فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حکمت الله ملاصالحی صفحات 1-15

    هیچ دانشی مستغنی از فلسفه، فکر و فهم فلسفی و نظری و معرفت شناختی نیست. این که بدرستی و راستی یک رشته و دانش یا یک علم چگونه دانش و دانایی یا نظام معرفتی و رشته علمیست این که چه جایگاهی را در میان دیگر رشته های علمی وسپهرهای معرفتی اشغال کرده است، این که منابع و مواد و مصالح موضوعی اش از چه جنسی هستند، این که به لحاظ روش شناختی و نوع روش ها و راهکارها و ابزارهای به خدمت گرفته شده در آن در چه موقعیتی قرار گرفته و مناسبتش با ابزارهای پژوهشی و روش شناسی دیگر رشته ها و دانش ها چگونه است و کوتاه سخن آن که مساله های ریز و درشت مطرح شده از سوی عالمان آن از چه نوع مساله هایی هستند و فرضیه ها و نظریه هایش از چه جنس اند و روی به قبله و کعبه چه نیت و هدف و غایتی دارند و به دنبال چه می گردند و چه می جویند و چه می کاوند و چه می یابند و چه باده ای از معرفت را به کف می آورند و در کام آدمیان می ریزند و منزلت و مصلحت و منفعتشان برای مردمان چگونه است و شمار متعدد مساله های خرد و کلان دیگر از این جنس هم سرشتی فلسفی دارند هم نقد و تحلیل هم فکر و فهم فلسفی و نظری و معرفت شناختی را می طلبند. در نوشتاری که پیش روست برای پرهیز از افتادن در دام خلط مباحث، سعی شده سه نحوه نگاه درون دانشی و اولیه علمی عالمان و بینادانشی و روایی و تاریخی مورخان و برون دانشی و ثانویه و فلسفی فیلسوفان علم از هم تفکیک و تحدید شود. در ادامه طرح مساله ها و مباحث دانشی درافکنده و دامن زده می شود که بی اغراق می توان گفت یکی از سیوال خیز و مناقشه انگیز و پیچیده و عمرخوار و شکننده و دلرباترین دانش های مطرح در دوره جدید بوده است.

    کلیدواژگان: فلسفه، آرکئولوژی، دورن دانشی، برون دانشی، آرخه، آرخئون، لوگوس، عالم مدرن
  • خداکرم مظاهری *، ابراهیم مرادی صفحات 19-40

    در این مقاله یافته های گردآوری شده در جریان بررسی های باستان شناختی محوطه کول خزینه مورد مطالعه گونه شناسی و تحلیل قرار گرفته اند. این محوطه در جنوب شهرستان آبدانان در جنوب شرق استان ایلام و در مجاورت دشت خوزستان قرار دارد. کول خزینه در برگیرنده نهشته های فرهنگی دوره های مختلفی است. قدیمی ترین یافته های فرهنگی که در این محل شناسایی شده مربوط به دوره پیش از تاریخ است که به علت محدود بودن یافته های شناسایی شده، تعیین دوره دقیق آن مشکل است. بر اساس مطالعات انجام شده کول خزینه بار دیگر، و این بار در دوره شوش IVB مورد توجه قرار می گیرد. به دنبال دوره اخیر، استقرار در این محل نزدیک به یک هزاره تداوم می یابد تا این که در نهایت در پایان دوره ایلام میانه I، استقرار در این محل برای همیشه پایان می یابد. در واقع، این محوطه علاوه بر دوره پیش از تاریخ، در برگیرنده انباشت های فرهنگی دوره های شوش VI ،V ،IVB و VII نیز هست. به نظر می رسد که دوره های اخیر به شکل پیاپی و متوالی شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: کول خزینه، استان ایلام، بررسی باستان شناسی، عیلام باستان، سفال
  • مسعود صادقی راد *، حمیدرضا ولی پور، عطا حسن پور، زهرا جوادی نیا صفحات 41-57

    شرایط مساعد جغرافیایی بخش های بیرانوند و زاغه لرستان طی ادوار مختلف عصر مفرغ و عصر آهن زمینه ساز شکل گیری محوطه های باستانی در این خطه گردید. این محوطه ها به واسطه راه مواصلاتی شمال به جنوب (شوش - هگمتانه) و شاخه های فرعیش توانستند با یکدیگر و دیگر محوطه های همجوار تبادلات فرهنگی اجتماعی و اقتصادی درون و برون منطقه ای برقرار کنند. بر اساس موقعیت قرارگیری محوطه ها نسبت به راه ها در هر مرحله از عصر مفرغ و عصر آهن که با کمک روش تجزیه و تحلیل GIS و مطالعه نقشه راه ها و پراکنش محوطه ها انجام پذیرفت گروه بندی چهارگانه ای حاصل گردید. این چهار گروه شامل قرارگیری محوطه ها در مسیر راه های فرامنطقه ای قرارگیری محوطه ها در حاشیه راه های فرامنطقه ای قرارگیری محوطه ها در مسیر راه های اصلی منطقه ای و قرارگیری محوطه ها در مسیر کوره راه ها یا راه های فرعی است. نتایج مطالعه این گروه بندی چهارگانه طی اعصار مفرغ و آهن، تاثیرات متقابل و دو سویه میان راه ها و محوطه های این محدوده را به اثبات رسانید.

    کلیدواژگان: محوطه های باستانی، راه های باستانی، عصر مفرغ، عصر آهن، بخش های بیرانوند و زاغه، تاثیرات متقابل
  • محمد بهرام زاده*، ارض الله نجفی، رضا آخوندی صفحات 59-70

    دره طارم علیا واقع در شمال استان زنجان با جریان رودخانه قزل اوزن در میانه آن توسط دو رشته کوه موازی از رشته کوه های البرز محدود شده که جهت امتداد آنها شرق به غرب است. در این پژوهش، با تلفیق نتایج حاصل از معدود پژوهش های باستان شناختی و مطالعات جدید می توان تصویری از وضعیت فرهنگی منطقه در دوران مختلف ارایه نمود و با تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از این پژوهش، ارتباطات و برهم کنش های منطقه ای و فرامنطقه ای این ناحیه با نواحی همجوار و غیرهم جوار را مشخص کرد. به این منظور دهستان های آب بر و درام از بخش مرکزی شهرستان طارم علیا مورد بررسی قرار گرفتند. طی این بررسی تعداد 39 محوطه و مکان باستانی شناسایی و ثبت شد که در این پژوهش معرفی و مطالعه گردیده اند. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش و با استناد به شناسایی تعداد زیادی محوطه عصر آهن (16 مورد) و دوران تاریخی (12) مورد شاهد گسترش کمی و کیفی شواهد سکونت و استقرار جوامع بشری در منطقه از هزاره دوم قبل از میلاد تا نیمه نخست هزاره اول پس از میلاد هستیم. رونقی که به نظر می رسد، با توجه به حجم انبوه مکان ها و محوطه ها و آثار فرهنگی ادوار مختلف اسلامی (19) مورد در طول دوران اسلامی همچنان تداوم داشته است.

    کلیدواژگان: قزل اوزن، طارم علیا، استان زنجان، بررسی باستان شناختی، محوطه های باستانی
  • ثروت ولذبیگی، مصطفی ده پهلوان*، رضا رضالو صفحات 71-89

    منطقه شمال غرب ایران در هزاره اول پ.م نقش مهمی در انجام مراوادت، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی ایران با سرزمینهای پیرامونی ایفا می کرده است. با توجه به اهمیت بالای منطقه، ابهامات زیادی در شناخت ویژگی ها و تعاملات فرهنگی این منطقه به ویژه در دوران هخامنشی و اشکانی وجود دارد. معرفی و تحلیل باستان شناختی هر چه بیشتر یافته های فرهنگی گذشته و جدید می تواند سهم زیادی در روشن ساختن ابهامات فرهنگی منطقه داشته باشد. قلعه قوناق قیران از معدود محوطه های مربوط به دوره هخامنشی در استان اردبیل است. این قلعه بزرگترین استقرار دارای ظروف منقوش مثلثی مربوط به دوره هخامنشی در دشت اردبیل است که تا کنون بررسی و کاوش نشده است. بررسی باستان شناختی قلعه قوناق قیران به شیوه روشمند و با اجرای عملیات نقشه برداری نمونه برداری مستندسازی و تحلیل یافته ها انجام شد. هدف، مطالعه 25٪ داده های فرهنگی داخل کارگاه های سطح قلعه بود. از آنجایی که هدف اصلی این پروژه شناخت ویژگی های ظروف منقوش مثلثی بود، پس از طبقه بندی سفال ها و گزینش نمونه های شاخص مطالعه و مقایسه تطبیقی آن ها با دیگر محوطه های هم زمان در داخل و خارج ایران انجام شد از این قلعه همچنین سفال های منقوش سبک اردبیل و سفالهای لعاب دار با لعاب سبز متعلق به دوره سلجوقی به دست آمد که نشانگر توالی استقرار در آن است. ویژگی های بارز معماری دفاعی قلعه قوناق قیران و شرایط محیطی و توپوگرافیک آن نشان از اهمیت و جایگاه سیاسی این محوطه دارد.

    کلیدواژگان: قلعه قوناق، قیران، ظروف مثلثی، ظروف سبک اردبیل، هخامنشی، معماری دفاعی، آذربایجان
  • بهمن فیروزمندی شیره جینی، الهام وثوق بابایی * صفحات 93-108

    مفاهیم رمزگونه و نشانه های نمادین همواره در هنر ایران شیوه ای موثر در انتقال اندیشه های مذهبی و آیینی مردمان این سرزمین بوده است. یکی از مهمترین و فراوان ترین نقوش نمادین که در دوره ساسانی در کانون توجه هنرمندان قرار گرفت نقش های جانوری هستند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، مطالعه نمادهای جانوری و تبیین چیستی بنمایه های آن در آثار هنری ساسانی است. این هدف با پاسخ به پرسش های زیر پی گرفته می شود 1- هر یک از جانوران بازگو کننده چه مفهومی هستند؟ 2- چه ارتباطی میان نقوش جانوری با مذهب زردشتی دوره ساسانی وجود دارد؟ در این پژوهش آثار هنری این دوره از جمله سنگ نگاره ها گچبری ظروف فلزی و پارچه ها (84 نمونه) در نمودارهای فراوانی مورد بررسی قرار گرفت و در کنار آن استفاده از متون دست اول این دوره به منظور دست یابی به نتایج علمی، مورد توجه قرار گرفت. این پژوهش نشان می دهد که در فرهنگ هنری عصر ساسانی، نمادهای هر یک از جانوران دارای مفهومی ویژه است که مهمترین مضامین آن برگرفته از مفاهیم، مذهبی اسطوره ای کیهانی و همچنین بازتابی از ایدیولوژی سلطنتی دوره ساسانی بوده است.

    کلیدواژگان: نماد، هنر ساسانی، نقوش جانوری، مفاهیم مذهبی، ایدئولوژی پادشاهی
  • مهدی تاتاری *، جواد نیستانی صفحات 109-120

    فضاهای ورودی در هر سازه معماری از اصلی ترین بخش های آن به شمار می روند؛ این فضاها در کاروانسراها از چند جزء تشکیل می شوند که برخی از آن ها عبارتند از 1-پیش تاق 2-درگاه 3-هشتی. فضاهای ورودی را در وسط یکی از جبهه های بنا و یا در امتداد یکی از محورهای اصلی حیاط با طرحی متقارن می ساختند. این فضاها از نظر امنیتی به نحوی ساخته می شد که از استحکام کافی برخوردار باشند و بر رفت و آمد کاروانیان و کالاها نظارت کنند فضای ورودی کاروانسراهای صفوی خراسان بیشتر به جهت شمال و شرق متمایل است. سردر این کاروانسراها بیش تر به جهت القاء عظمت، شکوه و زیبایی هم سطح بنا ساخته شده اند و تعداد کمی از آنها ایوان های ورودیشان به جلو کشیده شده است. بیش از نود درصد آنها در مسیرهای اصلی به ویژه در جاده خراسان بزرگ دارای شاه نشین هستند و وجود این تعداد کاروانسرا در این مسیر دلایل اقتصادی، مذهبی و جز آن دارد به طور کلی، فضاهای ورودی در این کاروانسراها به دو دسته تقسیم می شوند: نخست ورودی های ساده و هم سطح با نمای بیرونی به طوری که از فاصله دور قابل تشخیص نیست. دوم؛ ورودیهایی که از سطح نمای اصلی جلوتر بوده و کاملا از نمای ساختمان قابل تفکیک اند.

    کلیدواژگان: فضای ورودی، کاروانسرا، معماری اسلامی، خراسان رضوی، دوره صفوی
  • گلفام شریفی * صفحات 125-133

    واژه رنگ در دو معنای حقیقی و مجازی به کار رفته است. کاربرد واژه رنگ در معنای مجازی نزد عوام در داستان ها، امثال و افسانه ها به فراوانی به کار رفته و موجب افزایش معانی این واژه گردیده است. در این پژوهش، واژه رنگ در ترکیبات «رنگ زمانه» و «رنگ ایرانشهر» در سه فصل 27، 28 و 29 کتاب سوم دینکرد مورد بررسی قرار می گیرد. این سه فصل از پیچیده ترین متنهای فلسفی در دوره میانه است. متنها به صورت آوانویسی شده و برگردان فارسی ارایه می گردند. در پایان به این نتیجه دست می یابیم که نویسنده کتاب سوم دینکرد در اینجا واژه رنگ را به مفهوم نمادین بکار برده تا کلام برای خوانندگان دلنشین گردد.

    کلیدواژگان: رنگ، دینکرد، زمانه، ایرانشهر، سپناگ مینو، گناگ مینو
|
  • Hekmat Allah Mollasalehi * Pages 1-15

    This article speculates the categorization of different way of approach to understanding of Archaeology as an academic discipline or as a body of scientific methods of research with its own cognitive or epistemological possibilities and inadequacies. But this proposed categorization as any theoretical or logical categorization produces its own conventional character. One area of approaching to understand archaeology is very primary and immediate has disciplinary quality. The second category of approaching to understand archaeology is interdisciplinary and historical approach or sociological as well as anthropological approach to represent archaeology comparatively among different academics discipline or sciences. The third category of approaching to understand the nature of archaeology as a discipline or as a body of scientific research has extraarchaeological and secondary or theoretical as well as philosophical quality. Philosophy of archaeology belongs to this area of extra-archaeological category of approach to understanding the nature of archaeology.

    Keywords: Philosophy, Archaeology, Disciplinary, Extra-disciplinary, Archeos, Archaion, Logos, Modern World
  • Khodakaram Mazaheri *, Ebrahim Moradi Pages 19-40

    In this article the authors have studied, compared, analyzed and identified the species of gathered finds during archaeological surveys of Kool Khazine. This site is located on the south of Abdanan Township (one of the townships of Ilam province) and adjoining of Khozestan plain. Kool Khazine comprises cultural deposits of different periods. The first cultural period that formed at this site, belong to prehistoric period, that determining of it exact chronology is difficult, because of limited finds. Until again, settlement is forming at Kool Khazine in Susa IVA period and in this manner, settlement continued for almost one millennium and finally, came to end in end of middle Elamite I period. In fact this site in addition to prehistoric period, comprise cultural deposits of this periods: Susa IVA, V, VI and VII. It seems that recent periods continued successively.

    Keywords: Kool Khazine, Ilam province, archaeological surveys, ancient Elam, Pottery
  • Masoud Sadeghi Rad *, Hamidreza Valipour, Ata Hassanpour, Zahra Javadinia Pages 41-57

    Favorable geographical situation is the one of main factors in the formation of archaeological sites in the sections of Zaqe and Bayranvand of Lorestan province during the different periods of Bronze Age and Iron Age. These settlements have made Intra-regional and inter-regional cultural, social and economic exchanges together and with other adjacent settlements through the road from north to south (Susa - Hegmataneh) and its other branches. Based on the location of sites to the roads in each period of the Bronze Age and Iron Age and based on GIS spatial analysis and the roads maps and the distribution of sites, four groupings were obtained: Archaeological sites in the routes of intra- regional roads, Archaeological sites on the margin of inter- regional roads, Archaeological sites on the route of regional main roads, and Archaeological sites on the route of regional minor roads. In this article we have concentrated our attention on Interactions between the roads and sites of the region.

    Keywords: Communication Routes, Ancient roads, Zaqeh, Bayranvand, Lorestan
  • Mohammad Bahramzade *, Arzollah Najafi, Reza Akhoundi Pages 59-70

    Tarom-e Olya is a Valley in north of Zanjan province and Qezel-Ozan river flows through it. Alborz mountain range in Parallel with the east-west direction is limited. In this survey may were using very few archaeological researches and new studies for making a new scenery of the region's cultural statuses in different periods presented and can by analyzing of this project data, determined regional and between regionals of communications and interactions cultures in this area. For this purpose, Abbar and Darram were studied in central brough of Tarom-e-Olya city. During this survey, 39 sites were introduced, record and identified. According to this Survey documents, we can see lots of Iron Age sites (16 cases), and historical period (12 cases), and watch the development of quantitative and qualitative settlements of the area from the second millennium BC. To the first half of the first millennium AD.Due to the large number of sites and cultural materials (19 cases), it seems this prosperity to have continued in different periods of Islamic era.

    Keywords: Qezel-Ozan, Tarom-e Olya, Zanjan province, Archaeological survey, Archaeological sites
  • Servat Valadbeigy, Mostafa Dehpahlavan *, Reza Rezaloo Pages 71-89

    Northwest Iran played an important role in cultural, economic, and political exchanges with the surrounding lands in the first millennium BC. Given the importance of the area, there are many uncertainties in understanding the cultural features and interactions of the region, particularly during the Achaemenid and Parthian periods. It may contribute greatly to clarifying ambiguities through more archaeological introduction and analysis of old and new cultural findings. Ghonagh Ghiran castle is one of the rare Achaemenid sites in the Ardebil province. This castle is the largest site container painted triangle ware belonging to the Achaemenid period in the Ardabil Plain, which was not surveyed and excavated yet. This site was been surveyed with systematic sampling methods and then documentation and analysis of cultural materials. It was our aim that studies 25 percent of the cultural data of all operations of the castle surface. For as much as our main aim was to identify characteristics of painted triangle ware in this project, then potteries classification and samples selection, we studied, evaluated, and compared them with potteries of other sites both inside and outside of Iran. It has found species of Ardebil styles pottery and shards with green glaze belonged to the Seljuk period too, which it is indicate settlement continuity in this site. According to the considerable characteristics of defensive architecture, and environmental and topographic conditions of Ghonagh Ghiran Castle, undoubtedly, it has had a political and important status in the region.

    Keywords: Ghonagh Ghiran Castle, Triangle Ware, Ardebil Style Pottery, Achaemenid, Defensive Architecture, Azerbaijan
  • Bahman Firouzmandi, Elham Vosough Babaei * Pages 93-108

    In art of Iran, symbolic signs and mythical concepts has been an effective way to transfer rituals and religious insight of Iranian people. One of the most important and frequency symbol sign which can be seen from prehistoric to end of historic are zoomorphic pattern. In Sassanid era, the artists were so concerned on animal motives that its reflection can be seen on Art works. So, the main aim in this article is analyzing of these designs and symbol and significant of their motives. This goal is pursued by answering the following questions: 1) what concept is reflect by each animals? 2) What 
    relation between Sassanid Zoroastrian religions with the engravings of animals? In this representation, Archeological discovering includes relief, Metal work and textile (84 samples) were review in frequency chart and besides searching, and using the top and old textbooks of this period had been a way for getting complete result. The result show, in sassanian art like other cultures, symbol of animals has a specific meaning that the main of them have derived from the concepts of religion, mythical, astronomical and are also has been reflection of the Sassanid royal ideology.

    Keywords: Symbol, Sassanid Art, Animal aspects, Religious concepts, Royal Ideology
  • Mahdi Tatari *, Javad Neyestani Pages 109-120

    The entrance spaces are belonged to the main parts of every architectural construct. Entrances in caravanserais are constituted from several parts; some of them are included as: 1- High porch 2-Threshold 3- Vestibule. Entrances spaces have been built at the middle of one of the building fronts or along with the main Iwan with a Symmetrical design. All these have been built securely in a way that to be enforced enough to watch and control the goings and comings of the caravans and goods. The entrances spaces of the Safavid caravanserais in Khorasan often tend to south and east. The porches of such caravanserais often have been built to suggest the great glory, grandeur and beauty of the whole building, and a few of them have been built more ahead to the building. More than ninety percent of these caravanserais in the main roads especially in the road of great Khorasan have alcove. To build such numerous caravanserais has economic, religious, and many other causes. The entrances spaces in these caravanserais are generally are divided into two categories: first, simple entrances flushed with façade in a way that cannot be distinguished from far distances. Second, the entrances more ahead of building façade and are completely distinguished from the façade building.

    Keywords: Entrance Spaces, Caravanserai, Islamic Architecture, Khorasan-e Razavi, Safavid Period
  • Golfam Sharifi * Pages 125-133

    The word of colour has two meaning: real and metonymy. The usage of the word “colour” in metonymic and allegoric concepts causes the increase of this word’s comment. It is used in the folklore as stories, expressions and legends. In this research, the word “colour” is being studied in three chapters (27, 28, and 29) of the third book of Dinkard in the combination of “the colour of time” and “the colour of “Erān-šahr”. These three chapters are the complicated philosophical texts in the middle Persian and are referenced to its transcribed text and its Persian translation. At the end, we find that the author of the third book of Dinkard had used this word in its symbolic meaning. So the text becomes attractive to the readers.

    Keywords: Colour, Dinkard, Time, Erān-šahr, Spanāg Mēnōg, Gannāg Mēnōg