای، استان های ایران، رشد اقتصادی
  • احمد محمدی *، نوید خانزادی، فاتح حبیبی صفحات 131-156
    هدف اصلی این پژوهش تجزیه ی نابرابری درآمدی در استان کردستان بر حسب نابرابری در مناطق شهری، روستایی و بین مناطق شهری و روستایی می باشد. بر این اساس نابرابری درآمدی در استان کردستان در فاصله ی سال های 1384 تا 1392 با استفاده از شاخص های تایل و اتکینسون بر حسب نابرابری درون و بین مناطق شهری و روستایی تجزیه و برآورد گردیده است. به طور کلی نتایج بدست آمده حاکی از کاهش نابرابری در سطح استان، مناطق شهری و روستایی و افزایش نابرابری بین مناطق مذکور طی دوره مورد نظر می باشد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که سهم نابرابری مناطق شهری و روستایی از کل نابرابری استان تقریبا مشابه بوده و این دو جزء بیش از 90 درصد از نابرابری استان را تشکیل می دهد. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده هدفمند سازی یارانه ها تاثیر مثبتی بر بهبود نابرابری در کل استان داشته است. با توجه به نتایج این پژوهش لازم است که سیاست گذاری ها جهت کاهش نابرابری در استان به طور همزمان معطوف به مناطق شهری و روستایی باشد.
    کلیدواژگان: شاخص اتکینسون، شاخص تایل، تجزیه نابرابری، نابرابری
  • مهدیه رضا قلی زاده *، مجید آقایی صفحات 157-182
    در این مطالعه تاثیر عوامل موثر بر تغییرات قیمت سهام 85 شرکت منتخب پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در سطوح مختلف سودآوری به صورت نظری و تجربی طی دوره زمانی 1385 تا 1393 با استفاده از الگوهای اقتصادسنجی پانل دیتا و مقطعی مورد بررسی قرار گرفته است. مدل سازی عوامل موثر بر تغییرات قیمت سهام نمونه مورد بررسی با تاکید بر ارزش واقعی شرکت ها، با توجه به مدل ارزش گذاری بر اساس فرصت های واقعی صورت گرفته است.
    نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که تاثیر متغیرهایی نظیر بازدهی سود، تغییرات سودآوری و تغییرات فرصت های رشد شرکت ها بر تغییرات قیمت سهام مثبت و به لحاظ آماری نیز معنی دار است، در حالی که تاثیر تغییرات نرخ تنزیل و تغییرات سرمایه سرمایه گذاری شده منفی و معنی دار می باشد. همچنین تاثیر متغیرهای تغییر در سودآوری و تغییر در سرمایه سرمایه گذاری شده شرکت ها بر تغییرات قیمت سهام آن ها در شرکت هایی که سودآوری بالاتری دارند، بیشتر است. با توجه به شاخص قدرت توضیحی افزایشی (IEP) به دست آمده، متغیر بازدهی سود سهم بیشتری در توضیح تغییرات قیمت سهام نمونه مورد بررسی نسبت به سایر متغیرها دارد.
    کلیدواژگان: قیمت سهام، پانل دیتا، مدل ارزش گذاری بر اساس فرصت های واقعی
  • زهره هوشمند*، فرهاد خداداد کاشی، مریم خوشنویس صفحات 183-203
    مطالعه رفتار مصرفی خانوارها و تحلیل چگونگی اختصاص درآمد محدود آنان به کالاها و خدمات مختلف یکی از مهم ترین مباحث عمده مورد نیاز جهت سیاست گذاری های اقتصادی می باشد. لذا هدف اصلی در این مقاله بررسی رفتار مصرفی خانوارهای استان تهران طی دوره ی زمانی 1394- 1386 با استفاده از الگوی سیستم تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS) و استخراج کشش قیمتی و درآمدی با استفاده از روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SURE) می باشد.
    نتایج به دست آمده بیانگر آن است که گروه کالایی خوراکی ها و نوشیدنی و دخانیات و همچنین گروه مسکن و سوخت و روشنایی جزء اقلام کالایی ضروری می باشد؛ و گروه های پوشاک و کفش، تفریح و تحصیل، بهداشت، حمل و نقل و ارتباطات از گروه کالاهای لوکس محسوب می شوند. کشش قیمتی گروه های مسکن، تفریح و تحصیل، و حمل و نقل بیشتر از واحد است، به عبارت دیگر، این گروه از کالاها پرکشش هستند و با توجه به اینکه کشش های قیمتی متقاطع در اغلب موارد از لحاظ قدر مطلق از یک کمتر بوده است؛ لذا مصرف کنندگان در بیشتر موارد با تغییر قیمت یک گروه، تغییر محسوسی در تقاضای گروه دیگر نخواهند داد.
    کلیدواژگان: خانوار، کشش تقاضا، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل، روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط
  • فاطمه عبدالشاه*، اسفندیار جهانگرد صفحات 205-229
    این مقاله در پی بررسی اثر متغیرهای کلان قتصادی بر ثبات بانک ها با استفاده از داده های 17 بانک در طول دوره 1391-1386 است. بدین منظور اثر سه متغیر کلان اقتصادی نرخ بهره، نرخ تورم و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بر شاخص ثبات بانک ها سنجیده می شود. برای به دست آوردن یک شاخص ترکیبی برای ثبات بانک ها (شاخص ثبات)، میانگین وزنی متغیرهای نسبت هزینه به کل درآمد، مطالبات مشکوک الوصول به کل مطالبات، نسبت سود خالص به کل دارایی و نسبت تسهیلات به سپرده ها محاسبه می شود. برای محاسبه وزن هر کدام از متغیرها در ساخت شاخص ترکیبی، ابتدا با استفاده از مدل لاجیت، رگرسیون را تخمین زده، و سپس با استفاده از ضرایب، وزن هر کدام از متغیرها تعیین می شود و در نهایت، با استفاده از آزمون های پانل، اثر متغیرهای کلان روی شاخص ثبات سنجیده می شود. نتایج حاکی از آن است که نرخ تورم در دوره مورد بررسی تاثیر منفی و معنی دار بر شاخص ثبات بانک ها دارد. متغیر نرخ بهره دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر ثبات بانک ها است و متغیر رشد تولید ناخالص داخلی دارای تاثیر منفی و معنی دار بر ثبات بانک ها می باشد که دلیل این تاثیر منفی به رابطه منفی بین رشد تولید ناخالص داخلی و سود بانک ها مربوط می شود. اثر شاخص هرفیندال- هیرشمن، نیز برای بررسی تمرکز در صنعت بانکداری بر شاخص ثبات سنجیده شده است. اگر چه این تاثیر مثبت است اما از نظر آماری معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: متغیرهای کلان اقتصادی، ثبات بانک ها، اثرات ثابت داده های پانل
  • کامران برقندان*، مصیب پهلوانی، محمد نبی شهیکی تاش صفحات 231-244
    این مقاله در تلاش است تا زمینه ای برای تحلیل اثر رقابت روی شاخص بهبود مرحله ای (مناسب بودن) را در صنعت بیمه کشور ایران طی دوره 1386 تا 1393 برای شرکت های بیمه پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار فراهم آورد؛ به طوری که، کارایی به عنوان نوعی مکانیزم انتقال عمل می نماید که از طریق آن، رقابت می تواند به انتقال از یک مرحله به مرحله ای مناسب تر کمک کند. آزمودن فرضیه مکانیزم انتقال، رویکردی مناسب برای ارزیابی اثرات رقابت روی بهبود مرحله ای مالی است. این فرضیه، اخیرا توسط شاک و سی هاک معرفی شده است که بر اساس آن، رقابت محاسبه شده به وسیله شاخص بون، ثبات مالی را از طریق کارایی بهبود می بخشد. بر اساس ادبیات سازمان های صنعتی، افزایش در رقابت می تواند منجر به افزایشی در کارایی و به تبع آن موجب بهبود ثبات مالی گردد. نتایج تحقیق نشان می دهد که ضریب شاخص بون در صنعت بیمه ایران، منفی و معنادار به دست آمده است که حاکی از تایید فرضیه مکانیزم انتقال می باشد. اندازه ضریب بون در ایران 0.00071 به دست آمده است. به عبارتی دیگر، افزایش کارایی در صنعت بیمه کشور ایران می تواند به عنوان کانالی (هر چند با تاثیرگذاری بسیار کم) عمل کند که از طریق آن رقابت به بهبود مرحله ای تبدیل شود.
    کلیدواژگان: رقابت، کارایی، بهبود مرحله ای، فرضیه مکانیزم انتقال، صنعت بیمه
|
  • Farzaneh Mohammadi *, Bahram Sahabi, Nematollah Akbari, Abbas Assari Pages 1-20
    During recent years, a dramatic increase in life expectancy accompanied by low fertility and mortality has caused population aging and higher old-age dependency rates. This paper investigates the effects of longevity and population aging on saving by using the Pooled Mean Group (PMG) approach. A distinctive feature of this study is its demonstration of the separate roles of life expectancy and old-age dependency rate. The results of this study which spans 21 countries over 1971–2012 show that, in the long run, the theoretical implications are supported by the data and the demographic variables play an important role in explaining the differences in savings over time and across countries. According to the Life Cycle Model, there is a positive long-run relationship between longevity and saving and a negative long-run relationship between old-age dependency rate and saving. The absolute value of the longevity effect is greater than that of the old-age dependency rate. In the short run, of the two demographic variables, only the old-age dependency rate has the expected sign and is significant.
    Keywords: Longevity, Old-age dependency rate, Saving, Panel ARDL approach
  • Seyed Yahya Abtahi * Pages 21-40
    Exchange rate pass-through (ERPT) is the extent to which changes in the exchange rate affect import prices and, as a result, local prices. In the Iranian economy, being oil-dependent and having an unstable exchange rate market, an understanding of the degree of ERPT is of importance for the success of anti- inflationary policies. Taking the inflationary features of the economy of Iran into consideration and using the methods of regime transition, this study examines the exchange rate pass-through in the Iranian economy in the condition of dependency on inflation regime during 1990-2000. The results indicate that ERPT in the economy of Iran is dependent on the inflation regime and is meaningful only in high inflation regimes. In a system of managed floating, the mission of the central bank is to control the exchange rate. Also, in such conditions, significance market management can help to prevent any undesirable impulsive effect of foreign currencies on the local inflation.
    Keywords: Exchange rate pass-through, Inflation regimes, Regime switching methods
  • Parviz Rostamzadeh * Pages 41-64
    The aim of this paper is to study and forecast the business cycles in Iran’s economy in the period 1370-1392. For this purpose, quarterly data are used, and the business cycles that have occurred are extracted by using the Band-Pass filter. Then, in order to predict the business cycles, logit and probit regression methods are used. According to the nominal and real indices that affect the business cycles, the variables used in this research include oil revenues, government spending, inflation, issued building permits, and the imports of intermediate and capital goods. The results indicate that if oil revenues and inflation increase, the probability of economic boom increases too. However, an increase in the number of issued building permits reduces the probability of a boom in the economy. Finally, imports of capital and intermediate goods increase the probability of a boom. A sample prediction showed that the model could classify the observations correctly in 95% of the cases. It is also concluded that, the sample predicting ability of all the models is the same. The model was also applied to the out-of-sample prediction for the period 1394-1392. The results indicate the ability of the model to deal with this kind of prediction.
    Keywords: Business cycles, Boom, recession, Band-pass filter, Logit, probit model
  • Mehdi Nejati * Pages 65-100
    The use of know-how and the financial capability of foreign countries is one of the ways of achieving economic development. This can be realized through FDI. This is a tool that seems crucial for developed and developing countries. Using the CGE approach in terms of four scenarios, we investigatedthe effects of foreign direct investment on the Iranian economy. Scenario 1 suggests an increase of 100% in FDI and an increase of 5% in TFP (in all sectors). Scenario 2 refers to an increase of 100% in FDI. Scenario 3 points to an increase of 100% in FDI and a decrease of 5% in TFP. Finally, Scenario 4 suggests an imbalanced increase in FDI in economic sectors. The results of Scenario 1 show an increase in production, imports and exports but a decrease of prices in all economic sectors. As the macro level GDP and exports increase, CPI is decreased. The findings of the second and fourth scenarios show a relatively low reaction in all economic variables at both sectoral and macro levels. The results of Scenario 3 show that production¡ imports and exports are decreased while prices are increased in all economic sectors. In General, the evidence suggests that, if FDI is associated with improved productivity, economic benefits would be higher.
    Keywords: Foreign direct investment, Economy of Iran, Total factor productivity, Computational general equilibrium
  • Ali Feghh Majidi *, Ahmad Mohamadi Pages 101-130
    This paper aims at the convergence of economic welfare in the provinces of Iran. To achieve economic and social cohesion in this regard, the process of decision-making and providing a mechanism is of particular importance. In addition, since long, the government has sought to reduce income and consumption inequality across the provinces of Iran. This study adopts the per capita consumption convergence hypothesis to deal with the issue in all the provinces of Iran. The study is done using various methods such as unit root test, convergence club and Tile-statistics. Also, a new mechanism is used for economic modeling and analysis i.e. cluster analysis. Since Iran's provinces have different levels of productivity and economic growth, this analysis is of great importance. The results confirm the divergence in terms of average per capita consumption of households. It is to say that divergence in average household consumption may be a sign of significant differences in per capita growth in all the provinces.
    Keywords: Convergence, Cluster analysis, Iran's provinces, Growth economic
  • Ahmad Mohammadi *, Navid Khanzadi, Fateh Habibi Pages 131-156
    The main purpose of this paper is to understand the nature of income inequality in Kurdistan province. For this purpose, using Theil and Atkinson indices, income inequality has been decomposed into within- and between-urban and rural areas The analyses have been done using data over the period 1384 to 1392 drawn from the Iranian Urban and Rural Household Income and Expenditure Survey. The results show that overall inequality and inequality within urban and rural areas has decreased, while inequality between rural and urban areas has increased during that period. Furthermore, urban and rural contributions to overall inequality are the same, and they account for more than 90 percent of the total inequality in the province. Meanwhile, the results show that the Targeted Subsidies Reform has had a significant effect on the reduction of the total inequality and inequality within urban areas. According to the results, policies in Kurdistan province should focus on inequality in both urban and rural areas simultaneously, and it is important to take into account the rising inequality between those areas.
    Keywords: Atkinson index, Theil Index, Inequality, Inequality decomposition
  • Mahdiye Reza Gholi Zadeh *, Majid Aghaei Pages 157-182
    This study aims at the impact of the variables affecting the stock price changes of 85 companies listed in Tehran Stock Exchange. The investigation was done at different level of profitability during the period 2006-2014 by using panel data and a cross-section model. Modeling the impact of those affecting factors by emphasizing the real value of companies was done based on the real-options-based valuation model. The results indicate that variables such as earnings yield, changes in profitability and changes in growth opportunities have a positive and significant effect on the stock return, but the changes in equity capital investment and discount rates have a negative and significant effect. The effect of changes in the profitability and changes in capital investment on the return stock in companies with a high level of profitability is more than that on companies with a low level of profitability. Based on the incremental explanatory power index, earnings yield provides more incremental information for explaining the stock return than other explanatory variables.
    Keywords: Stock price, Panel data, Real-options-based valuation model
  • Zohreh Hooshmand * Pages 183-203
    The study analyzes the consumption behavior of families and allocation of their limited income to various goods and services. This serves as one of the main issues in economic policies. The main objective of this paper is to examine the issue in Tehran province during the period 2007-2015. This is done by using Almost Ideal Demand System Model (AIDS) and price and income elasticity dealt with through seemingly unrelated regressions (SURE).
    The results indicate that food and drink and tobacco products as well as housing, fuel and lighting are the essential items. Also, clothing and footwear, leisure and education, health, transport and communication are found to be luxury items. Price elasticity of housing, entertainment, education, and transportation is more than one, In other words, this group of goods are elastic. With regard to cross-price elasticity, in most cases, it is less than one when considered as a value absolute. Therefore, in most cases, the change of price in one group of goods will not make consumers change their demands on goods in another group.
    Keywords: Household, Elasticity of demand, Almost ideal demand system, Approach to seemingly unrelated regressions
  • Fateme Abdolshah * Pages 205-229
    This paper aims to consider the effects of macroeconomic variables on the stability of banks using the data from 17 banks during the period 1386-1391. For this purpose, the effect of macroeconomic variables such as interest rate, inflation and GDP growth rate on bank stability is measured. To obtain a composite index for bank stability, we calculate the weight average cost-to-total income ratio, bad debts-to-total debt ratio, net profit-to-total asset ratio, and loans-to-deposits ratio variables. The results indicate that inflation has a significant and negative effect on the stability of the banks. The interest rate variable has a significant and positive impact on the stability, but the effect of GDP growth is significant and negative. This negative effect is because of the negative correlation between the GDP growth rate and the profits of banks. Also, the effect of Herfindal-Hirshman index, as a concentration index in the banking industry, is measured. This effect is positive but not significant.
    Keywords: Macroeconomic variables, Stability of banks, Panel data fixed effects
  • Kamran Barghndan * Pages 231-244
    This paper aims to contribute to the literature of industrial organization by conducting an analysis in the insurance industry on the effects of competition on soundness, where efficiency is considered as a transmission mechanism through which competition can contribute to soundness. Testing the transmission mechanism hypothesis is an appropriate approach for evaluating the effect of competition on the financial soundness. Using this hypothesis, which is introduced by Schaeck and Cihak, the competition can improve the financial stability. According to the industrial organization literature, increase of competition can lead to more efficiency and, as a result, to the improvement of financial stability. The figures indicate that the Boon indicator is a significant and negative variable, which confirms the hypothesis. In other word, the efficiency serves as a channel though which competition is converted to soundness.
    Keywords: Competition, Efficiency, Soundness, Transmission mechanism hypothesis, Insurance industry