فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 74، خرداد 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/07
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رامین فرزام، کامران آذرخویش، پریسا هاشمی زاده، سعیده مظلوم زاده، حمید خدرلو * صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    مفصل زانو به عنوان بزرگترین مفصل سینوویال بدن شامل رباط های جانبی، رباط های متقاطع و منیسک داخلی و خارجی می باشد. برای مدیریت مناسب، شناسایی آسیب به هریک از ساختارهای زانو ضروری است. در این مطالعه حساسیت، ویژگی و صحت تشخیصی High Resolution CT Scan در آسیب های منیسک بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه ارزیابی صحت آزمون، 57 بیمار با شرح حال مثبت ضایعه منیسک مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله موسوی زنجان در سال 1395-1394 به وسیله تصویربرداری با تشدید مغناطیسی، توموگرافی کامپیوتری با وضوح بالا و آرتروسکوپی بررسی شدند. داده های حاصل از توموگرافی کامپیوتری با وضوح بالا و تصویربرداری با تشدید مغناطیسی نسبت به آرتروسکوپی به عنوان استاندارد طلایی در تشخیص ضایعات زانو مقایسه شد. میزان همخوانی آزمون ها و ضریب توافق کاپا (κ) محاسبه گردید.
    یافته ها
    از 57 بیمار مراجعه کننده با ضایعه منیسک، 52 نفر (2/91%) مرد و 5 نفر (8/8%) زن بودند. بیشترین میزان بروز ضایعات منیسک در سن 30-21 سالگی بود. در بین علل بروز ضایعات منیسک، ورزش با 9/47%، شایع ترین علت ایجاد ضایعه گزارش شد. در مقایسه با آرتروسکوپی، حساسیت، ویژگی و صحت توموگرافی کامپیوتری با وضوح بالا به ترتیب 7/64%، 55%، 60% و تصویربرداری با تشدید مغناطیسی 2/85%، 50% و 5/77% تعیین شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، ویژگی، حساسیت و صحت توموگرافی کامپیوتری با وضوح بالا در تشخیص ضایعات منیسک زانو نسبت به مطالعات پیشین پایین تر بوده است.
    کلیدواژگان: منیسک، آرتروسکوپی، توموگرافی کامپیوتری اشعه ایکس، توموگرافی کامپیوتری با وضوح بالا
  • امیر میرزایی*، سپیده پیروزمند، زهرا موسوی، عبدالحسین روستاییان صفحات 9-18
    زمینه و هدف
    گیاه Helichrysum artemisioides، یکی از انواع گیاهان بومی دارویی ایران است که از نظر طب سنتی حایز اهمیت می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه H. artemisioides، اثرات ضدباکتریایی، سمیت سلولی و آپوپتوزی آن بر روی رده سلولی سرطانی کولون (HT29) بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، ابتدا اسانس گیاه H. artemisioides به روش تقطیر با آب به وسیله دستگاه کلونجر استخراج شد، سپس ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده اسانس این گیاه به کمک دستگاه GC-MS شناسایی شدند. در پی آن، اثرات ضدباکتریایی اسانس گیاه بر روی باکتری های پاتوژن و اثرات سمیت سلولی آن در رده سلولی HT29 با روش های MIC و MTT تعیین گردید. بیان ژن های آپوپتوزی Bax و Bcl2 در رده سلولی HT29 با استفاده از روش Real Time PCR ارزیابی شد.
    یافته ها
    آنالیز GC-MS اسانس گیاه، تعداد 55 ترکیب را نشان داد که بیشترین آن مربوط به Carvacrol (5/12%) و 1R-α-Pinene (5/12%) بود. همچنین اسانس این گیاه، بیشترین تاثیر را روی باکتری های گرم مثبت و کمترین اثر را روی باکتری های گرم منفی داشت. علاوه بر این، اسانس این گیاه دارای سمیت سلولی mg/ml5/31IC50= روی رده سلولی HT29 بود. نتایج Real Time PCR افزایش بیان ژن Bax و کاهش بیان Bcl2 را به ترتیب به میزان 2/0±9/2 (05/0p<) و 7/0±2/0 (05/0p<) نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات ضدباکتریایی و ضدسرطانی اسانس گیاه H. artemisioides، به نظر می رسد این گیاه پتانسیل استفاده در صنایع دارویی را داشته باشد.
    کلیدواژگان: هلیکریزوم آرتمیزییوئیدس، سرطان های کولون، عوامل ضدباکتریایی، آپوپتوزیس، واکنش زنجیره پلیمراز در زمان واقعی
  • سولماز مقتدی پیشه، محبوبه مدنی * صفحات 19-27
    زمینه و هدف
    در طول سال های اخیر، عوامل متعددی مانند طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها، بیماران مبتلا به نقص ایمنی، شیمی درمانی سیتوتوکسیک و پیوندها خطر ابتلا به عفونت های قارچی را در انسان ها، افزایش داده است. در میان تمام پاتوژن های قارچی، گونه های کاندیدا شایع ترین علت عفونت های قارچی مهاجم باقی ماندند. هدف از این تحقیق، استخراج لیپوپپتیدهای باسیلوس آتروفئوس سویه HNSQJYH170 جدا شده از اصفهان و بررسی اثرات ضد قارچی آن بر علیه انواع گونه های کاندیدا است.
    روش بررسی
    بعد از 72 ساعت انکوباسیون مایع رویی فاقد سلول، به واسطه سانتریفیوژ جمع آوری و با اضافه کردن HCl اسیدی شد. رسوب به دست آمده به واسطه سانتریفیوژ، جمع آوری و محلول متانولی 50 حل شد. سپس فعالیت ضدقارچی لیپوپپتیدها با روش انتشار در چاهک، بر علیه گونه های کاندیدا ارزیابی گردید. همچنین اثر مهاری لیپوپپتیدها در تشکیل لوله زایا در کاندیدا آلبیکنس بررسی شد.
    یافته ها
    هاله عدم رشدی برای گونه های کاندیدا توسط لیپوپپتیدهای حلقوی وجود نداشت. اما مهار تشکیل لوله زایا در 95 درصد از سلول های مخمری کاندیدا آلبیکنس به واسطه لیپوپپتیدهای ناشی از باسیلوس آتروفئوس، مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد، هر چند لیپوپپتیدهای استخراجی از باسیلوس آتروفئوس قادر به مهار گونه های کاندیدا نبودند، اما مهار تشکیل لوله زایا در 95 درصد از مخمرهای کاندیدا آلبیکنس مشاهده شد. توانایی لیپوپپتیدها در مهار ایجاد لوله زایا در کاندیدا آلبیکنس نشان دهنده این است که این ترکیبات لیپوپپتیدی قادرند از ایجاد بیوفیلم توسط این مخمر بر روی کاتتر و سایر بسترها ممانعت نمایند. بنابراین، این ترکیبات در جلوگیری از تهاجم کاندیدا آلبیکس به مخاط حائز اهمیت هستند.
    کلیدواژگان: باسیلوس آتروفئوس، لیپوپپتیدهای حلقوی، کاندیدا
  • محمد ملکزاده، صادق حقیقی*، بهرام موحد زاده صفحات 28-35
    زمینه و هدف
    امروزه سوءمصرف مواد و اختلالات افسردگی، یکی از معضلات و نگرانی های عمده در بسیاری از کشورهای جهان، به خصوص در کشور ایران بوده که خود می تواند عامل بازدارنده رشد و شکوفایی در جامعه باشد. در این پژوهش اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک به شیوه گروهی بر افسردگی اساسی در افراد مراجعه کننده به مراکز اقامتی و نیمه اقامتی ترک اعتیاد در شهر یاسوج انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک (Beak) جمع آوری شد. مداخله گروهی رفتاردرمانی دیالکتیک بر روی گروه آزمایش طی 8 جلسه یک ساعت و نیم، به صورت یک بار در هفته اجرا گردید، اما هیچ گونه مداخله ای بر روی گروه کنترل صورت نگرفت. پس از پایان مداخله از هر دو گروه (آزمایشی و کنترل)، پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، رفتاردرمانی دیالکتیک به شیوه گروهی منجر به کاهش افسردگی اساسی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در سطح معنی داری 001/0p< شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد رفتاردرمانی دیالکتیک می تواند در کاهش علائم افسردگی اساسی در افراد مبتلا به سوءمصرف مواد (مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد) به عنوان درمان اصلی و یا کمکی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال وابسته به مصرف مواد، اختلال فسردگی اساسی، رفتار درمانی
  • سید رضا حسینی فرد، محسن خسروی، عظیم شمس الدین بیرانوند، سعید تقی لو، میثم هواسی مهر، اصغر محمدی، محمد نجفی، الهام سلطانمحمدی، صادق پیران کاشانی صفحات 36-45
    زمینه و هدف
    آترواسکلروزیس، نوعی بیماری قلبی - عروقی(CVD) است که به عنوان مهم ترین عامل مرگ و میر در جهان شناخته شده است. در آترواسکلروزیس، شریان ها به دلیل ورود لیپیدها ضخیم تر شده و دچار التهاب می شوند. مطالعات اپیدمیولوژیکی نشان می دهند علاوه بر فاکتورهای دموگرافیک و آزمایشگاهی (سن، جنس ،کلسترول، سیگار، فشارخون، چاقی و دیابت)، عوامل ژنتیکی نیز با پیشرفت آترواسکلروزیس ارتباط دارند.
    LDL-C به عنوان یکی از مهم ترین ریسک فاکتورها برای بیماری قلبی - عروقی مطرح است. در این مطالعه، ارتباط مقادیر PCSK9 سرمی با sdLDL-C و سایر شاخص های دموگرافیک و آزمایشگاهی بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 126 فرد (68 مرد و 58 زن ) انجام شد. غلظت PCSK9 سرمی با استفاده از روش ELISA کمی ساندویچی، مقادیر sdLDL-C سرمی به روش رسوبی و سایر پارامترهای آزمایشگاهی با روش های رایج اندازه گیری شدند. داده ها به کمک آزمون های آماری کلموگراف - اسمیرونف، رگرسیون خطی پیرسون و آزمون تی تست تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0p< در نظرگرفته شد.
    یافته ها
    مقادیر PCSK9 با کلسترول تام (001/0، p=3/0=r) و LDL-C (001/0، p=3/0=r)، رابطه معنی داری داشت. علاوه بر این، بین sdLDL-C و sdLDL-C/LDL-C، رابطه معنی دار بود (001/0، p<875/0=r)، ولی PCSK9 با sdLDL-C و سایر پارامترها ارتباطی نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد تغییرات PCSK9 در ارتباط با پروفایل لیپید است، ولی باوجود اینکه sdLDL-C با پروفایل لیپید ارتباط دارد، تحت تاثیر PCSK9 قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: آترواسکلروزیس، پی سی اس کا 9، کلسترول ال دی ال، لیپیدها
  • حکیمه ملاکی مقدم، محمدرضا میری صفحات 46-55
    زمینه و هدف
    سن اولین بارداری می تواند تاثیرات مهمی بر روی سرعت تغییرات اجتماعی، روندهای دوره ای باروری و مسائل اقتصادی داشته باشد. در این مطالعه متغیرهای موثر بر سن اولین بارداری در مزدوجین شهر بیرجند بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کوهورت گذشته نگر (4 ساله) در سال 1394 بر روی 180 زوج بیرجندی که در سال 1390 عقد کرده بودند، انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات یک چک لیست متشکل از سوالاتی، از قبیل تاریخ تولد اولین فرزند (درصورتی که فرزنددار شده باشند)، سال تولد زن و مرد، تحصیلات زن و مرد، شغل زن و مرد (قبل و بعد از ازدواج) و غیره بود. داده ها با استفاده از روش رگرسیون کاکس تحلیل شدند.
    یافته ها
    2/57% پاسخگویان دارای فرزند و مابقی حذف شدند. میانگین سن مادر در هنگام تولد اولین فرزند به طور متوسط، 19/4±72/24 سال بود. تحلیل رگرسیون کاکس نشان داد از بین متغیرهای مورد بررسی، سن مرد در هنگام ازدواج، محل تولد مرد، داشتن بیمه، شغل مرد، محل زندگی و شغل زن (قبل از ازدواج) می توانند متغیرهای اثرگذار بر سن اولین بارداری باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، بارداری در سنین جوانی عمدتا در زنانی اتفاق می افتد که از نظر پایگاه اجتماعی – اقتصادی در طبقه پایین جامعه قرار دارند. بنابراین، پیشنهاد می گردد سیاست های تنظیم خانواده در مناطق مختلف شهری به صورت هدفمندتر و با تمرکز بیشتر بر طبقات اقتصادی اجتماعی متوسط به بالا اجرا گردد.
    کلیدواژگان: بارداری، تولد، تحلیل رگرسیون، بیرجند، ایران
  • طاهره دهداری*، لاله دهداری، شیما جزایری صفحات 56-65
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع سرطان معده، نقش رفتار در پیشگیری از این سرطان و کارآمدی سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در پیش بینی طیف وسیعی از رفتارهای بهداشتی؛ در مطالعه حاضر به تعیین کارایی سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در پیش بینی رفتارهای تغذیه ای پیشگیری کننده از سرطان معده در دانشجویان دختر ساکن خوابگاه های دانشگاه یزد پرداخته شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 124 دانشجوی دختر ساکن خوابگاه های دانشگاه یزد در سال 1394 با روش نمونه گیری در دسترس (غیرتصادفی) انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته، جمع آوری و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک طرفه، تی مستقل و رگرسیون خطی چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سن دانشجویان، 91/2±39/25 سال بود. 95% نمونه ها موانع زیادی برای انجام رفتارهای پیشگیری کننده ذکر کردند و تنها 1%، رفتارهای پیشگیری را در سطح مطلوب انجام داده بودند. متغیر موانع درک شده توانست 13% تغییرات رفتارهای تغذیه ای دانشجویان را برای پیشگیری از سرطان معده توضیح دهد (13%=r2، 45/7=f، 001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد سازه موانع درک شده، تنها متغیر پیش بینی کننده رفتارهای تغذیه ای در پیشگیری از سرطان معده است. لذا اجرای برنامه های مداخله ای برای کاهش موانع درک شده افراد به منظور پیشگیری از این سرطان ضروری است.
    کلیدواژگان: سرطان معده، رفتارهای تغذیه ای، سرطان معده - پیشگیری و کنترل، الگوی اعتقاد بهداشتی، دانشجویان، یزد، ایران
  • نازنین ضیاء شیخ الاسلام، حلیمه اجرایی، کیانا وفایی، شهرام ارسنگ، حسین ثقفی، جواد خدادادی، مهناز تشکری صفحات 66-75
    زمینه و هدف
    باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، عامل اصلی عفونت در بیماران همودیالیزی است. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع ناقلین استافیلوکوکوس اورئوس در بین بیماران همودیالیزی بیمارستان کامکار همراه با آنتی بیوگرام نمونه های جداشده انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 244 بیمار همودیالیزی (تحت همودیالیز بیمارستان کامکار شهر قم) وارد مطالعه شدند. ابتدا اطلاعات این بیماران از طریق پرسشنامه جمع آوری شد، سپس با استفاده از سواپ استریل، نمونه از عمق وستیبول قدامی بینی تهیه و کشت داده شد. جهت آنتی بیوگرام، از دیسک های ونکومایسین، اریترومایسین، کلیندامایسین، سفازولین، کوتریموکسازول، داکسی سیکلین، ریفامپین، متی سیلین و ایمی پنم استفاده شد. داده ها به کمک آزمون کای دو در سطح معنی داری، 05/0=p تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه توصیفی، از میان 244 بیمار (141 مرد و 103 زن)، 25% ناقل بینی استافیلوکوکوس اورئوس بودند که از این تعداد، 5/11% مقاوم به متی سیلین و 2/85% حساس به متی سیلین بودند. بیشترین فراوانی (3/46%) در گروه سنی، 60-40 سال مشاهده گردید. بیشترین فراوانی بیماران از لحاظ مدت همودیالیز در گروه 5-1 سال (6/51%) و از نظر نوع بیماری زمینه ای در دیابت (7/30%) گزارش شد. بیشترین فراوانی (8/39%) از لحاظ مدت بیماری زمینه ای در گروه 10-1سال بود. بیشتر بیماران (7/85%) در یک ماه اخیر در بیمارستان بستری نشده بودند و اکثرا (4/82%) آنمیک بودند. بین نتیجه کشت مثبت و میزان هموگلوبین، رابطه معنی داری دیده شد. همچنین بین مدت بیماری زمینه ای و نتیجه کشت مثبت، رابطه معنی دار بود (05/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، درصد قابل توجه ناقلین بینی استافیلوکوکوس اورئوس در بیماران دیالیزی و مقاومت نسبتا بالای آنها به متی سیلین، ضرورت پیگیری و درمان این بیماران را مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: ناقل بینی، استافیلوکوکوس اورئوس، همودیالیز، مقاومت آنتی بیوتیکی، ایران، قم
  • حسن رضایی پندری، سید محمد میرخلیلی*، محمدعلی مروتی شریف آباد، جمشید آیت اللهی، حسین فلاح زاده صفحات 76-86
    زمینه و هدف
    آنفلوانزا، یکی از شایع ترین بیماری های عفونی است که تاکنون چندین بار به صورت پاندمی موجب مرگ ومیر و وارد آوردن خسارات زیاد، در کشورهای در حال توسعه شده است. این پژوهش با هدف تعیین پیش بینی کننده های رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری آنفلوانزا نوع A در مردم شهر جیرفت براساس الگوی اعتقاد بهداشتی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی (مقطعی) بر روی 400 نفر از مردم شهرستان جیرفت در سال 1395 انجام شد. نمونه ها به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی، جمع آوری شدند. داده ها به کمک آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از بین رفتارهای پیشگیری کننده از ابتلا به بیماری آنفلوانزا نوع A؛ شستن دست ها با آب و صابون به طور منظم (58% همیشه و 2/24% اغلب) و پوشاندن دهان و بینی هنگام سرفه و عطسه (51% همیشه و 5/27% اغلب) دارای بیشترین فراوانی بود. بین رفتار با آگاهی (206/0r=، 001/0p=)، منافع (308/0r=، 001/0p=)، حساسیت (130/0r=، 009/0p=) و شدت درک شده (248/0r=، 001/0p=)، همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در مجموع توانستند 15% از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری آنفلوانزا را پیش بینی کنند که در این میان، منافع درک شده (233/0=β)، قوی ترین پیش بینی کننده بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه، کاربرد الگوی اعتقاد بهداشتی را در پیش بینی رفتارهای پیشگیری کننده از ابتلا به آنفلوانزا نوع A هرچند ضعیف، نشان داده است که می توان از این الگو با تاکید بر منافع درک شده در تدوین برنامه های آموزشی و تکنیک های مداخله ای جهت تغییر نگرش و رفتار مردم در این زمینه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آنفلوانزا ویروس آ، آنفلوانزا ویروس آ، نوع اچ1 ان1، الگوی اعتقاد بهداشتی، رفتار
  • آتوسا وزیری * صفحات 87-97
    زمینه و هدف
    با توجه به آمیخته شدن طب سنتی با فرهنگ عامه مردم در کشور، همچنین ارتباط بین باورها، اعتقادات مردم هر منطقه با میزان و نحوه کاربرد گیاهان دارویی (تحت عنوان گیاه قوم شناسی)، این مطالعه با هدف شناسایی و مصارف سنتی برخی از گیاهان دارویی در بخش جعفرآباد استان قم صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی - مقطعی بر روی 320 نفر از مردم بخش جعفرآباد قم (شامل شهر جعفریه و روستاهای آن) در سال 1394 با استفاده از روش نمونه گیری آسان انجام شد. داده ها به وسیله چک لیست جمع آوری شدند. گیاهان دارویی با استفاده از کتب فلور گیاهی شناسایی شدند.
    یافته ها
    از مجموع 37 گونه گیاهی غالب از 22 خانواده، گیاهان خانواده های Lamiaceae و Asteraceae، بیشترین فراوانی پوشش گیاهی منطقه را تشکیل می دادند. از بین گیاهان دارویی جمع آوری شده، 23% در درمان بیماری های گوارشی به عنوان شایع ترین بیماری ها، 18% برای درمان بیماری های تنفسی، 13% برای رفع سنگ های مجاری ادراری، 10% جهت درمان بیماری های پوست و مو و 2% برای درمان بیمارهای دهان و دندان کاربرد داشتند. درمان بیمارهایی مانند دردهای مفصلی و ناباروری نیز با استفاده از گیاهان دارویی، توسط معدودی از افراد بومی انجام می شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بکر بودن منطقه و عدم مستندات کافی، تاکنون اطلاعاتی در منابع گذشته راجع به خواص دارویی و نحوه به کارگیری گیاهان این منطقه ثبت نشده است؛ بنابراین تحقیقات بیشتر در این زمینه موجب شناسایی گیاهان دارویی جدید شده و فرصتی را برای کشاورزان و مردم محلی فراهم می کند تا بتوانند با کشت گیاهان دارویی، زمینه تجاری سازی آن ها را در منطقه خود فراهم آورند.
    کلیدواژگان: گیا ه شناسی بومی، طب سنتی، گیاهان دارویی، قم، ایران
  • حامد صفری، رها مرادی، اصغر الهی، زهرا جعفری ندوشن، حمید آسایش صفحات 96-104
    زمینه و هدف
    بهداشت دهان یکی از مولفه های اصلی سلامت عمومی و کیفیت زندگی افراد است. این مطالعه با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم در زمینه بهداشت دهان و دندان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، پرسشنامه توسط 152 دانشجوی دندانپزشکی و پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم تکمیل گردید. با استفاده از پرسشنامه، اطلاعات مربوط به سن، جنسیت، آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی در زمینه بهداشت دهان و دندان جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک تحلیل شدند. سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، میانگین سن دانشجویان، 03/2±98/20 سال و 50% مرد بودند. به طورکلی، 4/45% از دانشجویان دارای آگاهی بالا و 3/51% نگرش مثبت نسبت به مراقبت های پیشگیرانه دهان و دندان داشتند. در مدل چندمتغیره رگرسیون، پسر بودن با میزان آگاهی پایین، ارتباط معنی داری داشت و ارتباط دختر بودن و تحصیل در رشته دندانپزشکی با نگرش مثبت، معنی دار بود. احتمال استفاده منظم از نخ دندان در بین دانشجویان دختر و دانشجویان دارای آگاهی بالا بیشتر گزارش شد، همچنین آگاهی بالا با انجام چکاپ دندانپزشکی در سال اخیر، ارتباط معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد وضعیت دانش، نگرش و رفتارهای خودمراقبتی دانشجویان در زمینه مراقبت های پیشگیرانه دهان و دندان در سطح متوسط قرار دارد و طراحی برنامه های منسجم برای بهبود این متغیرها در ارتقای عملکرد فردی و حرفه ای دانشجویان در زمینه مراقبت های پیشگیرانه دهان و دندان ضروری است.
    کلیدواژگان: دانشجویان دندانپزشکی، دانشجویان پزشکی، دانش، نگرش، عملکرد، بهداشت دهان
|
  • Ramin Farzam, Kamran Azarkhish, Parisa Hashemizadeh, Saeideh Mazloomzadeh, Hamid Khederlou * Pages 1-8
    Background And Objectives
    Knee joint as the largest synovial joint in the body, consists of the lateral collateral ligament, cruciate ligament, and medial and lateral meniscus. For proper management, identification of damage to any structures of the knee is necessary. In this study, snsitivity, specificity, and diagnostic accuracy of high resolution CT scan in meniscal lesions, were assessed.
    Methods
    In this test accuracy assessment study, 57 patients with a history of positive meniscus lesion, who referred to Ayatollah Mousavi Hospital of Zanjan city from 2015 to 2016, were investigated by magnetic resonance imaging, high resolution computed tomography, and arthroscopy. Magnetic resonance imaging and high resolution computed tomography data, were compared to knee arthroscopy as the diagnosis gold standard. Kappa (κ) correlation coefficient was used to calculate the consistency of the tests.
    Results
    Out of the 57 patients presented with meniscal lesion, 52 patients (91.2%) were male and 5 patients (8.8%) were female. The highest incidence of meniscal lesions was in ages from 21 to 30 years. Among the causes of meniscal lesions, exercise with prevalence of 47.9%, was the most prevalent cause of injury. In comparison with arthroscopy, the sensitivity, specificity, and accuracy of high resolution computed tomography were determined to be 64.7%, 55%, and 60%, respectively, and for magnetic resonance imaging were 85.2%, 50%, and 77.5%, respectively.
    Conclusion
    According to the results of the present study, specificity, sensitivity, and accuracy of high resolution computed tomography in the diagnosis of meniscal lesions, was lower than the previous studies.
    Keywords: Meniscus, Arthroscopy, X-ray computed tomography, High resolution computed tomography
  • Amir Mirzaie *, Sepideh Piroozmand, Zahra Mousavi, Abdolhossein Rustaiyan Pages 9-18
    Background And Objectives
    Helichrysum artemisioides is one of the endemic medicinal plants in Iran. The aim of this research was to identify the chemical composition of H. artemisioides essential oil and its antibacterial and cytotoxic effects on colon cancer cell line (HT29).
    Methods
    In this study, the essential oil of H. artemisioides was collected by hydrodistillation method using Clevenger apparatus. Chemical composition of essential oil was identified using a GC-MS device. Subsequently, antibacterial effect of the essential oil on pathogenic bacteria and its cytotoxic activity on colon cancer cell line (HT29), were determined using MIC and MTT methods, respectively. The expression of Bax and Bcl2 apoptotic genes in HT29 cell line, was assessed using real time PCR method.
    Results
    GC-MS analysis of essential oil of the plant showed 55 compounds, most of which belonged to Carvacrol (12.5%) and 1R-α-Pinene (12.5%). Furthermore, the essential oil of this plant had the highest effect on Gram-positive bacteria and the least effect on gram-negative bacteria. Moreover, the essential oil of this plant had IC50=31.54mg/ml on HT29 cell line. Results of real time PCR showed increase in expression level of Bax gene and decrease in expression level of Bcl2, respectively, 2.9 ± 0.2 (p
    Conclusion
    Considering antibacterial and anticancer effects of H. artemisioides essential oil, it appears that this plant has the potential to be used in pharmaceutical industries.
    Keywords: Helichrysum artemisioides, Colon cancer, Antibacterial agents, Apoptosis, Real-time polymerase chain reaction
  • Solmaz Moghtadi Pisheh, Mahboobeh Madani * Pages 19-27
    Background And Objectives
    In humans, during the recent years, several factors have increased the risk of fungal infections, like broad spectrum antibiotics, immune compromised patients, cytotoxic chemotherapy and transplantations. Among all fungal pathogens Candida species remain the most common cause of invasive fungal infections. The aim of the current study is extraction of lipopeptides from Bacillus atrophaeus HNSQJYH170 isolated from Isfahan, and the study of its antifungal effects against Candida species.
    Methods
    After 72 h of incubation, a cell-free supernatant of Bacillus atrophaeus was collected by centrifugation and acidified by adding HCl. The precipitate obtained was collected by centrifugation and dissolved in the methanol solution (50 ). Then antifungal activity of lipopeptides was evaluated by well diffusion method against Candida species. Also inhibition effect of lipopeptide on germ tube production for Candida albicans was studied.
    Results
    There was no Inhibition zone for Candida species by cyclic lipopeptides. Inhibition of germtube production in %95 of C.albicans cells was showed by Bacillus atrophaeus lipopeptides.
    Conclusion
    The results of this study showed that, although lipopeptides extracted from Bacillus atrophaeus were not able to inhibit Candida spp but inhibition of germtube production in %95 of C.albicans cells was showed. The ability of lipopeptides in inhibition of germtube production in C.albicans was showed, that these compounds can prevent biofilm formation on catheters and other substrate. Therefore, these compounds are important in preventing the invasion C.albicans of mucosal.
    Keywords: Bacillus atrophaeus, cyclic lipopeptides, Candida
  • Mohammad Malekzadeh, Sadegh Haghighi *, Bahram Movahedzadeh Pages 28-35
    Background And Objectives
    Nowadays, drug abuse and depressive disorders, are one of the major problems and concerns in many countries of the world, especially in country of Iran, which can be a deterrent factor of growth and prosperity of society. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of group dialectical behavior therapy method on major depression in individuals referred to residential and semi-residential addiction recovery centers in Yasuj city.
    Methods
    This study was a quasi-experimental study with pretest and posttest design and control group. Data were gathered using Beck Depression Inventory. ialectical behavior therapy group intervention, was performed on the experimental groups for eight 1.5 hour sessions once a week, but no intervention was done in the control group. After the end of the intervention, the posttest was administered to both groups (experimental and control). Date were analyzed using analysis of covariance test at the significance level of p
    Results
    In this study, group dialectical behavior therapy method resulted in reduction of major depression symptoms in the experimental group as compared to the control group at the significance level of p
    Conclusion
    The results of this study indicated that dialectical behavior therapy can be used as a primary and/or add-on therapy to reduce the symptoms of major depression in individuals with drug abuse referred to addiction recovery centers.
    Keywords: Substance-related disorder, Major depressive disorder, Behavior therapy
  • Reza Hosseini-Fard Seyed, Mohsen Khosravi, Azim Shamseddin Beiranvand, Saeid Taghilou, Meysam Havasimeher, Asghar Mohammadi, Sadegh Piran Kashani, Elham Soltanmohammadi, Sadegh Piran Kashani Pages 36-45
    Background And Objectives
    Atherosclerosis is a type of cardiovascular disease (CVD), which is known as the most important cause of death in the world. In atherosclerosis, arteries get thicker due to the entry of lipids and become inflamed. Epidemiological studies have shown that in addition to demographic and laboratory factors (age, sex, cholesterol, smoking, hypertension, obesity, and diabetes), genetic factors are also associated with progression of atherosclerosis. LDL-C is one of the most important risk factors for cardiovascular disease. In this study, the relationship of PCSK9 levels with serum sdLDL-C levels and other variables, was investigated.
    Methods
    In this cross-sectional study, a total of 126 individuals (68 Men and 58 women), were studied. Serum PCSK9 concentration, was measured using quantitative sandwich ELISA; serum sdLDL-C levels were measured using precipitation method; and other laboratory parameters were measured by routine methods. Data were analyzed by statistical tests of Kolmogorov-Smirnov, Pearson linear regression, and t- tests. The significance level was considered p
    Results
    PCSK9 levels had a significant correlation with total cholesterol (r=0.3, p=0.001) and LDL-C (r=0.3, p=0.001). In addition, there was a significant correlation between sdLDL-C/LDL-C and sdLDL-C (r=0.875, p
    Conclusion
    The results of this study showed that PCSK9 variations are associated with lipid profile, but although sdLDL-C level is associated with lipid profile, it is not affected by PCSK9.
    Keywords: Atherosclerosis, PCSK9, Cholesterol, LDL, Lipids
  • Hakime Malaki Moghadam, Mohammadreza Miri Pages 46-55
    Background And Objectives
    The age of first pregnancy can have important effects on the rate of social changes, periodic fertility rates, and economic issues. In this study, variables affecting the age of first pregnancy, were investigated in couples of Birjand city.
    Methods
    This 4-year retrospective cohort study, was conducted in 2015 on 180 couples of Birjand city, who were contracted marriage in 2011. The data collection tool was a checklist consisting of questions, such as birth date of the first child (if they had children), the birth year of the woman and the man, the education of the woman and the man, the occupation of the woman and the man (before and after the marriage), and so on. Data were analyzed using Cox regression method.
    Results
    57.2% of the respondents had children and the rest were excluded. The mean age of the mother at the time of birth of the first child was 24.72±4.19. Cox regression analysis showed that among the studied variables, man's age at marriage, man's place of birth, insurance, man's occupation, place of residence, and woman’s occupation (before marriage) can be the variables affecting the age of first pregnancy.
    Conclusion
    According to the results of the present study, pregnancy at young ages mostly occurs in women who are at the lower socioeconomic level. Therefore, it is suggested that family planning policies should be implemented more purposefully and more focused on medium to high socioeconomic levels.
    Keywords: Pregnancy, Birth, Regression analysis, Birjand, Iran
  • Tahereh Dehdari *, Laleh Dehdari, Shima Jazayeri Pages 56-65
    Background And Objectives
    Given the prevalence of stomach cancer, the role of behavior in the prevention of this cancer and efficacy of Health Belief Model (HBM) constructs in the prediction of wide range of health-related behaviors, the present study was performed to determine the efficacy of HBM constructs in the prediction of preventive nutritional behaviors of stomach cancer among female students residing in dormitories of Yazd University.
    Methods
    In this cross-sectional study, 124 female students residing in dormitories of Yazd University, were selected through available sampling (non-random) method. Data were collected by a researcher-made questionnaire and analyzed by Pearson's correlation coefficient, one-way ANOVA, t-test, and multiple linear regression.
    Results
    The mean age of the students was 25.39±2.91 years. Ninety-five percent of participants reported many barriers for adopting preventive behaviors and only 1% performed the preventive behaviors at the desirable level. The results showed that perceived barriers variable could explain 13% of students’ nutrition behavior for prevention of stomach cancer (r2=13%, f=7.45, p
    Conclusion
    The result of this study showed that perceived barriers construct is the only predictor variable of nutrition behaviors in the prevention of stomach cancer. Therefore, conducting intervention programs is necessary to reduce perceived barriers for the prevention of stomach cancer.
    Keywords: Stomach neoplasms, Nutrition behaviors, Stomach neoplasms-prevention, control, Health belief model, Students, Yazd, Iran
  • Shykholeslsm Nazanin, Halimeh Ejraii, Kiana Vafaei, Shahram Arsang, Hosein Saghafi, Javad Khodadadi, Mahnaz Tasjakori Pages 66-75
    Backgroung and Objetives: Staphylococcus aureus is an important cause of infection in hemodialysis patients.The purpose of this study was to investigate the prevalence rate of S. aureus carriers in hemodialysis patient and the antibiogram of all isolated samples.
    Methods
    In this descriptive study, 244 hemodialysis patients (under hemodialysis in Kamkar Hospital in Qom), were included. Patients’ information were collected using a questionnaire, then, nasal swabs were taken from the depth of the anterior nasal vestibule and were cultured. To perform antibiogram, discs of vancomycin, erythromycin, clindamycin, cefazolin, cotrimoxazole, doxycycline, rifampin, methicillin, and imipenem, were used.
    Results
    In this study, among 244 patients, (141 men and 103 woman), 25% were S. aureus carrier, of them, 11.5% were methicillin-resistant (MRSA) and 85.2% were methicillin sensitive (MSSA). The highest frequency (46.3%) was in the age group of 40 to 60 years. The most frequency in terms of duration of hemodialysis was reported in the age group of 1 to 5 years (51.6%) and in terms of the type of underlying disease for diabetes (30.7%). The most frequency in terms of duration of underlying disease was in the age group of 1 to 10 years (39.8). Most patients (85.7%) had not been hospitalized in the past one month, and most of them, were anemic (82.4%). There was a significant relationship between the positive culture result and hemoglobin level (p=0.08). Also, there was a significant relationship between duration of the underlying disease and positive culture result (p=0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, significant prevalence rate of S. aureus nasal carriers in dialysis patients and their relative high resistance to methicillin, recommends the need for follow-up and treatment of theses patients.
    Keywords: Nose, Staphylococcus Aureus, Renal Dialysis, Drug Resistance, Bacterial, Qom, Iran
  • Hassan Rezaeipandari, Seyed Mohammad Mirkhalili *, Mohammad Ali Morowati Sharifabad, Jamshid Ayatollahi, Hossein Fallahzadeh Pages 76-86
    Background And Objectives
    Influenza is one of the most common infectious diseases that its several pandemics cause a huge mortality and damages, often in developing countries. So this study aimed to determine the predictors of preventive behaviors of H1N1 influenza based on Health Belief Model among Jiroft people.
    Methods
    In this cross-sectional study, 400 people from Jiroft district in Kerman province entered with cluster random sampling. The study carried out in 2016. Data were collected with a research-made questionnaire which its validity and reliability were examined and approved. Data were analyzed with Pearson correlation coefficient and linear regression.
    Results
    Among the preventive behaviors, regularly washing hands with water and soap (%58 always, 24.2% often) and covering the mouth and noise when coughing and sneezing (%51 always, 27.5 often) were the mostly common behaviors. There was a positive significant correlation between behaviors and knowledge(r=0.206, p=0.001), perceived benefits(r=0.308, p=0.001), susceptibility(r=0.130, p=0.009) and severity (r=0.248, p=0.001). The Health Belief Model constructs predicted 15 percent of variance in preventive behaviors of H1N1 influenza, which among them, perceived benefits (β= 0.233) was the most powerful predictor.
    Conclusion
    The study results showed the applicability of Health Belief Model in predicting determinates of H1N1 influenza preventive behaviors. So Health Belief Model can be used in educational programs in order to changing attitudes and behaviors in this area.
    Keywords: Influenza A Virus_H1N1 Subtype_Health Belief Model_Behavior
  • Atousa Vaziri * Pages 87-97
    Background And Objectives
    Considering the combination of traditional medicine application with popular culture in Iran as well as relationship between beliefs of people in each region and the amount and way of using medicinal plants (called ethnobotany), this study was carried out with the aim of identification and traditional use of some medicinal plants in Jafar Abad district of Qom Province.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 320 individuals using convenience sampling in Jafar Abad district of Qom Province (including Jafarieh city and its villages) in 2016. The data were collected by a checklist. Medicinal plants were identified using plant flora books.
    Results
    Of 37 dominant plant species from 22 families, plants of the Lamiaceae and Asteraceae families, were the most frequent plant flora in the region. Among the collected medicinal plants, 23% was used in the treatment of gastrointestinal diseases as the most common diseases, 18% for respiratory diseases, 13% for removal of urinary system stones, 10% for hair and skin diseases, and 2% for oral and dental diseases. A few native people treated joint pains and infertility using medicinal plants.
    Conclusion
    Given the intactness of the region and lack of sufficient documentation, so far no information has been recorded in the past references on medicinal properties and way of using the plants of this area. Therefore, further investigations in this field can lead to identify new medicinal plants and provides an opportunity for farmers and locals to prepare the way for commercialization of medicinal plants through their cultivation.
    Keywords: Ethnobotany, Traditional medicine, Medicinal plants, Qom, Iran
  • Hamed Safari, Raha Moradi, Asghar Elahi, Zahra Jafary Nodoushan, Hamid Asayesh Pages 96-104
    Background And Objectives
    Oral health is a key component of general health and quality of life. The purpose of this study was to determine knowledge, attitude, and performance of medical and dentistry students of Qom University of Medical Sciences in the field of oral and dental health.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, a questionnaire was completed by 152 dentistry and medical students of Qom University of Medical Sciences. Using the questionnaire, information on age, gender, knowledge, attitude, and performance of medical and dentistry students of Qom University of Medical Sciences in oral and dental health, were collected. Data were analyzed using Chi-square and logistic regression. The significance level was considered to be less than 0.05.
    Results
    In this study, the mean age of the students was 20.98±2.03, and 50% of them were male. Overall, 45.4% of the students, had high knowledge and 51.3% had positive attitude towards preventive oral and dental care. In multivariate logistic regression model, there was a significant relationship between being male and lower level of knowledge, and there was a significant relationship between being female and studying Dentistry with positive attitude. The Possibility of regular use of dental floss was more reported among female students and students with high knowledge. Also, high knowledge had significant association with dental check-up in recent past year.
    Conclusion
    The results of this study indicated that the status of knowledge, attitudes, and self-care performance of students about preventive oral and dental care, is at average level, and therefore, designing coherent programs for improving these variables, is necessary to promote personal and professional performance in preventive oral and dental care.
    Keywords: student, dentistry, medical, knowledge, attitude, performance, oral health