فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی کودکان ایران
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرناز کریمی افشار، ملوک ترابی، جهانگیر حقانی، حمیدرضا پوراسلامی، علی طاهری، منصوره سالاری صفحات 1-10
    : پوسیدگی دندانی یکی از شایع ترین بیماری های مزمن دوران کودکی است. والدین نقش مهمی در کنترل بروز پوسیدگی در کودکان خود دارند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر رفتار بهداشتی والدین روی شاخص های SiC (پوسیدگی های قابل توجه) و پلاک دندانی کودکان دبستانی آنها بوده است.
    این مطالعه از نوع مقطعی توصیفی-تحلیلی است که بر روی 200 دانش آموز دختر کلاس اول دبستان شهر کرمان انجام شد. روش جمع آوری داده ها پرسشنامه شامل وضعیت رعایت بهداشت دهان والدین و کودکان و اطلاعات دموگرافیک و معاینه بالینی کودکان شامل معاینه دندان از نظر پوسیدگی براساس معیارهای WHO و شاخص پلاک دندانی بود. از آزمون t-test و رگرسیون خطی در سطح معناداری 5% برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    پاسخ دهندگان در این مطالعه 89% (179نفر) ، والدین مادر و بقیه پدران بودند. میانگین سنی والدین33/6±00/34 سال بودند. 126 نفر از پدران (63%) و 100 نفر از مادران (52. 5%) تحصیلات دانشگاهی داشتند. میانگین و انحراف معیار دو شاخص SiC و dmft به ترتیب3. 25±6. 29 و 27/3 ± 25/5 به دست آمد. میانگین شاخص پلاک در گروه با پوسیدگی بیشتر بطور معنی داری بیشتر بود (0. 003p=) میانگین نمره ی عملکرد بهداشتی دریک سوم افرادی که بالاترین dmft را داشتند 1. 742±6. 87 و در دو سوم بقیه 1. 84±7. 14بود. بین این دوگروه تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (0. 036p=). بین سن والدین و شغل مادران با عملکرد بهداشتی کودکان ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد (0. 050p=) و (0. 008p=). بین شغل پدران با عملکرد بهداشتی خودشان ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد. (0. 020p=)
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، dmft، SiC، عملکرد بهداشتی والدین، کودکان 7 ساله
  • ناصر کاویانی، ندا احمدی، هاجر محبی نیا صفحات 11-20
    : در بیهوشی عمومی از داروهای زیادی استفاده می شود، که از بین آنها پروپوفول اثرات متابولیکی بیشتری دارد. هدف مطالعه مقایسه تغییرات قند خون هنگام بیهوشی با استفاده از پروپوفول و ایزوفلوران در کودکان سالم کاندید کار دندانپزشکی تحت بیهوشی می باشد.
    در این مطالعه کار آزمائی بالینی آینده نگر، تصادفی، 27 کودک سالم کاندید کار دندانپزشکی تحت بیهوشی عمومی بررسی شدند. القا و نگهداری بیهوشی در یک گروه با پروپوفول و در گروه دیگر با تیوپنتال سدیم و ایزوفلوران انجام شد. قند خون با استفاده از گلوکومتر قبل از عمل، پس از القا بیهوشی، در پایان عمل و قبل از ترخیص در دو گروه اندازه گیری و با کمک آزمونهای آماری T تست جفتی (زوج) ، تحلیل واریانس و توکی، من ویتنی و تحلیل های رگرسیونی، در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
    میانگین قند خون قبل از عمل دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. بعد از القای بیهوشی قند خون در هر دو گروه افزایش داشت، ولی تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند (11/0=p). در پایان عمل قند خون در گروه پروپوفول به 64/148 رسید، که بطور معنی داری بیشتر از قند خون در گروه ایزوفلوران (58/124) بود (029/0=p). قند خون پایان ریکاوری در دو گروه نسبت به پایان عمل کاهش داشت، ولی تفاوت معنی داری بین دو گروه دیده نشد (651/0=p).
    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، قند خون، پروپوفول، ایزوفلوران، دندانپزشکی اطفال
  • مجتبی فاضل، الهام افشاری صفحات 21-32
    : آگاهی والدین از مرحله تکاملی دندانی کودک تاثیر بسزایی در کیفیت و کمیت فراهم آوری مراقبت های بهداشتی خانگی، مراقبت های پیشگیرانه حرفه ای و همچنین نیازهای درمانی کودک از طرف والدین دارد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی والدین از مرحله تکاملی دندانی کودکان 4 تا 9 ساله در مشهد می باشد.
    این مطالعه به شکل مقطعی صورت گرفت. تعداد 218 والد (به همراه یک فرزند) با پرکردن پرسشنامه و پاسخ به سوالات بالینی در خصوص مرحله تکاملی دندانی کودک خود در این مطالعه شرکت کردند. داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. جهت آنالیز داده ها از میانگین، درصد و ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    حدود 80% از والدین سیستم دندانی را به درستی تشخیص دادند. در رابطه با آگاهی والدین از لزوم افتادن دندان شیری برای رویش هر دندان دائمی، یافته ها نشان داد که تنها 45% از والدین به پرسش مطرح شده پاسخ صحیح دادند. طبق آزمون آنالیز واریانس، بین آگاهی والد از نوع سیستم دندانی و سن کودک رابطه معناداری وجود داشت (p= 0. 02). علاوه بر این، بین آگاهی والد از لزوم افتادن دندان شیری قبل از دندان رویش دائمی و سطح در آمد خانوار نیز رابطه معناداری وجود داشت (p= 0. 022). در خصوص تشخیص شیری یا دائمی بودن دندان ها، بالاترین درصد اشتباه مربوط به دندان های مولر اول دائمی فک پایین (37. 5 درصد) ، بود. سن کودک ارتباط معنادار و همبستگی مثبتی با تشخیص نادرست نوع دندان توسط والد داشت (p= 0. 06). همچنین سطح تحصیلات والدین رابطه معناداری با تشخیص نادرست نوع دندان ها نشان داد (p= 0. 042).
    کلیدواژگان: سیستم دندانی، دندان شیری، دندان دائمی
  • مهدی جعفرزاده، رویا غفوری فرد، دانا تحریریان، علی غفوری فرد صفحات 33-44
    : با توجه به این که متخصصین کودکان اولین گروه کادر پزشکی هستند که با کودک و والدین وی تماس دارند می توانند با تشخیص زودرس ضایعات پوسیدگی وارجاع به موقع بیمار به متخصصین دندانپزشکی کودکان در پیشگیری از عوارض احتمالی آینده این بیماری در کودک نقش بسزایی ایفا کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی متخصصین کودکان شاغل در شهر یزد در سال 1395 در خصوص پوسیدگی های زودرس دندان کودکان انجام شد.
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 53 نفر از متخصصین کودکان شاغل در شهر یزد در سال 1395 شرکت کردند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه روا و پایا استفاده شد. این پرسشنامه در دو قسمت اطلاعات فردی و سوالات مربوط به آگاهی تنظیم گردیده بودکه براساس پرسشنامه های قبلی بعد از روایی سنجی مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها ازآزمون های آماری t-test و ANOVA استفاده شد. (05/0=α)
    از 53 متخصص (میانگین سنی (04/9±11/46) ) 36 نفر (9/67%) مرد و 17 نفر (1/32%) زن بودند. میانگین نمره آگاهی کلی متخصصین در خصوص پوسیدگی های زودرس دندان کودکان 39/3 ± 71/19 بود. ارتباط آماری معنی داری بین میانگین نمره آگاهی بر حسب گروه های سنی مورد مطالعه (479/0=(P value ، جنس(560/0=(P value و پیشینه کار طبابت (749/0=P value) مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی های دندان، پوسیدگی زودرس کودکان، متخصصین کودکان، کودکان پیش دبستانی، آگاهی
  • احمد جعفری، فریماه پورجواد، روشنک منتظری صفحات 45-56
    : اولین مولر دائمی به سادگی دچار پوسیدگی می شود ولی عواملی مثل پذیرش درمان توسط بیمار، سن پایین آنها، نبود گایدلاین واضح و عدم اطمینان از نتیجه درمان، دندانپزشکان را برای انتخاب طرح درمان قاطع مردد می کند. هدف این طرح، شناسایی طرح درمان های منتخب از سوی دندانپزشکان عمومی تهران برای درمان پوسیدگی های عمیق در دندان های زنده دائمی جوان است.
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، که بر روی 401 دندانپزشک عمومی انجام شد، یک پرسشنامه ی اختصاصی به منظور بررسی عملکرد دندانپزشکان عمومی هنگام مواجه با بیمار خردسال که دارای پوسیدگی عمیق اکلوزالی بر روی دندان دائمی نابالغ خود بود، طراحی گردید. این پرسشنامه از طریق ارسال لینک پرسشنامه در تلگرام و یا به صورت حضوری در اختیار دندانپزشکان قرار داده شد. پس از مطالعه پاسخ های تشریحی انواع درمان تاج، وپالپ و پیگیری بیمار بعد از انجام درمان های مورد نظر، بررسی شد. به منظور بررسی داده های به دست آمده از نرم افزار SPSS و آنالیز رگرسیون multinominal استفاده شد. پاسخ های دندانپزشکان با درمان های تایید شده بر اساس گایدلاین ها و مقالات مختلف مقایسه گردید تا میزان تطابق آن با این گایدلاین هاسنجیده شود. داده ها به صورت توصیفی استخراج گردید.
    50% دندانپزشکان در صورت اکسپوز شدن پالپ در حین درمان، Root canal therapy، و در صورت عدم اکسپوز، 80% دندانپزشکان درمان پالپ کپ غیر مستقیم را برگزیدند.
    کلیدواژگان: عملکرد، پوسیدگی عمیق، دندان های دائمی نابالغ، دندانپزشکان عمومی، اپکس باز، اپکسوژنزیس، پوشش مستقیم پالپ، راهنمای بالینی
  • سیمین زهرا محبی، کتایون سرگران، سمانه رازقی، شهاب خراسانی زاده، هدی بهرامیان صفحات 57-72
    : مادران باردار به سبب تغییرات فیزیولوژیک و رفتاری از ریسک افزایش یافته ای برای بیماری های دهان و دندان برخوردار هستند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آگاهی و عملکرد مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی کمتر برخوردار شهر تهران در رابطه با سلامت دهان و دندان انجام شد.
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی مادران باردار مراجعه کننده به 1 0 مرکز بهداشتی درمانی در شهر تهران صورت گرفت. در میان افراد شرکت کننده پرسشنامه ای توزیع گردید که سوالات آن در سه دسته ی اطلاعات دموگرافیک، عملکرد مادران و دانش مادران طبقه بندی شده بود. پرسشنامه ها توسط خود افراد تکمیل گردید. در نهایت داده ها با آزمون های آماری توصیفی ، همبستگی و رگرسیون توسط نرم افزار IBM SPSS (نسخه 2 4) مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    تعداد 1 6 6 مادر باردار در مطالعه شرکت کردند میانگین نمره دانش مادران در رابطه با سلامت دهان در دوران بارداری، نمره 3 . 3 2 از 9 بود. . نتایج آنالیز های رگرسیونی نشان داد، بین دانش عمومی مادران باردار در زمینه سلامت دهان و میزان تحصیلات افراد ارتباط وجود داشت (065/0 p=) و با قومیت، نژاد، سطح تحصیلات همسر، سطح درآمد، وضعیت محل سکونت ارتباط نداشت (‏1/0‏p<). در حالی که میزان دانش مادران باردار در مورد سلامت دهان و دندان در دوران بارداری با سطح تحصیلات (07/0p=) ، وضعیت محل سکونت (042/0p=) و تعداد افراد خانوار مادران (069/0p=) ارتباط معنی داری برقرار بود. رفتارهای عمومی سلامت دهان مادران تنها با میزان تحصیلات افراد ارتباط داشت (03/0p<) و با سایر متغیرها ارتباط معنی داری نداشت (‏1/0‏p<). در حالی که بین رفتار های سلامت در دوران بارداری توسط مادران باردار با هیچ یک از متغیرهای مورد مطالعه ارتباط معنی داری وجود نداشت (‏1/0‏p<).
    کلیدواژگان: سلامت دهان، مادران باردار، آگاهی، عملکرد
  • رضا یزدانی، دهناد ساسان فر، حسین حصاری صفحات 73-90
    : سلامت دهان و دندان مادران باردار به دلیل پیامدهای آن بر سلامت خود و جنین آن ها اهمیت دارد. مقاله حاضر با هدف ارزیابی نوع و میزان موفقیت مداخلات ارتقاء سلامت دهان در مادران باردار تهیه شده است.
    جستجوی الکترونیکی در پایگاه های اطلاعاتی ProQuest، PubMed ،Biomed Central ، Google Scholar، بانک اطلاعات علمی (SID) و بانک اطلاعات نشریات کشور Magiran با استفاده از کلید واژه های بهداشت دهان، مادران باردار، دانش سلامت دهان، ارتقاء سلامت دهان، برنامه سلامت دهان وoral health، promotion، program، prevention، knowledge education و pregnant women، pregnant mother، pregnancy از 1990 تا 2017 انجام و تعداد 9653 مقاله یافت شد. بعد از خارج شدن مقالات تکراری و غیر مرتبط در بررسی عنوان و سپس چکیده، 8 8 مقاله با متن کامل مورد بررسی قرار گرفت، و در نهایت بیست و چهار مطالعه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت.
    از 24 مقاله انتخاب شده، 10 مطالعه تجربی و 14 مطالعه نیمه تجربی بودند. مداخله در 21 مطالعه به صورت برنامه آموزشی، در دو مطالعه به صورت ترکیبی (ارائه خدمات پیشگیرانه و برنامه آموزشی) و در یک مطالعه، مداخله تنها به صورت ارائه خدمات پیشگیرانه بود. مداخلات به شکل برنامه های آموزشی با جلسات پیگیری، معاینه و خدمات پیشگیرانه در مدت زمان مختلف انجام شده بود. نتایج مطالعات حاکی از افزایش معنی دار آگاهی، نگرش و عملکرد در خصوص انجام مراقبتهای بهداشت دهان و دندان در کوتاه مدت بود.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، ارتقای سلامت دهان، خدمات پیشگیرانه، بارداری
|
  • M. Karimi Afshar Dr, M. Torabi Dr, J. Haghani Dr, H. Poureslami Dr, A. Taheri Dr, M. Salari Dr Pages 1-10
    Background and
    Purpose
    Dental caries is one of the most common chronic diseases in childhood. Parents have an important role in the control of caries in their children .The aim of present study was to assess of parents oral health behavior on Sic and plaque indices of their 7 years old children.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 200 girls, first grade students in Kerman, Iran. Data were collected by questionnaire consist of demographic data and oral health behavior and clinical examination according to by WHO criteria and plaque index. T-test and regression were used to analyze data .P value at 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    89.5% of parents were mothers (179 people). The mean age of parents was 34.00 ± 6.33. 63% of fathers and 52.5% of mothers had university education. The mean of Sic and dmft indices were 6.29 ± 3.25 and 5.25 ± 3.27 respectively. The mean of plaque index in the one third of the population with highest dmft was 94.5313 ± 10.10731 and 90.8862 ± 12.54252 for the other two third. There was a significant difference between two groups (p=0.003). The mean score in oral health behavior with highest dmft was 6.87 ± 1.742 and 7.14 ±1.846. There was a statistically significant difference between these two groups. There was a significant correlation between mothers’ job and parents’ age with the oral health behavior of the children (p=0.008, p=0.050). There was a significant correlation between fathers’ job with their oral health behavior (p=0.020).
    Conclusion
    According to the study, the low level of education of parents, especially the mother and the habitat in the village, affect the oral health of children. Due to the young population of the country, planning for the prevention and treatment of children's oral teeth is essential
    Keywords: Children, oral health status, education, employment
  • N. Kaviani Dr, N. Ahmadi Dr, H. Mohebinia Dr Pages 11-20
    Background And Aims
    in General anesthesia many group of drugs can be used. Propofol have high metabolic effect. The purpose of this study was to compare blood glucose change during anesthesia by Propofol and Isoflurane in healthy child candidate for dentistry procedure under general anesthesia.
    Methods
    In this prospective Randomized clinical trial study, blood glucose change was survey in 27 healthy children that candidate for dentistry procedure under general anesthesia. Induction and maintenance of anesthesia was done in one group by Propofol and other group by thiopental and Isoflurane. Blood glucose was measure by glucometer before anesthesia, after induction, after operation and before discharge and analysis by T.test, Mann-Whitney test, regression analyses, variance analyse and Tukey in SPSS.
    Results
    No significant difference was seen in two groups before anesthesia. After induction, blood glucose was increase in two groups but had not significant difference (p=0.11). After finishing the operation blood glucose in propofol group (148.64 mg/dl) was significantly higher than Isoflurane (124.58 mg/dl) (p=0.029). Blood glucose after recovery in two group was decrease but no significant difference was seen between two groups (p=0.651).
    Conclusion
    General anesthesia with Isoflurane and Propofol can increase blood glucose but in Propofol group increase blood glucose was higher than Isoflurane. So recommend in children that increase blood glucose was dangerous, Propofol was contraindicated
    Keywords: General anesthesia, blood glucose, propofol, isoflurane, pediatric dentistry
  • M. Fazel Dr, E. Afshari Dr Pages 21-32
    Background and
    Purpose
    Parental knowledge about child’s dental developmental stage affects their performance greatly in providing domestic hygienic care, professional preventive care and meeting child’s needs for treatment. The aim of this study was to evaluate of knowledge of dental developmental stage of 4-9 years old children among parents in Mashhad, Iran.
    Method
    Two hundred eighteen parents (with one child) participated in this cross sectional study, filling questionnaires and answering clinical questions about their child’s dental developmental stage. The results were analyzed using SPSS software, using spearman and Pearson correlation, means and percentiles.
    Results
    Around 80% of parents correctly named the dental system type of their children. Considering the question about the need for a primary tooth exfoliation before eruption of each permanent tooth, only 45% of parents gave the right answer. Variance analysis declared that there was significant relationship between knowing about type of dental system and child’s age (p= 0.02). There was also significant relationship between parental knowledge about the need for a primary tooth exfoliation before eruption of each permanent tooth and family income (p= 0.022). Parents could not correctly recognize the type of tooth (primary or permanent) for 11.01% of teeth. The most miss recognized teeth was related to lower first permanent molar (37.5 %). There was significant relationship and positive correlation between child’s age and miss recognizing the tooth type by parents (P= 0.06). There was also a significant relationship between parental academic education and miss recognizing the tooth type by parents (P= 0.042).
    Conclusions
    A significant percentage of parents had inadequate knowledge about type of dental system and type of each tooth (primary or permanent). More effort should be put on educating parents by dentists and authorities.
    Keywords: Dental system, primary teeth, permanent teeth
  • M. Jafarzadeh Dr, R. Ghafourifard Dr, D. Tahririyan Dr, A. Ghafourifard Dr Pages 33-44
    Background And Aims
    Since pediatricians are the first group of medical staff who has contact with children and parents, they can play a significant role with early detection of caries lesions and referring the patient to a dentist or pediatric dental specialists to prevent the future possible complications. The aim of this study was to evaluate the knowledge and awareness of pediatricians at Yazd city about the early-onset tooth decay in the children in 2016.
    Methods
    In this descriptive, cross-sectional study 53 pediatricians who worked at Yazd in 2016 were included. Data were collected by valid and reliable questionnaires. The questionnaires were included two parts: demographic Information and the knowledge questions. Data were analyzed by ANOVA and T-test while α=0.05.
    Results
    Of 53 pediatricians (mean age 34.6 ± 9.49), 36 ones (67.9%) were male and 17(32.1%) were female. The mean value of pediatricians’ knowledge in this regard was recorded as 19.71±3.39. The mean value of pediatricians’ knowledge was no statistically significant according to the demographic factor like age (P-value=0.479), the gender (P-value=0.560), and the previous professional experience (P-value=0.749(.
    Conclusion
    Based on the results of this study pediatricians’ knowledge about the early-onset tooth decay in the children at Yazd should be inceased.
    Keywords: Early Childhood, caries Pediatrician, knowledge
  • A. Jafari Dr, F. Pourjavad Dr, R. Montazeri Dr Pages 45-56
    Background And Aim
    The first permanent molar is easily decayed, especially at early years of eruption. Some factors such as avoid of treatment by very young patients, their low age, the lack of clear guideline, and the uncertainty of the outcome of the treatment undermine the dentists to choose a decisive treatment plan. The purpose of this study was identification of selected treatment plans by Tehran general dentists for the treatment of deep caries in young permanent teeth.
    Methods
    This was a descriptive cross-sectional study, which was performed on 401 general dentists. A specific questionnaire was designed to assess the performance of general dentists when dealing with a young patient with deep occlusal caries of young permanent teeth. This questionnaire sent to dentists by social network. Data were analyzed using SPSS software and multinominal regression analysis. Dentist's responses were compared with approved therapies based on the references and the various articles to measure their compliance with these guide lines.
    Results
    Around 50% of dentists in the event of pulp exposure during treatment, selected the root canal therapy, and in the absence of exposure, 80% of dentists chose indirect pulp therapy.
    Conclusion
    Most of the treatments that were discussed by dentists as patient treatment were not consistent with the design of approved therapies by valid references, which emphasizes the need for a clinical guide to be compiled.
    Keywords: Function, deep caries, young permanent teeth, general dentists, open apex, apexogenesis, direct pulp capping, clinical guidelines
  • S. Mohebi Dr, K. Sargeran Dr, K. Razeghi Dr, Sh Khorasanizadeh Dr, H. Bahramian Dr Pages 57-72
    Background and
    Purpose
    Pregnant women have increased risk for oral and dental diseases due to their ýphysiological and behavioral changes. The aim of this study was to evaluate the awareness and ýperformance of pregnant women referred to non-affluent health centers in Tehran about oral and ýdental health.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on pregnant women attended to ýý10 health centers in Tehran. A questionnaire was distributed among the participants in which ýquestions were categorized into three categories of demographic information, mother's ýperformance and their knowledge. Finally, the data were analyzed by IBM SPSS software (version 24) using descriptive, correlation and regression tests.
    Results
    Totally, 166 pregnant women participated in the study. The average ýscore of people was 3.32 out of nine. The results of regression analysis showed ýthat there was a relatively significant relationship between the general knowledge of pregnant ýwomen about oral health and the level of education (P = 0.065) but there was no correlation ýbetween general oral health knowledge and ethnicity, husband education, income and resident ýstatus (p>0.1). While oral health knowledge of pregnant women during pregnancy with education ýý(p=0.07), resident status (p=0.042) and the number of mother roommates (p=0.069) had relatively significant correlation. General Oral health behavior had significant statistical correlation with ýeducation (p=0.03), but there was no correlation with other variables (p>0.1). Oral health behavior ýduring pregnancy was not significantly correlated with any of the variables (P> 0.1).
    Conclusion
    The ýresults of this study showed that the study population had no acceptable knowledge about oral and ýdental health care and it is necessary to train pregnant women on practical skills of oral health care ýand they will be aware of the importance of maintaining oral health during this period and the ýpotential adverse effects of periodontal diseases.ý
    Keywords: Oral Health, pregnant women, knowledge, practice
  • R. Yazdani Dr, D. Sasanfar Dr, H. Hessari Dr Pages 73-90
    Background and
    Purpose
    Oral health behaviors in pregnant mothers are important owing to their impact on mother’s and child’s general health. The present study is designed to evaluate the type and success rate of interventions in oral health promotion programs.
    Methods
    A search of published papers in ProQuest, Pubmed, Biomed Central, Google Scholar, and Iran Scientific Information Database (SID) and Iran Press Information Bank (Magiran), was done using the keywords oral health promotion (program, prevention, knowledge, education) and pregnant women (pregnancy) from 1990 to January 2017. Out of 9653 titles, and excluding repeated and irrelevant papers in title and abstracts, 88 relevant full test papers in second step were evaluated, and finally, 24 papers were finally selected for review.
    Results
    Ten of the evaluated studies were experimental and 14 semi-experimental. Interventions in 21 studies were educational, in two were combined, and in one study was only in form of preventive services. Interventions were in form of educational programs alone, and with follow-up sessions, oral examination, preventive services, in different time intervals. Results indicated to a significant improvement in intervention groups in short term. Theory and model-based interventions were effectively improved oral health behaviors in pregnant women.
    Conclusion
    Education of oral health promoting behaviors and preventive services have positive effects on the oral health of pregnant women in short term, especially through theory and model-based interventions.
    Keywords: Oral health promotion, prevention, intervention, pregnancy