فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • طاهره میرعمادی * صفحات 1-25
    این مقاله به کنکاش در نظریه ها و چارچوب های مفهومی در حوزه بین رشته ای سیاست پژوهی علم، فناوری، و نوآوری می پردازد تا با بررسی میزان بین رشتگی، درجه توانمندی این نظریه ها را در رویارویی با چالش های اصلی سیاست گذاری بسنجد. پرسش این مقاله این است که چه تغییری در طبیعت میان رشتگی این قلمرو دانشی درنتیجه چرخش های نظری در انگاره های مفهومی آن پدیدار شده است. واحد تحلیل، برنامه های پژوهشی حاکم بر حوزه مطالعاتی است که حول محور «شکست»، تکوین یافته اند. ابزار سنجش میان رشتگی این قلمرو دانشی، بنیان های فلسفی این انگاره های نظری است. مقاله حاضر با استفاده از آموزه های کلاین و ولش در بعد هستی شناختی و معرفت شناختی درمی یابد که با توجه به چندرشته ای بودن جامعه علمی این حوزه، اولا سطح تحلیل از خرد به سطح کلان سیستمی و اکنون به نگرش چندسطحی تحول یافته است؛ ثانیا به تدریج سهم نگرش های کیفی گرا و تفسیری علوم اجتماعی و انسانی در توسعه نظریه و روش ها بیشتر شده و در پایان، صبغه انتقادی این نگرش ها نسبت به صبغه ابزاری آن ها پررنگ تر شده است. این سه ویژگی، نشان دهنده این است که انگاره های مفهومی نوین در این رشته، قابلیت این حوزه را در رویارویی با معضلات پیچیده سیاست گذاری افزایش داده اند.
    کلیدواژگان: بین رشتگی، چرخش های نظری، سیاست پژوهی علم، فناوری، و نوآوری، چشم انداز چندسطحی، اقتصاد تکامل گرا
  • علی شیرین*، لطف الله فروزنده، حسن دانایی فرد، احمد علی خائف الهی صفحات 27-56
    برساخت یا سازه توانمندسازی به معنای «قدرت دادن» و «تواناسازی» بارها در رشته های مختلف به عنوان یک سازه میان رشته ای بررسی شده است. معنای این سازه در ابتدای رخداد تحول در دو رشته دین شناسی و جامعه شناسی به سهم بندی یا به اشتراک گذاری قدرت مربوط می شد. در سال های بعد که سازه توانمندسازی در رشته های آموزش و پرورش، روان شناسی، و مددکاری اجتماعی مطرح شد، هدف غایی از طرح آن، افزایش رفاه انسان بود و در حوزه مدیریت، به پیوند توانمندسازی با بهره وری توجه شد. هدف این مقاله، واکاوی تطور سازه توانمندسازی بین رشته های حوزه علوم تجربی، انسانی، و اجتماعی در ایران است؛ بنابراین، با استفاده از روش پژوهش کیفی تحلیل محتوا، داده های موردنیاز از 250 مقاله در سامانه مجله های علمی کشور در رشته های مختلف جمع آوری و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس23 و تکنیک های آماری کروسکال والیس، تحلیل خوشه ایو کای دو تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که این سازه در رشته های مدیریت بیشتر بر ارتقای بهره وری نیروی انسانی، و در رشته های دیگر، بر ارتقای رفاه انسان و سهم بندی قدرت متمرکز بوده است. علاوه بر این، در ایران سعی شده است، مقوله تعالی انسان با رویکرد اسلامی ایرانی الگو سازی شود. پیشنهاد می شود برای درک درست سازه توانمندسازی و طراحی الگوی جامع، با نگاه میان رشته ای به رویکرد روان شناختی یا رویکرد ساختاری و یا ترکیبی از آن ها توجه شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، سازه میان رشته ای، بهره وری منابع انسانی، رفاه انسان، اشتراک قدرت
  • سید محی الدین فاضلیان*، سید رحمان اقبالی صفحات 57-80
    در ادبیات معماری جهان، معماری اسلامی به عنوان یک سنت تاریخی مهم و قابل اعتنا مطرح شده است. این سنت برای ایرانیان، جایگاه به مراتب بالاتری از صرف یک سنت تاریخی دارد و به عنوان بخشی از هویت معماری در ایران اسلامی شناخته می شود. نظریه های مختلفی به منظور تبیین معماری اسلامی مطرح شده اند که هرکدام، به پیروی از روشی که اتخاذ کرده اند، بخشی از مختصات معماری اسلامی را مشخص کرده اند، ولی به طورکلی، این نظریه ها به دلیل غفلت از مولفه های عملی و انضمامی ای که به طور مشخص می توان آن را در واژه «سبک زندگی»خلاصه کرد، قابلیت کاربست درست و کارآمد خود را در زیست امروزین مسلمانان از دست داده اند. هدف این مقاله، پس از طرح و نقد نظریه های مختلف درباره معماری اسلامی مطرح در ادبیات پژوهش، بازگرداندن عنصر «سبک زندگی» به معماری اسلامی است؛ عنصری که به نظر می رسد حلقه گم شده نظریه های معماری اسلامی است و امکان بازگشت معماری اسلامی به متن زندگی اجتماعی ایرانیان را فراهم می کند. «سبک زندگی» به عنوان یکی از اصطلاحات معتبر و رایج در حوزه روان شناسی و علوم اجتماعی، دارای این قابلیت است که به عنوان عنصری کارآمد به تعریف های معماری اسلامی بازگشته و وجوه کارکردی معماری اسلامی را به آن بازگرداند.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی، سبک زندگی، اسلام، مسلمان، ایران
  • احسان لشگری*، علی ولیقلی زاده صفحات 81-102
    یکی از موضوعات مهم مورد مطالعه در جغرافیای فرهنگی، بررسی رابطه متقابل محیط و فرهنگ و چگونگی تاثیرگذاری متقابل آن ها بر یکدیگر است. در این راستا، بخشی از عناصر فرهنگی، ازجمله دین و مذهب در سرزمین های مختلف، علاوه بر ریشه های تاریخی و اجتماعی، برآمده از ابعاد و ویژگی های طبیعی فضای جغرافیایی خاستگاه و محیط انتشارشان هستند که به شکل آموزه های دینی خاص در آن فضا، تجلی می یابند. اصولا بخشی از کارکرد دین، ارائه راه حل برای مشکلات مکانی فضایی است. بدیهی است که ادیان در ایران نیز از این مقوله مستثنا نیستند و بخشی از سرچشمه ظهور آموزه های ادیان موجود در فلات ایران نیز متاثر از بنیادهای طبیعی این فضای جغرافیایی است. در این راستا در این مقاله این پرسش مطرح شده است که شاخص های جغرافیایی طبیعی فلات ایران، چگونه پیش از ظهور اسلام و پس از آن، بر ویژگی ها و نوع آموزه های دینی در این حوزه تاثیرگذار بوده اند؟ در این مقاله کوشش شده است که با رویکردی توصیفی تحلیلی، بنیادها و دلایل بوم پایه ظهور آموزه های دینی در ایران بررسی شوند. یافته های پژوهش، نمایانگر این است که شرایط و ویژگی های طبیعی فلات ایران، ازجمله ویژگی های اقلیمی، هیدرولوژیک، و طبیعی، نقش بسزایی در ظهور ویژگی ها و آموزه های ادیان در ایران داشته اند. به عبارت روشن تر، آموزه ها و اعتقادات ادیان ایرانی، ازجمله مذهب تشیع، تحت تاثیر مستقیم بعد طبیعی فضای جغرافیایی ایران بوده اند.
    کلیدواژگان: ایران، دین، آموزه های مذهبی، جغرافیای طبیعی، فرهنگ
  • مسعود غفاری*، افسانه ایگدر صفحات 103-124
    با درنظر گرفتن طیف معنایی گسترده مفهوم «توسعه»، چنین به نظر می رسد که رفع معضلاتی مانند فقر، گرسنگی، ناامنی، و درنهایت، برقراری عدالت، در گرو دستیابی به توسعه است. دو دسته از نظریه های توسعه ای که چگونگی دستیابی به اهداف پیش گفته را صورت بندی کرده اند عبارتند از: «نظریه دولت توسعه گرا» و «ایده حکمرانی خوب». درحالی که طرفداران دولت توسعه گرا دستیابی به توسعه را مستلزم وجود دولتی قدرتمند و دارای قدرت اجرایی فراوان می دانند، طرفداران ایده حکمرانی خوب، توسعه را در گرو ارتقای کیفیت حکمرانی و ایجاد فضای اعتماد میان دولت و شهروندان درنظر می گیرند. این دو دسته از نظریه ها، چالش های تئوریک عمده ای با یکدیگر داشته اند. این مقاله، با بررسی این چالش ها به این نتیجه رسیده است که نظریه دولت توسعه گرا و ایده حکمرانی خوب، هیچ گونه منافاتی با یکدیگر ندارند، بلکه دولت توسعه گرا پیش نیاز حکمرانی خوب است.
    کلیدواژگان: توسعه، دولت توسعه گرا، حکمرانی خوب
  • عباس گرگی*، علی اصغر مقدس، جواد گرگی صفحات 125-153
    هدف این مقاله مطالعه آثار ترنر درباره جامعه شناسی بدن و نسبت آن با حقوق بشر است. اگرچه مطالعه شهروندی در جامعه شناسی معاصر رشد قابل توجهی داشته است، اما از ماهیت حقوق در این رشته به طور گسترده غفلت شده است. تنها در دهه 1990 آثار برایان ترنر، سبب توسعه جامعه شناسی نوین حقوق بشر شد. این مقاله از این مدعا که حقوق بشر موضوعی مشروع و قابل قبول برای پژوهش جامعه شناسان است، دفاع می کند. روش گردآوری داده ها در این مقاله، اسنادی است. مطالعات جامعه شناختی ترنر در حوزه های پزشکی، بدن، حقوق بشر و دین را می توان نمونه ای از مطالعات چندرشته ای و میان رشته ای در قلمرو علوم انسانی دانست. ترنر، در آثار خود تلاش کرده است با بهره گیری از مفاهیم و یافته های جامعه شناسی بدن، سیاست، و انسان شناسی فلسفی، مانند جسمانیت و آسیب پذیری، مبنایی ماتریالیستی برای دفاع از دعاوی عام حقوق بشر بیابد. او جامعه شناسی بدن را پایه ای برای دفاع از مفاهیم جهان شمول حقوق بشر، و گفتمانی جایگزین برای سنت حقوق طبیعی می داند. به زعم وی، حقوق بشر به عنوان نهادی فراتر از شهروندی، جایگزین مناسبی برای شهروندی و چالش های مرتبط با آن است. روی هم رفته، براساس استدلال این مقاله، جامعه شناسی حقوق بشر، اهمیت فراوانی دارد، زیرا مفهوم شهروندی که خود بر عضویت در یک دولت ملت مبتنی است، دارای محدودیت های آشکاری است؛ بنابراین،حقوق بشر به عنوان یک مفهوم جامعه شناختی، مکمل مهمی برای اندیشه موجود شهروندی است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی بدن، جسمانیت، آسیب پذیری، حقوق بشر، شهروندی، فضیلت های جهان شمول
  • حسین شفیعی*، احمد خدامی پور، محسن دستگیر صفحات 155-173
    در سال های اخیر همواره مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی شرکت ها و ابعاد تاثیرگذار بر آن، از دیدگاه حافظان محیط زیست و اقشار مختلف استفاده کننده از گزارش ها و صورت های مالی شرکت ها مورد توجه بوده است. مسئولیت اجتماعی سازمان ها از جستارهای «اخلاق کسب و کار» است که به بررسی نقش شرکت ها در حوزه اجتماع می پردازد. مسئولیت اجتماعی شرکتی، مجموعه وظایف و تعهداتی است که شرکت باید در راستای حفظ، مراقبت و کمک به جامعه ای که در آن فعالیت می کند، انجام دهد. همچنین همواره تاثیر ابعاد مختلف اقتصاد کلان، همچون تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم و نرخ بازده بدون ریسک بر مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی شرکت ها، برای طرفداران محیط زیست موضوعی مهم تلقی شده است. مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه بین شاخص های کلان اقتصادی با تغییرات سطح افشای موارد مرتبط با اجتماعی و زیست محیطی که در صورت های مالی و یادداشت های همراه این صورت ها، انجام شده است. این مقاله به روش شبه تجربی با بررسی 79 شرکت، در سال های 1380 تا 1393 به صورت میان رشته ای بین حسابداری و اقتصاد انجام شده است. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندگانه و داده های تابلویی با روش اثرات ثابت استفاده شده و برای سنجش مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی، شاخص کی ال دی به کار گرفته شده است. نتایج تحلیلی داده های پژوهش و آزمون فرضیه ها نشان داد، بین شاخص های کلان اقتصادی همانند نرخ تورم و تولید ناخالص داخلی و نمره تغییرات افشای مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی شرکت ها، رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد بین نرخ بازده بدون ریسک و مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی شرکت ها، رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، مالکیت نهادی، مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی، نرخ بازده بدون ریسک، نرخ تورم
|
  • T. Miremadi * Pages 1-25
    Here we present an overview of the theoretical evolution of the field of Science, Technology, and Innovation Policy (STIP) research and its implications on the progressive evolution from a single discipline of Neo-classical economics to an interdisciplinary research field with critical and reflective capacity. Research field can be more empowering to offer relevant policy if the integration among the involved disciplines is higher. This overview will help in determining if different paradigmatic turns this field has gone through, during the last 60 years, has prepared the field to offer more salient policy advice to the policymakers for the complex problems. The research unit is "research program" that each theoretical paradigm developed around the notion of "Failure" which justifies the public intervention in STIP space. Drawing on Klein–Welsh classification, the conceptual model was constructed on Fritsch technological instrumentalism-McCarthy's technological essentialism. The findings of this study are: First, this research field has gone through two significant paradigmatic shifts; from instrumentalism to technological essentialism of evolutionary economics and now to interactionism of multi-level perspective approach. Second, these two turns have increased the complexity of the level of analysis, the integrated disciplines and the level of integration within the field. Based on the conceptual framework, the study concludes that the field of STIP is emerging more integrated at the level of its foundations and by being more reflective and critical. It has increased its power to provide more relevant policy prescriptions for wicked problems.
    Keywords: Evolutionary economics, Interdisciplinarity, Multi-Level perspective, Paradigmatic turns, Science, technology, innovation policy research
  • A. Shirin *, L. Forozandeh, H. Danaeefard, A. Khaefelahi Pages 27-56
    The empowerment construct, which means “to empower” and “to enable”, has been discussed as an interdisciplinary construct at multiple times and in different fields. At the beginning of transformation, in the fields of religion and sociology the construct referred to power sharing. During the following years, when the empowerment construct was discussed in the fields of education, psychology, and social work, the promotion of human welfare was identified as its ultimate goal. The main connection between productivity and empowerment has been considered in the field of management. This article aims to analyze the evolution of the empowerment construct in natural science, social sciences, and humanities in Iran. Thus, the required data was collected from 250 articles published in Iranian journals based on the qualitative content analysis method. The data was then analyzed according to the cluster analysis method using SPSS 23 and the Kruskal-Wallis statistical methods. The results indicate that the construct focused more on improving human resource productivity in the field of management while in other disciplines, the construct is focused on power sharing and promoting human welfare. Moreover, Iran has tried to model the subject of human excellence on an Iranian-Islamic approach. The authors recommend adopting an interdisciplinary perspective along with a psychological, structural, or combined approach for a proper understanding of the empowerment construct and designing a comprehensive model. This empowers researchers to design a comprehensive understanding of construct with multiple approaches. More extensive studies need to be conducted for the localization of these structures.
    Keywords: empowerment, interdisciplinary construct, productivity, human resources, human welfare, power sharing
  • S.M. Fazelian *, S.R. Eqbali Pages 57-80
    Islamic architecture is considered as an important and significant historical tradition. For Iranians, this tradition is more than historical and is mentioned as a part of the identity of architecture in Islamic Iran. Many theories have tried to explain Islamic architecture but could only determine a part of its coordination possibly due to their adopted methods. These theories have lost their capability of effective application because they have neglected the practical and concrete aspects (which all can be named under the title of “lifestyle”). The goal of this article is to include the concept of lifestyle in the definition of Islamic architecture, after presenting and criticizing theories mentioned in the research literature. This article emphasizes that lifestyle is the missing element of theories on Islamic architecture and that Islamic architecture can be applicable in the social life of the Iranians by including lifestyle in its definition.
    Keywords: empowerment, interdisciplinary construct, productivity, human resources, human welfare, power sharing
  • E. Lashgari Tafreshi *, A. Valigholizadeh Pages 81-102
    One of the most important topics have been studied in Cultural geography field, is investigating the relationship between environment conditions and its effects on culture and how their mutual influence on each other. In this regard, some cultural elements are raised by natural geography condition and is related by natural dimensions and characteristics of geographic space. These ecological characteristics lead formation of the unique cultural landscape of space. In other word, the reasons for the emergence of this symbol culture were related to natural features. For example, many part of the religion function include provide solutions for problems that there are in the place. This trend is terminated to the formation of religious thoughts that particularly is led by natural space. Obviously, Religion in Iran is certainly not the exception in this category, and there is some part of fundamental causes of characteristics Religions in Iran were affected by natural foundations of Iran’s plateau. In this regard, in this paper this question has been proposed, how had been affected natural geographical indexes on religious thoughts before Islam rise and after it? In this research for responding to this question, have been struggled with explanting and analytical approaches, was checked natural fundamental causes of religious thoughts in Iran. Finding research reveals that, natural conditions of Iran plateau or even in the Middle East such as climatologic characteristics or geomorphologic conditions, hydro issues, have been very effective roles on religious thoughts before entering of Islam to Iran and after it.
    Keywords: Iran, religion, religious beliefs, natural geography, Culture
  • M. Ghaffari *, A. Igder Pages 103-124
    Considering widespread implication of development projects, it seems that development is the only solution for elimination of problems such as poverty, starvation, insecurity and eventually justice. Developmental state and good governance theory are two major development theories which formulate the attainment of the mentioned goals. Developmental state theorists argue that development achievement requires a powerful state while supporters of the good governance idea, believe that development depends on elevating the governances quality and creation of trust between state and citizens. These two theories have many theoretical tensions. In this article we investigate such tensions and have come to the conclusion that developmental state and good governance theory have no discrepancies. Actually implementation and dissemination of good governance needs developmental state, in the other words, it is prerequisite for good governance.
    Keywords: development, developmental state, good governance
  • A. Gorgi *, A. Moghadas, J. Gorgi Pages 125-153
    The purpose of this article is to study the Turner's works in the field of sociology of body and its relationship with human rights. Although the study of citizenship has been an important development in contemporary sociology, the nature of rights has been largely ignored. Only in the 1990s the works of Bryan Turner led to the development of a new sociology of human rights. This article defends the claim that human rights is a legitimate subject of inquiry for sociologists. Method of recent article is documentary. Turner sociological studies in the field of medical, body, human rights and religion can be an example of multidisciplinary and interdisciplinary studies in humanities. Turner, in his works has tried to take advantage of concepts and findings of sociology of body, politics and philosophical anthropology, as well as embodiment and vulnerability and find materialist basis for defending human rights universal claims. He knows sociology of body as a basis for the defense of human rights universal concepts and alternative discourse to the natural law tradition. According to him, human rights as an institution beyond citizenship, is a substitute for citizenship and its challenges. In summary, The article argues that a sociology of human rights is very important, because, there are obvious limitations to the idea of citizenship which is based on membership of a nation state. Therefore, human rights as a sociological concept is an important supplement to the existing idea of citizenship.
    Keywords: sociology of body, embodiment, vulnerability, human rights, citizenship, cosmopolitan virtue
  • H. Shafiei *, A. Khodamipour, M. Dastgir Pages 155-173
    In recent years, the social and environmental responsibility of businesses and the influencing variables were considered by environmental activists and different groups using financial reports of the businesses. Social responsibility of companies is of “business ethics”, which deals with the role of companies in social domain. Business social responsibility is a set of tasks and commitments, which the firm should fulfill them in order to maintain, take care, and help the community operating in which. In addition, the impact of macroeconomic aspects, such as Gross Domestic Products (GDP), inflation, and rate of return without risk, on social and environmental responsibility of companies is of great concern to environmental activists. The current study aimed at evaluating the association between macroeconomics indices and changes in the level of social and environmental disclosure noted in financial reports and notes. The current quasi-experimental interdisciplinary study, covering accounting and economics, was conducted on 79 companies from 2001 to 2014. The multivariate regression and table data analysis were used for theory testing using the fixed effect method. To assess the social and environmental responsibility, the KLD index was employed. Results of data analysis and theory testing showed no significant association between macroeconomics indices- such as inflation and GDP- and changes in the level of social and environmental responsibility of the firms.
    Keywords: gross domestic product, institutional ownership, rate of return without risk, rate of inflation, social, environmental responsibility