فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 23 (پاییز 1396)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 23 (پاییز 1396)

  • بهای روی جلد: 140,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر کیا، مرضیه احسانی صفحه 11
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی وضعیت رضایت شغلی روزنامه نگاران در روزنامه های سراسری (بررسی مقایسه ای بین 5 روزنامه دولتی و 5 روزنامه غیر دولتی) است. این پژوهش با روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه توزیع شده بین روزنامه نگاران 10 روزنامه در تهران که در تابستان 1396 مشغول به کار بودند انجام شد. با توجه به اینکه تعداد افراد مشغول در تحریریه ها متفاوت بود با نمونه گیری هدفمند حدود 150 پرسشنامه پیش بینی شده بود ولی به دلیل مشکلات موجود و عدم بازگشت پرسشنامه ها تنها 100پرسشنامه به صورت کامل تکمیل شده بود. همچنین برای تحلیل داده ها از نرم افزار تحلیل آماری spss برای انجام آزمون استفاده شده است. آزمون های استفاده شده شامل همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس یکطرفه بود. در این پژوهش از نظریه های مربوط به رضایت شغلی انجام گرفته و چارچوب این تحقیق بر اساس نظریه دوعاملی (انگیزشی-بهداشتی) هرزبرگ است. در این پژوهش 9 فرضیه مورد آزمون قرار گرفته و نتایج زیر حاصل شد. بین امنیت شغلی، خدمات رفاهی، خط مشی روزنامه، بازنشستگی، سطح درآمد و رابطه کاری با رضایت شغلی رابطه وجود دارد، همچنین بین تحصیلات و رضایت شغلی رابطه معناداری پیدا نشد و بین رضایت روزنامه های دولتی و غیردولتی تفاوتی یافت نشد. نتیجه گیری که می توان از این پژوهش کرد این است که ایجاد محیط کاری ایده آل با درآمد خوب با خط فکری مناسب تاثیرات بهتری بر رضایت شغلی دارد تا اینکه بخواهد تحصیلات بالا موثر باشد. امنیت شغلی برای روزنامه نگارانی که به صورت استخدام دائم نیستن و به خاطر گزارشاتی که چاپ می شود و توقیف یک روزنامه که همراه با بیکار شدن اعضای یک تحریریه است از مهم ترین عوامل است. همچنین برای بشر داشتن درآمدی که بتوان با آن مخارج زندگی خود را تامین کرد از دیگر عامل مهم در بالا بردن میزان رضایت شغلی است.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، روزنامه نگاران، نظریه دوعاملی (انگیزشی، بهداشتی) هرزبرگ، روزنامه های دولتی و غیردولتی
  • محمد هادی میرشمسی صفحه 47
    حقوق مولف مجموعه حقوق خصوصی و فردی است که به موجب قانون به دارنده و آفریننده یک اثر ادبی و هنری به پاس داشت تلاش فکری و خلاقانه او داده می شود تا بدین ترتیب هم بتواند از منافع و مزیت های ناشی از آن بهره ببرد و هم این که از اثر خود در مقابل دیگران حمایت نماید. این حقوق در مقررات حوزه مطبوعات، آن طور که شایسته است، مطرح نشده است. مطبوعات عهده دار اطلاع رسانی به جامعه بوده و رسالت روشن ساختن افکار عموم افراد جامعه را بر دوش می کشند و از این روی ممکن است در راستای انجام این رسالت، حقوق پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری را نقض نمایند. ایجاد تعادل بین حقوق مطبوعات و آزادی آنها از یک سوی و حقوق مولفین از سویی دیگر، امری ضروری است که باید مدنظر قانونگذاران ملی و بین المللی قرار گیرد. اصل بر آن است که حقوق مولف اعم از حقوق مادی و معنوی مورد حمایت قرار گیرد و نقضی نسبت به آن صورت نگیرد، اما در جایی که هدف، اطلاع رسانی به عموم افراد جامعه باشد، نقض کپی رایت مشمول استثنائاتی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش حقوق مولف در مطبوعات بررسی شده، تاثیر متقابل آن دو با یکدیگر تبیین می شود.
    کلیدواژگان: کپی رایت، مولف، مطبوعات، آزادی مطبوعات، مقررات ملی، مقررات بین المللی
  • علیرضا کلانتر مهرجردی صفحه 73
    امروزه هیچ حوزه ای از زندگی بشری نیست که تحت تاثیر فناوری ها به ویژه اشکال رایج تر آن شامل اینترنت و تلفن همراه نباشد. در دنیای سیاست نیز موبایل و کارکردهای مختلف آن از جمله پیامک، توانسته تاثیرگذاری خود را به خوبی نشان دهد و به عنوان یک عامل اطلاعاتی و تبلیغاتی به کار گرفته شود.
    در این مقاله تلاش شده است تا نقش و کارکرد موبایل در عرصه زندگی سیاسی و اجتماعی امروزی و پیامک متنی به عنوان الگوی تاثیرگذاری این رسانه جدید مورد واکاوی و بررسی قرار گیرد. به نظر می رسد تلفن همراه به عنوان وسیله ای فراگیر، ارزان، قابل دسترس برای همگان و تقریبا همیشه در دسترس توانسته جایگاه خود را- به عنوان یک رسانه و عامل اجتماعی اثرگذار در جاممعه امروز- پیدا کند و با فهم همین اهمیت و جایگاه ، سیاستمداران و فعالان سیاسی اجتماعی تلاش دارند تا حداکثر استفاده از این فرصت را برای خود فراهم آورند .
    کلیدواژگان: موبایل (تلفن همراه)، رسانه جمعی، کارکردهای اجتماعی و سیاسی، پیامک، ارتباطات
  • علی نجفی، آسیه ذبیح نیا عمران، نرجس بانوصبوری صفحه 97
    محمدحسن خان اعتماد السلطنه (1259- 1313) یکی از متفکرین، سیاست مداران و مورخین عهد ناصری است. زندگی و شخصیت او به‏ چند جهت و به ویژه جنبه روزنامه نگار بودن، او را در میان‏ اندیشه‏گران قاجاری ممتاز کرده است. او یکی از پرکارترین مورخ و روزنامه نگار تمام دوران تاریخ‏ ایران به‏ شمار می‏رود. همچنین وی نخستین روزنامه نگار ایرانی‏ است که بر یک زبان خارجی کاملا تسلط داشته است. در عصر قاجار، نثر مبتنی بر ساده نویسی، درازگویی ها و مسجع نویسی ها و انواع صنایع زیبا و نازیبای بدیعی در نثر آمیختن و اندک معنیی را با بسیار بافتن کلمات و مفصل نویسی، پر جلوه دادن جایگاهی نداشت و ادبیات تنها برای قشر خاصی از جامعه به نام امیر و وزیر و چون اینان نوشته نمی شد، بلکه همه آحاد جامعه را در بر می گرفت. اعتمادالسلطنه در سال های آخر زندگی خویش، به ثبت وقایع روزمره زندگی خود و درباریان قاجار پرداخت و بدین ترتیب کتاب روزنامه خاطرات پدید آمد که از مهم ترین منابع تاریخ ایران در اواسط دوره ی قاجار است. کتاب مفصل روزنامه خاطرات اعتماد السلطنه، مجموعه یادداشت های روزانه اعتمادالسلطنه و مشتمل بر حوادث 15 ساله آخر زندگی از نظر محتوی و مضمون، در برگیرنده یک فصل از تاریخ پر فراز و نشیب ایران در دوره قاجاریه است. حس نوستالوژی و افسوس به گذشته پرشکوه در جای جای کتاب به چشم می خورد. نویسنده به دنبال بررسی علل و عواملی است که باعث این عقب گرد تاریخی گردیده است.
    کلیدواژگان: روزنامه خاطرات، اعتمادالسلطنه، محتوا، سبک نوشتاری
  • امیر بی پروا، حسن اسفندیار صفحه 113
    دیوان کیفری بین المللی به عنوان یک مرجع قضایی بین المللی در تحقق عدالت کیفری بین الملل به عنوان یک کنشگر فعال مورد توجه حقوق بین الملل می باشد.از طرف دیگر با رشد و پیشرفت فن آوری های اطلاعات و ارتباطات کاربرد اینترنت در نهادهای حقوقی مختلف در سطوح داخلی و بین المللی بیشتر می گردد. دیوان کیفری بین المللی با اینترنت دارای رابطه مستقیم می باشد و اینترنت به عنوان یک تکنولوژی در اختیار دیوان قرار می گیرد. دیوان می تواند از طریق اینترنت با قربانیان جنایات بین المللی ارتباط بر قرار نماید و اینترنت به عنوان وسیله جمع آوری اطلاعات از سوی دیوان مورد استفاده قرار گیرد دیوان از طریق اینترنت امکان دسترسی به اطلاعات قضایی دیوان و اصل علنی بودن محاکمات را فراهم می سازد. اینترنت وسیله ای موثر جهت تضمین عدالت کیفری بین المللی و حمایت از حقوق بشر باید تلقی گردد و دیوان به وسیله اینترنت می تواند در نظام جهانی عدالت کیفری بین المللی تاثیرگذار باشد و از این طریق در جهت تضمین عدالت کیفری بین المللی و حمایت از حقوق بشر گام بردارد.
    کلیدواژگان: دیوان کیفری بین المللی، حقوق بشر، اینترنت، عدالت جهانی
  • امیدعلی مسعودی صفحه 133
    محققان حوزه علوم ارتباطات برخلاف حوزه هایی چون روانشناسی ،هنگام انجام تحقیقات پیمایشی با فقدان مجموعه ای از پرسشنامه های استاندارد رو به رو می شوند. برای حل این مشکل پژوهشگران از پرسشنامه های محقق ساخته استفاده می کنند که اغلب به دلیل استاندارد نبودن، ضرورت استانداردسازی آن کاملا مشهود است.ضمن آن که تهیه پرسشنامه های استاندارد می تواند به تدریج مجموعه ای غنی از پرسشنامه های استاندارد برای محققان ارتباطات فراهم کند. این مقاله برای استاندارد سازی ابتدا تعیین روایی پرسشنامه ازطریق مراجعه به کارشناسان و وزن دهی به آن ها و محاسبه مقدار روایی از طریق فرمول ارائه شده را مطرح می کند و سپس تعیین پایایی از طریق آلفای کرونباخ را برای استانداردسازی مطمح نظر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، استاندارد، علوم ارتباطات، روایی، پایایی، پیش آزمون
  • فاطمه کریم وند صفحه 147
    روزنامه نگاری زرد از ابتدای شکل گیری این مفهوم تا به امروز دلالت های متفاوتی به خود گرفته است. هر چند در ابتدا به علت نوع محتوای آن و مسائلی که مطرح می کرد دلالتی اقتصادی داشت، اما بعدها به حوزه سیاست نیز کشانده شد و متفکران نظریه انتقادی معتقد بودند که مطالبی که این روزنامه ها تولید می کنند، عمدتا باعث تحمق توده های مردم شده و آنها را از مسائل مهم سیاسی منحرف می کند. بعدها و در دهه های 90 میلادی دلالت آن به سمت موضوعات اخلاقی پیش رفت و بیشتر از منظر اخلاقی به نقد آنها پرداختند. اما تنها در پایان قرن بیستم بود که مطالعات فرهنگی نگاه متفاوتی به این سبک از روزنامه نگاری ارائه کرد. از این منظر نشریات زرد گاها می تواند به شکل بسیار تاثیرگذاری با زندگی روزمره افراد پیوند خورده و حوزه هایی که نشریات وزین نمی توانند به آن بپردازند را با زبانی مردمی تر با آنها در میان گذاشته و مطرح می کند. بر همین اساس من در این مقاله سعی شده است با بررسی نشریه خانواده سبز به نقد دیدگاه های انتقادی از نشریات زرد پرداخته و از منظر مطالعات فرهنگی به آن پرداخته شود. همچنین سعی نموده با بررسی وضعیت شبکه های اجتماعی مجازی، پیوند نزدیکی بین روزنامه نگاری زرد و شبکه های اجتماعی مجازی برقرار ساخته و نشان دهد که چگونه نفس برقراری ارتباط بر نوع محتوای اشتراکی در این شبکه ها پیشی گرفته است.
    کلیدواژگان: نشریات زرد، روزنامه نگاری زرد، مطالعات فرهنگی، شبکه های اجتماعی مجازی، مجله خانواده سبز
|
  • Dr Ali Asghar Kiya, Marziyeh Ehsani Page 11
    The purpose of this research is to identify the status of job satisfaction of journalists in national newspapers (a comparison between 5 government newspapers and 5 non-governmental newspapers). This study was conducted by survey method and distributed questionnaires were distributed among journalists of 10 newspapers in Tehran during the summer of 2017. Considering the fact that the number of people working in the editorial staff was different, with a targeted sampling, about 150 questionnaires were foreseen, but because of existing problems and failure to return the questionnaire, only 100 completed questionnaires were complete. SPSS statistical software was used to analyze the data. The used tests included Pearson correlation and one way ANOVA. In this research, theories of job satisfaction have been taken and the framework of this research is based on Herzberg's two-factor theory (motivational-health). In this research, nine hypotheses were tested and the following results were obtained. There was a significant relationship between job security, welfare services, newspaper policy, retirement, income level and work relationship with job satisfaction. There was also no significant relationship between education and job satisfaction and there was no significant difference between the satisfaction of government and non-governmental newspapers. The conclusion that can be drawn from this study is that creating an ideal workplace with good income with an appropriate intellectual line would have a better effect on job satisfaction than it would be if the higher education was to be effective. Occupational safety is one of the most important factors for journalists who are not recruited, due to reports that are being published and the seizure of a newspaper that is accompanied by unemployed members of an editorial. It is also important for man to have an income that can be supplied with his living expenses, another important factor in raising job satisfaction.
    Keywords: job satisfaction, journalists, Herzberg's two-factor theory (motivational-health), government, nongovernmental newspapers
  • Dr Mohammad Hadi Mirshamsi Page 47
    The copyright is a collection of private and individual rights which, according to the law, is given the holder and creator of a literary and artistic work, for his intellectual and creative efforts, so that he can benefit from the benefits and advantages of it, as well as from the work Support yourself against others. These rights are not subject to the provisions of the press, as it is appropriate. The press is responsible for informing the community, and it has the mission of enlightening the public opinion of the community, and may violate the rights of creators of literary and artistic works in pursuit of this mission. Creating a balance between the rights of the press and their reedom on the one hand and the rights of the authors on the other, is imperative for national and international legislators. The principle is that the rights of the author, including the economic and moral rights, are protected and not infringed, but where the purpose is to inform the public, the copyright infringement is subject to exceptions to be investigated. In this research, author's rights in the press are examined and their mutual interactions are explained together.
    Keywords: Copyright, Author, Press, Press Freedom, National Regulations, International Regulations
  • Dr Alireza Kalantar Page 73
    There is no area of human life that is not under the influence technology, particularly more common forms as the Internet and mobile phones. All levels of human life from the most private and personal ones to most of the major socio-political fields (with different degrees) are affected by these new forms of media technologies. In this connection, the mobile phone is the most comprehensive media and has great potentials in the development and solidification of the public sphere. Increasing the flow of information through mobile phones with increasing amount of data available, has reduced the role of the wardens and developed social or public sphere. In the world politics also mobile phones have various functions such as SMS, and has had great impacts on politics as a tool for flow of information and advertising.
    In this paper we will examine the functions and impacts of mobile phones, specially text messages, in social and political life of todays. It seems that mobile phones as a means of public, affordable, accessible tool to everyone has able to position itself as an instrument of social media and politicians and political activists are aware of the importance of it and try to take the most advantage of it. This study has been conducted through analytical-statistical method by using library and the Internet resources.
    Keywords: Mobile phone, Mass Media, Social, Political Functions, Text Messages, Communications
  • Dr Ali Najafi, Dr Asieh Zabihnia Emran, Dr Narjes Banou Sabouri Page 97
    Muḥammad Ḥasan Khān Etemad-ol-Saltane (1880-1934) is one of the Intellectuals, Politicians, and historians of Naseri Era. His life and character is prominent in many aspects that made him distinguished among the Qajar’s thinkers particularly because he was a journalist. H was one of the industrious journalist and historian of all era in Iran. He was also the first Iranian journalist who had English Mastery. In Qajar period, any plain writings, verbiages, citations and any fine and appalling figures of speech found no place. Literature was not just for a specific group of a society such as Emir, Rulers, and the like; on the contrary, it involves all the community.In recent years of his life, Etemad-ol-Saltane recorded his everyday events as well asQajar courtiers’. In so doing, he compiled the book of “Roznameh Khateraat” that is known the most important resource of Iranian History in Mid_Qajar era. The book of Roznameh Khaterat composed of the daily notes of Etemad-ol-Saltane including 15 years of his life events covers a history chapter of Iran in Qajar era in terms of content. The nostalgic feeling and the sense of woe is prevalent in all parts of the book. The researcher seeks to discover the reasons why this historical backdrop occurred.
    Keywords: RoznamehKhaterat, Etemad-ol-Saltane, Content, Writing Style
  • Dr Amir Bipara, Hassan Esfandiar Page 113
    International criminal court as international tribunal is under concentreat of international law as a active in international society and with growth of information and communicationatom technologies we saw many developments in scope of internet.international criminal court has close and direct relation with internet.that is effective and useful tool for communication of victims of international crimes with international criminal court.court can collect evidence of crimes through of internet and that is very effective for prepare evidence of crimes against international offender.internet can provide accessibility to judicial information of court.internet is great tool for respect of universal criminal justice and protection of human rights .
    Keywords: international criminal court, internet, human rights, universal justice
  • Dr. Omid Ali Masoudi Page 133
    Researchers in the field of communication science, in contrast to areas such as psychology, encounter a lack of a set of standard questionnaires when conduct a survey of Mass communications. In order to solve this problem, researchers use researcher-made questionnaires, often due to lack of standardization, . It is quite obvious that they need for standardizing it. In addition, the provision of standard questionnaires can gradually provide a rich set of standard questionnaires for communication researchers. To standardize, this article first, determine the validity of the questionnaire by referring experts to them and calculate the value of the validity through the proposed formula, and then determine the reliability through Cronbach's alpha for standardization.
    Keywords: Questionnaire, Standard, Communication Sciences, Validity, Reliability, Pre-test
  • Fatemeh Karimvand Page 147
    The concept of "yellow journalism", from it's very origination has embedded different significations. Although, at the early stages, it contained economic signification due to the type of content and the problems it raised , later on Yellow Journalism involved politics as well. Hence, critical theorists maintained the contents that these newspapers produce, would bamboozle people and distract them away from key political issues. Later on, during 1990s, it's signification expanded into moral issues and passed judgment on ethical problems. But it was not until late 2000s that cultural studies presented a different look at this style of journalism. From this viewpoint, yellow press could sometimes get tied to individual daily lives more effectively and cover issues that legitimate journalism could not address. Thus, in the present article, we aim to assess "Khanevadeh-e-Sabz Journal" and, hence examine critical views on yellow press and review this type of journalism in terms of cultural studies. We have also tried to establish a close relationship between yellow journalism and social media by addressing the position this kind of media are place in. Furthermore, we demonstrate how "communication itself" has outperformed shared content in these media .
    Keywords: Yellow Journalism, Cultural Studies, Virtual Social Media, Khanevadeh-e-Sabz Journal