فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 21 (بهار 1394)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 21 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رضاییان * صفحات 19-25
    مدیران با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات تلاش می کنند به طور بنیادی هدف، شکل و اقدامات مدیریتی را تغییر دهند و در این راستا با چالش ها و فرصت های توسعه آتی فناوری اطلاعات و ارتباطات روبه رو هستند. نخستین چالش، غلبه بر قلمرو محدود برخورد با فناوری اطلاعات و ارتباطات در حال حاضر است، چالش دوم، چگونگی مقابله با مسائل ناشی از پیچیدگی است که قابلیت کنترل و مدیریت سازمان را به عنوان یک سیستم، محدود می کند. چالش سوم با مسئله پیچیدگی پیوند دارد و موضوعات بنیادی پایداری و قابلیت زیستن را تشریح می کند. در پی چالش سوم، چالش چهارمی پیش می آید که شناسایی حالت های بقا برای سیستم ها است و همچنین معماری های سیستم پویایی که پدیدار می شود و در برابر تغییرات محیطی که در آن زندگی می کند، تاب آور است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات سازمان، معماری سازمان، مدیریت پیچیدگی، پایداری، قابلیت زیستن، تاب آوری
  • سعید خزایی، علیرضا نصرتی *، فاطمه تکلوی صفحات 26-41
    توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات تاثیر زیادی در زندگی انسان گذاشته است. دامنه این توسعه، در آینده، مجموعه ای از تهدیدها و فرصت ها به همراه خواهد داشت که برای مواجهه فعال با آن باید آن را شناخت و آماده شد. آواتاریسم، پدیده نوظهوری است که رشد و گسترش آن از کشف روشی نوین برای پرکردن خلا های ارتباطی انسانی منشا میگیرد. این پژوهش با تمرکز بر روشی جدید در آینده پژوهی باعنوان «تحلیل لایه ای علت ها»، درصدد تجزیه و تحلیل علل آواتاریسم است؛ بنابراین با استفاده از «روش دلفی» نسبت به هم گرایی دیدگاه های 16 نفر از خبرگان تحقیق اقدام شده است. مطابق نتایج پژوهش در آشکارترین سطح علی، عناصری نظیر رشد فناوری، تنوع طلبی و سرگرم سازی، شکل گیری این پدیده را توجیه می کند. در لایه بالاتر، عناصری اساسی تر نظیر تمرکز بر نیازهای اشباع نشده بشری به علت نیاز به ارتباط و تعامل و جذابیت های اقتصادی و اجتماعی تاثیرگذار بوده اند. در لایه سوم که عوامل بنیادی آواتاریسم را مطرح می کند ملاحظه می شود که فلسفه شکل گیری این پدیده در تفکر انسان محوری و تلاش برای تقلیل گرایی نظام هستی صرفا در چارچوب توانمندی های انسان، ریشه دارد، ضمن اینکه تفکر غالب در پیدایش این رویکرد تمایل به قهرمان سازی است.
    کلیدواژگان: آواتاریسم، آینده پژوهی، تحلیل لایه ای علت ها، جهان موازی
  • روح الله تولایی *، محمد میلاد احمدی صفحات 41-77
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ابعاد آواتاریسم و تحلیل تاثیرات آن بر تحولات فرهنگی آینده کشور ایران است. با پیشرفت روزافزون فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در عصر دانش بنیان، یکی از پیامدهای مسلم دیجیتالیشدن جوامع انسانی، شکل گیری زندگی دوم یا زندگی در فضای مجازی به موازات زندگی حقیقی است. آواتارها به عنوان اعضای جامعه مجازی آینده، ویژگی های اساسی انسان آینده را رقم خواهند زد که این امر، شناخت آینده را در گروی شناخت آن ها قرار می دهد. پژوهش حاضر ازنظر نوع هدف، توسعه ای و ازنظر روش اجرا، توصیفی-تحلیلی است، همچنین روش مورداستفاده برای آینده پژوهی «سناریوسازی با استفاده از رویکرد GBN» است که با استفاده از این روش به ترسیم و تصور آینده با طراحی سناریوهایی فرضی پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش را خبرگان دانشگاهی در حوزه مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات تشکیل میدهند. درنهایت با تشکیل ماتریس دوبعدی که در محور عمودی، مولفه های فرهنگی و فنی و در محور افقی، مولفه های هم افزایی مثبت، هم افزایی مثبت و منفی و هم افزایی منفی، قرار گرفته اند؛ درمجموع شش سناریو تدوین شده و تاثیرات آواتاریسم بر تحولات فرهنگی آینده ایران در این سناریوها تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، فرهنگ ایرانی اسلامی، آواتار، آواتاریسم، زندگی دوم
  • عین الله کشاورز ترک، مهدی قلیزاده * صفحات 79-97
    مقاله حاضر روش شناسی آینده نگاری علم و فناوری درزمینه طراحی سیاست های آینده نگر در مورد شهره ای های هوشمند و سبز ارائه کرده و با مطالعه موردی از شهر تبریز همراه شده است. هدف از موردکاوی، انعکاس این موضوع است که چگونه می توان چشم اندازهای سیاستی را در بستر پویای محرک های اجتماعی، توسعه راه حل ها و بازارها و فناوری های توانمندساز بنا نهاد؛ همچنین درباره این موضوع که چگونه رویکرد ترسیم نقشه راه می تواند باعث هدایت و راهنمایی استراتژیک برای شناسایی مراحل موردنیاز تحول به سمت یک چشم انداز مشترک شود نیز بحث شد. این موضوع می تواند موید یک چشم انداز دقیق تر از توالی تکامل فناوری ها و نوآوری ها و ابزارهای وابسته به سیاست ها باشد. رویکرد ترسیم نقشه راه نمایانگر نوعی آینده نگاری است که می تواند به شناسایی وابستگی ها در آینده کمک کند. مطالعه شهر هوشمند تبریز در افق 1404، مثالی از یک نقشه راه تحول آفرین است که با رویکرد آینده نگاری فناوری با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و پانل خبرگان انجام شده است.
    کلیدواژگان: آینده نگاری علم و فناوری، شهر هوشمند، سیاست نوآوری، ترسیم نقشه راه
  • سجاد شکوهیار *، علی مهماندوست صفحات 99-120
    امروزه فناوری اطلاعات به صورت فزاینده ای درحال پیشرفت است و ساختار پیچیده ای را در برمی گیرد. در این شرایط بهره گیری از اطلاعات صحیح، دقیق، کامل و به روز در سیستم های اطلاعاتی امری اجتناب ناپذیر محسوب می شود. همچنین با توجه به وجود رقابت گسترده در کسب وکارهای مبتنی بر این حوزه، اتخاذ تصمیم های دقیق، به موقع و تاثیرگذار دارای اهمیت زیادی است. در این خصوص مدیران سازمان ها به منظور بهبود عملکرد خود نیازمند اطلاعاتی در مورد وضعیت فعلی، شرایط محیطی، فرصت ها، تهدیدات، جایگاه، وضعیت رقبا، روند اقتصادی، شرایط سیاسی و اجتماعی و غیره هستند؛ بنابراین ایجاد پایگاه های داده ای بزرگ در این مراکز و نیز تجزیه وتحلیل داده های آن، لازمه دوام و بقای سیستم ها است. در این میان بهره گیری از فناوری های کارا مانند داده کاوی به منظور کشف و استخراج اطلاعات پنهان از پایگاه داده های بزرگ، بسیار حائز اهمیت است. در سال های اخیر داده کاوی به طور گسترده ای در حوزه های علمی و مهندسی مانند علوم فناوری اطلاعات، ژنتیک، داروسازی، آموزش و غیره استفاده شده است. در این مقاله پژوهشگران قصد دارند با یک رویکرد آینده پژوهی اکتشافی از طریق روش های تحلیل روندها و پایش روندها، افق آتی داده کاوی را ترسیم و کاربردهای گوناگون آن را در حوزه های مختلف بررسی کنند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، روندهای آیند، مطالعات آینده، داده کاوی، انباره داده
  • محمد مهدی مولایی، مصطفی حسینی گلکار * صفحات 121-132
    با ظهور جامعه شبکه ای و توسعه شبکه های اجتماعی فیزیکی و مجازی، مناسبات قدرت در جوامع دستخوش تغییرات زیادی شده است. با ظهور شکل های جدید قدرت در جامعه شبکه‏ای ازجمله قدرت شبکه‏بندی، قدرت شبکه، قدرت شبکه‏ایشده و قدرت شبکه‏ساز، توازن قدیمی قدرت در جوامع به‏هم خورده و شهروندان بیش از گذشته در فرآیندهای سیاسی و اجتماعی قدرت نقش‏آفرین شده اند. در شرایط جدید ازجمله مهم‏ترین مسیرهای قدرت‏آفرینی شهروندان، شبکه های اجتماعی مجازی و ازجمله اصلی‏ترین عرصه های این ایفای قدرت در رقابت‏های انتخاباتی است. این عرصه از سویی فرصت‏ مناسبی برای آینده‏پژوهی و دیده‏بانی انتخابات فراهم کرده و از سوی دیگر ضرورت این نوع از پژوهش ها را مشخص ساخته است. تقریبا در تمام پژوهش‏های آینده‏پژوهی، دیده‏بانی (پایش و پویش) مقدمه لازم تلقی می‏شود. از طریق دیده‏بانی مناسب وقایعی که احتمال رخ دادن آنها وجود دارد مورد بررسی قرار گرفته و آسیب‏پذیری و غافل‏گیری کاهش خواهد یافت. انتخابات، همواره یکی از مهم‏ترین فضاهای عدم قطعیت در کشور ایران بوده است. هریک از دوره های انتخاباتی ایران پس از انقلاب با شگفتی‏سازی همراه بوده است و دیده‏بانی فضای کنونی این احتمال را تقویت می‏کند که مولفه شگفتی‏ساز انتخابات آتی، فضای مجازی و شبکه های اجتماعی باشد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی انتخابات، انتخابات ایران، دیده بانی انتخابات، تحولات قدرت، شبکه های اجتماعی مجازی، جامعه شبکه ای
  • مهدی عمرانی *، محسن بهرامی، مسعود شفیعی صفحات 133-147
    امروزه با نگرش به روند فزاینده اثرگذاری و نقش فضای مجازی در جوامع مختلف، توجه به زیرساخت های فناوری حوزه ارتباطات و اطلاعات به عنوان یکی از پیشروترین زمینه های دانش و فناوری دارای اهمیت زیادی است. در این پژوهش ابتدا وضعیت موجود زیرساخت های کشور از طریق مصاحبه، جلسه های طوفان فکری و تکمیل پرسشنامه با برخی خبرگان حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات کشور و با استفاده از روش «سوات» (قوت ها، ضعف ها، فرصت ها، تهدیدها) سنجیده می شود، سپس وضعیت مطلوب برای توسعه زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور در افق ده ساله آینده در فضای مجازی با استفاده از پیشران ها و روندهای موجود ترسیم و درنهایت چهار سناریوی راهبردی برای دستیابی به وضعیت مطلوب بر طبق روش هفت مرحله ای سناریونویسی ارائه و اولویت بندی میشوند. بخش های ارتباطی و بستر دسترسی، بازار و صنعت، عصر اطلاعات، تامین فناوری و پژوهش و توسعه، امنیت و ایمنی، قوانین و مقررات، نهادی در توسعه زیرساخت ها موردتوجه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: زیرساخت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، فضای مجازی، سوات، چشم انداز، سناریو
|
  • Ali Rezaeian * Pages 19-25
    Managers using information and communication technology struggle to change the goal, form and managerial practices radically. They are faced with the challenges and future development opportunities of the underlying information system and its IT implementation, the enterprise information system. The first challenge is to overcome the narrowness of scope of present practice in information and communication technology. The second challenge is how to face the problems caused by complexity that limit the controllability and manageability of the organization as a system. The third challenge is connected with the complexity problem, and describes fundamental issues of sustainability and viability. Following the third, the fourth challenge is to identify modes of survival for systems and dynamic system architectures that evolve and are resilient to changes of the environment in which they live.
    Keywords: Organization Information System, organizational Architecture, Complexity Management, Sustainability, Viability
  • Said Khazai, Ali Rreza Nosrati *, Fatemeh Taklavi Pages 26-41
    Avatarism phenomenon Analysis through Layer analysis of causes. The development of information and communication technology has a huge impact in human life. The scope of this development, in the future, will bring a series of threats and opportunities that should be recognized to encounte. avatarism, as a new emerging phenomenon has its roots in the development of a new method for filling gaps in human communication. This article aims to analyze the causes of the avatarism by focusing on the relatively new method Layer analysis of causes In Future studies. Using Delphi convergence, views of 16 experts have been investigated. According to the results of the most obvious causal level, Elements such as technology development, seeking diversity and entertainment, justify the formation of this phenomenon. In the higher layers, the more basic elements such as focusing on the polyunsaturated human needs in need for communication and interaction and economic and social interests were effective. The third layer which proposes fundamental factors of Vatarysm it is noted that the formation of this phenomenon Philosophy has its roots in human-centered thinking and attempts to reductionism of the universe system only in the context of human capabilities, besides the dominant thinking in the development of this approach is the willingness to make heroes.
    Keywords: Avatarism, Futures Studies, Causal Layered Analysis (CLA), parallel Universe
  • Ruhollah Tavallaee *, Mohammad Milad Ahmadi Pages 41-77
    The main purpose of this research is to review the dimensions of avatarism and the analysis of the effect of this on cultural developments of the future of Iran. Considering the increase of the progress of ICT in the knowledge based era, one of the definite outcomes is the digitalizing of human communities, forming a second life or a life in virtual environments parallel to the real life. Avatar as a member of the future virtual community, make up the important features of the future human, that this forms the recognition of the future by recognizing those features. The aim of current research has been for development and the way of the procedure has been descriptive analysis. Furthermore the methodology of making scenarios is by using GBN, that by using this method they make and build the future by designing hypothetical scenarios. The population of this research includes the experts in the field of the ICT management in the Shahid Beheshti University. In conclusion we make 2D matrix that the y-axis includes technical and cultural and the x-axis includes positive synergy and positive and negative synergy and negative synergy. In total 6 scenraios have been built and the effects of avatarism on future cultural changes in Iran has been analysed.
    Keywords: Cyberspace, Second life, Avatar, Avatarism
  • Einollah Keshavarz Turk, Mahdi Gholizadeh * Pages 79-97
    The article develope methodology of science and technology foresight in designing a forward-looking policy on smart and green buildings and has been associated with a case study of the city of Tabriz. The purpose of the case study is reflect how policy visions can be seen in the context of dynamic social driver and develop solutions and establish markets and enabling technologies. Also on the subject of how the approach can draw a road map as a strategic guidance to identify the steps needed to transition to a shared vision also discussed. This may indicate a more precise vision of sequence evolution of technologies and innovations related tools and policies. The approach represents a road map and foresight that can help identify dependencies in the future. Smart city of Tabriz in 1404, is an example of a road map that is transformational technology foresight approach using library studies and a panel of experts was conducted.
    Keywords: Science, Technology Foresight, Smart Cities, Innovation Policy, Road Map
  • Sajad Shokouhyar *, Ali Mehmandoost Pages 99-120
    Today, IT is increasingly developing complex structure covers. In these circumstances the correct use of information, accurate, complete and up to date information systems is inevitable. Also according to competition-based businesses in this area, decisions accurate, timely and effective is vital. In this regard, managers need information in order to improve their performance on the current situation, circumstances, opportunities, threats, status, status of competitors, the economic, social and political conditions . . . Are. Thus, large data bases and the analysis of its data centers, durability and sustainability is necessary. The use of efficient technologies such as data mining to discover and extract hidden information from large databases, is very important. In recent years, data mining has been widely in the fields of science and engineering, including information technology, genetics, medicine, and education . . . Is used. In this article we are going to approach futures exploration of trends and monitoring techniques to analyze trends, future prospects and applications that draw data mining in different fields of study.
    Keywords: Future Study, Future Trend, Data Mining, Data Warehouse
  • Mohammad Mahdi Mowlaei, Mostafa Hoseini Golkar * Pages 121-132
    With the emergence of network society and increasing the physical and virtual social networks, power relations in society have changed dramatically. As Manuel Castells (2009) said in 'Communication Power', through new forms of power such as 'Networking Power', 'Network Power', 'Networked Power' and 'Network-Making Power', the old balance of power has been changed, and citizens acquire more power and more serious role in social and political processes. Under the new conditions, virtual social networks are one of the most important channels for citizen, and elections are one of the major fields for appearance of new forms of power. This situation is a good opportunity for the ‘futures studies’, scanning and monitoring of elections. In ‘futures studies’ projects, scanning and monitoring (‘Dideh-baani’ in Persian), is a necessary step. Scanning and monitoring the possible events reduce our vulnerability and surprise. Election in Iran has always been one of the most important areas of uncertainty. Each previous Iran election has been accompanied with a wildcard. Scanning and monitoring the current environment, strengthens the hypothesis that virtual space and social networks are wildcards of Iran next election.
    Keywords: Iran Elections, Futures Studies, Scanning, Monitoring, Power Evolutions, Virtual Social Networks, Network Society
  • Mahdi Omrani *, Mohsen Bahrami, Masoud Shafiei Pages 133-147
    Today, with a view to increasing the influence and role of cyberspace in different groups according to the field of ICT infrastructure as one of the most advanced areas of science and technology is especially important for the countries.Firstly, the current status of ICT infrastructure in the country through interviews, questionnaires and brainstorming sessions with experts in the field of ICT and using SWOT method (strengths, weaknesses, opportunities, threats) is measured in the government agencies. The best status development of ICT infrastructure for country in cyberspace write using drivers and trends. four strategic scenario proposed for arriving to the best status with emphasis on seven step scenario planning and they will be prioritized. Communications and media access, market and industry information age, technology providers, and research and development, safety and security, laws and regulations, in development of infrastructure are taken into consideration.
    Keywords: Infrastructure, Information, Communication Technology (ICT), Cyberspace, SWOT, Vision, Scenario