فهرست مطالب

مطالعات ادبی متون اسلامی - پیاپی 6 (تابستان 1396)

نشریه مطالعات ادبی متون اسلامی
پیاپی 6 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس اقبالی * صفحات 9-28
    دعا، تبلور استمداد از سرچشمه فیض و پاسخ به یکی از اساسی ترین نیاز های متعالی بشر است و هر انسانی فارغ از کیش و آیینی خاص و به فراخور شخصیت و رویکردهای فکری خود به آن تمسک می جوید.
    سابقه دعا در ادب عربی و فرهنگ اسلامی؛ بویژه در سیره پیامبر اکرم صلوات الله و سلامه علیه و ائمه اطهار علیهم السلام و نقش آن در توجه دادن مردم به حقیقت مینوی ((Numinous) ، به پیدایش نصوصی ادبی و متمایز دعا انجامید.
    در این جستار با بررسی توصیفی تحلیلی پیشینه و ویژگی های ادب دعایی معلوم شده که گفتار دعایی دارای سابقه ای دیرین در فرهنگ عربی است و همچون دیگر انواع ادب عربی از قبیل فخر و غزل و اعتذار آراسته به قاعده کاهی و قاعده افزایی های ادبی است ولی در متون ادب اسلامی،غلبه گفتمان توحیدی، واچ آرایی های معنا دار، کاربست فراوان توازن های آوا آغرین، بویژه توازن نحوی از ویژگی های برجسته ادب دعایی است.
    کلیدواژگان: ادب دعایی، بینامتنی، آوا، توازن، صحیفه سجادیه
  • عزت ملاابراهیمی *، فاطمه قهرمانی صفحات 29-62
    وجود ارتباط بین تمامی واژگان قرآن کریم امری انکار ناپذیر است. از عصر نزول قرآن تا به حال مسلمانان در صدد تفسیر این کلام الهی و فهم معجزه جاودانه پیامبر اکرم بوده اند تا مسیر سعادت را به سلامت طی نمایند و در این راستا از مباحثی چون تناسب، سیاق و قرائن موجود در کلام استفاده کرده اند. حکمت آمیز بودن وجود کلمات و عبارات یکی از موضوعاتی است که از دیرباز مورد توجه قرآن پژوهان بوده است. از طرفی نیاز روزافزون جامعه اسلامی به درک و فهم عمیق و نیز موشکافی کلمات و عبارات قرآنی ضرورت بررسی دقیق واژه های قرآنی را دو چندان می کند. صفات مذکور در پایان آیات نیز از این اصل پیروی می کنند. بررسی ارتباط صفات پایان آیات با محتوای آنها در داستان حضرت موسی (ع) در سوره شعراء موضوع اصلی این تحقیق است که به روش توصیفی – تحلیلی تدوین شده است. از یافته های این پژوهش استنباط می شود که ارتباط و تناسب صفات پایانی با آیات ممکن است به چند صورت بروز یافته باشد که عبارتند از: ارتباط با واژه پیشین، هماهنگی با محتوای همان آیه، تناسب و ارتباط با آیه قبل و بعد، پیوند با محتوای چند آیه با محتوای کلی سوره. در ارتباط صفات با محتوای خود آیه ممکن است پیوند با صدر، میانه و یا ذیل آیه باشد.
    کلیدواژگان: انسجام، تناسب، سیاق، سوره شعراء، حضرت موسی (ع)
  • حیدر شیرازی *، زهره بهروزی صفحات 63-87
    استفهام از مهم ترین اسالیب طلب در قرآن و از مباحث علم معانی در بلاغت بوده و همواره در تفاسیر به ویژه تفسیر الکشاف به ساختار لفظی و مفهومی آن پرداخته شده است. حرف همزه اساس اسلوب استفهام و بیشترین تکرار را در قرآن دارد. زمخشری در تفسیر خود به استفهام حقیقی و مجازی اشاره داشته و فراتر از پیشینیان خود برای «همزه» ، معانی بلاغی در نظر گرفته که بالغ بر شانزده مورد می باشد که جز در موارد اندکی برای آنها شاخصی تعریف نکرده است. علاوه بر معنای یک وجهی همزه استفهام، معانی دو و یا چند وجهی نیز گفته شده است.
    زمخشری از ترکیب همزه با حرف نفی گاهی معنای تقریر و گاهی معنای تحقق یافتن را اراده کرده است. زمخشری به تقدیر همزه قبل از هل و ترکیب «الا» ی تنبیه از همزه استفهام وحرف نفی «لا» نیز اشاره دارد، و حرف (همزه) را عامل استفهام در دیگر ادوات استفهام به شمار آورده که همواره در تقدیر است. بیشترین نوع کاربرد استفهام از نظر زمخشری انکار ، سپس تقریر و در مرتبه بعد تعجب است که در قرآن به کار رفته است. در باب تمامیت تصدیر حرف (همزه) نیز زمخشری از اولین کسانی است که با رای سیبویه و جمهور علما مخالفت کرده است. همچنین زمخشری از حذف و ذکر و تخفیف و اشباع همزه در اختلاف قراءتها در تفسیر بلاغی خود بهره برده. و در خصوص حرف (ام) متصله و یا منقطعه معتقد است که جمله دلالت بر (همزه) محذوف دارد.
    کلیدواژگان: بلاغت، استفهام، همزه، زمخشری، الکشاف
  • اعظم پرچم *، زهرا انصاری طادی صفحات 87-122
    ترادف از جمله پدیده های مهم زبانی است که از دیرباز نظرات مختلفی درباره آن وجود داشته است. زبان شناسان متاخر، علت این اختلاف را عدم تعریف دقیق و جامع از این مسئله دانسته اند و پس از بیان تعریف ترادف، ترادف کامل را انکارنموده ،و یا تحت شرایط سختی آن را می پذیرند. آنان رابطه اشتراک و افتراق واژه ها را مطرح کردند و در این خصوص ، به نظریه ترادف سیاقی وجزئی رسیدند، ولی درباره تک تک واژه ها پژوهشی مستند ارائه نکردند.
    بافت و سیاق به عنوان مبنای اصلی ساخت کلام، نقش عمده ای در فهم مراد متکلم دارد و کشف آن مبتنی بر در نظر گرفتن قرائن کلام است و در مواردی تنها راه رسیدن به دلالت الفاظ بر معانی است. ولی با وجود مطالعات و تحقیقات زیاد در زمینه فهم واژگان مترادف قرآن، این روش کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
    قرآن پژوهان هر چند ترادف واژه های قرآن را بررسی کردند و کتابهای ترادف در قرآن را نوشتند ،ولی بیشتر سعی شان را بر لغت گذاشته و در آثارشان به نقش اساسی قراین آیات در تعیین مراتب ترادف اشاره نکرده اند.
    این پژوهش، ضمن بررسی لغوی واژه های قران، براساس قراین درون متنی و برون متنی موجود درآیات قرآن ،نوع ترادف جزئی،سیاقی و کامل آنها را، مشخص کرده و توسعه واژگان مترادف را که برگرفته از متن قرآن است بررسی می کند. از جمله دستاوردهای این روش پیدایش شبکه معنایی واژه های مترادف قرآن و زایش مترادف های جدید در بستر آیات است.
    کلیدواژگان: قرآن، قراین، ترادف جزئی، ترادف کامل، ترادف سیاقی
  • عبدالوحید نویدی *، شهریار نیازی، موسی بیات، علی عدالتی نسب صفحات 123-144
    شعر در نزد قدما اهمیت فراوانی داشته است؛ چنان که بدان حله می گفته اند. تار و پود این حله از عناصری تشکیل یافته که موسیقی از مهم ترین آن هاست و با دیگر عناصر شعری، پیوندی تنگاتنگ دارد. اگر موسیقی شعر با موضوع تناسب داشته باشد، نقش بسزایی در تاثیرگذاری شعر، انتقال معنا و عاطفه نهفته در آن دارد.
    ابن عرندس از شعرای نامور شیعه در مدح، منقبت و سوگ ائمه اطهار به ویژه امام حسین قصائد فراوانی سروده است. از مشهورترین قصاید وی در این زمینه، رائیه ای است که در آن به مدح ائمه اطهار و به ویژه رثای امام حسین می پردازد. از مهمترین نتایج مقاله می توان به این موارد اشاره کرد: ابن عرندس برای انتقال بخشی از عواطف و معانی مورد نظر خود به تکرار برخی از حروف و کلمات دست زده است. بحر طویل نیز به دلیل هجاهای فراوان و طولانی خود با عواطف و احساسات غمین شاعر همخوانی دارد. حرف روی «راء» مضموم، به قصیده شکل ملایمی بخشیده و شاعر با بهره گیری از صنایعی چون طباق و ای هام، علاوه بر ایجاد وحدت در شعر، موسیقی ابیات را دوچندان نموده است. مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی فضایی موسیقایی این قصیده می پردازد تا مشخص شود که شاعر تا چه اندازه توانسته است از عناصر موسیقایی در جهت انتقال معانی مورد نظر خود بهره گیرد.
    کلیدواژگان: رثا، موسیقی، رائیه، امام حسین، ابن عرندس
  • جعفر عموری *، عبدالرضا عطاشی صفحات 145-161
    زبان بدن از جمله مهمترین ابزار ارتباطی جامعه بشری می باشد که درگستره علوم مختلفی از قبیل تعلیم وتربیت، روانشناسی، علوم نظامی، روابط دیپلماتیک وادبیات قرار دارد؛ نقش زبان بدن در بستر متون ادبی جهت کشف مقاصد وداده های مفهومی وآرایه های ادبی که به صورت زبان بدن مجسم شده است؛ قابل توجه می باشد. این پژوهش، موضوع زبان بدن چشم در نهج البلاغه را از نظر دلالت های مفهومی و بلاغی مورد بررسی قرار می دهد. کتاب نهج البلاغه مملواز صنایع ادبی و لطافت های کلامی است. هدف از نگارش این مقاله بیان زاویه ای از زوایای شاهکارهای ادبی در ترکیب های زبان بدن با محوریت چشم در نهج البلاغه می باشد. زیرا که چشم یکی از اعضای پرکاربرد بدن در انتقال مفاهیم به دیگران به شمار می رود. روش پژوهش در مقاله پیش رو براساس روش مطالعه ی کتابخانه ای می باشد. با ژرف نگری در ترکیب های زبان بدن در نهج البلاغه و بررسی بلاغی و مفهومی آنها می توان به مفاهیم نغزی از چشم، دست یافت. یافته های این پژوهش حکایت از آن دارد که امام علی علیہ السلام در ترکیب های نهج البلاغه از زبان بدن به ویژه واژه «چشم» بیشترین بهره را برده است. از دلالت های مفهومی وبلاغی چشم به کار رفته در کلام امام علیعلیہ السلام به ترتیب می توان به گذاره های ترس، حقارت، آمادگی جهت رویارویی با دشمن، خشوع الهی، عشق، حیرت و سرگشتگی، آگاهی، موقعیت تلخ و قدرت نفوذ در دلها، استعاره، مجاز، تشبیه، تشخیص، اقتباس وسجع اشاره نمود.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، زبان بدن، چشم، دلالت مفهومی، دلالت بلاغی
  • علی اسودی * صفحات 163-176
    بینا متنیت در اشعار شعرای مقاومت فلسطین همواره به عنوانبه ابزار مهم در تبیین و تاثیرگذاری روحیه مقاومت وپایداری نمودی بارز داشته است. در این میان محمد قیسی شاعر مقاومت فلسطینی که خود از رنج بردگان آوارگی و اشغال سرزمین فلسطین است از فن بینامتنیت از کتب مقدس قرآن تورات وانجیل بسیار بهره جسته است که سهم قرآن کریم از همه بیشتر است و مهارت خاصی در این مهارت داشته است.
    در این بررسی مشخص گردید عمدتا وی با استفاده از فن های تضاد یا تغییر مفهوم از آیات در راستای واقعیت بخشی متناسبباتجربه شعری استفاده کرده وتوانسته موفقیت خوبی در تعبیر شعری کارآمد وتاثیر گذار به دست آورد و همین امر بر غنای حماسی و ملموس پایداری شعر وی افزوده است.
    در این بررسی مشخص گردید عمدتا وی با استفاده از فن های تضاد یا تغییر مفهوم از آیات در راستای واقعیت بخشی متناسبباتجربه شعری استفاده کرده وتوانسته موفقیت خوبی در تعبیر شعری کارآمد وتاثیر گذار به دست آورد و همین امر بر غنای حماسی و ملموس پایداری شعر وی افزوده است.
    این بررسی به روش کتابخانه ایو با رویکرد وصفی-تحلیلی تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: محمد قیسی، بینامتنیت، قرآن کریم، شعر مقاومت
|
  • Abbas Eghbali * Pages 9-28
    Prayer is the crystallization of seeking help from the source of all graces, Allah, and is the answer to all the basic and transcendental needs of human beings. All people, regardless of their particular religion or beliefs, and in regard to personal characteristics and intellectual attitudes, resort to prayer. The history of prayer in Arabic literature and Islamic Culture, especially in character sketches of Infallible Imams and its role in drawing attention to Numinous truth, dates back to literary and distinctive scripts of prayer.
    In this paper, with a descriptive - analytical study of the history and features of literature of prayer, it is revealed that speech of prayer has an ancient history in Arabic culture and like other types of Arabic literature including glory, sonnet, and apology have literary reduction and expansion but in eslamic Literature the dominance of monotheistic discourse, meaningful alliterations, the frequent use of phonetic especially syntactic balance are among the prominent features of the literature of prayer.
    Keywords: Supplication Literature, Intertextuality, Phonetics, Balance, Al-Sahifa Al-Sajjadiyya
  • Ezzat Molla Ebrahimi *, Fateme Ghahremani Pages 29-62
    The relationship between all the words of the Holy Quran can not be overemphasized. The Holy Quran is the eternal miracle from God for the happiness of the wise man is revealed. . Traits at the end of the verses also follow this principle. The relationship between the characters in the story of Moses, peace be upon him verses with the content of verses in Sura poets is the subject of this study. In connection with the content of the text attributes may be linked to the early, middle or following verses.The relationship between all the words of the Holy Quran can not be overemphasized. The Holy Quran is the eternal miracle from God for the happiness of the wise man is revealed. . Traits at the end of the verses also follow this principle. The relationship between the characters in the story of Moses, peace be upon him verses with the content of verses in Sura poets is the subject of this study. In connection with the content of the text attributes may be linked to the early, middle or following verses.
    Keywords: coherence, relevance, context, Chapter poets, connectivity
  • Zohre Behroozi Pages 63-87
    Interrogation is the most importatnt construction methods in Qurān and semantics topics in rhetoric and always has been paid to the its verbal and conceptual structure in Interpretations in particular in "Kaššāf". Hamza Letter is the basis of the Stylistics interrogation and this letter has the most repeated in Qurān. zamaḫšary implys to the the actual interrogation and virtual interrogative in his Interpretation and he enumerated over sixteen means for hamza more than erlier scholars and appointed Interrogations index just for a small number
    Zamaḫšary thinks the combination of hamza and rejection letter sometimes is a realizable meaning and sometimes is a statement meaning. zamaḫšary implys to estimation of hamza befor "hal" and the warning combination " ҆alā" that is a combination of hamza and "lā" the rejection letter, also he thinks hamza is the basis of the interrogation tools and always has been in estimation. Most usage of interrogation according to zamaḫšary is denial, statement, and surprise which have most repeat in Qurān. He likes ğurğāny propound the importance of the subject or object presented after interrogation. Zamaḫšary is the first of those who disagreed with sybawyh and scholars about primacy of hamza letter. He imparts from delet and mention and mitigate and saturation of hamza about difference readings in his Interpret rhetorical, also zamaḫšary thinks the connected or disconnected ( ҆am) letter is indication of hamza letter in sentence.
    Keywords: Rhetoric, Interrogation, Hamza, Zamaḫšary, Kaššāf
  • Zahra Ansari Tadi Pages 87-122
    existed different opinions about it. Later linguists have considered the cause Synonyms is one of the important phenomena in language so that has long of the differences, the lack of accurate and comprehensive definition of the issue and after defining the synonyms, have denied the complete synonyms or accept it under difficult conditions. They posed the similarities and differences of Words and in this regard, they only accept the theory of context and partial synonyms; but they did not provide documentary research on every word.
    Although the researchers of the Quran, have studied the synonyms of words and have written the books in the Quran synonyms, But most of their attempts was about the word and in their work, they not mentioned the essential role of the input and output text cues in verses to show the stages in synonyms. Moreover, they were not studied every word in its Synonym meaning and in different contexts of the verses.
    This study, in addition to study the lexical words, is analyzed the theory of Quran scholars about levels of synonymous words about the meaning of the number of words of the Quran, based on the input and output evidences of the text of the Quran. Also reviews the type of partial synonymous, context and complete synonymous of words within the vocabulary and the Quran, and develop Synonym vocabulary that is derived from a text of the Quran.
    Keywords: the Quran, Evidences, partial synonymity, complete synonymity, context synonymity
  • Abdolvahid Navidi *, Ali Edalati Pages 123-144
    Poetry was esteemed very important in older times, such that they called it Helleh. Its fibers consist of elements with music being the most important one and it is closely linked to other poetic elements. If the musical ambience fits the theme of a poem, it will have a significant role in delivering influence and conveying the meanings and emotions behind it.
    Ibn Arandas is a renowned Shiite poet who has written many odes in praise or elegy of the infallible imams, especially Imam Hussain. One of his most famous odes in this regard is a rayyah which eulogizes the infallible Imams, particularly, Imam Hussain. By choosing Bahr-al Tavil, letters, musical words and syllables commensurate with the state and rhetorical devices such as puns, antitheses and ambiguities, the poet has created a unique musical ode; such that though its innate music, the readers would find themselves in a musical ambience. Using the descriptive-analytical approach, the present paper attempts to study the musical ambience of this ode in order to determine how much the poet has succeeded in benefiting from musical elements in conveying the intended meanings.
    Keywords: Imam Hussain, Ibn Arandas, eulogy, musical ambience, Rayyah ode
  • Jafar Amouri *, Abdolreza Attashi Pages 145-161
    This study , performs a technical review on the subject of eye-body language on nahj al balaghe. Imam ali,snahj al balaghe is full of literary professions and delicacies and verbal elegancies . the purpose of writing this article is review of rhetorical and conceptual implications of body language on nahj al balaghespeechs with the centrality of eye. Because eye is one of the most widely used organs of body on transition of implications to others upon establishing a connection , the term "eye" has been used 146 times on nahj al balaghe with actual and virtual meanings. The method of presented study is based on library studies of mentioned combination and sorting them based on uniformity on concepts and contents. By looking deep into nahj al balaghe body language combinations and conceptual and rhetorical review of them , we can obtain very beautiful concepts from the term "eye". The findings of this study indicate that imam ali has used body language on combinations of nahj al balaghe such as the term "eye" . fro, conceptual implications of eye that has been used on amir al momenin words , we can mention at fear and stress , Avoidance of sin, preparing to face the enemy, fear of God, love, wonder and perplexity, knowledge, bitter position and power of affecting on hearts.
    Keywords: nahj al balaghe, body language, eye, conceptual implication, rhetorical implication