فهرست مطالب

پژوهش نامه ی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1395)

پژوهش نامه ی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • کیومرث جهانگردی*، مصطفی عاصی، آزیتا افراشی، امیررضا وکیلی فرد صفحه 3
    پژوهش حاضر با استفاده از روش ها و ابزارهای زبان شناسی پیکره ای، به سنجش میزان هم پوشانی و انطباق واژه های ارائه شده در کتاب های آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، با پربسامدترین واژه های زبان فارسی، می پردازد. بدین منظور، براساس متن های موجود در پایگاه داده های زبان فارسی، یک پیکره ی زبانی متوازن طراحی شد و پربسامدترین واژه های آن به عنوان مبنای کار قرار گرفت. همچنین، سه عنوان از کتاب های پرکاربرد در مراکز آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، انتخاب شدند. بر همین اساس، 5000 واژه ی پربسامد هر یک از کتاب های مذکور، به پنج گروه هزار واژه ای دسته بندی شد و هر یک از این گروه ها به مثابه ی یکی از سطوح زبان آموزی تلقی گردید. در نهایت، گروه های پنج تایی فهرست واژگانی هر کدام از کتاب ها با گروه های متناظر با آنها در فهرست واژگانی پیکره ی زبانی مرجع/مبنا مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج و یافته های پژوهش نشان داد که به لحاظ سطوح زبان آموزی، میزان هم پوشانی واژگانی هر یک از پنج گروه هزار واژه ای برگرفته از کتاب ها با گروه های متناظر آنها در پیکره ی مبنا بسیار پایین است؛ حتی در گروه اول که انتظار می رود به دلیل حضور تعداد زیادی از واژه های نقشی در آن، هم پوشانی واژ گانی به سمت %100 میل کند، در بالاترین میزان هم پوشانی (یعنی در کتاب رسولی/جامعه الزهرا) این هم پوشانی حدود %55 بود. در سایر سطوح واژه آموزی، مثلا گروه پنجم، میزان همپوشانی واژگانی با پیکره ی مبنا، حتی به زیر %2 نیز تقلیل یافت. در نهایت، یافته های پژوهش، ما را به این جمع بندی رهنمون ساخت که کتاب های آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان در بعضی از سطوح زبان آموزی حتی تا %2 نیز با پیکره ی مورد نظر این پژوهش هم پوشانی ندارند. همچنین، یافته ها نشان داد، چنانچه موضوع سطوح زبان آموزی را نیز کنار بگذاریم و صرفا به پوشش پربسامدترین واژه ها در کتا ب ها بپردازیم، واژه های ارائه شده در کتاب ها کمتر از %50 از هم پوشانی با پیکره ی مورد نظر این پژوهش برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: واژه، پیکره ی زبانی، هم پوشانی واژگانی، منابع آموزش زبان فارسی
  • طاهره وحیدی فردوسی، علی علیزاده*، عطیه کامیابی گل صفحه 27
    شکی نیست که یکی از مهارت های اصلی زبان، مهارت خواندن است و استفاده از مطبوعات به عنوان یک مرجع می تواند روشی برای تقویت مهارت خواندن باشد. استفاده از این رسانه به زبان آموز کمک می کند ضمن دست یافتن به دانش لازم و کسب مهارت در زبان موردنظر، به اختلافات فرهنگی دو جامعه ی زبانی مربوط نیز دست یابد. هدف اصلی از پژوهش حاضر، سنجش ظرفیت این رسانه به عنوان ابزاری آموزشی برای تدریس مهارت خواندن زبان فارسی به غیر فارسی زبانان است؛ بدین منظور در این مقاله رابطه ی پیچیدگی و درک متون مطبوعاتی را جهت سنجش درک خوانداری غیر فارسی زبانان بررسی می کنیم. ازاین رو به طور تصادفی مجموعا 1500 جمله از روزنامه های پر خواننده (همشهری، جام جم و ایران) در یک دوره ی دوماهه (از تاریخ پانزدهم تیرماه تا پانزدهم شهریورماه 1394) و از هر روزنامه به طور مساوی 500 جمله در سه گروه اجتماعی، ورزشی و حوادث موردبررسی قرار گرفت. پس از تعیین بسامد، هر یک از الگوهای پیچیده نحوی در پیکره انتخابی بر اساس مدل کوئرک و همکاران (1985) دسته بندی شدند و سپس از نظر میزان دشواری نیز بر اساس فرضیه نقص ساختاری اشتین و همکاران (1984) موردبررسی قرار گرفتند. در این فرضیه اشکال در درک جمله های مرکب توسط زبان آموزان غیر ماهر به ضعف در درک نحوی نسبت داده می شود. نتایج نشان دهنده ی رابطه ای معنادار بین دشواری در درک جمله برحسب درجه ی پیچیدگی الگوهای نحوی به کار رفته در آن است. یافته های این پژوهش همچنین نشان داد که متون مطبوعاتی فارسی زبان در اکثر موارد به دلیل کاربرد زیاد جمله های مرکب و پیچیده، جابجایی ارکان جمله، کاربرد زیاد جملات مجهول و حذف سازه ها نمی توانند گزینه ای مناسبی برای تقویت مهارت خواندن و درک مفاهیم زبان آموزان به حساب آیند.
    کلیدواژگان: آموزش زبان فارسی، غیرفارسی زبانان، متون مطبوعاتی، الگوهای نحوی، مهارت خواندن
  • محمد باقر میرزایی حصاریان*، فردوس آقا گل زاده، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، ارسلان گلفام صفحه 47
    هدف از این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر سطح دشواری متون پزشکی فارسی برای خارجی ها و ارائه ی انگاره ای به منظور سطح بندی متون آموزش فارسی به فارسی آموزان خارجی مایل به ادامه تحصیل در رشته های علوم پزشکی دانشگاه های ایران است. چارچوب نظری تحقیق، رویکرد نظام مند- نقش گرای هلیدی است. روش پژوهش، دارای مولفه های کیفی برگرفته از پرسش نامه ی سنجش عوامل موثر بر سطح دشواری متون پزشکی فارسی است که پایایی و روایی آن به تایید رسیده و فارسی آموزان خارجی مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) به آن پاسخ داده اند. نتایج پژوهش نشان داد که استعاره دستوری اسم سازی از فعل و صفت، صفت سازی(فاعلی و مفعولی) از فعل، موجزگویی، واژ ه های تخصصی، مرتبگی(همپایه و ناهمپایه) بسطی افزایشی و واژگون مرتبگی در سطح گروه، بند و بند مرکب، از عوامل موثر در دشواری متون پزشکی فارسی هستند. همچنین داده ها امکان ارائه ی انگاره ی سطح بندی متون پزشکی فارسی برای خارجی ها در چارچوب دستور نظام مند- نقش گرای هلیدی را فراهم ساخت. انگاره ی پیشنهادی قابل استفاده در امور تهیه و تدوین متون آموزشی، آزمون سازی و ارزشیابی سطح زبانی فارسی آموزان غیرایرانی است.
    کلیدواژگان: انگاره، سطح بندی، متون پزشکی، فارسی آموزان غیرایرانی، دستور نظام مند، نقش گرا
  • زهره صدیقی فر *، شراره خالقی زاده صفحه 75
    انگیزش از جمله عواملی است که می تواند در فرایند زبان آموزی، نقشی موثر و قابل بررسی داشته باشد. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی بین جهت گیری های انگیزشی با پیشرفت تحصیلی عربی زبانان در یادگیری زبان فارسی به عنوان زبان دوم پرداخته است. نمونه ی آماری پژوهش شامل 64 فارسی آموز از مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) بوده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی مقیاس جهت گیری های انگیزشی زبان نولز و همکاران (2000) و میانگین نمرات آزمون های چهار مهارت زبانی (خواندن، شنیدن، نگارش، و مکالمه) می باشد. پس از تکمیل پرسشنامه ها توسط فارسی آموزان، داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج پژوهش نشان داد که در یادگیری فارسی به عنوان زبان دوم، بین انگیزش درونی و مولفه های آن با پیشرفت تحصیلی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، بین بی انگیزشی و پیشرفت تحصیلی، رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد، اما بین انگیزش بیرونی و پیشرفت تحصیلی رابطه ی معناداری مشاهده نشد. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که عامل انگیزش درونی بیشترین سهم را در پیش بینی پیشرفت تحصیلی فارسی آموزان عربی زبان غیرایرانی دارد. نتایج پژوهش حاضر گویای اهمیت و تاکید بر افزایش انگیزش درونی فارسی آموزان در کلاس های درس و نیز در منابع آموزشی می باشد که این به نوبه ی خود پیشرفت تحصیلی فارسی آموزان را نیز به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جهت گیری های انگیزشی، پیشرفت تحصیلی، انگیزش درونی، انگیزش بیرونی، بی انگیزشی
  • زهرا سادات حسینی*، محمدرضا پهلوان نژاد، رضا مراد صحرایی، علی افخمی صفحه 95
    در این پژوهش به دنبال آن هستیم که اثر بخشی نقشه های مفهومی در درک مطلب نسبت به روش سنتی(آموزش مهارت خواندن بدون ارائه نقشه مفهومی) را مورد مقایسه قرار بدهیم و نیز شیوه های مختلف استفاده از نقشه های مفهومی از قبیل ارائه نقشه مفهومی توسط معلم در مقابل ترسیم نقشه مفهومی توسط زبان آموزان را به صورت گروهی و انفرادی با یکدیگر مقایسه کنیم. بدین منظور 126 نفر زبان آموزان مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین و علوم پزشکی دانشگاه تهران، پس از اجرای پیش آزمون انتخاب شدند، در چهار گروه آزمایش (گروهی، انفرادی، نقشه آماده شده توسط معلم، کشیدن نقشه توسط زبان آموزان) و دو گروه کنترل (گروهی انفرادی) به مدت ده جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت تدریس روش مبتنی بر نقشه مفهومی و گروه کنترل در همان مدت به روش سنتی مطالب آموزشی یکسان را آموزش دیدند. پس از آموزش توسط پس آزمون مهارت درک خواندن زبان آموزان ارزیابی شد. این پس آزمون با هدف سنجش تاثیر نقشه مفهومی بر تقویت مهارت خواندن برگزار شد و نتایج با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون های آماری مناسب (لوین،تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین عملکرد گروه آزمایش با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش مبتنی بر راهبرد نقشه مفهومی نقش پررنگ و تاثیر به سزایی در تقویت مهارت خواندن دارد.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، تقویت مهارت خواندن، یادگیری به صورت گروهی و یادگیری به صورت انفرادی
  • مهدی خدادادیان*، سید مهدی ابطحی صفحه 123
    در پی گسترش فرایند جهانی شدن، حضور و زندگی در سایر کشورها و به تبع آن، تعامل با مردمی که فرهنگ و آداب و رسومی متفاوت دارند، به چالشی بدل گردید که حوزه های مختلفی همچون تجارت جهانی، روابط بین‏الملل، آموزش زبان و... را درگیر نمود. تلاش جوامع انسانی برای به حداقل رساندن این چالش، منجر به ظهور مفاهیم و راهکارهایی گردید که پیدایش مفهوم هوش فرهنگی از آن جمله است. پژوهش حاضر نیز در زمره‏ی پژوهش‏هایی محسوب می‏گردد که قصد دارد با اندازه‏گیری هوش فرهنگی فارسی‏آموزان غیرایرانی مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، به بررسی رابطه‏ی میان این مفهوم با پیشرفت تحصیلی آنان در چهار مهارت زبانی بپردازد. به همین منظور، 124 نفر از زبان‏آموزان مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) از میان 260 زبان‏آموزی که به تازگی دوره‏ی پایه‏ی زبان فارسی را گذرانده بودند، به روش تصادفی به عنوان آزمودنی های پژوهش انتخاب گردیدند و سپس با اندازه‏گیری میزان هوش فرهنگی آنان از طریق پرسش‏نامه‏ی هوش فرهنگی آنگ و همکاران (2007)، به تحلیل رابطه‏ی میان مولفه های چهارگانه‏ی فراشناختی، شناختی، انگیزشی و رفتاری هوش فرهنگی با میزان پیشرفت تحصیلی زبان‏آموزان در قالب نمرات پایانی چهار مهارت زبانی آنان در مرکز آموزش زبان فارسی پرداخته شد. علاوه بر این، در این پژوهش، همبستگی میان هوش فرهنگی و مولفه های آن و مهارت های زبانی زبان‏آموزان بر حسب جنسیت و سطح تحصیلات آزمودنی ها نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از این تحقیق حاکی از این است که: 1- رابطه‏ی معناداری میان مهارت خواندن با هوش فرهنگی و دو مولفه‏ی رفتاری و فراشناختی آن، همچنین میان مهارت شنیدن با هوش فرهنگی و مولفه‏ی رفتاری آن وجود دارد. 2- میان مهارت خواندن و معدل کل مهارت ها با هوش فرهنگی در گروه مردان آزمودنی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. 3- دو مهارت خواندن و شنیدن با هوش فرهنگی در گروه آزمودنی های فاقد تحصیلات دانشگاهی، دارای رابطه ی مثبت و معناداری هستند.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، مولفه های هوش فرهنگی، مهارت های زبانی، فارسی آموزان غیرایرانی
|
  • Kiyoomarss Jahangardi *, Mostafa Assi, Azita Afrashi, Amirreza Vakilifard Page 3
    Methods and tools of corpus linguistics were used to compute the rate of overlap between the high frequency words of textbooks and those of a Persian language corpus. Based on the texts of Persian Language Data Base, a balanced corpus was developed and its high frequency words were used as benchmarks against which textbooks’ high frequency words were compared. Three textbooks which are widely used in centers for teaching Persian to Non-Persians were selected. The 5000 most frequents words of each book were organized into five 1000 word lists. Each of the 1000 word lists was taken as representing a level of language learning. Each book’s five word lists were compared to their corresponding word lists drawn from the reference corpus. The findings indicated that in regards to language learning levels, the amount of lexical overlap between 1000-word lists of books and those of the reference corpus is very low. Even in the first 1000-word list which due to the presence of large number of function words was expected to yield 100% overlap, the highest degree of overlap (i.e. Rasuli’s book) was nearly 55%. In the other vocabulary learning levels, e.g. level 5, the rate of overlap between the textbooks and the reference corpus was less than 2%. It was concluded that in some of the language learning levels, there was less than 2 percent overlap between the high frequency words of textbooks and those of the reference corpus. When the subject of language learning levels was set aside and merely the rate of overlap between high frequency words of the textbooks and those of the reference corpus was calculated, less than 50% overlap was observed.
    Keywords: vocabulary, linguistic corpus, lexical overlap, textbooks for teaching Persian to Non-Persians
  • Ali Alizadeh *, Atiyeh Kamyabi Gol, Tahereh Vahidi Ferdowsi Page 27
    Reading comprehension is one of the main language skills which could be expanded by making use of journalistic texts as learning materials. Through reading these texts, the learners could develop their language skills and in the meantime learn about the cultural differences between L1 and L2 communities. The present research explored the capacity of journalistic texts as instructional tools for teaching reading comprehension to non-Persian learners of Persian language. The study investigated the relationship between syntactic complexity and the comprehension of journalistic texts by learners of Persian. 1500 sentences were selected from three popular Iranian newspapers (i.e. Hamshahri, Iran and Jame-Jam) published over a two-months period. From each newspaper, 500 sentences were selected which belonged to social, sports and events categories. After determining the frequency of each syntactically complex pattern, they were classified in terms of Quirk et al.’s model (1985). The syntactic complexity of the patterns was also investigated based on Stein et al.’s (1984) Structural Deficit Hypothesis which asserts that syntactic complexity causes difficulty in understanding compound sentences. A significant relationship was observed between syntactic complexity and comprehension of compound sentences. It was concluded that in most cases, Persian newspaper articles cannot be used to expand reading comprehension in non-Persian learners of Persian since they make vast use of complex and compound sentences, displacement of sentence components, passive sentences and structure omission.
    Keywords: teaching Persian language, non-Persian speakers, journalistic texts, syntactic patterns, reading skill
  • Mohammad Bagher Mirzaei Hesarian *, Ferdows Aghagolzadeh, Alieh Kord Zafaranlu Kambudjia, Arsalan Golfam Page 47
    The aim of this study is to investigate the factors affecting the difficulty level of Persian medical texts for foreigners and to provide a model in order to leveling the Persian language teaching texts for foreign students who continue to study in medical sciences at the Iran's universities. The theoretical framework of the research is the Halliday's systemic-functional approach. The research methodology has qualitative components derived from the questionnaire measuring the factors affecting the difficulty level of the Persian medical texts that has been confirmed and its validity has been confirmed and foreign Persian students of the Persian Language Center of the Imam Khomeini International University(IKIU) have responded to it. The results of this study showed that the grammatical metaphor of nominalization of verb and adjective, adjectivization (subjective and objective) from verb, logogenetic patterns of wording, Specialized words, enhanced expansion ranking (parataxis and hypotaxis) and rank-shifting in the level of group, clause, and clause complexe, are the factors influencing difficulty in Persian medical texts. Also, the data provided the possibility of presenting a model of ​​ Persian medical texts leveling for foreigners within the framework of on Halliday's systemic-functional grammar. The suggested model can be used in the preparation and development of educational texts, language testing and evaluation of language skills of Non-Persian language speakers.
    Keywords: model, leveling, medical texts, Non-Persian language speakers, Halliday's systemic-functional grammar
  • Zohre Sedighfar *, Sharare Khaleghizade Page 75
    Motivation is one of the factors which can have effective and verifiable role in learning process. Hence, this study examines the relationship between Motivational Orientations and academic achievement of Arab learners in learning Persian as a Second Language. 64 learners of Persian Language were selected from Persian Language Center of Imam Khomeini International University in Qazvin as statistical sample.
    The data collecting tools were Language Learning Orientation Scale by Noels and et al. (2000) and the Grade Point Average of learners in four language skills (reading, listening, writing and speaking). The learners responded to questionnaire and then data from questionnaire were analyzed by statistical tests. The results showed that in learning Farsi -as a second language, there is a significant positive relationship between intrinsic motivation and academic achievement. There was also a significant negative relationship between amotivation and academic achievement, but there was no significant relationship between extrinsic motivation and academic achievement. Also, the results of multivariate regression analysis showed that intrinsic motivation has the biggest role in predicting academic achievement of these learners. The results of this study show the importance of Persian language learner's intrinsic motivation in classrooms and educational resources, and this in turn will lead to the academic achievement of the Persian learners.
    Keywords: Motivational Orientation, Academic achievement, intrinsic motivation, extrinsic motivation, amotivation
  • Zahrasasat Hoseini *, Mohammad Reza Pahlavannezhad, Reza Morad Sahraee, Ali Afkhami Page 95
    The present research seeks the notion of the effectiveness of conceptual mapping instruction in reading comprehension skill comparing to the traditional instructions (e.g. teaching reading skills without using conceptual maps). Moreover, the various ways of using these conceptual maps are compared; there is a comparison between teacher-made conceptual maps and students-made conceptual maps individually or in the groups. By considering the issue, 126 Persian language learners were studied. These learners were learning Persian in International Imam Khomeini University (IKIU) and Tehran University of Medical Sciences. They were chosen after a pretest and they were categorized in four experimental groups (student activities were considered individually, or in groups, and the teacher made maps, and the students made maps were regarded), and two control groups (students in groups or individually). The experimental and the control groups were taught during 10 sessions. It is necessary to mention that those students learned the same materials during those sessions. But the teacher applied conceptual maps for experimental groups, while she used traditional instructions for control groups. Then, the learner's reading comprehension skills were evaluated by a post-test. The post-test was held to measure the effectiveness of conceptual mapping in improving reading skills. And the results were compared by using descriptive statistical methods and appropriate statistical tests (Levin, ANOVA and Scheffe post hoc test). The results of data analysis showed that there is a significant difference between the mean performance of the experimental group and the control groups. So it can be concluded that teaching based on conceptual mapping has a noteworthy role and impact on improving reading skills
    Keywords: conceptual map, improving reading comprehension skill, learning individually, learning in group
  • Mehdi Khodadadian *, Seyyed Mehdi Abtahi Page 123
    Thanks to the spread of Globalization process, traveling and living in other countries and interacting to people whose culture and customs are different causing a challenge. It covers the various domains such as: Global trading, International relations, Language teaching and so on. The attempt to decline this challenge resulted in emerging the new concepts and guidelines. One of these concepts is Cultural Intelligence.
    This article aims by measuring CQ of non-Iranian students learning Persian as a foreign/ second language at Persian Language Center of Imam Khomeini International University to investigate the relationship between CQ and their educational improvement in four abilities.
    For this, 124 learners of this center that have currently passed the elementary level, through random selection were asked to participate in this research. The CQ questionnaire of Ang et al (2007) was given to measure the CQ of the learners. Also in order to determine the rate of their educational improvement, their individual final scores in four abilities at previous term were measured.
    The relationship between four components of CQ, that is, motivational, behavioral, cognitive, metacognitive intelligences and educational improvement was analyzed. In addition, in this research, the correlation between CQ and linguistic components of learners in terms of gender and level of their education was evaluated. It was found out that: 1- there is a significant relation between reading ability and two components of CQ, namely: behavioral and cognitive components. The relationship between Listening ability and behavioral intelligences is significant. 2- It was also found out in the male subjects, the relationship between reading ability and total average gained from four abilities and CQ is positive and significant. 3- And finally, in subjects without academic education between two abilities namely, listening and reading abilities and CQ exists a significant relation.
    Keywords: CQ, Components of CQ, Linguistic Abilities, non- Iranian Persian Language learners