فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 40 (پاییز 1396)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 40 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی عبداللهی، محمدرضا پورمحمدی *، رسول قربانی صفحات 481-500
    درک پیشینه مدل کنونی سفر، یک موضوع کلیدی در توسعه کارآمد برنامه ریزی حمل ونقل شهری می باشد چراکه شناخت شیوه و عوامل انتخاب سفر به دلیل تسهیل در تغییر رفتار حائز اهمیت است. در اکثر موارد واقعیت های حمل ونقل با رهیافت های رفتاری نسبت به مدل های منطقی بهتر تبیین می شوند. هدف این مقاله تجزیه وتحلیل تاثیر عوامل مختلف در انتخاب شیوه سفر کاربران وسایط نقلیه شخصی و عمومی می باشد. بر این اساس مدل مفهومی عادت های سفر با ترکیب محدودیت های انتخاب رفتار ادراکی و نگرش برنامه ریزی شده طراحی شده است. روش شناسی مقاله با توجه به هدف از نوع تحقیقات کاربردی _ توسعه ای و ازنظر ماهیت و روش از نوع توصیفی، تحلیلی و پیمایشی است. جمع آوری داده ها در قالب پرسشنامه و اخذ نظرات در حوزه جابجایی عمومی در سطح شهر تبریز صورت گرفت. برآورد نمونه ها با استفاده از فرمول کوکران برابر با 1100 نفر برای 166 ناحیه ترافیکی تبریز تعیین گردید. نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری الگوی سفر نشان دهنده واریانس بیش از 1 7 درصدی در کاربران وسایط نقلیه خصوصی و واریانس بیش از 1 4 درصدی در کاربران حمل ونقل عمومی بود. سایر مولفه ها از آن جمله محدودیت های نگرشی و انتخابی دارای اهمیت چندانی نبودند. برخلاف نتایج مدل سازی معادلات ساختاری، باورهای نگرشی امکان پیش بینی را فراهم می سازند. بر همین اساس با انجام رگرسیون لجستیک دوحالته، تمایل مسافران در استفاده از حمل ونقل عمومی موردبررسی قرار گرفت که حاکی از تاثیر منفی قابل توجه و چشمگیر عادات رانندگی بر احتمال انتخاب حمل ونقل عمومی است. بر اساس یافته های این تحقیق پیشنهادهای راهبردی باهدف شکستن عادت های ناپایدار رانندگی و تشکیل عادت های جدید پایدار ارائه شده است.
    کلیدواژگان: محدودیت های رفتاری، چشم انداز سفر، شاخص عادت سفر، مدل یابی معادلات ساختاری، رگرسیون لجستیک دوحالته
  • علی صفاری راد، مجید شمس *، عباس ملک حسینی صفحات 501-519
    اهمیت محلات به عنوان کوچکترین جزء نظام شهری در هدایت توسعه پایدار شهری موضوعی انکارناپذیر است. مقاله حاضر در محدوده محلات شهر رشت در راستای پاسخگویی به این سوال که آیا اصول ساختاری محله های مورد مطالعه از نظر سطح کاربری ها در شهر رشت مناسب می باشد و خدمات و رفاه نسبی را فراهم می کند؟ انجام گرفته است. روش تحقیق، به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت توصیفی – تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات، روش کتابخانه ای و میدانی می باشد. بدین منظور ابتدا وضعیت کاربری های اراضی و خدمات در محلات بررسی و با ضوابط استاندارد هر کدام مورد مقایسه قرار گرفت و سپس راهبرد بهینه در راستای بهبود وضعیت محلات ارائه گردید. جامعه آماری در این تحقیق ساکنان تعداد 4 محله جدید و 4 محله قدیمی است، این محلات دارای 100263 نفر جمعیت می باشد، که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 366 نفر از ساکنان این محلات به عنوان نمونه انتخاب شدند و با توجه به نزدیک بودن تعداد جمعیت محلات جدید (49663 نفر) و محلات قدیمی (50600 نفر) ، تعداد 183 پرسشنامه در محلات جدید و 183 پرسشنامه در محلات قدیمی تکمیل گردید. نتایج بررسی ها نشان می دهد میزان سرانه کاربری مورد نیاز در سطح محلات جدید مانند؛ بلوار گیلان، چمران، آزاد و حمیدیان به ترتیب 38/14، 34/3، 01/8 و 27/12 و در سطح محلات قدیمی مانند؛ باقرآباد، دباغیان، یخسازی و پاسکیاب به ترتیب 19/10، 85/26، 7/20 و 47/12 متر مربع می باشد. در مجموع با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که اصول ساختاری محله های مورد مطالعه از نظر سطح کاربری ها در شهر رشت مناسب نمی باشد و خدمات و رفاه نسبی را فراهم نمی کند.
    کلیدواژگان: کاربری های خدماتی، سطح و سرانه، محلات شهری، شهر رشت
  • سیامک محمدی امناب، کریم حسین زاده دلیر *، پرویز نوروزی ثانی صفحات 521-539
    این پژوهش با هدف شناسایی و ارائه ی تصویری از کانون های جرم خیز و ناهنجاری های اجتماعی در سطح مناطق شهر تبریز ارائه گردیده است. در این پژوهش ترکیبی از روش های توصیفی، تحلیلی و تطبیقی به کار گرفته شده است و به منظور تحلیل الگوهای فضایی جرائم در سطح مناطق شهر تبریز با استفاده از نر م افزارهای اختصاصی تحلیل فضایی بزهکاری در محیط سامانه های اطلاعات جغرافیایی، روش های آماری تحلیل واریانس و آزومون توکی، آزمون خوشه بندی (شاخص نزدیک ترین همسایه) و روش درون یابی به کار گرفته شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مهم ترین کانون هاجرم خیزشهری تبریزدرمناطق 10 و 4 و 6 واقع شده است که جزء محدوده هایپرازدحام و متراکم شهر که دارای ساختار کالبدی نامناسب با امکان کنترل کم تر می باشد، شکل گرفته است. با توجه به مقایسه میانگین ها و ترتیب آن ها، مناطق 2 و 9 به ترتیب کمترین نمره را به لحاظ ناهنجاری اجتماعی دریافت کرده اند. جهت نشان دادن الگوی توزیع متغیرهای مورد مطالعه از مدل نزدیکترین همسایه استفاده شد که در تمامی متغیرها با توجه به مدل، الگوی توزیع کاملا پراکنده است. در ادامه جهت پهنه بندی متغیرهای مورد مطالعه در سطح مناطق شهر تبریز با توجه به نتایج مطالعه میدانی از مدل درون یابی استفاده شد که پهنه بندی متغیر شرارت در شهر تبریز، در سطح مناطق 10 و 4 و 6 بیشترین تراکم را دارند و مناطق 2 و 1 و 8 کمترین تراکم این متغیر را دارند.
    کلیدواژگان: ناهنجاری اجتماعی، کانون های جرم خیز، پهنه بندی، شاخص نزدیک ترین همسایه، شهر تبریز
  • مژده پورمحمد، بهمن رمضانی *، لیلا کوکبیان صفحات 541-552
    امروزه، با اعمال روش های نوین، می توان درصد بالایی از سوخت برای تامین گرمایش و یا سرمایش مناسب ساختمان روستایی و شهری را کاهش داد. این روش ها هنوز هم تحت مطالعه اند و باید با بررسی دقیق آن ها و اعمال شیوه های نوین از مصرف بی رویه انرژی را در ساختمانهای شهری و روستایی کاهش داد می توان با محاسبات دقیق این میزان تا 50 درصد تغییر داد. هدف مقاله براورد میزان روزهای سرمایش و گرمایش سالانه (HDD وCDD) مقایسه میزان نیاز مصرف گاز شهر انزلی با هزینه براوردی آن است. روش تحقیق استفاده از محاسبه درجه روز های سرد و گرم ابداعی فرمول دکتر خلیلی است که با استفاده از محاسبه میزان سرمایش و گرمایش ممکن میگردد ابزار آن داده های هواشناسی و فرمول پیشنهادی آن در یک دوره زمانی 34 ساله (92 - 1358) درجه حرارت ایستگاه انزلی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد نیاز به درجه - روز گرمایش به میزان 1546. 42 درجه-روز و درجه – روزه ای سرمایش به اندازه ی 94. 55 درجه می باشد و نیاز به انرژی گرمایش برای یک ساختمان مسکونی با 100 متر مربع و با ارتفاع 2. 7 متر به 15657300 ریال و در فصل گرم به 957. 3 ریال دارد. نتایج این تحقیق می تواند کمک به برنامه ریزان منطقه ای و محلی در رابطه با قیمت واقعی هزینه مصرف گاز و پهنه بندی ضریب آن نماید.
    کلیدواژگان: برآورد اقلیمی، سرمایش و گرمایش، هزینه مصرف گاز، شهر انزلی
  • شهاب الدین عیسی لو *، علی خاکساری رفسنجانی، مجید سعیدی راد صفحات 553-567
    امروزه گردشگری از مهم ترین فعالیت های درآمدزا به ویژه به منظور کاهش وابستگی به نفت در کشور محسوب می شود و در چند دهه اخیر توجه و نظر بسیاری از پژوهشگران، برنامه ریزان و برنامه سازان در حوزه های مختلف علمی برای تدوین و اجرای برنامه های گسترش و پیشرفت این صنعت را به خود جلب کرده است. ازجمله موضوع ها و برنامه هایی که توجه ویژه ای را طلبیده تا بتواند رضایت گردشگران را تامین و بازار گردشگری کشور را تقویت کند، مبحث زیرساخت های گردشگری است. این پژوهش باهدف بررسی نحوه توزیع زیرساخت های گردشگری استان مرکزی و رتبه بندی شهرستان ها ازنظر سطح برخورداری با استفاده از تکنیک Toppsis-Saw انجام شده و برای تعیین نحوه توزیع زیرساخت ها از ضریب چولگی پیرسونی استفاده شده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی_تحلیلی بوده و داده های موردنیاز با به روش اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که شهرستان اراک، ساوه و خمین در رتبه های نخست و شهرستان های خنداب و فراهان در رتبه های آخر قرار دارند. همچنین نتایج به کارگیری ضریب چولگی پیرسونی بیانگر نامتعادل بودن و ضعف شهرستان های استان مرکزی ازلحاظ برخورداری از زیرساخت های گردشگری است. لذا اولویت بندی شهرستان های این استان به لحاظ معیارهایی نظیر؛پتانسیل هایگردشگری، حوزه نفوذ، مناطق محرک توسعه، انگیزه سرمایه گذاری؛ به منظور توزیع بهینه زیرساخت ها امری الزامی است که در اسناد توسعه و آمایش استان مرکزی باید مورد بازبینی و اقدام جدی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: زیر ساخت های گردشگری، TOPSIS، SAW، سطح برخورداری، استان مرکزی
  • علی اکبر عنابستانی *، سیده مهدیه موسوی صفحات 569-583
    هدف از این پژوهش، بررسی میزان مشارکت روستاییان در فرآیند تهیه و تصویب طرح های هادی در سکونتگاه های روستایی مورد مطالعه است. پژوهش حاضر، از حیث هدف «کاربردی» و به لحاظ روش و ماهیت «توصیفی - تحلیلی» است. برای جمع آوری اطلاعات از روش های اسنادی و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش،12 سکونتگاه روستایی شهرستان دشتستان که در آنها مشارکت روستاییان در فرآیند اجرای طرح چشم گیر بوده است می باشد. در سطح روستاها، حجم نمونه خانوارهای مورد پرسشگری بر اساس فرمول کوکران 257 خانوار بوده که 136 خانوار در طرح هادی مشارکت کرده اند و 121 خانوار در طرح هادی مشارکت نکرده اند. همچنین 28 نفر از مسوولین روستایی (دهیار و اعضای شورای اسلامی) نیز مورد پرسش قرار گرفته اند تا نتایج قابل مقایسه باشد. یافته های پژوهش نشان می هد که براساس آزمون تی تک نمونه ای، میزان مشارکت روستاییان در تهیه و تصویب و اجرای طرح در حد متوسط است و میانگین نظرات روستائیان و مسئولین برای مشارکت به ترتیب 63/2 و 73/2 می باشد که با توجه به نتایج آزمون t با دو نمونه مستقل بین نظرات این دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین بین تحصیلات و سن افراد با میزان مشارکت روستاییان در تهیه و تصویب و اجرای طرح هادی، رابطه معنی داری وجود دارد و ترتیب همبستگی در حد متوسط (معکوس و مستقیم) می باشد. ولی بین مشارکت با شغل افراد رابطه معنی داری وجود ندارد. بنابراین بین ویژگی های فردی با میزان مشارکت رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تهیه، تصویب و اجرای طرح هادی روستایی، نظارت و ارزشیابی، میزان مشارکت، شهرستان دشتستان
  • نادر زالی، امیررضا کریمی آذری، سید رضاآزاده * صفحات 585-598
    نگاهی به برنامه های منطقه ای در کشور ایران نشان می دهد که نتایج این برنامه ها در جهت تعادل بخشی به نظام شهری و ایجاد سلسله مراتب سکونتگاهی مفید واقع نشده است. در مطالعات انجام شده مناطق براساس مرزهای سیاسی و اداری تعریف شده است. در نتیجه مدل های کمی مورد استفاده نیز به بهبود مشکلات نظام شهری کمکی نکرده است. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین درست مفهوم منطقه از دو بعد عینی و ذهنی و کاربرد صحیح مدل های کمی در برنامه های منطقه ای است. در این راستا منطقه زاگرس به عنوان منطقه ذهنی (شامل پنج استان کرمانشاه، کردستان، همدان، لرستان و ایلام) و استان کرمانشاه به عنوان منطقه عینی انتخاب شدند. روش پژوهش از نوع مقایسه ای بوده و نتایج استفاده از مدل های کمی (شاخص های کمی تعیین نخست شهر و همچنین شاخص تمرکز هرفیندال، ضریب جینی و ضریب پراکندگی) در دو منطقه مذکور مقایسه شدند. نتایج پژوهش نشان داد نظام شهری در منطقه زاگرس در مقایسه با استان کرمانشاه تعادل نسبی دارد. با تحلیل یافته ها، رهیافت این مقاله این است که در جهت تعادل بخشی به نظام سکونتگاه های شهری و تمرکززدایی از جمعیت، خدمات و امکانات می بایست به مفهوم منطقه در ابعاد فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، جغرافیایی توجه داشت و این مفهوم را در مرزهای سیاسی و اداری خلاصه نکنیم.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منطقه ای، نظام شهری، مدل های کمی، زاگرس، کرمانشاه
  • حسین حاتمی نژاد، شهرام بزرافکن، محمود آروین * صفحات 599-617
    در مدل های اخیر توسعه که از سوی سازمان های بین المللی ترویج می شود، برای بهبود کیفیت زندگی شهری و نیل به توسعه پایدار شهری، الگوی حکمروایی خوب شهری مطرح می شود که بر مبنای آن می توان سلامت، نظم و امنیت، پیشرفت و رفاه را به صورت توامان محقق کرد. نظریه ی حکمروایی خوب شهری که موردپذیرش نخبگان و صاحب نظران و تاکید سازمان های جهانی و به ویژه هبیتات قرارگرفته، درصدد است تا شهرها کارآمدتر، عادلانه تر، ایمن تر و پایدارتر شوند. هدف تحقیق، تحلیل نقش الگوی حکمروایی خوب شهری در کاهش آسیب پذیری مسکن شهری در برابر زلزله می باشد. پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی – همبستگی می باشد. در قسمت تحلیل داده ها از فن مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار smart pls3برای بررسی مدل مفهومی تحقیق بهره گرفته شده است. در این پژوهش از شاخص های مشارکت، قانونمندی، شفافیت، توافق جمعی، مسئولیت پذیری، عدالت محوری، پاسخگویی و کارایی و اثربخشی با38 سوال استفاده شده است. جامعه آماری،کارشناسان حوزه برنامه ریزی شهری می باشند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند 40نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که همه شاخص های حکمروایی خوب شهری در کاهش آسیب پذیری مسکن دارای اهمیت می باشند. لذا در ایجاد شهرهای پایدار و ایمن، مشارکت مردم، رعایت قوانین، احترام به حقوق دیگران، عدالت و برابری، مسئولیت پذیری و پاسخگویی، شفاف بودن عملکرد مدیران و مسئولان شهری در قبال شهروندان منجر به افزایش کارایی و اثربخشی؛ و در نهایت منجر به رهیافت حکمروایی خوب شهری خواهد شد که می تواند متضمن و کاهش آسیب پذیری مسکن باشد.
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، آسیب پذیری مسکن، مدیریت شهری، زلزله، مدل سازی معادلات ساختاری
  • جمشید عینالی، خدیجه بوزرجمهری، معصومه نظری شیخی، اکبر دهبانژاد، احمد رومیانی * صفحات 619-639
    امروز فضاهای عمومی روستاها نیازمند فراهم آوردن تجهیزات و امکانات رفاهی و خدمات رسانی به مردم محلی می باشد لذا در این فضاها میان ساختمانها و بناها، عناصر مکملی نیاز است تا زندگی روستایی را سامان بخشد، تجهیزاتی که همچون اثاث یک خانه، امکان زندگی و گذران اوقات فراغت را در فضای محصور میان انسان، فضا و فعالیت فراهم آورد. بنابراین هدف از این پژوهش تحلیل نقش فضاهای عمومی در راستای ارتقای کیفیت سرزندگی روستائیان در محدوده مورد مطالعه می باشد. نوع تحقیق کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی است و برای گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مشاهده) بهره گرفته شده است و برای تجزیه و تحلیل داده از آزمون های (رگرسیونی، فریدمن و تحلیل عاملی) استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که در معیارهای زیباشناختی، معنایی- ادراکی و عملکردی - فعالیتی هر کدام به ترتیب با میزان52/2؛ 79/1و 69/0 بالاتر رتبه را به خود اختصاص داده اند. یافته های تحلیل عاملی نشان داد که عامل اول یعنی تصویر ادراکی بیشترین سهم و عامل ششم یعنی تعاملات اجتماعی کمترین سهم در تبیین کل متغیرها را به خود اختصاص داده اند. همچنین بررسی مدل برازش رگرسیونی نشان دهنده تاثیر مثبت فاکتورهای موثر فضاهایی عمومی در ارتقای افزایش کیفیت سرزندگی روستائیان به میزان 723/0 می باشد که این خود نشان از رابطه معنادار و مثبت بودن نقش عوامل فضاهای عمومی در ارتقای کیفیت سرزندگی روستائیان در بین روستاهای محدوده مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، فضاهایی عمومی، سرزندگی، شهرستان الشتر
  • هابیل حیدرخانی *، رضا مختاری ملک آبادی، مسلم رستمی، فریاد پرهیز صفحات 641-658
    بافت فرسوده شهر تهران، 3268 هکتار است که حدود 5 درصد مساحت شهر تهران را تشکیل می دهد و منطقه 12 که هسته تاریخی است، از فرسوده ترین مناطق شهری تهران می باشد. بروز انواع ناهنجاری های اجتماعی در بافت های فرسوده کلانشهر تهران به دغدغه ای بسیار مهم برای مدیران شهری تبدیل شده است. لذا این پژوهش، با هدف بررسی الگوهای مکانی و شرایط تسهیل کننده ارتکاب جرایم در محدوده بافت های فرسوده منطقه 12 کلانشهر تهران انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش آن تحلیلی، تطبیقی می باشد. در این پژوهش برای شناسایی الگوهای فضایی توزیع جرایم از آزمون های: شاخص نزدیک ترین همسایه و تخمین تراکم کرنل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر مشتمل برافراد مجرمی است که در کلانتری های تهران برای آنها پرونده تشکیل شده است و به عنوان نمونه آماری، 560 فقره از جرایم منطقه 12 شهرداری تهران بررسی شده است. یافته ها نشان می دهد مرکز تمرکز کانون های جرم خیز در قسمت های مرکزی و شمال شرقی و شمال غربی منطقه 12 تهران شکل گرفته است که این امر نشان از وضعیت نامساعد این بخش از نظر بزهکاری نسبت به سایر بخش های دیگر آن دارد. بیشترین درصد جرایم در بلوک هایی با 60 -40، 80-60، 100-80 درصد بی دوامی رخ داده است. به طوری که از مجموع 560 فقره بزه ارتکابی، 509 فقره معادل 69/87 درصد کل جرایم در بلوک های بی دوام با درصد بالای بی دوامی اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: فرسودگی، جرایم شهری، کلانشهر تهران، منطقه 12
  • علی شمس الدینی، صفیه حاضری *، بهرام زینلی، زهرا آربونی صفحات 659-679
    در قرن حاضر جذب گردشگر یکی از عوامل کلیدی در موفقیت صنعت گردشگری و در نتیجه رونق اقتصاد کشور ها می باشد. در این راستا گردشگری روستایی می تواند نقشی اساسی در توسعه روستا ایفاء کند با توجه به جاذبه ها، امکانات و قابلیت های توسعه گردشگری در روستای کندوان و همچنین عنایت به این مسئله که رضایت گردشگران از محصول و مقصد گردشگری نقشی غیر قابل انکار در جذب گردشگر دارد. پژوهش حاضر درصدد سنجش رضایت گردشگران از محصول گردشگری روستای کندوان با استفاده از مدل HOLSAT است. مدلی که به ارزیابی رضایت گردشگران از طریق تجزیه و تحلیل انتظارات و عملکرد از مقصد گردشگری می پردازد. برای این منظور به دلیل نامشخص بودن حجم جامعه آماری، تعداد 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی- تحلیلی با اهداف کاربردی-توسعه ای است. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و به روش مصاحبه انجام گرفته است و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهایSpss وExcel استفاده شده است. نتایج حاصل از اندازه گیری رضایت گردشگران در مدلHOLSATگویای آن است که رضایتمندی گردشگران از محصول گردشگری روستای کندوان در سناریوی (WIN) قرار گرفته است. و گردشگران از محصول گردشگری روستای کندوان رضایت دارند. همچنین نتایج حاصل از مدل رگرسیون چند متغیره نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار بین ابعاد محصول گردشگری روستای کندوان با رضایت گردشگران می باشد.
    کلیدواژگان: مدل HOLSAT، محصول گردشگری، رضایت گردشگر، روستای کندوان
  • مریم جعفری مهر آبادی، مجید اکبری، فرزانه عطایی، فرزانه رازقی چمازکتی * صفحات 681-698
    امروزه گردشگری غذا به یکی از گونه های گردشگری تبدیل شده است که کشورهای بسیاری به اهمیت آن به عنوان یکی از منابع جذب گردشگر پی برده اند. رشت از لحاظ تنوع غذایی نسبت به سایر شهرهای کشور از وضعیت مناسبی برخوردار است. بطوری که تنها شهر ایران است که در سال 2015 به شبکه شهرهای خلاق خوراک شناسی یونسکو پیوسته است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. ابزار جمع-آوری اطلاعات، پرسشنامه مقایسات زوجی، نمونه گیری به صورت هدفمند و هدف اساسی پژوهش شناسایی مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر توسعه گردشگری غذا در شهر رشت بوده است. در گام اول این پژوهش، عوامل موثر بر توسعه گردشگری غذاهای محلی شناسایی شده و در گام بعدی با استفاده از یک متدولوژی تحلیلی مدل سازی ساختاری تفسیری (آی. اس. ام) روابط بین عوامل توسعه گردشگری غذا تعیین و مورد تحلیل قرار گرفته است. در بخش مدل-سازی از پرسشنامه مقایسات دوبه دویی به منظور استفاده از نظرات 20 کارشناس در حیطه ی گردشگری استفاده شده و در نهایت با استفاده از تحلیل MICMAC نوع متغیرها مشخص شده است. نتایج حاصل از این پژوهش گویای این است که دو عامل تهیه غذای سالم و رعایت اصول بهداشتی در مراحل مختلف تهیه آن و نیز داشتن اصالت غذایی در سطح زیرین قرار گرفته اند. از پیشنهادات اصلی در جذب گردشگر توجه جدی به تهیه غذا و رعایت اصول بهداشتی در مراحل مختلف سرو آن و افزایش کیفیت غذاهای محلی و ایجاد تنوع در طعم آن است.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری غذا، مدل سازی ساختاری، تفسیری، رشت
  • جعفر جعفرزاده *، هاشم رستم زاده، ایرج خوش باطن صفحات 699-710
    به کارگیری معیارها و روش های کمی جهت سطح بندی سکونتگاه ها در سیستم فضایی مناطق از سویی منجر به شناخت میزان نابرابری نقاط سکونتگاهی شده و از سوی دیگر معیاری جهت تلاش در راستای کاهش و رفع نابرابری های موجود میان آن ها محسوب می گردد. به منظور حل مسائل ناشی از عدم تعادل های منطقه ای، گام نخست شناخت و سطح بندی مناطق از نظر میزان برخورداری در زمینه های اجتماعی، اقتصادی و خدماتی می باشد. در این پژوهش با به کارگیری هشت شاخص جهت بررسی توسعه یافتگی در چارچوب آنالیز تاکسونومی عددی (NTA) اقدام به سطح بندی درجه توسعه یافتگی دهستان های استان اردبیل شده است. روش کار این تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه 69 دهستان استان اردبیل می باشد. در این سطح بندی ، دهستان کلخوران از بخش مرکزی شهرستان اردبیل با ضریب توسعه یافتگی 0. 3 برخوردارترین و دهستان قشلاق شرقی از بخش قشلاق دشت شهرستان بیله سوار با ضریب توسعه یافتگی 0. 96 جزو محروم ترین دهستان های استان شناسایی شده اند. بر پایه این تحقیق الگوی مرکز_ پیرامون بر ساختار فضایی دهستان های استان اردبیل حاکم است.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، دهستان، تاکسونومی عددی، اردبیل
  • برهان ویسی ناب *، مهدی نیک سرشت، امید ابراهیمی، مهدی سبزی صفحات 711-729
    در برنامه ریزی های توسعه در سطح منطقه ای، شناخت و درک تفاوت موجود میان مناطق از حیث برخورداری آن ها از امکانات و زیرساخت های اجتماعی و اقتصادی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. با عنایت به مبحث مطرح شده، پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی – تحلیلی در پی آن است تا ضمن مشخص کردن وضعیت توسعه یافتگی شهرستان های استان کرمانشاه به لحاظ شاخص های مختلف توسعه با استفاده از دو شاخص HDI و موریس نتایج این دو شاخص را با هم مقایسه نماید و در نهایت به بررسی تحلیل جمعیتی توسعه یافتگی در سطح استان با استفاده از آزمون پیرسون بپردازد. در این پژوهش برای نشان دادن بهتر وضعیت فضایی توسعه ی شهرستان ها در دو شاخص HDI و موریس، نقشه های مربوطه با استفاده از نرم افزار Arc GIS ترسیم شده اند. جامعه آماری پژوهش شامل 14 واحد اداری (شهرستان) استان کرمانشاه می باشد. 55 متغیر مورد استفاده در این پژوهش، طوری انتخاب شده اند که بر تمام جنبه های توسعه شهرستان ها تاکید دارند. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که شهرستان های استان به لحاظ توسعه در وضعیت مناسبی به سر نمی برند، زیرا در سطح استان هیچ شهرستانی در خوشه اول و دوم (توسعه یافتگی بسیار بالا و بالا قرار ندارد) ، همچنین مقایسه دو شاخص پژوهش بیانگر آن است که شاخص موریس وضعیت توسعه یافتگی شهرستان ها را بهتر نشان می دهد؛ بنابراین نسبت به شاخص HDI برتری دارد و در نهایت تحلیل وضعیت جمعیتی توسعه یافتگی بیانگر همبستگی مثبت بین درصد شهرنشینی و وضعیت توسعه یافتگی شهرستان ها می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، شهرستان های کرمانشاه، تکنیک های برنامه ریزی، شاخص HDI، شاخص موریس
|
  • M. Abdullahi, M. Pourmohammadi *, R. Ghorbani Pages 481-500
    To understand the background of current travel model is a key issue in the efficient development of urban transport planning, because identifying the mode and factors of travel choice is important to facilitate behavior change. In most cases, the realities of transportation on behavioral approaches are explained better than the logic models. The objective of this paper is to analyze the impact of various factors on the choice of the way of travel for users of personal and public transport. Therefore, conceptual model of travel habits was designed by combining the constraints on the choice of perceptual behavior and planned attitude. Based on the objective, the methodology of this study is of the type of applied-developmental research and also descriptive, analytical and survey method in terms of objective and also, nature and method, respectively. Data were collected through questionnaires and obtaining public comments according to the general displacement in Tabriz city. The sample was estimated using Cochran formula for 1,100 people in 166 traffic area of Tabriz. The results of the Structural equation modeling of travel pattern represent a variance more than 17 percent in private vehicle users and more than 14 percent in public transport users. Other factors such as attitudinal and choice constraints were not so important. Unlike the results of structural equation modeling, attitudinal believes provide possibility of prediction. Accordingly, through binary logistic regression, the willingness of travellers in using public transport was studied, suggesting a significant negative effect of travel habits on the probability of choosing public transportation. Based on the findings of this study, strategic suggestions have been presented aimed at breaking unsustainable driving habits and forming new sustainable habits.
    Keywords: Behavioural Constraints, Travel Prospect, Travel Habit Index, Structural Equation Modeling, Binary Logistic Regression
  • A. Saffari Raad, M. Shams *, A. Malek Hoseini Pages 501-519
    The importance of neighborhoods as the smallest component of urban system in the sustainable urban development is an undeniable issue. This study was done in old and new neighborhoods of the Rasht city in Guilan province to answer the questions that whether or not the principal structures in terms of land use level is in an appropriate condition? The research methodology was applied and also, descriptive-analytical, in terms of objective and nature, respectively, and information gathering method is library and field method. Thus, first, the land use status and services were investigated and each was compared with standard rules, then an optimal strategy to improve the situation of old and new neighborhoods was presented. The population of the study were residents of 4 new and 4 old neighborhoods with 100263 numbers which were selected as the sample size of this study. In this regard, because of the proximity of the number of new neighborhood (49663 numbers) and old communities (50600 numbers), 183 questionnaires in each new and old neighborhoods were completed. The results of the study indicates that per capita usage requirement in new neighborhoods like Gilan Blvd., Chamran, Azad and Hamidian were 14.38, 3.34, 8.01, and 12.27 And in old neighborhoods like Baqerabad, Dabaghian, Yakhsazy, and Paskiab were 10.19, 26.85, 20.7, and 12.47, respectively. Generally, in accordance with the findings of the study, it can be said that the structural principles of the studied neighborhoods are not suitable for the level of use in Rasht city and do not provide relative services and welfare.
    Keywords: Service Uses, Level, Capitation, urban neighborhoods, Rasht city
  • S. Mohammadi Omnab, K. Hoseinzadehdalir *, P. Norouzi Sani Pages 521-539
    This study aims to identify and present an image of crime-prone centers and social anomalies at areas of Tabriz city. In this research, a combination of descriptive, analytical and comparative methods have been used. Professional Software of Crime Spatial Analysis in GIS environment, Variance and Covariance Statistical Methods and Toki Test, Clustering Test (the nearest neighbor index) and Interpolation Method were used for crime spatial pattern analyses in Tabriz city areas. Findings of the study indicated that the most important urban crime-prone centers of Tabriz city are in the regions 6, 4 and 10 which are of the most populated districts of the city with improper physical structure and lower controllability. According to the comparison of the means and their order, regions 2 and 3 obtained the least scores of social anomalies, respectively. To show the study variables distribution pattern, we used the nearest neighbor pattern, which is completely spread in all variables, considering distribution pattern model. Next, according to the findings of the field study we used interpolation model for zonation of the study variables in Tabriz city regions. Zonation of the variable of wickedness in Tabriz city had the most and the least densities in the regions 6, 4 and 10 and also, the regions 2, 1, and 8, correspondingly.
    Keywords: Social Abnormality, Crime-Prone Centers, Zonation, Nearest Neighbor Index, Tabriz City
  • M. Pourmohammad, B. Ramezani *, L. Kokabian Pages 541-552
    Nowadays, by applying new methods, a high percentage of fuel can be reduced to provide adequate heating or cooling for rural and urban buildings. These methods are still under study and should be reduced to 50% with accurate calculations by carefully examining them and applying new ways to reduce excessive energy consumption in urban and rural buildings. The objective of this paper is to estimate the annual cooling and heating amount (HDD and CDD) in comparing the need of Anzali city gas consumption with its estimated cost. The research method uses the calculation of the warm and cold days by Dr. Khalili's inventive formula, which is possible by using calculated cooling and heating rate. The instrument of this meteorological data and its proposed formula were used during a 34 year period (1979-2013) of Anzali station temperature. The results of this study showed that the need for the heating day is 1546.42° -day and the degree-cooling day is 94.55°, and the need for heating energy for a residential building with 100 m² and 2.7 meters height is 15657300 Rials and in the heating season it is 957.3 Rials. The results of this research can help local and regional planners in relation to the actual cost of gas consumption and the zoning of its coefficient.
    Keywords: Climate Estimation, Cooling, Heating, Gas Consumption Cost, Anzali City
  • Sh. Isalou *, A. Khaksari Rafsanjani, M. Saidi Rad Pages 553-567
    Todays, tourism is considered as the most important income generating activities, specially in order to reduce dependence on oil in the country and in some recent decades, has attracted the attention of many scholars, planners, and planners in various fields of science to the development and implementation of the industry's expansion plans. Among the topics and programs that require special attention to provide tourists satisfaction and boost the tourism market of the country is the topic of tourism infrastructure. This study was conducted to determine the distribution of tourism infrastructure in Markazi province and ranking of cities in terms of level of utilization using Topsis-Saw technique and to determine the distribution of infrastructure, Pearsonian's Skewness Coefficient was used. The present study was descriptive-analytic and the required data had been gathered by documentary and library method. The results show that counties Arak, Saveh and Khomein and also, counties Khandab and Farahan had the first and the last grades, respectively. Also, the results of using Pearsonian's Skewness Coefficient showed the imbalance and weakness of the cities of the province in terms of having a tourism infrastructure. Therefore, prioritizing the cities of this province in terms of criteria such as tourism potential, sphere of influence, developmental stimulus regions, and incentive to invest in order to optimize the distribution of infrastructure is imperative to review and take serious action which had to be reviewed and taken action seriously in development and logistics documents of the Markazi province.
    Keywords: tourism infrastructure, Saw-Topsis, Enjoyment Level, Markazi Province
  • A. Anabestani *, S.M. Mosavi Pages 569-583
    This study aimed to evaluate the participation level of villagers in the processes of preparation, adoption and implementation of the rural guidanceplans. This study is an applied one guidance ed in a descriptive-analytical method. The population of this study consisted of 12 rural settlements in Dashtestan county in which, the participation of villagers in rural guidance plans was remarkably significant. In villages, the sample size was identified based on Cochran formula. The sample size included 257 households in two groups, one group included 136 households who had attended in the rural guidance plans and the other group included 121 households who had not participated in the plans. They were selected in simple random selection method and interviewed. In addition, 28 persons were also interviewed from the rural authorities. The results show that based on one-sample t-test, the villagers’ participation in preparation, adoption and implementation of rural guidance plans is in the moderate level and the mean of the villagers and officials’ attitudes towards participation were 2.63 and 2.73, respectively, which according to the results of t-tests of two independent samples, there is no significant difference between the views of these two groups. In addition, there was a significant relationship between the education and age of the individuals and the participation of villagers in the preparation, adoption and implementation of the rural guidance plans, and the correlation order was in moderate level (reverse and direct). However, there is no significant relationship between the participation of people and their jobs. Therefore, there is a significant relationship between individual characteristics and level of participation.
    Keywords: Preparation, Adoption, Implementation of Rural Guidance Plans, Supervision, Evaluation, Level of Participation, Dashtestan County
  • N. Zali, A. Karimiazar, R. Azadeh * Pages 585-598
    Looking at the regional plans in Iran shows that the results of these plans have not been profitable in order to balance the urban system and creating a hierarchy of settlement. In the previous studies, the regions were defined based on the political and administrative boundaries. As a result, the quantitative models used have non help to improve the urban systems problems. Thus, the main objective of this study is to explain the true concept of region from two points of view (Objective and Subjective views) and true utility of quantitative models in regional planning. In this regard, the Zagros region (including five provinces: Kermanshah, Kurdistan, Hamadan, Lorestan and Elam) and also Kermanshah province were selected as a subjective and objective regions, respectively. The research method of this paper was comparative study and the results of using quantitative models (the Quantitative Indexes of Determining the Primate City and also, the Herfindahl concentration index, Gini Coefficient, and Coefficient of Variation) in the two mentioned regions were compared. The results showed that the urban system in the Zagros region has relative balance compared to Kermanshah province. By analyzing the findings, the approach to this paper is that the concept of the region should be considered in terms of cultural, economic, social, and geographic points of view in order to balance the system of urban settlements and decentralize population, services and facilities. So, we do not summarize this concept on the political and administrative boundaries.
    Keywords: Regional Planning, urban system, Quantitative Models, Zagros, Kermanshah
  • H. Hatami Nejad, Sh. Bazr Afkan, M. Arvin * Pages 599-617
    In the later development models which have been promoted by the international organizations, for improving the quality of urban life and achieving sustainable urban development, a pattern of good urban governance will be presented, on the basis of which, health, order and security, progress and welfare can be achieved, simultaneously. Theory of good urban governance which is accepted by elites and experts and is emphasized by international organizations, in particular Habitat, intends to make cities more efficient, equitable, safer and more sustainable. The objective of this study is an Analysis of the role of good urban governance in reducing urban housing vulnerability against earthquake. The present study is applied and also descriptive-correlation research in terms of purpose and also in terms of way of collecting data, respectively. In the data analysis, the structural equation modeling technique was used with smart pls 3 software to examine the conceptual model of the research. In this study, indexes of participation, legitimacy, transparency, collective agreement, taking responsibility, justice, accountability, and efficiency and effectiveness were used by means of 38 questions. The population of the study is urban planners who were selected as 40 numbers as a sample using purposeful sampling. The results of this study show that all good urban governance indexes are important in reducing housing vulnerability. Therefore, in creating sustainable and safe cities, participation of people, observance of laws, respect for others rights, justice and equality, taking responsibility and responsiveness, transparency of city managers and city official's performance vis-à-vis citizens leads to increased efficiency and effectiveness; and finally, leads to a good urban governance approach that can ensure and reduce the housing vulnerability.
    Keywords: Good Urban Governance, Urban Housing Vulnerability, Urban management, Earthquakes, Structural Equation Modeling
  • J. Einali, Kh. Bouzarjomehry, M. Nazari Sheikh, A. Dehbanzad, A. Roumiani * Pages 619-639
    Today, the public spaces of villages need to provide facilities and equipment and services to the local people. Therefore, in these spaces, additional elements are needed to regulate rural life among these buildings, equipment such as home furnishing, the possibility of living and spending leisure time in the enclosed space between man, space and activity. Therefore, the objective of this study is to analyze the role of public spaces in improving the quality of vitality of villagers in the studied area. This study is applied research with descriptive-analytical method and for data collection, library and field methods (questionnaire and observation) were used. For data analysis, the tests (Regression, Friedman and Factor Analysis) were used. The research findings showed that the aesthetic, semantic-perceptual and functional-activity measures each ranked respectively 2.52, 1.79 and 0.69, respectively. Factor analysis findings indicated that the first factor, i.e., the perceptual image, and the sixth factor, i.e., social interactions, had the highest share and the lowest share in explaining the total variables. Also, the study of regression model indicated that the effective factors affecting the general spaces in increasing the quality of vitality of the villagers was 0.723, which indicated a significant and positive relationship between the factors of public spaces in improving the vitality of villagers among the villages of the studied area.
    Keywords: General Spaces, Rural Services, Quality of Vitality, Aleshatr County
  • H. Heidarkhani *, R. Mokhtari Malek Abadi, M. Rostami, Faryad Parhiz Pages 641-658
    The worn out texture of Tehran city is 3268 hectares, which accounts for about 5 percent of the total area of the city of Tehran, and the district 12, which is the historical core, is one of the worst urban areas in Tehran. The emergence of various social anomalies in Tehran's metropolis has become a major concern for urban managers. Therefore, this research was conducted with the aim of investigating the spatial patterns and facilitating conditions of committing crimes in the area of worn out texture of the region of 12 metropolitan area of Tehran. The current research is applied and its method is analytical, comparative. In this study, tests for the nearest neighbor and kernel density estimates were used to identify spatial patterns of crime distribution. The statistical population of the present study consisted of convicted offenders who have been filed in Tehran's clinics. As a statistical sample, 560 cases of crimes in district 12 of Tehran municipality have been investigated. The findings show that the concentration center of mass corpses has been formed in central, northeastern and northwestern parts of the district 12 of Tehran, which indicates the unfavorable situation of this section in terms of delinquency than other parts of it. has it. The highest percentages of crimes occurred in blocks of 40-60, 60-80, 80-100% unbearable. From the total of 560 crimes committed, 509 cases equaled 87.69% of all crimes occurred in unrelenting blocks with a high percentage of infamy.
    Keywords: Worn out, Urban Crime, Tehran Metropolitan Area, District 12
  • A. Shamsoddini, S. Hazeri *, B. Zainali, Z. Arboni Pages 659-679
    In the present decade, attracting tourists has been one of the key factors contributing to the success of tourism industry and consequently the economic prosperity of countries. In this regard, rural tourism can play a fundamental role in the development of villages. Considering the natural attraction and tourism potentials in Kandovan village and also, considering the fact that the satisfaction of tourists from the product and destination of tourism has an undeniable role in attracting tourists, the present study aims to assess tourist satisfaction with the tourism product of the Kandovan village, using HOLSAT model. This model can evaluate tourist satisfaction through analysis of their expectation from and the performance of the destination. Considering that the size of the statistical population was unknown, 200 tourists were selected as the sample. This was an applied-developmental study using a descriptive-analytical design. The data was collected through questionnaire and interview, and SPSS and Excel were used for data analysis. The results of studying tourist satisfaction from Kandovan village in HOLSAT model suggests that satisfaction of tourists from the tourism product of Kandovan village was in the scenario (WIN) and the tourists were satisfied with the tour. Moreover, the results of the multivariate regression model showed a significant relationship between the dimensions of tourism product and tourist satisfaction.
    Keywords: HOLSAT Model, Tourism Product, Tourist Satisfaction, Kandovan Village
  • M. Jafari Mehr Abadi, M. Akbari, F. Ataei, F. Razeghi * Pages 681-698
    Nowadays, food tourism has become a type of tourism that many countries have recognized it as one of the sources of tourist attraction. Rasht city has a significant position in terms of food diversity rather than other cities. So that's the only city in Iran that has joined the UNESCO’s Creative Cities Network for gastronomy in 2015. This study is applied and Descriptive survey type in terms of objective and data collection, respectively. The tool is the binary comparison questionnaire, and the main objective of this study is exploration of the most important factors affecting food tourism development in Rasht. The first step in this research is to identify some factors affecting development of local foods tourism and in the next step, the relations between food tourism development factors are determined and analyzed using Interpretive Structural Modeling (ISM). In the modeling section, pairwise comparisons questionnaire is employed in order to use the viewpoints of 20 experts in the field of tourism and finally, by using MICMAC analysis, the types of variables were specified. The results of this study show that the most important factors affecting the development of food tourism in Rasht are respectively preparing healthy food and observing sanitation and health principles during the various stages of preparing and serving it as well as having food authenticity which is in the lowest level. One of the main suggestions for attracting tourists is to pay attention to preparing healthy food and observing sanitation during different stages of its serving as well as to improving the quality of local foods and to creating a variety of flavors.
    Keywords: tourism, Food Tourism, Interpretive Structural Modeling, Rasht
  • J. Jafarzadeh *, H. Rostamzadeh, I. Khoshbakhtan Pages 699-710
    Using criteria and methods of classification in ranking settlement in the spatial system of the regions, on the one hand, resulted in recognition of the amount of inequality in settlement parts and on the other hand, it is considered as a criteria to reduce and eliminate existing inequalities among them. In order to solve the problems caused by the lack of the region balance, the first step is identifying and ranking regions in terms of enjoying technology in the fields of social and economic services. In this study, by employing eight index to study developing in the framework of Analyzing Numerical Taxonomy (NTA) action was taken to ranking the degree of developing rural districts in Ardabil province. Method of this study is descriptive-Analytic. Population in the present study were all of 69 rural districts in Ardabil province. At this ranking, Kalkhoran rural district of the central part of Ardabil county and eastern Qeshlaqdasht rural district of part of Qeshlaqdasht in Bilehsavar county by developing coefficient 0.3 and also 0.96 were identified the most enjoyed and the most deprived rural districts of the province, respectively. On the basis of this research, the center-around model is governed on the spatial structure of the rural districts in Ardabil province.
    Keywords: Developing, Rural District, Numerical Taxonomy, Ardabil
  • B. Veysi Nab *, M. Nik Seresht, O. Ebrahimi, M. Sabzi Pages 711-729
    In development planning at the regional level to identify and understand the differences between regions in terms of their enjoyment of economic and social facilities and infrastructure is an inevitable necessity. According to the topics proposed, the present study is a descriptive- analytic method it seeks In addition to determine developing degrees of Kermanshah province counties with respect to various factors using HDI and Morris index and The index compares the two and finally an analysis of the demographic development in the province using Pearson's test. Calculation results have led to maps using ArcGIS for better spatial analysis of development. Community of research includes 14 administrative units of Kermanshah province. 55 variables which have been used in this research, consists of the majority aspects of development of units. The results indicate that the counties in terms of development in good condition to do not, because the level of any county in Cluster I and II (Is not a very high development and high), and also, comparing 2 research indexes indicate that Morris indexes show the status of development of the counties better. So, this index is preferable to the HDI index and analyzes the demographic situation of development indicate a positive correlation between the percentage of urbanization and the development level of the counties.
    Keywords: development, Kermanshah Counties, Planning Techniques, HDI Index, Morris Index