فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکترحسن درخشی *، دکترعلیرضا هژبری نوبری صفحه 1

    دوره نوسنگی را می توان رویداد مهم و نقطه عطف در تاریخ و زندگی بشر دانستچراکه این دوره تحولی است از وابستگی انسان به طبیعت به کنترل و مدیریت او بر آن. روندهای منجر به این تحول بسیار پیچیده و در برگیرنده عوامل مهم اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی است.مطالعات باستان شناختی نشان می دهد که با هموار شدن عوامل مذکور، چندین منطقه در خاور نزدیک نوسنگی شدن را تجربه کردند و آذربایجان، جزء نواحی حاشیه ای و نوسنگی این منطقه اشاعه و بازتاب کانون های نوسنگی بود. بدین ترتیب که در مرحله واپسین نوسنگی گروه های غیر بومی نخستین بار دشت های پیرامون دریاچه ارومیه را به عنوان مرکز ناحیه مورد استقرار قرار دادند و دگرباره همین مرکز در گذر زمان خود کانون اشاعه به حومه گردید. دلایل مهم این امر را می توان افزایش زیست گاه ها و به تناسب آن افزایش جمعیت دانست که خود محرکی برای کوچ گروه هایی از این جمعیت شد. اینان بیشتر ترکیبی از چراگردانان فصلی بودند که سایر نواحی دور از دریاچه را شناسایی کرده و در مناطق مستعد آن مستقر گردیدند. یکی از این نواحی دور از مرکز دشت مشکین شهر است که محوطه قوشاتپه شالوده و معرف نخستین استقرار آن است.در این مقاله،ضمن تشریح و تحلیل دوره نوسنگی در آذربایجان و بویژه مناطق شرقی آن(استان اردبیل)، بر اساس داده های قوشاتپه این نتیجه حاصل گردید که اولا این محوطه از نظر زمانی در واپسین سده هزاره ششم و اوایل هزاره پنجم ق.م توسط مردمان آشنا با فرهنگ نوسنگی دریاچه ارومیه شکل گرفت. ثانیا از آن زمان تعامل و همگرایی پایدار و دایمی میان قوشاتپه و فرهنگ های دریاچه ارومیه حتی در دوره کلکولیتیک نیز تداوم یافت.

    کلیدواژگان: آذربایجان، اردبیل، دریاچه اورمیه، نوسنگی، قوشاتپه
  • حمیدرضا ولی پور *، دکترحسن فاضلی نشلی، حسین عزیزی خرانقی صفحه 13

    طبقه بندی و گونه شناسی مجموعه های سفالی که در کاوش ها یا بررسی های باستان شناختی بدست می آیند؛ یکی از روش های استاندارد در مطالعات باستان شناختی به شمار می رود. در مقاله حاضر نیز بر مبنای طبقه بندی مجموعه سفالهای حاصل از فصل دوم کاوش در تپه پردیس ورامین، به بیان ویژگی ها و شاخص های گونه های سفالی دشت تهران از دوره نوسنگی جدید تا دوره مس سنگی جدید پرداخته شده است. این مطالعات به ما کمک می نماید تا موضوعاتی چون تداوم یا گسست بین سنت ها و سبک های سفالی در دوره های مختلف را آشکار سازیم و از طریق آنها به تحلیل های گسترده تری چون تداوم یا گسست فرهنگهای پیش از تاریخی در دشت تهران و فلات مرکزی ایران بپردازیم.به نظر می رسد نتایج حاصل از این مطالعه را بتوان به کل منطقه فلات مرکزی ایران تعمیم داد.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، سبک، نوسنگی، مس سنگی، تپه پردیس، دشت تهران
  • شکوه خسروی *، حمید خطیب شهیدی، سجاد علی بیگی صفحه 37

    فرهنگ و سنت سفالگری دالما طی نیمه دوم هزاره پنجم ق.م در بخشهای زیادی از شمال غرب و غرب ایران گسترش یافت. با این حال شواهد اندکی از گسترش و نفوذ این سنت به بخش های شرقی تر شمال غرب کشور و مرکز فلات ایران به دست آمده است. حوضه آبریز ابهررود در میان سه حوزه مهم فرهنگی جغرافیایی شمال غرب، غرب و مرکز فلات ایران واقع گردیده است. طی بررسی این منطقه 12 محوطه با بقایای دوره فرهنگ دالما شناسایی و مطالعه شد. محوطه های شناسایی شده به احتمال همگی روستاهای کوچکی هستند که تماما در کنار یک منبع آب و اغلب در میان ارتفاعات و یا حاشیه دشت میانکوهی ابهر واقع شده اند. بر اساس مکان گزینی استقرارها محوطه های این دوره به احتمال روستاهای کوچکی متعلق به اجتماعات کوچرو و نیمه یکجانشین بوده اند که درفاصله حوزه شمال غرب و غرب ایران در تردد بوده اند. اهمیت این پژوهش از این رو است که می تواند آگاهی های ارزشمندی از فرهنگها و سنت های شرقی شمال غرب، شمال شرقی غرب ایران و فرهنگهای غربی مرکز فلات ایران و ویژگی ها و شاخصه های فرهنگی این حوزه ها را (تفاوتها وتشابهات) در منطقه ای کوچک اما مهم در اختیار قرار دهد.

    کلیدواژگان: حوضه آبریز ابهررود، دوره مس و سنگ، فرهنگ دالما، سفال، محوطه های استقراری، حاشیه شمال غربی مرکز فلات ایران
  • حامد وحدتی نسب *، محمود حیدریان صفحه 53

    پروژه بررسی حوزه آبگیر سد تالوار با هدف شناسایی و نجات بخشی محوطه هایی که در حوزه آبگیر سد قرار دارند؛در پائیز و زمستان سال 1386 تعریف و اجرا شد.بررسی مزبور به صورت پیمایشی فشرده در محدوده حوزه آبگیر سد انجام گرفت و حاصل آن شناسایی 17 محوطه باستانی از دوران مس سنگی تا دوره های متاخر اسلامی بود. تاریخگذاری محوطه ها بر اساس گونه شناسی و مطالعات مقایسه ای مجموعه های سطحی گردآوری شده انجام شد. محوطه های باستانی شناسایی شده در قالب سه گروه کلی پیش از تاریخی، تاریخی و اسلامی طبقه بندی گردیدند. قدیمی ترین یافته های بررسی، آثار سفالی معرف فرهنگ مس-سنگی شناخته شده در منطقه اند. پس از این مرحله، آثار محدودی از عصر مفرغ جدید و عصر آهن قابل مشاهده اند. منطقه با یک وقفه کوتاه روبرو شده تا اینکه بار دیگر زندگی در دوره تاریخی در آن به جریان افتاد و از این دوره تا دوره اسلامی شواهدی از وجود زندگی جوامع انسانی در آن به وفور مشاهده می شود. مقاله مذکورابتدا به معرفی محوطه های مهم شناسایی شده در حوزه سد پرداخته و در ادامه با توجه به آثار سفالی بدست آمده، فرهنگ ها و تداوم سنتهای سفالی حوزه سد را مورد مطالعه قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: تالوار، بررسی باستان شناختی، زاگرس، محوطه های باستانی، مس، سنگی
  • فاطمه محسنی * صفحه 69

    بررسی تاریخی هنری و تطبیقی انجام شده بر روی دو قطعه نقاشی روی گل دوره هخامنشی که در یکی از اتاقهای قلعه شوش نگهداری می شد نشان داد که این دوقطعه اولین نقاشی های بدست آمده از دوره هخامنشی هستند که بر روی دیوار خشتی کاخ هخامنشی شاوور (اردشیر دوم) اجرا شده اند. به منظور رسیدن به چیستی نقوش و محتوای آن ابتدابررسی هایی در خصوص جزئیات نقوش صورت گرفت ودر نهایت به ارتباط نقشها پرداخته شد. حاصل این مطالعات شناسایی نقوش وموضوعات تصاویر است.

    کلیدواژگان: نقاشی دیواری، نقاشی روی گل، دوره هخامنشی، شاوور، ادشیر دوم
  • فرزاد مافی*، علی بهنیا، محمد بهرام زاده صفحه 85

    منطقه قروه در جنوب شرق استان کردستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط خاص زیست محیطی و نیز قرابت جغرافیایی با مراکز استقراری مهم دوره اشکانی شمال غرب و غرب ایران، دارای آثار و استقرار هایی از آن دوره است. طی بررسی های میدانی انجام شده مشخص گردیده که بیشتر محوطه های اشکانی این منطقه بقایای استقرار های کوچکی هستند.این مقاله در پی آن است تا بر اساس توصیف، طبقه بندی و گونه شناسی سفال های اشکانی به دست آمده از این منطقه به افزایش اطلاعات ما در مورد وضعیت فرهنگی این منطقه در دوره اشکانی کمک نماید. بر اساس مطالعات انجام گرفته، سفال های این منطقه شامل سفال هایی با نقوش طنابی، خمره های ذخیره آذوقه و سفال شاخص دوره ی اشکانی یعنی سفال جلینگی هستند. فرم بیشتر این سفال ها را انواع کاسه، پیاله، کوزه و خمره، دیگ و دیگچه تشکیل می دهد. از تزئینات شاخص به کار رفته بر روی این سفالها می توان به نقوش کنده به صورت خطوط مواج و موازی و نوعی تکنیک منحصر به فرد ترصیع کاری(نگین کاری) اشاره کرد. بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت سفال های اشکانی منطقه قروه، ضمن دارا بودن برخی ویژگی های بومی- محلی، عمدتا همانند نمونه های مکشوفه از مکان هایی چون بیستون، نوشیجان، هگمتانه، قلعه ضحاک، قلعه یزدگرد، معبد خورهه، کنگاور و دره های اسدآباد، پاوه، مریوان، ثلاث باباجانی و بیشتر مناطق غرب کشور است.

    کلیدواژگان: کردستان، قروه، سفال اشکانی، محوطه های اشکانی، و سفال جلینگی
  • فیروز مهجور، حسین صدیقیان * صفحه 105

    یکی از محوطه های بزرگ دوران اسلامی استان مرکزی، محوطه ی مشکین تپه بوده که در فاصله ی یک و نیم کیلومتری شهر جدید پرندک، در منطقه ای نیمه بیابانی قرار گرفته است. با توجه به موقعیت جغرافیایی آن، وسعت، نام محوطه و ویژگی های دیگر، به احتمال مشکین تپه همان مشکویه ی اشاره شده در متون تاریخی و جغرافیای تاریخی قرن چهارم هجری قمری به بعد است. این محوطه در سال 1387 مورد بررسی سیستماتیک و کاوش های باستان شناسی قرار گرفت که بخشی از داده های بررسی سیستماتیک آن طی مقاله پیش رو ارائه شده است.در این مقاله سفال های لعاب دار و بدون لعاب پراکنده بر سطح محوطه کاملا آمارگیری، طبقه بندی و مطالعه شده اند. ابتدا بر اساس ویژگی های فنی همچون خمیره، خمیر مایه و... و سپس بر اساس ویژگی های تزیینی، طبقه بندی، آمارگیری، توصیف و در نهایت تحلیل شده اند. لازم به ذکر است که بر اساس گاهنگاری نسبی و مقایسه ای سفال ها که در بخش ویژگی های تزیینی تا حدودی بدان ها اشاره شده، بیشتر سفال های پراکنده ی سطحی این محوطه مربوط به قرون 6-7 ه.ق هستند ولی در میان آنها سفال هایی مربوط به قرون 3 تا 6 و 7 تا 10 ه.ق نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: محوطه ی مشکین تپه، مشکویه، زرندیه، استان مرکزی، دوران اسلامی، سفال
  • حمید امان اللهی * صفحه 121

    باستان شناسی مانند هر رشته علمی دیگر، در معرض دگرگونی و تحول های بنیادی است؛ به نحوی که گاهی صورت تحول یافته آن، در نظر باستان شناسان نسل گذشته و آن عده ای که از پیشرفت های گسترده آن در دو دهه اخیر آگاه نیستند؛ نامانوس می نماید. مهمترین گام در پیشبرد رشته باستان شناسی اقتباس روش های علمی با تکیه بر اصول مطالعه مسائل مشخص فرهنگی، فرضیه پردازی و آزمون میدانی بود که امروزه در تمام علوم رایج است. بنابراین گسترش علم باستان شناسی در چند دهه اخیر و توجه روزافزون به تعامل و نقش منابع زیست محیطی در فعالیتهای بشری و خلق بناهای باستانی باعث گردیده تا باستان شناسان نیاز روزمره ای به علوم دیگر به خصوص علوم پایه و مهندسی پیدا کنند. قریب به پنجاه سال است که همکاری متخصصان علوم مختلف در باستان شناسی مانند باستان زمین شناسی، باستان گیاه شناسی، باستان جانورشناسی، باستان زیست شناسی و غیره در قالب یک گروه تحقیقاتی به این شاخه از علم بعد دیگری داده است. بنابراین وجود یک گروه با تخصص های باستان شناسی و زمین شناسی در کنار یکدیگر سبب تحلیل هر چه بهتر موضوعات این رشته شده است. در این مقاله سعی شده است به اهمیت علوم میان رشته ای، روش های شناخت سنگها و اهمیت شناسایی آن در مطالعات باستان شناختی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: علوم میان رشته ای، زمین شناسی، سنگ نگاری، مواد معدنی، توصیف، تفسیر و شناسایی
|
  • Hassan Derakhshi *, Alireza Hejebri Nobari Page 1

    Neolithic period is an important event and turning point in history and life of human being, since this era is a change from human dependence in nature to its control and management. The process of this evolution is quite complicated and included important social, economical, cultural and environmental factors. Along with the mentioned factors above, archeological studies show that many areas in near-east have experienced Neolithisation, while the other zones such as Azerbaijan were part of marginal districts, and the Neolithisation of these zones was the diffusion and reflection of Neolithic centers. Therefore, peripheral plains near the lake -as a center of regionwere settled for first the time by non-regional groups in the last stage Neolithic, and again the same center(peripheral plains beside lakes) was diffused to district with the passage of time. The important reasons can be the increase of settlements and consequently population which triggered the immigration of some groups of the population that consisted of seasonal transhumance. They  were more of seasonal pastoral people who identified and settled in other zones far from lakes, such as one of the far regions from center in Meshkin Shahr Plain where Ghousha Tepe was the first of its settlement site. Having explained and analyzed the Neolithic period in Azerbaijan in this paper, particularly its eastern area(Ardebil province) - on the basis of archaeological data of Ghousha tepe, it was concluded that this site, at first, was formed at last century of 6th millennium and at the beginning of 5th millennium by people who were familiar with Neolithic culture of lakes. And secondly, since then, the permanent convergence and cooperation lasted between Ghousha Tepe and Uremia Lake even in Chalcolithic era. 

    Keywords: Azerbaijan, Ardabil, Urmia Lake, Neolithic, Ghousha Tape
  • Hamidreza Valipour *, Hassan Fazeli Nashli, Mohammad Hossein Azizi Kharanaghi Page 13

    The typology and classification of ceramic assemblages, obtained from archaeological investigation and excavations, is one of the standard methods in archeological studies. In this paper, characteristics and parameters of ceramic types of Tehran plain from late Neolithic period to the late Chalcolithic period have been studied, based on the typology the of ceramic collections of the second season of excavation at Tepe Pardis. These kinds of investigations help us study the traditions and styles of pottery in each and among different periods. The outcome of this study can be applied for the classification of prehistoric ceramics in the Central Plateau of Iran.

    Keywords: Typology, Style, Neolithic, Chalcolithic, Tehran Plain, Tepe Pardis
  • Shokouh Khosravi *, Hamid Khatib Shahidi, Sajjad Alibaigi Page 37

    In the fifth millennium B.C, the Dalma ceramic cultural tradition spread throughout much of the north-west and western of Iran. However, insufficient pieces evidence of the same expansion and distribution of this tradition over eastern parts of North west and central Iranian plateau have been obtained during the surveys at Abharrud basin area. Abharrud basin is located among the three cultural-geographic regions of the central plateau, north-west and west of Iran. During the surveys in this area, 12 Dalma associated sites were discovered and examined. The discovered sites might have possibly been small villages situated near water sources and mostly on the intermountain plain of Abhar or among the highlands; according to the location selection, these villages belong to nomads wandering in between the north-west and western parts of Iran's basins. The matter of this research is that it can yield a large amount of information about the eastern cultures and traditions of the north-west, north-east of western Iran and the western cultures of central plateau and the 
    characteristics and cultural types of these regions (their similarities and differences) in a small but prominent region. 

    Keywords: Abharrud basin area, Chalcolithic, Dalma culture, pottery, the occupied sites (settlements)
  • Hamed Vahdati Nasab *, Mahmoud Heydarian Page 53

    The Talvar dam archaeological project was conducted on March 2008 in order to evaluate the archaeological potentials of the regions affected by the industrial constructions. Intensive walking survey of the region has revealed seventeen new sites, which encompass a relatively wide temporal range from Chalcolithic to the Islamic periods. However, there exists a noticeable gap between the Iron Age and historical periods. The distribution of the sites and their positions compare to the Talvar River indicate that this river has played an important role for the populations who used to live in this geographical region during the prehistoric and historic times. 

    Keywords: Talvar, Archaeological Survey, Zagros, Archaeological Sites, Chalcolithic
  • Fatemeh Mohseni * Page 69

    The historic-artistic and comparative probe accomplished on two pieces of painting on a clay layer belonging to Achaemenid period, which had been kept in a room in Susa Castle demonstrated that these two pieces were the two first paintings obtained from the Achaemenid period that have been created on the clay wall. In order to attain the essence of the paintings and their content, investigation about the figure's details was first done and, then it referred to the figures' relationship. The outcome of the study is to recognize and identify the figures and the subject matters of the pictures as well. 

    Keywords: Wall painting, Painting on clay layer, Achaemenid Period, Shaour, Ardashir II
  • Farzad Mafi *, Ali Behnia, Mohammad Bahramzadeh Page 85

    Qorveh destrict of Kurdistan in the South East contains many Parthian relics due to its geographical location and certain environmental conditions and geographical proximity with important Parthian settlements in west and north-west of Iran. During the field studies conducted mostly in the so called areas, it was discovered that Parthian regions are remnants of small settlements. According to the description, this article is to help increase our knowledge about the cultural condition of the site in Achaemenid period, based on the description, classification and typology of the obtained pottery from this area. According to studies, Parthian pottery of this region includes pottery with cordage motif, piteous and one of the Parthian typical pottery or Clinky - common forms of these potteries - include bowls, cups, jugs and jars, pots and small pots. The pottery decoration techniques generally include carved images with wavy and parallel lines, and a unique inlay working technique. Bsed on the the results of these studies, it can be said that Parthian pottery of Qorveh is very similar to samples of Bistoon, Noushijan, Qale-e-Zahak , Qale Yazgerd , Khorhe, Kangavar, Asadabad, Paveh ,Marivan, Salas-e-Babajani, despite having some local characteristics. 

    Keywords: Kurdistan, Qorveh, Parthian Pottery, Parthian Sites, Clincky Pottery
  • Hossein Sedighian *, Firouz Mahjour Page 105

    One of the major Islamic sites of Central Province, the site of Moshkin Tape, is located in one and a half miles away New City of Parandak, in a semi-desert region. Due to its geographical location, extent, area, name and other features, Moshkin Tape must probably be the same Moshkuye mentioned in historical texts and historical geography of 4th century AD so far. These areas were systematically reviewed and excavated in 2008, whose part of systematic review of data is presented in the following paper. In this article, the glazed and unglazed potteries scattered in surface areas have been numbered, classified, studied and finally analyzed; first by technical features such as paste, temper and then the classification of their decorative features. It should be noted that based on relative chronology and comparative features of the potteries – which more or less was previously referred to – more scattered surface clay potteries of this area are related to the 12 and 13 AD centuries. But also, among them are potteries about 9 to 12 and 13 to 16 centuries AD. 

    Keywords: Moshkin Tape Site, Moshkuye, Zarandiye, Central Province, Islamic era, Pottery
  • Hamid Amanollahi Page 121

    Archeology, like any other scientific field of study, is on the move to fundamental changes and evolution, in a way that its transformed view might appear unfamiliar for archeologists belonging to last generations, or those unaware of its recent extensive advancements in two decades. The most important step in promoting archeology was the adoption of archaeological field methods based on scientific principles, with specific issues of cultural studies, field tests and theory making (hypothesis) that is common in all the fields of science today. Thus, the expansion of archaeological science in recent decades and increasing attention to the interaction and the role of environmental resources - and its role in human activities as well as creation of archeological monuments – caused archeologists to be in need of other fields of science, especially basic science and engineering. About fifty years of cooperation of scientists in archeological fields such Geoarchaeology, Paleoethnobotnay, Archaeozoology, Archaeobiology, etc. as a research group, has given a new form to this branch of science. Therefore, having a group of archaeological and geological experts altogether has enhanced the analysis. In this paper it is attempted to discuss the importance of interdisciplinary sciences, methods of recognizing, and the importance of identifying rocks and archaeological studies. 

    Keywords: Interdisciplinary Sciences, Geology, Petrography, Minerals, Describe, Interpret, Identify