فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 22 (تابستان 1394)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 22 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانایی فرد *، ناهید امراللهی بیوکی، علی اصغر فانی صفحات 15-34
    جوامع، فضیلت را عنصر جدایی ناپذیر شهروندی خوب میدانند، با این تصور که می تواند زمینه ساز شکوفایی روابط متقابل اثربخش میان افراد و برقراری ثبات اجتماعی در سازمان باشد. ویژگی های شخصیتی اخلاقمدار که از ادراک جمعی حاصل از رفتار برتر و متعالی سازمان در طول حیات یک کسب وکار فراگرفته می شوند، باعنوان «فضیلت سازمانی» مفهوم سازی شده است. توجه به پدیده فضیلت سازمانی وامدار ظهور پارادایم مثبت گرایی در عرصه پژوهش های سازمانی است؛ ازاینرو پژوهش حاضر با درنظرگرفتن چنین رویکردی در پی تبیین نقش میانجی گری ادراک از فضیلت سازمانی بر رابطه میان سرمایه روان شناختی مثبت و رفتار شهروندی خواهد بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقهای، از میان 1853 نفر از کارکنان 23 دستگاه اجرایی مشمول بودجه جاری استان یزد، تعداد 324 نفر انتخاب شده و به منظور گرداوری داده ها از پرسش نامهای مشتمل بر پنج متغیر در مقیاس پنجنمرهای لیکرت استفاده شد. روایی پرسش نامه به روش صوری- محتوایی و پایایی آن با محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ برای هر متغیر محاسبه و با استفاده از مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر از طریق نرم افزار لیزرل، تجزیه و تحلیل داده های پژوهش انجام شد. یافته های پژوهش، ضمن تایید رابطه میان سرمایه روان شناختی مثبت و رفتار شهروندی، نقش واسط ادراک از فضیلت سازمانی را تصدیق میکند.
    کلیدواژگان: ادراک از فضیلت سازمانی، رفتار شهروندی، سرمایه روان شناختی
  • علیرضا موتمنی، امین همتی *، سحرالسادات آگاه صفحات 35-60
    در شرایط محیطی درحال تغییر و بهشدت رقابتی امروز، سازمانها بهمنظور حفظ بقای خود باید بیش از پیش توجه خود را بر کارایی و اثربخشی متمرکز سازند. بر اساس پژوهشهای پیشین، «فرهنگ سازمانی» یکی از عوامل تاثیرگذار بر کارایی و اثربخشی سازمانها است. اهمیت این موضوع تا جایی است که فرهنگ سازمانی قوی و متمایز، یکی از عوامل کلیدی موفقیت سازمانها بهشمار میرود. فرهنگ سازمانی، قویترین نیروی داخلی است که یک سازمان را تحتتاثیر قرار میدهد و تاثیر زیادی بر متغیرهای سازمانی از جمله: تعهد سازمانی و رضایت شغلی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی کارکنان در «بانک ملت» است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مدیران و کارکنان «بانک ملت» در سطح شهرستان تهران است. با توجه به فرمول کوکران در تعیین حجم جوامع آماری محدود تعداد نمونه آماری، 278 نفر تعیین و اقدام به جمعآوری آراء این افراد شده است. داده های لازم بهوسیله پرسشنامه جمعآوری و با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل شد. نتایج، تمام فرضیه ها به جز «انطباقپذیری بر تعهد سازمانی» را تایید کرد؛ همچنین با توجه به نتایج، «رسالت بر تعهد سازمانی»، بیشترین تاثیر و «درگیر شدن در کار»، کمترین تاثیر را بر رضایت شغلی داشته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی
  • حمیدرضا عریضی *، هاجر براتی، بهروز دری، وحید قاسمی صفحات 61-82
    تغییرات سازمانها، به سرعت در حال وقوع هستند و آنچه یک تغییر را موفق میسازد، آمادگی سازمان برای تغییر است. اگر آمادگی اولیه برای تغییر وجود نداشته باشد، تغییر در مراحل بعدی نیز با شکست مواجه می شود. آمادگی برای تغییر درجه ای است که اعضای یک سازمان تغییر را ارزشمند می دانند و به اثربخشی آن اطمینان دارند؛ این آمادگی تحتتاثیر عوامل روان شناختی و سازمانی است. در پژوهش حاضر اثر عوامل روان شناختی سلسله مراتب نیازها و نگرش نسبت به کار و عوامل سازمانی عدالت توزیعی و ویژگی های کار بر تعهد به تغییر و آمادگی برای تغییر موردبررسی قرار گرفته است. نمونه پژوهش شامل 504 نفر از کارکنان «پالایشگاه نفت اصفهان» است که به طور تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از «تحلیل مسیر» و «آزمون بوت استراب» استفاده شد. نتایج نشان داد در الگوی تحلیل مسیر متغیرهای خودشکوفایی، عدالت، نگرش نسبت به کار و ویژگی های کار متغیرهای واسطه ای هستند. تغییرات باید با توجه به سطح نیاز کارکنان و نوع نگرش آنان اعمال شوند. عدالت توزیعی برای موفقیت تغییر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب نیازها، عدالت توزیعی، نگرش نسبت به کار، ویژگی های کار، تعهد به تغییر، آمادگی برای تغییر
  • محمد لگزیان، یزدان منصوریان، آذر کفاشپور، محسن فرهادی نژاد * صفحات 83-102
    با توجه به نرخ بالای تغییرات در سطح مدیران دولتی که منجر به ظهور تعداد قابلملاحظهای از مدیران تازهکار در این بخش شده است، جای خالی الگویی که بتواند راهنمای این مدیران در عرصه پیچیده مدیریت دولتی باشد، بهشدت احساس میشود؛ از طرفی به دلیل فقدان مطالعات بومی در این زمینه، پژوهشگران بر آن شدند تا با بهرهگیری از تجربه های مدیران دولتی اثربخش، الگویی را تدوین کنند که نخست، بر مبنای داده های واقعی بنا شده باشد و دوم از فضای مدیریت دولتی ایران برخاسته باشد؛ بدین منظور و با علم به اینکه روش های کیفی بهویژه روش نظریهپردازی دادهبنیاد میتوانند چنین دستاوردهایی را در اختیار قرار دهند، مقرر شد تا بر اساس این شیوه با مدیران دولتی اثربخش (درمجموع 25 نفر) مصاحبه های نیمهساختاریافته انجام شود تا به این پرسش کلیدی پاسخ دهند که «به نظر شما اگر مدیران تازهکار، بخواهند به مدیرانی اثربخش (با عملکرد برتر) تبدیل شوند، باید چگونه عمل کنند؟» پس از تحلیل داده ها و با استفاده از نرم افزار 8 Nvivo مشخص شد که مدیران تازهکار برای تبدیلشدن به مدیرانی اثربخش باید چهار راهبرد را در دستور کار خود قرار دهند که بهترتیب اهمیت عبارت اند از: راهبردهای مدیریت بر خود، راهبردهای مدیریت بر کار، راهبردهای مدیریت بر دیگران و راهبردهای مرتبط با محیط.
    کلیدواژگان: مدیران تازهکار، مدیریت اثربخش، سازمان های دولتی ایران، شایستگی های مدیریتی، مدیریت در ایران
  • علی حسین کشاورزی *، سعید صفری، جواد حمیدی راد صفحات 103-128
    سازمان های امروزی برای آمادگی در برابر تغییرات گسترده در آینده و دست یابی به عملکرد بهتر سازمانی و کسب مزیت رقابتی به مدیریت اثربخش دانش سازمانی نیاز دارند. تسهیم دانش یکی از مهم ترین اقدامات در راستای مدیریت اثربخش دانش در سازمان ها است. این پژوهش، تاثیر تسهیم دانش بر یادگیری، نوآوری و عملکرد سازمانی را بررسی کرده است. بر مبنای مرور مبانی نظری موضوع، مدلی استفاده شده است که فرض می کند تسهیم دانش به طور مستقیم بر عملکرد سازمانی تاثیر مثبت دارد و به طور غیرمستقیم از طریق یادگیری و نوآوری سازمانی باعث بهبود عملکرد سازمان می شود. این مدل با داده هایی که با استفاده از پرسشنامه از جامعه آماری مرکب از 400 نفر مدیران، مهندسان و کارشناسان «شرکت آب و فاضلاب مشهد» و نمونه آماری 320 نفری جمع آوری شد، آزمون گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از روش مدل سازی معادله ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که تسهیم دانش بر یادگیری، نوآوری و عملکرد سازمانی تاثیر مثبت دارد؛ همچنین تسهیم دانش آشکار تاثیر بیشتری بر عملکرد مالی و تسهیم دانش نهان تاثیر قوی تری بر عملکرد عملیاتی دارد.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، یادگیری سازمانی، نوآوری سازمانی، عملکرد سازمانی
  • طیبه امیرخانی *، فریبا دهقان، مریم عبدالملکی صفحات 129-155
    امروزه سازمان ها با محیطهایی مواجه هستند که تغییر یکی از ویژگی های جدایی ناپذیر آن ها است؛ ازاینرو یادگیری سازمانی از ضرورتهای لازم برای بقا و کسب مزیت رقابتی به شمار میرود. پژوهشها نشان میدهد که فراموشی سازمانی در فرآیند یادگیری سازمانی نقش قابل توجهی دارد. فراموشی سازمانی، توانایی حذف دانش منسوخ و ناکارآمد است و بخش مهمی از پویایی دانش در سازمان ها محسوب می شود. با توجه به این امر، شناسایی عوامل اثرگذار بر فراموشی سازمانی اهمیت دوچندان می یابد. بنابراین پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سبک رهبری خدمتگزار بر فراموشی سازمانی هدفمند و ناآگاهانه میپردازد. فرضیه ها در میان تمامی کارکنان شهرداری ناحیه شش منطقه یک تهران، مورد آزمون قرار گرفت. ابزار اصلی جمعآوری داده، پرسشنامه بود و داده ها بر مبنای مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج حاکی از آن است که رهبری خدمتگزار فرآیند فراموشی هدفمند را تسهیل می کند و بر فراموشی سازمانی ناآگاهانه اثر منفی دارد.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، یادگیری سازمانی، فراموشی سازمانی، فراموشی هدفمند، فراموشی تصادفی
  • جعفر توکلی *، حسن ذوالفقاری صفحات 157-172
    یکی از مدلهای پرکاربرد در ارزیابی کیفیت خدمات، سروکوال است که در پنج بعد: محسوسات، قابلیت اعتماد، اطمینان، پاسخگویی و همدلی به مقایسه انتظار و ادراک مشتری از خدمت ارائه شده می پردازد. پژوهش حاضر با استفاده از مدل یادشده به ارزیابی کیفیت خدمات دانشگاهی در «دانشگاه رازی کرمانشاه» پرداخته است. جامعه آماری شامل 400 نفر از دانشجویان جغرافیا بوده و حجم نمونه پژوهش 210 نفر برآورد شده است. نتایج گویای شکاف زیاد و معنا دار بین انتظار و ادراک پاسخگویان در همه ابعاد بالا است. آزمون همبستگی نشان میدهد که که بین «سال ورودی دانشجویان» و کیفیت محسوسات، قابلیت اعتماد، پاسخگویی، همدلی و درنهایت کیفیت کلی خدمات رابطه منفی و معنادار وجود دارد؛ همچنین بین «سکونت در خوابگاه» و کیفیت محسوسات و نیز «دوره تحصیلی» و کیفیت پاسخگویی رابطه منفی و معنادار مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت مشتری، خدمات آموزشی، خدمات دانشگاهی، سروکوال
|
  • Hassan Danaee Fard *, Nahid Amrolahi Biyoki, Ali Asqar Fani Pages 15-34
    Virtuousness in societies provides the integral elements of good citizenship,reciprocity, and stabilityneeded to ensure societal longevity. According to phenomenon of organizational virtue is Due to the appearance of positivism’s paradigm in the field of organizational studies. The present study sought to clarify the role of this approach with regard to mediate the relationship between perceptions of organizational virtue and positive psychological capital will be citizenship behavior. Using a stratified random sampling from among 1853 employees of administrative units under the current budget Yazd twenty-three, of whom 324 were selected and questionnaires to collect data from a five-point Likert scale consisting of five variables was used. Questionnaire to formal methods - content and its reliability as measured by Cronbach's alpha coefficients were calculated for each variable using path analysis and structural equation modeling via LISREL software, data analysis was conducted. Our study confirms the association between positive psychological capital and citizenship behavior, organizational virtue endorse the perception of the role of mediator.
    Keywords: Perceived Organizational Virtue, Positive Psychological Capital, Citizenship Behavior
  • Alireza Motameni, Amin Hemmati *, Sahar Agah Pages 35-60
    By considering today changing and highly competitive environment, Organizations in order to survive need to more focus on efficiency and effectiveness. Previous research has shown that organization cultural is one of the main factors affecting the efficiency and effectiveness of organizations. The importance of this issue to the extent that a strong and distinctive corporate culture has been identified as one of the key success factors of an organization. Corporate culture is the most powerful internal force that affects an organization. Organizational culture has a significant impact on organizational variables such as organizational commitment and job satisfaction. The aim of this study investigates the effect of organizational culture on job satisfaction and organizational commitment in Mellat bank. The population of this research is all directors and employees in Mellat bank of Tehran city, and according to Cochran formula for determining the volume of limited data the sample size is 278, and collect opinions of the people. Data collected using questionnaires and structural equation modeling (SEM) in Lisrel software was used for data analysis. The obtained results represent a significant impact all hypothesis apart from Consistency on organizational commitment. Also, the results should be expressed Mission on organizational commitment has the greatest impact and Involvement on job satisfaction has the lowest impact.
    Keywords: Organizational Culture, Job Satisfaction, Organizational Commitment
  • Hamidreza Oreyzi *, Hajar Barati, Behrooz Dorry, Vahid Ghasemi Pages 61-82
    Changes are occurring rapidly and that make a change successful is change readiness. If there isn`t initial readiness for change, the next steps face with failure. change readiness is The degree which members of an organization know change worthy and believe it effective. This readiness is effected by human and organizational factors. .In current research, the effect of need hierarchy, attitude toward work from psychological factors and distributive justice and work characteristics from organizational factors on change readiness was investigated. The research sample contained 504 individuals of Isfahan Oil Refinery Company that selected by stratified sampling and responded to research instruments. Path analysis and Boot analysis used for data analyzing. Results indicated in the path analysis model, self-fulfillment, justice, attitude toward work and work characteristics are mediator variables. Changes must apply according to employees` need level and their attitude. Distributive justice is recommended for change success.
    Keywords: Need Hierarchy, Distributive Justice, Attitude toward Work, Work Characteristics, Commitment to Change, Change Readiness
  • Mohammad Lagzian, Yazdan Mansourian, Azar Kafashpoor, Mohsen Farhadinejad * Pages 83-102
    Due to the high rate of change in the level of public managers that Leading to the emergence of a significant number of new managers in this sector, a model to guide managers in the complex field of public administration is necessary. Meanwhile, due to lack of local studies in this area, the researchers went on to enjoying the experience of effective public managers to develop a model that First, it is based on actual data, And the second, was Arising from the management of the public sector in Iran. Accordingly, and with the knowledge that qualitative methods, In particular, the method of Grounded theory can be useful in this area,Was decided to be carried out semi-structured interviews with effective public managers be done(total n = 25). The key question in this study was: Novice managers how can become effective managers? After analyzing the data (Using software Nvivo8), it was found that Novice managers to become effective managers, four strategies to consider include: Self-management strategies, Task management strategies, Strategies for managing people and environment-related strategies.
    Keywords: Novice Managers, Effective managers, Public Sector Organizations in Iran, Managerial Competencies, Management in Iran
  • Ali Hossien Keshavarzi *, Saeed Safari, Javad Hamidirad Pages 103-128
    Contemporary organizations need effective knowledge management to be prepared to face broad changes in the future. This research has investigated the effect of knowledge sharing on organizational learning, innovation and performance.Based on literature review, a model has been used which assumes that knowledge sharing has direct impact on organizational performance, and indirectly leads to enhancement in organizational performance through organizational learning and innovation.The model was tested by data gathered using questionnaire from research population consisting of 600 individuals, and a sample of 320 individuals including managers, engineers, and experts in Mashhad Water and Wastewater Company. Data analysis and hypotheses testing was done using structural equation modeling approach, and using SPSS22 and AMOS22 software.Research findings indicated that knowledge sharing has positive impact on organizational learning, innovation and performance. Furthermore, sharing explicit knowledge has more influence on financial performance, and sharing implicit knowledge has more powerful influence on operational performance of the company.
    Keywords: Knowledge Sharing, Organizational Learning, Organizational Innovation, Organizational Performance, Mashhad Water, Wastewater Company
  • Tayebe Amirkhani *, Fariba Dehghan, Maryam Abdolmaleki Pages 129-155
    Today, the organizations face with the environments that the change is an integral feature of them; so organizational learning is a very important requirement for survival and competitive advantage. In this regard researches on organizational learning show that organizational forgetting is very important in learning process. So the identifying influential factors on organizational forgetting, is necessary. This paper studies the influence of leadership style on purposeful and unconscious process of organizational forgetting. The hypotheses have been tested in the Tehran Municipality region one. Questionnaire was the main instrument for gathering data. We analyze data based on Structural equation modeling. Results show that servant leadership facilitates the process of purposeful forgetting and has negative effect on unconscious process of organizational forgetting.
    Keywords: Servant Leadership, Organizational Learning, Organizational Forgetting, Purposeful Forgetting, Unpurposeful Forgetting
  • Jafar Tavakkoli *, Hassan Zolfaghari Pages 157-172
    SERVQUAL is one of the most applicable models in assessing services quality. The model compares customer's expectations and perceptions in terms of five dimensions- tangibles, reliability, responsiveness, assurance and empathy. This research on the basis of mentioned model evaluates Razi university of Kermanshah's services quality. Survey population consists of 400 geography students and estimated sample size is 210. Results indicate high and significant gap among expectations and perceptions of respondents in all above dimensions. Correlation coefficient imply that there are negative and significant relation between the "year of entrance to university" and quality of tangibles, reliability, responsiveness, empathy and overall service quality. Also there is negative and significant relation among "living in dormitory" and quality of tangibles. The same relation can be observed in regard to kind of educational course (according to paying tuition or not) with quality of responsiveness.
    Keywords: Service Quality, Customer Satisfaction, Educational Services, Academic Services, SERVQUAL