فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن درخشی * صفحه 1

    سفال به عنوان مدرک مهم باستان شناسی در صورتی که در یک چهارچوب مناسب مورد بررسی، طبقه بندی و تبیین قرار گیرد؛ می تواند صرف نظر از ابعاد کاربردی اش، مفاهیمی چون انعکاس اندیشه، خلاقیت، ابتکار انسان و دوره های فرهنگی را مورد بازبینی قرار دهد. در این مقاله تحقیقی، با تمرکز بر مطالعه و دسته بندی سفال های نوسنگی محوطه قوشاتپه که طی فصل اول کاوش 1383 بدست آمده، به صورت منظم و روشمند ویژگی ها و شاخص های گونه های سفالی آن از جنبه های گوناگون بررسی شده است تا تداوم و گسست سنت ها و سبک های سفالی آن در این دوره با فازهای بعدی قوشاتپه روشن شود و در مجموع به این بحث پرداخته شده که آیا تداوم و گسستی بین فرهنگهای پیش از تاریخی این حوزه یعنی شرق آذربایجان با محوریت قوشاتپه با فرهنگهای پیرامون دریاچه ارومیه وجود دارد یا نه. فرآیند مطالعات ما نشان داد که تداوم سنت سفالی نه تنها در خود فازهای محوطه مذکور موجود است بلکه شاهد یک سنت گسترده سبکی و حتی تکنیکی بین این حوزه و دریاپه ارومیه هستیم.

    کلیدواژگان: قوشاتپه، اواخر نوسنگی، سفال، شرق دور آذربایجان، طبقه بندی
  • حسن فاضلی نشلی * صفحه 11

    مطالعات باستان شناسی در دهه 1350 شمسی در دشت قزوین، با کاوش در سه محوطه مهم زاغه، قبرستان و سگزآباد وارد مرحله نوینی شد که همگان به نتایج این اقدام شادروان دکتر عزت الله نگهبان به صورت مبسوط اشاره داشته اند. این کاوش ها به رغم نتایج درخشان از دو ضعف عمده برخوردار بودند که یکی از مهمترین نقیصه ها فقدان گاهنگاری درست محوطه های مورد اشاره است. همین امر موجب شد تا برخی از کاوشگران این محوطه ها در تبیین جابجایی استقرارها دچار برداشتهای عامیانه از تحولات فرهنگی شوند که من آنرا باستان شناسی شبه تاریخی فرهنگی نام می نهم. استفاده از واژه باستان شناسی شبه تاریخی فرهنگی بدین منظور بوده که این رهیافتها شباهت ظاهری با مکتب تاریخی-فرهنگی دارند؛ اما مشرب باستان شناسی تاریخی فرهنگی خود دارای ساختار و چهارچوب مشخصی است که افرادی همانند دکتر مجیدزاده در طرح بیان و نظریاتشان از همان اندک بضاعت باستان شناسی تاریخی فرهنگی نیز بهره نجسته اند. نکته دوم که ذکر آن خالی از فایده نیست، فقر نظریه پردازی در مکتب تاریخی-فرهنگی است که موجب شد این نوع از باستان شناسی فاقد هرگونه درکی جامع از چگونگی تطور فرهنگی جوامع انسانی فلات مرکزی ایران باشد. به همین دلیل وقتی به یک گونه سفالی همانند سفال آلوئی در یک بستر فرهنگی جدیدتر بر خوردند، تصور کردند که قومی تازه وارد به فلات حمله نموده و با ببار آوردن ویرانی ها باعث جابجایی عظیم استقرارها شده است. جنگ و بکارگیری قوه قهریه علیه ساکنان بومی، نه تنها آنها را از محل های مسکونی اشان فراری داده، بلکه آنها را مجبور کرده ضمن فراموش نمودن سنن و آداب و رسومشان، حتی در استفاده از اسباب روزمره زندگی، سفالی را استفاده کنند که باب میل مهاجمان بوده است. مقاله حاضر از دو منظر نگرش و نگاه سطحی این رویکرد شبه باستان شناختی را مورد نقد و ارزیابی قرار می دهد و سعی دارد تصویر درست و علمی از باستان شناسی هزاره پنجم شمال فلات مرکزی ارائه دهد.

    کلیدواژگان: باستانشناسی تاریخی، فرهنگی، سفال آلویی، فلات مرکزی، هزاره پنجم، تپه قبرستان، تپه سیلک، تپه چشمه علی
  • حمیدرضا ولی پور * صفحه 31

    یکی از مهم ترین اهداف مطالعاتی در باستان شناسی مطالعه تغییرات فرهنگی است. تفسیر دلایل تغییرات فرهنگی در یک جامعه یا منطقه در دوران پیش از تاریخ نیازمند درک درست روابط بین مواد فرهنگی است. داشتن دیدگاه یا رویکرد نظری خاص به موضوع تغییرات فرهنگی نیز سمت و سوی جهت گیری محقق را نشان می دهد. یکی از مناطق فرهنگی ایران که بحث های فراوانی پیرامون تغییرات فرهنگی آن در پیش از تاریخ مطرح است فلات مرکزی ایران است. بیشتر نظریات ارائه شده درباره تغییرات فرهنگی این منطقه مبتنی بر رویکرد تاریخی- فرهنگی بوده است. در این مقاله ضمن بازنگری و نقد نظریات پیشین با تعریف مفاهیم نظری و ارائه زمینه نظری موضوع با رویکردی تازه به تحلیل این تغییرات در دشت تهران پرداخته و ساختار فرهنگی جوامع پیش از تاریخی این منطقه را بر اساس داده های باستان شناختی مورد بحث و بررسی قرار داده ام.

    کلیدواژگان: فلات مرکزی ایران، تغییرات فرهنگی، دوره نوسنگی، دوره مس سنگی، سفال آلویی
  • خیرالنساء جودی*، عمران گاراژیان، مهدی رضایی صفحه 57

    شیوه های تدفین و موقعیت مکانی آن نسبت به استقرار از شاخص های عصر مفرغ است. تدفین و سنت های آن در عین حال یکی از مدخل-های مسائل انتزاعی در باستان شناسی است. استقرار قلعه خان استقراری متمرکز در استان خراسان شمالی و در محدوده شهر آشخانه است. در استقرار قلعه خان دو فصل پژوهش انجام شد. فصل نخست گمانه زنی به منظور لایه نگاری بوده و طی آن کاوش عمودی عملی شد. فصل دوم تعیین عرصه و پیشنهاد حریم بوده و گمانه زنی در حاشیه های استقرار انجام شد. از اهداف اداری –پژوهشی فصل دوم در درجه نخست تعیین عرصه محوطه و پیشنهاد حریم آن به منظور حفاظت های فیزیکی از اثر بود. در این فصل تعداد 27 گمانه در همه جهات محوطه ایجاد شد؛ تهیه نقشه محدوده گسترش آثار، شناسائی آثار مربوط به عصر آهن در بافتار اصلی که قبلا در لایه نگاری بدست نیامده بود، شناسائی گورستان عصر مفرغ و در نتیجه کسب اطلاعات کلی از سنت های تدفین در این دوره، از دستاوردهای مهم این پژوهش بود. بطور کلی در کناره استقرار و در غرب آن در دو گمانه آثار تدفین های عصر مفرغ شناسایی شد. در گمانه های 22 و 24 آثار سه تدفین بدست آمد. همراه این تدفین ها هدایای گور نیز دفن شده بود. این مقاله توصیفی از آثار مربوط به گورستان عصر مفرغ در استقرار قلعه خان و تجزیه و تحلیل موقعیت مکانی آن نسبت به استقرار است.

    کلیدواژگان: خراسان، تپه قلعه خان، عصر مفرغ، گورستان، سنت های تدفین
  • اردشیر جوانمردزاده*، حجت دارابی، رضا ناصری صفحه 73

    بررسی باستان شناسی محدوده سد آزاد کردستان ، طی آبان ماه 1386 با هدف شناسایی و ثبت اولیه آثار فرهنگی محدوده دریاچه سد به منظور برنامه ریزی برای کاوش های نجات بخشی به انجام رسید. در این بررسی تعداد 21 محوطه از دوران پیش از تاریخ تا اسلامی شناسایی و ثبت گردید که این آثار شامل محوطه، تپه، گورستان و بنا می گردند. بر اساس مطالعه داده های سفالی، قدیمیترین استقرار منسوب به مفرغ قدیم (1 محوطه) بوده و پس از آن با وقفه ای طولانی آثار مربوط به دوره هخامنشی(3 محوطه) شناسایی شد. بیشترین تعداد استقرار مربوط به دوره اشکانی(17 محوطه) است و از دوران ساسانی نیز آثار استقراری ثبت شد و بالاخره با یک وقفه نسبتا طولانی دیگر از دوران اسلامی متاخر (4 محوطه)آثاری ثبت شده است.

    کلیدواژگان: بررسی باستان شناسی، باستان شناسی نجات بخشی، استان کردستان، سد آزاد، محوطه استقراری، نوسان استقراری
  • امیرصادق نقشینه * صفحه 91

    نخستین فصل کاوش در تپه علی یورد در تابستان و پاییز سال 1389 توسط گروه باستان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر به انجام رسید. این تپه باستانی که یکی از بزرگ ترین و مهمترین مکان های باستانی منطقه است، در غرب شهر صائین قلعه و در حوزه ابهر رود در استان زنجان واقع است. هدف از کاوش در این محل مطالعه توالی فرهنگی حوزه ابهر رود و همچنین آموزش دانشجویان رشته باستان شناسی است.به همین جهت یک ترانشه پلکانی در دامنه شمالی تپه و یک گمانه آزمایشی در مرکز آن ایجاد شد که حدود نیمی از ارتفاع تپه لایه نگاری گردید.در نتیجه این کاوش آثار و بقایایی از دوره اسلامی، دوره تاریخی و عصر مفرغ به دست آمد که در این نوشتار گزارش مقدماتی آن ارائه می شود. امید است با ادامه کاوش در فصل دوم بتوان لایه نگاری این تپه مهم را به انجام رسانید.

    کلیدواژگان: تپه علی یورد، استان زنجان، دوره اسلامی، دوره تاریخی، عصر مفرغ
  • میثم لباف خانیکی * صفحه 111

    یکی از شاخص ترین ویژگی های کاخ های آشور نو، بهره گیری از پلانی مشابه در جایگیری فضاها با کاربری مشخص است. این تشابه به حدی است که در نگاه نخست به پلان یک کاخ، می توان به سادگی موقعیت فضاهای تعریف شده ای چون صحن بیرونی، صحن اندرونی، فضاهای مسکونی و خدماتی و نیز تالار تخت را تشخیص داد. تالار تخت یا شاه نشین کاخ های آشور نو، مهم ترین فضای یک مجموعه سلطنتی محسوب می شده است. بدون شک مهم ترین فضا، از بیشترین تزئینات و امکانات بهره می برده و مناسب ترین موقعیت ممکن را در یک مجموعه مسکونی به خود اختصاص می داده است. علاوه بر این کیفیت دسترسی به این فضا، ابعاد آن و فضاهای مجاور باید به گونه ای طراحی می شد که با شان پادشاهی که در آن جلوس می کرد؛ تناسب می داشت. عوامل گفته شده شواهدی است که در این مقاله مورد کنکاشی باستان شناسانه قرار خواهند گرفت.

    کلیدواژگان: کاخ، آشور نو، تالار تخت، تحلیل فضایی، سلسله مراتب فضایی، فرم، کارکرد، بین النهرین
  • مهدی رهبر، سجاد علی بیگی * صفحه 131

    آگاهی های تاریخی و باستان شناسی کنونی ما از دوران حکومت حاکمان یونانی و مقدونی در ایران بسیار اندک و ناچیز است. با این حال نوشته های مورخین و جغرافی نویسانی چون استرابو، بطلمیوس، آپیان و پلینی درباره ایران دوره سلوکی اطلاعاتی هر چند مختصر و مبهم در اختیار قرار می دهند. با وجود آنکه سلطه سلوکیان به خصوص در غرب ایران به درازا انجامید و شهرهایی نیز در این دوره ساخته شد؛ اما تاکنون شواهد باستان شناختی اندکی از این دوره بدست آمده است. کشف اتفاقی کتیبه ای یونانی در نهاوند که اشاره به وجود معبدی به نام لائودیسه در زمان سلطنت آنتیوخوس سوم دارد؛ نقطه عطفی در مطالعات باستان شناختی و تاریخی این دوره در ایران به شما می رود. علاوه بر کتیبه یونانی، کشف یافته های ارزشمند دیگری چون پیکرک های برنزی خدایان یونانی، قربانگاه سنگی، سرستون، ساقه ستون، پایه ستون و قطعه سفال های این دوره طی پژوهشهای پیشین و کنونی در محله دوخواهران نهاوند، به وجود بنایی از دوره سلوکی در این محل صحه می گذارد. به طور کلی مدارک تاریخی و شواهد باستان شناختی، نهاوند را به عنوان شهری مهم از دوره سلوکی تا پایان کار ساسانیان معرفی می نماید. نوشتار حاضر نتایج بررسی و گمانه زنی به منظور مکان یابی معبد لائودیسه در نهاوند است که طی دو فصل در سال 1384 و 1390 به انجام رسیده است.

    کلیدواژگان: نهاوند، دوره سلوکی، معبد لائودیسه، بررسی و گمانه زنی، سرستون ایونیک
|
  • Hassan Derakhshi * Page 1

    Pottery as evidence important archeological while in a proper framework for the study, classification and explain; it can be spent on practical aspects of his conceptions like reflection of thought, creativity, innovation and one of the cultural review,In this research paper, focusing on the study and classification of Neolithic pottery Gousha Tepe area explored during the first Excavation 2004 results; regular and methodical features and indicators of various aspects of the pottery types is to continue and break with the traditions and styles of pottery in this period with the next phases of the hill turn Gousha tepe, and the total paid to this issue and whether the continuing gap between pre-historic cultures of the East Azeri field centered around Lake gousha tepe cultures there or not, Our studies showed that the process continues its tradition of pottery not only in phases of site, but we have a tradition of style and technique between this area and the Lake Urmia.

    Keywords: Ghousha Tepe- Late Neolithic, Pottery, Far East Azerbaijan, Classification
  • Hassan Fazeli Nashli * Page 11

    Archaeological investigation in the Qazvin plain during the 1970s presented new light to study the cultural developments of Iranian prehistory. In spite of its significance, these studies faced with two main problems of the inadequacy of using secure chronological data and the second was that some of the excavators when found new ceramic types suggested the migration and invasion of new people within the central plateau. This paper revised the chronology of the fifth millennium BC sites based on the c14 dates and stratigraphic sequences in order to show the cultural historical approaches is not significant to understand the cultural carnages of the region. This is significant that the new chronological studies clearly show there is no relationship between the abandonment of old sites and settling of news sites. There are large gap between the sties which abandoned during the fifth millennium BC sites such as Tepe Sialk North to the emerging of new sites such as Sialk South. We suggested sits such as Sialk abandonment caused by natural phenomenon such as highly sedimentation and flooded from 5900 BC to 4500 BC and therefore such abandoned was not originated by invasion. This paper is also suggested that the fifth millennium BC communities of the Iranian central plateau can be view as tribal ranked societies and it is still too early suggest external warfare. It is important to say that when we see new ceramic types it is better to address it as an innovation and interaction rather an external stimuli for change.

    Keywords: Culture History Archaeology, Plum Ware, Central Plate, Fifth Millennium BC, Tepe Qabristan, Tepe Sialk, Tepe Cheshme Ali
  • Hamidreza Valipour * Page 31

    Concentrating on cultural changes is one of the most significant aims of studying archeology. The interpretation of the cultural changes in a society or a region in prehistoric periods requires a decent understanding of the relation between the cultural materials. Having a specific view or a theoretical approach towards the so-called issue reflects the researcher’s orientations. One of the cultural areas in Iran about which there have been several ideas and disputes on its prehistoric cultural changes could be the Central Plateau of Iran. Most of the proposed theories about the cultural changes of this area have been based on historical-cultural approach. In this study, we have been analyzing these changes in Tehran plain along with revision and considering the past theories together with defining theoretical concepts for presenting a new viewpoint.

    Keywords: Central Plateau of Iran, cultural changes, Neolithic, Chalcolithic periods
  • Kheironesa Judi *, Omran Garazhian, Mahdi Rezaei Page 57

    Traditions of burial and their locations in relation to the settlement are characteristics of the Bronze Age. Burial and its corresponding traditions are among the abstract issues in archaeology. Qaleh Khan is located in the North khorasan province in the vicinity of Ashkhaneh city. So far, two seasons archaeological excavations have been carried out in that settlement. The first season was devoted to trenching for the purpose of stratigraphy and was carried out vertically. The second season was carried out for determining the functional size of the site and trenching around the settlement was done during this season. One of the major goals of the second season was first to determine the area of the site and to propose physical protection of the site. In this season, 27 soundings were excavated around the Qaleh Khan archaeological site. Preparing a map of the expansion of the monuments, identifying the records of Iron Age in the original context which have not been identified through stratigraphy beforehand, identifying the cemetery of the Bronze Age, and consequently obtaining general information about burial traditions of this period, have been the main achievements of this research. Broadly speaking, remnants of the Bronze Age burials were identified in trenches 22 and 24 to the west of the settlement. These graves are the so-called accompanied burials. 3 burial remnants were obtained from the above-mentioned trenches. This paper presents a description of the Bronze Age graveyard in Qaleh Khan archaeological site along with an analysis of its location in relation to the settlement. 

    Keywords: Khorasan, Qaleh Khan Depe, Bronze Age, Burial Traditions, Bronze Age graveyard
  • Ardeshir Javanmardzadeh *, Hojjat Darabi, Reza Naseri Page 73

    The Kurdestān province is located in western part of Iran as, limited by East Azerbaijan and Zanjān provinces from the north, Zanjān from the east, Kermanshah from the south and Iraq from the west. The survey region in the lake of Āzād Dam is located between Sanandaj and Marivān counties of Kurdestān province. Azad Dam’s Lake is located between 46º 32ʹ 57ʺ eastern longitude and 35 º 19 ʹ 59ʺ northern latitude, between the Banidar village and Pīr Khezrān in the starting and endpoint of the survey area. During the September- October 2007 the Archaeological survey of the Āzād Dam was intensively carried out to identify and record the Archaeological remains. this survey 21 archaeological sites which could be divided to 4 main types: Tell sites, Open Air sites, Cemeteries and Monuments. Chronologically, these recorded sites are spanning  from prehistoric times to the Late Islamic era as, 1 sites contains Early Bronze Age Material by Early Trans Caucasia  horizon, 3 sites contains Achamenid, 17 sites contains Parthian, 5 sites contains Sassanid and 4 sites contains Late Islamic material.

    Keywords: Kurdestān, Salvage Archaeology, Āzād Dam, Archaeological Survey
  • Amir Sadegh Naghshineh * Page 91

    The first season of excavation at Ali Yourd Tepe was achieved by the department of Archaeology of the Islamic Azad University of Abhar in summer and autumn 2010. This mound is located in west of Saien Galeh city in Zanjan province and is one of the biggest and most important mound in the Abhar Rud area. Aims of this excavation are Training of students and investigations at cultural sequence at Abhar Rud area. Therefore a stepped tranch in north slope and a test tranch in center of the mound were excavated and about one half of the height of the mound was studied stratigraphically. As the result of this excavation some remuins of Islamic historic and bronze periods were found which are presented in this preliminary report. I hope to complete this stratigraphical investigation in second season of excavation at Ali Yourd Tepe.

    Keywords: Ali Yourd Tepe, Zanjan Province, Islamic Period, Historical Period, Bronze Age
  • Meysam Labbaf-Khaniki * Page 111

    As an important feature of Neo-Assyrian palatial architecture the palaces’ plan shows a unique pattern in situation of the spaces sharing in function. The pattern makes possible to identify the defined spaces such as outer court, inner court, residences, service spaces, and throne hall in the first view. The throne hall of Neo-Assyrian palaces is considered as the most important space of the royal complex. Therefore, the throne hall benefits from the most facilities and decorations and situated in the most suitable place in the complex. Due to the attributes of throne hall it is possible to recognize the special space in the Neo-Assyrian royal complex using archaeological method and spatial analysis.

    Keywords: Palace, Neo-Assyrians, Throne Hall, Spatial Analysis, Spatial Hierarchy, Form, Function, Mesopotamia
  • Mahdi Rahbar, Sajjad Alibaigi * Page 131

    The Hellenistic period is one of the most controversial in the history of Iran. Most of our information from this period drives from accounts of Greek classic historians and geographers such as Strabo, Poliny, and Apian which give us an ambiguous picture of Seleucid period in Iran. In spite the fact that the Seleucids established their rule over a large part of western Iran for a long period and founded several cities archaeological evidence for the period are few and scanty. The chance discovery of the Greek inscription of Antiochos III in 1943, which refers to the temple of Laodicea, was a turning point in the archaeological and historical studies of Seleucid period in Iran. In addition to the Greek inscription, invaluable finds including bronze figures of Greek deities, stone altar, capital-column, and characteristic potsherds of Seleucid period have been found in historical area of Do- Khaharan (two sisters) northeast of Nahavand city which attest the existence of a Greek temple in the region. In general, historical records and archaeological evidence introduce the city of Nahavand in western Iran as an important centre from the time of Seleucid to the end of Sassanian period. This article presents results of archaeological sounding which was carried out in 2005 and 2011 to find the location of Laodicea temple.

    Keywords: Nahavand, Seleucid period, Laodice Temple, Ionic Capital-column, Archaeological Sounding