فهرست مطالب

فرآیند و کارکرد گیاهی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، فروردین و اردیبهشت 1397)

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، فروردین و اردیبهشت 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/22
  • تعداد عناوین: 28
|
  • سیده زهرا موسوی دهموردی، مهدیه غلامی *، بهرام بانی نسب صفحات 1-18
    خشکی یکی از رایج ترین تنش های غیرزنده می باشد. استفاده از کودهای شیمیایی، منجر به آلودگی آب، خاک و هوا می گردد. به این علت امروزه دوباره کود های آلی مورد توجه قرار گرفته اند. ورمی کمپوست یک کود زیستی محرک رشد گیاه می باشد که سبب افزایش مقاومت به تنش های محیطی نیز می شود. کمبود آب آبیاری، عملکرد گیاهان به خصوص زیتون را به شدت کاهش می دهد. به همین علت آزمایشی با هدف بررسی اثر کود ورمی کمپوست بر رشد و تحمل به تنش خشکی درخت زیتون رقم زرد در سال 1395-1394 در گلخانه باغبانی دانشکده کشاورزی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با چهار نسبت حجمی کود ورمی کمپوست (0% (شاهد)، 5/12%، 25% و 50%) و دو سطح تنش خشکی (آبیاری کامل و قطع آبیاری) در قالب طرح پایه ی کامل تصادفی در 4 تکرار و 2 گلدان در هر تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که تنش قطع آبیاری، سبب کاهش و کاربرد کود ورمی کمپوست سبب افزایش معنی دار فاکتورهای رشد رویشی شد. اعمال تنش خشکی سبب کاهش کلروفیل کل و افزایش میزان نشت یونی و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (در 38 روز پس از قطع آبیاری)، کاتالاز و محتوای پرولین گردید؛ و کاربرد کود ورمی کمپوست سبب کاهش معنی دار میزان نشت یونی گردید. با وجود اثرات مثبت هر سه تیمار حجمی کود ورمی کمپوست، تیمار 25% حجمی کود ورمی کمپوست با کاهش بیشتر اثرات تخریبی تنش بر کلروفیل و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و مقدار پرولین و نیز با کاهش نشت یونی باعث ایجاد مقاومت بیشتری به خشکی و بهبود خصوصیات مورفولوژیکی گیاه گردید.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، تنش کم آبیاری، کود آلی، هیومیک اسید
  • محسن مبینی، دکت امیر حسین خوشگفتارمنش، سمیه قاسمی * صفحات 19-32
    سلنیوم به عنوان یکی از عناصر ریز مغذی ضروری برای سلامت انسان شناخته شده است. بیش از 15 درصد جمعیت جهان به کمبود سلنیوم مبتلا هستند که دلیل اصلی آن، مصرف غذاهای گیاهی دارای غلظت کم سلنیوم است. غنی سازی زیستی روشی پایدار و ارزان قیمت در جهت مقابله با کمبود سلنیوم در زنجیره غذایی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تغذیه سلنات، سولفات و آمینواسیدهای مختلف بر عملکرد و غلظت سلنیوم سوخ پیاز در جهت غنی سازی زیستی، انجام شد. دو رقم پیاز(Allium cepa L.، cvs. Dorrcheh and Cebolla Valenciana)، در محلول غذایی بدون جایگزینی (بدون آمینواسید) و یا جایگزینی 20 درصد نیترات با آرژنین، هیستیدین و مخلوط آمینواسیدهای استخراج شده از پودر خون در معرض دو سطح سولفات (1 و 3 میلی مولار) و دو سطح سلنات (صفر و 25 میکرومولار) قرار گرفتند. کاربرد آمینواسیدهای مختلف در حضور سلنات و سولفات، عملکرد سوخ پیاز را افزایش داد. این افزایش در رقم والنسیانا بیشتر از رقم درچه بود. همچنین، بیشترین غلظت سلنات و سولفات در هر دو رقم پیاز، در تیمار مخلوط آمینواسیدها مشاهده شد. تغذیه سلنیوم در سطح 1 میلی مولار سولفات و در حضور مخلوط آمینواسیدها، بیشترین غلظت سلنیوم سوخ را در رقم والنسیانا (8/55 میکروگرم بر گرم) ایجاد کرد. افزایش سطح سلنیوم، تاثیری بر غلظت گوگرد سوخ دو رقم پیاز نداشت، در حالی که افزایش غلظت سولفات در محلول غذایی، باعث کاهش جذب سلنات شد. افزایش غلظت سولفات، باعث کاهش غلظت اسید پیرویک سوخ دو رقم پیاز گردید، اما کاربرد سلنیوم تنها در رقم والنسیانا و در تیمار غلظت 1 میلی مولار سولفات، غلظت اسید پیرویک سوخ را 15 درصد کاهش داد.
    کلیدواژگان: آمینواسید، پودر خون، پیاز، سلنیوم، سولفات، غنی سازی
  • زینب وفادار، مهدی رحیم ملک *، محمدرضا سبزعلیان، علی نیکبخت صفحات 33-44
    گیاه مورد با نام علمی Myrtus communis یک گونه دیپلوئید از خانواده میرتاسه (Myrtaceae) بوده و از جمله گیاهان مهم دارویی و زینتی محسوب می شود. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه مورد انجام گرفت. این آزمایش در قالب یک آزمایش اسپلیت پلات در زمان بر پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و در چهار سطح شوری سه زمان برداشت (اوایل بهار، اوایل تابستان و اوایل پائیز) انجام شد. با توجه به نتایج مورفولوژیک بدست آمده در هر سه زمان برداشت، تمامی صفات اندازه گیری شده به جز تعداد شاخه فرعی و گلدهی در گیاه مورد تحت تنش شوری کاهش پیدا کرد. بیشترین میانگین طول برگ(69/1 سانتی متر) مربوط به تیمار شاهد در زمان برداشت تابستان و کمترین میانگین در سطح بالای تنش (28/1 سانتی متر) بود که در زمان برداشت پاییز مشاهده گردید. در بین صفات فیزیولوژیک نیز کلروفیل و محتوای رطوبت نسبی برگ گیاه مورد تحت تنش شوری کاهش و میزان پرولین و کاروتنوئید(در زمان برداشت بهار و تابستان) افزایش یافت. در زمان برداشت اول، دوم و سوم به ترتیب 96/27% ، 98/40 % و 74/51 % افزایش پرولین در تیمار سطح 6دسی زیمنس نسبت به تیمار شاهد مشاهده گردید. بیشترین میانگین کاروتنوئید در زمان برداشت تابستان با 74/6 میلی گرم بر گرم برگ و کمترین میانگین با50/ 2 در پاییز مشاهده شد. طور کلی، به منظور دستیابی به بالاترین عملکرد گیاه مورد تحت تنش شوری، زمان برداشت بهار و تابستان به عنوان بهترین مرحله برداشت و با سطح تنش شوری حداکثر چهار دسی زیمنس معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، زمان برداشت، فیزیولوژیک، مورد، مورفولوژی
  • منصور افشار محمدیان *، ساره ابراهیمی نوکنده، مریم مسیبی صفحات 45-56
    چای یکی از قدیمی ترین نوشیدنی های جهان محسوب می شود و ترکیبات موجود در شاخساره های چای با توجه به شرایط آب و هوا، فصل، تنوع ژنتیکی و سن شاخه ها متفاوت هستند. در این تحقیق، شاخساره های چای شامل یک جوانه ی راسی و دو برگ مجاور از کلون های 100، 278، 451 و DN، در سه فصل رویشی بهار، تابستان و پاییز از مرکز تحقیقات چای کشور (لاهیجان) جمع آوری شد. پس از عصاره گیری نمونه ها، میزان تغییرات فصلی، قدرت خنثی کنندگی رادیکال آزاد (DPPH)، ترکیبات کافئین، کلروژنیک اسید، کوئرستین، کاتچین و اپی گالوکاتچین نیز با دستگاه HPLC و پروتئین کل ارزیابی شد. نتایج این پژوهش نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی کلون های 100 و 451 از اولین برداشت (بهار) تا سومین برداشت (پاییز) افزایش یافت، در حالیکه در کلون های 278 و DN عکس این قضیه مشاهده شد. میزان پروتئین کلون های 100 و DN در سه برداشت مختلف تغییرات ناچیزی را نشان داد. این نتایج، تاثیر تغییرات فصلی را بر روی ترکیبات شیمیایی شاخساره های جوان چای نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پروتئین کل، چای، ظرفیت آنتی اکسیدانی، کافئین، کوئرستین
  • خانم هما نورا، صالح شهابی وند *، احمد آقایی صفحات 57-68
    قارچ همزیست Piriformospora indica دارای خصوصیات مفید و منحصر به فردی جهت افزایش رشد و مقاومت گیاهان به تنش های زیستی و غیر زیستی است. در بررسی حاضر اثر این قارچ اندوفیت بر رشد و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گیاه دارویی شابیزک مطالعه شد. پس از ایجاد همزیستی، اثر قارچ بر رشد، محتوای پروتئین کل و فعالیت سه آنزیم کاتالاز (1.11.1.6CAT ، EC )، آسکوربات پراکسیداز (1.11.1.11 EC ، APX) و پراکسیداز (1.11.1.7 EC ، POX) با کمک دستگاه اسپکتروفتومتر تعیین شد. نتایج نشان دهنده اثر افزایشی قارچ P. indica بر رشد و پروتئین کل در ریشه، ساقه و برگ گیاه شابیزک بود. در گیاهان تیمار شده با قارچ، مقدار وزن تر 87/1 برابر و طول اندام هوایی 11/2 برابر نسبت به گیاهان شاهد افزایش یافت. در حضور قارچ، فعالیت هر سه آنزیم آنتی اکسیدان در ساقه و برگ کاهش یافت اما در ریشه گیاه تیمار شده، افزایش فعالیت برای آنزیم کاتالاز به میزان 2/2 برابر، آسکوربات پراکسیداز با 3/2 برابر و پراکسیداز با 5/2 برابر نسبت به گیاه شاهد، مشاهده شد. در مجموع نتایج تحقیق حاضر نشان داد که این قارچ می تواند جهت افزایش زیست توده و به عنوان عامل محافظتی زیستی از طریق بالا بردن میزان آنزیم های آنتی اکسیدان ریشه در گیاه مهم دارویی شابیزک بکار رود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، شابیزک، همزیستی، Piriformospora indica
  • یونس خیری زاده اروق، رئوف سید شریفی * صفحات 69-84
    به منظور بررسی تاثیر میکوریزا، باکتری های محرک رشد و محلول پاشی با نانواکسید روی بر صفات موثر بر پر شدن دانه تریتیکاله در شرایط شوری خاک، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1393 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل شوری خاک در چهار سطح (عدم اعمال شوری، شوری 20، 40 و 60 میلی مولار)، کودهای زیستی در چهار سطح (عدم کاربرد کود زیستی، کاربرد میکوریزا، کاربرد توام باکتری های محرک رشد سودوموناس پوتیدا استرین 186 و ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، کاربرد توام میکوریزا و باکتری های محرک رشد) و محلول پاشی با نانواکسید روی در سه سطح (عدم مصرف، مصرف 4/0 و 8/0 گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد با افزایش شوری، عملکرد تک بوته، اجزای عملکرد، سرعت پر شدن، طول دوره پر شدن و دوره موثر پر شدن کاهش یافت. در حالی که میزان پرولین و قند محلول افزایش یافت. مقایسه میانگین ها نشان داد بالاترین عملکرد تک بوته (64/3 گرم در بوته)، سرعت پر شدن (00196/0 گرم در روز)، طول دوره پر شدن (75/52 روز) و دوره موثر پر شدن (62/36 روز) در حالت کاربرد توام باکتری های محرک رشد و میکوریزا، محلول پاشی 8/0 گرم در لیتر نانواکسید روی و عدم اعمال شوری به دست آمد. بیش ترین میزان قند محلول (48/99 میلی گرم در گرم وزن تر) در حالت کاربرد توام باکتری های محرک رشد و میکوریزا، محلول پاشی 8/0 گرم در لیتر نانواکسید روی و شوری 60 میلی مولار به دست آمد. اعمال شوری 20، 40 و 60 میلی مولار عملکرد دانه را به ترتیب 9/8، 11/22 و 34/32 درصد کاهش داد و استفاده توام کودهای بیولوژیک و نانواکسید روی به ترتیب 17/40، 74/49 و 40 درصد از این کاهش عملکرد را جبران کرد. بر اساس این نتایج به نظر می رسد کاربرد کودهای بیولوژیک و محلول پاشی با نانواکسید روی می تواند برای سودمندی تولید تریتیکاله تحت شرایط شوری خاک توصیه شود.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش، عملکرد، کودهای بیولوژیک، PGPR
  • زهرا پشنگه، منصوره شمیلی * صفحات 85-96
    ازآنجائی که اسید جیبرلیک در افزایش تحمل گیاهان به تنش های غیر زیستی، نقش دارد، لذا ارزیابی واکنش های فیزیولوژیک دانهال گواوا به تنش شوری آب و تیمار اسید جیبرلیک در این تحقیق موردتوجه قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در 4 تکرار اجرا شد. تیمار ها شامل نمک کلرید سدیم (0، 50 و 100 میلی مولار) و اسید جیبرلیک (صفر، 250 و 500 پی پی ام) بود. بر اساس نتایج، شوری باعث کاهش میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئید، میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز و افزایش در فعالیت کاتالاز گردید. حتی سطح پائین نمک (50 میلی مولار) باعث اثرات منفی بر خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیائی گردید. اسید جیبرلیک (500 پی پی ام) باعث بهبود خصوصیات فیزیولوژیک دانه رست گردید. لذا تیمار با اسید جیبرلیک در نهالستان ها می تواند به عنوان تیماری کارآمد جهت مواجهه بعدی نهال های گواوا با آب وخاک شور مثمرثمر واقع شود.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کاروتنوئید، کاتالاز، کلروفیل، نشت یونی
  • زهره دهقان، محسن موحدی دهنوی *، حمیدرضا بلوچی، امین صالحی صفحات 97-110
    آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 6 سطح شوری با کلرید سدیم (0، 60، 120، 180، 240 و 300 میلی مولار NaCl، پروتئین محلول، پرولین، قندهای محلول، گلایسین بتائین برگ، و وزن خشک ریشه و اندام هوایی معنی دار گردید. تنش شوری تا 300 میلی مولار، میزان پرولین برگ (7/1 برابر) و گلایسین بتائین برگ (46/4 برابر) را افزایش داد. در غالب سطوح شوری کاربرد اسید سالیسیلیک باعث کاهش قندهای محلول و پرولین و افزایش گلایسین بتائین شد. افزایش شوری و کاربرد اسید سالیسیلیک نیز در سطوح شوری پروتئین برگ را کاهش داد. شوری وزن خشک ریشه (75 درصد) و اندام هوایی (72 درصد) را کاهش داد، و در سطوح بالای شوری نسبت ریشه به اندام هوایی نیز کاهش یافت. کاربرد اسید سالیسیلیک در سطوح شوری پائین وزن خشک ریشه را کاهش و در شوری بالا افزایش داد. وزن خشک اندام هوایی از سالیسیلیک اسید متاثر نشد. بطور کلی با توجه به نمک دوست بودن خرفه، سالیسیلیک اسید تنها در سطوح بالای شوری توانسته با اثر مثبت بر تجمع گلایسین بتائین و افزایش وزن خشک ریشه بر رشد خرفه اثر بگذارد.
    کلیدواژگان: پرولین، قندهای محلول، گلایسین بتائین، فلورسانس کلروفیل
  • یعقوب خانی کریم آبادی، علی غلامی زالی، پرویز احسان زاده *، جمشید رزم جو صفحات 111-122
    نظر به اهمیت و گسترش روزافزون دامنه شوری، شناسایی ژنوتیپ های متحمل به شوری در گیاهان زراعی از جمله نخود (Cicer arietinum L.) در مناطق مستعد شوری از اهمیت بالایی برخوردار است. بر این اساس، آزمایشی گلدانی به منظور بررسی اثر چهار سطح شوری (صفر، 25، 50 و 75 میلی مولار کلرور سدیم) بر شش ژنوتیپ نخود (آرمان، آزاد، هاشم، ILC-482، نورآباد و خرم آباد) در دانشگاه صنعتی اصفهان، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش شوری سبب افزایش غلظت سدیم و پتاسیم اندام هوایی، تسریع در روز تا 90 درصد گلدهی و روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، کاهش غلظت کلسیم اندام هوایی، ارتفاع بوته، تعداد نیام بارور، تعداد دانه در نیام، وزن خشک کل بوته، شاخص برداشت و وزن دانه تک بوته تمام ژنوتیپ های نخود در شدت های متفاوتی شد. ژنوتیپ ILC-482 در مقایسه با سایر ژنوتیپ ها در پاسخ به شوری، میزان تجمع سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم کمتری داشت و همچنین از میزان درصد کاهش کمتری در تجمع پتاسیم اندام هوایی، ارتفاع بوته، تعداد نیام بارور، تعداد دانه در نیام، وزن خشک کل بوته، وزن دانه تک بوته و شاخص برداشت برخوردار بود. بر اساس یافته های بالا، به نظر می رسد که حتی شوری های نه چندان شدید 75 و 50 میلی مولار هم اثر منفی چشمگیری بر رشد ژنوتیپ های نخود داشته ولی با این حال، ژنوتیپ 482–ILC نسبت به سایر ژنوتیپ های مورد آزمایش نخود از مقاومت نسبی بیشتری به شوری برخوردار است.
    کلیدواژگان: شوری، ژنوتیپ، عملکرد، نخود زراعی
  • سمانه اسدی صنم *، سیده محدثه محمدی، ولی الله رامئه، مهیار گرامی، مجید خوش روز صفحات 123-138
    به منظور بررسی اثر سدیم نیتروپروساید(SNP) به عنوان یک آنتی اکسیدان موثر و تاثیر مطلوب آن در کاهش تنش اکسیداتیو در گیاهچه های سرخارگل تحت شرایط شور، آزمایشی در سال 1394 در دانشگاه غیرانتفاعی سنا- ساری، به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا در آمد. در این پژوهش، اثر چهار سطح SNP به عنوان منبع آزاد کننده نیتریک اکساید (NO) با غلظت صفر، 1/0، 2/0 و 4/0 میلی مولار SNP بر برخی ویژگی های بیوشیمیایی و زیست توده گیاهچه سرخارگل تحت تنش شوری با غلظت صفر، 75 و 150 میلی مولار محلول کلرید سدیم (NaCl) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر برهم کنش SNP و شوری بر وزن خشک و تر ریشه و برگ، محتوای کاروتنوئید، مقدار مالون دی آلدهید (MDA)، آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، پراکسیداز (POD) و آسکوربات پراکسیداز (APX) معنی دار بود. با افزایش شوری، مقدار وزن تر و خشک ریشه کاهش یافت، در حالی که تیمار 2/0 میلی مولار SNP توانست موجب افزایش مقدار این دو شاخص شود. بیشترین وزن تر و خشک برگ در تیمار شاهد مشاهده شد. محتوای کلروفیل های a، b، کل و کاروتنوئید هم، با افزایش شوری کاهش نشان داد؛ با این حال، بیشترین مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئید در تیمار 4/0 میلی مولار SNP به دست آمد. بیشترین مقدار فنل کل در بالاترین سطح شوری بدست آمد و مقدار بالاتر MDA نیز، در سطح صفر SNP در شرایط تنش مشاهده شد. پروتئین کل نیز، تحت تنش شوری، 4/5 درصد کاهش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی SOD، POD و APX در گیاهان تنش دیده در تیمار 2/0 میلی مولار SNP بدست آمد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که NO حاصل از پیش تیمار SNP توانست موجب کاهش اثرات منفی شوری بر گیاهچه های تحت تنش سرخارگل و بهبود نسبی آن ها شود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پروتئین، فنل کل، مالون دی آلدهید، نیتریک اکساید
  • بهروز صالحی اسکندری، سید مجید قادریان * صفحات 139-150
    خاک های سرپنتینی، خشک و دارای مقادیر نسبتا بالایی از نیکل هستند. برای درک بهتر اثر نیکل بر مقاومت به خشکی گیاهان غیربیش انباشت گر روییده در خاک های سرپنتینی، آزمایشی در شرایط هیدروپونیک طراحی شد تا اثر نیکل بر رشد، جذب و انتقال و برخی پارامترهای فیزیولوژیک، گیاهFortuynia garcinii (Burm.f.) (روییده در مناطق سرپنتینی) تحت تنش خشکی ارزیابی شود. برای ایجاد تنش خشکی نیمی از گلدان های حاوی گیاهچه های 45 روزه به مدت 8 روز در محلول هوگلند کامل دارای 10 میکرو مولار نیکل قرار گرفتند. سپس گلدان های دارا یا فاقد نیکل به مدت 8 روز در سه سطح از تنش خشکی حاصل از پلی اتیلن گلایکول نگه داری شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش وزن خشک و انتقال نیکل به اندام های هوایی می شود که نشان دهنده مقاومت درونی این گیاه به نیکل است. با حضور نیکل در شرایط تنش خشکی، محتوای آب بهبود نسبی یافته و مقدار ترکیبات فنلی، قندهای محلول، پرولین و گلایسین بتائین بیشتر از تیمارهای مشابه فاقد نیکل بود. اما این موضوع در مورد مقدار رنگیزه ها برعکس بود. به نظر می رسد تجمع بیشتر اسموتیکوم ها در حضور نیکل، سبب کاهش پتانسیل اسمزی سلول و حفظ تورژسانس شده، در ضمن نقش آنتی اکسیدانی آنها به همراه کاروتنوئیدها و ترکیبات فنلی موجب تقویت ساختارهای درون سلولی گردیده است. افزایش فشار تورژسانس سلول ها در حضور نیکل موجب افزایش محتوای آبی سلول ها شده در نتیجه تغلیظ رنگیزه های گیاهی در حضور نیکل نیز کاهش می یابد. حضور نیکل از طریق انباشت بیشتر اسموتیکم ها و بهبود سیستم دفاعی باعث افزایش مقاومت به تنش خشکی می شود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، ترکیبات فنلی، تنظیم اسمزی، خاک سرپنتین، نیکل، Fortuynia garcinii
  • ژاله محمدی نیا، سمیه رستگار * صفحات 151-162
    گیاه کرول در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری به عنوان پایه برای چیکو، که بذور آن مشکل سخت جوانه زنی دارد، استفاده می شود. چیکو به عنوان گیاهی مناسب برای شرایط کم آبی و شوری در مناطق گرمسیری شناخته شده است. کمبود آب به عنوان یکی از فاکتورهای مهم، تولیدات کشاورزی را در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری محدود می کند. آبیاری با آب رقیق شده دریا می تواند جایگزینی برای استفاده از منابع آب شیرین باشد. جهت ارزیابی امکان استفاده از آب رقیق شده دریا در کشت گیاه کرول، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار بر روی گیاهان یکساله کرول انجام شد. گیاهان در پنج سطح شوری با آب رقیق شده دریا (ds/m3، 6، 9، 12) و گیاهان شاهد نیز با آب معمولی(ds/m3/1) آبیاری شدند. برخی فاکتورهای رویشی و شیمیایی گیاه کرول در واکنش به شوری ناشی از آب دریا بررسی شدند. تحلیل داده ها نشان داد که تحت تنش شوری، برخی صفات مورفولوژیکی گیاه مانند: طول ساقه و طول ریشه نسبت به شاهد تفاوت معنی داری را نشان ندادند. در حالیکه تعداد برگ، سطح برگ، نسبت وزن تر ریشه به وزن تر اندام هوایی، نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک ساقه، شاخص تحمل ریشه و ساقه به تنش، به موازات افزایش شوری کاهش یافتند. میزان کلروفیل با افزایش شوری، در مقایسه با شاهد به میزان قابل توجهی کاهش یافت. میزان مالون دی الدهید در گیاهان تحت تیمار با افزایش شوری بطور معنی داری افزایش یافت. بطور کلی دانهالهای یکساله کرول در شوری بالاتر از 3 ds/m کاهش قابل توجهی در شاخص های رشد نشان دادند.
    کلیدواژگان: مقاومت، آب رقیق شده دریا، کرول، شوری
  • روح الله مرادی، نسیبه نسیبه پورقاسمیان * صفحات 163-178
    جهت بررسی تاثیر استفاده از موم زنبور عسل در تلفیق با دیگر مواد آلی بعنوان بستر کاشت بر برخی شاخص‏های رشد، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گاوزبان اروپایی در مقادیر مختلف آبیاری، آزمایشی بصورت فاکتوریل در پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان، در سال 1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل دور آبیاری در سه سطح (دو، چهار و شش روز) و بسترهای مختلف کاشت در هشت سطح (خاک+موم به نسبت 3-1، خاک+موم 4-1، خاک+خاکبرگ 3-1، خاک+خاکبرگ 4-1، خاک+کود گاوی 3-1، خاک+کودگاوی+موم 3-5/0-5/0، خاک+خاکبرگ+موم 3-5/0-5/0 و خاک) بود. نتایج نشان داد که وزن خشک و ارتفاع بوته، محتوای کاروتنوئید و پرولین، غلظت کاتالاز (CAT)، اسکوربات پراکسیداز (APX) و پراکسیداسیون لیپدها (MDA) تحت تاثیر اثرات ساده و متقابل دور آبیاری و بستر کاشت قرار گرفتند (P≤0.01). نفوذپذیری غشا و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II تحت تاثیر اثرات ساده هر دو تیمار آزمایش قرار گرفتند. محتوی کلروفیلa فقط از دور آبیاری اثر پذیرفت و هیچ یک از تیمارهای مورد بررسی بر محتوای کلروفیلb اثر معنی داری نداشتند. کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II، محتوای کلروفیل a و کاروتنوئیدها با افزایش دور آبیاری به طور معنی داری کاهش یافتند. کلیه بسترهای کشت حاوی مواد آلی توانستند تنش مربوط به افزایش دور آبیاری از 2 به 4 روز را تعدیل کنند. بستر موم با نسبت 3-1 بیشترین وزن خشک، ارتفاع، محتوی کاروتنوئید و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II و کمترین میزان پرولین و MDA را در هر دو شرایط تنش و عدم تنش نشان داد. دیگر بسترهای حاوی موم نیز در دورهای آبیاری 4 و 6 روز از نظر شاخص های رشد گیاه و همچنین مقاومت به تنش شرایط خوبی نشان دادند. میزان فعالیت آنزیم های CAT و APX در بسترهای حاوی خاک+موم با نسبت 3-1، 4-1، موم+خاک+خاکبرگ، خاک+خاکبرگ 3-1 و 4-1 با افزایش دور آبیاری افزایش یافتند، به عبارتی این دو آنزیم نقش موثری در افزایش مقاومت به شرایط تنش خشکی در بسترهای فوق داشته اند. بنابراین، به نظر می رسد بسترهای حاوی موم در شرایط تنش خشکی قابل توصیه بوده که البته هر چه نسبت موم در ترکیب بستر کاشت بیشتر باشد، کارایی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: اسکوربات پراکسیداز، بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی، کاتالاز، فلورسانس کلروفیل
  • پریسا جمشیدی، مهدی برادران فیروزآبادی *، حکیمه علومی، هرمزد نقوی صفحات 179-192
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی روی و کلسیم بر صفات فیزیولوژیکی و زراعی گیاه گلرنگ در تنش سرب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان اجرا شد. تیمارها شامل چهار روش کاربرد سرب (شاهد، کاربرد خاکی سرب، محلول پاشی سرب و کاربرد توام خاکی و محلول پاشی سرب)، محلول پاشی روی در سه غلظت (صفر، 10 و 20 میلی مولار) و محلول پاشی کلسیم در دو سطح (صفر و 10 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که در تنش سرب، محتوای آب نسبی برگ، عملکرد دانه و عملکرد روغن گیاه گلرنگ کاهش یافت و فعالیت آنزیم پراکسیداز، قندهای محلول، درصد پروتئین دانه و تجمع سرب در برگ و ریشه گیاه افزایش معنی داری نشان داد. کاربرد توام خاکی و محلول پاشی سرب اثرات منفی بیشتر از جذب برگی و خاکی سرب به تنهایی داشت. در تنش سرب، محلول پاشی روی فعالیت آنزیم پراکسیداز، محتوای آب نسبی برگ، قندهای محلول، درصد پروتئین دانه، عملکرد روغن و عملکرد دانه را به طور معنی داری افزایش داد در حالی که تجمع سرب در برگ و ریشه کاهش یافت. کاربرد کلسیم سبب افزایش عملکرد روغن و کاهش میزان تجمع سرب در برگ در تیمار تنش سرب گردید. بنابراین به نظر می رسد کلسیم و روی به وسیله بهبود واکنش های فیزیولوژیکی تاثیر بر سمیت زدایی سرب داشتند که منجر به مقاومت گیاه در تنش سرب گردید.
    کلیدواژگان: تجمع سرب، درصد پروتئین دانه، عملکرد دانه، فعالیت آنزیم، قندهای محلول
  • الهه اثنی عشری، شکوفه انتشاری * صفحات 193-204
    بادرنجبویه گیاهی علفی، چند ساله از تیره نعناعیان است که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی می باشد و در مناطق شمالی ایران یافت می شود. آلومینیوم یکی از فلزات سنگین می باشد که در گیاهان تنش اکسیداتیو ایجاد می کند که در این میان آنزیم های آنتی اکسیدان از جمله مهمترین راهکارهای دفاعی گیاهان در مهار گونه های فعال اکسیژن می باشند. آهن از عناصر ضروری ولی کم مصرف گیاهان می باشد که فعالیت بسیاری از آنزیم های گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد .در این پژوهش نقش ترکیبات رایج آهن بر تجمع آنزیم های آنتی اکسیدانت، پروتئین و میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و فلاونولی در گیاه بادرنجبویه در شرایط تنش ناشی از آلومینیوم مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بر روی بادرنجبویه در چهار گروه با انواع متفاوت آهن (کلرید آهن، کلات آهن، نانو آهن) و کلرید آلومینیوم) 0 و50 μM) در شرایط هیدروپونیک انجام شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که محتوای پروتئین ها با پیش تیمار آهن افزایش یافته است که این افزایش با کاربرد آهن نانو نسبت به سایر تیمارها بیشتر بوده است، بنابراین می توان این افزایش را مربوط به قطر نانو ذرات دانست. تحت شرایط تنش آلومینیوم توام با آهن فعالیت آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و ترکیبات فنولی و مشتقات آن نسبت به اشکال مختلف آهن بویژه در تیمارهای توام آلومینیوم با کلات آهن و نانو آهن کاهش پیدا کرد ولی میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز طی این شرایط افزایش یافت. بنابراین آهن با افزایش در فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز باعث ایجاد مقاومت به آلومینیوم و افزایش عملکرد بادرنجبویه می شود.
    کلیدواژگان: آلومینیوم، آنتی اکسیدان، آهن، بادرنجبویه
  • حمیدرضا بلوچی *، رسول استادیان بیدگلی صفحات 205-218
    به منظور بررسی اثر زوال بر شاخص های جوانه زنی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت در کتان روغنی (توده محلی بزرک قرمز)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار در سال 1394 در آزمایشگاه بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل 4 سطح دما (15، 25، 35 و 45 درجه سانتی گراد) و 4 سطح رطوبت (5، 9، 13 و 17 درصد) بود. بذرها به محتوای رطوبت 5، 9، 13 و 17 درصد رسیده و سپس به مدت 6 ماه در شرایط انبارداری در دماهای 15، 25، 35 و 45 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش دما و رطوبت بذر، کلیه صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی به جز هدایت الکتریکی، کاهش یافتند. کاهش جوانه زنی با کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز همراه بود که بیانگر کاهش کارایی سیستم آنتی اکسیدانتی در حفاظت بذرها در مقابل گونه های فعال اکسیژن می باشد. با افزایش گونه های فعال اکسیژن، پراکسیداسیون چربی ها افزایش یافته که احتمالا بر اثر پراکسیداسیون چربی ها و تخریب غشاهای سلولی، نشت الکترولیت ها از بذر افزایش یافته است که همبستگی قوی و منفی بین نشت الکترولیت ها و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت نشانگر این مسئله است. به طور کلی، بهترین شرایط نگهداری بذر کتان دمای 15 درجه سانتی گراد و رطوبت 5-9 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: بنیه بذر، پیری بذر، روغن دانه، کاتالاز، هدایت الکتریکی
  • کبری مهدویان * صفحات 218-232
    اشعه ماوراء بنفش به سه نوار با طول موج های UV-A (320-390 nm)، UV-B (280-320 nm) و UV-C (254-280 nm) تقسیم می شود. طول موج های متفاوت اشعه ماوراء بنفش تاثیرات متفاوتی بر ویژگی های رویشی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهان دارد. در این تحقیق تاثیر باندهای مختلف این اشعه بر طول ریشه و ساقه، فلاونوئید، آنتوسیانین، پروتئین، اتیلن، فعالیت آنزیمی پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز، غلظت یون های کلسیم، پتاسیم و منیزیم در گیاهچه های فلفل مورد مطالعه قرار گرفته است. گیاهچه های 10 روزه به مدت 3 روز تحت تیمار UV-A، UV-B و UV-C قرار گرفتند. برای بررسی اثر تیمارهای اشعه ماوراء بنفش بر الگوهای پلی پپتیدی، پروتئین های اندام هوایی به روش SDS-PAGE الکتروفورز گردیدند. نتایج نشان داد که تحت شرایط آزمایشی، اشعه UV-B و UV-C طول ریشه و ساقه را کاهش می دهد. همچنین آزمایش ها نشان داد در گیاهچه هایی که تحت تابش اشعه UV-B و UV-C قرار داشتند میزان پروتئین ها، آنتوسیانین ها، فلاونوئیدها، اتیلن، غلظت یون های کلسیم، پتاسیم و منیزیم، فعالیت آنزیم های پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز افزایش معنی داری یافت در حالی که تحت تیمار با اشعه UV-A فعالیت آنزیم ها در مقایسه با گیاهچه های کنترل تغییرات معنی داری را نشان نداد. از آنجایی که این ترکیبات آنزیمی در ناحیه طیف ماوراء بنفش جذب بالایی دارند مانع عبور این اشعه به بافتهای حساس شده و به تبع از اثرات مضر آن جلوگیری می کنند. همچنین نقش رنگیزه ها در فرونشاندن رادیکال های پراکسید هیدروژن و سایر گونه های اکسیژن فعال می تواند یک واکنش تدافعی گیاهان در مقابل تابش اشعه ماوراء بنفش در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آنتو سیانین، اتیلن، پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، فلاونوئیدها
  • معصومه خالوندی، محمدرضا عامریان، همت الله پیردشتی *، مهدی برادران، احمد غلامی صفحات 233-248
    به منظور بررسی کاربرد متیل جاسمونات بعنوان راه حلی زیستی جهت ارزیابی تحمل گیاه دارویی نعناع فلفلی به شوری آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال زراعی 1393 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل محلول پاشی متیل جاسمونات (صفر، 75 و150 میکرومولار) و تنش شوری (صفر، 3، 6، 9 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد با افزایش شوری سرعت تعرق، کلروفیل a، کلروفیل b، وزن خشک برگ و بوته، Fv/Fm، Fm، Y(II)، ETR، محتوای نسبی آب برگ و هدایت روزنه ای به صورت خطی کاهش یافت و موجب افزایش صفات آنتوسیانین، Fo و NPQ شد. صفات مورد بررسی تحت تاثیر کاربرد متیل جاسمونات قرارگرفتند که به میزان غلظت متیل جاسمونات بستگی داشت. به طوریکه در گیاهانی که محلول پاشی متیل جاسمونات (غلظت 75 میکرومولار) صورت گرفت موجب افزایش میزان آنتوسیانین و کاهش نشت الکترولیت های غشا و کاهش اثرات منفی شوری بر هدایت روزنه ای، ETR و محتوای نسبی آب برگ شد. در سطوح بالای متیل جاسمونات اثر بازدارندگی آن بر میزان هدایت روزنه ای، ETR و کلروفیل a مشاهده شد. در مجموع، کاربرد متیل جاسمونات با بهبود روابط آبی گیاه و افزایش هدایت روزنه ای، موجب افزایش سرعت انتقال الکترون و کارایی فتوسیستم II می شود که می تواند بیانگر نقش مثبت متیل جاسمونات در شرایط شور باشد. بنابراین به نظر می رسد کاربرد غلظت 75 میکرومولار متیل جاسمونات بتواند با افزایش مقاومت به شوری تا حدود زیادی ویژگی های رشدی گیاه دارویی نعناع فلفلی را در چنین شرایطی بهبود بخشدبه منظور بررسی کاربرد متیل جاسمونات به عنوان راه حلی زیستی جهت ارزیابی تحمل گیاه دارویی نعناع فلفلی به شوری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال زراعی 1393 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل محلول پاشی متیل جاسمونات (صفر، 75 و150 میکرومولار) و تنش شوری (صفر، 3، 6، 9 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد با افزایش شوری سرعت تعرق، کلروفیل a، کلروفیل b، وزن خشک برگ و بوته، Fv/Fm، Fm، Y(II)، ETR، محتوای نسبی آب برگ و هدایت روزنه ای کاهش یافت و موجب افزایش صفات آنتوسیانین، Fo و NPQ شد. صفات مورد بررسی تحت تاثیر سطوح مختلف متیل جاسمونات قرارگرفتند. به طوریکه در شوری 9 دسی زیمنس بر متر، کاربرد غلظت 75 میکرومولار متیل جاسمونات، موجب افزایش هشت درصدی آنتوسیانین و کاهش 35 درصدی نشت الکترولیت های غشا و از طرفی موجب کاهش اثرات منفی شوری بر هدایت روزنه ای (54 درصد افزایش)، ETR (10 درصد افزایش) و محتوای نسبی آب برگ (6 درصد افزایش) شد. در سطح بالای متیل جاسمونات (غلظت 150 میکرومولار) اثر بازدارندگی آن بر میزان هدایت روزنه ای، ETR و کلروفیل a مشاهده شد. در مجموع، کاربرد متیل جاسمونات با بهبود روابط آبی گیاه و افزایش هدایت روزنه ای، موجب افزایش سرعت انتقال الکترون و کارایی فتوسیستم II می شود که می تواند بیانگر نقش مثبت متیل جاسمونات در شرایط شور باشد. بنابراین به نظر می رسد کاربرد غلظت 75 میکرومولار متیل جاسمونات بتواند با افزایش مقاومت به شوری تا حدود زیادی ویژگی های رشدی گیاه دارویی نعناع فلفلی را در چنین شرایطی بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: فلورسانس، کلروفیل برگ، وزن خشک برگ، هدایت روزنه ای
  • محمودرضا تدین *، علی تدین، سمیه اسماعیلی صفحات 249-262
  • زهره جبارزاده *، پروین طالبی صفحات 263-272
    این پژوهش به منظور بررسی اثرات کاربرد خاکی و محلول پاشی برگی اسید هیومیک بر میزان کلروفیل، ماندگاری گل روی گیاه، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، میزان پرولین، مالون دی آلدئید و پروتئین کل در رزمینیاتور رقم هفت رنگ در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور اسید هیومیک در 4 غلظت (صفر، 500، 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر) و نحوه کاربرداسید هیومیک به 2 شیوه (کاربرد خاکی و محلول پاشی برگی) با 3 تکرار و 2 مشاهده انجام شد. نتایج نشان داد که کاربردهای خاکی و محلول پاشی اسید هیومیک باعث افزایش در محتوای کلروفیل، پروتئین کل، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و ماندگاری گل روی گیاه به ترتیب به میزان حدود 2، 5، 3 و 75/1 برابر نسبت به شاهد شدند. میزان مالون دی آلدئید در تیمارهای خاکی با افزایش غلظت اسید هیومیک افزایش و برعکس در تیمارهای محلول پاشی کاهش یافت. این روند در فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز نیز تکرار شد. فعالیت آنزیم کاتالاز نیز ابتدا در غلظت کم اسید هیومیک افزایش، اما با افزایش غلظت، میزان فعالیت آن کاهش یافت. میزان پروتئین کل در تمامی غلظت های اسید هیومیک (به جزء کاربرد خاکی 500 میلی گرم در لیتر) نسبت به شاهد افزایش یافت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که هر دو روش محلول پاشی برگی و کاربرد خاکی اسید هیومیک با افزایش میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و محتوای کلروفیل و پروتئین کل در گیاه، باعث افزایش ماندگاری گل روی گیاه شدند.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، رز مینیاتور، کلروفیل، مالون دی آلدئید، ماندگاری گل
  • نجمه زینلی *، محمد جشاری، سید محمد جواد آروین صفحات 273-282
    به منظور بررسی اثر محلولپاشی عصاره مارمارین (Ascophyllum nodosum) بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و ضداکسایشی گوجه فرنگی رقم تینا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط مزرعه با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه غلظت عصاره آسکوفیلوم(0، 5/1 و 3 میلی لیتر بر لیتر) و محلولپاشی در چهار مرحله رشد گیاه شامل (بلافاصله پس از نشاکاری، بلافاصله پس از تولید اولین گلها و بلافاصله پس از تولید اولین میوه ها و محلولپاشی توام در هر سه مرحله ذکر شده) بودند. نتایج حاصل نشان داد که اثر محلولپاشی عصاره آسکوفیلوم بر صفات عملکرد، کلروفیل a و b، رطوبت نسبی برگ، طول ساقه، وزن خشک بوته و وزن تر ریشه معنی دار بود. تیمار آسکوفیلوم موجب افزایش این صفات شده و بیشترین تاثیر در محلولپاشی با غلظت 3 میلی لیتر بر لیتر این ترکیب و بصورت محلولپاشی توام در هر سه مرحله مشاهده شد. بیشترین میزان اسید آسکوربیک و فنل میوه نیز در تیمار مارمارین با غلظت 3 میلی لیتر بر لیتر بصورت محلولپاشی توام در هر سه مرحله به دست آمد. همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین در میوه های تحت تیمار 3 میلی لیتر بر لیتر مارمارین که در مرحله ظهور اولین میوه ها محلولپاشی شده بودند حاصل شد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آسکوفیلوم نودوزوم، اسید آسکوربیک، گوجه فرنگی، محلولپاشی برگی
  • مریم کمالی، محمود شور *، سید حسین نعمتی، امیر لکزیان، حمیدرضا خزاعی صفحات 283-296
    تنش خشکی یکی از مهمترین و رایج ترین تنش های محیطی است که تولیدات کشاورزی را با محدودیت روبرو ساخته است. به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کم آبیاری بر برخی خصوصیات سه رقم اطلسی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد با چهار تکرار به اجرا در آمد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل تنش خشکی در 4 سطح (100، 80، 60 و 40% ظرفیت زراعی) و سه رقم اطلسی (Supercascade، Tango blue و Tango white) بود. صفات مورد اندازه گیری شامل وزن تر اجزای گیاه، وزن خشک کل، قطر ساقه، عدد اسپد، فعالیت آنتی اکسیدانتی، نسبت وزن برگ، نسبت سطح برگ، میزان آب از دست رفته برگ، میزان کمبود آب به حالت اشباع و موجودی آب هر واحد سطح برگ بود. نتایج نشان داد با افزایش تنش خشکی میزان عدد اسپد زیاد شد و از 4/35 در شاهد خشکی به 2/46 در تنش شدید 40%ظرفیت زراعی رسید. درصد فعالیت آنتی اکسیدانتی در رقم Tango White و Tango Blue بیشتر از Supercascade بود. بیشترین وزن تر برگ در رقم Tango White و در دو سطح تنش شاهد (08/6گرم) و تنش کم 80 % ظرفیت زراعی (9/5 گرم) و بیشترین وزن تر ساقه و گل در رقم Tango White و در شاهد تنش به ترتیب به میزان 7/9 و 1/15 گرم در هر بوته بود. بیشترین وزن خشک کل نیز در رقم Tango White و در شاهد تنش مشاهده شد. LAR در رقم Tango White و در 100، 80 و 60% ظرفیت زراعی به ترتیب با مقدار 291، 180 و 179 نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. مقدارLWR در سه رقم Supercascad، Tango Blue وTango White به ترتیب 283/0، 538/0 و 496/0 بود. مقادیر WSD (72) وRWL (65%) در رقم Supercascade و در تنش شدید 40% با اختلاف معنی دار نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. به طور کلی نتایج نشان داد رقم Tango Whiteو Tango Blue هم در شرایط شاهد و هم تحت تنش کم آبی وزن تر، وزن خشک و فعالیت آنتی اکسیدانتی بیشتر و همچنین WSD و RWL کمتری داشته و بنابراین نسبت به رقم Supercascad به کم آبی مقاوم تر هستند.
    کلیدواژگان: اسپد، فعالیت آنتی اکسیدانتی نسبت سطح برگ، کمبود آب نسبت به حالت اشباع
  • رسول نریمانی، محمد مقدم *، عبدالله قاسمی پیربلوطی، سید حسین نعمتی صفحات 297-312
    شوری یکی از مهم ترین تنش های غیر زنده ای است که باعث کاهش قابلیت تولید محصول در خاک های مناطق خشک و نیمه خشک می شود. اسید هیومیک به عنوان یک اسید آلی و آسکوربات به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی می توانند در جهت بهبود عملکرد گیاهان در شرایط تنش شوری موثر واقع شوند. به منظور بررسی اثرات تنش شوری و برهمکنش آن با اسید هیومیک و اسید آسکوربیک بر رشد رویشی، رنگیزه های فتوسنتزی و تغییرات آنزیم های آنتی اکسیدان گیاه دارویی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل شوری در چهار سطح (0، 50، 100 و 150 میلی مولار)، اسید هیومیک و اسید آسکوربیک در سه سطح (0، 100 و 200 میلی گرم در لیتر) بود. صفات رویشی گیاه از قبیل ارتفاع بوته و وزن تر و خشک ساقه و برگ با افزایش میزان تنش شوری کاهش معنی داری نسبت به تیمار شاهد نشان دادند و کاربرد اسید هیومیک بویژه سطح 200 میلی گرم در لیتر در سطوح بالای تنش سبب بهبود این صفات نسبت به گیاهان شاهد گردید. رنگیزه های فتوسنتزی نیز تحت تاثیر تنش شوری به شدت کاهش یافتند و کاربرد 200 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک و اسید آسکوربیک (تاحدودی) توانست سبب جبران این خسارت شود. بیشترین میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در تنش 50 میلی مولار شوری مشاهده شد و کاربرد اسید هیومیک (بویژه 200 میلی گرم در لیتر) برای آنزیم کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و 200 میلی گرم در لیتر اسید آسکوربیک برای آنزیم گایاکول پراکسیداز سبب افزایش فعالیت آنها نسبت به تیمار شاهد گردید.
    کلیدواژگان: اسید آسکوربیک، آنزیم های آنتی اکسیدان، اسید هیومیک، بادرشبو، شوری
  • محمد عظیمی گندمانی، هوشنگ فرجی *، محسن موحدی دهنوی، امین میرشکاری صفحات 313-328
    در مناطق سردسیری، سیب زمینی بصورت بهاره کشت می شود. از چالش های پیش روی زراعت سیب زمینی در این مناطق، سرمای دیررس بهاره، سرمای زودرس پاییزه و گرمای تابستان می باشد؛ که در پژوهش حاضر به روش های تعدیل این چالش ها پرداخته شد. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال های زراعی 1393 و 1394 در منطقه گندمان، استان چهارمحال و بختیاری اجرا شد. عامل اول شامل سه رقم جلی، فونتین و بورن و عامل دوم، ترکیبی از تیمار های مختلف کلسیم و جاسمونیک اسید (با غلظت 5 میکرومولار) در شش سطح شامل: 1- کلسیم + جاسمونیک اسید در مرحله قبل از تشکیل ریزوم ها (T1)؛ 2- کلسیم + جاسمونیک اسید در مرحله بعد از تشکیل ریزوم ها (T2)؛ 3- جاسمونیک اسید در مرحله قبل از تشکیل ریزوم ها (T3)؛ 4- جاسمونیک اسید در مرحله بعد از تشکیل ریزوم ها (T4)؛ 5- کلسیم از منبع نیترات کلسیم (T5)؛ 6- شاهد (عدم کاربرد هر دو فاکتور (T6)) بود. بر اساس نتایج حاصله هر دو فاکتور جاسمونیک اسید و کلسیم دارای تاثیر مثبتی بر ارقام مورد بررسی بودند؛ بطوریکه رقم جلی نسبت به سایر ارقام عکس العمل بهتری داشت. در بین تیمارهای مورد بررسی نیز تیمار T1 در کلیه صفات مورد بررسی بجز اتفاء غیر فتوشیمیایی، در هر سه رقم مورد آزمایش بیشترین میانگین را به نام خود ثبت کرد. با توجه به نتایج، چنین می توان استنباط نمود که جاسمونیک اسید و کلسیم، در هر دو مرحله قبل و بعد از ریزوم دهی، باعث کاهش اثرات نا مطلوب تنش دمایی و کمبود عناصر غذایی شده اند؛ بعلاوه این اثرات مثبت، زمانیکه جاسمونیک اسید و کلسیم بصورت ترکیبی و در زمان قبل از ریزوم دهی اعمال شد، بیشتر بود.
    کلیدواژگان: تنش های محیطی، جاسمونیک اسید، سیب زمینی، فلئورسانس، کلسیم
  • اصغر مصلح آرانی *، عصمت جعفری، سید علی محمد میر محمدی میبدی، حمید سودایی زاده صفحات 329-336
    این آزمایش به منظور بررسی واکنش گیاه قره داغ به دفن شدن در رسوبات ماسه انجام گرفت. برای این منظور نهال های قره داغ تحت پنچ تیمار (شاهد، دفن شدن با ماسه بادی تا یک سوم، یک دوم، سه چهارم ارتفاع گیاه (از قسمت یقه و دفن کامل) قرار گرفت. بیشترین مقدار پرولین برگ به مقدار 29 میلی گرم بر گرم وزن تر در تیمار دفن یک دوم و سه چهارم و کمترین آن به مقدار 16 میلی گرم بر گرم وزن تر در شاهد بدست آمد. بیشترین مقدار اکسین به مقدار 91/0 میلی گرم بر گرم وزن تر در تیمار یک دوم و کمترین مقدار به اندازه 43/0 میلی گرم بر گرم وزن تر در تیمار شاهد بدست آمد. بیشترین مقدار قند برگ در تیمار کامل به مقدار 22 میلی گرم بر گرم وزن خشک و بیشترین مقدار قند ریشه در تیمار دفن یک سوم به مقدار 40 میلی گرم بر گرم وزن خشک مشاهده شد. مقدار سدیم برگ در همه تیمار های دفن به طور معنی داری بیشتر از شاهد بود. تفاوت معنی داری بین پتاسیم ریشه در هیچکدام از تیمار ها مشاهده نشد اما پتاسیم برگ در تیمار دفن سه چهارم به مقدار 83/0 میلی اکی والان به طورمعنی داری بیشتر از شاهد بود. با افزایش عمق دفن مقدار فسفر برگ در برگ و ریشه کاهش یافت به طوریکه مقدار فسفر در تیمار یک سوم برگ و ریشه به ترتیب برابر 75/0 و 68/0 میلی اکی والان اندازه گیری شد. در همه تیمار های دفن ریشه نابجا تولید شد در صورتی که در شاهد ریشه نابجا تولید نشد. وزن تر ساقه در تیمار دفن یک سوم بیش از 5/1 برابر مقدار آن در شاهد بود. وزن تر ریشه در همه تیمارهای دفن بجز دفن کامل افزایش نشان داد. با توجه به نتایج مشخص شد که گونه قره داغ واکنش های مورفولوژیک و فیزیولوژیک سازگاری نسبت به دفن شدن در رسوبات ماسه نشان داد.
    کلیدواژگان: تیمار دفن، پرولین، رمس
  • بهزاد کاویانی *، ناصر نگهدار صفحات 337-346
    یک گونه ی زینتی درختچه ای است که در صنایع مختلف از جمله صنایع دستی و زینتی کاربرد دارد. خطر انقراض، نسل این گیاه را تهدید می کند. نگهداری ژرم پلاسم گیاهان به ویژه گیاهانی که در خطر انقراض نسل قرار دارند، از اهداف محققان و دولت مردان در سراسر جهان است. بنابراین، هدف از انجام این تحقیق، نگهداری درازمدت ژرم پلاسم شمشاد خزری در ازت مایع با پیش تیمار سوکروز و کپسوله کردن-آب برداری بود. ژرم پلاسم ها یا ریزنمونه های مورد استفاده، بذر و جوانه ی راسی بودند که از گیاهان مادری رشدیافته در گلخانه تهیه شدند. این پژوهش یک روش بسیار کارآمد برای ضدعفونی ریزنمونه ها به ویژه سرشاخه را ارائه می کند. در محیط های باززایی ژرم پلاسم ها، بعد از نگهداری در ازت مایع، از غلظت های صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم در لیتر از هر سه تنظیم کننده ی رشد گیاهی BAP، IBA و NAA استفاده شد. بررسی ها در قالب طرح کاملا تصادفی (RCD) در 4 تکرار انجام شدند. نتایج تحقیق نشان داد که کپسوله کردن-آب برداری به عنوان یک پیش تیمار، نقش موثری در بقا و قدرت جوانه زنی جوانه ی راسی داشت. حدود 50 درصد از جوانه های راسی کپسوله شده بعد از نگهداری در ازت مایع، قدرت جوانه زنی خود را حفظ کردند. بالاترین درصد جوانه زنی جوانه های راسی کپسوله شده (60 درصد) در محیط کشت حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر BAP همراه با 5/1 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمد. محیط حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر BAP بدون NAA با تحریک جوانه زنی جوانه های راسی کپسوله شده به میزان 48 درصد نیز محیط مناسبی بود. هیچ یک از بذور کپسوله شده و کپسوله نشده و سرشاخه های کپسوله نشده بعد از نگهداری در ازت مایع و کشت در محیط باززایی، بقایی نداشتند و جوانه نزدند.
    کلیدواژگان: ازت مایع، بانک ژن، بذر مصنوعی، خزانه ی ژنتیکی، گیاهان زینتی
  • رضا نوروزی *، مریم نوروزی صفحات 347-360
    مریم گلی اصفهانی (.reuterana Boiss Salvia) گیاهی علفی و پایا متعلق به خانواده نعناع و بومی ایران است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات به وجود آمده در میزان و ترکیبات اسانس این گونه در شرایط مزرعه ای(کرج و ابهر) در مقایسه با رویشگاه طبیعی (آرادان) انجام پذیرفت. اندام هوایی گیاهان در زمان گلدهی، جمع آوری و اسانس به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج شد. شناسایی ترکیبات اسانس ها توسط کروماتوگرافی گازی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی(GS-MS) انجام شد. انتقال این گیاه از رویشگاه طبیعی به شرایط زراعی سبب افزایش ارتفاع گیاه، وزن خشک گیاه، میزان اسانس و تغییر کمی و کیفی اجزاء اسانس شد. نتایج نشان داد بازده اسانس در شرایط رویشگاهی و زراعی کرج و ابهر به ترتیب 14/0، 18/0 و 2/0 درصد وزنی به وزنی بود. در مجموع 47 ترکیب در اسانس مریم گلی اصفهانی وجود داشت که 5/57% آن ها (27 ترکیب) در هر سه منطقه مشترک بودند. دو ترکیب های اصلی در اسانس نمونه رویشگاهی Germacrene– D (15/23%) و Spathulenol (18/10%) بود. دو ترکیب عمده اسانس گیاهان کشت شده در کرج و ابهر Linalool (به ترتیب 1/21% و 41/17%) و Germacrene–D (به ترتیب 4/19% و 8/16%) شناسایی شد. برخلاف اسانس گیاه کشت شده در ابهر که دارای بیشترین میزان مونوترپن های هیدروکربنه بود، اسانس گیاهان جمع آوری شده از رویشگاه آرادان کمترین میزان مونوترپن های هیدروکربنه را به خود اختصاص داد. به علاوه، کمترین و بیشترین میزان سزکوئی ترپن هیدروکربنه و نیز میزان کل سزکوئی ترپن ها به ترتیب در ابهر و آرادان مشاهده شد. به نظر می رسد بالاتر بودن میانگین دمای سالیانه در آرادان، فرآیندهای تولید اسانس در این گیاه را به سمت تولید سزکوئی ترپن ها سوق می دهد.
    کلیدواژگان: اسانس، تیپ شیمیایی، مریم گلی اصفهانی
  • اسماعیل ظهرابی، مهدی صیدی *، زهرا طهماسبی صفحات 361-370
    امروزه به دلیل تاثیر مثبت کودهای ازته بر رشد، عملکرد و کیفیت محصولات کشاورزی، مصرف بی رویه کودها افزایش یافته است. به منظور بررسی اثرات نوع و مقادیر مختلف کود نیتروژن بر برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum- graecum L.) آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار طی تابستان 1394 در مزرعه تحقیقاتی گروه باغبانی دانشگاه ایلام انجام شد. تیمارها شامل کود اوره و نیترات کلسیم هر کدام در چهار سطح صفر، 25، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار و آمینواسید با چهار غلظت صفر، 1، 2 و 4 گرم در لیتر بودند. نتایج نشان داد که نوع و مقادیر مختلف ازت تاثیر معنی داری بر کلیه صفات مورد مطالعه داشت. بیشترین محتوی رنگیزها (کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کارتنوئید)، پروتئین و اسانس برگ از تیمار چهار گرم در لیتر آمینواسید، بیشترین محتوای فیبر برگ از تیمار 100 کیلوگرم در هکتار نیترات کلسیم و بیشترین محتوای کربوهیدرات برگ از گیاهان شاهد به دست آمد. همچنین، با افزایش مقدار ازت مصرفی از هر سه منبع، محتوای کربوهیدرات ها کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد نوع و مقادیر مختلف کودهای ازته (بخصوص آمینو اسید) در بهبود صفات فیزیولوژیکی شنبلیله تاثیر مثبتی داشته و می توان مصرف ازت را در راستای افزایش کیفیت این سبزی و گیاه دارویی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: اسانس، اسیدهای آمینه، پروتئین، کارتنوئید، کلروفیل
|
  • Zahra Mousavi Dehmordy Seyedeh, Mahdiyeh Gholami *, Bahram Baninasab Pages 1-18
    Drought is one of the most frequent abiotic stresses. Use of chemical fertilizers resulted in pollution of soil, water and air. For this reason today again considered organic fertilizers. Vermicompost is an organic fertilizer which has a potential influence on plant growth as well as stress tolerance. Deficiency irrigation water, severely reduce the yield of crops, especially olives. Thus, a greenhouse experiment was coducted in 2015 to study the effect of vermicompost on growth and drought tolerance of olive cuttings cultivar Zard. The experiment was set up as factorial experiment in completely randomized design with two factors, including vermicompost application at four levels (0%, 12.5%, 25% or 50% ) and drought stress at two levels (full irrigation or non-irrigation) and 4 replications. The results showed that drought stress decreased and addition of vermicompost increased vegetative growth parameters significantly compared to plants cultivated in unamended soil. Water stress treatment decreased the total chlorophyll and increased ion leakage, ascorbat peroxidase and catalase activity and proline content and application of vermicompost significantly decreased ion leakage. Although, all vermicompost levels of 12.5, 25 or 50% continued to be positive effects, 25% vermicompost treatment was numerically superior to others, increased chlorophyll and proline contents and antioxidant enzyme activity and decreased ion leakage from leaves.
    Keywords: Antioxidants, Water deficit stress, Organic fertilizer, Humic acid
  • Mohsen Mobibni Mr., Amir Hosein Khoshgoftarmanesh Dr., Somayeh Ghasemi Dr. * Pages 19-32
    Selenium (Se) is known as an essential nutrient for human health. More than 15% of world population suffers Se deficiency mainly due to consumption of poor Se food crops. Bio fortification has been introduced as a sustainable and cost-effective approach to combat Se deficiency in the food chain. In this study the effect of selenite (SeO42-), sulphate, and certain amino acids on yield and bulb selenium concentration with the aim of Bio fortification programs was investigated. Two onion cultivars (Allium cepa L., cvs. Dorrcheh and Cebolla Valenciana) were grown in nutrient solutions in which 20% of nitrate was replaced with arginine, histidine, or mixed amino acids extracted from blood powder and exposed to two levels of sulfate (1 and 3 mM) and two levels of selenate (0 and 25 uM). Application of different amino acid treatments in the presence of selenite and sulphate increased yield of onion bulb. This increase was greater in Valenciana compared with Dorrcheh. In both onion cultivars, the highest Se and sulfate concentration was observed at the mixed blood powder-extracted amino acid treatment. Selenium nutrition at the level of 1 mM sulfate and in the presence of amino acids mixture, created the highest concentration of Se in the Valenciana (55.8 µg g-1). Increasing Se level had no effect on the sulphate concentration of both onion cultivars while increasing of sulphate concentration in the nutrient solution caused a reduction in Se uptake. Increasing sulfate concentration increased pyrovic acid concentration of both onion cultivars but addition of Se, reduced concentration of pyrovic acid in Valensiana exposed to 1 mM sulfate treatment by 15%.
    Keywords: Amino acid, Biofortification, Blood powder, Onion Selenium, Sulfate
  • Zeinab Vafadar -, Mehdi Rahimmalek Dr *, Mohamamd Reza Sabzalian Dr, Ali Nikbakht Dr Pages 33-44
    Myrtle (Myrtus communis L.) is a diploid plant belongs to the family of Myrtaceae and is considered as one of the important medicinal and ornamental plant. The present was performed to investigate the effect of salinity stress on morphological and physiological traits in myrtle. This study was conducted in an experiment of split plot in time according to a randomized complete block design with four replicates and four salinity levels including control and 2, 4 and 6 dS and three harvest times (early spring, early summer and early fall). According to the results of morphological characteristics, during all three periods, vegetative growth except secondary branches and flowering time was reduced under salinity stress. The highest leaf length mean was observed in control treatment in summer (1.69 cm) and the lowest leaf length was obtained in high salinity in fall season (1.28 cm). Chlorophyll and leaf relative water content (RWC) was decreased and proline and carotenoids (at the time of spring and summer) increased under salinity stress treatments. For proline, in the first, second and third harvest times 27.96%, 40.98% and 51.74% elevation was observed in proline content at 6dS m−1 as compared to the control treatment, respectively. The highest carotenoids content were observed in summer (6.74 mg/g) and the lowest ones were obtained in fall (2.50 mg/g). Finally, in order to achieve the highest yield, spring and summer harvest time and 4 dS m−1 stress condition are introduced as the best conditions for myrtle growth.
    Keywords: Harvest time, Myrtle, Morphological, Physiological, Salinity stress
  • Mansour Afshar Mohammadian Dr *, Sareh Ebrahimi Nokande, Maryam Mosayebi Pages 45-56
    Tea is one of the oldest drinks in the world and due to weather condition, season, age and genetic diversity, the compounds of tea are different. In this study, fresh tea shoots, consisting of one apical bud and two adjoining leaves of clones 100, 278, 451 and DN, in three harvest seasons (spring, summer and autumn) were collected from Tea Research Institute of Iran (Lahijan). Seasonal variation of neutralizing the free radicals (DPPH), caffeine, chlorogenic acid, quercetin, catechin and epigallocatechin were assayed using HPLC. The results indicated that antioxidant activity increased from 1st harvest (spring) to 3rd harvest (autumn) in 100 and 451 clones, while the activity decreased in 278 and DN clones. Total protein in 100 and DN clones was not significantly different during three harvesting season. These results suggest that the ecological variations in different season are determining factor for the biochemical compounds of tea clones.
    Keywords: total protein, tea, antioxidant activity, caffeine, quercetin
  • Homa Noora, Saleh Shahabivand Dr *, Ahmad Aghaee Dr Pages 57-68
    Symbiotic fungus Piriformospora indica has useful and unique features to enhance growth and resistance of plants against biotic and abiotic stresses. In the present study the effects of this endophyte fungus on the growth and activities of antioxidant enzymes in medicinal plant Atropa belladonna were studied. After co-existence, the effect of fungus on plant growth, total protein content and the activities of ascorbate peroxidase (APX, EC 1,11,1,11), catalase (CAT, EC 1,11,1,6) and peroxidase (POX, EC 1,11,1,7) enzymes were determined using a spectrophotometer. The results showed an increase on the growth parameters, and total protein content in root, stem and leaf of inoculated plants in compare to control. Inoculation by endophte fungus increased the total fresh weight of plantlets by 1.87-fold and shoot height by 2.11-fold. The presence of P. indica decreased all three enzyme activities in the stems and leaves, whereas it increased enzyme activities of CAT, APX and POX in roots by 2.2-, 2.3- and 2.5-fold, respectively, in comparison with control plants. We conclude that this fungus can be used to increase plant growth and as bio-material protection tool via increasing root antioxidant enzyme activities in important medicinal plant Atropa belladonna.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Atropa belladonna, Piriformospora indica, Symbiosis
  • Younes Kheirizadeh Arough, Raouf Seyed Sharifi * Pages 69-84
    In order to evaluation the effects of mycorrhiza, plant growth promoting rhizobacteria and nano zinc oxide foliar application on effective traits at grain filing of triticale under soil salinity condition, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in research greenhouse of Faculty of Agriculture Sciences, University of Mohaghegh Ardabili in 2014. Factors experiment were included soil salinity in four levels (non-salinity, salinity 20, 40 and 60 mM NaCl), biofertilizers in four levels (no application of biofertilizers, application of mycorrhiza, Azotobacter chrocoocoum strain 5 Psedomunas putida strain 186, both application PGPR mycorrhiza) and nano zinc oxide in three levels (without nano zinc oxide, application of 0.4 and 0.8 g lit-1). Results showed that grain yield per plant, yield components, grain filling rate, grain filling period and effective grain filling period decreased with increasing of soil salinity. While proline and soluble sugars content increased. Means comparison showed that the highest of yield per plant (3.64 g. plant-1), grain filling rate (0.00196 g day-1), grain filling period (52.75 days) and effective grain filling period (36.62 days) were obtained at both application of PGPR and mycorrhiza, foliar application 0.8 g lit-1 nano zinc oxide and no-salinity. The highest content of soluble sugars (99.48 mg g-1 FW) was obtained at both application of PGPR and mycorrhiza, foliar application 0.8 g.lit-1 nano zinc oxide and salinity of 60 mM. Salinity of 20, 40 and 60 mM NaCl decreased 8.9%, 22.11% and 32.34% respectively from grain yield and application of biofertilizers and nano zinc oxide compensated 40.17%, 49.74% and 40% respectively from yield reduction. Based on the results, it seems that application of biofertilizers and nano zinc oxide can be recommended for profitable triticale production under soil salinity condition.
    Keywords: Proline, Stress, Yield. Bio Fertilizers, PGPRProline, Stress, Yield. Bio Fertilizers, PGPR
  • Zahra Pashangeh, Mansoore Shamili * Pages 85-96
    Since gibberellic acid has a critical role in plants tolerance to abiotic stress, therefore in present research the impact of salt water and gibberellic acid treatment on guava seedlings physiological responces were considered. The factorial experiment was carried out as a complete randomized design with four replications. Treatments included sodium chloride (0, 50 and 100 mM) and gibberellic acid (0, 250 and 500 ppm). Based on results, salinity reduced chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids, peroxidase and polyphenol oxidase activity, whereas it increased catalase activity. Even low salt treatment (50 mM), caused negative effects on physiological and biochemical characteristics. Gibberellic acid (500 ppm) improved physiological properties of the seedling. So, gibberellic acid application in the nurseries can be used as an effective treatment for the consequent exposure of the guava seedlings to salty soil and water.
    Keywords: Carotenoid, Catalase, Chlorophyle, Ion leakage, Peroxidase, Polyphenol oxidase
  • Zohre Dehghan, Mohsen Movahhedi Dehnavi *, Hamidreza Balouchi, Amin Salihi Pages 97-110
    In order to evaluate the effects of salicylic acid on some physiological characteristics of common purslane (Portulacea oleracea L.) under NaCl stress, a factorial experiment based on completely randomized design with three replications was conducted in 2013 in research greenhouse of Faculty of Agriculture, University of Yasouj, Iran. Treatments were included of six levels of NaCl salinity (0, 60, 120, 180, 240 and 300 mM) and 3 levels of salicylic acid foliar application (0, 0.5 and 1 mM). In this experiment leaf proline, protein, chlorophyll, glycine betaine and total soluble sugars content, Fv/Fm and root to shoot weight were measured. Simple and interaction effects of salinity and salicylic acid were statistically significant for Fv/Fm, leaf protein, proline, soluble sugars, glycinebetaine and root and shoot dry weights. Salinity stress to 300 Mm, increased leaf proline (1.7 times) and glycine betaine (4.46 times). The using of salicylic acid decreased soluble sugars, proline and increased glycine betaine in most of the salinity levels. Salinity and salicylic acid in salinity levels decreased leaf protein. Salinity decreased root (75%) and shoot (72%) dry weights and also root to shoot ratio in higher salinity levels. Salicylic acid in lower salinity levels decreased root dry weight, but increased in higher salinity levels. Shoot dry weigh did not affected by salicylic acid. Generally, regarding to halophyte behavior of purslane, salicylic acid could positively effect on glycine betaine and root dry weight only in higher salinity levels.
    Keywords: Chlorophyll fleurescence, Glycine betaine, Proline, Total soluble sugars
  • Yaghob Khani Karimabadi, Ali Gholami Zali, Parviz Ehsanzadeh *, Jamshid Razmjoo Pages 111-122
    As salinity is becoming a major threat to the agricultural production in the arid and semi-arid parts of the world, exploring salt resistant genotypes for different crop plants, including chickpea (Cicer arietinum L.), is a very important task. Thus, in a 3-replicated completely randomized factorial pot experiment, six chickpea genotypes (i.e. Arman, Khorram-Abad, Nour-Abad, Hashem, Azad and ILC-482) were subjected to four levels of NaCl salt (i.e. 0, 25, 50 and 75 mM) at the Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. Results indicated that the increased salinity led to increases in shoot Na and K concentrations, decreases in days to flowering and maturity, Ca concentration, plant height, capsules/plant, seeds/casule, seed weight/plant, dry mass/plant and harvest indices of all genotypes, though in different extents. Genotype ILC-482 was found to indicate smaller increases in shoot Na concentration and Naﲯ ratio and smaller decreases in plant height, capsules/plant, seeds/capsule, seed weight/plant, dry mass/plant and harvest index, when grown at the presence of salt. Our findings suggest that even moderate levels of salt (e.g. 50 and 75 mM) are potent to impose notable depressions in growth and grain yield attributes of chickpea. Though, genotype ILC-482 seems to be more salt tolerant at least relative to the remaining of examined genotypes.
    Keywords: Salinity, genotype, yield, chickpea
  • Samaneh Asadi-Sanam *, Seyede Mohadeseh Mohammadi, Valiollah Rameeh, Mahyar Gerami, Majid Khosh Rooz Pages 123-138
    In order to evaluate the effect of sodium nitroprusside (SNP) as an effective antioxidant with advantageous impact in reducing oxidative stress in purple coneflower (Echinacea purpurea) seedlings under saline condition, a factorial experiment with arrange of completely randomized design with four replications was conducted at Sana Institute of Higher Education in 2015. In this study, the effect of the SNP as doner of nitric oxide (NO) at 4 levels ( 0, 0.1, 0.2 and 0.4 mM) on some biochemical characteristics of purple coneflower under 3 levels of salinity stress (0, 75 and 150 mM of NaCl solution) were evaluated. The results showed that the interaction between SNP and salinity on fresh and dry weight of root and leaf, carotenoid and malondialdehyde (MDA) content, enzyme activities of superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POD) and ascorbate peroxidase (APX) were significant. With increasing of salinity concentration, root fresh and dry weights were decreased, while the traits were increased by 0.2 mM of SNP under salinity. The highest of leaf fresh and dry weight were observed in the control treatment. The chlorophyll a, b and total chlorophyll contents were decreased with increasing of salinity, while the highest amount of chlorophyll were measured 0.4 mM SNP under normal conditions. The highest level of total phenol was observed in the highest level of salinity and a higher level of MDA was also observed in control plants under salinity stress. Protein content was also decreased 5.4 % under salinity stress. The results also showed that 0.2 mM of SNP pretreatment was increased activities of antioxidant enzymes SOD, POD and APX in plants under the stress.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Malondialdehyde, Protein, Total phenol, Nitric oxide
  • Behrooz Salehi Eskandari, Majid Ghaderin Seyed * Pages 139-150
    Serpentine soils are dry and contain rather high levels of nickel (Ni).To obtain a better understanding of drought tolerance by Ni in serpentine plants, a hydroponic trial was designed to compare the effects of Ni on growth factors, Ni uptake or translocation and some physiological parameters in the serpentine plant, Fortuynia garcinii (Burm.f.), under PEG simulated drought stress (3 levels). After 45 days, half number of vessels received 10 µM Ni for 8 days, and then plants ± Ni were exposed to drought stress for 8 days. The result indicating Ni treatment improved only slightly RWC, and Ni accumulation of root was consistently higher than shoot. The main reason for this action related to low translocation factors for this metal that showing this plant was more tolerant to plant-internal Ni. Photosynthetic pigments increased under drought stress treatments, but the treatments with Ni were consistently lower in compare same treatments without Ni in this serpentine plant. Phenolic compounds, water soluble carbohydrate, Glycine betaine and proline were also increased by Ni application under PEG simulated drought stress indicating that Ni improved the osmotic adjustment ability and enhance the antioxidant capacity. It is hypothesized that Ni could improve the drought tolerance of the serpentine plant by enhancing water utilization capability, osmotic adjustment and the abilities of antioxidative defense.
    Keywords: drought stress, Fortuynia garcinii, Nickel, Osmotic, adjustment, serpentine soil
  • Zhale Mohamadinia, Somayeh Rastegar Dr * Pages 151-162
    Chiko is an important tree fruit crop growing under semi-arid conditions. Kherol is mainly used as a rootstock for sapota which has seed germination problem. The shortage of irrigation water is one of the most important factors limiting agricultural production in arid and semi-arid areas. Irrigation with several dilutions of seawater can act as replacement water resource. Extensive studies have been conducted over the decades to evaluate the possibility of using diluted seawater for irrigation of sapota rootstock. A pot experiment was conducted in a greenhouse using different concentrations of seawater (3, 6, 9, 12 ds/m) on the one-old age seedling and fresh water used as control. Vegetative growth, physiological and biochemical changes of kherol (Manilkara hexandra) seedling as the rootstock of Chiko was studied. Analysis result showed that no significant differences were found in different length of root and stem. The number of leaf, leaf area, fresh weight and dry weight of leaf to root ratio, water in leaf, stem and root, decreased by increasing salinity. Photosynthetic pigments of seedling decreased significantly by increasing seawater concentration. Malondialdehyde increased significantly by increasing salinity. Generally, growth factors of one year seedling of kherol decreased at stability higher of 3 ds/m.
    Keywords: tolerance, dilutions of seawater, kherol, salinity
  • Nasibeh Pourghasemia Dr, Rooholla Moradi Dr * Pages 163-178
    In order to investigate the effect of using beeswax waste in combination with other organic matter as a substrate on some growth, physiological and biochemical parameters of borage in different irrigation regimes, an experiment was conducted in a factorial arrangement based on completely randomized design with three replications in 2017. The experimental treatments were irrigation interval in three levels (2, 4 and 6 day) and substrate in 8 levels (soil wax in ratio of 3-1, soil wax 4-1, soil leaf-soil 3-1, soil leaf-soil 4-1, soil cow manure 3-1, soil cow manure wax 3-0.5-0.5, soil leaf-soil wax 3-0.5-0.5 and soil). The results showed that plant dry matter and height, carotenoid and proline contents, catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX) and lipids peroxidation (MDA) were affected by simple and interaction effects of irrigation regimes and planting substrates (P≤0.05). The membrane permeability and photochemical efficiency of photosystem II were influenced by the simple effects of both treatments. The content of chlorophyll a was only affected by irrigation regime and any treatments had significant effect on chlorophyll b contents. The photochemical efficiency of photosystem II, chlorophyll a and carotenoid contents were significantly decreased with increasing irrigation intervals. All of the organic substrates could mitigate the drought stress related to increasing the irrigation interval from 2 to 4 days. In both stress and non stress conditions, wax substrate in ratio of 3-1 had the highest dry matter, height, carotenoid contents and photochemical efficiency of photosystem II, with the lowest proline and MDA contents. Other wax containing substrates also showed satisfactory conditions in terms of plant growth indices and stress resistance for irrigation intervals of 4 and 6 days. The activity rate of CAT and APX enzymes were elevated with increasing irrigation interval in the soil wax substrate with the ratio of 3-1, 4-1, wax soil peat, soil leaf-soil 3-1 and 1-4. In other words, the two Enzymes have an effective role for improving drought stress resistance in the mentioned substrates. Therefore, it seems that the wax containing substrates are recommendable under drought stress conditions, and it is more efficient by enhancing the wax ratio in the planting substrate composition.
    Keywords: APX, Biochemical, CAT, Chlorophyll fluorescence, Physiological
  • Parisa Jamshidi, Mehdi Baradaran Firoozabadi Dr *, Hakimeh Oloumi Dr, Hormazd Naghavi Dr Pages 179-192
    To study the effect the effect of foliar application of zinc and calcium on physiological and agronomical characteristics of safflower in lead stress, the experiment was laid out in a factorial based on randomized complete block with three replications at the greenhouse of Agricultural Research center of Kerman. Treatments included four methods of application of lead (control, soil application of lead, foliar application of lead and combined soil and foliar application of lead), zinc foliar in three concentrations (0, 10, 20 mM) and calcium foliar in two levels (0 and 10 mM). The results showed that under lead stress, relative water contents, seed yield and oil yield were decreased and the activity of peroxidase, soluble sugars content, Percent of seed protein and lead accumulation in leaf and root showed significant increase. The combined soil and foliar application of lead had more adverse effects on leaves and soil absorption of lead only. In lead stress, zinc foliar significantly increased the activity of peroxidase, relative water contents, soluble sugars content, percent of seed protein, seed yield and oil yield and whereas reduced lead accumulation in leaf and root. In lead stress, calcium application caused the increased oil yield and decreasing lead accumulation in leaf. So it seems that application of calcium and zinc was effective against the toxicity of lead by improvement in physiological processes leading to the tolerance of the plant to lead stress.
    Keywords: lead accumulation, percent of seed protein, seed yield, enzymatic activity, soluble sugars
  • Elahe EsnCEOCيaashari, Shekoofeh Enteshari * Pages 193-204
    Melissa officinalisL. is a herbaceous and perennial plantof family Lamiaceae. It is an antioxidant plant that is found in northern Iran. Aluminum is a heavy metal that generates oxidative stresses in plants, among which antioxidant enzymes are among the most important herbal defensive measures in inhibition of reactive oxygen species.Iron is an essential, while low-consuming, element for plants that influences on activities of many herbs enzymes. In this study, role of general iron compounds in agglomeration of antioxidants enzymesand proteins as well as the level of phenol,flavonoid, and flavonol compounds in Melissa officinalisunder aluminum-ensuing conditions is investigated. In doing so, a wholly random, three-time repetition experiment was conducted on Melissa officinalisin four groups with different iron types (iron chloride, iron chelate, and nano iron) and aluminum chloride (0 and 50 µM) under hydroponic conditions. Results demonstrate that protein contents are increased via pre-treatment of iron, and this increase is higher with an augmentation in application of nano iron compared to other treatments. The increase can, therefore, be known to be concerned with diagonal of nanoparticles. Under aluminum-iron stress conditions, activities ofcatalase enzymes, ascorbate peroxidase, phenolic compounds, and their derivatives were reduced compared to various forms of iron, particularly in combined treatments of aluminum with iron chelate and nano iron. There was, however, an increase in activity of theenzyme superoxide dismutase under these conditions. Therefore, an increase of iron in activity of theenzyme superoxide dismutase can produce resistance against aluminum and an increase in performance ofMelissa officinalis.
    Keywords: Aluminum, Iron, Melissa officinalis
  • Hamidreza Balouchi *, Rasool Ostadian Bidgoly Pages 205-218
    In order to investigate the effect of deterioration on germination indices and enzymes activity of flax oil seed (Linum usitatissimum L.) Red Bazrak genotype, a factorial experiment was conducted base on completely randomized design with four replications in laboratory of seed technology at Yasouj University, 2015. The factors included the temperature at 4 levels (15, 25, 35 and 45oC) and moisture content in 4 levels (5, 9, 13 and 17%). After the seed moisture content achieve to 5, 9, 13 and 17 percent then were kept for 6 months in storage conditions at 15, 25, 35 and 45oC. The results showed that with increasing temperature and moisture content, all the physiological and biochemical traits except electrical conductivity decreased. The decrease in germination was also associated with a decrease in antioxidant enzymes activity like catalase, superoxide dismutase and ascorbate peroxidase which shows a decrease the antioxidant system performance to seed protection against reactive oxygen species. With the increase in reactive oxygen species, lipids peroxidation increased, probably due to the destruction of cell membranes, increased seed electrical conductivity that negative correlation between the electrical conductivity and the activity of antioxidant enzymes indicate to it. In general, the best flax seed storage condition is 15°C and 5- 9 percent moisture content.
    Keywords: Seed vigor, Seed aging, Seed oil, Catalase, Electrical conductivity
  • Kobra Mahdavian * Pages 218-232
    Ultraviolet radiation divides to three bands UV-A (320-390 nm), UV-B (280-320 nm) and UV-C (254-280 nm). Different bands of ultraviolet radiation have different effects on growth, physiological and biochemical plants. In this research the effect of different bands of UV radiation on the shoot and root length, quantity of flavonoids, anthocyanine, protein, ethylene, peroxidase and polyphenol oxidase activities and the concentration of Ca2, K, Mg2 in seedlings of the pepper (Capsicum annuum L.) were studied. After 10 days, seedlings were for 3 days under treatment UV-A, UV-B and UV-C. To assess the effect of ultraviolet treatments on electrophoretic polypeptide patterns, shoot proteins were separated on SDS-PAGE gels. The results showed that under the experimental conditions, UV-B and UV-C radiation reduces the length of shoot and root. Studied showed that irradiation of the plant with UV-B and UV-C caused significant increase in quantity of protein, anthocyanine, flavonoids, ethylene, the concentration of Ca2, K, Mg2, activity of enzymes peroxidase and polyphenol oxidase, while in those plants which were treated with UV-A, the activity of enzymes were not significantly different in comparison to the control. These pigment have high absorption in UV spectrum of light and therefore could be used as UV absorption compounds by plants to prevent penetration of UV to the more sensitive tissues. The role of flavonoids in quenching of hydrogene peroxide and defensive reaction of plants against UV radiation which will discaused in this paper.
    Keywords: anthocyanine, ethylene, peroxidase, polyphenol oxidase, flavonoids
  • Masome Khalvandi, Mohammad Reza Amerian, Hematollah Pirdashti *, Mahdi Baradaran, Ahmad Gholami Pages 233-248
    The present study was aimed to evaluate a biological solution to improve peppermint plant growth and production in the salt-affected soil. The experiment was arranged in a factorial experiment based on completely randomized design with three replications in the greenhouse under controlled conditions (28/15 oC in day/night). Three levels of methyl jasmonate (0, 75 and 150 µM) and four levels of sea water (0, 3, 6, 9 dS/m) were the treatments. After nine weeks, ETR, Fv/ Fm, Fm, transpiration, RWC, chlorophyll a, chlorophyll b, stomatal conductance and leaf dry weight were measured. The results showed that salinity decreased ETR, Fv/ Fm, Fm, transpiration, RWC, chlorophyll a, chlorophyll b, stomatal conductance and leaf dry weight while increased anthocyanins, Fo and NPQ. The measured traits were influenced by the different levels of methyl jasmonate. Where plants grown at salinity of 9 dS/m and sprayed with 75 µM of methyl jasmonate, anthocyanin increased up to 8% while the membrane electrolyte leakage decreased by 35%. Methyl jasmonate also ameliorate the negative effects of salinity on stomatal conductance (54%), ETR (10%) and leaf relative water content (6%). Higher levels of methyl jasmonate (150 µM), however, had an inhibitory effect on stomatal conductance, chlorophyll a and ETR. Overall, it seems that methyl jasmonat had a positive role under salt conditions due in particular to improving plant water relations, stomatal conductance and therfore, increasing electron transfer rate and the photosystem II efficiency. In conclusion, spraying of methyl jasmonate at the rate of 75 µM improved growth parameters of peppermint medicinal plant under salt cnditions.
    Keywords: leaf dry weight, Leaf Chlorophyll, fluorescence parameters, Stomatal conductance
  • Mahmoud Reza Tadayon *, Ali Tadayyon, Somaye Esmaili Pages 249-262
    In order to study the morpho-physiological traits of cotton cultivars ýunder the Influence of humic acid in saline conditions, a factorial field experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in Kashan in the growing seasons of 2014. The first factors included three cotton cultivars: Varamin, line 43200 and khordad, and the second factor consisted six foliar treatment included without humic acid and inadequate soil nitrogen (T1), without humic acid under adequate soil nitrogen (T2), 3 liter per hectare humic acid under adequate soil nitrogen (T3), 1 liter humic acid per hectare under adequate soil nitrogen (T4), 3 liter humic acid per hectare under adequate soil nitrogen (T5), and 6 liter humic acid per hectare under adequate soil nitrogen (T6). The results showed that foliar application of humic acid significantly affected number of leaf ý, NAR, LAD, RGR, seed number per fruitý, seed index, lint index and cotton yield. So that, the highest LAD, seed index, lint index and cotton yield were achived in application of 3 liters per hectare humic acid under adequate soil nitrogen in all cultivars and the highest leaf number, NAR, and RGR were obtained under 6 liters per hectare. finally the application of ý3 liters per hectare humic acid under adequate soil nitrogen improved the morphophysiological parameters of cotton plantý and increased yield.
    Keywords: Net Assimilation Rate (NAR), Leaf Area Duration)LAD), Reltivly Growth Rate (RGR), Foliar Application, lint index
  • Zohreh Jabbarzadeh *, Parvin Talebi Pages 263-272
    This experiment was conducted to investigate the positive effects of foliar and soil application of humic acid on chlorophyll content, flower longevity, antioxidant enzymes activity, proline, malondialdehyde and protein content in a completely randomized design with two factors: humic acid at 4 concentrations (0, 500, 1000 and 2000 ppm) and 2 application method of humic acid (foliar spray and drench) with 3 replications and 2 observations in Rosa chinensis ‘Baby Masqurade’. The results showed that both soil and foliar applications of humic acid caused to increase chlorophyll and protein content, antioxidant enzymes activities and flower longevity respectively about to 2, 5, 3 and 1.75 fold compared to control. MDA levels were increased in soil treatments with increasing concentrations of humic acid but inversely were decreased in foliar treatments. This process is repeated in the activity of APX enzyme. Catalase activity was increased in low concentrations of humic acid but with increasing concentration, its activity was declined. The total protein was increased in all of the humic acid concentrations (except in 500mg/l HA as soil application) compared to control. The results of this experiment showed that foliar and soil application of humic acid with increasing the activity of antioxidant enzymes and chlorophyll and protein content of plant cause to increase the longevity of flowers.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Chlorophyll, Flower longevity, Malondialdehyde, Miniature rose
  • Najme Zeinali *, Mohammad Jeshari, Mohammad Javad Arvin Seyyed Pages 273-282
    In order to study of marmarine spraying effects on some physiological and antioxidant parameteres of tomato Lycopersicon esculentum cv. Teena, an experiment was conducted in complete randomized block design with 3 replications in field. Experiment treatments were three ascophyllum extract concentrations as (0, 1.5 and 3 ml/L) and four spraying stages of plant growth including (exactly after transplanting, exactly after primary flower production, exactly after primary fruit set and in all three phases of growth). Obtained results demonstrate that ascophyllum spraying has mean effect on total yield, chlorophyll a and b, relative water content, plant dry weight, fresh root weight. Marmarine treatment cause to increase of these parameters and most increasing was obtained in sparying of 3 ml/L ascophyllum concentration in all three phases of growth and after that in 3 ml/L at exactly after primary flowering stage. The most value of fruit ascorbic acid and phenolic content were obtained at treatment of marmarine extract 3 ml/L concentration when foliar spraying was set in all three phases of growth, simultaneously. Also, the most value of fruit anthocyanin content was obtained at marmarine 3 ml/L as foliar spraying was set exactly after primary fruit set.
    Keywords: anthocyanin, Ascophyllum nodosum, ascorbic acid, tomato, foliar spraying
  • Maryam Kamali , Mahmoud Shour Dr *, . Seyyed Hossein Neamati Dr, Amir Lakzian Dr, . Hamid Reza Khazaei Dr Pages 283-296
    Drought stress is one of the most important and most common environmental stress that is limited agricultural production. to evaluate the effect of different levels of deficit irrigation on some properties of three varieties of petunia, a factorial experiment in a completely randomized design with four replicationswas conducted in research greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad. Examined factors including drought in four levels (100, 80, 60 and 40% of field capacity) and three varieties of petunia (Supercascade, Tango blue and Tango white). Traits were included fresh weight of plant components, total dry weight, stem diameter, spad, antioxidant activity, leaf weight ratio (LWR), leaf area ratio (LAR), Relative Water Loss (RWL), Water Saturation Defficient (WSD) and Leaf Water Content per unit leaf Area (LWCA). The results showed that with increasing drought from control to severe stress (40% FC) Spad increased from 35.4 to 42.6. percentage of antioxidant activity in Tango White and Tango Blue was more than Supercascade. the most leaf fresh weight was in Tango White and in control stress levels (6.08 g) and 80% of field capacity (5.9 g) and the maximum stems fresh weight (9.7g/plant) and flower fresh weight (15.1 g/plant) were seen in Tango White varity and control stress. total dry weight was observed in Tango White and 100% FC. LWR value in Supercascad, Tango Blue and Tango White were 0.283, 0.538 and 0.496 respectively. WSD (72) and RWL (65%) in Supercascade varity and under severe stress (40% FC) with a significant effect was higher than other treatments. Generally the results showed Tango White and Tango Blue varities, in control and also under water stress conditions had more fresh weight, dry weight and antioxidant activity and had WSD and RWL less than Supercascad and so are more resistant.
    Keywords: Antioxidant Activity, Leaf Area Ratio, Spad, Water Saturation Defficient
  • Rasoul Narimani Mr, Mohammad Moghaddam Dr *, Abdollah Ghasemi Pirbalouti Dr, Seyyed Hossein Nemati Dr Pages 297-312
    Salinity is one of the most important non- biological stresses which limit the production of agricultural yields in dry and semi arid regions. Humic acid as an organic acid and ascorbate as a powerful antioxidant can improve yield of plants under salt stress. In order to investigation effects of salinity and its interaction with ascorbate and humic acid on growth, photosynthetic pigments content, antioxidant enzymes activity and soluble protein in Moldavian balm (Dracocephalum moldavica L.), a factorial experiment was conducted based on randomized complete design with three replications. Treatments included four levels of salinity (0, 50, 100 and 150 mM), three levels of ascorbate and humic acid (0, 100 and 200 mgL-1). Vegetative traits such as plant height and fresh and dry weight of stems and leaves with increasing salinity concentration showed a significant decrease compared to control. Humic acid application especially 200 mg.L-1 was improved traits than the control plants in high levels of salinity stress. Photosynthetic pigments were strongly decreased by salinity and application of 200 mgL-1 humic acid and ascorbic acid (partly) could compensate effects of salinity. The highest activity of antioxidant enzymes was observed in 50 mM salinity stress. Application of humic acid (especially 200 mgL-1) for catalase and ascorbate peroxidase and 200 mgL-1 ascorbic acid for guaiacol peroxidase increased enzymes activity compared to the control treatment.
    Keywords: Ascorbic acid, Antioxidant enzymes, Humic acid, Dracocephalum moldavica L., Salinity
  • Mohammad Azimi Gandomani, Hooshang Faraji *, Mohsen Movahhedi Dehnavi, Amin Mirshekari Pages 313-328
    In cold regions, potatoes are planted in spring. Challenges regarding potato cultivation in the areas facing spring frost, early fall cold and summer heat which has been investigated in this study. This search a factorial experiment in a randomized complete block design was conducted with three replications in 2015 and 2016 in Gandoman regian, Chaharmahal Bakhtiari Province. The first factor was three cultivar: Jelly, Fontaine and Bouren And the second factor, was combination of different treatments in six levels of calcium and jasmonic acid (at a concentration of 5 mM) incuding: 1- calcium jasmonic acid before the stage of rhizome production (T1); 2- calcium jasmonic acid after the stage of rhizome (T2); 3- jasmonic acid before the stage of rhizome production (T3); 4- jasmonic acid in after the stage of rhizome production (T4); 5- calcium from calcium nitrate source (T5); 6- control (no application of both factors (T6) ) were used. According to the results, both factors jasmonic acid and calcium had a positive impact on the examined cultivars, So that the Jelly had a better response rate than the other varieties. Amongst treatments, T1 in all traits except non-photochemical quenching had the highest average in all three cultivars. According to the results, it can be concluded that Jasmonic acid and calcium, reduced the adverse effects of thermal stress and nutrient deficiencies in both before and after stage of the rhizome production. In addition, higher positive effects obsorved when jasmonic acid and calcium compounds, were applied before the stage of the rhizome production.
    Keywords: Environmental stresses, Jasmonic acid, Potato, Fluorescence, Calcium
  • Asghar Mosleh Arany *, Esmat Jaefari, Seid Ali Mohammad Mirmohammadi Meibodi, Hamid Sovdaeizadeh Pages 329-336
    This study was conducted to evaluate the response of Nitraria schoberi under sand burial. Experiment conducted with two years old sapling with four treatments ( control, 33%, 50%, 66% burial and complete burial). Result showed that the highest concentration of proline (29 mg/gfw) observed in 50% and 66% burial treatment. The lowest concentration of proline (16 mg/gfw) observed in control. The highest concentration of Oxine (0.91 mg/gfw) were measured in 50% burial treatment and the lowest concentration of proline (0.43 mg/gfw) observed in control. The heighest concentration of stem sugar (20 mg/gdw) were measured in complete burial and the heighest concentration of root sugar (40 mg/gdw) were measured in 33% burial treatment. Stem sodium content in all burial treatment was higher than control. There was not significant differences in root potassium between treatments but leaves potassium (0.83 Meq/L) significantly increased in 75% burial treatment compared to control. Increasing burial depth decreased potassium in root and leaves. The heighest concentration of leaves and root phosphorus content were measured in 33% burial treatment equal to 0.75 and 0.68 Meq/L respectively. Adventitious roots obsedved in all burial treatment but no adventitious root observed in control. Stem wet weight were 1.5 times more than ontrol in 33% burial treatment. Root fresh weight significantly increased in 33%, 50% and 75% burial treatments compared to control and complete burial treatments. It is concluded that Nitraria schoberi had vegetative and physiological adaptive responses to different burial treatment.
    Keywords: Keywords: Burial treatment, Hammada, proline
  • Behzad Kaviani *, Naser Negahdar Pages 337-346
    Box tree (Buxus sempervirens L. or Buxus hyrcana Pojark.), is an ornamental shrub species that has application in various industries such as handmade and ornamental industeries. This species is under danger of extinction. Conservation of plants germplasm especially the plants under danger of extinction is one of the purposes of researchers and parlements members all of the worlds. Thus, the aim of this research was long-term conservation of germplasm in liquid nitrogen with sucrose and encapsulation-dehydration pre-treatments. Used germplasms or explants were seed and apical bud which were prepared from mother plants grown in greenhouse. This research presents a suitable method for sterilization of explants especially apical bud. Concentrations of 0, 0.5, 1, 1.5 and 2 mg l-1 of three plant growth regulators BAP, IBA and NAA were used in germplasm regeneration medium after conservation in liquid nitrogen. The experiment was carried out as factorial based on a randomized complete block design in four replications. The results of the research showed that encapsulation as a pre-treatment had effective role on the survival and germination of apical bud. Around 50% of encapsulated apical buds were attained their germination capacity. The highest germination percentage of encapsulated apical buds (60%) was obtained in culture medium containing 0.5 mg l-1 BAP along with 1.5 mg l-1 NAA. Medium containing 0.5 mg l-1 BAP without NAA with the content of 48% germination induction of apical buds was a suitable medium, too. None of non-encapsulated apical buds and encapsulated and non-encapsulated seeds had survival after conservation in liquid nitrogen and cultivation in regeneration medium.
    Keywords: Liquid nitrogen, Gene bank, Synthetic seed, Genetic pool, Ornamental plants
  • Reza Norouzi *, Maryam Norouzi Pages 347-360
    Salvia reuterana Boiss. is a herbaceous permanent plant, belongs to the family of Lamiaceae and is the endemic plant of Iran. The aim of this study was to evaluate changes in the essential oil content and composition of this species, appeared in field conditions (Karaj and Abhar) compared with wild condition (Aradan). The aerial parts of the plants were collected at the flowering stage and essential oils were obtained by hydrodistillation using a Clevenger-type apparatus. The identification of essential oils composition was performed by GC and GC-MS. Bringing this plant from nature habitat in to the cultivation led to increasing in plant height, plant dry weight, oil content and variation of quality and quantity of the essential oils. The results showed that essential oil yield in wild condition and cultivated plants in Karaj and Abhar were 0.14 %, 0.18 % and 0.2 % (w/w), respectively. Forty-seven constituents were identified in the essential oil of Salvia reuterana which 57.5% (twenty-seven components) of them were shared between the all studied localities. Two main constituents of the essential oil of wild population were Germacrene– D (23.15%) and Spathulenol (10.18%). The composition of the essential oil of cultivated plants in Karaj and Abhar show Linalool (21.1% and 17.41%, respectively) and Germacrene–D (19.4% and 16.8%, respectively) as the two major components. The essential oil of cultivated plants in Abhar represented highest amount of monoterpene hydrocarbons, while this fraction was found to be lowest amount in the essential oil of plant growing in Aradan. On the other hand, the lowest and highest amount of sesquiterpene hydrocarbons and total sesquiterpenes in Abhar and Aradan, respectively. It seems that higher average annual temperatures in Aradan led to actuate the essential oil synthesis processes toward sesquiterpenes production in this plant.
    Keywords: Essential oil, Chemotype, Salvia reuterana
  • Esmaeel Zohraabi, Mehdi Saidi Dr. *, Zahra Tahmasebi Dr Pages 361-370
    Today, due to positive effect of nitrogenous fertilizers on growth, yield and quality of agricultural crops, irregular use of fertilizers is increased. In order to evaluate the effects of different sources and quantities of nitrogen fertilizers on some of physiological properties of Fenugreek (Trigonella foenum- graecum L.) medicinal plant, an experiment was carried out as a randomized block design with four replications at research farm, department of horticulture, Ilam University during summer 2015. Treatments included different levels of (0, 25, 50 and 100 kg/h) from Urea and Calcium Nitrate fertilizer sources and Amino Acid with four concentrations: 0, 1,2 and 4 g/l. Studies traits were including photosynthetic pigments content (Chlorophyll a &b, total chlorophyll and carotenoids) fiber percentage, Carbohydrates content, proteins percentage and essential oil yield of leaves. Results showed that sources and quantities of nitrogen significantly affected all studied parameters. The highest pigments’ content, protein and essential oil yield of leaves obtained from 4 g/l amino acid treatment; the highest leaf fiber from 100 kg/h calcium nitrate and the highest leaf carbohydrate content obtained from control plants and increasing in nitrogen from all three sources led to decrease in carbohydrates content. The research revealed that using different sources and quantities of nitrogen fertilizers (especially amino acids) have positive effects on improvement of physiological traits of fenugreek and application of nitrogen can be advised for increasing quality of the leafy vegetable and medicinal plant.
    Keywords: Essential oil, Amino Acids, Protein, Carotenoids, Chlorophyll