فهرست مطالب

نشریه گلجام
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جواد کارآمد *، مسعود لطیفی، محمد حقیقت کیش صفحات 9-22
    با بررسی استانداردهای موجود جهت اندازه گیری خواص فرش، مشخص شد که در طی عملکرد پیشنهادی آن ها، به رفتار فرش تحت بارگذاری در حالت دینامیک و لحظه به لحظه توجه نمی شود بلکه رفتار فرش پس از بارگذاری بررسی می گردد. جهت بررسی رفتار دینامیکی فرش تحت بارگذاری از دستگاه اینسترون استفاده شد. با اضافه کردن تجهیزاتی به این دستگاه، صحت کار آن با بارگذاری روی مواد مختلف مشخص گردید. پس از بافت نمونه هایی از فرش دستباف با رج شماری های سی، چهل، پنجاه، شصت و هفتاد با خصوصیات معین، بارگذاری روی نمونه ها صورت گرفت و مشخصه های منحنی های «مقاومت فشاری در طی زمان» به دست آمده، تجزیه و تحلیل شده و به نحو مقتضی با خصوصیات ساختمانی و فیزیکی فرش های دستباف و مواد اولیه مصرف شده در آن ها مربوط گردید. با محاسبه ضرایب همبستگی پیرسون، همبستگی های خطی بررسی و تجزیه و تحلیل شد. همچنین با استفاده از منحنی های بارگذاری روی مواد مختلف و مقایسه آن ها با منحنی های بارگذاری فرش دستباف، شباهت ها و تفاوت ها مشخص گردید و مقادیری جهت دست یافتن به مطلوبیت فرش پیشنهاد گردید. برخی از نتایج بدین شرح است: با افزایش تراکم فرش، میزان کاهش ضخامت بر اثر بارگذاری، میزان برگشت پذیری پرز فرش پس از بارگذاری، کار انجام گرفته روی فرش تا رسیدن به حالت فشردگی و همچنین کار پس داده شده توسط فرش کاهش می یابد، در حالی که با افزایش ضخامت فرش، برگشت پذیری فرش و کار انجام شده طی بارگذاری افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: فرش دستباف، بارگذاری دینامیکی، فشارپذیری، خاب
  • سید علی مجابی *، سید بشیر عابدینی، زهرا فنایی صفحات 23-42
    مقاله حاضر تحقیقی میدانی و اسنادی است بر اساس منابع تاریخی و تصویری موجود که به منظور تبیین سیر تغییرات حاصل شده در طرح و نقش قالی کلاردشت در صد سال اخیر انجام گرفته است. جهت استخراج اطلاعات علاوه بر مطالعه اسنادی، که با رجوع به منابع مکتوب و غیر مکتوب صورت پذیرفت، نسبت به مطالعه میدانی و با مراجعه به مراکز بافت فرش کلاردشت درگذشته و حال، یافتن فرش های قدیمی و تهیه تصویر از آنها و مصاحبه با بزرگان و صاحبان تجربه در بازار و موزه ها نیز اقدام شد؛ و در نهایت با تطبیق داده ها و تصاویر، سیر تغییرات طرح و نقش قالی کلاردشت معین گردید. سپس با توجه به نتایج به دست آمده سعی گردید تا طرح ها و نقوش این قالی ذهنی بافت، طبقه بندی و دسته بندی گردد. بررسی تغییرات طرح و نقش و رنگبندی قالی کلاردشت مشخص کرد که بسیاری از نقشه های آن به مرور زمان فراموش گردیده و دیگر بافته نمی شود؛ لیکن به دلایلی از جمله غیر تجاری بودن این فرش و سهل الوصول نبودن دسترسی به مناطق بافت آن، ورود عمدی و غیر عمدی و یا ایجاد ابداعات نسنجیده در طرح و نقش آن (همچون استفاده از نقوش ترکمنی)، این فرش به شدت تضعیف و در پاره ای موارد حتی با شکست کامل روبه رو شده است. به نظر می رسد مهمترین عوامل در احیای فرش کلاردشت: بازنگری در رنگبندی موجود و استفاده از رنگ های قدیمی و اصیل فراموش شده به جای رنگ های تکراری و محدود حال حاضر، بازگشت به بافت طرح ها و نقش مایه های اصیل فراموش شده و در نهایت معرفی اصالت ها و مفاهیم به کار رفته در این قالی ها برای نسل جوان و خریداران آن باشد.
    کلیدواژگان: طرح، نقش، فرش کلاردشت
  • ابراهیم حاجیانی *، سلیمان پاک سرشت صفحات 43-56
    هدف این مطالعه، بررسی نیازهای بهداشتی جامعه قالی بافان کشور و ارائه الگوی مناسب رفع آن ها با استفاده از راهبرد نیازسنجی بهداشتی است. جامعه آماری این بررسی، قالی بافان تمام وقت کشور بوده که از بین آن ها نمونه ای به حجم 688 ، 1 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایو در استان های آذربایجان شرقی، فارس، کرمان، مرکزی، کردستان، گلستان، مازندران و خراسان انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته های این بررسی حاکی از آن است آگاهی قالی بافان در مورد شرایط ابزار کار مطلوب نیست. به علاوه غالب ابزارهای کار و کارگاه های قالی بافی فاقد استانداردهای لازم بهداشتی است. از حیث بهداشت فردی و عمومی، قالی بافان وضعیت مطلوبی نداشته و غالبا به عوارض ناشی از کار قالی بافی در شرایط نامناسب مبتلا شده اند. بهبود وضعیت بهداشتی کارگاه های قالی بافی و ارتقای سلامت قالی بافان مستلزم توجه جدی و اقدامات هماهنگ نهادهای ذیربط در زمینه حمایت های قانونی و بیمه ای و توسعه آموزش های کاربردی است.
    کلیدواژگان: نیاز بهداشتی، نیازسنجی بهداشتی، قالی بافی، کارگاه قالی بافی، بهداشت فردی، عادات بهداشتی، برخورداری بهداشتی، بهداشت محیط کارگاه، بیماری های شغلی، بهداشت کار، ارگونومی
  • رضا نجارزاده *، مهدیه رضاقلی زاده، سیدمهدی حسینی صفحات 57-78
    یکی از دغدغه های اساسی کشورهای دنیا به خصوص کشورهای در حال توسعه، فرآیند رو به گسترش جهانی شدن و چگونگی رویارویی با این فرآیند است. جهانی شدن فرآیندی نیست که در تمام کشورها به طور یکسانی تجربه شود، بلکه کشورهایی می توانند از آن بهره بیشتری ببرند و از فرصت های ایجاد شده به وسیله آن حداکثر بهره برداری را داشته باشند که شناخت درستی نسبت به همه جوانب آن پیدا کرده باشند و در نتیجه خود را برای رقابت هر چه بهتر در سطح بین المللی آماده سازند. شناخت مزیت های نسبی و رقابتی در بخش های مختلف اقتصاد کشور می تواند گام مهمی برای افزایش رقابت پذیری باشد. یکی از صنایع مهمی که بدین منظور باید مورد مطالعه قرار گیرد صنعت فرش دستباف است. به همین دلیل این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش علمی ماتریس تحلیل سیاست PAM[1] چارچوبی را فراهم نماید تا شاخص هایی را که در بحث از آزاد سازی و صنعت فرش دستباف ایران دخیل است، به طور همزمان محاسبه و تحلیل نماید. با توجه به ویژگی های ساختاری و تنوع و تخصص های منطقه ای گوناگون در خصوص شیوه بافت، طرح و نقشه و رنگ آمیزی فرش های ایران، استان قم به عنوان یکی از عمده ترین مراکز تولید فرش دستباف در ایران جهت مطالعه حاضر انتخاب شده است. این استان با توجه به پیشینه و خصوصیات ظاهری و ویژگی های منحصر به فرد بافت خود، در حال حاضر فرش دستباف 65 رج چله ابریشمی گل ابریشم کرک را به عنوان فرش برتر تولیدی - صادراتی خود معرفی نموده است. لذا ما در این تحقیق برای ارزیابی اثرات آزاد سازی تجاری بر صنعت فرش دستباف از داده ها و اطلاعات مربوط به این نوع فرش در سال 1385 استفاده نمودیم. نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از آن است که شاخص توان رقابت صادراتی برابر با 93/0 است، که نشان می دهد فرش دستباف 65 رج ابریشمی استان قم در شرایط فعلی در بازارهای جهانی دارای توان رقابت است. همچنین شاخص مزیت نسبی بر اساس هزینه واحد، که همان مزیت رقابتی واقعی در شرایط رقابت آزاد (شرایط بعد از پیوستن ایران به WTO) است، برابر با 84/0 بوده و این امر نشان می دهد که استان قم در تولید فرش مذکور دارای مزیت نسبی است.
    کلیدواژگان: فرش دستباف، مزیت نسبی، مزیت رقابتی، ماتریس تحلیل سیاست
  • مهندس سید محمد ویسیان *، محمد ابراهیم حیدری، مجید منتظر صفحات 79-90
    در این تحقیق از پروتئاز (آلکالاز) با ویژگی دوستدار محیط زیست و همچنین کلیاب جهت صمغ گیری استفاده شده است. غلظت های مختلف آنزیم و کلیاب مورد بررسی قرار گرفت. پس از صمغ گیری میزان کاهش وزن، استحکام، روشنایی و سفیدی تعیین و با استفاده از میکروسکوپ الکترونی تصاویر سطحی از نمونه ها تهیه شد. همچنین ابریشم صمغ گیری شده با روناس و دو دندانه کلرید قلع و زاج سفید به روش پیش دندانه رنگرزی و در سیستم CIE L*a*b* مورد ارزیابی قرار گرفته، ثبات عمومی نمونه ها تعیین شده است. نتایج نشان می دهد که درصد کاهش وزن نمونه های حاصل از کلیاب نسبت به آنزیم بیشتر بوده است. روش آنزیم نسبت به کلیاب تخریب کمتری روی فیلامنت های ابریشم نشان داده است. ثبات شستشویی و نوری نمونه ها نیز مطلوب ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: ابریشم، صمغ گیری، پروتئاز، کلیاب، روناس
  • مهدی کشاورزافشار *، صمد سامانیان صفحات 91-106
    روی آوردن هنر قالی بافی ایران به بافتن تصویر در دوران قاجار، چه از لحاظ شکل و چه از لحاظ مفهوم تحولی اساسی در این هنر ایجاد کرد. این قالیچه های تصویری، دیگر برای مفروش کردن زمین پدید نمی آمد، بلکه هدف از بافتن آنها استفاده دیداری بود؛ درست همانند یک تصویر. این تصاویر قاموسی هستند از فرهنگ دوران، کاملا تنیده در زندگی، فرهنگ و اعتقادات مردمان جامعه، که برای فهم عمیق تر وجوه همچنان نا مکشوف این فرهنگ و جهان بینی آن به کار می آیند. این مقاله با هدف شناخت و یافتن معانی یکی از این قالیچه ها، قالیچه تصویری مریم(س) و مسیح(ع) را مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار داده و با استفاده از روش شمایل شناسی اروین پانوفسکی لایه های معنایی این اثر را وا می کاود. و از این رهگذر به این نتیجه می رسد که این قالیچه کارکردی شمایلی دارد و در بر آوردن اهداف «تعلیمی» و «یادمانی» خود، آموزه ها و تعالیم دین اسلام، روایات قرآن کریم، ادبیات عرفانی و هنر ایران را در نظر دارد. همچنین در پایان، این نوشتار در جست وجوی کشف معانی عمیق این شمایل، نهفته در لایه های زیرین معنایی، و همچنین یافتن «خواست هنری» خلق این تصویر و دلایل فرهنگی بافته شدن این قالیچه در دوران قاجار، به اهدافی نذر گونه برای برآورده شدن حاجاتی مبنی بر داشتن فرزند و مبتنی بر عقاید عامه در مورد قدرت اعجاز آمیز شمایل می رسد.
    کلیدواژگان: قالیچه های تصویری، شمایل، خوانش شمایل شناسانه، دوره قاجار
  • مهندس هادی محمودی نژاد *، محمدرضا پورجعفر، محمدرضا بمانیان، مجتبی انصاری صفحات 107-124
    فرش ایرانی، مفهومی تمثیلی و نمادین از بهشت و باغ های بهشتی دارد که با توصیف های آمده در قرآن کریم و آیات و تفاسیر در انطباق کامل است، در عین حالی که نقشمایه ها و طرح های موجود در زمینه فرش های باغی، متناسب با معماری و طراحی باغ های ایرانی (بالاخص چهارباغ های عصر صفوی) است تا جلوه ای از فنا ناپذیری و جاودانگی جهان ابدی و باغ های بهشتی را در جهان مادی، به تصویر کشد و تجسم بخشد. در فرهنگ مبین اسلامی گستره حرکت انسان از فرش تا عرش است، انسان از فرش چشم به جهان می گشاید و از آن در نهایت و کمال فرآیند حیات، به عرش پر می کشد و در عالی ترین مراحل آن، در بهشت بر فرش هایی که آستر آنها از حریر و استبرق است، در کمال عزت تکیه می زند. در این مقاله به بررسی تمثیلی مفهوم نمادین بهشت در باغ و فرش ایرانی پرداخته می شود که از رویکرد تحلیلی و تطبیقی در پی توصیف نقشها و طرح های به کار رفته در فرش و طرح های موجود در طراحی باغ ایرانی بهره می برد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که مفهومی تمثیلی از بهشت و باغ های بهشتی در فرش های ایرانی، خاصه فرش های دوران صفوی دیده می شود که ملهم از باغ ها و پردیس های دوران اسلامی بوده است و نشان از همت والای طراح فرش ایرانی در تصویر کردن و تجسم بخشیدن به مفاهیم والای معنوی و بهشتی در حد ادراک و استعداد انسان زمینی دارد تا بر تار و پود فرش چنان گره هایی زند که لایق تجلی مفهومی قدسی و یادآور خاطره ازلی بهشت باشد؛ که از این رهگذر نقش و تمنای نقشبند، در کنار صور نماد و رمز و تمثیل، تمام وجود آدمی را به ماوراء و بهشت موعود پیوندی ناگسستنی می زند.
    کلیدواژگان: بهشت، فرش باغی، باغ های بهشتی، چهار باغ
|
  • Mohammad Javad Karamad *, Masoud Latifi, Mohammad Haghighat Kish Pages 9-22
    The existing standards for measuring carpet properties consider carpet behavior after loading while its dynamic and instantaneous behavior is neglected. To investigate the dynamic behavior of under loading carpets, an INSTRON machine equipped with a developed system was used. The reliability of the system was verified by testing different materials. Different samples of hand-knitted carpet with 30, 40, 50, 60 and 70 Raj (rows/6.5cm), with specific structural and physical characteristic and raw material, were tested to obtain the curves of their pressure resistance versus time. The relation between features derived from the load/time curves and carpet structural and physical characteristics and raw materials were defined. Measuring the Pearson coefficient correlation, the linear correlations were studied and analyzed. The results indicate that with increase in knot density (Raj), the rate of decreasing thickness during loading, the resilience of carpet pile after loading, the total work exerted to carpet for reaching to jamming phase and the work returned by carpet during recovery phase decrease; while with increase in carpet thickness, the resilience and the total work increase. In addition, the load/time curves of different materials and hand-knitted carpets were compared. The similarities and differences between their behaviors were derived and the desirable compressibility behavior of a carpet is accordingly suggested.
    Keywords: hand, knitted carpet, pile, dynamic loading, compressibility
  • Seyd Ali Mojabi Dr *, Seyd Bashir Abedini, Zahra Fanayee Pages 23-42
    The compilation of subject matter and data used in this article are extracted from library and recorded materials based on historical and pictorial sources to show changes in Kelardasht carpet within the past 100 years. Furthermore interviewing with masters in museums and bazaar was also used in accomplishing this article, and at the end data and pictures were compared to study the design and patterns of Kelardasht carpet in order to classify the patterns and motifs of these subjective and mental-woven carpets. Study of variations of patterns, motifs and colors in Kelardasht carpet shows that most of the patterns have been forgotten in the course of time and are not used any more. Then because this carpet is not a commercial one, difficult access to the area and entering poor patterns, this carpet was undermined or even defeated. It seems that the usage of old and original colors, original patterns and motifs and introducing genuineness and employed concepts in this kind of carpet to young people and buyers are important factors for the revival of Kelardasht carpets.
    Keywords: Pattern, motif, Kelardasht carpet
  • Ebrahim Hajiani Dr *, Soleiman Pakseresht Dr Pages 43-56
    The aim of this research is assessing carpet weaver’s health needs and designing a model for meeting them. A sample of 1688 carpet weaver in 8 provinces (Azarbijan, Fars, Kerman, Markazi, Kordestan, Golestan, Mazandaran and Khorasan) has been interviewed for collecting research data. Findings show that a Persian carpet weaver in Iran is typically a thirty-one aged, married woman with three children who works seven hours a day. She has not another paid work and says that she weaves out of necessity. Regarding health habits, the research shows that 51% rest between work times, 14% exercise, 13% brush, 17% wash their hands with soap before dine and after going to toilet and only 6% use masks. Other results of the research indicate that health and medical facilities available for the population is not satisfactory in comparison to national rates. The carpet weaver's accesses to health and medical possibilities are as: 65% to physicians and medical centers, 79% to water supply, and 85% to bath. Also, 10% of them have social security insurance and 50% have rural medical insurance. 48% of respondents have attended health education programs and their information about issues of workshop's health needs and meeting them were satisfactory. 60% of workshops have other uses too, for example as kitchen, dining or guest rooms.
    Keywords: Health needs, Carpet, weaving, Carpet, weaving Workshop, Individual Health, Sanitary Habits, Health Disposal, Workshop Environment Health, Occupational Diseases, Work Health, Ergonomics
  • Reza Najarzadeh *, Mahdieh Rezagholizadeh, Seyed Mehdi Hoseini Dr Pages 57-78
    One of major issues of the countries, especially developing countries, is expanding globalization process and the way of facing with it. Globalization is not a process that be encountered similarly in all countries but those who recognize its all aspects could utilize more and make better use of opportunities it makes; consequently, they could compete well in international community. Knowing competitive and comparative advantages of different sectors of country's economics can be a significant change to the rising of competitiveness. Since the hand-knitted carpet industry is one of the sectors that promise high non-oil export potentials, this paper concentrates on this industry and utilizes the Policy Analysis Matrix (PAM) to calculate indexes of competitiveness and comparative advantage in the hand-knitted carpet industry. As the province of Qom is one of the major producers of high quality marketable carpets, the paper concentrates on this area. The province has a long history of producing unique carpets in terms of design, weaving quality, coloring and other qualities. At present, Qom stands ready to supply the export market with enough of 65 knots hand-knitted silk carpets. So for evaluating trade globalization's effects on hand-knitted carpet industry, we use data and information about that kind of carpet in 1385. Results show that the index of the competitiveness of Qom hand-knitted silk carpets is 93% and its comparative advantage based on unit cost that would hold when Iran joins WTO is 84%. These indexes indicate that Qom hand-knitted silk carpets score high both in terms of competitiveness and comparative advantage.
    Keywords: Hand, knitted Carpet, Comparative Advantage, competitiveness, Policy Analyses Matrix
  • Seyed Mohammad Veysia *, Mohammad Ebrahim Heidari, Majid Montazer Dr Pages 79-90
    One of the pre-treatment processes on silk is degumming that has much influences on other processing. There are various degumming methods and each one has its own advantages and disadvantages. In this research protease (Alkalase) and Keliab (remaining ashes of "Oshnow" plant obtained from Qom, Yazd and Kashan) used as environmentally friendly compounds for degumming of silk. Different concentration of enzyme with soda ash and surfactant and also Keliab were examined. Some properties of degummed samples such as weigh loss, strength, lightness and whiteness were tested and surface morphology also was observed by SEM. The degummed yarns then dyed with madder, using two types of mordant namely stannous chloride (SnCl2) and aluminium-potassium sulphate AlK(SO4)2. The color coordinates L*a*b* and washing fastness and light fastness of samples were evaluated. The results showed that weigh loss percentages, strength and whiteness of samples varied due to degumming with Alkalase and Keliab. However, washing fastness and light fastness of madder dyed samples were acceptable.
    Keywords: Silk, Degumming, Protease, Keliab, Madder
  • Mehdi Keshavarz Afshar *, Samad Samanian Dr Pages 91-106
    A new trend of weaving pictures in Qajar era is considered to be a revolution in the art of carpet-weaving whether from viewpoint of form or concept. These pictorial rugs were intended to be spread on the floor no more, but they were woven for visual satisfaction, exactly as pictures. These pictures are like an encyclopedia of the cultural life of that era, which covers beliefs, culture and life of the people and can be employed for discovering unknown aspects of their culture and outlook. This paper has amid to understand and find the meaning of one of these rugs, namely "Mary and Jesus Christ" by analyzing it using Erwin Panofsky's iconographic method for finding different meaning layers. The paper concludes that the above-mentioned rug has the function of an icon and for fulfilling its "monumental" and "didactic" objectives makes use of Islam doctrine, Qoran's verses and Iranian mystical art and literature. At the end, in search of deep and concealed meanings of this icon hidden beneath its different meaning layers and for finding its "artistic desire" and cultural reasons for its creation, this article shows the votive objective of this rug as a means of obtaining offspring and conforms the public's belief in miraculous power of the icon.
    Keywords: Pictorial rugs, icon, iconographic reading, Qajar Dynasty
  • Hadi Mahmoodi-Nejad *, Mohammad-Reza Pour-Jafar Dr, Mohammad-Reza Bemaniyan Dr, Mojbata Ansari Dr Pages 107-124
    Iranian carpet has an allegorical and symbolic sense of heaven and heaven-like gardens which is similar to the descriptions in the Holy Qoran, yet the existing plans and sketches in heaven-like carpets are proportionate to Iranian garden’s design and architecture (especially the Char-Bagh) in the way that it draws an everlasting picture of infinite world and heaven gardens in this world. In Islamic culture the growing path of human is from carpet to the empyrean, human beings come to the world on the carpet and fly to the empyrean and in its highest levels they lean on the best carpets made of silk in the heaven. Based on this research, it has been shown that an allegorical concept of heaven and its gardens in Iranian carpet can be found completely, which are full of Islamic gardens showing the high potentials of Iranian carpet designers in drawing and designing heaven’s spiritual concepts to weave the strings in a way that they deserve the holy concepts and remind us the everlasting heavens which ties us up to the infinite existence of it.
    Keywords: Heaven, Garden Carpet, Heaven Garden, Char, Bagh