فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد حسین داودی، ایمان مصطفی پور، حمیدرضا ولی پور *، چایچی امیرخیز صفحه 1

    یکی از اهداف پژوهش های باستان شناختی مطالعه تغییرات فرهنگی است و در این رابطه بررسی و تجزیه و تحلیل فرهنگ مادی گذشته از اهمیت ویژه ای برخوردار است. معمولا فرض بر این است که تغییرات فرهنگی در مواد باستان شناختی نمود پیدا می کنند. در این زمینه می توان به رواج فرمها و گونه های خاص سفالی در پیش از تاریخ اشاره کرد که همواره سوالات فراوانی را ایجاد نموده است. آیا بین رواج این گونه ها و تغییرات فرهنگی آن دوره ارتباطی وجود دارد؟ آیا این گونه های تازه ریشه در سنت های فرهنگی گذشته دارند و محصول پیشرفتهای تکنیکی طی زمان هستند یا با ورود اقوام جدید در ارتباطند؟ در هزاره سوم پیش از میلاد سنت طولانی نقاش روی سفال منسوخ و اندیشه ایجاد نقش به صورت حجمی جایگزین آن می شود. در طول هزاره دوم پیش از میلاد این سنت تازه، رواج بیشتری پیدا می کند و به عنوان شیوه اینو در تزئین مطرح میگردد. همزمان با آن اندیشه دیگری که ساخت ظروف به شکل حیوانات است یا ظروف حجمی رایج میگردد. در این مقاله، به طبقه بندی و تجزیه و تحلیلمجموعه ای از سفال هایدارای نقوش حجمیپرداخته ایم. با جمع آوری مجموعه ای در حدود 500 نمونه سفال با نقش حجمی، تنها آن دسته از سفال هایی که دارای نقوش حجمی حیوانی، انسانی یا نقوش خاص بودند؛ انتخاب شده اند. سایر نمونه ها را می توان تحت عنوان نقوش برجسته هندسی مورد مطالعه قرار داد. مجموعه مورد مطالعه در این مقاله شامل 95 نمونه سفال با نقوش حجمی است. علیرغم اینکه قدیمی ترین نمونه این مجموعه به هزاره پنجم پیش از میلاد تاریخگذاری شده است؛ اما با توجه به آمار مربوط به نمونه ها، شکل گیری این اندیشه به هزاره های چهارم و سوم پم می رسد و رواج اصلی این گونه در طول هزاره های دوم و اولپ م بوده است. بنابراین علاوه بر اینکه این نوع سفال ریشه در سنتهای فرهنگی گذشته دارد؛ اما با توجه به رواج آن در طول هزاره های دوم و اول پ م با تحولات فرهنگی این دوران می تواند مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: سفال، نقوش حجمی، تغییرات فرهنگی، عصر مفرغ، عصر آهن، گونه شناسی، طبقه بندی
  • خداکرم مظاهری، حسن طلایی، کمال الدین نیکنامی صفحه 33

    نیمه نخست هزاره سوم ق.م. یکی از دوره های مهم باستان شناسی حوزه جغرافیایی زاگرس مرکزی است که علیرغم کمبود و پراکندگی مدارک باستان شناختی (به ویژه در منطقه لرستان مرکزی)، تغییر و تحولات فرهنگی عمیقی در این دوره به وقوع می پیوندد و به نظر می رسد که همین تغییر و تحولات، در نهایت زمینه ساز شکل گیری فرهنگ گودین III (گیان II- IV) می گردد. در این تحقیق گونه ای نادر از سفال های متعلق به نیمه اول هزاره سوم ق.م. را مورد مطالعه قرار داده ایم که از دره ها و مناطق جنوبی حوزه زاگرس مرکزی به دست آمده است. این نوع سفال که به نظر می رسد غالبا در بافت های تدفینی یافت می گردد؛ گونه ای از سفال های متعلق به نیمه دوم دوره آغاز عیلامی (شوش IIIB-c) است و پراکندگی آن در دامنه های جنوبی ارتفاعات زاگرس، حاکی از نفوذ فرهنگ آغاز عیلامی در ربع دوم نیمه اول هزاره سوم ق.م. در این حوزه است. از سوی دیگر مطالعات سبک شناسی این نوع سفال، حاکی از تاثیرات عمیق سنت سفالگری فرهنگ آغاز عیلامی در شکل گیری سنت سفالگری فرهنگ گودین III است.

    کلیدواژگان: آغاز عیلامی، گودین III، کاسه های قیفی شکل، زاگرس مرکزی
  • علیرضا هژبری نوبری *، ریحانه عفیفی صفحات 47-68

    تپه شماره 2 ربط سردشت در استان آذربایجان غربی و در کناره شرقی رودخانه زاب کوچک قرار گرفته و تا کنون سه فصل از کاوش باستان شناسی آن می گذرد. موقعیت تپه شماره 2 ربط در بخش جنوب غربی حوزه سرزمینی مانا و متاثر از دو حوزه امپراتوری آشور و اورارتو و تاثیر و تاثرات این حکومت ها بر یکدیگر و آشنایی با زوایای تاریک این قدرت ها در شمال غربی ایران، بر جنبه های باستان شناختی مطالعات و پژوهش ها در تپه ربط 2 می افزاید. ماحصل سه فصل پژوهش در این محوطه دستیابی به مدارک سفالی، آجری و معماری است که برخی از آن ها برای اولین بار در شمال غربی ایران به دست می آیند. در این بین، آجرهای لعابدار محوطه ربط سردشت که نمونه های مشابه آن ها پیشتر از تپه قالایچی بوکان به دست آمده، جایگاه مهمی در زمینه مطالعات هنری، فنی و بازشناسی جنبه های مذهبی، سیاسی و اجتماعی ساکنان این محل دارند. آن چه به اهمیت این آجرها می افزاید وجود نمونه های کتیبه دار لعابداری است که ترجمه آن حکایت از نام خدایان، سرزمین و ایالتی مانایی دارد. بی تردید شناخت جامع الاطراف آجرهای مکشوفه با عنایت به این که کاوش در این محوطه سال های نخستین خود را می گذراند، می تواند مبنای مناسبی جهت طبقه بندی علمی این یافته های ارزشمند باشد.

    کلیدواژگان: شمال غربی ایران، عصر آهن، جنوب دریاچه ارومیه، مانا، آشور، ربط سردشت، آجرهای لعابدار
  • ارض الله نجفی، فرزاد مافی، رضا آخوندی صفحه 69

    بررسی و مطالعه ی باستان شناختی ارتفاعات شمال شهرستان آبیک به دلیل مشرف بودن بر مسیر موسوم به جاده ی خراسان و شناخت دقیق چند و چون تطورات و تحولات فرهنگی این منطقه در دوره ی اشکانی می تواند ما را در درک هرچه بهتر تحولات شمال فلات مرکزی در دوره ی اشکانی یاری نماید.در نتیجه ی این پژوهش که در قالب فصل اول بررسی باستان شناسی کوهپایه-ی شهرستان آبیک (شامل محدوده ی شمالی دهستانهای زیاران، کوهپایه ی شرقی و غربی و اقبال شرقی) واقع در شمال فلات مرکزی انجام شد؛ تعداد 89 محوطه باستانی شناسایی گردید که از این میان، تعداد 38 محوطه دارای آثار و مواد فرهنگی دوره ی اشکانی است. تشخیص و درک کلی الگوی استقراری و مطالعه ی گونه شناسی سفال منطقه در دوره ی اشکانی از نتایج مهم این پژوهش است که نشانگر تغییرات جمعیتی یا الگوی پراکنش استقرارها در این بخش از جنوب البرز مرکزی نسبت به دوره ی قبل و بعد است. ضمن اینکه بیشتر استقرارهای منطقه در این دوره یا روستاهایی کوچک هستند (مانند قلامحله ی چناسک) و یا بصورت استقرارهای فصلی هستند و شواهدی از مراکز شهری شناسایی نشد تا منتج به تصویری از الگوی معیشتی ساکنان این محوطه-ها در دوران مورد بحث می گردد. همچنین شایان اشاره است که فرهنگ مادی منطقه (غالبا سفال) در دوره ی اشکانی، علاوه بر دارا بودن ویژگی های قوی بومی، متاثر از گستره ی فرهنگی غرب و شمال ایران است.

    کلیدواژگان: اشکانی، فلات مرکزی، البرز مرکزی، کوهپایه ی آبیک، قلامحله ی روستای چناسک، کافر قلعه
  • حسنعلی عرب*، مجید سروش نیا صفحه 83

    نقوش برجسته الیمایید دارای شاخصه هایی هستند که اغلب شناخته شده است. در بازدیدی که در منطقه رامهرمز صورت گرفت؛ نقش برجسته سرحانی کشف گردید. در این مقاله پس از معرفی نقش برجسته نویافته سرحانی؛ آن را از لحاظ موضوعی و سبکی مورد بررسی قرار داده و گاهنگاری آن را ارایه می نماییم.

    کلیدواژگان: الیمایید ها، نقش برجسته سرحانی، استودان، مذهب الیمایید
  • مسعود رشیدی نژاد*، مهدی زمانیان صفحه 89

    سنگ نگاره ها برجسته ترین مدارک باستان شناختی دره های جنوب باختری شهر همدان است. این یافته ها به سه دسته انسان نما، جانور سان و نمادین (symbolic) تقسیم می شوند که در این گفتار به معرفی و بررسی سیر نگارگری آنها می پردازیم.

    کلیدواژگان: سنگ نگاره، دره مرادبیک، دره دیوین، مزرعه حاج مد
  • فرزاد مافی*، رضا آخوندی صفحه 97

    دشت قزوین و ارتفاعات مشرف به آن یکی از مراکز مهم تکوین و تطور فرهنگهای بشری فلات ایران در ادوار مختلف بوده است. تمرکز مطالعات باستان شناسی دهه های اخیر بر دشت قزوین، انجام مطالعات علمی باستان شناختی در ارتفاعات مشرف بر دشت به ویژه دامنه های جنوبی البرز را اجتناب ناپذیر نموده است. در این تحقیق با تلفیق نتایج حاصل از معدود پژوهشهای باستان شناختی و مطالعات جدید می توان تصویری از وضعیت فرهنگی منطقه در دوران مختلف پیش از تاریخی، تاریخ و اسلامی بدست داد.به این منظور سه دهستان زیاران، کوهپایه ی شرقی و غربی شهرستان آبیک و دهستان اقبال شرقی از بخش مرکزی شهرستان قزوین مورد مطاله قرار گرفتند که در آن تعداد 89 محوطه و مکان باستانی و انبوهی از آثار منقول و غیر منقول (ابزار سنگی، سفال، پیکره، آثار و اشیائ فلزی و...) شناسایی و کشف شده و در این تحقیق مطالعه و تحلیل گردیده اند.نتایج حاصل از این تحقیق حکایت از آن دارد که با استناد به شناسایی 7 محوطه مربوط به دوران پلرینه سنگی که دارای آثار و ابزارهای سنگی شاخص از دوره های پارینه سنگی میانه و جدید می باشد؛ می توان گفت در دوران پارینه سنگی ارتفاعات این منطقه یکی از زیستگاه های مهم بشری در شمال فلات ایران بوده است. همچنین هرچند شناسایی آثار و استقرارها و مواد فرهنگی دوران مس سنگ (دو مورد) و مفرغ (سه مورد) نشان از تداوم زیست جوامع بشری در منطقه در دوران مذکور دارد، اما شناسایی تعداد زیادی محوطه ی عصر آهن (21 مورد) و اشکانی (38 مورد) نشانگر گسترش کمی و کیفی شواهد سکونت و استقرار جوامع انسانی در منطقه از نیمه ی دوم هزاره دوم قبل از میلاد تا نیمه ی اول هزاره پس از میلاد را دارد. رونقی که بنظر میرسد با توجه به حجم انبوه مکانها و محوطه ها و آثار فرهنگی ادوار مختلف اسلامی (47 مورد) در طول دوره ی اسلامی همچنان تداوم داشته است.

    کلیدواژگان: آبیک، دامنه های جنوبی البرز مرکزی، زیاران، کوهپایه شرقی و غربی، اقبال شرقی، بررسی باستان شناسی
  • پرستو قاسمی اندرود * صفحه 111

    علم سکه شناسی بخش مهمی از باستان شناسی و شاهد زنده ای از تمدن دنیای قدیم و ملل مختلف است. این علم توانسته است بزرگترین خدمت را در روشن کردن گوشه های تاریک و مبهم تاریخ گذشته ایفا کند. سکه در هر دوره نماینده عادات،آداب،خط،زبان،هنر،تمدن،ثروت و ارتباطات تجاری هر ملت و مملکتی است. در واقع سکه توانسته است در محوطه های تاریخی کمک شایانی به روشن شدن تاریخ و هنر دنیای قدیم بنماید. سکه سندی مکتوب، کتابی کوچک و پرمحتواست که فقط ارزش مبادلاتی و پولی نداشته بلکه کاربردهای نمادین و آیینی نیز ایفاکرده است.سکه های دوره سلجوقی نسبت به دیگر دوره ها کمتر مطالعه شده اند؛ لذا بررسی این سکه هاکار ارزنده ای خواهد بود. این مقاله بر آن است تا سکه های اتابکان آذربایجان مکشوفه درشهر سجاس و روستای ورمزیار استان زنجان راکه مربوط به دوره سلجوقی اند؛ معرفی نموده و ویژگی های هنری و کتیبه های آنها را بیان نماید.

    کلیدواژگان: سکه، دوره سلجوقی، اتابکان آذربایجان، سجاس، ورمزیار، استان زنجان
|
  • Hamidreza Valipour *, Iman Mostafapour, Hossein Davoudi, Ahmad Chaychi AmirKhiz Page 1

    The first step in any study of archaeological materials is, necessarily, ordering the material into some sort of classificatory system. Therefore this article is analysis of plastic image in pottery on the basis of ceramic classification. The classification of ceramics into meaningful types is the first step in using ceramic data in archaeological analysis. The next and ultimately more important step is to use those data to answer questions about cultural changes at the past. Study of cultural changes is one of the important aims in archaeological researches. Changes in technology, decorations, forms and organization of ceramic production have, in turn, been used to societies. This article outlines one of the decoration types in the pottery and stylistic analysis to study of the cultural changes during the bronze and iron age at Iran. The aim of this article is the study of plastic images in the pottery and the origin of this technique at Iran.

    Keywords: Pottery, Plastic Images, Cultural Changes, Bronze Age, Iron Age, Typology, Classification
  • Khodakaram Mazaheri *, Hassan Tala’i, Kamalaldin Niknami Page 33

    The first mid of third millennium B.C. is one of the main archaeological periods in central Zagros that nevertheless lack and dispersion of archaeological documents(specially in central Lorestan), change and depth culture evolutions happen in this period that seems this change and evolutions finally be the base formation of Godin III culture (Giyan IV-II). In this research, we studied one kind of rare pottery that belongs to first mid of third millennium B.C. and obtained from valleys and southern districts of central Zagros. this kind of pottery that almost seems be find in burial textures, is belongs to second mid of Proto-Elamite period (Susa IIIB-C) and its distribution in southern districts of central Zagros, indicate penetration of Proto-Elamite culture in second quarter of third millennium B.C in this area. In the other hand typology studies of this kind of pottery, indicate the remarkable role of the Proto-Elamite culture pottery tradition in formation of Godin III culture pottery tradition.

    Keywords: Proto-Elamite, Godin III, Flaring Bowls, central Zagros
  • Alireza Hejebri Nobari *, Reyhaneh Afifi Pages 47-68

    Rabat Tepe II is located in west Azerbaijan province and eastern side of Lower Zab river. Until now, three seasons of archeological excavation performed in this arae. The location of Rabat Tepe in south-east of Mannean domain was influenced by two powerful empires namely Assyrian and Urartian. The effect of these two empires to each other in one side and getting familiar with the vague points of these sovereignties in North west of Iran in an other side increase the archeological aspect of studies and research in Rabat TepeII. The result of these three seasons research is achieving to a lot of potteries, bricks and architectural documents that some of them were discovered for the first time in Northwest of Iran. Rabat tepe earthen wares found in Sardasht are almost similar to those achieved primarily from Galaichi in Bokan. These findings have important role in studying arthistic and technological contexts and help us to restudy the religious, political and social aspects of this area inhabitants. One point which increases the importance of these bricks is the existence of epigraphical clinker bricks. By translation and interpreting of these bricks the name of Mannaean gods, country and province was appeared. Undoubtedly, comprehensive recognition of discovered bricks in this site which spend its first years of excavations can be a proper basic for scientific classification of these precious findings. 

    Keywords: Northwest Iran, Iron Age, South of Urmia lake, Mannea, Assyria, Rabat, Sardasht, glazed bricks
  • Arzollah Najafi *, Farzad Mafi, Reza Akhoundi Page 69

    Abyek district in Qazvin province based on It's geographical situation and natural potentials has a particular situation that understanding of it's cultural evolution and historical happenings in Parthian period assist us to better recognition of the cultural changes of this part of Iran from 250 BC to AC 224 Archaeological survey in northern part of Abyek foothills (Ziaran, Eastern Eghbal, eastern & western Kuhpaye) Conducted in March to May. In this season of Archaeological survey find out 89 sites that among of these, 64 sites yields evidences of Parthian culture. This research reveals evidences of demographic changes and change in settlement pattern in this region at Parthian period. Further, it was indicated that the most settlements of the area consist of small villages and no evidence of urbanize centers, Also, it seems that the region's material culture in Parthian period as well as owning some of the local characteristics finally belong to cultural span of north and west of Iran. 

    Keywords: Qazvin province, Abyek foothills, Parthian period, Ziaran, Eastern Eghbal, Eastern, western Kuhpaye
  • Hasan Ali Arab *, Majid Soroush Nia Page 83

    Elymaid’s reliefs have a lot of characters that almost of their known. The new found relief Sarhani discovered in the survey of Ramhormoz region. In this article at first we will present the new found relief of Sarhani, then we study it in subject and style and at last we present the chronology of that.

    Keywords: Elymaid, Sarhani Relief, Ossuary, Elymaid’s religion
  • Masoud Rashidi Nejad *, Mahdi Zamanian Page 89

    Engravings are the most valuable archaeological data in Morad beyk Valley in the southwest of Hamadan. These findings divided to 3 types of anthropomorphic, zoomorphic and symbolic. We will pay to introduction and engraving records in this region (from 4 millennium BC to today) point of view archaeological and anthropological.

    Keywords: Engraving, Mrad beyk Valley, Divin Valley, HajMad Farm
  • Farzad Mafi *, Reza Akhoundi Page 97

    The Quazvin plain along with the heights that overlook it is one of the important centers of foundation and development of human culture in Iranian Flat in different eras. The focus of archeological studies in recent decades on Quazvin plain and scientific archeological studies in heights overlooking the plain especially southern mountainsides has made the Alborz mountains inevitable for study. In this research¸ the results from a number of archeological findings and recent studies can get a view of the position of the area in prehistoric eras¸ past history and the history of Islam. For this purpose¸ three villages, i.e. , Ziaran Estern and Western mountain sides of Abyek city and the village of Eastern Eghbal locating at the territory governed by central part of Qazvin were studied. We studied 89 archeological sites and also a considerable number of mentioned and unmentioned works including stone tools, sculpture, metal tools and so on were identified and discovered we dealt with them in this research. The results from this research reveal that with regard to 7 sites related to the period of Paleolithic which had stone tools and traces that are the characteristics of middle and new Paleolithic. We can say that in the period of Paleolithic the heights of this area were of the important habitats of people in the North of Iranian Flat. Although the identification of traces and cultural materials of the period of chalcolithic (2 cases) and the bronze age (3 case) show the continuation of living of people in the mentioned era, the identification of a great number of sites of Iron age (21cases) and Parthian (38 cases) shows the witnesses of habitats and settlement of human communities (Regarding both the quality and quantity of witnesses) from the second half of the second millennium BC until the first half of millennium A.C Forwards movement regarding the vast number of sites and areas and cultural heritage of different Islamic periods (47 cases) in the course of Islamic periods that has moved ahead. 

    Keywords: Abyek, Southern mountain side of centeral Alborz, Zyaran, Eastern, Western mountain sides, Eastern Eghbal, archeological survey
  • Parastoo Ghasemi Andaroud Page 111

    The numismatics is an important part of archaeology which in fact is a live evidence of ancient world and different nations. It has an important role in brightening the dark and vague edge of ancient history. Every coin at every epoch, is the symbol of, customs, script, language, art, civilization, wealth and trade of that nation and country. In fact, in excavated sites, coins have been used to identify the history and art of the ancient world. Coin is like a valuable written document or a small book which is not only used for trade but also has a symbolic and ethic usage. In comparison with other periods, the coins of seljukids period has been studied a lot less, so such would be so valuable. This study try to present epigraphs and artistic characteristic of Seljukids period coins which is belong to Atabakan of Azerbaijan and discovered in Sojas and Varmazyar village in Zanjan.

    Keywords: Coin, Seljukid period, Atabakan of Azerbaijan, Sojas, Varmazyar, Zanjan