فهرست مطالب

تحقیقات سلامت در جامعه - سال سوم شماره 4 (زمستان 1396)

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال سوم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینا محققی *، احمد جنیدی جعفری، مهدی فرزادکیا، میترا غلامی صفحه 1
    مقدمه و هدف
    امروزه گسترش روزافزون استفاده از آنتی بیوتیک ها جهت کنترل بیماری های انسان و حیوانات و نیز عدم توجه به دفع پسماندهای دارویی، فاضلاب های بیمارستانی و صنایع دارویی موجب بروز معضلات زیست محیطی شده است. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی کارایی حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین به عنوان پسماند دارویی در طول فرایند کمپوست سازی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی و کاربردی برای تهیه کمپوست از مخلوطی از فضولات دامی، زائدات میوه، کاه و لجن استفاده گردید. مدت فرایند 40 روز بود. سیپروفلوکساسین در سه غلظت 20 ، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم به راکتورهای کمپوست اضافه گردید. شرایط دما، رطوبت، Carbon to Nitrogen) C/N ) و pH کمپوست تحت کنترل بود. نمونه برداری از راکتورها به صورت هفتگی صورت گرفت و جهت آنالیز آنتی بیوتیک ها از دستگاه (HPLC(High Performance Liquid Chromatograpy استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 22 و براساس آزمون آماری واریانس یک طرفه ( ANOVA ) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان حذف سیپروفلوکساسین پس از 21 روز و در انتهای فاز ترموفیلیک در راکتورهای حاوی 20 ، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم آنی بیوتیک به ترتیب برابر با 47 / 89 ، 81 / 88 و 46 / 86 درصد بود. همچنین در انتهای فرایند، میزان حذف برای هر سه راکتور 99 / 99 درصد بوده است. شایان ذکر می باشد که ویژگی های فیزیکی- شیمیایی کمپوست نهایی در محدوده استاندارد ملی بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از فرایند کمپوست هوازی جهت حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین، اثربخش و سازگار با محیط زیست می باشد؛ به طوری که در پایان فرایند 99 / 99 درصد سیپروفلوکساسین حذف شد.
    کلیدواژگان: سیپروفلوکساسین، کمپوست، آنتی بیوتیک، پسماند دارویی
  • نفیسه اسمعیلی نفط چالی *، سیاوش اعتمادی نژاد، جمشید یزدانی چراتی صفحه 12
    مقدمه و هدف
    رضایت شغلی درکی از پاسخهای درونی فرد است و پژوهشگران از آن به عنوان کارآمدترین مفهوم برای بیان ارزیابی افراد از شرایط موجود در محیط کار (فعالیت و نظارت) نام برده اند و معتقد هستند افرادی که از شغل خود راضی تر می باشند، نسبت به سازمان محل خدمت خود تعهد بیشتری دارند. در این راستا، هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان رضایت شغلی کارکنان یکی از بانک های استان مازندران و ارتباط آن با مولفه های مورد نظر می باشد.
    روش کار
    اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه خوداظهاری Job Descriptive Index) JDI ) از کلیه کارکنان بانک به روش سرشماری جمع آوری گردیدند. این پرسشنامه در قالب 70 سوال و شش خرده مقیاس خود شغل ( 22 سوال)، سرپرستی ( 14 سوال)، همکار (11 سوال)، حقوق و مزایا (7 سوال)، ارتقا ( 9 سوال) و محیط کار ( 7 سوال) میزان رضایت شرکت کنندگان را مورد سنجش قرار داد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از SPSS 16 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی کارکنان 25 / 33 سال (با گستره سنی 27 تا 48 سال) و میانگین رضایتمندی آنها 79/70 بود که کمترین میزان رضایتمندی از حقوق و دستمزد و بیشترین آن از مسئول مستقیم به دست آمد. علاوه براین، ارتباط معناداری بین سوابق خدمتی بالا (بیش از 10 سال) و رضایت شاغلین از مولفه هایی چون حقوق و دستمزد (045 / P= 0 )، ارتقا ( 012 / P= 0 )، همکار ( 026 / P= 0 ) و محیط کار ( 001 / P= 0 ) مشاهده شد. بین سن کمتر از 30 سال با رضایت از حقوق و دستمزد نیز ارتباط معناداری ( 047 / P= 0 ) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که بهبود و غنای حقوق و دستمزد، افزایش فرصت های پیشرفت و بهینه سازی شرایط محیط کار می تواند رضایت شغلی کارکنان را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کارکنان بانک، مولفه، پرسشنامه JDI
  • شهین احمدی *، سمیه رهدار، سمیه سامانی صفحه 21
    مقدمه و هدف
    آنیلین یک ترکیب ساده آروماتیک حلقوی است که سمی و سرطان ز ا بوده و کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف دارد و با توجه به حلالیت بالا در آبهای سطحی و زیرزمینی به وفور یافت می شود. ورود این ترکیب به محیط مشکلات متعددی را در پی دارد. در این راستا هدف از مطالعه حاضر حذف آنیلین با استفاده از جاذب خاکستر بادام کوهی می باشد.
    روش کار
    مقادیر جذب تعادلی تابعی از pH محلول ( 9،7،5،3 و 11 )، زمان تماس ( 150 - 20 دقیقه)، دوز جاذب ( 4/ 0، 6/ 0، 8/ 0، 1، 2/ 5 و 1/ 1 گرم بر لیتر) و غلظت اولیه آنیلین ( 150 - 20 میلی گرم بر لیتر) می باشد. در این مطالعه سینتیک های جذب مختلفی از جمله سینتیک شبه درجه اول ، شبه درجه دوم و Elovich مطالعه شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که خاکستر بادام کوهی می تواند آنیلین را به میزان 65 درصد در pH=7 ، غلظت اولیه آنیلین 90 میلی گرم بر لیتر ، زمان تماس 120 دقیقه و دوز جاذب 8/ 0 میلی گرم در لیتر کاهش دهد. در مطالعه حاضر مدل های سینتیکی مختلفی برای توصیف داده های سینتیکی به کار رفتند که در این میان مدل سینتیکی شبه درجه دوم با نتایج منطبق بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده می توان گفت که جاذب خاکستر بادام کوهی نه تنها ماده ای ارزان قیمت است؛ بلکه پارامتری موثر در حذف آنیلین می باشد.
    کلیدواژگان: آنیلین، سنتیک جذب، بادام کوهی، محلول های آبی
  • فاطمه نوروزی، معصومه باقری نسامی *، فاطمه زمانی صفحه 33
    مقدمه و هدف
    رضایت شغلی حدی از احساسات و نگرش های مثبتی است که افراد نسبت به شغل خود دارند. به نظر می رسد که رضایت شغلی پرستاران از عوامل مهم تاثیرگذار بر سلامت روان آن ها می باشد؛ از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه رضایت شغلی با سلامت روان پرستاران طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1395 در ارتباط با 250 نفر از پرستاران بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای به تناسب تعداد پرستاران هر بخش از بیمارستان صورت گرفت. معیار ورود به پژوهش داشتن حداقل یک سال سابقه کار در رشته پرستاری بود. داده ها توسط پرسشنامه استاندارد سلامت روان 28 سوالی، پرسشنامه استاندارد رضایت شغلی 19 سوالی و پرسشنامه اطلاعات جمعیتی- اجتماعی گردآوری شدند و با استفاده از نرم افزار SPSS ، آزمون های آماری توصیفی، کای دو و ضریب همبستگی Pearson تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    میانگین سنی پرستاران 83 / 5± 71 / 31 سال و میانگین سلامت روان آنها 49 / 11 ± 42 / 19 بود که با توجه به طبقه بندی در حیطه اختلال در سلامت روان ضعیف قرار می گیرد. علاوه براین، میانگین رضایت شغلی پرستاران 60 / 10 ± 62 / 57 بود که با توجه به طبق هبندی در حیطه رضایت شغلی بسیار خوب جای دارد. از سوی دیگر، ارتباط معنادار و معکوسی بین رضایت شغلی و اختلال در سلامت روان وجود داشت؛ به این معنا که با افزایش رضایت شغلی، اختلال در سلامت روان کمتر می شد ( 01 / .r=- 0/15 ،P= 0)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه مشخص گردید که بین رضایت شغلی و اختلال در سلامت روان ارتباط معنادار و معکوسی وجود دارد؛ به این معنا که با افزایش رضایت شغلی می توان اختلال در سلامت روان را کاهش داد؛ بنابراین سیاست گذاران می توانند از نتایج این مطالعه برای ارتقای شغلی پرستاران بهره ببرند و تمهیدات لازم برای افزایش رضایت را طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، رضایت شغلی، پرستاران، بیمارستان های آموزشی، عوامل جمعیتی - اجتماعی
  • سیمین حق روان، محمد علیزاده *، الهه فرومندی، مهسا مهاجری صفحه 41
    مقدمه و هدف
    نان به عنوان تامین کننده بخشی از کالری، پروتئین ها، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطابق با تئوری عمل منطقی، نگرش و هنجارهای انتزاعی عواملی هستند که بر قصد فرد در مورد انجام یک رفتار و در نهایت انجام آن رفتار توسط فرد اثر می گذارند. از آنجایی که مصرف کنندگان نانهای بسته بندی را بیشتر ترجیح می دهند، این مطالعه با هدف طراحی پرسشنامه ای معتبر در مورد عوامل تاثیرگذار بر مصرف نانهای بسته بندی نسبت به غیربسته بندی انجام شد.
    روش کار
    مطالعه مقطعی حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که در آن از طریق سه بحث گروهی متمرکز و مصاحبه با اساتید متخصص، پرسشنامه ای براساس تئوری عمل منطقی طراحی گردید. بررسی روایی با استفاده از روش های اندازه گیری روایی محتوا و روایی صوری با پانل خبرگان 11 نفری انجام شد و برای تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید.
    یافته ها
    پرسشنامه اولیه شامل 51 آیتم بود که پس از بررسی روایی و پایایی آنها، تعداد آیتمهای پرسشنامه نهایی معادل 44 سوال به دست آمد که 17 سوال در بخش نگرش تغذی های، 10 سوال در بخش هنجار انتزاعی، 8 سوال در بخش قصد رفتاری و 9 سوال در بخش رفتار تغذیه ای قرار گرفتند. میانگین شاخص روایی محتوای پرسشنامه نهایی برابر با 90 / 0 و ضریب کرونباخ آن معادل 83 / 0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه مشخص گردید که پرسشنامه طراحی شده در این مطالعه از روایی و پایایی نسبی خوبی برخوردار است و می تواند به منظور شناسایی عوامل تاثیرگذار بر ترجیحات مصرفک نندگان در مصرف نا نهای بسته بندی نسبت به غیربسته بندی با استفاده از تئوری عمل منطقی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، پرسشنامه، نان بسته بندی، تئوری عمل منطقی
  • سمیرا سالاری، مجتبی افشارنیا، مهدی قاسمی، آسیه متعلمی * صفحه 51
    مقدمه و هدف
    فنل از ترکیبات رایج در پساب صنایع بوده و به دلیل ویژگی های خاص خود همچون سمیت بالا و سرطان زایی، سلامت انسان و محیط زیست را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از تکنولوژی های موثر برای حذف آن استفاده از جاذب ها می باشد. در این مطالعه کارایی خاکستر پوسته Citrullus colocynthis به عنوان یک جاذب طبیعی در حذف فنل از محلول های آبی بررسی گردید.
    روش کار
    مطالعه حاضر در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد و در آن اثر پارامترهای مختلف مانند غلظت اولیه فنل ( 10،20،50،80 و 100 بخش در میلیون)، زمان تماس ( 2، 5 ، 10 و 30 دقیقه)، دوز جاذب ( 0/5 ، 1،3،5،7 و 10 گرم بر لیتر) و (2-12) pH مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، رفتار فرایند جذب با مدل های ایزوترم لانگمویر و فروندلیچ در دمای کنترل شده مدلسازی گردید. به منظور تحلیل نتایج نیز از نرم افزار Excel استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بالاترین میزان حذف فنل در( 79/8 درصد )pH =2 ، غلظت اولیه فنل (20 بخش در میلیون) ، دوز جاذب (5 گرم بر لیتر) و زمان تماس 10 دقیقه به دست آمد. علاوه براین، ضرایب همبستگی ایزوترم های فروندلیچ و لانگمویر حاکی از آن بود که جذب فنل توسط خاکستر پوسته Citrullus colocynthis با مدل فروندلیچ مطابقت بیشتری دارد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه حاضر می توان از خاکستر بذر Citrullus colocynthis به عنوان یک جاذب ارزان و در دسترس برای حذف فنل از محلول های آبی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آلاینده های آب، جذب سطحی، دما، فنل، Citrullus colocynthis
  • شکوه کریمی، فرزانه افخمی نیا *، فرشته طالب پورامیری صفحه 63
    مقدمه و هدف
    سبک زندگی یکی از مهمترین شاخصهای ارتقای کیفیت زندگی افراد است. با توجه به اهمیت نقش کارکنان به عنوان نیروی انسانی ارزشمند، هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت ابعاد مختلف سبک زندگی و برخی از فاکتورهای مرتبط با آن در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر 186 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری طبق های تصادفی وارد مطالعه شدند. برای اندازه گیری سبک زندگی از پرسشنامه سبک زندگی ( LSQ :Life Style Questionnaire ) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نیز از طریق ارائه آمار توصیفی، آزمو نهای t ، مربع کای، ضریب همبستگی Spearman و رگرسیون خطی صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره سبک زندگی کارکنان 208 / 22 ± 206 از 272 نمره بود و وضعیت سبک زندگی 4/ 59 درصد از آن ها خوب ارزیابی شد. از میان ابعاد مختلف سبک زندگی، حیطه ورزش و تندرستی کمترین نمره را به خود اختصاص داد. بر مبنای نتایج دریافت گردید که زنان در حیطه پیشگیری از حوادث و مردان در ورزش و تندرستی وضعیت بهتری دارند. علاوه براین، ارتباط آماری معناداری بین جنسیت با حیطه ورزش و تندرستی؛ وضعیت تاهل با حیطه اجتناب از داروها و مواد مخدر؛ سن با حیطه پیشگیری از حوادث؛ شاخص توده بدنی با وضعیت کلی سبک زندگی کارکنان، حیطه کنترل وزن و تغذیه، حیطه پیشگیری از بیماری ها و حیطه سلامت معنوی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج می توان گفت که اگرچه نمره میانگین وضعیت سبک زندگی بیشتر کارکنان در سطح متوسط و خوب بود؛ اما در حیط ه های ورزش و تندرستی ، وزن و تغذیه وضعیت مناسبی نداشت؛ از این رو انجام مداخلات جهت ارتقای سلامت کارکنان در این حیطه ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، کارکنان، پرسشنامه LSQ، سلامت جسمی، سلامت روانی
  • جمشید بهمئی *، محمد خواصی، فرحناز صالحی نیا، روح الله روهنده، معصومه اسدی، ساسان قربانی صفحه 75
    مقدمه و هدف
    آگاهی و دانش مدیران در حیطه اعتباربخشی نقش برجسته ای در اجرای موفق این برنامه خواهد داشت؛ از این رو طراحی و اجرای یک مطالعه پژوهشی با هدف بررسی دانش و نگرش تیم مدیریت اجرایی بیمارستا نهای آبادان و خرمشهر در مورد برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ضروری به نظر می رسد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود که در نیمه اول سال 1396 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه اعضای تیم مدیریت اجرایی بیمارستا نهای شهرهای آبادان و خرمشهر بودند. روش نمونه گیری از نوع سرشماری و تعداد نمونه 46 نفر بود. برای جم عآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. شایان ذکر است که روایی و پایایی پرسشنامه قبلا سنجیده شده بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیش از نیمی از شرکت کنندگان درباره الزامات، اهداف، اصول و مفاهیم استانداردهای اعتباربخشی و احساس نیاز درباره شرکت در دور ه های اعتباربخشی، دانش و آگاهی زیادی داشتند. علاوه براین، نگرش و انتظارات بیش از نیمی از شرکت کنندگان درباره تاثیر اعتباربخشی بر افزایش اعتماد عمومی و بهبود وجه بیمارستان، افزایش کیفیت خدمات، افزایش میزان رضایت بیماران، افزایش ایمنی و خدمات و بهبود و تسهیل فرایندهای بیمارستان زیاد بود. در این پژوهش اختلاف بین دانش و نگرش شرکت کنندگان ناچیز به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به آگاهی متوسط مدیران بیمارستان ها در مورد اعتباربخشی، آموزش و آگاه سازی آن ها در این زمینه ضروری م یباشد. همچنین با توجه به نمره بالای نگرش و انتظارات مدیران از مبحث اعتباربخشی می توان امیدوار بود که روند اجرای اعتباربخشی در این بیمارستا نها به صورت اصولی و موثرتری پیش رود تا در نهایت منجر به ایمنی و رضایت هرچه بیشتر بیماران گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، مدیران، اعتباربخشی
|
  • Mina Mohagheghi *, Ahmad Jonidi Jafari Dr, Mahdi Farzadkia Dr, Mitra Gholami Dr Page 1
    Introduction and
    Purpose
    The growing trend of using antibiotics to control human and animal diseases and lack of attention to the disposal of medical, hospital, and pharmaceutical industry wastes have led to the emergence of environmental problems. regarding this, the present study was conducted to determine the antibiotic degradation of ciprofloxacin during the composting process.
    Methods
    The present experimental study was conducted using a mixture of livestock manure, fruit residue, straw, and sludge to prepare compost over 40 days. Ciprofloxacin was added to the compost reactors at three concentrations of 20, 50, and 100 mg/kg. The temperature, humidity, carbon to nitrogen ratio, and pH of the compost were monitored, and reactor sampling was performed weekly. The analysis of antibiotics was accomplished using a high-performance liquid chromatography. The data were analyzed through the one-way ANOVA in the SPSS software (version 22).
    Results
    According to the results, the rates of ciprofloxacin degradation at day 21 and end of the thermophilic phase were 89.47, 88.81, and 86.46% in reactors 20, 50, and 100 mg/kg, respectively. At the end of the process, all three reactors had the removal rate of 99.99%. Moreover, the physio-chemical properties of the final compost were within the national standard.
    Conclusion
    As the findings indicated, the use of aerobic composting process to degrade ciprofloxacin is an economical, effective, and environmentally friendly method. Accordingly, at the end of the process, 99.99% of ciprofloxacin was degraded.
    Keywords: Ciprofloxacin, Compost, Antibiotic, Pharmaceutical waste
  • Nafiseh Esmaili Naft Chali *, Siavash Etemadinezhad Dr, Jamshid Yazdani Charati Dr Page 12
    Introduction and
    Purpose
    Job satisfaction is an understanding of the individual's inner responses, and researchers have referred to it as the most efficient concept for expressing an individual's assessment of the conditions in the work environment (activity and supervision). They believe that those who are more satisfied with their job are more committed to their organization. We aimed to determine the level of job satisfaction among the staff of one of the banks in Mazandaran Province, Iran, and its relation with a number of components.
    Methods
    The required information was collected using the self-rated questionnaire of job descriptive index (JDI) from all the bank employees through the census sampling method. This questionnaire comprises 70 items and 6 subscales work (22 items), supervision (14 items), colleagues (11 items), pay (7 items), promotion (9 items), and work environment (7 items). Data analysis was performed using SPSS version 16.
    Results
    The mean age of the staff was 33.25 years (range: 27 to 48 years). The mean satisfaction score was 79.70. The lowest satisfaction rate pertained to pay and the highest belonged to direct supervision. We found a significant relationship between high job experience (more than 10 years) and employee satisfaction with components such as pay (P=0.045), promotion (P=0.012), colleagues (P=0.026), and work environment (P=0.001). Moreover, we found a significant association between age (less than 30 years) and satisfaction with pay (P=0.047).
    Conclusion
    Our findings showed that increasing pay and benefits, optimizing progress opportunities, and improving working environment could enhance job satisfaction among employees.
    Keywords: Job satisfaction, bank employees, factors, IDJ questionnaire
  • Shahin Ahmadi *, Somayeh Rahdar, Somayeh Samani Page 21
    Introduction and
    Purpose
    Aniline is a simple aromatic compound that has a wide application in various industries. This compound has mutagenic and carcinogenic properties. Given the solubility and high toxicity of aniline, the entrance of this compound into the surface and ground water can endanger human and environment and disturb aqueous species life . Regarding this, the present study was conducted to investigate the elimination of aniline from aqueous solutions by means of Arachis hypogaea ash.
    Methods
    The equilibrium adsorption level was determined as a function of the solution pH (i.e., 3, 5, 7, 9, and 11), contact time (i.e., 20-150 min), adsorbent doses (i.e., 0.4, 0.6, 0.8, 1, 1.2, and 1.5 g/L), and aniline initial concentration (i.e., 20-150 mg/L). Adsorption kinetic was assessed using pseudo first order, pseudo second order, and Elovich kinetics.
    Results
    According to the results, Arachis hypogaea ash was capable of reducing aniline by 65% at the pH of 7, initial aniline concentration of 90 mg/ L, contact time of 120 min, and dosage of 0.8 g/L. Regarding the adsorption kinetics, and a second-order equation resulted in the achievement of the best fit.
    Conclusion
    As the finding indicated, Arachis hypogaea ash as an inexpensive absorbent was a quite effective substance for the removal of aniline from water and wastewater.
    Keywords: aqueous solutions, Kinetics, Aniline, Amygdalus
  • Norouzi, Masoumeh Bagheri Nesami Dr *, Zamani Page 33
    Introduction and
    Purpose
    Job satisfaction is a measure of positive feelings and attitudes that people hold about their job. It seems that job atisfaction is an important factor affecting mental health. We aimed to determine the relationship between job satisfaction and mental health in nurses.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in 2016 on 250 nurses in hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences, Iran. Sampling was performed through stratified random sampling method in proportion to the number of nurses in hospital wards. The inclusion criterion was at least one year of work experience in nursing. Data were collected by using the 28-item Mental Health Questionnaire, the standard job satisfaction questionnaire (19 items), and a socio-demographic information form. To analyze the data, descriptive tests, Chi-square test, Pearson correlation coefficient were used in SPSS.
    Results
    The mean of age of the nurses was 31.71±5.83 years. The mental health average score was 19.42±11.49, indicating poor mental health. The mean job satisfaction score was 57.62±10.60, demonstrating very high job satisfaction. There was a significant negative correlation between job satisfaction and mental health problems, that is, with increasing job satisfaction, mental health problems are reduced (r= - 0.15, P=0.01).
    Conclusion
    According to our results, there was a significant negative correlation between job satisfaction and mental health. In other words, by increasing job satisfaction, mental health disorders can be reduced. Therefore, the results of this study can be used by policy makers to improve the nursing profession and adopt the necessary measures designed to promote job satisfaction.
    Keywords: Mental health, Job satisfaction, Nursing, Teaching hospitals, Socio demographic data
  • Simin Hagh Ravan, Mohammad Alizadeh *, Elahe Foroumandi, Mahsa Mohajeri Page 41
    Introduction and
    Purpose
    Bread is of particular importance as a supplier of portions of calories, proteins, vitamins, and minerals needed by the body.
    According to the reasoned action theory, attitudes and subjective norms are factors that influence the individual's intention to do one's behavior and ultimately to do that behavior. Since consumers prefer packed bread to non-packed bread, we aimed to design a valid questionnaire on the factors affecting the use of packed bread compared to non-packed using the reasoned action theory.
    Methods
    This was a cross-sectional, descriptive, analytical study. We designed a questionnaire according to the theory of reasoned action and based on three sessions of focused group discussion and interviews with nutrition specialists. Content and face validity of the scale was established by a panel of 11 experts. To confirm the reliability of the scale, Cronbach’s alpha coefficient was applied.
    Results
    The first draft of the questionnaire contained 51 items. After determining the validity and reliability of the items, 44 items remained, 17 of which were on attitude, 10 on subjective norms, 9 on behavioral intention, and 8 on nutritional behavior. For the final questionnaire, the average content validity index was calculated to be 0.90 and Cronbach’s Alpha coefficient was 0.83.
    Conclusion
    The results suggested that the developed questionnaire is a valid and reliable tool, and it can be used to identify the factors affecting consumer's preferences regarding the use of packed bread compared to non-packed bread using the reasoned action theory.
    Keywords: Validity, Reliability, Questionnaire, packed bread, Reasoned action theory
  • Samira Salari, Mojtaba Afsharnia, Mehdi Ghasemi, Asiyeh Moteallemi * Page 51
    Introduction and
    Purpose
    Phenol is one of the common pollutants found in many industrial effluents , which affects the environment and human health due to its special features like high toxicity and carcinogenic properties. The use of adsorbents is one of the most effective strategies for the removal of phenol. In this study, we investigated the efficiency of Citrullus colocynthis shell ash as a natural adsorbent in phenol removal from aqueous solutions.
    Methods
    This was an experimental study, where the effect of different variables such as the initial phenol concentrations (i.e., 10, 20, 50, 80, and 100 ppm), contact time (i.e., 2, 5, 10, and 30 min), adsorbent dose (i.e., 0.5, 1, 3, 5, 7, and 10 g/L) and pH (2-12) were studied. Then, the adsorption process was described with Freundlich and Langmuir isotherms at controlled temperatures. Excel software was used for data analysis.
    Results
    The results revealed that the highest removal rate of phenol was obtained at pH of 2 (79.8%), primary phenol concentration of 20 ppm (66.4%), adsorbent dose of 5 g/l (86.8%), and contact time of 10 minutes. Also, the correlation coefficients of isotherms (Freundlich and Langmuir) showed that phenol adsorption by Citrullus colocynthis shell ash had more accordance with the Freundlich model than the Langmuir model.
    Conclusion
    We found that Citrullus colocynthis shell ash can be used as a lowcost and accessible adsorbent for phenol removal from aqueous solutions.
    Keywords: Adsorption, Citrullus Colocynthis, Phenol
  • Shokooh Karimi, Farzaneh Afkhaminia *, Fereshteh Talebpour Amiri Page 63
    Introduction and
    Purpose
    Lifestyle is one of the most important indicators of improvement in the quality of life. Given the important role of staff as a valuable human resource, we aimed to determine different dimensions of lifestyle in employees of Mazandaran University of Medical Sciences, azandaran, Iran, in 2017.
    Methods
    A descriptive cross-sectional study of 186 employees was carried out. The participants were chosen through the stratified random sampling method. The Life Style Questionnaire (LSQ) was used to evaluate lifestyle. To analyze the data, we used descriptive statistics, t-test, Chi-square test, Spearman correlation coefficient, and linear regression test in SPSS.
    Results
    The mean score of staff lifestyle was 206±22.21 (out of a total of 272 points). The lifestyle status in 59.4% of the cases was good. The lowest score was related to exercise and health. Women had higher scores in the prevention of accidents and men obtained higher scores in the domain of exercise and health. There was a significant relationship between gender and exercise and health (P=0.026), marital status and avoidance of medications and illicit drugs (P=0.036), age and prevention of accidents (P=0.005), body mass index and overall lifestyle status of the staff (P=0.004), weight control and nutrition (P=0.001), as well as disease prevention and spiritual health (P=0.001).
    Conclusion
    Although the majority of employees had a moderate and good lifestyle, the domains of exercise and health, weight, and nutrition were not in a desirable status. We recommend adopting proper interventions for improving staff health in these domains.
    Keywords: Lifestyle, Staff, LSQ questionnaire, physical health, mental health
  • Jamshid Bahmei *, Mohammad Khavasi, Farahnaz Salehinia, Rouhollah Rouhandeh, Masoumeh Asadi, Sasan Ghorbani Page 75
    Introduction and
    Purpose
    Knowledge and attitude of administrators regarding accreditation play a significant role in its successful implementation. Thus, designing and implementing a survey is necessary to evaluate knowledge and attitudes of hospital executive management teams in the accreditation of Abadan and Khorramshahr hospitals, Iran.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in the first half of 2017. The statistical population of this study consisted of all members of the executive management teams of Abadan and Khorramshahr hospitals. The sampling method was census-based and the sample size was 46 persons. Data collection was conducted by using a questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire were already confirmed. Finally, the data were analyzed by SPSS software using descriptive statistics.
    Results
    More than half of the participants had a great amount of knowledge about the requirements, goals, principles, and concepts of accreditation standards, as well as the need to participate in accreditation courses. More than 50% of the participants also had high expectations and positive attitudes towards the impact of accreditation on increasing public trust, improving the face of hospital, enhancing service quality, increasing patient satisfaction, raising safety and services, and improving hospital processes. There was a non-significant relationship between knowledge and attitude among the participants.
    Conclusion
    Regarding the average awareness of hospital managers about accreditation, education and awareness-raising among them seems to be necessary. Considering the high score of managers’ attitudes and expectations regarding accreditation, the process of accreditation in these hospitals is hoped to be more effective, such that it will result in higher patient safety and satisfaction.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Managers, Accreditation